Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Συμπλήρωμα Νο 1 της Σύμβασης Παροχής Ανεξάρτητων Εκτελωνιστικών Εργασιών (Μάθημα 4), 6 Μαΐου 2015



Συμπλήρωμα Νο 1 της Σύμβασης Παροχής Ανεξάρτητων Εκτελωνιστικών Εργασιών (Μάθημα 4), 6 Μαΐου 2015
 Βλέπε τη Σύμβασης Παροχής Ανεξάρτητων Εκτελωνιστικών Εργασιών στην ανάρτηση της 14  Μαΐου 2015
Η εξέλιξη των υπηρεσιών μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας έφερε νέες υπηρεσίες ή τις ίδιες υπηρεσίες τις μεγέθυνε και έτσι ξεπεράσαμε τις κλασικές εκτελωνιστικές υπηρεσίες. Η εκτελωνιστική επιχείρηση «βλέπει» πλέον πελάτες στον ευρύτερο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης , με επίκεντρο τις Βρυξέλες και την Επιτροπή του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα. Προσθέστε και τις παρακάτω θεματικές εργασίες στο γνωστικό αντικείμενο του «Εκτελωνισμού».

Δικαιολογητικός λόγος:
Επειδή η δυνατότητα ενός πιστοποιημένου Εκτελωνιστή μπορεί να κάνει τελωνειακές πράξεις σε όλα τα τελωνεία της Ελλάδας.
Επειδή στο πολύ κοντινό μέλλον θα μπορεί να κάνει τελωνειακές πράξεις μέσω του Κεντρικού Εκτελωνισμού.
Επειδή προφανώς θα καταθέτει διασάφηση στο Ε΄ Τελωνείο Πειραιά και θα τελωνίζει στο Α¨ Τελωνείο Θεσσαλονίκης.
Επειδή οι απλουστευμένες τελωνειακές διαδικασίες έχουν ξεκινήσει και θα αναπτύσσονται συνέχεια με πολλές παρενέργειες.
Επειδή έχει νομοθετηθεί η Εκτελωνιστική Επιχείρηση.
 Επειδή έχει δημιουργηθεί ο ΑΕΟ
Επειδή υπάρχουν νομοθετημένα εξουσιοδοτημένοι υπάλληλοι για εκτελωνιστικές εργασίες από οιονδήποτε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που ασκεί εμπορία
Επειδή ο επαγγελματίας ο πιστοποιημένος εκτελωνιστής πρέπει να διαμορφώσει καινούργια πλαίσια προσφοράς παροχής υπηρεσιών του .
Επειδή ο επαγγελματίας ο πιστοποιημένος εκτελωνιστής δεν εκτελεί μονο το περιεχόμενο της Εξουσιοδότησης αλλά προτείνει στον πελάτη την καθημερινότητα του Εξωτερικού Εμπορίου.
Μπορεί:

Στο επίπεδο με εργασίες θεματικές


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
Στο επίπεδο με εργασίες θεματικές  1
1. Μελέτη για να υπαχθούν έτοιμα προϊόντα στην «Ενωσϊακή Επιτήρηση» των εξαγωγών  1
2. Μελέτη για να υπαχθούν έτοιμα προϊόντα στην «Ενωσϊακή Επιτήρηση» των εισαγωγών. 2
3. Μελέτη για αναστολή των αυτόνομων δασμών του κοινού δασμολογίου  3
4. Μελέτη για έκδοση άδειας απλουστευμένων διαδικασιών στο όνομα του πιστοποιημένου εκτελωνιστή  3

Κανονισμός (ΕΕ) 2015/479 περί κοινού καθεστώτος εξαγωγών (κωδικοποίηση)
……………………………………………
Άρθρο 1. Οι εξαγωγές της Ένωσης προς τρίτες χώρες είναι ελεύθερες, δηλαδή δεν υπόκεινται σε ποσοτικούς περιορισμούς, με εξαίρεση εκείνους που επιβάλλονται σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό.
Κεφάλαιο II – Διαδικασία πληροφόρησης κξαι διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ένωσης
Άρθρο 2 - Όταν, λόγω ασυνήθους εξελίξεως της αγοράς, ένα κράτος μέλος κρίνει ότι μέτρα διασφάλισης είναι ενδεχομένως απαραίτητα κατά την έννοια του Κεφαλαίου ΙΙΙ, ενημερώνει σχετικά την Επιτροπή, που ειδοποιεί τα άλλα κράτη μέλη.
……………………………………………………………………..
Άρθρο 5- 1.   Για να προλάβει μια κρίσιμη κατάσταση που οφείλεται στην έλλειψη βασικών προϊόντων ή για να την επανορθώσει, και όταν τα συμφέροντα της Ένωσης απαιτούν άμεση ενέργεια, η Επιτροπή, κατόπιν αιτήσεως κράτους μέλους ή με δική της πρωτοβουλία και αφού λάβει υπόψη τη φύση των προϊόντων και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των σχετικών συναλλαγών, δύναται να θέσει ως προϋπόθεση της εξαγωγής ενός προϊόντος την προσκόμιση άδειας εξαγωγής που χορηγείται κατά τον τρόπο και εντός των ορίων που ορίζει η Επιτροπή με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 3 παράγραφος 2 ή, σε επείγουσες περιπτώσεις, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 3.

2. Μελέτη για να υπαχθούν έτοιμα προϊόντα στην «Ενωσϊακή Επιτήρηση» των εισαγωγών.

Κανονισμός  (EE) 2015/478 περί κοινού καθεστώτος εισαγωγών (κωδικοποίηση)
…………………………………………………
Άρθρο 1 1.   Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στις εισαγωγές προϊόντων καταγωγής τρίτων χωρών, πλην:
α)
των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, που υπόκεινται σε ειδικούς κανόνες εισαγωγής σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 517/94,
β)
των προϊόντων καταγωγής ορισμένων τρίτων χωρών που απαριθμούνται στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 625/2009 του Συμβουλίου (7).
2.   Η εισαγωγή στην Ένωση των προϊόντων που αναφέρονται στην παράγραφο 1 είναι ελεύθερη και δεν υπόκειται σε κανένα ποσοτικό περιορισμό, με την επιφύλαξη των μέτρων διασφάλισης που μπορεί να ληφθούν βάσει του κεφαλαίου V.
Κεφάλαιο  II- Διαδικασία ενημέρωσης και διαβουλεύσεων σε επίπεδο Ένωσης
Άρθρο 2 - Εάν, λόγω της εξέλιξης των εισαγωγών, καθίσταται αναγκαία η εφαρμογή μέτρων επιτήρησης ή διασφάλισης, τα κράτη μέλη ενημερώνουν σχετικά την Επιτροπή. Η ενημέρωση αυτή περιλαμβάνει τα διαθέσιμα αποδεικτικά στοιχεία, που καθορίζονται βάσει των κριτηρίων του άρθρου 9. Η Επιτροπή διαβιβάζει, χωρίς καθυστέρηση, τις πληροφορίες αυτές σε όλα τα κράτη μέλη.

3. Μελέτη για αναστολή των αυτόνομων δασμών του κοινού δασμολογίου


Ανακοίνωση προς τους οικονομικούς φορείς — Νέος γύρος αιτήσεων αναστολής των αυτόνομων δασμών του κοινού δασμολογίου για ορισμένα βιομηχανικά και γεωργικά προϊόντα (2015/C 99/08)
Οι οικονομικοί φορείς ενημερώνονται ότι η Επιτροπή έλαβε αιτήσεις σύμφωνα με τις διοικητικές ρυθμίσεις που προβλέπονται στην ανακοίνωση της Επιτροπής σχετικά με τις αυτόνομες δασμολογικές αναστολές και ποσοστώσεις (2011/C 363/02) (1) για τον γύρο του Ιανουαρίου 2016.
Ο κατάλογος των προϊόντων για τα οποία ζητείται δασμολογική αναστολή είναι τώρα διαθέσιμος στον θεματικό ιστότοπο (Europa) της Επιτροπής για την τελωνειακή ένωση (2).

4. Μελέτη για έκδοση άδειας απλουστευμένων διαδικασιών στο όνομα του πιστοποιημένου εκτελωνιστή

Α) Ο Εκτελωνιστής –Τελωνειακός Αντιπρόσωπος μπορεί να πάρει άδεια στο όνομά του για απλουστευμένες διαδικασίες και για τον τόπο τελωνισμού της εξαγωγής.
5026218 ΕΞ 2014  ΑΥΟ -  2. Στο άρθρο 4 της αριθμ. Δ19Α 5030435EΞ2012 Α.Υ.Ο.  (ΦΕΚ 2254/Β΄/2−8−2012) προστίθεται παράγραφος 3 ως  ακολούθως:
………………………………………………………..
«3. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση  άδειας χρήσης διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης, καθώς και άδειας χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο, έχουν  τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική  δραστηριότητα και πραγματοποιούν εξαγωγές εμπορευμάτων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα  κριτήρια που προσδιορίζονται στις κοινοτικές διατάξεις και στην παρούσα απόφαση, καθώς και οι τελωνειακοί αντιπρόσωποι των ανωτέρω προσώπων. Στην  περίπτωση που ένας τελωνειακός αντιπρόσωπος (είτε  άμεσος, είτε έμμεσος) υποβάλλει αίτηση για χορήγηση  άδειας, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για εξαγωγές πελατών του, η άδεια αυτή εκδίδεται στο όνομα  του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή της εν  λόγω αίτησης είναι η ύπαρξη επαρκών στοιχείων και  διαδικασιών που να επιτρέπουν στην αρμόδια αρχή  έκδοσης της άδειας να εξακριβώσει τα στοιχεία των  εκπροσωπούμενων προσώπων και να πραγματοποιήσει  κατάλληλους τελωνειακούς ελέγχους».


Σημείωση: Η εφαρμογή ή ερμηνεία των παραπάνω είναι συμπληρωματική της Σύμβασης Παροχής ανεξαρτήτων εκτελωνιστικών εργασιών όπως έχει αναρτηθεί στις 14 Μαΐου 2014 σε αυτή την ιστοσελίδα μας.

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
317 αναρτήσεις σε 20.270 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου