Παρασκευή 8 Μαΐου 2015

Ηλεκτρονική διασύνδεση εφαρμογής στο Τελωνειακό Καθεστώς TIR (TIR-EPD), (Μάθημα 8), 8 Μαΐου 2015



Ηλεκτρονική διασύνδεση εφαρμογής στο Τελωνειακό Καθεστώς TIR (TIR-EPD), (Μάθημα 8), 8 Μαΐου 2015


Σχόλιο: Ο τελωνειακός έλεγχος στο καθεστώς TIR γίνεται περισσότερο ουσιαστικός. Τα συγκριτικά στοιχεία μεταξύ της χώρας αποστολής, χώρες διέλευσης και της χώρα προορισμού  μπορεί να εμφανίσουν πλέον τελωνειακές παραβάσεις, μικρού ή μεγάλου μεγέθους. Το νέο στοιχείο αυτής της ηλεκτρονικής διασύνδεσης είναι η έννοια της συμμετοχής του Risk Analysis.  Οι έλεγχοι θα μπορούσαν, δεν το ξέρουμε, να επεκταθούν και στις διασαφήσεις εισαγωγής των εμπορευμάτων που αναγράφονται στο TIR- EPD. Κάπως έτσι κλείνει τυπικά το Δελτίο TIR. Για ένα τέτοιο έλεγχο, όποτε εφαρμοστεί, χρειάζεται  η συμμετοχή του Πιστοποιημένου Εκτελωνιστή.


Παραθέτουμε τις πληροφορίες από την ΟΦΑΕ Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδας, σχετικά με το νέο σύστημα TIR- EPD.

Πώς να ξεκινήσετε να εργάζεστε με TIR-EPD:
 Ζητήστε από την ΟΦΑΕ να σας χορηγήσει έναν λογαριασμό TIR-EPD[1]
1 2 3
Ζητήστε από την ΟΦΑΕ να σας βοηθήσει με την εκπαίδευση. Χρησιμοποιήστε το εκπαιδευτικό υλικό που διατίθεται στην τοποθεσία web της IRU και στην τοποθεσία web TIR-EPD. Ανατρέξτε στις οθόνες "Help" (Βοήθεια) της εφαρμογής TIR-EPD
Αρχίστε να χρησιμοποιείτε την εφαρμογή για την αποστολή δηλώσεων TIR-EPD στις τελωνειακές αρχές
5 Θα λάβετε έναν αρ. αναφοράς (MRN[2]) από το τελωνείο, τον οποίο θα πρέπει να επιδείξετε στο τελωνείο των συνόρων. Η έκδοση αριθμού MRN σημαίνει ότι το τελωνειακό σύστημα έχει αποδεχτεί τη δήλωση TIR-EPD που υποβάλατε και ότι τα στοιχεία υπάρχουν στο τελωνειακό σύστημα
Αν χρειάζεστε υποστήριξη, απευθυνθείτε στην ΟΦΑΕ ή στη διεύθυνση tirepd@iru.org

Mε την υποβολή του TIR-EPD, οι Τελωνειακές Αρχές έχουν την δυνατότητα να επιβεβαιώσουν ότι η προδήλωση έχει υποβλήθει από εγκεκριμένο χρήστη του συστήματος TIR καθώς επίσης ότι το δελτίο TIR είναι έγκυρο. Αυτή η εκ των προτέρων ανταλλαγή πληροφοριών διευκολύνει τις διαδικασίες ανάλυσης ρίσκου πριν την άφιξη του οχήματος στο τελωνείο και κάνει την συνοριακή διέλευση πιο απλή, πιο γρήγορη και πιο ασφαλή.

Πράσινη λωρίδα με TIR-EPD σημαίνει:

Επιλεκτικός τελωνειακός έλεγχος με βάση την προκαταρκτική αξιολόγηση κινδύνου

Διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών για αξιόπιστες μεταφορές.

Το TIR-EPD εξελίσσεται διαρκώς, και το επόμενο στάδιο είναι η εφαρμογή πράσινων λωρίδων στα τελωνεία για τους χρήστες TIR-EPD από όπου η διέλευση θα γίνεται ακόμα πιο γρήγορα και απλά!
Η υποβολή ηλεκτρονικών προδηλώσεων περιέχει κάθε απαιτούμενη πληροφορία σχετικά με τα μεταφερόμενα εμπορεύματα και την διέλευση μέσω του TIR-EPD πριν τη άφιξη του οχήματος στο τελωνείο, και έτσι οι τελωνειακές αρχές μπορούν να προβούν σε ανάλυση ρίσκου και να προκαθορίσουν ποιο όχημα θα χρειαστεί να υποβληθεί σε έλεγχο.
Τα οχήματα TIR που μεταφέρουν εμπορεύματα μέσω της διαδικασίας ΤIR θα έχουν την δυνατότητα να διέρχονται στις πράσινες λωρίδες εφόσον υποβάλλουν και το TIR-EPD και θα υπόκεινται μόνο σε έλεγχο μέσω ακτινών (scanner) και σφράγισης του δελτίου TIR, και επομένως θα επωφελούνται από τον πολύ σύντομο τελωνειακό έλεγχο μειώνοντας σημαντικά τις καθυστερήσεις κατά την συνοριακή διέλευσης.
Η εφαρμογή των πράσινων λωρίδων TIR-EPD όχι μόνο θα μειώσει τις ουρές στα τελωνεία, αλλά θα βελτιώσεις τις συνθήκες εργασίας τόσο για τους τελωνειακούς υπαλλήλους, όσο και για τους οδηγούς των φορτηγών ενώ παράλληλα θα διευκολύνει και θα διασφαλίζει την διεθνή εμπορευματική διακίνηση καθώς θα μειώσει τον χρόνο και το κόστος μιας μεταφοράς!




[1] Electronic Pre Declaration = Ηλεκτρονική Προδήλωση
[2] MRN σημαίνει ηλεκτρονική διασάφηση ή αλλιώς Ενιαίο Διοικητικό Έγγραφο (ΕΔΕ).




Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
317 αναρτήσεις σε 20.270 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου