Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Διαφορές ζημιογόνες στη δασμολογική κατάταξη προϊόντος μεταξύ εξαγωγέα και κράτους εισαγωγής (Μάθημα 2) 30 Οκτωβρίου 2015


Διαφορές ζημιογόνες στη δασμολογική κατάταξη προϊόντος μεταξύ εξαγωγέα και κράτους εισαγωγής  (Μάθημα 2) 30 Οκτωβρίου 2015

Σχόλιο:
Μεταξύ του εξαγωγέα και της χώρας εισαγωγής υπάρχει η κοινή αποδοχή της διεθνούς Σύμβασης για το Εναρμονισμένο Σύστημα Δασμολογίου (ΕΣ). Μέλη της σύμβασης είναι σχεδόν όλα τα κράτη του κόσμου. Το ΕΣ περιορίζεται σε τέσσερες (4)  αριθμούς.
Είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εξαγωγείς στις χώρες εισαγωγής. Ο εισαγωγικός δασμός πάντα θα αποτελεί κριτήριο προστασίας της βιομηχανίας. Καλό είναι να ξέρουμε τις διεθνείς συμβάσεις και την προστασία που μας προσφέρουν. Το παράδειγμα δείχνει και το μέγεθος του προβλήματος.

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
7 Φεβρουαρίου 2003
E-0282/03

ΓΡΑΠΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ υποβολή: Alexandros Alavanos (GUE/NGL) προς την Επιτροπή

http://www.europarl.europa.eu/img/struct/functional/arrow_title_doc.gif Θέμα:  Δασμολογικό καθεστώς στις εισαγωγές του προϊόντος ΤΑΧΙΝΙ στην Πολωνία   http://www.europarl.europa.eu/img/struct/functional/answer.gif
Η Ελλάδα εξάγει στην πολωνική αγορά ένα προϊόν με την εμπορική ονομασία ΤΑΧΙΝΙ. Το προϊόν αυτό, με βάση τη παραγωγική του διαδικασία ανήκει στη δασμολογική κλάση 12.08 και, με βάση αυτή τη κλάση, ο δασμός εισαγωγής του από την Ελλάδα στην Πολωνία ανέρχεται στο 9 % της δασμολογικής του αξίας. Το Υπουργείο Οικονομικών της Πολωνίας ενέταξε το εν λόγω προϊόν στη δασμολογική κλάση 20.08, με αποτέλεσμα ο δασμός εισαγωγής να εκτιναχθεί στο 35 % της δασμολογικής του αξίας και επέβαλε και αναδρομικούς δασμούς για όλες τις εισαγωγές του προϊόντος της τελευταίας τριετίας.
Δεδομένου ότι η απόφαση αυτή της πολωνικής κυβέρνησης πλήττει άμεσα και ουσιαστικά καθιστά απαγορευτικές τις ελληνικές εξαγωγές του προϊόντος και προκαλεί ανεπανόρθωτη ζημιά στους εισαγωγείς που καλούνται να πληρώσουν αναδρομικούς δασμούς για 3 χρόνια, ερωτάται η Επιτροπή:
1.  Μπορεί να ισχύσει η αναδρομικότητα στη καταβολή αυξημένων δασμών στην εισαγωγή του προϊόντος ΤΑΧΙΝΙ, δεδομένου ότι οι συναλλαγές πρέπει να βασίζονται στην αρχή της "θεμιτής εμπιστοσύνης" και να υπάρχει η αίσθηση της ασφάλειας στους συναλλασσόμενους;
2.  Μπορεί να υπάρξει γνωμοδότηση της Επιτροπής Τελωνειακού Κώδικα που να επαναφέρει τον δασμό στις εισαγωγές του προϊόντος ΤΑΧΙΝΙ στην Πολωνία στο 9 %;

   ΕΕ C 222 E, 18/09/2003 (σελ. 178)


Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
18 Μαρτίου 2003

Απάντηση του κυρίου Bolkestein Εξ ονόματος της Επιτροπή ς
1. Ναί, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία και ελλείψει έγκυρης δεσμευτικής δασμολογικής πληροφορίας (ΔΔΠ) παρεχόμενης από κοινοτική τελωνειακή διοίκηση, είναι δυνατή η διόρθωση της κατάταξης ενός προϊόντος και η αναδρομική απαίτηση είσπραξης των τελωνειακών δασμών, εκτός αν ισχύουν οι κανόνες περί προστασίας της καλής πίστης. Δεδομένου ότι η πολωνική και κοινοτική τελωνειακή νομοθεσία είναι παρόμοιες, οι ίδιες αρχές εφαρμόζονται και στην Πολωνία.
2. Όχι. Επειδή η Πολωνία δεν είναι κράτος μέλος της Κοινότητας, οι αποφάσεις της Επιτροπής Τελωνειακού Κώδικα της Κοινότητας δεν εφαρμόζονται ακόμη στη χώρα αυτή. Ακόμη και στην περίπτωση που η επιτροπή αυτή συμφωνούσε ότι το εν λόγω προϊόν έπρεπε να καταταχθεί στην δασμολογική κλάση 20.08 της συνδυασμένης ονοματολογίας που επισυνάπτεται στη σύμβαση σχετικά με το εναρμονισμένο σύστημα (ΕΣ), το θέμα θα μπορούσε ωστόσο να επιλυθεί μόνο στο πλαίσιο διμερούς συμφωνίας μεταξύ της Κοινότητας και της Πολωνίας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 10.1 της σύμβασης σχετικά με το ΕΣ, στην οποία είναι συμβαλλόμενα μέρη και η Κοινότητα και η Πολωνία.
3. Σε περίπτωση που είναι αδύνατη η συμφωνία αυτή, η διαφορά θα μπορούσε να διευθετηθεί με απόφαση της επιτροπής του ΕΣ[1] του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων, με επίκληση, στην περίπτωση αυτή, των διατάξεων για την "επίλυση των διαφορών", οι οποίες προβλέπονται στο άρθρο 10.1 της σύμβασης σχετικά με το ΕΣ[2].
4. Ωστόσο, πρέπει να υπογραμμισθεί το γεγονός ότι, δεδομένου ότι πρέπει να εφαρμοσθούν κάποιες διαδικασίες, η απόφαση της επιτροπής του ΕΣ θα μπορούσε να ληφθεί μετά την ένταξη της Πολωνίας στην Ένωση. Υπό τις εν λόγω συνθήκες, η Επιτροπή εξετάζει κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να μελετηθεί το θέμα αυτό διμερώς με την Πολωνία.
ΕΕ C 222 E, 18/09/2003 (σελ. 178)

Τελευταία ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου 2003            




Harmonized System Committee
1. There shall be established under this Convention a Committee to be known as the Harmonized System Committee, composed of representatives from each of the Contracting Parties.
2. It shall normally meet at least twice each year.
3. Its meetings shall be convened by the Secretary General and, unless the Contracting Parties otherwise decide, shall be held at the Headquarters of the Council.
4. In the Harmonized System Committee each Contracting Party shall have the right to one vote; nevertheless, for the purposes of this Convention and without prejudice to any future Convention, where a Customs or Economic Union as well as one or more of its Member States are Contracting Parties such Contracting Parties shall together exercise only one vote. Similarly, where all the Member States of a Customs or Economic Union which is eligible to become a Contracting Party under the provisions of Article 11 (b) become Contracting Parties, they shall together exercise only one vote.
5. The Harmonized System Committee shall elect its own Chairman and one or more Vice-Chairmen.
6. It shall draw up its own Rules of Procedure by decision taken by not less than two-thirds of the votes attributed to its members. The Rules of Procedure so drawn up shall be approved by the Council.
7. It shall invite such intergovernmental or other international organizations as it may consider appropriate to participate as observers in its work.
8. It shall set up Sub-Committees or Working Parties as needed, having regard, in particular, to the provisions of paragraph 1 (a) of Article 7, and it shall determine the membership, voting rights and Rules of Procedure for such Sub-Committees or Working Parties.
ΑΡΘΡΟ 6
Επιτροπή για το Εναρμονισμένο Σύστημα
1. Στα πλαίσια της παρούσας Σύμβασης η Επιτροπή που είναι γνωστή ως η Επιτροπή Εναρμονισμένου Συστήματος, απαρτίζεται από αντιπροσώπους καθενός από τα συμβαλλόμενα μέρη.
2. Συνέρχεται κανονικά τουλάχιστον δύο φορές ετησίως.
3. Οι συνεδριάσεις της συγκαλούνται από το Γενικό Γραμματέα και, εκτός αν τα συμβαλλόμενα μέρη αποφασίσουν διαφορετικά, θα πραγματοποιείται στην έδρα του Συμβουλίου.
4. Στην Επιτροπή Εναρμονισμένου Συστήματος, κάθε συμβαλλόμενο μέρος έχει το δικαίωμα μίας ψήφου? Παρ 'όλα αυτά, για τους σκοπούς της παρούσας Σύμβασης και με την επιφύλαξη κάθε μελλοντικής Σύμβασης, όπου μια τελωνειακή ή οικονομική ένωση, καθώς και ένα ή περισσότερα από τα κράτη μέλη της είναι συμβαλλόμενα μέρη, τα εν λόγω συμβαλλόμενα μέρη από κοινού ασκούν μόνο μία ψήφο. Ομοίως, όπου όλα τα κράτη μέλη της τελωνειακής ή οικονομικής ένωσης που είναι επιλέξιμα για να καταστούν συμβαλλόμενα μέρη σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 11 (β) και  καθίστανται συμβαλλόμενα μέρη, πρέπει από κοινού να ασκούν μόνο μία ψήφο.
5. Η Επιτροπή Εναρμονισμένου Συστήματος εκλέγει τον Πρόεδρο και έναν ή περισσότερους Αντιπροέδρους.
6. Το Ελεγκτικό Συνέδριο καταρτίζει τον εσωτερικό της κανονισμό με απόφαση που λαμβάνεται με όχι λιγότερο από τα δύο τρίτα των ψήφων των μελών της. Ο εσωτερικός κανονισμός που συντάσσεται εγκρίνεται από το Συμβούλιο.
7. Καλεί διακυβερνητικά ή άλλους διεθνούς οργανισμούς, όποτε αυτή κρίνει σκόπιμο να συμμετέχουν ως παρατηρητές στις εργασίες της.
8. Πρέπει να συσταθούν Υποεπιτροπές ή Ομάδες Εργασίας, όπου απαιτείται, λαμβάνοντας υπόψη, ιδίως, τις διατάξεις της παραγράφου 1 (α) του άρθρου 7, και θα καθορίζεται η σύνθεση, τα δικαιώματα ψήφου και οι Κανόνες Διαδικασίας για τις εν λόγω Υποεπιτροπές ή Ομάδες Εργασίας.
[2] [ARTICLE 10 - Settlement of disputes - 1. Any dispute between Contracting Parties concerning the interpretation or application of this Convention shall, so far as possible, be settled by negotiation between them.
ΑΡΘΡΟ 10 - Επίλυση διαφορών - 1. Κάθε διαφορά μεταξύ των συμβαλλομένων μερών σχετικά με την ερμηνεία ή την εφαρμογή της παρούσας σύμβασης, στο μέτρο του δυνατού, να διευθετηθεί μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ τους.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου