Παρασκευή 4 Αυγούστου 2017

Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για τη Διάρκεια υποχρεωτικής εφαρμογής ενός κατώτατου κανονικού συντελεστή στο ΦΠΑ, 2016/C 133/05 (Μάθημα 3) 4 Αυγούστου 2017


Γνωμοδότηση της ΕΟΚΕ για τη Διάρκεια υποχρεωτικής εφαρμογής ενός κατώτατου κανονικού συντελεστή στο ΦΠΑ, 2016/C 133/05 (Μάθημα 3) 4 Αυγούστου 2017


14.4.2016   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
C 133/23

Γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής με θέμα «Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εφαρμογής ενός κατώτατου κανονικού συντελεστή»
[COM(2015) 646 final — 2015/0296 (CNS)]
(2016/C 133/05)
Γενικός Εισηγητής:
ο κ. Daniel MAREELS
Στις 14 Ιανουαρίου 2016 και σύμφωνα με το άρθρο 113 της Συνθήκης για την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Συμβούλιο αποφάσισε να ζητήσει γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής σχετικά με την
Πρόταση οδηγίας του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, όσον αφορά τη διάρκεια της υποχρεωτικής εφαρμογής ενός κατώτατου κανονικού συντελεστή
[COM(2015) 646 final — 2015/0296 (CNS)].
Στις 19 Ιανουαρίου 2016 το προεδρείο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής ανέθεσε στο ειδικευμένο τμήμα «Οικονομική και νομισματική ένωση, οικονομική και κοινωνική συνοχή» τις σχετικές προπαρασκευαστικές εργασίες.
Λόγω του επείγοντος χαρακτήρα των εργασιών, η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή αποφάσισε κατά τη διάρκεια της 514ης συνόδου ολομέλειάς της, της 17ης και 18ης Φεβρουαρίου 2016 (συνεδρίαση της 17ης Φεβρουαρίου 2016), να ορίσει γενικό εισηγητή τον κ. Daniel MAREELS, και υιοθέτησε την παρούσα γνωμοδότηση με 175 ψήφους υπέρ, 3 κατά και 4 αποχές.
1.   Συμπεράσματα και συστάσεις
1.1.
Η ΕΟΚΕ επιδοκιμάζει την προτεινόμενη οδηγία που παρατείνει τον ελάχιστο σταθερό συντελεστή ΦΠΑ. Ο ελάχιστος συντελεστής θα παραμείνει στο ύψος των προηγούμενων περιόδων, ήτοι 15 %, και θα παραταθεί για δύο έτη από το 2016.

1.2.
Οι παραδοσιακές ρυθμίσεις για τον ΦΠΑ βρίσκονται σε εφαρμογή εδώ και πολύ καιρό. Είναι όντως θεμιτό να θεσπιστεί ελάχιστος συντελεστής τέτοιου είδους, προς όφελος της ομαλής λειτουργίας της εσωτερικής αγοράς: χωρίς αυτόν, θα υφίστατο κίνδυνος διαταράξεων και στρεβλώσεων της αγοράς και αυξημένου ανταγωνισμού μεταξύ των κρατών μελών.

1.3.
Επιπλέον, η θέσπιση ελάχιστου συντελεστή για σαφώς προσδιορισμένη περίοδο συμβάλλει στην παροχή σαφήνειας και ασφάλειας δικαίου, προς όφελος όλων.

1.4.
Όταν η εν λόγω ρύθμιση παρατάθηκε για πέμπτη φορά, το 2010, η ΕΟΚΕ εξέφρασε την ελπίδα να πρόκειται για την τελευταία παράταση. Η νέα παράταση για μικρότερο χρονικό διάστημα μπορεί να θεωρηθεί βήμα στη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο κατά την άποψη της ΕΟΚΕ δεν αλλάζει το γεγονός ότι πρέπει να καταβληθούν περαιτέρω προσπάθειες απομάκρυνσης από το τρέχον μεταβατικό καθεστώς, που ισχύει εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια, προς ένα οριστικό καθεστώς ΦΠΑ προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς.

1.5.
Συνολικά, η ΕΟΚΕ εμμένει στην ανάγκη να επιτευχθεί ένα απλό εναρμονισμένο σύστημα έμμεσης φορολογίας, με τη μείωση του διοικητικού φόρτου, με εμφανή οφέλη για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες, το οποίο να εξασφαλίζει τη δίκαιη φορολόγηση και ορισμένα έσοδα για τα δημόσια οικονομικά, να μειώνει τον κίνδυνο της φοροδιαφυγής και να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη και στην ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς.

1.6.
Η ΕΟΚΕ επικροτεί την απόφαση της Επιτροπής να δημοσιεύσει, τον Μάρτιο του 2016, σχέδιο δράσης για το μέλλον του ΦΠΑ. Κατά τη γνώμη της ΕΟΚΕ, είναι σημαντικό να στηριχθεί με κάθε μέσο η τόσο αναγκαία οικονομική αναγέννηση και ανάπτυξη, και ένα προσαρμοσμένο καθεστώς ΦΠΑ αποτελεί μέρος αυτής της προσπάθειας.
2.   Ιστορικό πλαίσιο
2.1.
Ενόψει της θέσπισης της εσωτερικής αγοράς, καταβλήθηκαν προσπάθειες στις αρχές της δεκαετίας του ’90 για τη στροφή σε ένα οριστικό καθεστώς ΦΠΑ, ωστόσο η έλλειψη συναίνεσης μεταξύ των κρατών μελών σήμαινε πως μόνο μια μεταβατική λύση ήταν εφικτή.

2.2.
Σε αυτό το πλαίσιο, εγκρίθηκε η οδηγία 92/77/ΕΟΚ για τους συντελεστές ΦΠΑ. Η οδηγία εισήγαγε σύστημα ελάχιστων συντελεστών, το οποίο προέβλεπε ότι από την 1η Ιανουαρίου 1993 έως τις 31 Δεκεμβρίου 1996 ο σταθερός συντελεστής δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 15 % σε κανένα κράτος μέλος. Η διάταξη αυτή παρατάθηκε πέντε φορές και ίσχυε έως την 31η Δεκεμβρίου 2015.

2.3.
Η παρούσα πρόταση —η οποία παρουσιάζεται εμφανώς καθυστερημένα— παρατείνει την εφαρμογή του ελάχιστου συντελεστή 15 %, αλλά αυτήν τη φορά μόνο για δύο χρόνια. Αυτό συμβαίνει επειδή η Επιτροπή θα δημοσιεύσει σχέδιο δράσης την άνοιξη του 2016 με στόχο τη στροφή προς ένα απλούστερο, αποτελεσματικότερο και ανθεκτικότερο στην απάτη οριστικό σύστημα ΦΠΑ, προσαρμοσμένο στις ανάγκες της ενιαίας αγοράς. Κατά τη διάρκεια της εν λόγω περιόδου ενδέχεται να διεξαχθούν εκτενέστερες συζητήσεις για τους συντελεστές ΦΠΑ.
Βρυξέλλες, 17 Φεβρουαρίου 2016.
Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής

Γιώργος ΝΤΑΣΗΣ

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

Βιβλιοθήκη
Τελωνείων, Εξωτερικού Εμπορίου, Διεθνούς Εμπορίου
Βιβλία με τίτλους και περιεχόμενα
Blogs = ektelonistivivlia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου