Τετάρτη 7 Ιανουαρίου 2015

Αρμοδιότητες για δασμολογική κατάταξη προϊόντος μεταξύ Γενικού Χημείου του Κράτους και Τελωνείου, (Μάθημα 2) 7 Ιανουαρίου 2015



Αρμοδιότητες για  δασμολογική κατάταξη προϊόντος μεταξύ  

Γενικού Χημείου του Κράτους και Τελωνείου, (Μάθημα 2), 7 

Ιανουαρίου 2015


Με αυτό το σκεπτικό δημοσιεύθηκε:

Η αριθ. Δ17 Α5012441 ΕΞ 2014  της 23ης Μαΐου 2014 με θέμα: Παρέχονται διευκρινίσεις σχετικά με τις αρμοδιότητες των τελωνειακών αρχών και Γενικού Χημείου του Κράτους σε θέματα δασμολογικής κατάταξης εμπορευμάτων κατά τον τελωνισμό
Ας ξεκινήσουμε με το απόσπασμα της Δ17 Α5012441 ΕΞ 2014  της 23ης Μαΐου 2014 που τα λέει όλα, δηλαδή:
«4.4. Η αρμοδιότητα του ΓΧΚ αναφορικά με την έκδοση ΔΧΑ περιορίζεται στη διατύπωση ορθής δασμολογικής περιγραφής των εμπορευμάτων, δηλαδή της απόδοσης της χημικής τους σύστασης / σύνθεσης με όρους συμβατούς με την περιγραφή των εμπορευμάτων στο Κοινό Δασμολόγιο της ΕΕ έτσι ώστε να καταστεί στη συνέχεια δυνατή η ορθή δασμολογική κατάταξη των εμπορευμάτων από τους παράγοντες τελωνισμού».

Ο χημικός προσδιορίζει το προϊόν  με όρους και ορολογία περιγραφής του εμπορεύματος συμβατούς με το δασμολόγιο, (επιδίωξη είναι η περιγραφή), ενώ ο  ελεγκτής του Τελωνείου προσδιορίζει τη δασμολογική κλάση του εμπορεύματος, λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες (χρήση κλπ).

Να θυμηθούμε ένα περιστατικό ακριβώς με την απαίτηση του εκτελωνιστή περιγραφής του δείγματος και όχι προσδιορισμός  δασμολογικής κατάταξης. Ο χημικός ήθελε να γράψει το κείμενο της δασμολογικής κλάσης και όχι την περιγραφή του.

 Προς τελωνισμό ήταν ασφαλτόπανα της κλάσης τότε 6808. Κόπηκε ένα τεμάχιο από το εμπόρευμα και πήγε στο χημείο. Ο χημικός θεώρησε ότι έπρεπε να συντάξει το δελτίο χημείου σύμφωνα με το διατακτικό του δασμολογίου. Έτσι θεώρησε ότι είναι τεχνουργήματα από αλουμίνιο, γιατί είχε επικαλυφθεί με  ένα λεπτό φύλλου αλουμινίου.

Που έγινε το λάθος;

Ο χημικός δεν είχε μετρήσει στο σκεπτικό της κατάταξης  σαν ουσιαστικό στοιχείο την αξία του ασφαλτόπανου χωρίς το φύλλο αλουμινίου. Έτσι προσδιόρισε το προϊόν σε κλάση αντίστοιχη σαν τεχνούργημα αλουμινίου.
Ο εκτελωνιστής γνωρίζοντας όλα τα στοιχεία που προσδιορίζουν μια δασμολογική κλάση απαίτησε περιγραφή που έλεγε: 

«άσφαλτος σε φύλλα με ενδιάμεσο ίνες εξ υάλου και λεπτό επίστρωμα από φύλλο αλουμινίου»

Ο ελεγκτής προσδιόρισε με τους  γενικούς κανόνες για την ερμηνεία της ονοματολογίας,  τη δασμολογική κλάση ως 6808, συγκεκριμένα  σύμφωνα με τον κανόνα 3α και 3β.

Ακολουθεί η εγκύκλιος













Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014


Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου