Τετάρτη 3 Ιουνίου 2020

Δασμολογικές ποσοστώσεις προνομιακών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σελίδα TAXUD ( Μάθημα 2 ) 3 Ιουνίου 2020



Δασμολογικές ποσοστώσεις  προνομιακών συμφωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σελίδα TAXUD ( Μάθημα 2 ) 3 Ιουνίου 2020


Δασμολογικές ποσοστώσεις
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑΣ
·         Προνομιακός
·         Αυτονόμος
·         Διαχείριση
·         Γεωργικός
Προνομιακός
Στο πλαίσιο διαφόρων συμφωνιών που έχει συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τρίτες χώρες / εδάφη, καθώς και στο πλαίσιο αυτόνομων προτιμησιακών καθεστώτων για ορισμένες δικαιούχους χώρες / εδάφη, προβλέπονται δασμολογικές παραχωρήσεις για προκαθορισμένο όγκο αγαθών. Αυτές οι δασμολογικές παραχωρήσεις ονομάζονται "προτιμησιακές δασμολογικές ποσοστώσεις".
Στο πλαίσιο αυτών των προτιμησιακών δασμολογικών ποσοστώσεων, ένας προκαθορισμένος όγκος εμπορευμάτων καταγωγής συγκεκριμένης χώρας / εδάφους μπορεί να ωφεληθεί κατά την εισαγωγή στην Ένωση από ευνοϊκότερο δασμολογικό συντελεστή σε σχέση με τις συνήθεις δασμούς τρίτων χωρών / εδαφών που αναφέρονται στη συνδυασμένη ονοματολογία .
Το δικαίωμα να επωφελούνται των προτιμησιακών δασμολογικών ποσοστώσεων προϋποθέτει βεβαίως την προσκόμιση των απαραίτητων αποδεικτικών στοιχείων καταγωγής .
Εντούτοις, τα προϊόντα καταγωγής Δυτικής Σαχάρας που υπόκεινται σε ελέγχους από τις τελωνειακές αρχές του Βασιλείου του Μαρόκου τυγχάνουν των ίδιων εμπορικών προτιμήσεων με εκείνες που χορηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση στα προϊόντα που καλύπτονται από τη συμφωνία σύνδεσης.
Αυτονόμος
Όπως αναφέρθηκε ήδη για αναστολές, για ορισμένους οικονομικούς τομείς, είναι απαραίτητο να τονωθεί ο ανταγωνισμός με χαμηλές τιμές, όπως διαπιστώνουμε σε πολλούς βιομηχανικούς τομείς.
Ο ρόλος τους είναι να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα των βιομηχανιών της Ένωσης, να βελτιωθεί η ανταγωνιστική ικανότητα, να δημιουργηθεί απασχόληση, να εκσυγχρονιστούν οι δομές κ.λπ.
Συνήθως χορηγούνται σε πρώτες ύλες, ημικατεργασμένα προϊόντα ή εξαρτήματα που δεν είναι διαθέσιμα στην ΕΕ (αναστολές) ή είναι διαθέσιμα αλλά σε ανεπαρκείς ποσότητες (δασμολογικές ποσοστώσεις), αλλά δεν χορηγούνται δασμολογικές ποσοστώσεις για τα τελικά προϊόντα .
Η αίτηση ανοίγματος αυτόνομης δασμολογικής ποσόστωσης μπορεί να υποβάλλεται ως τέτοια ή να προκύπτει από εξέταση της αίτησης αναστολής. Στο πλαίσιο αυτό, λαμβάνονται υπόψη, κατά περίπτωση, οι επακόλουθες ζημίες σε κάθε νέα παραγωγή και κάθε παραγωγική ικανότητα που θα μπορούσε να διατεθεί στην Ένωση ή σε τρίτη χώρα / έδαφος με προτιμησιακό δασμολογικό καθεστώς.
Όταν τα ίδια, ισοδύναμα ή υποκατάστατα προϊόντα παράγονται σε επαρκείς ποσότητες εντός της ΕΕ ή από παραγωγούς σε τρίτη χώρα / έδαφος με προτιμησιακό δασμολογικό καθεστώς, αποκλείεται κανονικά η χορήγηση μιας ποσόστωσης. Το ίδιο ισχύει όταν το μέτρο μπορεί να οδηγήσει σε στρέβλωση του ανταγωνισμού όσον αφορά τα τελικά προϊόντα.
Ο κανονισμός του Συμβουλίου 1388/2013 για το άνοιγμα και τη διαχείριση των αυτόνομων δασμολογικών ποσοστώσεων της Ένωσης για ορισμένα γεωργικά και βιομηχανικά προϊόντα (Επίσημη Εφημερίδα L 354 της 28.12.2013, σ.319) καθορίζει τον κατάλογο των εμπορευμάτων που υπόκεινται στα εν λόγω μέτρα. Τροποποιείται τακτικά (τον Ιανουάριο και τον Ιούλιο κάθε έτους) ώστε να λαμβάνονται υπόψη τα νέα αιτήματα που υποβάλλονται από τα κράτη μέλη.

Πληροφορίες σχετικά με τα προϊόντα που εξετάζει επί του παρόντος η Επιτροπή με τη βοήθεια της ομάδας οικονομικών δασμολογικών ερωτήσεων .
Ο κανονισμός (ΕΕ) 2015/2265 του Συμβουλίου, της 7ης Δεκεμβρίου 2015, για το  άνοιγμα και τον τρόπο διαχείρισης των αυτόνομων δασμολογικών ποσοστώσεων της Ένωσης για ορισμένα προϊόντα αλιείας για την περίοδο 2016-2018 (ΕΕ L 322 της 8.12.2015, σ. 4), θεσπίζει κατάλογο αλιευτικών προϊόντων που υπόκεινται σε αυτόνομες δασμολογικές ποσοστώσεις.
Διαχείριση
Οι περισσότερες δασμολογικές ποσοστώσεις διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τη φορολογία και την τελωνειακή ένωση βάσει της αρχής «κατ 'αρχήν εξυπηρετείται» ανεξαρτήτως του τόπου εισαγωγής των εμπορευμάτων στην ΕΕ. Οι νομικές διατάξεις που διέπουν τη διαχείριση αυτών των δασμολογικών ποσοστώσεων περιέχονται στα άρθρα 49 έως 54 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447 της Επιτροπής, της 24ης Νοεμβρίου 2015, περί λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του UCC.
Πληροφορίες σχετικά με τα τρέχοντα υπόλοιπα αυτών των δασμολογικών ποσοστώσεων, τα οποία διαχειρίζονται με βάση την αρχή εξυπηρέτησης κατά προτεραιότητα, διατίθενται on-line .
Γεωργικός
Ορισμένες δασμολογικές ποσοστώσεις διαχειρίζεται η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής που είναι αρμόδια για τη γεωργία και την αγροτική ανάπτυξη μέσω ενός συστήματος αδειών εισαγωγής. Διάφοροι κανονισμοί του Συμβουλίου και της Επιτροπής περιέχουν τις ειδικές διατάξεις για τη διαχείριση αυτών των δασμολογικών ποσοστ



E-mail = ggioggaras@Gmail.com

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ζητάμε
ΕΝΤΥΠΑ ΔΙΑΣΑΦΗΣΕΩΝ
Από το 1830 μέχρι σήμερα


Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ




Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
βάσει Ενωσιακού τελωνειακού Κώδικα


Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Βιβλιοθήκη
Τελωνείων, Εξωτερικού Εμπορίου, Διεθνούς Εμπορίου
Βιβλία με τίτλους και περιεχόμενα
Blogs = ektelonistivivlia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου