Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΔΕ. Δοκίμιο Διασάφησης. (Μάθημα 2) 13 Οκτωβρίου 2015


ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΔΕ. Δοκίμιο Διασάφησης. (Μάθημα 2) 13 Οκτωβρίου 2015
Ανανεωμένες μέχρι Νοέμβριος 2013
Σελίδες 83

Ο βασικός στόχος των κατευθυντήριων γραμμών ΕΔΕ είναι να εξασφαλιστεί ενιαία εφαρμογή και κοινή ερμηνεία της νομοθεσίας που αφορά το ΕΔΕ από τις τελωνειακές υπηρεσίες και τους επιχειρηματίες των κρατών μελών. Οι κατευθυντήριες γραμμές ΕΔΕ παρέχουν επιπλέον λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με ορισμένα θέματα που εξετάζονται στις επεξηγηματικές σημειώσεις σχετικά με τη χρησιμοποίηση του ΕΔΕ στις ΔΕΚ (Παραρτήματα 37 και 38).

Οι εν λόγω κατευθυντήριες γραμμές δεν λαμβάνουν υπόψη τις εθνικές διατάξεις εφαρμογής και τους κωδικούς, για τους οποίους οι επιχειρηματίες πρέπει να ανατρέξουν στις οικείες εθνικές διοικήσεις.
Σχόλια:
Δίδονται  ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις σε σπουδαία σημεία  συμπλήρωσης της διασάφησης, όπως αναφέρεται και στο Δοκίμιο «Οι κατευθυντήριες γραμμές ΕΔΕ παρέχουν λεπτομερέστερες πληροφορίες για ορισμένες διατάξεις και κωδικούς των Παραρτημάτων 37 και 38 των ΔΕΚ. Για το πλήρες κείμενό τους, μπορείτε να ανατρέξετε στα Παραρτήματα 37 και 38 των ΔΕΚ».
Τα παραδείγματα είναι από τα καλά σημεία του  αφού αναφέρονται σχεδόν σε όλα το κείμενο. Παραδείγματα υπάρχουν στις Θέσεις του ΕΔΕ  2, 14, 15α, 34α, 37, 38, 46, 47,
Στη θέση 14 Διασαφιστής/ Αντιπρόσωπος αναφέρονται:  Παραδείγματα περιπτώσεων που απαιτούν εκπροσώπηση
Στη θέση 15α Χώρα αποστολής / εξαγωγής δίδεται με τετραγωνάκια μια πλήρη ανάλυση από τέσσερες σελίδες των εννοιών χώρα αποστολής και εξαγωγής
Ένα παράδειγμα: Εισαγωγή για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία (FC) στις Κάτω Χώρες μετά την προσωρινή εισαγωγή (TI) στη Λιθουανία, το καθεστώς διαμετακόμισης (TP) από τη Λιθουανία στην Εσθονία, το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης μόνο για τους σκοπούς την αναδιοργάνωσης της διαμετακόμισης (CWT) στην Εσθονία, και το καθεστώς διαμετακόμισης (TP) από την Εσθονία στις Κάτω Χώρες:


Στη θέση 36 Προτίμηση: Περιλαμβάνει τα δασμολογικά καθεστώτα που πρέπει να εφαρμόζονται αναστολές, ποσοστώσεις, με ειδικό πιστοποιητικό κλπ. Ο όρος «δασμολογική μεταχείριση» καλύπτει όχι μόνο τις προτιμήσεις υπό τη στενή έννοια (για παράδειγμα μειωμένους εισαγωγικούς δασμούς στο πλαίσιο του ΣΓΠ ή στο πλαίσιο συμφωνιών με τις χώρες ΑΚΕ), αλλά και διάφορα άλλα μέτρα που αφορούν τους δασμούς, όπως τις «δασμολογικές ποσοστώσεις», τις «αναστολές» και τους «ειδικούς προορισμούς».
Στη θέση 37 Πρώτη και δεύτερη υποδιαίρεση: Η ανάγνωση του κειμένου δείχνει την μετάπτωση, μετάβαση, δυνατότητα, ενός προϊόντος από το ένα τελωνειακό καθεστώς στο άλλο. Οι συνδυασμοί αυτοί  αποτελούν και την καλύτερη δυνατή παρακολούθηση των εθίμων μιας διεθνούς συναλλαγής. Είναι μια μελέτη για γερά νεύρα.
Για τη θέση 42: Τιμή είδους (προϊόντος): Εάν ένα τιμολόγιο περιέχει περισσότερα από ένα είδη και το ποσό του τιμολογίου περιέχει επίσης επιπρόσθετες δαπάνες οι οποίες περιλαμβάνονται συνολικά για όλα τα είδη μαζί και αναγράφονται χωριστά στο τιμολόγιο, οι επιπρόσθετες δαπάνες αυτές πρέπει να κατανέμονται μεταξύ όλων των ειδών (έξοδα μεταφοράς ανά βάρος ή όγκο, δαπάνες ασφάλισης ανά τιμή, κ.λπ.).
Θέση 44 Ειδικές μνείες/προσκομιζόμενα έγγραφα/ πιστοποιητικά και άδειες: Ενδιαφέρουσα ανάλυση για αυτή τη θέση του ΕΔΕ δηλαδή Όλες οι πληροφορίες που αφορούν δασμολογικά και μη δασμολογικά μέτρα που εφαρμόζονται για τους κωδικούς εμπορευμάτων περιλαμβάνονται στον δικτυακό τόπο της Εεπ, DG TAXUD TARIC http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en.
Θέση 46: «Στατιστική αξία»: δίδεται μεγάλη σημασία σε αυτή τη θέση του ΕΔΕ. Προφανώς η στατιστική αξία αποτελεί και εργαλείο σύνταξης προγραμμάτων του εμπορίου, της βιομηχανίας και της μεταποίησης. Αναγράφετε τη στατιστική αξία που εκφράζεται στο νόμισμα του κράτους μέλους στο οποίο ολοκληρώθηκαν οι διατυπώσεις εισαγωγής ή εξαγωγής, σύμφωνα με τις ισχύουσες κοινοτικές διατάξεις, μια διαφορετική τιμολόγηση της αξίας του εμπορεύματος πρέπει να  διορθωθεί ανάλογα. Οι όροι παράδοσης έχουν στοιχεία αφαιρετικά για τη διαμόρφωση της στατιστικής αξίας
Θέση 47 «Υπολογισμός επιβαρύνσεων»: Μια ικανοποιητική ανάπτυξη του λογιστικού (εκτελωνιστικού) σημειώματος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αυτό το τμήμα του δοκιμίου υπάρχει ένας πίνακας με τα είδη επιβάρυνσης των εισαγομένων και εξαγομένων εμπορευμάτων.

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ
ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΔΕ
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΟΜΟΓΡΑΦΙΩΝ ΚΑΙ ΑΡΚΤΙΚΟΛΕΞΩΝ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΔΕ
1. Εισαγωγή
1.1. Στόχος
1.2. Νομική ισχύς και επικαιροποιήσεις
Θέση 1: Διασάφηση
Θέση 2: Αποστολέας/εξαγωγέας
Ορισμός του «αποστολέα»/«εξαγωγέα»
Θέση 14: Διασαφιστής/Αντιπρόσωπος
Παραδείγματα περιπτώσεων που απαιτούν εκπροσώπηση
Θέση 15α: Χώρα αποστολής/εξαγωγής
Διαδικασίες εισαγωγής
Καθεστώς εξαγωγής
Θέση 34α: Κωδικός χώρας καταγωγής
Θέση 36 Προτίμηση
Κωδικοί που χρησιμοποιούνται όταν δεν εφαρμόζεται προτιμησιακή μεταχείριση
Κωδικοί που χρησιμοποιούνται για το Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ)
Κωδικοί που χρησιμοποιούνται για τις προτιμησιακές συμφωνίες
Κωδικοί που χρησιμοποιούνται στο πλαίσιο συμφωνιών τελωνειακής ένωσης που συνάπτει η Κοινότητα
Θέση 37: Καθεστώς
Θέση 38: Καθαρή μάζα (χ/μα)
Θέση 42: «Τιμή είδους (προϊόντος)».
Η συμπλήρωση της θέσης 42 είναι υποχρεωτική για τα ακόλουθα καθεστώτα:
Θέση 44 Ειδικές μνείες/προσκομιζόμενα έγγραφα/ πιστοποιητικά και άδειες
1. Ειδικές μνείες
2. Προσκομιζόμενα έγγραφα, πιστοποιητικά και άδειες
Θέση 46: «Στατιστική αξία»

1. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ – ΕΞΑΓΩΓΗ
Γενικός κανόνας
Με τον όρο «στατιστική αξία» νοείται η αξία των εμπορευμάτων στον τόπο και τη στιγμή της εξόδου τους από το έδαφος του κράτους μέλους εξαγωγής.

2. ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΑΞΙΑ – ΕΙΣΑΓΩΓΗ
Γενικός κανόνας
Με τον όρο «στατιστική αξία» νοείται η αξία των εμπορευμάτων στον τόπο και τη στιγμή της εξόδου τους από το έδαφος του κράτους μέλους εισαγωγής.
Παράδειγμα στατιστικής αξίας ΜΗ βασιζόμενης σε τελωνειακή αξία
Παράδειγμα στατιστικής αξίας βασιζόμενης σε τελωνειακή αξία
Θέση 47 «Υπολογισμός επιβαρύνσεων»

1. Εισαγωγή κοσμημάτων από την Κίνα.

2. Εισαγωγή γραμματοσήμων από την Αλβανία.
3. Υπολογισμός δασμού τρίτης χώρας βάσει μιας ή περισσότερων μονάδων μέτρησης
4 . Υπολογισμός δασμού τρίτης χώρας βάσει μιας ή περισσότερων μονάδων μέτρησης
Επεξηγηματικές σημειώσεις σχετικά με τα είδη της επιβάρυνσης

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου