Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί (Μάθημα 3c) 16 Ιουνίου 2020



Το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως μέχρι σήμερα έχει διαμορφωθεί (Μάθημα 3c) 16 Ιουνίου 2020



Το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) της ΕΕ

ΣΥΝΟΨΗ ΤΟΥ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:
ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΚΟΠΟΣ ΤΗΣ ΟΔΗΓΙΑΣ;
Η οδηγία αναδιατυπώνει και καταργεί την αρχική έκτη οδηγία περί φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ), αποσαφηνίζοντας την ισχύουσα νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για τον ΦΠΑ.
ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ
Ο ΦΠΑ επιβάλλεται σε όλες τις συναλλαγές που πραγματοποιούνται στην ΕΕ και καταβάλλεται από τον υποκείμενο στον φόρο, δηλαδή από κάθε φυσικό πρόσωπο ή οργανισμό που παρέχει αγαθά και υπηρεσίες στο πλαίσιο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι εισαγωγές από οποιοδήποτε πρόσωπο υπόκεινται επίσης σε ΦΠΑ.
Οι φορολογητέες πράξεις περιλαμβάνουν παραδόσεις αγαθών ή παροχή υπηρεσιών εντός της ΕΕ, ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών (αγαθά που παραδίδονται και αποστέλλονται ή μεταφέρονται από επιχείρηση μιας χώρας της ΕΕ σε επιχείρηση μιας άλλης χώρας της ΕΕ) και εισαγωγές αγαθών στην ΕΕ από το εξωτερικό.
  • Οι κανόνες σχετικά με τον τόπο φορολόγησης διαφέρουν ανάλογα με τη φύση της πράξης, το είδος του παρεχόμενου προϊόντος και το αν πραγματοποιήθηκε μεταφορά:
    • παραδόσεις αγαθών —εκεί όπου παραδίδονται τα αγαθά·
    • ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών —εκεί όπου ο αποκτών τα αγαθά τα παραλαμβάνει, δηλαδή η χώρα της ΕΕ όπου καταλήγουν τα αγαθά μετά τη μεταφορά από άλλη χώρα μέλος·
    • εισαγωγές αγαθών — συνήθως στη χώρα άφιξης της ΕΕ·
    • παροχή υπηρεσιών —εκεί όπου παρέχονται οι υπηρεσίες. Εδώ οι κανόνες δεν εξαρτώνται μόνο από τη φύση της παρεχόμενης υπηρεσίας, αλλά και από το καθεστώς του πελάτη που λαμβάνει την υπηρεσία. Για να διασφαλιστεί η φορολόγηση της υπηρεσίας στον τόπο στον οποίο πράγματι θα χρησιμοποιηθεί, προβλέπονται ορισμένες εξαιρέσεις σε αυτούς τους γενικούς κανόνες, όπως:
      • για υπηρεσίες σχετικές με ακίνητα αγαθά (ακίνητη περιουσία)·
      • για μεταφορά επιβατών·
      • για πολιτιστικές, αθλητικές, εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες·
      • για υπηρεσίες εστίασης.
  • Ο ΦΠΑ επιβάλλεται κατά την παροχή των αγαθών ή των υπηρεσιών ανάλογα με τη φύση της πράξης. Σε μια ενδοκοινοτική αγορά μπορεί να επιβληθεί μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης των αγαθών στη σχετική χώρα της ΕΕ. Όσον αφορά τις εισαγωγές στην ΕΕ, ο ΦΠΑ επιβάλλεται όταν τα αγαθά εισέλθουν σε χώρα της ΕΕ.
  • Η βάση επιβολής του φόρου για την παράδοση αγαθών και την παροχή υπηρεσιών, καθώς και για την ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών, περιλαμβάνει όλες τις πληρωμές προς τον προμηθευτή. Στην περίπτωση εισαγωγής αγαθών αυτή η βάση επιβολής θα συνίσταται στο ποσό που καθορίζεται ως δασμολογητέα αξία. Στη βάση επιβολής του φόρου περιλαμβάνονται δασμοί, φόροι και λοιπές επιβαρύνσεις, αλλά εξαιρούνται ο ίδιος ο ΦΠΑ, οι εκπτώσεις και οι επιστροφές τιμήματος που χορηγούνται στον αποκτώντα.
  • Ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ που πρέπει να εφαρμόζεται από όλες τις χώρες της ΕΕ σε αγαθά και υπηρεσίες δεν μπορεί να είναι κάτω από 15 %. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να εφαρμόζουν έναν ή δύο μειωμένους συντελεστές όχι χαμηλότερους του 5 % σε συγκεκριμένα αγαθά ή υπηρεσίες που απαριθμούνται στο παράρτημα ΙΙΙ της οδηγίας. Προβλέπεται επίσης μια σειρά από εξαιρέσεις σε αυτούς τους κανόνες (χαμηλότερα ποσοστά, μειωμένοι συντελεστές σε άλλα αγαθά ή υπηρεσίες κ.λπ.) υπό ορισμένες προϋποθέσεις
  • Η οδηγία προβλέπει και απαλλαγές από τον ΦΠΑ. Οι περισσότερες από αυτές είναι απαλλαγές χωρίς δικαίωμα έκπτωσης, π.χ. σε χρηματοοικονομικές και ασφαλιστικές υπηρεσίες, ιατρική περίθαλψη ή κοινωνικές υπηρεσίες. Ωστόσο, προβλέπονται επίσης απαλλαγές με δικαίωμα έκπτωσης, π.χ. ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών ή εξαγωγές αγαθών σε τρίτη χώρα. Οι απαλλαγές στην πλειοψηφία τους είναι υποχρεωτικές για τις χώρες της ΕΕ, ωστόσο κάποιες από αυτές είναι προαιρετικές.
  • Ο υποκείμενος στον φόρο έχει δικαίωμα έκπτωσης στο ποσό του ΦΠΑ που καταβάλλει για την απόκτηση αγαθών ή τη λήψη υπηρεσιών στη χώρα της ΕΕ στην οποία λαμβάνουν χώρα αυτές οι πράξεις. Ο συγκεκριμένος ΦΠΑ επί των εισροών μπορεί να αφαιρεθεί από τον ΦΠΑ επί των φορολογούμενων πράξεων, π.χ. εγχώριες παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών. Γενικώς, δεν γεννάται δικαίωμα έκπτωσης σε περίπτωση οικονομικής δραστηριότητας απαλλασσόμενης του ΦΠΑ ή εάν ο υποκείμενος στον φόρο υπάγεται σε ειδικό καθεστώς. Η έκπτωση μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να περιορίζεται ή να διακανονίζεται.
  • Η οδηγία ορίζει τις υποχρεώσεις των υποκειμένων και ορισμένων μη υποκειμένων στον φόρο. Γενικά, ο ΦΠΑ οφείλεται από τον υποκείμενο στον φόρο ο οποίος πραγματοποιεί φορολογητέα παράδοση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών. Οι απαλλαγές περιλαμβάνουν συγκεκριμένες πράξεις κατά τις οποίες ο λήπτης καταβάλλει ΦΠΑ, όπως στις προμήθειες φυσικού αερίου, καθώς και πράξεις κατά τις οποίες η χώρα της ΕΕ μπορεί να επιλέξει να θεωρήσει τον αποκτώντα υπόχρεο καταβολής ΦΠΑ, όπως συμβαίνει με ορισμένες ευάλωτες στην απάτη προμήθειες.
  • Η οδηγία προβλέπει αποκλίσεις, γνωστές ως παρεκκλίσεις, των χωρών της ΕΕ από τους συνήθεις κανόνες ΦΠΑ, π.χ. για την αποτροπή ορισμένων τύπων φοροδιαφυγής. Υπάρχουν, επίσης, ειδικά καθεστώτα ΦΠΑ  με σκοπό τη μείωση της γραφειοκρατίας, π.χ. για μικρές επιχειρήσεις και γεωργούς.
  • Επιπλέον, η οδηγία επιτρέπει στις χώρες της ΕΕ που πλήττονται περισσότερο από απάτες στον τομέα του ΦΠΑ να εφαρμόσουν προσωρινά έναν γενικευμένο αντιλογισμό σε οφειλές ΦΠΑ. Αυτό συνεπάγεται τη μετατόπιση της υποχρέωσης καταβολής του ΦΠΑ από τον προμηθευτή στον λήπτη. Οι χώρες της ΕΕ μπορούν να χρησιμοποιήσουν το μέτρο αυτό αποκλειστικά για την προμήθεια εγχώριων αγαθών και υπηρεσιών που υπερβαίνουν το όριο των 17 500 ευρώ ανά συναλλαγή, μόνο έως τις 30 Ιουνίου 2022 και με πολύ αυστηρούς όρους.
ΑΠΟ ΠΟΤΕ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ Η ΟΔΗΓΙΑ;
Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2007, και έπρεπε να γίνει νόμος στις χώρες της ΕΕ έως την 1η Ιανουαρίου 2008.
ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ
Για περισσότερες πληροφορίες, βλέπε:
  • ΦΠΑ (Ευρωπαϊκή Επιτροπή).
ΒΑΣΙΚΟ ΚΕΙΜΕΝΟ
Οδηγία 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 347 της 11.12.2006, σ. 1-118)
Οι διαδοχικές τροποποιήσεις της οδηγίας 2006/112/ΕΚ έχουν ενσωματωθεί στο αρχικό κείμενο. Αυτή η ενοποιημένη απόδοση αποτελεί απλώς εργαλείο τεκμηρίωσης.
ΣΥΝΑΦΗ ΚΕΙΜΕΝΑ
Οδηγία (ΕΕ) 2018/2057 του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2018, για την τροποποίηση της οδηγίας 2006/112/ΕΚ σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας όσον αφορά την προσωρινή εφαρμογή γενικευμένου μηχανισμού αντιστροφής της επιβάρυνσης για τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών που υπερβαίνουν ένα ορισμένο όριο (ΕΕ L 329 της 27.12.2018, σ. 3-7)
Κανονισμός (ΕE) αριθ. 904/2010 του Συμβουλίου, της 7ης Οκτωβρίου 2010, για τη διοικητική συνεργασία και την καταπολέμηση της απάτης στον τομέα του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΕΕ L 268 της 12.10.2010, σ. 1-18)
Οδηγία 2009/132/ΕΚ του Συμβουλίου, της 19ης Οκτωβρίου 2009, για καθορισμό του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 143 στοιχεία β) και γ) της οδηγίας 2006/112/ΕΚ όσον αφορά την απαλλαγή από τον φόρο προστιθέμενης αξίας ορισμένων οριστικών εισαγωγών αγαθών (ΕΕ L 292 της 10.11.2009, σ. 5-30)
Οδηγία 2008/9/ΕΚ του Συμβουλίου, της 12ης Φεβρουαρίου 2008, για τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων σχετικά με την επιστροφή του φόρου προστιθέμενης αξίας, που προβλέπεται στην οδηγία 2006/112/ΕΚ, σε υποκείμενους στο φόρο μη εγκατεστημένους στο κράτος μέλος επιστροφής αλλά εγκατεστημένους σε άλλο κράτος μέλος (ΕΕ L 44 της 20.2.2008, σ. 23-28)
Οδηγία 2007/74/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Δεκεμβρίου 2007, για την απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης των εμπορευμάτων που εισάγονται από πρόσωπα που ταξιδεύουν από τρίτες χώρες (ΕΕ L 346 της 29.12.2007, σ. 6-12)
Οδηγία 2006/79/ΕΚ του Συμβουλίου, της 5ης Οκτωβρίου 2006, περί των φορολογικών ατελειών των χορηγουμένων κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων υπό μορφή μικροδεμάτων μη εμπορικού χαρακτήρα, προελεύσεως τρίτων χωρών (Κωδικοποιημένη έκδοση) (ΕΕ L 286 της 17.10.2006, σ. 15-18)
τελευταία ενημέρωση 15.04.2019


Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Βάσει Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ




ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου