Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Κανόνες τιμολόγησης σε τιμολόγια και του εξωτερικού (Μάθημα 6b) 16 Ιουνίου 2020




Κανόνες τιμολόγησης σε τιμολόγια και του εξωτερικού (Μάθημα 6b) 16 Ιουνίου 2020 




ΑΠΛΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ 2
* Τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις, οι εφοριακοί, οι λογιστές-φοροτεχνικοί και οι δικηγόροι σχετικά με την Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ:  07/03/2004 00:00

Οι 50 νέοι κανόνες τιμολόγησης των επαγγελματικών συναλλαγών 
Το φορολογικό δίκαιο πλέον έχει αποκτήσει μεγάλη έκταση, ξεχωριστό χαρακτήρα, έχει διαπλάσει δικές του έννοιες, αρχές ή αξιώματα, έχει δικά του κατασταλάγματα όπως κάθε επιστήμη και πρέπει να εξετάζεται ως ιδιαίτερος κλάδος δικαίου. Δεν ταυτίζεται κατ' ανάγκη με το δημόσιο δίκαιο (έστω και αν θεωρηθεί μέρος του) ούτε με το ιδιωτικό δίκαιο ή τη λογιστική επιστήμη, έστω και αν συναρτάται στενά μαζί τους, και αποβλέπει περισσότερο στα πραγματικά οικονομικά γεγονότα και καταστάσεις.
Μέσω της φορολογικής νομοθεσίας, η οποία έχει αναπτύξει ένα τεράστιο εύρος ρυθμίσεων, αναζητείται το ιδανικό σημείο της δίκαιης θυσίας του ατόμου προς όφελος και λειτουργία του οργανωμένου κοινωνικού συνόλου. Μέρος του φορολογικού δικαίου, της φορολογικής νομοθεσίας, αποτελεί και το οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων και της εμφάνισης των αποτελεσμάτων τους, δηλαδή το νομοθέτημα που ονομάζουμε στην Ελλάδα Κώδικας Φορολογικών Βιβλίων και Στοιχείων.
Ηδη η Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησε, σε συνεργασία με τα κράτη-μέλη, στην έκδοση οδηγίας (2001/115) για ενιαίο τρόπο τιμολόγησης, δηλαδή στο επίπεδο του τιμολογίου θεσπίστηκαν πανευρωπαϊκά κανόνες τρόπου έκδοσης, περιεχομένου, διαφύλαξης, υπογραφής, διαβίβασης κτλ.
Η οδηγία αυτή που εφαρμόζεται πλέον σε όλα τα κράτη-μέλη (άρθρα 12 και 18α ΚΒΣ) από 1.1.2004 ας μου επιτραπεί να υποστηρίξω ότι αποδεικνύει ότι η χώρα μας είχε και έχει φορολογική νομοθετική τεχνογνωσία σε θέματα οργανωτικού φορολογικού δικαίου.
Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία που λειτουργούμε καμιά χώρα δεν μπορεί να επιβάλει το μοναδικό οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, καμιά χώρα από μόνη της δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τα κυκλικά φαινόμενα της φοροδιαφυγής. Απαιτούνται κοινές αρχές και κανόνες, ενιαίοι τρόποι δράσης, απαιτείται να προσεγγίσουμε, τουλάχιστον τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη φορολογική και λογιστική μας νομοθεσία καθιερώνοντας ένα απλό, σύγχρονο, ενιαίο, οργανωτικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων, το οποίο θα διασφαλίζει κανόνες διαφάνειας στην εμφάνιση των οικονομικών γεγονότων και των αποτελεσμάτων αυτών, σεβόμενο τη νόμιμη λειτουργία της επιχείρησης, τα δικαιώματα του επιχειρηματία, εταίρου ή μετόχου, σε συνδυασμό με την υποχρέωση κάθε φορολογούμενου προσώπου, φυσικού ή νομικού, να εισφέρει στις δαπάνες του κράτους ανάλογα με τις δυνάμεις του αλλά και το εισόδημα που απολαμβάνει υπό την προστασία του κράτους.
Στη συνέχεια θα παρουσιάσουμε πρακτικά τι πρέπει να γνωρίζουν οι επιχειρήσεις, οι εφοριακοί, οι λογιστές-φοροτεχνικοί, οι δικηγόροι και γενικά όλοι οι εμπλεκόμενοι για τους νέους κανόνες τιμολόγησης:
1. Η Ευρωπαϊκή Ενωση ως την έκδοση της Οδηγίας 115/2001 δεν είχε θεσπίσει κανόνες και περιγραφή διαδικασιών για την έκδοση των τιμολογίων για τις επαγγελματικές συναλλαγές.
2. Με την Οδηγία 115/2001 θεσπίστηκαν ενιαίοι κανόνες, οι οποίοι ισχύουν υποχρεωτικά από 1.1.2004 σε όλα τα κράτη-μέλη.
3. Οι οδηγίες της ΕΕ είναι υποχρεωτικής εφαρμογής για τα κράτη-μέλη, τα οποία με δική τους εσωτερική νομοθεσία εισήγαγαν στο εσωτερικό τους δίκαιο τους κανόνες τιμολόγησης της Οδηγίας 115/2001.
4. Η χώρα μας είχε λεπτομερή και περιγραφική διαδικασία για τον τρόπο έκδοσης των τιμολογίων, με αποτέλεσμα οι προσαρμογές που απαιτήθηκαν για την εφαρμογή της οδηγίας της ΕΕ να μην έχουν μεγάλη έκταση. Ετσι επελέγη να παραμείνουν ως έχουν οι διατάξεις του άρθρου 12 του ΚΒΣ, αφού πλέον περιέχονται στην προαναφερόμενη οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και οι όποιες διαφορές υπήρχαν προστέθηκαν με το νέο άρθρο 18α του ΚΒΣ.
5. Οι διατάξεις λοιπόν των άρθρων 12 και 18α του ΚΒΣ αποτελούν πλέον υλοποίηση της Οδηγίας 115/2001. Οι διατάξεις της οδηγίας, σε περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορές, υπερισχύουν του εσωτερικού δικαίου.
6. Εκτός από αυτά που ορίζονται στο άρθρο 12 του ΚΒΣ, εισάγονται με το άρθρο 18α τα εξής:
6.1. Επιτρέπεται η ανάθεση έκδοσης τιμολογίων σε τρίτους (υπεργολάβος έκδοσης τιμολογίων).
6.2. Επιτρέπεται η αυτοτιμολόγηση από τον αγοραστή.
6.3. Επιτρέπεται η έκδοση τιμολογίων εκτός της χώρας, με προϋποθέσεις.
6.4. Οταν ανατίθεται η τιμολόγηση σε τρίτους ή στον ίδιον τον πελάτη απαιτείται:
* Εγγραφη συμφωνία.
* Να τίθενται οι όροι τιμολόγησης.
* Ο εκδίδων τα τιμολόγια να είναι επιτηδευματίας.
* Οι ΔΟΥ να έχουν το δικαίωμα πρόσβασης και τηλεκφόρτωσης.
7. Στο τιμολόγιο, όταν πωλούνται αγαθά ή προσφέρονται υπηρεσίες και δεν υπάρχει χρέωση ΦΠΑ γιατί (α) η πράξη απαλλάσσεται από ΦΠΑ ή (β) υπόχρεος σε ΦΠΑ είναι ο πελάτης ή (γ) εφαρμόζεται το περιθώριο του κέρδους, πρέπει να αναγράφεται και η διάταξη του ΦΠΑ βάσει της οποίας δεν χρεώνεται ΦΠΑ (βλέπε ανάλυση στη συνέχεια).
8. Τα τιμολόγια του εσωτερικού, αν εκφράζονται σε ξένη γλώσσα, απαιτείται να διατυπώνονται και στην ελληνική γλώσσα και σε ευρώ. Αρθρο 18α §4 και άρθρο 2 §5. Ανάλυση ΚΒΣ Δ. Σταματόπουλου.
9. Τα τιμολόγια προς το εξωτερικό ή προς την ΕΕ μπορούν να αναγράφονται μόνο ξενόγλωσσα και στο νόμισμα της συναλλαγής. Αρθρο 2 §5, θέματα 100 και επόμενα.
10. Τα τιμολόγια αποστέλλονται προς τους πελάτες σε χαρτί ή με ηλεκτρονικά μέσα. Οταν τα τιμολόγια αποστέλλονται με ηλεκτρονικά μέσα τίθενται οι εξής όροι:
* Αποδοχή από τον πελάτη.
* Διασφάλιση της ακεραιότητας του περιεχομένου και της γνησιότητας της προέλευσης, είτε μέσω ηλεκτρονικής υπογραφής είτε μέσω EDI.
11. Ως στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου γίνονται δεκτά όλα τα έγγραφα ή μηνύματα σε χαρτί ή με ηλεκτρονική μορφή, τα οποία πληρούν τους όρους που καθορίζονται από τον ΚΒΣ. Αρθρο 18α §16.
12. Ο τόπος αποθήκευσης καθορίζεται από τον επιτηδευματία. Τίθεται όμως ως όρος να είναι δυνατή η διάθεση των τιμολογίων στις αρχές, μέσα στην τιθέμενη προθεσμία. Αρθρο 18α §8, θέματα 31-34. Ανάλυση ΚΒΣ Δ. Σταματόπουλου.
13. Οταν ο τόπος αποθήκευσης είναι εκτός Ελλάδας απαιτείται:
* Γνωστοποίηση του τόπου πριν από την αποθήκευση στη ΔΟΥ.
* On-line πρόσβαση, διαφορετικά πρέπει να φυλάσσεται και σε χαρτί στο εσωτερικό.
* Αποθήκευση με ηλεκτρονικά μέσα των τιμολογίων, του περιεχομένου τους και των δεδομένων που εξασφαλίζουν:
* Γνησιότητα προέλευσης.
* Ακεραιότητα του περιεχομένου. Αρθρο 18α §8-15, θέματα 31-34.
14. Αδυναμία αναπαραγωγής του περιεχομένου των τιμολογίων ισοδυναμεί με μη φύλαξη. Αρθρο 18α §12.
15. Ποια στοιχεία καταλαμβάνουν οι διατάξεις του άρθρου 18α. Οι νέες ρυθμίσεις καταλαμβάνουν:
* Ολα τα στοιχεία του άρθρου 12 (δηλαδή τιμολόγια πώλησης, ΤΠΥ, πιστωτικά τιμολόγια, στοιχεία της παρ. 16 - λογαριασμούς, αποδείξεις, πινακίδια κτλ. - εκκαθαρίσεις, τιμολόγια αγοράς, τιμολόγια επιδοτήσεων, οικονομικών ενισχύσεων, ανόργανων εσόδων, αποζημιώσεων κτλ.).
* Τις ΑΠΥ που εκδίδουν οι ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα (άρθρο 48, N. 2238/94) ή οι τηρούντες πρόσθετα βιβλία (της παρ. 5 του άρθρου 10) προς άλλους επιτηδευματίες.
* Αλλα στοιχεία που επέχουν θέση τιμολογίου και προβλέπονται από αποφάσεις (π.χ. οι ΑΛΠ που εκδίδονται από τους πρατηριούχους με τον φορολογικό μηχανισμό στις πωλήσεις πετρελαίου κίνησης [αξίας ως 300 ευρώ] προς άλλους επιτηδευματίες [αυτοκινητιστές, αγρότες, Δημόσιο κτλ.]).
* Τα στοιχεία του άρθρου 16 (φορτωτικές, διορθωτικά σημειώματα, αποδείξεις κομίστρου κτλ.) που εκδίδονται προς άλλους επιτηδευματίες.
Συνεπώς για τα λοιπά φορολογικά στοιχεία (δελτία αποστολής, αποδείξεις λιανικής πώλησης αγαθών και υπηρεσιών, αποδείξεις αυτοπαράδοσης, αποδείξεις δαπανών και γενικά τα στοιχεία που δεν απευθύνονται σε επιτηδευματίες) εφαρμογή έχουν οι ήδη υφιστάμενες διατάξεις-ρυθμίσεις του ΚΒΣ (Σχετ. Εγκ. ΠΟΛ. 1004/14.1.2004).
16. Πρόσωπα που μπορεί να εκδίδουν τιμολόγια εξ ονόματος και για λογαριασμό του επιτηδευματία (ισχύς 1.1.2004). Με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 18α ορίζεται ότι πρέπει να εξασφαλίζεται από τον επιτηδευματία-υποκείμενο στον φόρο η έκδοση τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου εξ ονόματός του και για λογαριασμό του:
* Από τον πελάτη του (αυτοτιμολόγηση).
* Από τρίτο μέρος-πρόσωπο (ανάθεση τιμολόγησης).
Το τιμολόγιο αυτό μπορεί να αφορά παραδόσεις αγαθών ή παροχές υπηρεσιών που πραγματοποιεί ο επιτηδευματίας προς άλλους επιτηδευματίες-υποκείμενους στον φόρο ή προς νομικά πρόσωπα μη υποκείμενα στον φόρο:
* Εντός του εσωτερικού της χώρας (έδαφος της χώρας).
* Εντός της κοινότητας (έδαφος της κοινότητας).
* Σε τρίτες χώρες (εκτός της κοινότητας).
Διευκρινίζεται ότι η έκδοση των τιμολογίων από τον ίδιον τον επιτηδευματία καλύπτεται ήδη από τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΒΣ και δεν μεταβάλλεται με τις διατάξεις του άρθρου 18α. Η ανάθεση τιμολόγησης (υπεργολαβία έκδοσης τιμολογίων) και η αυτοτιμολόγηση από τον πελάτη είναι προαιρετικές, δηλαδή παρέχεται η δυνατότητα στον επιτηδευματία (πωλητή) να αναθέσει σε τρίτους να εκδίδουν τα τιμολόγια αντί γι' αυτόν.
17. Περιεχόμενο τιμολογίων που εκδίδονται στο όνομα και για λογαριασμό του επιτηδευματία από τον υπεργολάβο έκδοσης ή από τον αυτοτιμολογούμενο πελάτη. Στα τιμολόγια που εκδίδονται από τον πελάτη του επιτηδευματία ή τον τρίτο αναγράφονται:
* Τα πλήρη στοιχεία του πελάτη ή του τρίτου.
* Τα πλήρη στοιχεία του επιτηδευματία για λογαριασμό του οποίου εκδίδονται.
* H ένδειξη «αυτοτιμολόγηση», όταν εκδίδονται από τον πελάτη του επιτηδευματία.
* H ένδειξη «ανάθεση τιμολόγησης» όταν εκδίδονται από τρίτον.
* Το πλήρες περιεχόμενο του τιμολογίου, όπως αυτό προκύπτει, κατά περίπτωση, από τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΒΣ (άρθρο 18α §2 και Εγκ. ΠΟΛ. 1004/14.1.2004).
18. Απλοποιημένα τιμολόγια. Αλλα έγγραφα που επέχουν θέση τιμολογίου. Το άρθρο 22 (9) της 6ης οδηγίας (από Οδηγία 115/2001) επιτρέπει στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν σε απλοποίηση του περιεχομένου των τιμολογίων με την προϋπόθεση της υποβολής αιτήματος διαβούλευσης στη Συμβουλευτική Επιτροπή ΦΠΑ. Γενικά οι παραπάνω διατάξεις επιτρέπουν στα κράτη-μέλη να προχωρήσουν στην απλοποίηση για συγκεκριμένες περιπτώσεις τιμολογίων. Η απλοποίηση εφαρμόζεται όταν τα τιμολόγια αφορούν συναλλαγές στο εσωτερικό της χώρας και τα ποσά που αναφέρονται σε αυτά είναι μικρά ή όταν συγκεκριμένες εμπορικές ή διοικητικές πρακτικές που επικρατούν σε έναν τομέα καθιστούν πολύ δύσκολη τη συμμόρφωση των υποκειμένων με τους γενικούς κανόνες. Σε κάθε περίπτωση βέβαια στα απλοποιημένα τιμολόγια θα πρέπει να αναφέρονται μερικά βασικά στοιχεία, όπως η ημερομηνία έκδοσης, ο εκδότης, να προσδιορίζονται τα αγαθά ή το είδος των υπηρεσιών, ο οφειλόμενος φόρος κτλ.
19. Πίνακας πράξεων για τις οποίες πρέπει να αναγράφονται επί των τιμολογίων οι διατάξεις του ΦΠΑ όταν νομίμως δεν χρεώνεται ΦΠΑ. Οταν ο επιτηδευματίας ενεργεί πράξεις που απαλλάσσονται από ΦΠΑ, ανεξάρτητα αν αφορούν απαλλαγές στο εσωτερικό της χώρας ή ειδικές απαλλαγές ή απαλλαγές στην εξαγωγή ή πράξεις εξομοιούμενες με εξαγωγές ή απαλλαγές για παραδόσεις αγαθών σε άλλο κράτος-μέλος, θα πρέπει να αναγράφει στο τιμολόγιο την αντίστοιχη διάταξη, σύμφωνα με την οποία η παράδοση ή η παροχή απαλλάσσεται από ΦΠΑ (άρθρο 18α §3). Στη συνέχεια παρουσιάζουμε συνοπτικά όλες τις περιπτώσεις (20-50) απαλλαγών ή ειδικές περιπτώσεις για τις οποίες πρέπει να γίνεται αναφορά επί του τιμολογίου σε σχετικές διατάξεις όπως περιέχονται στο βιβλίο μου Ανάλυση - Ερμηνεία Κώδικα Φορολογικών Βιβλίων & Στοιχείων, 9η έκδοση, που βρίσκεται υπό έκδοση.
20. Απαλλαγές στο εσωτερικό της χώρας όπως αυτές αναλυτικά ορίζονται στο άρθρο 22 του κώδικα ΦΠΑ (Ν. 2859/2000). Ως χαρακτηριστικές απαλλασσόμενες πράξεις από αυτές αναφέρουμε (η αναφορά γίνεται για τη διευκόλυνση του αναγνώστη για την έκδοση των τιμολογίων. Για την ουσία των απαλλαγών πρέπει να μελετάται ο ΦΠΑ, δηλαδή πότε ισχύει μια τέτοια απαλλαγή και πότε δεν ισχύει):
* H παροχή υπηρεσιών από τα ΕΛΤΑ.
* Οι δραστηριότητες εθνικών δικτύων ραδιοφωνίας και τηλεόρασης.
* H παροχή νερού μη εμφιαλωμένου.
* Υγεία, νοσοκομεία, κλινικές κτλ.
* Υπηρεσίες από δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες, δικαστικούς επιμελητές.
* Γιατροί, οδοντίατροι, μαίες, νοσοκόμοι.
* Ψυχολόγοι, φυσιοθεραπευτές.
* Συγγραφείς, καλλιτέχνες (όχι απευθείας προς το κοινό).
* Εκπαίδευση (με τις προϋποθέσεις που ορίζονται).
* Ασφαλιστικές και αντασφαλιστικές εργασίες.
* Εργασίες που αφορούν μετοχές ΑΕ, μερίδια, ομολογίες και λοιπούς τίτλους (όχι φύλαξη).
* Χορήγηση και διαπραγμάτευση πιστώσεων.
* Εργασίες τραπεζικές (καταθέσεις, πληρωμές, μεταφορές καταθέσεων κτλ.).
* Μισθώσεις ακινήτων κτλ.
Στα στοιχεία αυτών των επιχειρήσεων που απευθύνονται σε επιτηδευματίες αναγράφεται: «Απαλλάσσεται από ΦΠΑ, άρθρο 22 του κώδικα ΦΠΑ».
21. Εξαγωγές αγαθών σε τρίτες χώρες. Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Απαλλάσσεται από ΦΠΑ, άρθρο 24 κώδικα ΦΠΑ».
22. Ενδοκοινοτική παράδοση - πώληση αγαθών προς κοινοτική επιχείρηση. Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Απαλλάσσεται από ΦΠΑ, άρθρο 28 κώδικα ΦΠΑ».
23. Απαλλαγές για πλοία ή αεροπλάνα. Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Απαλλάσσεται από ΦΠΑ, άρθρο 27 κώδικα ΦΠΑ».
24. Αεροπορικές και θαλάσσιες μεταφορές προσώπων από το εσωτερικό στο εξωτερικό και αντίστροφα και στενά συνδεόμενες βοηθητικές υπηρεσίες (άρθρο 27 §1 περ. ι Ν. 2859/2000). Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Απαλλάσσεται από ΦΠΑ, άρθρο 27 κώδικα ΦΠΑ».
25. Απαλλαγές στις παραδόσεις πλοίων και πλωτών μέσων γενικά. Παραδόσεις υλικών και αντικειμένων προς τα πλοία αυτά, επισκευές ή συντηρήσεις όπως ορίζονται στην απόφαση Π. 8271/4879 ΠΟΛ. 366/18.12.87. Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Χωρίς ΦΠΑ ως ΑΥΟ Π. 8271/4879/ 18.12.87».
26. Απαλλαγές σχετικές με τα αεροσκάφη. Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Χωρίς ΦΠΑ ως ΑΥΟ ΠΟΛ. 1225/19.10.90».
27. Σημείωση για περιπτώσεις 23-26. Δεδομένων των διατάξεων του νόμου και των προαναφερόμενων αποφάσεων, σκόπιμο είναι στο τιμολόγιο να αναγράφεται: «Απαλλάσσεται από ΦΠΑ, άρθρο 27, κώδικα ΦΠΑ και ΑΥΟ Π. 8271/4879/18.12.87» για απαλλαγές προς πλοία. «Απαλλάσσεται από ΦΠΑ, άρθρο 27, κώδικα ΦΠΑ και ΑΥΟ ΠΟΛ. 1225/19.10.90» για απαλλαγές προς αεροσκάφη.
28. Υπηρεσίες με τόπο φορολογίας εκτός Ελλάδος, όπως ορίζονται στο άρθρο 14 του ΦΠΑ (π.χ. διαφημίσεις, δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, διπλώματα ευρεσιτεχνίας, άδειες εκμετάλλευσης, συμβούλων γενικά, μηχανικών, γραφείων μελετών, λογιστών, τηλεπικοινωνιών κτλ.). Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Τόπος φορολογίας εκτός Ελλάδας, άρθρο 14 §5η (υπόχρεος ο λήπτης) του κώδικα ΦΠΑ».
29. Ειδικό καθεστώς πρακτορείων ταξιδίων (περιθώριο κέρδους). Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Ειδικό καθεστώς, άρθρο 43 του κώδικα ΦΠΑ».
30. Ειδικό καθεστώς των μεταπωλητών που παραδίδουν μεταχειρισμένα αγαθά και αντικείμενα καλλιτεχνικής, συλλεκτικής ή αρχαιολογικής αξίας (περιθώριο κέρδους). Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Ειδικό καθεστώς, άρθρο 45 του κώδικα ΦΠΑ».
31. Ειδικό καθεστώς για τις πωλήσεις σε δημοπρασία. Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Ειδικό καθεστώς, άρθρο 46 του κώδικα ΦΠΑ».
32. Πωλήσεις ανακυκλώσιμων αγαθών χωρίς ΦΠΑ. Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Χωρίς ΦΠΑ, άρθρο 39α κώδικα ΦΠΑ» (βλέπε αναλυτικά το θέμα 87α του άρθρου 12).
33. Πωλήσεις αγαθών ή υπηρεσιών προς την περιοχή του Αγίου Ορους. Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Χωρίς ΦΠΑ ως ΑΥΟ ΠΟΛ. 7395/4269/5.11.1987».
34. Εκχώρηση εισαγωγικού δικαιώματος και οπισθογράφηση φορτωτικών σε περιπτώσεις τελωνισμού εμπορευμάτων σε ανάλωση από πρόσωπα δημοσίου τομέα (Εγκ. Δ. 129/86/2.2.87 και Δ. 663/453 ΠΟΛ. 26/3.6.87). Στα τιμολόγια αναγράφεται: «Ο ΦΠΑ θα εισπραχθεί στο τελωνείο».
35. Παραδόσεις αγαθών για να τεθούν σε καθεστώτα τελωνειακής επίβλεψης, ελευθέρων τελωνειακών συγκροτημάτων. Ο προμηθευτής των αγαθών που παραδίδει αγαθά προς τα τελωνειακά καθεστώτα (πρώτες ύλες, βοηθητικές ύλες ή υλικά συσκευασίας για την παραγωγή ή συσκευασία των αγαθών στα τελωνειακά καθεστώτα) στο τιμολόγιο αναγράφει: «Χωρίς ΦΠΑ ως ΑΥΟ ΠΟΛ. 8272/4880/18.12.87» και επισυνάπτει στο στέλεχος αυτού τον πίνακα, που θεωρούν τα τελωνεία, ως δικαιολογητικό (βλέπε και περίπτωση 22 στη συνέχεια).
36. Απαλλαγές από ΦΠΑ για παραδόσεις στις ένοπλες δυνάμεις του ΝΑΤΟ. Στο τιμολόγιο αναγράφεται: «Απαλλαγή από ΦΠΑ ως ΑΥΟ 1070650/4752/ΠΟΛ. 1196/ 20.5.93».
37. Απαλλαγές σε έργα κοινού αμυντικού προγράμματος (ΝΑΤΟ) και του Πεδίου Βολής Κρήτης (ΑΥΟ Π. 4056/3029 ΠΟΛ. 186/87). Στο τιμολόγιο αναγράφεται: «Χωρίς ΦΠΑ ως ΑΥΟ Π. 4056/3029/ 1987».
38. Απαλλαγές προς δυνάμεις των ΗΠΑ στην Ελλάδα (ΑΥΟ Π. 3530/1450/ΠΟΛ. 164/31.5.1988). Στο τιμολόγιο αναγράφεται: «Χωρίς ΦΠΑ ως ΑΥΟ Π. 3530/1450/ 31.5.1988).
39. Αγαθά ή υπηρεσίες προς γραφείο Τύπου Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στο τιμολόγιο αναγράφεται: «Απαλλαγή από το ΦΠΑ ως ΑΥΟ 1026731/2487 ΠΟΛ. 1068/ 17.2.93».
40. Διαδικασία επί της ουσίας απαλλαγής του ΦΠΑ αγοράς επενδυτικών αγαθών. Οταν πωλείται καινούργιος μηχανολογικός και λοιπός εξοπλισμός (που θα χρησιμοποιηθεί στην παραγωγική δραστηριότητα) προς βιομηχανικές, βιοτεχνικές, μεταλλευτικές, λατομικές, ξενοδοχειακές και αγροτικές επιχειρήσεις του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ και ο αγοραστής προσκομίσει βεβαίωση της ΔΟΥ για τη συνδρομή των προϋποθέσεων και γενικά ότι δικαιούται να αγοράσει χωρίς ΦΠΑ (όταν ο αναλογών ΦΠΑ για κάθε συναλλαγή είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 1 εκατ. δρχ. και σε ευρώ 2.934,70) όπως ορίζεται στην Π. 2869/2389/ΠΟΛ. 137/4.5.87 (ΦΕΚ Α90), στο τιμολόγιο αναγράφεται: «Δεν εισπράττεται ΦΠΑ - υπόχρεος για την καταβολή του είναι ο αγοραστής με την περιοδική δήλωση δυνάμει της απόφασης Π. 2869/2389/4.5.87». Διευκρινίζουμε ότι ο αγοραστής χρεοπιστώνει τον ΦΠΑ και παρακολουθεί το επενδυτικό αγαθό στα πάγιά του για μια πενταετία.
41. Υπηρεσίες από φυσικά πρόσωπα τα οποία συνδέονται με τον εργοδότη με σύμβαση εργασίας ή με οποιαδήποτε άλλη νομική σχέση που δημιουργεί δεσμούς εξάρτησης όσον αφορά τους όρους εργασίας ή την αμοιβή και συνεπάγεται την ευθύνη του εργοδότη (άρθρο 3 §1 τελευταίο εδάφιο Ν. 2859/2000 - ΦΠΑ) Οταν τα πρόσωπα αυτά τηρούν βιβλία και στοιχεία (π.χ. εκπαιδευτές, δημοσιογράφοι κτλ.) αλλά πληρούν τους προαναφερόμενους όρους, τότε στις αποδείξεις ή στα τιμολόγια παροχής υπηρεσιών που κατά περίπτωση εκδίδονται και εφόσον δεν χρεώνεται ΦΠΑ αναγράφεται: «Χωρίς ΦΠΑ, άρθρο 3 §1 κώδικα ΦΠΑ».
42. Ειδικός τρόπος απόδοσης του ΦΠΑ στις κάρτες κινητής τηλεφωνίας και στα εισιτήρια μεταφοράς προσώπων που ακυρώνονται σε ειδικά μηχανήματα (άρθρο 19 §9 ΦΠΑ). Δεδομένου ότι ο ΦΠΑ στις παραπάνω πράξεις υπολογίζεται κατευθείαν στη λιανική τιμή πώλησης από την εταιρεία που παρέχει τις υπηρεσίες και αποδίδεται από αυτήν στο σύνολο της τελικής αξίας, δεν πρόκειται δηλαδή για πράξεις που απαλλάσσονται του ΦΠΑ, άρα δεν προκύπτει υποχρέωση αναγραφής διατάξεων ΦΠΑ όπως ορίζεται στο άρθρο 18α §3 ΚΒΣ. Επειδή όμως τα τιμολόγια εκδίδονται (από Cosmote, Vodafone Stet κτλ.) προς τους μεταπωλητές χωρίς να φαίνεται ο ΦΠΑ, σκόπιμο είναι να αναγράφεται σχετική ένδειξη. Π.χ. «Ο ΦΠΑ εμπεριέχεται - ειδικός τρόπος απόδοσης, άρθρο 19 §9 ΦΠΑ». Για τους ενδιάμεσους μεταπωλητές τηλεκαρτών οι οποίοι δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις περαιτέρω πωλήσεις (αφού έχει αποδοθεί ο ΦΠΑ στο σύνολο από την εταιρεία παροχής) στα τιμολόγια σκόπιμο είναι να αναγράφεται: «Χωρίς ΦΠΑ, άρθρο 19 §9 κώδικα ΦΠΑ».
43. Ειδικό καθεστώς φορολογίας βιομηχανοποιημένων καπνών (τσιγάρα κτλ.) Στο άρθρο 44 §4 ορίζεται ότι: «Στα τιμολόγια πώλησης βιομηχανοποιημένων καπνών ο φόρος ενσωματώνεται στην τιμή και αναγράφεται σε αυτά η ένδειξη «Φόρος Προστιθέμενης Αξίας μη εκπιπτόμενος». Δεδομένου λοιπόν ότι δεν πρόκειται για απαλλαγή αλλά για ειδικό τρόπο απόδοσης, δεν προκύπτει υποχρέωση αναγραφής των διατάξεων ΦΠΑ κατά το άρθρο 18α §3 ΚΒΣ. Σκόπιμο όμως κρίνουμε να αναγράφεται η ένδειξη: «Ο ΦΠΑ συμπεριλαμβάνεται στην τιμή και είναι μη εκπιπτόμενος. Αρθρο 44 §4 κώδικα ΦΠΑ». Οι ενδιάμεσοι μεταπωλητές βιομηχανοποιημένων καπνών (τσιγάρα κτλ.), οι οποίοι δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις περαιτέρω πωλήσεις, στα τιμολόγια σκόπιμο είναι να αναγράφουν: «Χωρίς ΦΠΑ, άρθρο 19 §9 κώδικα ΦΠΑ».
44. Απαλλαγή ΦΠΑ στη διεθνή διακίνηση αγαθών (π.χ. φασόν στην ενεργητική τελειοποίηση). Στο τιμολόγιο αναγράφεται: «Απαλλάσσεται του ΦΠΑ, άρθρο 25 κώδικα ΦΠΑ». (Βλέπε και περίπτωση 15.)
45. Αντιπρόσωποι οίκων εξωτερικού εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης (αμοιβή από αλλοδαπό, τιμολόγιο προς τον αλλοδαπό πελάτη με αναγραφή και των στοιχείων της τράπεζας). Στο τιμολόγιο αναγράφεται: «Απαλλάσσεται ΦΠΑ, άρθρο 22 (παρ. 1λ) κώδικα ΦΠΑ».
46. Αντιπρόσωποι οίκων εξωτερικού εντός Ευρωπαϊκής Ενωσης (αμοιβή από κοινοτικό υποκείμενο και τιμολόγιο προς αυτόν με αναγραφή και των στοιχείων της τράπεζας). Στο τιμολόγιο αναγράφεται: «Τόπος φορολογίας εκτός Ελλάδας. Αρθρο 14 §5ια κώδικα ΦΠΑ».
47. Αμοιβή για διαμεσολάβηση σε εξαγωγές αγαθών. Αν το τιμολόγιο απευθύνεται στον Ελληνα αναγράφεται: «Απαλλάσσεται του ΦΠΑ, άρθρο 24 κώδικα ΦΠΑ». Αν το τιμολόγιο απευθύνεται στον αλλοδαπό αναγράφεται: «Τόπος φορολογίας εκτός Ελλάδας, άρθρο 14 §5 (περ. ια) κώδικα ΦΠΑ (υπόχρεος ο λήπτης)».
48. Απαλλασσόμενοι τήρησης βιβλίων & ΦΠΑ - μικροεπιτηδευματίες με ακαθάριστα έσοδα κάτω των 9.000 ευρώ για αγαθά ή 4.000 ευρώ για υπηρεσίες - άρθρο 2 §5 ΚΒΣ. Αν πουλήσουν σε επιτηδευματίες τότε στο τιμολόγιο αναγράφεται: «Χωρίς ΦΠΑ, άρθρο 39 κώδικα ΦΠΑ».
49. Τιμολόγια άρθρου 12 §3 ΚΒΣ (είσπραξη οικονομικών ενισχύσεων, επιχορηγήσεων, ανόργανων εσόδων, ποινικών ρητρών, αποζημιώσεων, επιστροφές έμμεσων φόρων κτλ.). (Βλέπε θέμα 231 και επόμενα άρθρου 12.) Στα τιμολόγια αυτά δεν προκύπτει υποχρέωση αναγραφής διατάξεων ΦΠΑ γιατί οι πράξεις αυτές βρίσκονται εκτός πεδίου εφαρμογής ΦΠΑ. Αν επιθυμούσε ο εκδότης αναγραφή διατάξεων θα έπρεπε να αναγράφει, όταν εξέδιδε τέτοια τιμολόγια χωρίς ΦΠΑ και χωρίς χαρτόσημο, την ένδειξη: «Χωρίς ΦΠΑ, άρθρα 2 και 3 κώδικα ΦΠΑ».
50. Τιμολόγια αγοράς από αρνούμενους να εκδώσουν τιμολόγιο ή όταν εκδίδεται ανακριβές τιμολόγιο. Στο τιμολόγιο αυτό δεν χρεώνεται ΦΠΑ ούτε χαρτόσημο. Σκόπιμο είναι να αναγράφεται: «Χωρίς ΦΠΑ λόγω άρνησης έκδοσης τιμολογίου από τον εκδότη».
Τι προβλέπουν οι διατάξεις του ΚΒΣ
Από τις ισχύουσες διατάξεις του ΚΒΣ προβλέπονται πολλές περιπτώσεις απλοποιημένων ή διαφοροποιημένων ως προς τον τίτλο στοιχείων για τις επαγγελματικές συναλλαγές. Αναφέρονται ενδεικτικά:
1. Επιχειρήσεις που τηρούν πρόσθετα κλαδικά βιβλία του άρθρου 10 §5 εκδίδουν ΑΠΥ αντί τιμολογίων.
2. Στις πωλήσεις ύδατος μη ιαματικού, αεριόφωτος, ηλεκτρικού ρεύματος,θερμικής ενέργειας, παροχής τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών (άρθρο 12 §16β) εκδίδονται από τις επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας άλλα έγγραφα αντί τιμολογίων και αυτά είναι οι γνωστοί σε όλους λογαριασμοί.
3. Σε παροχές τραπεζικών, χρηματιστηριακών χρηματοδοτικών εργασιών εκδίδονται άλλα έγγραφα αντί τιμολογίων, δηλαδή αποδείξεις και πινακίδια αντίστοιχα (άρθρο 12 §6β).
4. Στις πωλήσεις μη εμπορεύσιμων αγαθών για τον αγοραστή επιτηδευματία αξίας ως 50 ευρώ μπορεί να εκδίδεται ΑΛΠ (άρθρο 12 §16γ).
5. Εισιτήρια μεταφορικών μέσων μεταφοράς προσώπων.
6. Εισιτήρια θεαμάτων, ακροαμάτων.
7. Αποδείξεις διοδίων.
8. Αποδείξεις παρκομέτρων.
9. Αποδείξεις από ταξίμετρα ως 50 ευρώ (άρθρο 13, θ. 292).
10. Αποδείξεις από φορολογικούς μηχανισμούς αντλιών πετρελαίου (άρθρο 13, θ.290 και επόμενα).
11. Φορτωτικές, διορθωτικά σημειώματα, αποδείξεις κομίστρου (άρθρο 16).
O κ. Δημήτρης Σταματόπουλος είναι προϊστάμενος ΦΠΑ του υπουργείου Οικονομικών.


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτεροο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ



ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
με τον ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου