Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Ενημέρωση του ΟΛΠ για την εφαρμογή υποσυστήματος ΔΗΛΩΤΙΚΩΝ στο ICISnet , (Μάθημα 7), 26 Μαΐου 2015


Ενημέρωση του ΟΛΠ για την εφαρμογή υποσυστήματος ΔΗΛΩΤΙΚΩΝ στο ICISnet , (Μάθημα 7), 26 Μαΐου 2015

 

Πειραιάς, 02/12/2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ  ΣΥΝΑΛΛΑΣΣΟΜΕΝΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΥΠΟΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΔΗΛΩΤΙΚΩΝ ΣΤΟ ICISnet από 3 Δεκεμβρίου 2013
Όπως είναι γνωστό, από Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013 τίθεται σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το νέο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τελωνείων (ICISnet) με αποτέλεσμα αρκετές από τις συναλλαγές  με τα Τελωνεία να γίνονται ηλεκτρονικά με ανταλλαγή μηνυμάτων. Αυτό προϋποθέτει την εναρμόνιση όλων των εμπλεκομένων μερών με τις νέες ηλεκτρονικές Τελωνειακές διαδικασίες.
Συνεπώς και ο ΟΛΠ ΑΕ, έχοντας ως κύριο μέλημά του την καλύτερη εξυπηρέτηση  των πελατών του, προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα  στοχεύοντας στην καλύτερη δυνατή  λειτουργία των υπηρεσιών του.
Για τη διευκόλυνση της εφαρμογής του νέου συστήματος της ΓΓΠΣ, που αφορά τα Τελωνεία, τον ΟΛΠ, αλλά και τους πελάτες του, με  on line ανταλλαγή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (βασισμένων στις προδιαγραφές της ΓΓΠΣ), μεταξύ του συστήματος ICISnet και του επιχειρησιακού συστήματος των Διαχειρίσεων του Οργανισμού, ο ΟΛΠ, υλοποιεί:
Με τροποποίηση και επέκταση του ομογενοποιημένου περιβάλλοντος διαχείρισης των διαδικασιών παραλαβής και παράδοσης, του  ήδη χρησιμοποιούμενου, από τις Διαχειρίσεις προσωρινής εναπόθεσης, μηχανογραφικού συστήματος (EXPRESS_J) ,
I. Διαδικασία ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (Web Service) σε on line επικοινωνία, με την αντίστοιχη προσφερόμενη υπηρεσία (Web Service) του ICISnet,
II. Διαδικασία εισαγωγής του δηλωτικού σε μορφή xml αρχείου, μέσω δισκέττας ή με αποστολή με e-mail, σε πρώτη φάση, ίδιας μορφής και περιεχομένου,  με αυτό που οι συναλλασσόμενοι θα υποβάλλουν στο Τελωνείο, με τις πιο κάτω προϋποθέσεις:
a.  Έχουν πάρει MRN από το ICISnet, το οποίο επίσης  θα γνωστοποιούν στις Διαχειρίσεις (παράλληλα με την υποβολή της δισκέττας ή με το e-mail αντίστοιχα)
b. Έχει απελευθερωθεί το εμπόρευμα που περιέχεται στο δηλωτικό στο σύνολό του, από το ICISnet, μετά τη διαδικασία «εκτίμησης ρίσκου» δηλ. (Κοινοτική Ανάλυση Κινδύνου και Εθνική Ανάλυση Κινδύνου)  και έχουν χαρακτηριστεί από το ICISnet ως “Αποδεσμευμένα Εμπορεύματα”.
Χωρίς τις πιο πάνω προϋποθέσεις, η διαδικασία Υποβολής των παρατηρήσεων αποθηκευτή Π.Ε. δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί και να προχωρήσει η διαδικασία παράδοσης.
Ο ΟΛΠ ΑΕ, λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω και προκειμένου αφενός μεν να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις, αφετέρου δε να ελαχιστοποιήσει, σε ότι τον αφορά,  δυσλειτουργίες στην πρώτη περίοδο εφαρμογής, προσαρμόζει τις δικές του διαδικασίες ως κάτωθι:

ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Α. Τρόπος Υποβολής Δηλωτικού
Εμπορεύματα κομιζόμενα δια θαλάσσης:
1. Σε ότι αφορά την κατάθεση Δηλωτικού στη Διεύθυνση Συντονισμού & Προγραμματισμού Φορτ/κών          εργασιών θα εξακολουθήσει τουλάχιστον μέχρι τέλους του 2013 να ισχύει η ίδια διαδικασία υποβολής Δηλωτικού για τη διάκριση και διαχείριση των εμπορευμάτων και τη χορήγηση χώρου εναπόθεσης.
2. Σε ότι αφορά την υποβολή του Δηλωτικού στις Διαχειρίσεις Γ1 και Γ2  του ΟΛΠ η διαδικασία τροποποιείται  και εναρμονίζεται στο σύστημα του ICISnet. Το πρακτορείο θα υποβάλλει το δηλωτικό  στην ίδια μορφή που υποβάλλεται και στο Τελωνείο με μέσον υποβολής τη δισκέτα ή αποστολή e-mail συνοδευόμενο  από το MRN που έχει πάρει από το Τελωνείο μέσω ICISnet (βλ. ενότητα ΙΙ, προϋποθέσεις), για το σύνολο των εμπορευμάτων (αυτοκίνητα, εμπορεύματα κλπ) ανεξάρτητα αν αυτά είναι local, transshipment, transit κ.λ.π.
Εμπορεύματα κομιζόμενα οδικώς:
Σε ότι αφορά την υποβολή Δηλωτικού στις Διαχειρίσεις Γ3 και Γ5 του ΟΛΠ η διαδικασία και πάλι τροποποιείται  και εναρμονίζεται στο σύστημα του ICISnet, οπότε υποβάλλεται  στην ίδια μορφή που υποβάλλεται και στο Τελωνείο με μέσον υποβολής τη δισκέτα ή  αποστολή e-mail συνοδευόμενο  από το MRN που έχει πάρει από το Τελωνείο μέσω ICISnet (βλ. ενότητα ΙΙ, προϋποθέσεις).
Επισημαίνεται ότι:
Τα δύο συστήματα του ICISnet και το επιχειρησιακό σύστημα του ΟΛΠ θα βρίσκονται σε online επικοινωνία για την αποφυγή σφαλμάτων και δυσλειτουργιών προς διευκόλυνση των πελατών του ΟΛΠ.
Σε κάθε περίπτωση, κατά την άποψή  μας, θα πρέπει να διατηρηθεί από πλευράς συναλλασσομένων και το παλιό σύστημα παράλληλα με το καινούργιο, για όσο χρονικό διάστημα απαιτηθεί μέχρι τη σταθεροποίηση του συστήματος. Ειδικά για τον ΟΛΠ ΑΕ, μέχρι τη σταθεροποίηση του νέου συστήματος, για λόγους κανονιστικούς αλλά κυρίως για λόγους ασφαλείας θα ισχύει και το προηγούμενο σύστημα.
Παράλληλα, ο ΟΛΠ ΑΕ στα πλαίσια αναβάθμισης των προσφερομένων υπηρεσιών προς τους πελάτες του, σε δεύτερο χρόνο μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2014, θα έχει υλοποιήσει και παραδώσει στην παραγωγή διαδικτυακή υπηρεσία (Web Service), μέσω του Portal  του ΟΛΠ, ώστε οι συναλλασσόμενοι,  να εισαγάγουν:
a. To προδηλωτικό, που θα είναι ίδιας μορφής αρχείο xml, με κενό το Αναγνωριστικό της Διαχείρισης, στο Express_J, για τη Διεύθυνση Προγραμματισμού και Συντονισμού Φορτοεκφορτωτικών Εργασιών, η οποία και θα χορηγεί στο συναλλασσόμενο το Αναγνωριστικό Διαχείρισης.
b. Το δηλωτικό στο Express_J, με συμπληρωμένο το Αναγνωριστικό Διαχείρισης   στο υποσύστημα των Διαχειρίσεων Προσωρινής Εναπόθεσης, ίδιας μορφής και περιεχομένου, με αυτό που  υποβάλλουν στο Τελωνείο, αφού όμως έχουν πάρει MRN από το ICISnet (βλ. ενότητα ΙΙ, προϋποθέσεις), το οποίο και θα καταχωρούν αρχικά, στη φόρμα εισαγωγής του δηλωτικού του Express_J, πριν την εισαγωγή του δηλωτικού στο σύστημα.

Β. Αναγνωριστικά Αποθηκών (Διαχειρίσεων)
Τα αναγνωριστικά αποθηκών (Διαχειρίσεων) του ΟΛΠ, όπως αυτά μας γνωστοποιήθηκαν από την αρμόδια  Τελωνειακή Περιφέρεια σήμερα, είναι:
α) Διαχείριση Γ1 :    GR004019TS4
β) Διαχείριση Γ2 :    GR004019TS2
γ) Διαχείριση Γ3 :    GR004019TS1
δ) Διαχείριση Γ5 :    GR004019TS3
Τα εν λόγω αναγνωριστικά ενδεχομένως να αλλάξουν σύμφωνα με νεώτερη τηλεφωνική ενημέρωση που είχαμε από την Τελωνειακή Περιφέρεια.

Γ. Αναγνωριστικό Διαχειριστή
Ο  αριθμός EORI του ΟΛΠ που χρησιμοποιείται ως Αναγνωριστικό Διαχειριστή Αποθήκης ΠΕ είναι: GR090010223
Δ. Στοιχεία επικοινωνίας με τις Αποθήκες (Διαχειρίσεις) προσωρινής εναπόθεσης (e-mails και τηλέφωνα)
Τα e-mails των Αποθηκών (Διαχειρίσεων), έχουν ως ακολούθως:
a)  Διαχείριση  Γ1 :      carterminal-g1@olp.gr
b)  Διαχείριση Γ2 :       carterminal-g2@olp.gr
c)  Διαχείριση Γ3 :       diaheirisi-g3@olp.gr
d)  Διαχείριση Γ5 :       diaheirisi-g5@olp.gr
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας των Αποθηκών (Διαχειρίσεων), έχουν ως ακολούθως:
a) Διαχείριση Γ1 :       210 4001460
b) Διαχείριση Γ2 :       210 4004686
c) Διαχείριση Γ3 :       210 4320451
d) Διαχείριση Γ5 :       210 4006212

ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ
Η  διαδικασία παράδοσης των εμπορευμάτων από τον ΟΛΠ ΑΕ, στους δικαιούχους, εφόσον τηρούνται οι ανωτέρω διαδικασίες,  παραμένει ως έχει. με τη μόνη διαφορά, ότι  ο παραλήπτης εκτός των άλλων, αντί της προσκόμισης του ενοποιημένου εντύπου Αποδεικτικό Είσπραξης & Άδεια Παράδοσης Τελωνισθέντων Εμπορευμάτων, μετά το διαχωρισμό του από τις Τελωνειακές Αρχές σε ξεχωριστό έντυπο Άδεια Παράδοσης και Αποδεικτικό Είσπραξης θα προσκομίζει στον ΟΛΠ την Άδεια Παράδοσης.

Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
317 αναρτήσεις σε 20.270 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου