Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Μερικοί Τρόποι Πληρωμής της Διεθνούς Συναλλαγής (Εισαγωγής ή εξαγωγής εμπορεύματος), (Μάθημα 9), 26 Ιανουαρίου 2015



Μερικοί Τρόποι Πληρωμής της Διεθνούς Συναλλαγής  (Εισαγωγής ή εξαγωγής εμπορεύματος), (Μάθημα 9), 26 Ιανουαρίου 2015


Για την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων από το εξωτερικό υπάρχουν τρεις τρόποι πληρωμής . Μιλάμε για διακανονισμό σε Τράπεζα.

Όταν λέμε διακανονισμό, εννοούμε ότι με μεσολάβηση μιας τράπεζας θα πληρώσουμε την αξία των εμπορευμάτων στον πωλητή ανάλογα με τον τρόπο που θα συμφωνήσουμε. Η πληρωμή της αξίας των αγαθών μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

1. Ανέκκλητη Ενέγγυα Πίστωση  L/C Þ Irrevocable Letter of credit


Η ανέκκλητη πίστωση προτιμάται από τους άλλους τρόπους γιατί προσφέρει μεγαλύτερη ασφάλεια και στους τρεις συμβαλλόμενους, τον πωλητή, τον αγοραστή και την μεσολαβούσα τράπεζα.
Ο πωλητής δεν παραδίδει τα εμπορεύματα αν δεν ειδοποιηθεί γραπτώς από την τράπεζα του αγοραστή ότι «ανοίχθηκε πίστωση». Ο πωλητής μόλις ειδοποιηθεί παραδίδει τα εμπορεύματα στον μεταφορέα και παίρνει τη φορτωτική, την οποία παραδίδει στην τράπεζά του μαζί με το τιμολόγιο και τα υπόλοιπα φορτωτικά έγγραφα (packing list, ασφαλιστήριο, κλπ),, για να εισπράξει το ποσό που δικαιούται. Στη συνέχεια τα έγγραφα στέλνονται στην τράπεζα του αγοραστή και αυτή τα παραδίδει στον πελάτη της αφού πρώτα πληρώσει το χρέος του.
΅
Ο τρόπος αυτός πληρωμής ενδείκνυται όταν η μεταφορά του εμπορεύματος γίνεται δια θαλάσσης και η ποσότητα του φορτίου είναι μεγάλη.

Τα πλεονεκτήματα της ανέκκλητης πίστωσης είναι

Ο πωλητής με το άνοιγμα της πίστωσης είναι σίγουρος ότι θα πληρωθεί επειδή η τράπεζα εγγυάται την πληρωμή.

Ο αγοραστής είναι σίγουρος ότι θα του σταλούν τα εμπορεύματα επειδή δεν μπορεί ο πωλητής να εισπράξει τα χρήματα αν δεν στείλει τα εμπορεύματα. (Το κείμενο του περιεχομένου της φορτωτικής αποτελεί σπουδαίο τμήμα τυπολογίας εκτέλεσης της Πίστωσης. Ο εκδότης της φορτωτικής ακολουθεί κατά γράμμα και αριθμό της οδηγίες που υπάρχουν στην Πίστωση).

Η τράπεζα του αγοραστή –πελάτη της έχει το δικαίωμα να πουλήσει τα εμπορεύματα και να εισπράξει τα λεφτά της, αν ο αγοραστής – πελάτης της  δεν πληρώσει.

Μέρη της Ενέγγυας Πίστωσης είναι συνήθως:
Ο δικαιούχος (πωλητής του εμπορεύματος)  που πρόκειται να λάβει τα χρήματα, η Εκδότρια Τράπεζα της οποίας είναι πελάτης ο εντολέας (Αγοραστής του εμπορεύματος) και η Τράπεζα Αποδοχής της οποίας είναι πελάτης ο δικαιούχος.
Το περιεχόμενος μιας  Ενέγγυας Πίστωσης, εκτός των άλλων:

Πρέπει να περιλαμβάνει τον αιτούντα (εισαγωγέα), τον δικαιούχο (πωλητή), την Τράπεζα Αποδοχής, όπου ανοίγεται η πίστωση, την Εκδότρια Τράπεζα που διενεργεί τη διαπραγμάτευση. Επίσης προσδιορίζεται μεταξύ των άλλων η αξία  και η ποσότητα του εμπορεύματος, ο λιμένας εκφόρτωσης και ο λιμένας προορισμού, η ημερομηνία λήξης ισχύος της Ενέγγυας Πίστωσης, οι όροι και οι προϋποθέσεις που συμφωνήθηκαν ανάμεσα στον πωλητή και τον αγοραστή του εμπορεύματος, καθώς και τα απαιτούμενα έγγραφα από τον εισαγωγέα (φορτωτική, τιμολόγιο, packing list, ασφαλιστήριο, έγγραφα ναύλωσης, κ.λ.π.)


2. Έναντι Εγγράφων  D/P Þdocument against payment

Ο εξαγωγέας προβαίνει στη φόρτωση του εμπορεύματος και μεταβιβάζει τα φορτωτικά έγγραφα  (φορτωτική, τιμολόγιο, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, κιβωτολόγιο, έγγραφα ναύλωσης κ.λ.π.) στην Τράπεζά του. Το εμπόρευμα έχει τελωνισθεί συνήθως στο λιμάνι εξόδου και η αντίστοιχη φορτωτική δίνεται στον εξαγωγέα. Ακολουθεί η παράδοση των φορτωτικών εγγράφων στην Τράπεζα.
Η Τράπεζα του εξαγωγέα στέλνει αντίγραφο σετ των φορτωτικών εγγράφων μαζί με τις σχετικές  οδηγίες παραλαβής του εμπορεύματος στην  αντίστοιχη Τράπεζα του εισαγωγέα. Γίνεται η σχετική ειδοποίηση στον εισαγωγέα για τις περαιτέρω ενέργειες.  Όταν ο εισαγωγέας λάβει τις οδηγίες παραλαβής του εμπορεύματος με τις αντίστοιχες φωτοτυπίες των φορτωτικών εγγράφων και συμφωνήσει, προβαίνει στην πληρωμή τους.  Μόνο μετά από κατάθεση του ποσού των χρημάτων που αντιστοιχεί στην αξία των εμπορευμάτων, η Τράπεζα του εισαγωγέα θα του δώσει τα πρωτότυπα φορτωτικά έγγραφα. Ο αγοραστής – εισαγωγέας προβαίνει στον τελωνισμό των εμπορευμάτων  αφού είναι πλέον κύριος του εμπορεύματος.


3. Αποδοχή Συναλλαγματικής - Προθεσμιακά (Days of Acceptance-D/A)

Αποδοχή συναλλαγματικής σημαίνει ευρύτερα πίστωση.
Θα συμβούν όλα τα παραπάνω διαδικαστικά  της περίπτωσης «έναντι φορτωτικών» και η Τράπεζα του εισαγωγέα θα του δώσει τα πρωτότυπα φορτωτικά έγγραφα με αποδοχή π.χ. Συναλλαγματικής.
Η μεθόδευση μιας προθεσμιακής συναλλαγής έχει περίπου τον παρακάτω σχεδιασμό.
ΠΙΣΤΩΣΗ νοείται μια συμφωνία, όπως και αν ονομάζεται ή χαρακτηρίζεται (π.χ . δάνειο, αποδοχή συναλλαγματικής ), βάσει της οποίας, μια τράπεζα (η εκδότρια τράπεζα), η οποία συνήθως ενεργεί (πληρωμές ή συναλλαγές)  μετά από αίτηση και πάντα με βάση τις οδηγίες του πελάτη της (του εντολέα της πιστώσεως).
Η τράπεζα αναλαμβάνει την υποχρέωση να ενεργήσει πληρωμή προς τρίτο (δικαιούχο) ή σε διαταγή του, να πληρώσει ή να αποδεχτεί συναλλαγματικές (τραβηχτικές), οι οποίες έχουν εκδοθεί από τον δικαιούχο. Ακόμα μπορεί να εξουσιοδοτεί μια άλλη τράπεζα να πραγματοποιήσει τέτοια πληρωμή ή να πληρώσει, αποδεχθεί ή διαπραγματευθεί τέτοιες συναλλαγματικές (τραβηχτικές). Όλα τα παραπάνω έναντι παραλαβής των εγγράφων που έχουν καθοριστεί, και με τη βασική  προϋπόθεση ότι θα έχουν τηρηθεί οι όροι της πιστώσεως.

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε
Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου