Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Απαγόρευση εισαγωγής και δειγμάτων άγριας πανίδας και χλωρίδας στην ΈE (Μάθημα 6), 11 Μαΐου 2015





Απαγόρευση εισαγωγής και δειγμάτων άγριας πανίδας και χλωρίδας στην ΈE (Μάθημα 6), 11 Μαΐου 2015


8.5.2015   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
L 117/25

ΕΚΤΕΛΕΣΤΙΚΌΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΕ) 2015/736 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ
της 7ης Μαΐου 2015
για την απαγόρευση της εισαγωγής δειγμάτων από ορισμένα είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας στην Ένωση
Η ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ,
Έχοντας υπόψη τη Συνθήκη για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
Έχοντας υπόψη τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου, της 9ης Δεκεμβρίου 1996, για την προστασία των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (1), και ιδίως το άρθρο 4 παράγραφος 6,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)
Το άρθρο 4 παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 ορίζει ότι η Επιτροπή μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς όσον αφορά την εισαγωγή ορισμένων ειδών στην Ένωση σύμφωνα με τους όρους που προβλέπονται στα στοιχεία α) έως δ) της εν λόγω παραγράφου.

(2)
Ο κατάλογος των ειδών των οποίων απαγορεύεται η εισαγωγή στην Ένωση καταρτίστηκε για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2014 με τον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 888/2014 της Επιτροπής (2).

(3)
Βάσει πρόσφατων πληροφοριών, η ομάδα επιστημονικής εξέτασης κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατάσταση διατήρησης ορισμένων πρόσθετων ειδών εγγεγραμμένων στο παράρτημα Β του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 θα απειληθεί σοβαρά εάν δεν απαγορευθεί η εισαγωγή τους στην Ένωση από ορισμένες χώρες καταγωγής. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να απαγορεύεται η εισαγωγή στην Ένωση δειγμάτων του ακόλουθου γένους:
Scolymia spp. από την Τόνγκα.

(4)
Η ομάδα επιστημονικής εξέτασης κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, με βάση τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες, δεν πρέπει πλέον να απαγορεύεται η εισαγωγή στην Ένωση δειγμάτων των ακόλουθων ειδών:
Hippopotamus amphibius από το Καμερούν, τη Γκάμπια, τον Νίγηρα, τη Νιγηρία, τη Σιέρρα Λεόνε και το Τόγκο·

Crocodylus niloticus από τη Μαδαγασκάρη·

Catalaphyllia jardineiEuphyllia cristataPlerogyra sinuosaPlerogyra turbidaEguchipsammia fistula,Heliofungia actiniformisHydnophora microconosBlastomussa wellsiScolymia vitiensis και Trachyphyllia geoffroyi από την Ινδονησία.

(5)
Η ομάδα επιστημονικής εξέτασης κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι, με βάση τις πλέον πρόσφατες διαθέσιμες πληροφορίες, το πεδίο εφαρμογής της απαγόρευσης εισαγωγής στην Ένωση πρέπει να τροποποιηθεί για δείγματα των ακόλουθων ειδών, ώστε η απαγόρευση αυτή να ισχύει μόνο για ζωντανά κοράλλια, με εξαίρεση τα δείγματα θαλάσσιας καλλιέργειας που είναι προσκολλημένα σε τεχνητά υποστρώματα:
Euphyllia divisaEuphyllia fimbriataEuphyllia paraancoraEuphyllia paradivisa και Euphyllia yaeyamaensisαπό την Ινδονησία.

(6)
Πραγματοποιήθηκαν διαβουλεύσεις με όλες τις χώρες καταγωγής των ειδών που αποτελούν αντικείμενο νέων περιορισμών εισαγωγής στην Ένωση.

(7)
Επομένως, πρέπει να επικαιροποιηθεί ο κατάλογος των ειδών των οποίων η εισαγωγή στην Ένωση απαγορεύεται και, για λόγους σαφήνειας, πρέπει να αντικατασταθεί ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 888/2014.

(8)
Ζητήθηκε η γνώμη της ομάδας επιστημονικής εξέτασης, που συνεστήθη δυνάμει του άρθρου 17 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97.

(9)
Οι αιτήσεις για την έκδοση αδειών εισαγωγής για τα δείγματα ειδών των οποίων η εισαγωγή υπόκειται σε περιορισμούς σύμφωνα με το άρθρο 4, παράγραφος 6 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 πρέπει να αντιμετωπίζονται από τα κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο 71 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής (3).

(10)
Τα μέτρα που προβλέπονται στον παρόντα κανονισμό είναι σύμφωνα με τη γνώμη της επιτροπής για το εμπόριο της άγριας πανίδας και χλωρίδας, η οποία συνεστήθη δυνάμει του άρθρου 18 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΟΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ:
Άρθρο 1
Απαγορεύεται η εισαγωγή στην Ένωση δειγμάτων των ειδών της άγριας πανίδας και χλωρίδας που παρατίθενται στο παράρτημα του παρόντος κανονισμού από τις χώρες καταγωγής που αναφέρονται στο εν λόγω παράρτημα.
Άρθρο 2
Ο εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 888/2014 καταργείται.
Οι παραπομπές στον καταργούμενο κανονισμό θεωρούνται ως παραπομπές στον παρόντα κανονισμό.
Άρθρο 3
Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος.
Βρυξέλλες, 7 Μαΐου 2015.
Για την Επιτροπή
Ο Πρόεδρος
Jean-Claude JUNCKER

(2)  Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 888/2014 της Επιτροπής, της 14ης Αυγούστου 2014, για την αναστολή της εισαγωγής στην Ένωση δειγμάτων από ορισμένα είδη άγριας πανίδας και χλωρίδας (ΕΕ L 243 της 15.8.2014, σ. 21).
(3)  Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 865/2006 της Επιτροπής, της 4ης Μαΐου 2006, για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 του Συμβουλίου για την προστασία των ειδών άγριας πανίδας και χλωρίδας με τον έλεγχο του εμπορίου τους (ΕΕ L 166 της 19.6.2006, σ. 1).

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ
Δείγματα των ειδών που περιλαμβάνονται στο παράρτημα A του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 338/97 και των οποίων η εισαγωγή στην Ένωση απαγορεύεται

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
317 αναρτήσεις σε 20.270 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015
  
Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος
  
E-mail = ggioggaras@Gmail.com
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου