Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Βασικές έννοιες του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου _ΕΔΕ¨_Διασάφησης, (Μάθημα 3), 16 Ιανουαρίου 2015, Αρ. πρωτ . Τ. 2556/80/Α0019/2007 (κείμενο 70 σελίδων), -μέρος τρίτο τελευταίο-



Βασικές έννοιες του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου _ΕΔΕ¨_Διασάφησης, (Μάθημα 3), 16 Ιανουαρίου 2015, Αρ. πρωτ . Τ. 2556/80/Α0019/2007 (κείμενο 70 σελίδων), -μέρος τρίτο τελευταίο-



ΤΜΗΜΑ 3

ΧΩΡΟΙ ΕΝΙΑΙΟΥ ∆ΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΕΓΓΡΑΦΟΥ

ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΟ


3.1.Χώρος Α :

 Τελωνείο Αποστολής/Εξαγωγής ή Προορισμού. Στο χώρο αυτό το Τελωνείο θέτει :
1. Την ονομασία του και τον κωδικό του.
2. Τον αριθμό και την ημερομηνία καταχώρησης της διασάφησης.
3. Τον κωδικό αριθμό παραστατικού.
4. Την ημερομηνία αποδοχής.
5. Σε περίπτωση εξαγωγής, την ημερομηνία εξαγωγής, η οποία συμπληρώνεται από τον αρμόδιο υπάλληλο του γραφείου εξαγωγής, με την επιστροφή της άδειας φόρτωσης από το ίδιο Τελωνείο ή άλλο Τελωνείο εξόδου.

3.2. Χώρος Β : Λογιστικά Στοιχεία.

Στο χώρο αυτό καταχωρείται ο αριθμός χειρόγραφης καταχώρισης στις περιπτώσεις που το Ο.Π.Σ.Τ είναι εκτός λειτουργίας.
Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται επίσης για τις βοηθητικές πράξεις που απαιτούνται για τους διάφορους υπολογισμούς (μετατροπή συναλλάγματος, διαμόρφωση αξιών κλπ).

3.3.Ειδικές επισημάνσεις που αφορούν την πρώτη σελίδα της διασάφησης:

3.3.1. Στις περιπτώσεις αποταμίευσης όπου το τελωνείο υπαγωγής του καθεστώτος είναι διαφορετικό από το τελωνείο ελέγχου, τίθεται σε εμφανές σημείο η σφραγίδα:
∆ιασάφηση Αποταμίευσης………………………
Αρ. Κατ. ………………………………
Ημ. Κατ. ………………………………………
Υπογραφή


3.3.2. Στις περιπτώσεις τελειοποίησης προς επανεξαγωγή και μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο όπου το τελωνείο υπαγωγής του καθεστώτος είναι διαφορετικό από το τελωνείο ελέγχου τίθεται σε εμφανές σημείο η σφραγίδα:

∆ιασάφηση …………………………..
Αρ. Κατ. ………………………………
Ημ. Κατ……………………………….
Υπογραφή


3.3.3. Στα μηχανογραφημένα τελωνεία, όπου εφαρμόζεται η ανάλυση κινδύνου με βάση το υποσύστημα Λήψης Αποφάσεων (DSS), σε εμφανές σημείο της πρώτης σελίδας του αντιτύπου 1 ή 6 κατά περίπτωση, τίθεται από τον Προϊστάμενο τελωνισμού εμπορευμάτων η σφραγίδα για τον ορισμό του ελεγκτή και το είδος του ελέγχου, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί από την αρμόδια ∆ιεύθυνση Ελέγχου Τελωνείων.
3.3.4. Στις περιπτώσεις αποδοχής ελλιπούς ή απλουστευμένης/ελλιπούς διασάφησης τίθεται σε
εμφανές σημείο της πρώτης σελίδας του αντιτύπου 1 ή 6, κατά περίπτωση, η ακόλουθη σφραγίδα :

Προθεσμία κατάθεσης συμπληρωματικής διασάφησης …………………………..
Παράταση προθεσμίας, ύστερα από την αρ………………. αίτηση μέχρι ……………



3.4. Χώρος Γ : Τελωνείο Αναχώρησης.

Στο καθεστώς της διαμετακόμισης αναγράφεται η ονομασία και ο αριθμός αναφοράς (κωδικός) του Τελωνείου αναχώρησης και η ημερομηνία αποδοχής της δήλωσης.
Στην περίπτωση όπου ο κύριος υπόχρεος έχει την ιδιότητα του εγκεκριμένου αποστολέα, στο χώρο αυτό τίθεται η προβλεπόμενη από το παράρτημα 62 των ∆ΕΚΤΚ καν.2454/93 σφραγίδα, στην οποία αναγράφονται ειδικότερα τα στοιχεία και ο αριθμός αδείας του.

3.5. Χώρος ∆ : Έλεγχος από το τελωνείο αναχώρησης .

Στο καθεστώς της διαμετακόμισης αναγράφονται τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενεργεί το Τελωνείο αναχώρησης, η προθεσμία προσκόμισης των εμπορευμάτων στο Τελωνείο προορισμού και ο αριθμός και τα στοιχεία αναγνώρισης των μολυβδοσφραγίδων που έχουν τεθεί. Εάν δεν έχουν τεθεί μολυβδοσφραγίδες, αναφέρεται η μνεία «Απαλλαγή».
Αναγράφονται επίσης, κατά περίπτωση, οι μνείες «Εγκεκριμένος αποστολέας», όταν πρόκειται για πράξη διαμετακόμισης που διενεργείται από κύριο υπόχρεο που έχει τη σχετική άδεια καθώς και η μνεία «δεν απαιτείται υπογραφή» όταν έχει χορηγηθεί η σχετική άδεια για μη υπογραφή της δήλωσης από τον κύριο υπόχρεο, ο οποίος έχει την ιδιότητα του εγκεκριμένου αποστολέα.

3.6. Χώρος Ι : Έλεγχος από το Τελωνείο προορισμού.

Στη θέση αυτή αναγράφονται τα αποτελέσματα του ελέγχου που διενήργησε το Τελωνείο προορισμού και η ημερομηνία άφιξης των εμπορευμάτων
.

3.7. Χώρος Ε : έλεγχος από το τελωνείο εξαγωγής/αποστολής.

Οι επιμέρους χώροι Ε1, Ε2, Ε3, Ε4, Ε5, Ε6, Ε7,Ε8, Ε9, Ε10, Ε11, Ε12, Ε13, Ε14, Ε15 και Ε16, συμπληρώνονται κατά τα γνωστά, σε όσα αντίτυπα εμφανίζονται και όπου απαιτείται. Ειδικότερα για τους παρακάτω χώρους επισημαίνεται:

Στον χώρο Ε4 (χημική εξέταση) συμπληρώνεται ο αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται για ανάλυση, η ημερομηνία και οι προβλεπόμενες υπογραφές. Τα αποτελέσματα της ανάλυσης (πχ ∆ελτίο Χημικής Ανάλυσης) προσαρτώνται στη διασάφηση.

Στην περίπτωση που η έκδοση άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων συναρτάται από την έκδοση του ∆ελτίου Χημικής Ανάλυσης για την εφαρμογή των μέτρων περί απαγορεύσεων και περιορισμών, στη θέση 44 της διασάφησης θα συμπληρώνεται ο κωδικός που αντιστοιχεί στο ∆ελτίο Χημικής Ανάλυσης και ο αριθμός αυτού.
Στις λοιπές περιπτώσεις (πχ κατάταξη του εμπορεύματος) προσαρτάται στη διασάφηση και γίνεται σχετική αναφορά στην πράξη επαλήθευσης του ελεγκτή.
Ο χώρος Ε6 (Συναλλαγματικός Έλεγχος), χρησιμοποιείται για την πράξη ελέγχου της τήρησης των μέτρων περί των απαγορεύσεων και περιορισμών που προβλέπονται από τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις. Στις περιπτώσεις που ο αρμόδιος υπάλληλος διαπιστώνει ότι πληρούνται οι οριζόμενες από τις διατάξεις προϋποθέσεις περί απαγορεύσεων – περιορισμών (πχ προσκόμιση των απαιτουμένων αδειών), τίθεται η ένδειξη «ΚΑΛΩΣ».

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος για την εφαρμογή των μέτρων περί απαγορεύσεων και περιορισμών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις γίνεται ανεξάρτητα από το αν θα επιλεγεί η διασάφηση για επαλήθευση από το υποσύστημα της Ανάλυσης Κινδύνου (DSS).
Όταν, για παράδειγμα, απαιτείται άδεια εξαγωγής για ένα είδος πχ είδη διττής χρήσης, ανεξάρτητα από τον βαθμό επικινδυνότητας που θα αποδοθεί από το υποσύστημα ανάλυσης κινδύνου DSS (εάν θα γίνει επαλήθευση της διασάφησης ή όχι), προκειμένου να εκδοθεί η άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων προς εξαγωγή θα πρέπει να έχει προσκομισθεί και επισυναφθεί στη διασάφηση η σχετική άδεια, κατά συνέπεια ο έλεγχος της ύπαρξης της σχετικής άδειας εξαγωγής θα πρέπει να διενεργηθεί αρμοδίως από το τελωνείο και να αναγραφεί η ένδειξη «καλώς » από τον υπάλληλο που διενήργησε τον έλεγχο αυτό .

Ο χώρος Ε9 (χώρος επαλήθευσης), συμπληρώνεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 247 των ∆ΕΚΤΚ, καν.2454/93 όταν πραγματοποιείται επαλήθευση της διασάφησης, είτε με έλεγχο των επισυναπτομένων εγγράφων είτε με φυσικό έλεγχο των εμπορευμάτων. Στις περιπτώσεις που κατά τη διενέργεια του φυσικού ελέγχου συντάσσεται Πρακτικό Φυσικού Ελέγχου, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, θα γίνεται σχετική μνεία του Πρακτικού, το οποίο προσαρτάται στη διασάφηση. Σε περίπτωση που διαπιστωθούν διαφορές κατά την επαλήθευση, θα γίνεται σχετική μνεία στον αντίστοιχο χώρο επαλήθευσης κάθε κωδικού.

Στην περίπτωση κατά την οποία από την επαλήθευση προκύπτει είδος που κατατάσσεται σε άλλο κωδικό από εκείνον που έχει δηλωθεί στη θέση 33 του Ε∆Ε, ο ελεγκτής προβαίνει αντίστοιχα στις ενέργειες που περιγράφονται στην παρ. 3.8-Κ8 «επαλήθευση εμπορευμάτων».
Στα μηχανογραφημένα τελωνεία, όπου εφαρμόζεται η ανάλυση κινδύνου με βάση το υποσύστημα Λήψης Αποφάσεων (DSS), για τις χαμηλού βαθμού επικινδυνότητας διασαφήσεις, ο Προϊστάμενος τελωνισμού εμπορευμάτων, θέτει την επισήμανση «χαμηλός βαθμός επικινδυνότητας/στοιχεία ως δηλωθέντα από τον διασαφιστή» και οι διασαφήσεις προωθούνται αρμοδίως στο Τμήμα προελέγχου στο οποίο αφού ελεγχθούν τυχόν απαγορεύσεις και περιορισμοί δίδεται η εντολή για την έκδοση της άδειας παράδοσης των εμπορευμάτων.

3.8. Χώρος Κ :Έλεγχος από το Τελωνείο προορισμού.

Η συμπλήρωση των επιμέρους χώρων στην πίσω σελίδα του αντιτύπου 6 γίνεται κατά τα γνωστά. Ειδικότερα, όσον αφορά τους χώρους

Κ1, Κ2, Κ4, Κ5, Κ8, ισχύουν τα ακόλουθα:

Κ1 – ∆ιαχείριση Εμπορευμάτων Συμπληρώνεται κατά τα γνωστά από τον υπεύθυνο του Γραφείου Τελωνειακών αποθηκών ή από τον διαχειριστή της αποθήκης προσωρινής εναπόθεσης.

Κ2 - Συναλλαγματικός Έλεγχος Ο χώρος αυτός χρησιμοποιείται για την πράξη ελέγχου της τήρησης των μέτρων περί των απαγορεύσεων και περιορισμών που προβλέπονται από τις κοινοτικές και εθνικές διατάξεις. Στις περιπτώσεις που ο αρμόδιος υπάλληλος διαπιστώνει ότι πληρούνται οι οριζόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις προϋποθέσεις περί απαγορεύσεων και περιορισμών (πχ προσκόμιση των απαιτουμένων αδειών), τίθεται η ένδειξη «ΚΑΛΩΣ».

Επισημαίνεται ότι ο έλεγχος για την εφαρμογή των μέτρων περί απαγορεύσεων και περιορισμών που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις γίνεται ανεξάρτητα από το αν θα επιλεγεί η διασάφηση για επαλήθευση από το υποσύστημα της Ανάλυσης Κινδύνου.

Όταν, για παράδειγμα, απαιτείται άδεια εισαγωγής για ένα είδος πχ ουσία του καν.2037/00, ανεξάρτητα από τον βαθμό επικινδυνότητας που θα αποδοθεί από το υποσύστημα ανάλυσης κινδύνου DSS (εάν θα γίνει επαλήθευση της διασάφησης ή όχι), προκειμένου να εκδοθεί η άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων θα πρέπει να έχει προσκομισθεί και επισυναφθεί στη διασάφηση η σχετική άδεια.

Κ4 – Χημική Εξέταση. Στο χώρο αυτό συμπληρώνεται ο αριθμός των δειγμάτων που λαμβάνονται για ανάλυση, η ημερομηνία και οι προβλεπόμενες υπογραφές.
Τα αποτελέσματα του ελέγχου (πχ ∆ελτίο Χημικής Ανάλυσης) προσαρτώνται στη διασάφηση.
Στην περίπτωση που η έκδοση άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων συναρτάται από την έκδοση του ∆ελτίου Χημικής Ανάλυσης για την εφαρμογή των μέτρων περί απαγορεύσεων και περιορισμών, στη θέση 44 της διασάφησης θα συμπληρώνεται ο κωδικός που αντιστοιχεί στο ∆ελτίο Χημικής Ανάλυσης και ο αριθμός αυτού.
Στις λοιπές περιπτώσεις (πχ κατάταξη του εμπορεύματος) προσαρτάται στη διασάφηση και γίνεται σχετική αναφορά στην πράξη επαλήθευσης του ελεγκτή.

Κ5 - Πράξη ΠΑΕΓΑΕ ή Αποθήκης Αποταμίευσης. Στις ∆ημόσιες αποθήκες τύπων Α’ και Β’, επειδή ο διαχειριστής και ο αποταμιευτής είναι πρόσωπα διαφορετικά, πριν την κατάθεση της διασάφησης αποταμίευσης στο αρμόδιο τελωνείο, πρέπει να συντάσσεται επ’αυτής πράξη από τον διαχειριστή της αποθήκης στην οποία αναφέρεται «∆εκτά την ίδια ημέρα στην αποθήκη αποταμίευσης με αναγνωριστικό αριθμό …….», στην οποία αφού θέσει την ημερομηνία, υπογράφει ανάλογα.

Η παραπάνω πράξη έχει την έννοια, αφενός, ότι ο διαχειριστής είναι σύμφωνος για την τοποθέτηση των εμπορευμάτων του αποταμιευτή στην αποθήκη, αφετέρου, ότι υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για τον συγκεκριμένο τύπο και ποσότητα του εμπορεύματος.

Στις ιδιωτικές αποθήκες τύπων Γ΄, ∆΄και Ε΄ δεν απαιτείται η πιο πάνω πράξη, διότι αυτό θεωρείται αυτονόητο, αφού ο διαχειριστής και αποταμιευτής είναι το ίδιο πρόσωπο.
1. Όταν πρόκειται να δοθεί προορισμός στο εμπόρευμα και να εξέλθει της αποθήκης αποταμίευσης, στο σχετικό παραστατικό που προσκομίζεται στο αρμόδιο τελωνείο για καταχώρηση, πρέπει να υπάρχει βεβαίωση του διαχειριστή, στην οποία αναφέρεται «Βεβαιώνεται η ύπαρξη του εμπορεύματος στην αποθήκη αποταμίευσης με αναγνωριστικό αριθμό ………………. Ο παραλήπτης είναι κάτοχος του εμπορεύματος.».

Η πράξη αυτή πρέπει να γίνεται διότι το εμπόρευμα ίσως να μη βρίσκεται στην αποθήκη, επειδή έχει εξέλθει προσωρινά, ή έχει μεταβιβασθεί σε άλλο κάτοχο «άδειας».

Κ 8 - Επαλήθευση εμπορευμάτων. Ο χώρος αυτός συμπληρώνεται κατ’ εφαρμογή του άρθρου 247 των ∆ΕΚΤΚ, καν.2454/93 όταν πραγματοποιείται επαλήθευση της διασάφησης, είτε με έλεγχο των επισυναπτομένων εγγράφων είτε με φυσικό έλεγχο των εμπορευμάτων. Στις περιπτώσεις που κατά τη διενέργεια του φυσικού ελέγχου συντάσσεται Πρακτικό Φυσικού Ελέγχου, σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί, θα γίνεται σχετική μνεία του Πρακτικού, το οποίο προσαρτάται στη διασάφηση.

Στην περίπτωση κατά την οποία από την επαλήθευση προκύπτει είδος που κατατάσσεται σε άλλο κωδικό από εκείνο που έχει δηλωθεί στη θέση 33 του Ε∆Ε, ο ελεγκτής προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

·         Στη θέση 32 «Αρ. είδους», σημειώνεται το σύμβολο (Χ).
·         Στην πίσω σελίδα διαγράφει με ένα (Χ) το χώρο θέσης «ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ» μέχρι και «ΠΟΣΟ».

Στη συνέχεια συμπληρώνει συμπληρωματικό έντυπο (bis) με τον ακόλουθο τρόπο:
·         Τις θέσεις 33, 34, 35, 36, 37, 38, 40,41,46,47 και τον χώρο Α΄.
·         ∆ιαγράφει τον αντίστοιχο χώρο 31 της πρώτης σελίδας.
·         Στην πίσω σελίδα του αντιτύπου 6 γίνεται κανονικά η επαλήθευση και
·         Ακολούθως συμπληρώνει τις θέσεις 3,5 και 32.

Κατά τα λοιπά, το παραστατικό ακολουθεί κανονικά τα επόμενα στάδια της διαδικασίας.

Τέλος, σε περίπτωση που έχει ήδη καταχωρηθεί ένα συμπληρωματικό έντυπο (bis) από το οποίο έχει συμπληρωθεί η πρώτη θέση 31 (επειδή δηλώθηκαν δύο κωδικοί εμπορευμάτων), εάν από την επαλήθευση προκύψει άλλος κωδικός, δεν χρησιμοποιείται νέο συμπληρωματικό έντυπο (bis), αλλά συμπληρώνονται οι αντίστοιχοι κενοί χώροι της πρώτης και της πίσω σελίδας του δεύτερου κωδικού του ήδη καταχωρημένου πιο πάνω (bis).

Στα μηχανογραφημένα τελωνεία, όπου εφαρμόζεται η ανάλυση κινδύνου με βάση το υποσύστημα Λήψης Αποφάσεων (DSS), για τις χαμηλού βαθμού επικινδυνότητας διασαφήσεις, ο Προϊστάμενος τελωνισμού εμπορευμάτων, θέτει την επισήμανση «χαμηλός βαθμός επικινδυνότητας/στοιχεία ως δηλωθέντα από τον διασαφιστή» και οι διασαφήσεις προωθούνται αρμοδίως στο Τμήμα προελέγχου στο οποίο αφού ελεγχθούν τυχόν απαγορεύσεις και περιορισμοί δίδεται η εντολή για την έκδοση της άδειας παράδοσης των εμπορευμάτων.

ΤΜΗΜΑ 4

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΕΝΤΥΠΑ


4.1. Χρησιμοποίηση συμπληρωματικών εντύπων.

Από την ισχύουσα νομοθεσία, τόσο στη χρήση της πλήρους δέσμης όσο και στις περιπτώσεις της μερικής χρήσης του Ε∆Ε, παρέχεται η δυνατότητα χρησιμοποίησης συμπληρωματικών εντύπων (bis) για διασάφηση περισσοτέρων του ενός κωδικών Σ.Ο. Kάθε συμπληρωματικό έντυπο μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι τρεις κωδικούς Σ.Ο.
Οι βασικές ενδείξεις των συμπληρωματικών εντύπων είναι ίδιες με εκείνες των αντιστοίχων κανονικών εντύπων.
Το αιτούμενο καθεστώς, ο κωδικός του οποίου συμπληρώνεται στην πρώτη υποδιαίρεση της θέσης 37 πρέπει να είναι το ίδιο σε όλα τα είδη μιας πολυκλασικής διασάφησης.
Το ή τα συμπληρωματικά έντυπα δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν αυτοτελώς, αλλά αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της βασικής μονοκλασικής διασάφησης.
Τα στοιχεία που αφορούν κάθε είδος θεωρείται ότι αποτελούν ξεχωριστή διασάφηση, όσον αφορά τα στοιχεία ταυτότητας του εμπορεύματος.

 

ΠΑΡΑ∆ΕΙΓΜΑ
Για τον τελωνισμό εμπορευμάτων της ίδιας αποστολής που κατατάσσονται σε έξι (6) κωδικούς Σ.Ο, θα χρησιμοποιηθούν :
- ένα μονοκλασικό βασικό έντυπο για το πρώτο είδος (κωδικός Σ.Ο),
- δύο τρικλασικά για τους υπόλοιπους πέντε (5) κωδικούς συνδυασμένης ονοματολογίας.

Εξυπακούεται ότι στο δεύτερο συμπληρωματικό έντυπο θα συμπληρωθούν μόνο οι δύο πρώτες
θέσεις, ενώ η τρίτη θα παραμείνει κενή.

4.2 Χρησιμοποίηση συμπληρωματικών εντύπων για διαφορετικά τελωνειακά καθεστώτα.

Κατά κανόνα τα συμπληρωματικά έντυπα χρησιμοποιούνται για τον τελωνισμό διαφορετικών ειδών και κωδικών Σ.Ο για το ίδιο τελωνειακό καθεστώς (αιτούμενο καθεστώς της θέσης 37α της διασάφησης). Σε εξαιρετικές όμως περιπτώσεις θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν συμπληρωματικά έντυπα και για τον τελωνισμό ειδών διαφορετικών τελωνειακών καθεστώτων. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν τα καθεστώτα προσωρινής εισαγωγής, προσωρινής εξαγωγής, επανεισαγωγής και επανεξαγωγής των υλικών συσκευασίας των εμπορευμάτων.
Σε αυτές τις εξαιρετικές περιπτώσεις οι συνδυασμοί κωδικών στη θέση 37α (αιτούμενο καθεστώς) που μπορούν να συνυπάρχουν σε μία πολυκλασική διασάφηση είναι οι ακόλουθοι :
- 10-23-31
- 11-23-31
- 40-53
- 43-53
- 48-53
- 49-53
- 61-53
- 51-53 και
- 91-53

4.3. Παραδείγματα:

Εμπόρευμα – οριστική εξαγωγή/Υλικά συσκευασίας του – προσωρινή εξαγωγή.
Βασική διασάφηση : αιτούμενο καθεστώς 10
Συμπληρωματική διασάφηση : αιτούμενο καθεστώς 23
2. Εμπόρευμα – προσωρινή εξαγωγή/Υλικά συσκευασίας του – επανεξαγωγή.
Βασική διασάφηση : αιτούμενο καθεστώς 23
Συμπληρωματική διασάφηση : αιτούμενο καθεστώς 31
3. Εμπόρευμα – επανεξαγωγή/Υλικά συσκευασίας του – προσωρινή εξαγωγή.
Βασική διασάφηση : αιτούμενο καθεστώς 31
Συμπληρωματική διασάφηση : αιτούμενο καθεστώς 23
4. Εμπόρευμα – θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία/Υλικά συσκευασίας – προσωρινή εισαγωγή.
Βασική διασάφηση : αιτούμενο καθεστώς 40
Συμπληρωματική διασάφηση : αιτούμενο καθεστώς 53
5. Εμπόρευμα – προσωρινή εισαγωγή/Υλικά συσκευασίας του – επανεισαγωγή.
Βασική διασάφηση : αιτούμενο καθεστώς 53
Συμπληρωματική διασάφηση : αιτούμενο καθεστώς 61


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ∆ΙΑΣΑΦΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΦΟ∆ΙΑΣΜΟΥΣ


2.1 ΕΦΟ∆ΙΑΣΜΟΙ ΕΞΟΜΟΙΟΥΜΕΝΟΙ ΜΕ ΕΞΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΑΝΕΞΑΓΩΓΗ

α) Εφοδιασμός σε ελληνικά λιμάνια, πλοίων γραμμών εξωτερικού, με κοινοτικά γεωργικά επιδοτούμενα ( άρθρο 36 του Καν ΕΚ 800/99).
β) Εφοδιασμός πλοίων που σταθμεύουν σε λιμάνια άλλων Κρατών -Μελών της Κοινότητας με κοινοτικά γεωργικά επιδοτούμενα ( άρθρο 36 του Καν ΕΚ 800/99).
γ) Εφοδιασμός πλοίων που σταθμεύουν σε λιμάνια τρίτης χώρας με όλα τα είδη των εμπορευμάτων κοινοτικών ή μη ( εξαγωγή ή επανεξαγωγή)

Για την κάλυψη των περιπτώσεων εφοδιασμού που εξομοιώνονται με εξαγωγή (άρθρο 36, Καν. (ΕΚ) 800/99) και εκείνων που αντιμετωπίζονται ως επανεξαγωγή θα χρησιμοποιείται ο κωδικός δέσμης Ε∆Ε - 8 και η δέσμη αντιτύπων 1/6, 2/7, 3/8, Ε.

Το αντίτυπο αριθμ. 1: φυλάσσεται από τις αρχές του Κ-Μ στο οποίο διεκπεραιώνονται οι διατυπώσεις εφοδιασμού (μεταξύ των άλλων πράξεων, θα γίνεται στο ανάλογο πεδίο, οπωσδήποτε, η σχετική πράξη για την έγκριση της αναγκαιότητας του εφοδιασμού).
Το αντίτυπο αριθμ. 2: χρησιμοποιείται για τις στατιστικές του Κ-Μ στο οποίο διεκπεραιώνονται οι διατυπώσεις εφοδιασμού
Το αντίτυπο αριθμ. 3: προορίζεται για τον εφοδιαστή, αφού θεωρηθεί από το τελωνείο Φόρτωσης
Το αντίτυπο Ε : είναι η Άδεια Φόρτωσης η οποία επιστρέφεται στο τελωνείο Εφοδιασμού μέσω του τελωνείου Φόρτωσης.

Επισήμανση:
1. Όταν κοινοτικά γεωργικά επιδοτούμενα για τα οποία έχει γίνει αποδεκτή μια διασάφηση εξαγωγής πριν εγκαταλείψουν το τελωνειακό έδαφος της κοινότητας διασχίσουν κοινοτικό έδαφος άλλο από αυτό του Κ-Μ εξαγωγής, θα συνοδεύονται υποχρεωτικά με αντίτυπο ελέγχου Τ5 το πρωτότυπο του οποίου θα επιστρέφεται στο Tελωνείο Eφοδιασμού ως απόδειξη ότι αυτά εγκατέλειψαν το τελωνειακό έδαφος της κοινότητας.

2. Στην ως άνω περίπτωση (β), όταν τα κοινοτικά γεωργικά επιδοτούμενα είναι και υποκείμενα σε ΕΦΚ θα κατατίθεται και Σ∆Ε , όπως ορίζεται στην παρ. 1ε, του άρθρου 21, Τ.1940/41/14- 4-03 ΑΥΟ.
Από τις υποχρεωτικές θέσεις για την εξαγωγή και επανεξαγωγή, οι θέσεις 1, 3, 5, 14, 21, 25, 31, 32, 33, 38, 40, 41, 46, 54 συμπληρώνονται σύμφωνα με το  ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 "  ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ∆ΙΑΣΑΦΗΣΗΣ - ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ - ΕΠΑΝΕΞΑΓΩΓΗ" του ∆ΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ.

Για τις λοιπές υποχρεωτικές θέσεις σας γνωρίζουμε τα εξής:

Θέση 2 : Αποστολέας / εξαγωγέας
Συμπληρώνεται το ονοματεπώνυμο ή η εταιρική επωνυμία και η πλήρης διεύθυνση του Εφοδιαστή.
Συμπληρώνεται ο διψήφιος κωδικός χώρας σύμφωνα με τον εκάστοτε ισχύοντα κανονισμό σχετικά με τις στατιστικές για τις ανταλλαγές αγαθών της Κοινότητας και των κρατών μελών της με τις τρίτες χώρες και ακολουθεί ο αναγνωριστικός αριθμός του Εφοδιαστή.
Σε περίπτωση Έλληνα Εφοδιαστή συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του μετά από τον κωδικό GR.

Στην Οθόνη του Η/Υ : Στο πρώτο πεδίο στις εξαγωγές είναι προεπιλεγμένος ο κωδικός της Ελλάδας GR και στο δεύτερο πεδίο συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του Εφοδιαστή

.
Θέση 17: Χώρα προορισμού :
Στη θέση αυτή θα συμπληρώνεται ο κωδικός QS.

Θέση 26: Μέσο εσωτερικής μεταφοράς
Χρησιμοποιούνται οι κωδικοί που προβλέπονται για τη θέση 25, με τους οποίους καταδεικνύεται το είδος μεταφοράς που χρησιμοποιείται κατά την μεταφορά των εμπορευμάτων από το Τελωνείο Εφοδιασμού προς το Τελωνείο Φόρτωσης.
Η θέση αυτή δεν θα συμπληρώνεται, εφόσον το Τελωνείο Εφοδιασμού και Φόρτωσης είναι το ίδιο.

Θέση 29: Τελωνείο Εξόδου (Φόρτωσης):
Σημειώνεται ο κοινοτικός οκταψήφιος κωδικός του τελωνείου Φόρτωσης από το οποίο προβλέπεται ότι τα εμπορεύματα θα παραδοθούν προς εφοδιασμό

Θέση 30: Τόπος εμπορευμάτων
Η θέση αυτή δεν συμπληρώνεται στις εξαγωγές γεωργικών προϊόντων τα οποία τυγχάνουν επιστροφών, δεδομένου ότι η ενημέρωση του τελωνείου σχετικά με τον τόπο φόρτωσης των εμπορευμάτων στο ενεργό μέσο μεταφοράς, που διέρχεται τα σύνορα, στον οποίο μπορούν να εξεταστούν τα εμπορεύματα γίνεται με το έγγραφο προενημέρωσης το οποίο προβλέπεται στην παρ. 7β του άρθρου 5 του Καν 800/99 .

Σημειώνεται ο ακριβής χώρος στον οποίο είναι δυνατόν να εξεταστούν τα εμπορεύματα, αλλά μόνο
στη περίπτωση των εφοδιασμών που εξομοιώνονται με επανεξαγωγή.

Θέση 35 : Μεικτή μάζα
Η θέση αυτή συμπληρώνεται υποχρεωτικά μόνο σε περίπτωση που ο εφοδιασμός αντιμετωπίζεται ως επανεξαγωγή μετά από προηγούμενη παραμονή των εμπορευμάτων σε Οικονομικό Τελωνειακό Καθεστώς.

Θέση 37: Καθεστώς

Θέση 37α :
Οι κωδικοί που πρέπει να αναγράφονται σε αυτήν την υποδιαίρεση είναι τετραψήφιοι κωδικοί που αποτελούνται από ένα διψήφιο στοιχείο για το αιτούμενο καθεστώς και ένα δεύτερο διψήφιο στοιχείο για το προηγούμενο καθεστώς. Συγκεκριμένα οι κωδικοί που χρησιμοποιούνται για το αιτούμενο καθεστώς θα είναι 10 "εξαγωγή" ή 31 "επανεξαγωγή"

Θέση 37β : Υποχρεωτική συμπλήρωση της υποδιαίρεσης αυτής στην οποία εμφανίζεται η κατηγορία μέτρων που θεσπίζεται, π.χ για τα γεωργικά, για τους εφοδιασμούς κλπ.

Επισήμανση
1) Στην περίπτωση του εφοδιασμού με κοινοτικά γεωργικά επιδοτούμενα ( άρθρο 36 του καν 800/99) η θέση 37α συμπληρώνεται με τους κωδικούς 1000 και στην 37β συμπληρώνεται ο κωδικός F62
2) Στην περίπτωση εφοδιασμών με μη κοινοτικά η θέση 37α συμπληρώνεται με τους κωδικούς 31-
- (π.χ. 3171, 3178) και στην 37β συμπληρώνεται ο κωδικός F61.

Θέση 44: Ειδικές μνείες / προσκομιζόμενα έγγραφα / πιστοποιητικά και άδειες
Στη θέση αυτή, εκτός από το όνομα και τα λοιπά στοιχεία του πλοίου, θα αναφέρονται, με τη μορφή των κοινοτικών κωδικών του παραρτήματος 38, αφενός τα στοιχεία που απαιτούνται σύμφωνα με ειδικές ρυθμίσεις και αφετέρου τα στοιχεία των εγγράφων που προσκομίζονται προς υποστήριξη της διασάφησης, συμπεριλαμβανομένων κατά περίπτωση των αντιτύπων ελέγχου Τ5.
Επιπλέον στη θέση αυτή συμπληρώνεται ο αλφαβητικός κωδικός του τομέα απαλλαγών από φόρους ( π.χ ο κωδικός Ι για τον εφοδιασμό εμπορικών πλοίων και αεροσκαφών, ο κωδικός Γ για τον εφοδιασμό ξένων πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών) και ο αριθμητικός κωδικός που αφορά την έκταση της απαλλαγής ( π.χ 01 για την πλήρη απαλλαγή από ΕΦΚ, ΦΠΑ και λοιπούς φόρους)

Θέση 49: Ταυτότητα της αποθήκης
Η θέση αυτή συμπληρώνεται μόνο στην περίπτωση της επανεξαγωγής.
Η θέση αυτή θα συμπληρώνεται, όταν προηγούμενο καθεστώς είναι το 71 " υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης" και το 78 " θέση εμπορευμάτων σε Ελεύθερη Ζώνη που υπόκειται σε έλεγχο τύπου ΙΙ".
Επίσης η θέση αυτή θα συμπληρώνεται και όταν τα εμπορεύματα εξέρχονται από Ελεύθερη Ζώνη Ελέγχου τύπου Ι με τους κωδικούς
Z1GR για Ε.Ζ Θεσσαλονίκης και Z2GR για την Ε.Ζ Ηρακλείου.
Η Ε.Ζ του Αστακού, η λειτουργία της οποίας επίκειται μελλοντικά θα έχει τον κωδικό Z3GR.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας επιστήσουμε την προσοχή ότι από την ημερομηνία εφαρμογής του Καν 2286/03 και σύμφωνα με το παράρτημα 38 αυτού, ο κωδικός 78 θα αφορά μόνο τη θέση εμπορευμάτων σε Ε.Ζ ελέγχου τύπου ΙΙ . Έτσι στην περίπτωση που κατατίθεται διασάφηση θέσης σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, η θέση 37 του Ε∆Ε θα συμπληρώνεται με τον κωδικό 4078 στην περίπτωση που τα εμπορεύματα είχαν προηγουμένως τεθεί στην Ε.Ζ  Πειραιά, που λειτουργεί ως Ε.Ζ ελέγχου τύπου ΙΙ, ενώ, εάν αρχικά τα εμπορεύματα είχαν τεθεί σε Ελεύθερη Ζώνη ελέγχου τύπου Ι, π.χ στη Θεσσαλονίκη ή στο Ηράκλειο ο κωδικός στη θέση 37 θα είναι ο 4000.

Επισήμανση
Τα ανωτέρω θα εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία και για τις περιπτώσεις εφοδιασμού αεροσκαφών.

2.2 ΕΦΟ∆ΙΑΣΜΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΙ ΩΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Ο εφοδιασμός σε ελληνικά λιμάνια:
α) πλοίων ανεξαρτήτως πλόων, με μη κοινοτικά καύσιμα & λιπαντικά,
β) πλοίων γραμμών εξωτερικού με μη κοινοτικά προϊόντα, γεωργικά και λοιπά αναλώσιμα (πλην καυσίμων και ειδών που υπόκεινται σε ειδικό προορισμό),
γ) πλοίων με μη κοινοτικά μη αναλώσιμα που έχουν μηδενικό εισαγωγικό δασμό και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζονται οι διατάξεις του ειδικού προορισμού

Θα αντιμετωπίζεται ως εισαγωγή και θα χρησιμοποιείται η δέσμη Ε∆Ε - 8 (αντίτυπα 1/6,2/7, 3/8, Ε)

Το αντίτυπο αριθμ. 6: φυλάσσεται από τις αρχές του Κ-Μ στο οποίο διεκπεραιώνονται οι διατυπώσεις εφοδιασμού (μεταξύ των άλλων πράξεων, θα γίνεται στο ανάλογο πεδίο, οπωσδήποτε, η σχετική πράξη για την έγκριση της αναγκαιότητας του εφοδιασμού).
Το αντίτυπο αριθμ. 7: χρησιμοποιείται για τις στατιστικές του Κ-Μ στο οποίο διεκπεραιώνονται οι διατυπώσεις εφοδιασμού.
Το αντίτυπο αριθμ. 8: προορίζεται για τον εφοδιαστή
Το αντίτυπο Ε: είναι η Άδεια Φόρτωσης, η οποία επιστρέφεται από το Τελωνείο Φόρτωσης στο τελωνείο Εφοδιασμού.

Επισήμανση
Στο Ε∆Ε-8 υπάρχει προτυπωμένος ο κωδικός 9 στη θέση 1 κάτι που δεν θα ισχύει πλέον από την έναρξη εφαρμογής της παρούσης. Για το λόγο αυτό ο αριθμός 9 θα σβήνεται με το χέρι, μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων, ενώ στη συνέχεια η θέση 1 θα συμπληρώνεται κατά τα οριζόμενα στο ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 του ∆ΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ
.
Από τις υποχρεωτικές θέσεις για την εισαγωγή οι θέσεις 1, 3, 5, 6, 8, 14, 15, 19, 21, 22, 25, 26, 31, 32, 33, 34, 38, 40, 41, 42, 46, 54 συμπληρώνονται σύμφωνα με το ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1 "
ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ∆ΙΑΣΑΦΗΣΗΣ - ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ - ΕΠΑΝΕΞΑΓΩΓΗ" του ∆ΕΥΤΕΡΟΥ ΜΕΡΟΥΣ.

Για τις λοιπές υποχρεωτικές θέσεις σας γνωρίζουμε τα εξής:

Θέση 2: Αποστολέας - Εξαγωγέας
Μολονότι η θέση αυτή δεν είναι υποχρεωτική κατά την εισαγωγή, ωστόσο στις ως άνω περιπτώσεις εφοδιασμού στη θέση αυτή θα συμπληρώνεται το ονοματεπώνυμο ή εταιρική επωνυμία και η πλήρης διεύθυνση του εφοδιαστή.
Σε περίπτωση Έλληνα εφοδιαστή συμπληρώνεται ο ΑΦΜ του μετά τον κωδικό GR.

Θέση 8: Παραλήπτης
Η θέση αυτή είναι υποχρεωτική κατά την εισαγωγή και στην οποία θα αναγράφονται όταν πρόκειται για πλοίο τα στοιχεία και το ΑΦΜ του εφοπλιστή, πλοιοκτήτη ή πράκτορα, κατά περίπτωση.

Θέση 26: Μέσο εσωτερικής μεταφοράς
Χρησιμοποιούνται οι κωδικοί που προβλέπονται για τη θέση 25, με τους οποίους καταδεικνύεται το είδος μεταφοράς που χρησιμοποιείται κατά την μεταφορά των εμπορευμάτων από το Τελωνείο Εφοδιασμού προς το Τελωνείο Φόρτωσης.
Η θέση αυτή δεν θα συμπληρώνεται, εφόσον το Τελωνείο Εφοδιασμού και Φόρτωσης είναι το ίδιο.

Θέση 36 : Προτίμηση
∆εδομένου ότι είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της κατά την εισαγωγή, ενώ στο Ε∆Ε - 8 δεν είναι προτυπωμένη, η κενή θέση δεξιά της θέσης 35 θα χρησιμοποιείται ως θέση 36 και θα συμπληρώνεται ανάλογα.

Θέση 37: Καθεστώς

Θέση 37α :
Οι κωδικοί που πρέπει να αναγράφονται σε αυτήν την υποδιαίρεση είναι τετραψήφιοι που αποτελούνται από ένα διψήφιο στοιχείο για το αιτούμενο καθεστώς και ένα δεύτερο διψήφιο στοιχείο για το προηγούμενο καθεστώς.

∆ιευκρινίζεται ότι:
Ο κωδικός 95 " εφοδιασμός" έχει καταργηθεί και στη θέση αυτού θα πρέπει να αναγράφεται, ως πρώτος διψήφιος κωδικός, δηλαδή αιτούμενο καθεστώς, ο κωδικός 40 " θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση".

Θέση 37β :
Αναγράφεται ο κωδικός 3ΑΙ "ατέλειες σχετικά με την τροφοδοσία των πλοίων, αεροσκαφών και διεθνών σιδηροδρομικών συρμών"

Θέση 44: Ειδικές μνείες / προσκομιζόμενα έγγραφα / πιστοποιητικά και άδειες
Στη θέση αυτή αναγράφονται κατά σειρά όλα τα έγγραφα που πρέπει να προσκομιστούν για υποστήριξη του παραστατικού εφοδιασμού. Επίσης στο πεδίο ελεύθερου κειμένου αναγράφονται το όνομα και τα λοιπά στοιχεία του πλοίου. Ο χώρος αυτός θα χρησιμοποιηθεί από τον ενδιαφερόμενο προκειμένου να επικαλεστεί το δικαίωμα ατέλειας, συγκεκριμένα στη θέση αυτή συμπληρώνεται ο αλφαβητικός κωδικός του τομέα απαλλαγών από φόρους ( π.χ ο κωδικός Ι για τον εφοδιασμό εμπορικών πλοίων και αεροσκαφών, ο κωδικός Γ για τον εφοδιασμό ξένων πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών) και ο αριθμητικός κωδικός που αφορά την έκταση της απαλλαγής ( π.χ 01 για την πλήρη απαλλαγή από ΕΦΚ, ΦΠΑ και λοιπούς φόρους)

Θέση 49: Ταυτότητα της αποθήκης
Η θέση αυτή θα συμπληρώνεται όταν προηγούμενο καθεστώς είναι το 71 " υπαγωγή σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης" και το 78 " θέση εμπορευμάτων σε Ελεύθερη Ζώνη που υπόκειται σε έλεγχο τύπου ΙΙ".
Επίσης η θέση αυτή θα συμπληρώνεται και όταν τα εμπορεύματα εξέρχονται από Ελεύθερη Ζώνη Ελέγχου τύπου Ι με τους κωδικούς Z1GR για Ε.Ζ Θεσσαλονίκης και Z2GR για την Ε.Ζ Ηρακλείου. Η Ε.Ζ του Αστακού, η λειτουργία της οποίας επίκειται μελλοντικά θα έχει τον κωδικό Z3GR.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να σας επιστήσουμε την προσοχή ότι από την ημερομηνία εφαρμογής του Καν 2286/03 και σύμφωνα με το παράρτημα 38 αυτού, ο κωδικός 78 θα αφορά μόνο τη θέση εμπορευμάτων σε Ε.Ζ ελέγχου τύπου ΙΙ . Έτσι στην περίπτωση που κατατίθεται διασάφηση θέσης σε ανάλωση με ταυτόχρονη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, η θέση 37 του Ε∆Ε θα συμπληρώνεται με τον κωδικό 4078 στην περίπτωση που τα εμπορεύματα είχαν προηγουμένως τεθεί στην Ε.Ζ Πειραιά, που λειτουργεί ως Ε.Ζ ελέγχου τύπου ΙΙ, ενώ εάν αρχικά τα εμπορεύματα είχαν τεθεί σε Ελεύθερη Ζώνη ελέγχου τύπου Ι, π.χ. στη Θεσσαλονίκη ή στο Ηράκλειο ο κωδικός στη θέση 37 θα είναι ο 4000.

Επισήμανση
1. Τα ανωτέρω θα εφαρμόζονται κατ΄ αναλογία και για τις περιπτώσεις εφοδιασμού αεροσκαφών.
Σημειώνεται ότι στη θέση 8: ΠΑΡΑΛΗΠΤΗΣ θα αναγράφονται τα στοιχεία της αεροπορικής εταιρείας ή του πράκτορα.
2. Όσον αφορά στην περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του Ειδικού Προορισμού (μη κοινοτικά και μη αναλώσιμα) θα χρησιμοποιείται η δέσμη Ε∆Ε – 8 (1/6,2/7,3/8) και οι θέσεις συμπληρώνονται ως ακολούθως: θέση 1α: ΙΜ, θέση 1β : Α, θέση 37α : 40, θέση 37β:6ΒΒ, θέση 44: τα στοιχεία του πλοίου (απευθείας παράδοση στο πλοίο), αριθμός άδειας ειδικού προορισμού.
Στις περιπτώσεις που τα παραλαμβανόμενα με τις διατάξεις του Ειδικού Προορισμού είδη προορίζονται για απευθείας παράδοση στο πλοίο αναγράφεται στη θέση 44 η ένδειξη ‘’ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΠΑΡΑ∆ΟΣΗ ΣΤΟ ΠΛΟΙΟ ….’’ και χρησιμοποιείται η δέσμη Ε∆Ε – 8 (1/6,2/7,3/8 και Ε). Όταν τα εμπορεύματα προορίζονται να ενσωματωθούν σε πλοίο που ελλιμενίζεται σε λιμάνι άλλου Κράτους Μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ακολουθείται η διαδικασία των άρθρων 296-297 του Καν.ΕΟΚ.2454/93 (εκχώρηση εμπορευμάτων, αντίτυπο ελέγχου Τ5 κ.λ.π.).

2.3 ΛΟΙΠΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΦΟ∆ΙΑΣΜΩΝ.
Οι περιπτώσεις αυτές, λόγω της ανάγκης όπως δοθούν άμεσα σχετικές οδηγίες για τους εφοδιασμούς, που δεν εξομοιούνται με εξαγωγή ή επανεξαγωγή και δεν αντιμετωπίζονται ως εισαγωγή και ενόψει της επικείμενης τροποποίησης της Τ.1940/41/14-4-2003 Α.Υ.Ο.Ο. και κάθε άλλης σχετικής διάταξης, θα αντιμετωπίζονται ως ακολούθως:

α). Εφοδιασμός σε ελληνικά λιμάνια, πλοίων γραμμών εξωτερικού, με κοινοτικά γεωργικά μη επιδοτούμενα και λοιπά αναλώσιμα εμπορεύματα (στα οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται τα καπνικά και αλκοολούχα), πλην καυσίμων και λιπαντικών.
Χρησιμοποιείται η ∆ ΕΦΚ και Λοιπών Φορολογιών (∆ΕΦΚ-2, αντίτυπα 1,2,3,Ε) και οι θέσεις συμπληρώνονται ως ακολούθως: θέση 1 α COM, θέση 1 β : 9, θέση 2: Εφοδιαστής, θέση 8: τα στοιχεία του πλοίου, θέση 37 α : 95.

β). Εφοδιασμός πλοίων σε ελληνικά λιμάνια, ανεξαρτήτως πλόων, με κοινοτικά καύσιμα & λιπαντικά. Χρησιμοποιείται η ∆ ΕΦΚ και Λοιπών Φορολογιών (∆ΕΦΚ-2, αντίτυπα 1,2,3,Ε) και οι θέσεις συμπληρώνονται κατά τα ανωτέρω.

γ). Εφοδιασμός πλοίων σε ελληνικά λιμάνια ανεξαρτήτως πλόων με κοινοτικά εμπορεύματα μη αναλώσιμα (εξοπλισμός πλοίου). Χρησιμοποιείται η ∆.Ε.Φ.Κ και Λοιπών Φορολογιών (∆ΕΦΚ -2, αντίτυπα 1,2,3,Ε) και οι θέσεις συμπληρώνονται κατά τα ανωτέρω.

δ) Η αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος κοινοτικών εμπορευμάτων, υποκειμένων σε Ε.Φ.Κ, τα οποία προορίζονται για πλοία που ελλιμενίζονται σε λιμάνι αυτού, δεν αντιμετωπίζεται ως εφοδιασμός, στα πλαίσια της εισαγωγής ή εξαγωγής ή της παράδοσης με ∆ΕΦΚ, αλλά ακολουθείται η διαδικασία που τηρείται κατά τη διακίνηση προϊόντων υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ. μεταξύ των κρατών- μελών. Συνεπώς η διάταξη της παρ.1στ΄ του άρθρου 21 της Τ.1940/41/14-4-2003 Α.Υ.Ο.Ο., καθίσταται ανενεργή.

ε΄) Η αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος κοινοτικών εμπορευμάτων, μη υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ, ούτε υπαγομένων στην Κοινή Αγροτική Πολιτική, τα οποία προορίζονται για πλοία που ελλιμενίζονται σε λιμάνι αυτού, δεν αντιμετωπίζεται ως εφοδιασμός, στα πλαίσια της εισαγωγής ή εξαγωγής ή της παράδοσης με ∆ΕΦΚ και δεν ακολουθείται κάποια τελωνειακή διαδικασία, αλλά ακολουθούνται οι διαδικασίες που αφορούν την ενδοκοινοτική κυκλοφορία των προϊόντων αυτών. Συνεπώς η διάταξη της παρ.1β΄ του άρθρου 21 της Τ.1940/41/14-4-2003 Α.Υ.Ο.Ο., καθίσταται ανενεργή.

στ') Η αποστολή σε άλλο Κράτος Μέλος μη κοινοτικών εμπορευμάτων που δεν τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με ειδικό προορισμό, τα οποία προορίζονται για πλοία που ελλιμενίζουν σε λιμάνι του κράτους μέλους αυτού, δεν αντιμετωπίζεται ως εφοδιασμός, στα πλαίσια της εισαγωγής ή επανεξαγωγής, αλλά εφαρμόζονται οι σχετικές με την κοινοτική διαμετακόμιση διατάξεις.
Συνεπώς η διάταξη της παρ.1α΄ του άρθρου 21 της Τ.1940/41/14-4-2003 Α.Υ.Ο.Ο., καθίσταται ανενεργή.

Επισήμανση:
Στις ανωτέρω περιπτώσεις α΄ και γ΄, για τον εφοδιασμό προϊόντων που δεν υπόκεινται σε Ε.Φ.Κ, η ∆.Ε.Φ.Κ θα χρησιμοποιηθεί προσωρινώς, ενόψει τροποποίησης της Τ.1940/41/14-4-2003 Α.Υ.Ο.Ο και σχεδιασμού νέου εντύπου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ∆ΙΑΣΑΦΗΣΗΣ ΑΝΕΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ


3.1.Γενικά.

Στις περιπτώσεις που η εισαγωγή ή η εξαγωγή ορισμένων εμπορευμάτων είναι άνευ στατιστικού ενδιαφέροντος, δηλαδή δεν απαιτείται η λήψη στατιστικών πληροφοριών και τα οποία δεν υπόκεινται σε περιορισμούς και απαγορεύσεις κατατίθεται διασάφηση σε έντυπο Ε∆Ε το οποίο φέρει την ένδειξη «ΑΝΕΥ ΣΤΑΤ» και τον κωδικό παραστατικού 12 στο άνω μέρος του εντύπου και δίπλα στην ένδειξη « ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ».
Το έντυπο αυτό έχει αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο Εξέτασης Αποσκευών Επιβάτη (ΠΕΑΕ) και τη δήλωση εξαγωγής μικροαντικειμένων, τα οποία χρησιμοποιούνταν για τον τελωνισμό εμπορευμάτων μικρής αξίας ή εμπορευμάτων μη εμπορικού χαρακτήρα.

3.2 Συμπλήρωση.

Λόγω της μη λήψης στατιστικών πληροφοριών, έχουν μειωθεί σημαντικά τα υποχρεωτικά πεδία που πρέπει να συμπληρωθούν. Στον Πίνακα 3 του Προσαρτήματος περιλαμβάνονται οι υποχρεωτικές θέσεις συμπλήρωσης του Ε∆Ε «ΑΝΕΥ ΣΤΑΤ» , τόσο στην εισαγωγή όσο και στην εξαγωγή, καθώς και επικαιροποιημένος κατάλογος εμπορευμάτων για τα
οποία δεν απαιτείται η λήψη στατιστικών στοιχείων.
Οι προαιρετικές θέσεις μπορούν να συμπληρώνονται ανάλογα με την περίπτωση. Γι αυτό στις περιπτώσεις που πρέπει να γίνει υπολογισμός δασμών και φόρων θα συμπληρώνονται υποχρεωτικά ορισμένα πεδία που είναι αναγκαία όπως ο κωδικός του εμπορεύματος, η χώρα καταγωγής, η στατιστική αξία, η προτίμηση, και τα πρόσθετα στοιχεία. Επίσης όταν δεν συμπληρώνεται ο κωδικός εμπορεύματος (θέση 33) θα γίνεται αναλυτική περιγραφή των εμπορευμάτων στη θέση 31 του Ε∆Ε.
Το έντυπο αυτό θα συμπληρώνεται είτε από τον διασαφιστή είτε από το Τελωνείο, κατόπιν γραπτής ή προφορικής αίτησης, στις περιπτώσεις επιβατών.
Ο τρόπος και οι κωδικοί συμπλήρωσης του Ε∆Ε «ΑΝΕΥ ΣΤΑΤ » θα γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες  που αναλύονται στο Κεφάλαιο 1 « ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ∆ΙΑΣΑΦΗΣΗΣ - ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ-ΕΠΑΝΕΞΑΓΩΓΗ (ΕΚΤΟΣ ΕΦΟ∆ΙΑΣΜΟΥ)» του παρόντος Μέρους.

Εξαίρεση αποτελεί η θέση 2 «αποστολέας/εξαγωγέας» και η θέση 8 «παραλήπτης», στην οποία μπορούν να συμπληρώνονται, εφόσον νομίμως τα πρόσωπα αυτά δεν διαθέτουν ΑΦΜ, ο αριθμός του δελτίου ταυτότητας ή αριθμός διαβατηρίου τους.


ΜΕΡΟΣ ΤΡΙΤΟ


ΕΙ∆ΙΚΑ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ


ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1

ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΕΣ ∆ΙΑ∆ΙΚΑΣΙΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ (ΠΛΗΝ ∆ΙΑΜΕΤΑΚΟΜΙΣΗΣ)


Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 76 του ΚΤΚ, καν. ΕΟΚ 2913/92 και των άρθρων 253-288 των ∆ΕΚΤΚ, καν.2454/93, με τις οποίες ρυθμίζονται θέματα απλοποιημένων διαδικασιών για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς, πλην της ∆ιαμετακόμισης (οι απλουστευμένες διαδικασίες του καθεστώτος της ∆ιαμετακόμισης ρυθμίζονται με τα άρθρα 372- 450 των ∆ΕΚΤΚ, καν.2454/93), καθορίζονται τρεις μορφές απλοποιημένων διαδικασιών.

1.1. Ελλιπής διασάφηση (ελλιπής ως προς τα στοιχεία ή ελλιπής ως προς τα επισυναπτόμενα έγγραφα, πιστοποιητικά ή άδειες).

Το τελωνείο μπορεί να αποδεχθεί μία διασάφηση στην οποία δεν έχουν συμπληρωθεί όλες οι ενδείξεις ή δεν επισυνάπτονται ένα ή περισσότερα έγγραφα, πιστοποιητικά ή άδειες που απαιτούνται για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο αιτούμενο καθεστώς.

Επισημαίνεται ότι με τον εφαρμοζόμενο κανονισμό για την υποβολή ελλιπούς διασάφησης δεν θα απαιτείται πλέον το γραπτό αίτημα του διασαφιστή, καθότι με τη συμπλήρωση της θέσης 1β της διασάφησης με τον κωδικό «Β» ή «Ε», δηλώνει τη βούλησή του να υπαχθεί σε αυτή την
απλοποιημένη διαδικασία.
Η ελλιπής διασάφηση γίνεται αποδεκτή εφόσον περιλαμβάνει υποχρεωτικά τα στοιχεία που αναφέρονται στις θέσεις του Ενιαίου ∆ιοικητικού Εγγράφου (Ε∆Ε), όπως αυτές εμφανίζονται στον Πίνακα 2 του Προσαρτήματος.
Η ελλιπής διασάφηση αφορά μεμονωμένες πράξεις τελωνισμού εμπορευμάτων και δεν απαιτείται η χορήγηση μόνιμης άδειας για την χρήση αυτής της απλοποιημένης διαδικασίας από το διασαφιστή.

Μια διασάφηση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή ως ελλιπής στις περιπτώσεις που το επισυναπτόμενο έγγραφο, πιστοποιητικό ή άδεια που λείπει αποτελεί:
- απαραίτητη προϋπόθεση, με ρητή διάταξη κανονισμού, για την αποδοχή της διασάφησης (π.χ ΑGRIM)
- απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας παράδοσης των εμπορευμάτων που αυτή αφορά, όπως είναι τα πιστοποιητικά φυτοϋγειονομικού ελέγχου και γενικά κάθε πιστοποιητικό ή άδεια που προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις για την εφαρμογή των απαγορευτικών και περιοριστικών μέτρων που τίθενται κατά την εισαγωγή ή εξαγωγή εμπορευμάτων για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και ασφάλειας των πολιτών, φυτών και ζώων, την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς κ.λ.π.

Με την αποδοχή της ελλιπούς διασάφησης ορίζεται η προθεσμία που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 256 των ∆ΕΚΤΚ, καν.2454/93 για την προσκόμιση των στοιχείων της ένδειξης ή του πιστοποιητικού ή της άδειας που λείπει κατά το στάδιο του τελωνισμού των εμπορευμάτων.

Η προθεσμία αυτή μπορεί να παρατείνεται ύστερα από γραπτή αίτηση του διασαφιστή στις περιπτώσεις που αυτό προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις.

Μέχρι τη λήξη της ορισθείσας προθεσμίας ο διασαφιστής υποχρεούται στη κατάθεση συμπληρωματικής διασάφησης η οποία πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία των υποχρεωτικών θέσεων που απαιτούνται για μια συνήθη διασάφηση τύπου Α, για το τελωνειακό καθεστώς που δηλώνεται στη θέση 37α. Στη θέση 1β του Ε∆Ε της συμπληρωματικής διασάφησης συμπληρώνεται ο κωδικός Χ και η ημερομηνία αποδοχής της είναι η ίδια με αυτήν της ελλιπούς.
Η συμπληρωματική διασάφηση συσχετίζεται με την αρχική ελλιπή διασάφηση μέσω της θέσης 40 του Ε∆Ε, όπου αναγράφεται ο αριθμός καταχώρησης της ελλιπούς διασάφησης, αποτελούν Δε ενιαία και αδιαίρετη πράξη και υποβάλλονται μαζί στον ενιαύσιο και όχι ξεχωριστά κατά τον αύξοντα αριθμό καταχώρησής τους.

1.2. ∆ιαδικασία Απλουστευμένης/ελλιπούς διασάφησης

Από τον συνδυασμό των διατάξεων 76 παρ.1β του ΚΤΚ, καν.2913/92 και 260, 269, 276 και 282 των ∆ΕΚΤΚ, καν.2454/93 σε συσχέτιση με το παράρτημα 37 έτσι όπως τροποποιήθηκε με τον καν.2286/03, η απλουστευμένη διασάφηση τύπου «C» έχει τη μορφή της ελλιπούς διασάφησης που συντάσσεται στο έντυπο του Ε∆Ε. Για την κατάθεση απλουστευμένης/ελλιπούς τύπου «C» απαιτείται άδεια από την τελωνειακή αρχή.
Η Άδεια αυτή χορηγείται από την αρμόδια τελωνειακή αρχή, ύστερα από σχετικό αίτημα μιας επιχείρησης.
Στην Άδεια προσδιορίζονται :
·         το τελωνειακό καθεστώς,
·         η μορφή της διασάφησης που θα χρησιμοποιείται (ελλιπής),
·         τα αρμόδια τελωνεία για την αποδοχή των απλουστευμένων διασαφήσεων,
·         τα στοιχεία της εγγύησης που παρέχει ο διασαφιστής για την εξασφάλιση της τελωνειακής οφειλής που είναι ενδεχόμενο να γεννηθεί,
·         τα εμπορεύματα που αφορά,
·         η προθεσμία υποβολής της συμπληρωματικής διασάφησης,
·         η διάρκεια ισχύος της άδειας.

Βασική προϋπόθεση για την χορήγηση άδειας για τη χρήση αυτής της απλοποιημένης διαδικασίας είναι ο αιτών να μην έχει υποπέσει σε σοβαρή παράβαση ή επανειλημμένες παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας και να μην διενεργεί πράξεις τελωνισμού περιστασιακά.

Για όσο διάστημα διαρκεί ή άδεια ο διασαφιστής έχει το δικαίωμα να καταθέτει απλουστευμένη/ ελλιπή διασάφηση τύπου «C» για όλες τις πράξεις τελωνισμού που πραγματοποιεί.
Στη θέση 1β του Ε∆Ε της απλουστευμένης/ελλιπούς διασάφησης συμπληρώνεται ο κωδικός «C» ή «F», ανάλογα με την περίπτωση (κατάθεση πριν ή μετά την προσκόμιση των εμπορευμάτων) και στη θέση 44 συμπληρώνεται ο αριθμός της άδειας που έχει χορηγηθεί στον διασαφιστή.
Εντός της καθορισθείσας από την άδεια προθεσμίας ο διασαφιστής καταθέτει συμπληρωματική διασάφηση τύπου «Υ» στην οποία πρέπει να είναι συμπληρωμένες όλες οι υποχρεωτικές θέσεις που απαιτούνται για μία συνήθη διασάφηση τύπου «Α» για το τελωνειακό καθεστώς που δηλώνεται στη θέση 37α. Η ημερομηνία αποδοχής της συμπληρωματικής διασάφησης είναι η ίδια  με αυτή της απλουστευμένης/ελλιπούς.

Η διαφορά της απλουστευμένης/ελλιπούς διασάφησης τύπου «C» ή «F» από την ελλιπή διασάφηση τύπου «Β» ή «Ε» είναι ότι η απλουστευμένη/ελλιπής τύπου «C» ή «F» κατατίθεται γενικά σε κάθε περίπτωση τελωνισμού εμπορευμάτων σε καθεστώς, μέσα στα πλαίσια της άδειας που η τελωνειακή αρχή έχει χορηγήσει στο διασαφιστή, ενώ η ελλιπής τύπου «Β» ή «Ε» αφορά μεμονωμένες πράξεις τελωνισμού εμπορευμάτων.
Η μορφή αυτή απλουστευμένης διαδικασίας θα τύχει της πλήρους εφαρμογής της με την έκδοση της σχετικής Α.Υ.Ο.Ο, στην οποία θα καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης των αδειών για την απλουστευμένη διαδικασία της παρ.1 στοιχείο β του άρθρου 76 του ΚΤΚ, καν.2913/92.

1.3. ∆ιαδικασία τελωνισμού εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις του ενδιαφερομένου με λογιστικές εγγραφές.

Η άδεια για την εφαρμογή αυτής της διαδικασίας χορηγείται από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, κατόπιν αιτήσεως των ενδιαφερομένων, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις που καθορίζονται από τις σχετικές διατάξεις του κοινοτικού κώδικα.
Βασική προϋπόθεση για την έκδοση της άδειας είναι ο αιτών να μην έχει διαπράξει σοβαρή παράβαση ή επανειλημμένες παραβάσεις της τελωνειακής νομοθεσίας και να μην διενεργεί πράξεις τελωνισμού εμπορευμάτων περιστασιακά.
Στην άδεια προσδιορίζονται οι πρακτικές λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας και ειδικότερα:
·         το αρμόδιο τελωνείο ελέγχου,
·         το τελωνειακό καθεστώς το οποίο καλύπτει,
·         το εμπόρευμα ή τα εμπορεύματα τα οποία περιλαμβάνει,
·         τη μορφή των υποχρεώσεων, όσον αφορά τη γνωστοποίηση της άφιξης των εμπορευμάτων στις εγκαταστάσεις του εισαγωγέα ή εξαγωγέα και την καταχώρηση αυτών στα λογιστικά τους βιβλία,
·         τα στοιχεία της εγγύησης που πρέπει να προσκομίσει ο ενδιαφερόμενος,
·         τη στιγμή παραλαβής των εμπορευμάτων,
·         την προθεσμία υποβολής της συμπληρωματικής/ανακεφαλαιωτικής διασάφησης.

Ο διασαφιστής (εισαγωγέας ή εξαγωγέας) καταχωρεί στα λογιστικά του βιβλία κάθε παραλαβή εμπορευμάτων με τα ακόλουθα στοιχεία:
·         την ταυτότητα των εμπορευμάτων (κωδικός Σ.Ο, εμπορευματική περιγραφή, ποσότητα),
·         την αξία των εμπορευμάτων,
·         την ημερομηνία εγγραφής.

Η ημερομηνία εγγραφής των εμπορευμάτων στα λογιστικά βιβλία του ενδιαφερομένου ισοδυναμεί με αποδοχή της διασάφησης (απλουστευμένης) για την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς για το οποίο έχει εκδοθεί η άδεια.

Ο διασαφιστής για όλες τις λογιστικές εγγραφές μιας περιόδου, η οποία καθορίζεται στην άδεια, καταθέτει συμπληρωματική/ανακεφαλαιωτική διασάφηση, συμπληρώνοντας στη θέση 1β του Ε∆Ε τον κωδικό Ζ, στην οποία πρέπει να είναι συμπληρωμένες όλες οι υποχρεωτικές θέσεις που απαιτούνται για μία συνήθη διασάφηση τύπου «Α» για το τελωνειακό καθεστώς που δηλώνεται στη θέση 37α.

Ο αριθμός της άδειας που έχει χορηγηθεί στον ενδιαφερόμενο από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια αναγράφεται στη θέση 44 του Ε∆Ε της ανακεφαλαιωτικής διασάφησης τύπου «Ζ».
Η συμπληρωματική/ανακεφαλαιωτική διασάφηση τύπου Ζ συσχετίζεται με τις λογιστικές εγγραφές που αποτελούν τις αρχικές απλουστευμένες διασαφήσεις με την αναγραφή αυτών στη θέση 40 του Ε∆Ε.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2

ΚΑΤΑΘΕΣΗ ∆ΙΑΣΑΦΗΣΗΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΦΙΞΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ


Σύμφωνα με το άρθρο 201 παρ. 2 των ∆ΕΚΤΚ, καν.2454/93, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με το Καν.1875/06 που έχει κοινοποιηθεί με την ∆.Υ.Ο Τ.1273/44/Α0019/7-3-07, ο διασαφιστής έχει τη δυνατότητα, ύστερα από έγκριση του τελωνείου, να καταθέτει διασάφηση για την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε καθεστώς πριν την άφιξη των εμπορευμάτων.
Σύμφωνα με διατάξεις του καν.2286/03, καθορίζονται τρεις (3) κωδικοί για τη συμπλήρωση της θέσης 1β, που προσδιορίζουν τη διασάφηση που υποβάλλεται πριν την άφιξη των εμπορευμάτων, κατά περίπτωση ( D, E, και F) :
- Κατάθεση διασάφησης πριν την άφιξη των εμπορευμάτων για συνήθη διαδικασία, σύμφωνα με το άρθρο 62 του ΚΤΚ, καν. 2913/92 (διασάφηση τύπου «D»). Πρόκειται για την περίπτωση που μετά την άφιξη των εμπορευμάτων και πριν την έκδοση της άδειας παράδοσης η διασάφηση που έχει κατατεθεί θα είναι πλήρως συμπληρωμένη και ως προς τα στοιχεία και ως προς τα επισυναπτόμενα.
- Κατάθεση ελλιπούς διασάφησης σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ.1 στοιχείο α του ΚΤΚ καν. 2913/92, αλλά πριν την άφιξη των εμπορευμάτων (διασάφηση τύπου « E »). Αφορά τις περιπτώσεις εκείνες που ο διασαφιστής γνωρίζει ότι τα στοιχεία ή τα έγγραφα, πιστοποιητικά ή άδειες που λείπουν κατά την κατάθεση της διασάφησης δεν θα είναι σε θέση να τα προσκομίσει με την άφιξη των εμπορευμάτων και την αποδοχή αλλά θα προσκομισθούν σε μεταγενέστερο του τελωνισμού στάδιο.
- Κατάθεση απλουστευμένης/ελλιπούς διασάφησης, σύμφωνα με το άρθρο 76 παρ. 1 στοιχείο β του ΚΤΚ καν. 2913/92, αλλά πριν την άφιξη των εμπορευμάτων ( διασάφηση τύπου «F»). Στις περιπτώσεις που ύστερα από σχετική Άδεια της αρμόδιας τελωνειακής αρχής κατατίθεται απλουστευμένη/ελλιπή διασάφηση.

Το τελωνείο και στις τρεις παραπάνω περιπτώσεις προβαίνει στις ακόλουθες ενέργειες:

- Εγκρίνει την κατάθεση της διασάφησης πριν την άφιξη των εμπορευμάτων αξιολογώντας τους λόγους κατάθεσής της.
- Καθορίζει προθεσμία, εντός της οποίας τα εμπορεύματα πρέπει να προσκομισθούν, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικές περιστάσεις σε κάθε περίπτωση. Η προθεσμία αυτή αναγράφεται σε εμφανές σημείο επί της διασάφησης από τον αρμόδιο υπάλληλο που εγκρίνει την κατάθεση αυτής με την τοποθέτηση σφραγίδας η οποία θα αναφέρει: «Προθεσμία προσκόμισης των εμπορευμάτων μέχρι την………………………..».
- Ακυρώνει αυτοδίκαια τη διασάφηση ως μη κατατεθείσα, σε περίπτωση που τα εμπορεύματα δεν προσκομισθούν εντός της ορισθείσας προθεσμίας.
- Προβαίνει στην αποδοχή της διασάφησης όταν τα εμπορεύματα προσκομισθούν στο τελωνείο, συμπληρώνοντας στο Χώρο Α του Ε∆Ε την ημερομηνία αποδοχής,
- Στην ελλιπή διασάφηση τύπου «Ε» ορίζει την προθεσμία που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 256 των ∆ΕΚΤΚ, καν. 2454/93 για την συμπλήρωση του στοιχείου ή προσκόμιση του εγγράφου, δικαιολογητικού ή άδειας που δεν υπάρχει κατά το στάδιο του τελωνισμού, με την κατάθεση της συμπληρωματικής διασάφησης τύπου «Χ».
- Στην απλουστευμένη/ελλιπή διασάφηση τύπου «F» αναγράφεται σε εμφανές σημείο του Ε∆Ε η προθεσμία για την κατάθεση της συμπληρωματικής διασάφησης τύπου «Υ» που καθορίζεται στην Άδεια.
- Η απλουστευμένη/ελλιπής διασάφηση τύπου «F» γίνεται δεκτή από το τελωνείο εφόσον πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις που προσδιορίζονται στην Άδεια .

Επισημάνσεις
1- Όταν τα υποχρεωτικά κατά περίπτωση στοιχεία και επισυναπτόμενα έγγραφα, πιστοποιητικά ή άδειες λείπουν κατά το στάδιο κατάθεσης της διασάφησης τύπου «D», «E» ή «F», αυτά πρέπει να συμπληρώνονται αμέσως με την προσκόμιση των εμπορευμάτων και την αποδοχή της αντίστοιχης διασάφησης ή κατά περίπτωση πριν την έκδοση της άδειας παράδοσης των εμπορευμάτων. Η συμπλήρωση των στοιχείων αυτών επί της γραπτής διασάφησης γίνεται από τον διασαφιστή και στα μηχανογραφημένα τελωνεία εισάγονται στο υποσύστημα εισαγωγών-εξαγωγών του ΟΠΣΤ από αρμόδιο υπάλληλο του τελωνείου.

2- Η ελλιπής διασάφηση τύπου «Ε» παραμένει σε εκκρεμότητα μέχρι την κατάθεση της συμπληρωματικής διασάφησης τύπου «Χ» με την προσκόμιση των στοιχείων ή των εγγράφων, δικαιολογητικών ή αδειών από τον διασαφιστή εντός της ορισθείσας προθεσμίας.
Η συμπληρωματική διασάφηση τύπου «Χ» συσχετίζεται με την αρχική ελλιπή διασάφηση τύπου «Ε» μέσω της θέσης 40 του Ε∆Ε, όπου αναγράφεται ο αριθμός καταχώρησης της ελλιπούς και αποτελούν μία ενιαία και αδιαίρετη πράξη και θα υποβάλλονται μαζί στον ενιαύσιο και όχι χωριστά κατά τον αύξοντα αριθμό καταχώρισής τους.

3- Η απλουστευμένη/ελλιπής διασάφηση που κατατίθεται πριν την άφιξη των εμπορευμάτων (διασάφηση τύπου «F») θα τύχει εφαρμογής με την έκδοση της σχετικής Α.Υ.Ο.Ο , στην οποία θα καθορίζεται η διαδικασία έκδοσης των αδειών για την απλουστευμένη διαδικασία της παρ.1 στοιχείο β του άρθρου 76 του ΚΤΚ, καν. 2913/92.

4- Μέχρι την καθιέρωση της ηλεκτρονικής υποβολής διασαφήσεων (1-7-2009), η κατάθεση διασάφησης πριν την άφιξη των εμπορευμάτων θα γίνεται μόνο σε περιπτώσεις άμεσης παράδοσης εμπορευμάτων (ευπαθή, επικίνδυνα κ.λ.π) που προσκομίζονται σε ώρες εκτός ωραρίου λειτουργίας του τελωνείου ή σε άλλες ειδικές περιπτώσεις που το τελωνείο κρίνει τούτο αναγκαίο για την εξυπηρέτηση του εμπορίου.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3

ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΕΛΛΙΠΩΝ ΚΑΙ ΑΠΛΟΥΣΤΕΥΜΕΝΩΝ/ΕΛΛΙΠΩΝ ∆ΙΑΣΑΦΗΣΕΩΝ.

Η τακτοποίηση των ελλιπών διασαφήσεων τύπου «Β» και «Ε» καθώς και των απλουστευμένων τύπου «C» και «F», θα ενεργείται, εντός της προθεσμίας που καθορίζεται, με την κατάθεση των συμπληρωματικών ομοίων τύπου «Χ» και «Υ» αντίστοιχα .
Σημειώνεται ότι με τις συμπληρωματικές διασαφήσεις δεν θα επέρχεται ουδεμία διόρθωση των υποχρεωτικών στοιχείων που είχαν τεθεί στις αρχικές ελλιπείς ή απλουστευμένες διασαφήσεις. Οι συμπληρωματικές διασαφήσεις αποτελούν, όπως προαναφέρθηκε, μαζί με τις ελλιπείς και τις απλουστευμένες/ελλιπείς ενιαία και αδιαίρετη πράξη και ισχύουν από την ημερομηνία αποδοχής των αρχικών απλουστευμένων διασαφήσεων.

Κατά συνέπεια, στον ενιαύσιο Λογαριασμό διαχείρισης τελωνειακών παραστατικών, επειδή οι αρχικές απλουστευμένες διασαφήσεις δεν θα υποβάλλονται αυτοτελώς, θα γίνεται σχετική μνεία περί τακτοποίησης και υποβολής των συγκεκριμένων απλουστευμένων διασαφήσεων με τις αντίστοιχες συμπληρωματικές τους.

Παράδειγμα:
Κατά τη διάρκεια του έτους κατατέθηκαν και καταχωρήθηκαν είτε μηχανογραφικά είτε χειρόγραφα 2000 απλουστευμένες διασαφήσεις και κατά συνέπεια 2000 συμπληρωματικές όμοιες. Στο τέλος του έτους το σύνολο των κατ΄ αύξοντα αριθμό καταχωρημένων παραστατικών θα απεικονίζεται στον Ενιαύσιο Λογαριασμό κατά 2000 επί πλέον παραστατικά, ενώ τελικά η υποβολή στη ∆ΙΕΤΑ θα αφορά 2000 λιγότερα. Για τη διαχειριστική αυτή απεικόνιση πρέπει να γίνεται ειδική μνεία στον Ενιαύσιο Λογαριασμό και συγκεκριμένα ότι, «οι αριθμ……………………..απλουστευμένες διασαφήσεις δεν υποβάλλονται αυτοτελώς, αλλά συνυποβάλλονται με τις αριθμ…………………….συμπληρωματικές διασαφήσεις στις οποίες και επισυνάπτονται».

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4

∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ

Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις τόσο του εθνικού όσο και του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα και προκειμένου να εξασφαλισθεί η καταβολή της τελωνειακής οφειλής:
-είτε για θέση εμπορευμάτων σε ανασταλτικό καθεστώς,
-είτε για παραλαβή εμπορευμάτων με αναστολή καταβολής των αναλογουσών επιβαρύνσεων,
-είτε για παραλαβή εμπορευμάτων σε περίπτωση αποδοχής ελλιπούς διασάφησης,
-είτε για άλλους λόγους πέραν των ανωτέρω αναφερομένων, απαιτείται η σύσταση επαρκούς εγγύησης.

α- Για τη σωστή παρακολούθηση των εγγυήσεων απαιτείται η καταχώρηση των στοιχείων όχι μόνο κατά την σύσταση αλλά και κατά την εξόφληση. Προκειμένου να καταχωρηθεί μια εγγύηση πρέπει απαραίτητα να γίνει πρώτα καταχώρηση του παραστατικού (μηχανογραφημένο ή μη). Επισημαίνεται ότι στο καθεστώς της αποταμίευσης η παραπάνω διαδικασία ισχύει για τις διασαφήσεις που κατατίθενται για την υπαγωγή των εμπορευμάτων σε αποθήκη τύπου Β και στις περιπτώσεις που για την μεταφορά των εμπορευμάτων που διαλαμβάνονται στη διασάφηση απαιτείται από τις ισχύουσες διατάξεις η κατάθεση εγγύησης.

β- Κατά την καταχώρηση της εγγύησης επιλέγουμε το συνδεόμενο παραστατικό (Ε∆Ε, ∆ΕΠΕ, δηλωτικό ή άλλο) και εισάγουμε τον αριθμό του μηχανογραφημένου παραστατικού και αυτόματα γίνεται ανάκτηση των στοιχείων του παραλήπτη/πληρωτή. Οι εγγυήσεις έχουν ταξινομηθεί στα ακόλουθα είδη :
• χρηματική (παρακαταθήκη)
• τραπεζική (εγγυητική επιστολή Τραπέζης)
• προσωπική (εγγύηση τρίτου αξιόχρεου προσώπου)
• άλλη (ασφαλιστήριο συμβόλαιο, σύσταση υποθήκης κλπ)

Η τακτοποίηση των εγγυήσεων πραγματοποιείται είτε με είσπραξη του ποσού της εγγύησης μερικά ή ολικά είτε με επιστροφή ή λύση της εγγύησης. Όταν τακτοποιηθεί μια εγγύηση, αυτόματα η πληροφορία μεταφέρεται στο συνδεόμενο παραστατικό.

γ- Η διάκριση των εγγυήσεων ανάλογα με το λόγο σύστασής τους καθώς και ο τρόπος παρακολούθησής τους, τόσο από τα μηχανογραφημένα όσο και από τα μη μηχανογραφημένα Τελωνεία, είναι θέματα τα οποία ήδη έχουν αποτελέσει αντικείμενο οδηγιών και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι το θέμα δεν χρήζει περαιτέρω ανάλυσης.

Τα μη μηχανογραφημένα Τελωνεία, για την καλύτερη παρακολούθηση των εγγυήσεων, θα τηρούν πρόχειρο βιβλίο καταχώρησης αυτών. Ο αριθμός καταχώρησης της εγγύησης που δίνεται είτε από το μηχανογραφικό είτε από το χειρόγραφο βιβλίο θα αναγράφεται σε ελεύθερο σημείο του Χώρου Κ της διασάφησης.

δ- Κρίνουμε όμως σκόπιμο να επισημάνουμε τις αλλαγές στη διαχείριση των εγγυήσεων που επέρχονται μετά την εφαρμογή του καν. 2286/03 σε συσχέτιση με τον τύπο της διασάφησης που κατατίθεται.

Με το νέο κανονισμό επέρχεται μια ουσιαστική διαφοροποίηση ως προς τη διαχείριση της ελλιπούς διασάφησης και κατ΄επέκταση της εγγύησης για τη διασφάλιση των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Ειδικότερα στην περίπτωση αποδοχής ελλιπούς διασάφησης και τελωνισμού των σχετικών εμπορευμάτων βάσει δηλουμένων στοιχείων με παροχή επαρκούς εγγύησης για την εκτιμούμενη διαφορά στις δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις, όταν από τα προσκομιζόμενα εκ των υστέρων στοιχεία δημιουργηθεί προς είσπραξη απαίτηση, αυτή θα πραγματοποιηθεί με την έκδοση αποδεικτικού είσπραξης μιας νέας διασάφησης συμπληρωματικής της αρχικής, η οποία θα πρέπει να κατατεθεί από το διασαφιστή, και όχι με τη διαδικασία του λογιστικού σημειώματος όπως γινόταν μέχρι σήμερα. Ειδικότερα όταν έχω αποδοχή διασάφησης τύπου «Β» στη θέση 1 του Ε∆Ε, τότε αυτή πρέπει να ακολουθείται οπωσδήποτε από μια διασάφηση τύπου «Χ», ανεξάρτητα εάν υπάρχει ποσό προς καταβολή ή όχι. Στη συμπληρωματική διασάφηση δε τύπου «Χ» θα πρέπει να συμπληρωθούν όλες οι θέσεις με τα νέα και προηγούμενα στοιχεία και στη θέση 47 θα έχω υπολογισμό μόνο των επιπλέον επιβαρύνσεων. Η συμπληρωματική διασάφηση θα συνδέεται με την αρχική μέσω της θέσης 40 του Ε∆Ε και θα έχει ως ημερομηνία αποδοχής εκείνη της αρχικής διασάφησης. Η συμπληρωματική διασάφηση τύπου «Χ» θα προσαρτάται στην ελλιπή τύπου «Β» προκειμένου να περιλαμβάνονται στον ενιαύσιο και να υποβάλλονται στον έλεγχο.

Τέλος, η εκπνοή της χορηγηθείσας προθεσμίας, αρχικής ή κατά παράταση, χωρίς ο διασαφιστής να είναι σε θέση να εκπληρώσει τις αναληφθείσες υποχρεώσεις του, έχει σαν αποτέλεσμα την συμπληρωματική χρέωση των επιβαρύνσεων οι οποίες καλύπτονταν από την εγγύηση επί του τελωνειακού παραστατικού «Β» και την είσπραξη αυτών από την εγγύηση μέσω του λογιστικού σημειώματος, αφού δεν είναι δυνατή η οίκοθεν κατάθεση συμπληρωματικής διασάφησης. δ- Ο χαρακτηρισμός μιας διασάφησης στη θέση 1 του Ε∆Ε ως Α, Β, κλπ. διαφοροποιεί τον τρόπο σύστασης και εκκαθάρισης μιας εγγύησης.

Ειδικότερα:

1.Όταν έχω αποδοχή συνήθους διασάφησης τύπου «Α» με προσκόμιση των εμπορευμάτων ή τύπου «D» πριν την προσκόμιση των εμπορευμάτων, και το Τελωνείο ζητά τη σύσταση εγγύησης για την οριστικοποίηση κάποιων αμφισβητούμενων στοιχείων, η εκκαθάριση της εγγύησης θα γίνεται σύμφωνα με την τηρούμενη μέχρι σήμερα διαδικασία μέσω λογιστικού σημειώματος. Στις περιπτώσεις αυτές έχει εκδοθεί αποδεικτικό είσπραξης βάσει δηλουμένων στοιχείων και με το λογιστικό σημείωμα θα εισπραχθεί η τυχόν διαπιστούμενη διαφορά.

Επιγραμματικά αναφέρουμε συνήθεις περιπτώσεις:
Επαλήθευση βάρους με ζύγισμα, αμφισβήτηση της δηλούμενης αξίας εάν αυτή αντιπροσωπεύει το πράγματι πληρωθέν ή πληρωτέο ποσό ή παραπομπή της υπόθεσης για εξέταση στην Επιτροπή Τελωνειακών Αμφισβητήσεων, αμφισβήτηση δασμολογικής κατάταξης, αίτημα χορήγησης ποσόστωσης που είναι κρίσιμη, κλπ.

2.Όταν έχω αποδοχή ελλιπούς διασάφησης τύπου «Β» με προσκόμιση των εμπορευμάτων ή τύπου «Ε» πριν την προσκόμιση των εμπορευμάτων, και ως εκ τούτου συστήνεται εγγύηση για το ελλείπον στοιχείο (τιμολόγιο κλπ) ή πιστοποιητικό τότε είναι υποχρεωτική, με την προσκόμιση αυτού, η κατάθεση συμπληρωματικής διασάφησης τύπου «Χ» η οποία συνδέεται με την αρχική μέσω της θέσης 40, ανεξάρτητα εάν υπάρχει ποσό προς είσπραξη ή όχι.

3.Για τις απλουστευμένες διασαφήσεις τύπου «C» ή «F» πριν την προσκόμιση των εμπορευμάτων, οι οποίες απαιτούν υποχρεωτικά την κατάθεση συμπληρωματικής διασάφησης «Υ», η διαχείριση της εγγύησης θα προσδιοριστεί με τη θέση σε εφαρμογή αυτής της μορφής απλουστευμένων διαδικασιών.

Υπεθνθυμίζεται ότι η κατάθεση ελλιπούς διασάφησης είναι αποδεκτή μόνο για πιστοποιητικά ή στοιχεία τα οποία συνδέονται με τον υπολογισμό των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων και ΟΧΙ για άδειες ή πιστοποιητικά που σχετίζονται με τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων – απαγορεύσεις, περιορισμούς, άδειες εισαγωγής κλπ.

Σημειώνεται ότι τα ανωτέρω αναφερόμενα για τις εγγυήσεις δεν αφορούν το καθεστώς διαμετακόμισης καθόσον ο τρόπος καταχώρησης και διαχείρισης αυτών ρυθμίζεται με άλλες διαταγές.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 5

ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ


Η λειτουργία της ταμειακής υπηρεσίας καλύπτει τις εισπράξεις και πληρωμές για όλες τις τελωνειακές εργασίες τόσο στα μηχανογραφημένα Τελωνεία όσο και στα μη μηχανογραφημένα.
Επίσης καλύπτει την είσπραξη ποσών που προέρχονται από μηχανογραφημένα ή μη παραστατικά εφόσον εκδίδεται μηχανογραφημένο αποδεικτικό είσπραξης.

Ειδικότερα για τα μηχανογραφημένα Τελωνεία:

α) Για κάθε αποδεικτικό είσπραξης που εκδίδεται από το σύστημα δημιουργείται μια εγγραφή στο αρχείο του ταμείου. Ο ταμίας ανακτά τις εντολές είσπραξης που έχουν δημιουργηθεί για τα αποδεικτικά που έχουν τυπωθεί. Στη συνέχεια ταυτοποιεί τους αριθμούς των παραστατικών της χρέωσης του συστήματος και τα αντίστοιχα ποσά. Επικυρώνει τις εντολές στην οθόνη αφού πραγματοποιήσει (ή διαπιστώσει την είσπραξη των ποσών από την Τράπεζα) και τέλος αναγράφει τους προτυπωμένους αριθμούς των ΑΠ.Τ.Ε., τα ποσά και την ημερομηνία στη σχετική θέση του παραστατικού, θέτοντας την υπηρεσιακή και ατομική του σφραγίδα. Αν για οιονδήποτε λόγο το αποδεικτικό που έχει εκτυπωθεί δεν έχει δημιουργήσει εντολή είσπραξης στο ταμείο, πρέπει να αντιλογισθεί (ακυρωθεί) και να εκτυπωθεί εκ νέου.

β) Όταν καταχωρείται μια επιστροφή μέσα από τη λειτουργία του λογιστικού σημειώματος δημιουργείται μια εγγραφή στο αρχείο του ταμείου. Για να γίνει καταχώρηση της επιστροφής θα πρέπει να υπάρχει σχετική έγκριση του ταμία, ο οποίος ελέγχει πρώτα τα απαραίτητα δικαιολογητικά καθώς και την ύπαρξη των αντίστοιχων ποσών στις μηνιαίες εισπράξεις του Τελωνείου. Όταν ο ταμίας πραγματοποιεί την επιστροφή ανακαλεί στην οθόνη του την εγγραφή την οποία επικυρώνει όταν ολοκληρώσει την επιστροφή.

γ) Για το κλείσιμο της ημέρας ο ταμίας εκτυπώνει τις ακόλουθες ταμειακές καταστάσεις προκειμένου να γίνει η συμφωνία του ταμείου:
- ημερήσια αναλυτική κατάσταση εισπράξεων ∆ημοσίου,
- ημερήσια αναλυτική κατάσταση εισπράξεων ∆ΕΤΕ.

Στη συνέχεια, αφού γίνει συμφωνία του ταμείου, ο ταμίας εκτελεί τη λειτουργία κλείσιμο ημέρας.
Κατά τη διαδικασία κλεισίματος το σύστημα ελέγχει εάν υπάρχουν απλήρωτα αποδεικτικά είσπραξης και πληροφορεί τον ταμία με σχετικό μήνυμα. Αυτά ανακαλούνται και ελέγχονται (πιθανότητα λάθους να μην έχει, εκ παραδρομής, επικυρωθεί κάποιο παραστατικό παρότι έχει πληρωθεί) και μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κλεισίματος όλα τα ανεξόφλητα αποδεικτικά είσπραξης ακυρώνονται αυτόματα από το σύστημα και γίνεται σχετική πράξη ακύρωσης επί του εντύπου των αποδεικτικών είσπραξης και προσαρτώνται στο στέλεχος.

Κατά τη διαδικασία της λειτουργίας του κλεισίματος της ημέρας το μηχανογραφικό σύστημα κάνει συγκέντρωση και κατάταξη των εισπραχθέντων ποσών ανά κωδικό προϋπολογισμού. Όταν ολοκληρωθεί αυτή η λειτουργία είναι πλέον δυνατή η εκτύπωση της ημερήσιας συγκεντρωτικής κατάστασης εισπράξεων της ημέρας.

Για το κλείσιμο του μήνα πραγματοποιείται η εκτύπωση των μηνιαίων συγκεντρωτικών καταστάσεων:
·         ∆ημοσίου
·         Επιστροφής αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών
·         ∆ΕΤΕ
·         Επιπλέον για το κλείσιμο του έτους πραγματοποιείται η εκτύπωση των παραπάνω καταστάσεων σε ετήσια βάση.

3.1. ∆ΙΑΧΕΙΡΙΣΤΙΚΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΕΝΤΥΠΑ

Για την είσπραξη των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων εκδίδεται παραστατικό με τίτλο «ΑΠΟ∆ΕΙΚΤΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ Α∆ΕΙΑ ΠΑΡΑ∆ΟΣΗΣ ΤΕΛΩΝΙΣΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ».

Για τα μηχανογραφημένα Τελωνεία αυτό εκδίδεται από το μηχανογραφικό σύστημα, ενώ για τα μη μηχανογραφημένα εκδίδεται χειρόγραφα. Το ίδιο χειρόγραφο αποδεικτικό χρησιμοποιείται και από τα μηχανογραφημένα Τελωνεία, σε περίπτωση διακοπής ή βλάβης του συστήματος, καθώς και μετά το κλείσιμο της ημέρας όταν δεν είναι δυνατή η εκτύπωσή του από το σύστημα, για την παράδοση ευπαθών εμπορευμάτων με παρακαταθήκη το οποίο ισχύει μόνο ως άδεια παράδοσης, κατά τις ειδικότερες οδηγίες που δίνονται κατωτέρω.

3.1.1. ΑΠΟ∆ΕΙΚΤΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ Α∆ΕΙΑ ΠΑΡΑ∆ΟΣΗΣ ΤΕΛΩΝΙΣΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ (ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ)

1. Το Αποδεικτικό αυτό εκτυπώνεται από το σύστημα, μετά την εισαγωγή σ' αυτό των απαραιτήτων στοιχείων των διάφορων τελωνειακών παραστατικών.

2. Το αποδεικτικό είναι προαριθμημένο και εμφανίζεται σε μορφή συνεχών και αναδιπλούμενων τριπλοτύπων φύλλων, από τα οποία το πρώτο (χρώματος κίτρινου) χρησιμοποιείται για την παράδοση του εμπορεύματος και προσαρτάται στο παραστατικό (στην πίσω σελίδα του έχουν εκτυπωθεί
διάφορες επεξηγηματικές σημειώσεις των κωδικών αριθμών που χρησιμοποιούνται), το δεύτερο (χρώματος μπλε) προορίζεται για τον πληρωτή, το δε τρίτο (χρώματος λευκού) αποτελεί το στέλεχος, που αρχειοθετείται από τον Τελωνειακό Ταμία και υποβάλλεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο με τον ενιαύσιο χρηματικής διαχείρισης.

3. Κάθε αποδεικτικό, κατά την εκτύπωσή του από το σύστημα, παίρνει και ένα άλλο αριθμό που ονομάζεται «αριθμός χρέωσης».

4. Για κάθε δασμολογική διάκριση, εκτυπώνεται ιδιαίτερο αποδεικτικό είσπραξης και άδεια παράδοσης, επειδή ο υπολογισμός των δασμών και λοιπών φόρων γίνεται κατά κωδικό αριθμό δασμολογικής διάκρισης.
Έτσι, στις περιπτώσεις πολυκλασικών παραστατικών, εκτυπώνονται ισάριθμα προς τις δασμολογικές διακρίσεις Αποδεικτικά και Άδειες Παράδοσης. Σημειώνεται ότι, στις περιπτώσεις αυτές δεν γίνεται μεταφορά από φύλλο των διάφορων συνολικών ποσών (μεταφορά δηλαδή στο δεύτερο φύλλο του ποσού που εκτυπώθηκε στο πρώτο φύλλο και ούτω καθεξής), πλην όμως, τα επί μέρους ποσά των διαφόρων φύλλων αθροίζονται και εμφανίζονται σαν γενικό σύνολο αριθμητικά και ολογράφως στο αποδεικτικό που αντιστοιχεί στην τελευταία δασμολογική διάκριση.

5. Στο καθένα από τα αποδεικτικά της προηγούμενης παραγράφου, εκτυπώνεται για διευκόλυνση του Τελωνείου, και ο αύξων αριθμός του σε σχέση με το σύνολο των αποδεικτικών που θα εκτυπωθούν για το συγκεκριμένο (πολυκλασικό) παραστατικό.
Παράδειγμα : Για διασάφηση Εισαγωγής με πέντε (5) δασμολογικές διακρίσεις, στο πρώτο αποδεικτικό που αφορά στην πρώτη δασμ. διάκριση, εκτυπώνεται η ένδειξη 1/5 στο δεύτερο εκτυπώνεται η ένδειξη 2/5 κ.λ.π. Προϋπόθεση για την εκτύπωση των ενδείξεων αυτών είναι η ορθή συμπλήρωση της θέσης 5 του Ε∆Ε που αφορά στο σύνολο των διακρίσεων (είδη) και της θέσης 32 που δείχνει τον αύξοντα αριθμό της δασμ. διάκρισης μέσα στο σύνολο των διακρίσεων του παραστατικού.

6. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που τα «Σημεία και οι Αριθμοί», του εμπορεύματος είναι πολλά, και δεν επαρκεί ο αντίστοιχος χώρος του αποδεικτικού, για καταχώρησή τους, ο υπάλληλος του Γραφείου Μετελέγχου συμπληρώνει ενυπόγραφα, σε ελεύθερο χώρο της πρώτης σελίδας του αποδεικτικού, τα υπόλοιπα στοιχεία των Σημείων και Αριθμών.

7. Το Αποδεικτικό Είσπραξης και η Άδεια Παράδοσης ανάλογα με την περίπτωση για την οποία εκδίδεται, αποτελεί είτε Αποδεικτικό Είσπραξης και Άδεια Παράδοσης είτε μόνο Αποδεικτικό Είσπραξης. Ανάλογα με τη χρήση του διαγράφεται η μη απαιτούμενη ένδειξη.

8. Στις περιπτώσεις εισαγωγής εμπορευμάτων με ατέλεια δασμών κ.λ.π. φόρων, στον ελεύθερο χώρο που βρίσκεται δίπλα στο χώρο βεβαίωσης των οφειλομένων δασμών και φόρων του Αποδεικτικού Είσπραξης και Άδειας Παράδοσης, εκτυπώνεται από το σύστημα ειδική πράξη, στην οποία εμφανίζονται οι δασμοί και φόροι ατέλειας, ως εξής:

ΠΟΣΑ ΣΕ ΑΤΕΛΕΙΑ / ΑΝΑΣΤΟΛΗ
ΕΙ∆ΟΣ
ΠΟΣΟ

9. Στις περιπτώσεις παράδοσης εμπορευμάτων με σύσταση εγγύησης των οφειλομένων δασμών κ.λ.π. φόρων εάν η εγγύηση αφορά το σύνολο των ποσών τότε εκδίδεται χειρόγραφη άδεια παράδοσης και όταν τακτοποιηθεί η εγγύηση τότε εκδίδεται από το σύστημα αποδεικτικό είσπραξης. Ο Ταμίας διαγράφει στο έντυπο που εκδίδεται τη μη απαιτούμενη ένδειξη.

10. Στις περιπτώσεις
ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ
πληρωμής των δασμών ή φόρων, εκδίδονται επίσης δύο αποδεικτικά: ένα κατά την παραλαβή των εμπορευμάτων (χωρίς την πληρωμή των δασμών ή φόρων) και ένα κατά την καταβολή των δασμών ή φόρων αναστολής. Κατά την παραλαβή των εμπορευμάτων, το έντυπο ισχύει σαν Άδεια Παράδοσης των εμπορευμάτων και Αποδεικτικό Είσπραξης των λοιπών φόρων και επιβαρύνσεων (των οποίων δεν αναστέλλεται η είσπραξη).
Κατά την καταβολή των δασμών ή φόρων αναστολής, στο έντυπο που ισχύει μόνο σαν Αποδεικτικό Είσπραξης των δασμών ή φόρων, στο χώρο των παρατηρήσεων εκτυπώνεται η ένδειξη «Είσπραξη ∆ασμών/ Φόρων που είχε ανασταλεί η είσπραξή τους». Στη θέση 48 του Ε∆Ε θα πρέπει να αναγραφεί ο κωδικός της αναστολής (π.χ. εκθεσιακά αυτοκίνητα).

11. ∆εν επιτρέπεται η με οποιοδήποτε τρόπο και για οποιαδήποτε αιτία διόρθωση ή αλλοίωση των στοιχείων που εκτυπώνονται από το σύστημα στα παραπάνω διαχειριστικά έντυπα. Εάν όμως προκύψει από διαπιστωτική πράξη του Τελωνείου, διαφοροποίηση των στοιχείων του πληρωτή (Α.Φ.Μ.) τότε και μόνο είναι δυνατή η διόρθωση του συγκεκριμένου στοιχείου του αποδεικτικού είσπραξης.
Σε περίπτωση λανθασμένης εκτύπωσης των στοιχείων σε κάποιο τριπλότυπο, ή σε περίπτωση καταστροφής του αποδεικτικού κατά την εκτύπωση ή σε περίπτωση μη πληρωμής ενός αποδεικτικού μετά την έκδοσή του και μέχρι το κλείσιμο της ημερήσιας συναλλαγής, ακυρώνεται, σύμφωνα με τη διαδικασία που περιγράφεται παρακάτω:

- σε περίπτωση διαπίστωσης λανθασμένης εκτύπωσης κάποιου στοιχείου ο υπάλληλος του Μετελέγχου θέτει ενυπόγραφα στο αντίστοιχο αποδεικτικό την ένδειξη «ΑΚΥΡΟ», επισημαίνοντας παράλληλα την λανθασμένη εγγραφή και το επιστρέφει στον προέλεγχο για έκδοση νέου αποδεικτικού. Ο Τελωνειακός Ταμίας στον οποίο θα καταλήξει το ΑΚΥΡΟ αποδεικτικό, το υπογράφει, το επισυνάπτει στο στέλεχος και το αρχειοθετεί για την υποβολή του με τον ενιαύσιο στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στις περιπτώσεις που ο υπάλληλος του Μετελέγχου διαπιστώσει εσφαλμένες εγγραφές στοιχείων από τον αρμόδιο Ελεγκτή, πρέπει να συμβουλευθεί τον υπάλληλο του Γραφείου Προελέγχου για τα περαιτέρω.
- σε περίπτωση καταστροφής ή φθοράς κάποιου αποδεικτικού κατά την εκτύπωσή του, η αντικατάστασή του ή όχι (με την παραπάνω διαδικασία) αποφασίζεται ύστερα από συνεργασία των υπαλλήλων του Μετελέγχου, Προελέγχου και Ταμείου.
- τέλος, όταν ένα πλήρες και σωστό αποδεικτικό δεν πληρωθεί μέχρι το κλείσιμο της ημερήσιας συναλλαγής, ο υπάλληλος του μετελέγχου προβαίνει στην ακύρωσή του και το προωθεί στον προέλεγχο για τον αντιλογισμό του ο οποίος έχει ως αποτέλεσμα την αυτόματη διαγραφή του προς είσπραξη ποσού από το αρχείο του υπολογιστή. Στην περίπτωση ακύρωσης των μη πληρωθέντων αποδεικτικών είσπραξης αυτόματα από το σύστημα μετά το κλείσιμο του ταμείου, αυτά αναζητούνται από τον ταμία (εξυπακούεται ότι τα αποδεικτικά αυτά θα πρέπει να βρίσκονται στα χέρια του) και προωθούνται στον Προέλεγχο και Μετέλεγχο για την πράξη ακύρωσης .

12. Ο εφοδιασμός των Τελωνείων με τα παραπάνω μηχανογραφικά διαχειριστικά έντυπα (αποδεικτικών είσπραξης και αδειών παράδοσης) γίνεται από την Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων (ΚΕΠΥΟ) με τη φροντίδα του Τελωνειακού Ταμία, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για την φύλαξη και χρησιμοποίησή τους.

3.1.2 ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΠΟΥ ΕΚΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Από το μηχανογραφικό σύστημα εκτυπώνονται, για την ταμειακή διαχείριση, οι κατωτέρω αναλυτικές και συγκεντρωτικές καταστάσεις.
α. ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ
Η κατάσταση αυτή εκτυπώνεται καθημερινά σε τρία (3) αντίτυπα και περιλαμβάνει, κατ' αύξοντα αριθμό χρέωσης, το συνολικό ποσό του κάθε αποδεικτικού είσπραξης. Σε ιδιαίτερες στήλες περιλαμβάνει τον κωδικό παραστατικού και τον αριθμό καταχώρησής του, καθώς και διάφορες ενδείξεις στις περιπτώσεις αντιλογισμών ή ακυρώσεων αποδεικτικών.

β. ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ
Η κατάσταση αυτή εκτυπώνεται, επίσης καθημερινά, σε έξι (6) αντίτυπα και περιλαμβάνει κατά κωδικό αριθμό προϋπολογισμού και ονομασία εσόδου, τις συνολικές εισπράξεις της ημέρας, χωριστά υπέρ Ελληνικού ∆ημοσίου, υπέρ Ε.Ε και υπέρ Τρίτων. Τα έσοδα υπέρ τρίτων δεν εμφανίζονται στην κατάσταση με τους κωδικούς αριθμούς προϋπολογισμού, αλλά με εκτύπωση των αριθμών των λογαριασμών που τηρούνται στην Τράπεζα της Ελλάδος. Στο τέλος της κατάστασης θα εμφανίζεται και το γενικό σύνολο των εισπράξεων της ημέρας το οποίο πρέπει να συμφωνεί με το σύνολο της Αναλυτικής Κατάστασης Εισπράξεων (παραπάνω στοιχ. α).

γ. ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ∆ΗΜΟΣΙΟΥ
Η κατάσταση αυτή εκτυπώνεται την τελευταία ημέρα κάθε μήνα και περιλαμβάνει με αύξοντα κωδικό αριθμό εσόδου του προϋπολογισμού, τα συνολικά ποσά που εισπράχθηκαν μέσα στο μήνα, τα ποσά που επιστράφηκαν μέσα στο μήνα από τον κάθε κωδικό και την διαφορά αυτών, η οποία και κατατίθεται στο ∆ημόσιο Ταμείο.
Στην ίδια κατάσταση εμφανίζονται και τα Υπέρ Τρίτων έσοδα. Η κατάσταση αυτή, αφού ελεγχθεί και υπογραφεί, υποβάλλεται στη ∆.Ο.Υ. κατά τα ισχύοντα.

δ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Ι∆ΙΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΗΣ ΕΕ

ε. ΜΗΝΙΑΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗΣ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΝΤΩΝ

στ. ΜΗΝΙΑΙΑ ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΑΘΕΙΣΩΝ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ / ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ
Η κατάσταση αυτή περιλαμβάνει αναλυτικά κατά παραλήπτη, παραστατικό, ημερομηνία σύστασης και λόγο σύστασης, τις παρακαταθήκες/εγγυήσεις που έχουν συσταθεί μέσα σε ορισμένο χρονικό διάστημα. Στο τέλος της κατάστασης θα εμφανίζεται και το συνολικό ποσό (άθροισμα) αυτών. Οιπαρακαταθήκες/εγγυήσεις που τυχόν εκκρεμούν από το προηγούμενο ή τα προηγούμενα έτη εμφανίζονται χωριστά και κατά έτος στην αρχή της κατάστασης.

ζ. ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΑΡΑΚΑΤΑΘΗΚΩΝ/ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΠΟΥ ΛΗΓΟΥΝ ΟΡΙΣΜΕΝΗ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ
Η κατάσταση αυτή περιλαμβάνει την ημερομηνία σύστασης της παρακαταθήκης, τον αριθμό καταχώρησης, την ημερομηνία λήξης, το είδος του παραστατικού, τον αριθ. Γραμματίου, τον παραλήπτη και το ποσό.

η. ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ∆ΕΤΕ

θ. ΜΗΝΙΑΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ∆ΕΤΕ

3.1.3. ΧΕΙΡΟΓΡΑΦΟ ΑΠΟ∆ΕΙΚΤΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ Α∆ΕΙΑ ΠΑΡΑ∆ΟΣΗΣ ΤΕΛΩΝΙΣΜΕΝΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ.

1. Το χειρόγραφο ΑΠΟ∆ΕΙΚΤΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ ΚΑΙ Α∆ΕΙΑ-ΠΑΡΑ∆ΟΣΗΣ ΤΕΛΩΝΙΣΜΕΝΩΝ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
:
α. Χρησιμοποιείται από τα Μη Μηχανογραφημένα Τελωνεία, καθώς και από τα Μηχανογραφημένα (μόνο ως άδεια παράδοσης) σε κάθε περίπτωση βλάβης ή διακοπής της λειτουργίας του συστήματος.

β. Είναι τριπλότυπο και δεμένο ανά 25 αντίτυπα. Το πρώτο αντίτυπο (χρώματος λευκού) παραμένει στέλεχος, το δεύτερο (χρώματος μπλε) δίνεται στον πληρωτή και το τρίτο (χρώματος κίτρινου) προσαρτάται στο παραστατικό μετά την παράδοση του εμπορεύματος.

γ. Ανάλογα με τη συγκεκριμένη περίπτωση για την οποία εκδίδεται επέχει θέση:
- Αποδεικτικού Είσπραξης και Άδειας Παράδοσης, εφόσον γίνεται και είσπραξη δασμών κ.λ.π. φόρων και παράδοση του εμπορεύματος.
- Αποδεικτικού Είσπραξης, εφ' όσον γίνεται είσπραξη δασμών κ.λ.π. φόρων χωρίς παράδοση του εμπορεύματος. Στην περίπτωση αυτή, στο χώρο των παρατηρήσεων τίθεται με σφραγίδα η ένδειξη «ΙΣΧΥΕΙ ΣΑΝ ΑΠΟ∆ΕΙΚΤΙΚΟ ΕΙΣΠΡΑΞΗΣ».
- Άδειας Παράδοσης_ εφόσον γίνεται η παράδοση του εμπορεύματος χωρίς είσπραξη δασμών. Στην περίπτωση αυτή τίθεται με σφραγίδα η ένδειξη «ΙΣΧΥΕΙ ΣΑΝ Α∆ΕΙΑ ΠΑΡΑ∆ΟΣΗΣ».

δ. Για τις περιπτώσεις παράδοσης εμπορευμάτων με σύσταση ΕΓΓΥΗΣΗΣ του συνόλου ή μέρους των δασμών και φόρων, καθώς επίσης και για τις περιπτώσεις παράδοσης εμπορευμάτων με ΑΝΑΣΤΟΛΗ
είσπραξης των δασμών ή φόρων, ισχύουν αυτά που αναφέρονται για το μηχανογραφικό διαχειριστικό έντυπο.

2. Υπογραμμίζεται ότι, στο χειρόγραφο σύστημα (σε όλα τα Τελωνεία) και για τα πολυκλασικά παραστατικά, εκδίδεται ένα μόνο Αποδεικτικό Είσπραξης και Άδεια Παράδοσης για όλες τις δασμολογικές διακρίσεις και ότι ο αριθμός και η ημερομηνία έκδοσής του γράφονται μόνο στο πρώτο από τα ταυτάριθμα φύλλα του παραστατικού.

3. Ο εφοδιασμός των Τελωνείων με τα παραπάνω έντυπα γίνεται από την Αποθήκη βιβλίων και Εντύπων ∆ημόσιας ∆ιαχείρισης, με τη μέριμνα του Τελωνειακού Ταμία, ο οποίος είναι και υπεύθυνος για τη φύλαξη και την κανονική χρησιμοποίησή τους.

3.1.4. ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΕΙΣΠΡΑΞΕΩΝ ΜΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΟΥ ΤΕΛΩΝΕΙΟΥ.
Οι καταστάσεις εισπράξεων είναι οι μέχρι σήμερα γνωστές.

3.1.5. ∆ΕΛΤΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
Όταν παρουσιασθεί περίπτωση χρέωσης ορισμένων επιβαρύνσεων, μόνο για τα μηχανογραφημένα Τελωνεία, θα πρέπει να συμπληρώνεται το ∆ΕΛΤΙΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ (Τ.07.26) το οποίο εκτυπώνεται από το σύστημα.

Το λογιστικό σημείωμα είναι μια βοηθητική λειτουργία που μας επιτρέπει:
- να εισπράξουμε βεβαιωμένα έσοδα για διασαφήσεις μετά την έκδοση της άδειας παράδοσης,
- να εισπράξουμε βεβαιωμένα έσοδα για οποιοδήποτε άλλο μηχανογραφημένο ή μη παραστατικό,
- να ενημερώσουμε το σύστημα για τις επιστροφές των αχρεωστήτως εισπραχθέντων ποσών που πραγματοποιούμε,
- να εισπράξουμε βεβαιωμένα έσοδα από δασμούς σε περιπτώσεις εκποίησης εμπορευμάτων κυριότητας δημοσίου ή διάθεσης αυτών σε δικαιούχα πρόσωπα.

Για κάθε καταχώρηση που πραγματοποιούμε, το σύστημα αποδίδει έναν α/α καταχώρησης τον οποίο ο χρήστης αναγράφει στο άνω αριστερό μέρος του εντύπου κάτω από την ένδειξη «Είδος παραστατικού». Με βάση αυτό τον αριθμό και άλλα συγκεκριμένα κριτήρια κάνουμε διάφορες αναζητήσεις όπως:
- όλες τις πληρωμές που έγιναν για το συγκεκριμένο παραστατικό, εάν η οφειλή καταβάλλεται σε δόσεις,

- όλες τις εισπράξεις ή τις επιστροφές που διενεργήθηκαν με λογιστικό σημείωμα από συγκεκριμένο οφειλέτη ή δικαιούχο.

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου