Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2015

Πανίδας Άγριας και Χλωρίδας Διεθνές Εμπόριο και περιορισμοί αυτού, Διεθνής Σύμβαση CITES (Μάθημα 6) 24 Ιανουαρίου 2015



Πανίδας Άγριας και Χλωρίδας Διεθνές Εμπόριο και περιορισμοί αυτού, Διεθνής Σύμβαση CITES (Μάθημα 6) 24 Ιανουαρίου 2015


Σχόλιο: Δύο κανονισμοί που δίνουν γρήγορες και σωστές πληροφορίες για καλύτερη λεπτομερειακή έρευνα στους περιορισμούς κατά την εισαγωγή και εξαγωγή αυτών των αγαθών.


ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/56 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 15ης Ιανουαρίου 2015
για την τροποποίηση, όσον αφορά το εμπόριο ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας, του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996, για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (1), και ιδίως το άρθρο 19 παράγραφοι 2, 3 και 4,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Για την εφαρμογή ορισμένων ψηφισμάτων που εγκρίθηκαν κατά τη δέκατη έκτη σύνοδο της διάσκεψης των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης για το διεθνές εμπόριο των ειδών άγριας πανίδας που απειλούνται με εξαφάνιση (CITES) (3-14 Μαρτίου 2013), εφεξής «η σύμβαση», θα πρέπει να τροποποιηθούν ορισμένες διατάξεις και να προστεθούν άλλες στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής (2).

(2)
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ψήφισμα 16.8 της διάσκεψης CITES, θα πρέπει να συμπεριληφθούν ειδικές διατάξεις που έχουν σκοπό να απλοποιήσουν τις μη εμπορικού χαρακτήρα διασυνοριακές διελεύσεις μουσικών οργάνων.

(3)
Η πείρα που έχει αποκτηθεί από την εφαρμογή του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006, σε συνδυασμό με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 792/2012 της Επιτροπής (3), έδειξε ότι ορισμένες διατάξεις του πρέπει να τροποποιηθούν, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εναρμονισμένη και αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού στο εσωτερικό της Ένωσης. Αυτό ισχύει ιδίως όσον αφορά την πρώτη είσοδο στην Ένωση κυνηγετικών τροπαίων δειγμάτων ορισμένων ειδών ή πληθυσμών που απαριθμούνται στο παράρτημα Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97, για τα οποία υπάρχουν ανησυχίες ως προς τη διατηρησιμότητα του εμπορίου κυνηγετικών τροπαίων ή για τα οποία προκύπτουν ενδείξεις σημαντικού παράνομου εμπορίου. Στις περιπτώσεις αυτές, είναι αναγκαίο να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος των εισαγωγών στην Ένωση και θα πρέπει συνεπώς να εφαρμόζεται η παρέκκλιση για προσωπικά και οικιακά αντικείμενα που ορίζεται στο άρθρο 7 παράγραφος 3 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97. Από την πείρα εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006 κρίθηκε απαραίτητη η διασαφήνιση ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να εκδίδουν άδειες εισαγωγής στις περιπτώσεις κατά τις οποίες, παρά το σχετικό αίτημα, δεν τους παρέχονται ικανοποιητικές πληροφορίες σχετικά με τη νομιμότητα των δειγμάτων που εισάγονται στην ΕΕ από τη χώρα εξαγωγής ή επανεξαγωγής.

(4)
Κατά τη δέκατη έκτη σύνοδο της διάσκεψης των μερών της σύμβασης, επικαιροποιήθηκαν οι πρότυπες αναφορές ονοματολογίας. Οι αναφορές αυτές χρησιμοποιούνται για την αναγραφή της επιστημονικής ονομασίας των ειδών σε άδειες και πιστοποιητικά. Συνεπώς, οι εν λόγω αλλαγές θα πρέπει να ενσωματωθούν στο παράρτημα VIII του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006.

(5)
Ο κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 865/2006 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(6)
Καθώς ο εν λόγω κανονισμός θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τον κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 792/2012, είναι σημαντικό και οι δύο κανονισμοί να αρχίσουν να ισχύουν την ίδια ημέρα.

(7)
Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για το εμπόριο της άγριας πανίδας και χλωρίδας,

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (EE) 2015/57 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 15ης Ιανουαρίου 2015
για την τροποποίηση του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 792/2012 της Επιτροπής σχετικά με τη θέσπιση κανόνων σχεδιασμού των αδειών, πιστοποιητικών και άλλων εγγράφων που προβλέπονται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους και με την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996, για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (1), και ιδίως το άρθρο 19 παράγραφος 1,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Για την εφαρμογή ορισμένων ψηφισμάτων που εγκρίθηκαν στη δέκατη έκτη σύνοδο της διάσκεψης των συμβαλλόμενων μερών στη σύμβαση για το διεθνές εμπόριο των απειλούμενων με εξάλειψη άγριων ειδών πανίδας και χλωρίδας (CITES) (3-14 Μαρτίου 2013), στο εξής «η σύμβαση», ορισμένες διατάξεις θα πρέπει να τροποποιηθούν και άλλες να προστεθούν στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 792/2012 τη Επιτροπής (2).

(2)
Ειδικότερα, σύμφωνα με το ψήφισμα 16.8 της διάσκεψης CITES, θα πρέπει να παρεμβληθούν διατάξεις που θα επιτρέψουν την έκδοση ειδικών πιστοποιητικών για μουσικά όργανα ώστε να απλουστευθεί η μη εμπορική διασυνοριακή διακίνησή τους και, σύμφωνα με το ψήφισμα 14.6, θα πρέπει να καθιερωθεί νέος κωδικός πηγής Χ για τα «δείγματα που λαμβάνονται στο θαλάσσιο περιβάλλον εκτός της δικαιοδοσίας κράτους».

(3)
Συνεπώς, ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 792/2012 θα πρέπει να τροποποιηθεί αναλόγως.

(4)
Επειδή ο παρών κανονισμός θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί σε συνάρτηση με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 865/2006, είναι σημαντικό να αρχίσουν να εφαρμόζονται και οι δύο κανονισμοί την ίδια ημέρα.

(5)
Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για το εμπόριο των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας,



Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε
Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου