Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015

Κατευθυντήριες γραμμές για τιμολόγηση εισαγομένων οπωροκηπευτικών με πώληση επί παρακαταθήκη (Μάθημα 2) 24 Οκτωβρίου 2015



Κατευθυντήριες γραμμές για τιμολόγηση εισαγομένων οπωροκηπευτικών με πώληση επί παρακαταθήκη (Μάθημα 2) 24 Οκτωβρίου 2015



Κατευθυντήριες οδηγίες
Υπολογισμός και δημοσίευση των κατά μονάδα αξιών για τα οπωροκηπευτικά προϊόντα που εισάγονται με το εμπορικό καθεστώς της πώλησης επί παρακαταθήκη
Γενικά
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα γνωστοποιεί, και ο διασαφιστής μπορεί να χρησιμοποιήσει, μία κατά μονάδα αξία που καθορίζεται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις[1]1, ως βάση για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας ολόκληρων οπωροκηπευτικών προϊόντων ενός είδους που εισάγονται μόνο με το εμπορικό καθεστώς της πώλησης επί παρακαταθήκη. Στην περίπτωση αυτή η διασάφηση είναι οριστική και οι διατάξεις σχετικά με τη διαδικασία της ελλιπούς διασάφησης (άρθρα 253 έως 259 των διατάξεων εφαρμογής του Τελωνειακού Κώδικα) δεν εφαρμόζονται.
Νομική βάση
Η νομική βάση παρέχεται από το άρθρο 30 του Τελωνειακού Κώδικα και το άρθρο 152 των διατάξεων εφαρμογής του.
Διατάξεις για τον υπολογισμό των κατά μονάδα αξιών στην Κοινότητα
1. Για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας των προϊόντων που αναφέρονται στο παράρτημα 26 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 και που εισάγονται με το εμπορικό καθεστώς της πώλησης επί παρακαταθήκη, καθορίζεται μία κατά μονάδα αξία ανά 100 kg καθαρού βάρους για κάθε κατηγορία.. Οι πληροφορίες που χρησιμοποιούνται θεωρούνται αντιπροσωπευτικές για την εισαγωγή αυτών των προϊόντων στην Κοινότητα2[2].
2. Η εν λόγω κατά μονάδα αξία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας των εισαγόμενων εμπορευμάτων για περιόδους 14 ημερών, καθεμία από τις οποίες αρχίζει μια Παρασκευή.
3. H περίοδος αναφοράς για τον καθορισμό των κατά μονάδα αξιών είναι η προηγούμενη περίοδος 14 ημερών που λήγει την Πέμπτη που προηγείται της εβδομάδας κατά την οποία πρόκειται να καθοριστούν νέες κατά μονάδα αξίες.
Υπολογισμός
4. Οι κατά μονάδα αξίες που παρέχουν τα Κράτη Μέλη στην Επιτροπή υπολογίζονται βάσει των πωλήσεων του ακατέργαστου προϊόντος που σημειώθηκαν στο πρώτο εμπορικό επίπεδο μετά την εισαγωγή.
Από τα εν λόγω στοιχεία αφαιρούνται:
- ένα περιθώριο κέρδους για τα κέντρα εμπορίας,
- τα έξοδα μεταφοράς, ασφάλισης και συναφή έξοδα εντός του τελωνειακού εδάφους,
- οι εισαγωγικοί δασμοί και λοιπές επιβαρύνσεις που δεν περιλαμβάνονται στη δασμολογητέα αξία.
5. Τα Κράτη Μέλη μπορούν να καθορίσουν κατ’αποκοπή ποσά που μπορούν να αφαιρούνται για τα έξοδα μεταφοράς, ασφάλισης και συναφή έξοδα σύμφωνα με  το σημείο 4. Αυτά τα κατ’αποκοπή ποσά και οι μέθοδοι υπολογισμού τους γνωστοποιούνται στην Επιτροπή.
Κοινοποίηση
6. Μετά από υπολογισμό, οι τιμές κοινοποιούνται στην Επιτροπή (mailbox: TAXUDC5- Valuation@ec.europa.eu) σε Ευρώ το αργότερο στις 12 μ.μ. τη Δευτέρα της εβδομάδας κατά την οποία κοινοποιούνται οι κατά μονάδα αξίες. Αν η ημέρα αυτή είναι αργία, η κοινοποίηση πραγματοποιείται την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα. Οι κατά μονάδα αξίες εφαρμόζονται μόνον εάν διαβιβαστεί η εν λόγω κοινοποίηση από την Επιτροπή.
7. Η Επιτροπή, αφού λάβει τις κατά μονάδα αξίες, τις ελέγχει και παρακολουθεί την εφαρμογής τους και στη συνέχεια τις διαβιβάζει μέσω του TARIC.
Μέτρα διασφάλισης
8. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής μπορούν να αποφασίσουν να μην αποδεχθούν μια κατά μονάδα αξία στην περίπτωση που η τιμή αυτή είναι σημαντικά διαφορετική από την προηγούμενη τιμή ή άλλους δείκτες (λαμβανομένων ιδίως υπόψη παραγόντων όπως η ποσότητα και η εποχιακή ζήτηση). Εφόσον κρίνεται απαραίτητο, οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα προβαίνουν σε έρευνα για την επαλήθευση των στοιχείων σε συνεργασία με την αρμόδια τελωνειακή αρχή για την αντιμετώπιση τέτοιων περιπτώσεων.
9. Η Επιτροπή Τελωνειακού Κώδικα θα παρακολουθεί τη λειτουργία του συστήματος.
Οι παρούσες κατευθυντήριες οδηγίες καθώς και ο κατάλογος προϊόντων και τα Κράτη Μέλη που παρέχουν τα στοιχεία μπορούν να τροποποιούνται με βάση την πείρα από τη λειτουργία του συστήματος. Τα Κράτη Μέλη θα συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία παρέχοντας ετήσια στατιστικά στοιχεία εισαγωγών των καλυπτόμενων από το σύστημα προϊόντων του προηγούμενου έτους, πριν τις 15 Ιουνίου του τρέχοντος έτους. Οι στατιστικές αυτές θα αναφέρουν τα προϊόντα που εισάγονται με το εμπορικό καθεστώς της πώλησης επί παρακαταθήκη , τα προϊόντα που εισάγονται με συναλλακτική αξία και τα εμπορεύματα που εισάγονται βάσει άλλων μεθόδων καθορισμού της δασμολογητέας αξίας αν είναι δυνατόν ξεχωριστά. Οι στατιστικές θα πρέπει να αφορούν αποκλειστικά τα προϊόντα που υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς[3]3.


Άρθρο 152 καν 2454/1993
……………………………………
α)α Η δασμολογητέα αξία ορισμένων ευπαθών εμπορευμάτων που εισάγονται επί παρακαταθήκη μπορεί να καθοριστεί απευθείας σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κώδικα. Για το σκοπό αυτό οι κατά μονάδα αξίες κοινοποιούνται στην Επιτροπή από τα κράτη μέλη και διαβιβάζονται από την Επιτροπή μέσω του TARIC σύμφωνα με το άρθρο 6 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου ( 5 ).
Οι κατά μονάδα αξίες υπολογίζονται και κοινοποιούνται ως εξής:
i) Μετά τις μειώσεις που προβλέπονται στο στοιχείο α), κοινοποιείται στην Επιτροπή μία κατά μονάδα αξία ανά 100 χγρ. καθαρού βάρους για κάθε κατηγορία προϊόντων. Τα κράτη μέλη μπορούν να καθορίσουν κατ’ αποκοπή ποσά για τα έξοδα που αναφέρονται στο στοιχείο α) σημείο ii), τα οποία θα πρέπει να γνωστοποιηθούν στην Επιτροπή.
ii) Η κατά μονάδα αξία μπορεί να χρησιμοποιείται για να καθοριστεί η δασμολογητέα αξία των εισαγόμενων προϊόντων για περιόδους 14 ημερών, καθεμία από τις οποίες θα αρχίζει Παρασκευή.
iii) Η περίοδος αναφοράς για τον καθορισμό των κατά μονάδα αξιών είναι η προηγούμενη περίοδος 14 ημερών που λήγει την Πέμπτη πριν από την εβδομάδα κατά την οποία πρόκειται να καθοριστούν νέες κατά μονάδα αξίες.
iv) Οι κατά μονάδα αξίες κοινοποιούνται από τα κράτη μέλη στην Επιτροπή σε ευρώ το αργότερο στις 12 το μεσημέρι τη Δευτέρα της εβδομάδας κατά την οποία διαβιβάζονται από την Επιτροπή. Εάν αυτή η ημέρα δεν είναι εργάσιμη, η κοινοποίηση πρέπει να πραγματοποιηθεί κατά την αμέσως προηγούμενη εργάσιμη ημέρα. Οι κατά μονάδα αξίες εφαρμόζονται μόνο εάν η εν λόγω κοινοποίηση διαβιβαστεί από την Επιτροπή.
Τα προϊόντα αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο του παρόντος σημείου παρατίθενται στο παράρτημα 26.




[1] 1 σύμφωνα με το άρθρο 30 παράγραφος 2 στοιχείο γ) του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 και το άρθρο 152 του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93.
[2] 2 Λαμβανομένων υπόψη των ποσοτήτων των εν λόγω προϊόντων που εισάγονται ετησίως και των αντιπροσωπευτικών τους τιμών, οι πληροφορίες σχετικά με την κατά μονάδα αξία για κάθε ημερολογιακό έτος διαβιβάζονται στην Επιτροπή από τα Κράτη Μέλη που κατέχουν τα αντιπροσωπευτικότερα στοιχεία για τις εισαγωγές σε συνάρτηση με το εκάστοτε προϊόν.

[3] 3 συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων που εισάγονται υπό προτιμησιακό καθεστώς ή με οποιοδήποτε άλλο μέτρο που αναστέλλει τους εισαγωγικούς δασμούς

E-mail = ggioggaras@Gmail.com


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου