Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2016

Έκδοση Πιστοποιητικών καταγωγής κατά την εξαγωγή σε Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη. Αρ. Πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β΄1137885 ΕΞ2016/22.09.2016 (Μάθημα 2) 10 Νοεμβρίου 2016


Έκδοση Πιστοποιητικών  καταγωγής κατά την εξαγωγή σε Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη. Αρ. Πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β΄1137885 ΕΞ2016/22.09.2016 (Μάθημα 2) 10 Νοεμβρίου 2016


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝΙΚΗ Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ
Δ/ΝΣΗ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΑΘΕΣΤΩΤΩΝ
Αθήνα, 22 Σεπτεμβρίου 2016 ΑΡΙΘ. ΠΡΩΤ.: ΔΔΘΤΟΚ Β΄1137885 ΕΞ2016
ΘΕΜΑ: Έκδοση αποδεικτικών καταγωγής κατά την εξαγωγή σε Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη.
ΣΧΕΤ.: 1) Η υπ΄αριθ. Δ17Γ 5019540 ΕΞ2014/05-08-2014 Δ.Υ.Ο[1]. (Κοινοποίηση της Απόφασης 2013/755/ΕΕ του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2013 για τη σύνδεση των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς και διορθωτικό στην απόφαση 2013/755/ΕΕ του συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2013, για τη σύνδεση των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση - ΑΔΑ ΩΣΙΟΗ-86Ζ).
2) Η υπ΄αριθ. ΔΔΘΤΟΚ Β 5028592 ΕΞ2014/03-12-2014 (ΑΔΑ ΩΨ9ΧΗ-Σ46)
Με την υπ΄ αριθμ 1) σχετική εγκύκλιο κοινοποιήθηκε η Απόφαση 2013/755/ΕΕ του Συμβουλίου για τη σύνδεση των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία μεταξύ των γενικών διατάξεων προβλέπεται ότι μεταξύ των στόχων είναι η προώθηση της οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών (εφεξής Υ.Χ.Ε.) με την καθιέρωση στενών οικονομικών σχέσεων μεταξύ τους και με την Ευρωπαϊκή Ένωση στο σύνολό της.
Ειδικότερα τα προϊόντα καταγωγής των Υ.Χ.Ε. εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς, τηρουμένων ορισμένων προϋποθέσεων.
Όσον αφορά τα προϊόντα καταγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι αρμόδιες αρχές των Υ.Χ.Ε. δύνανται να διατηρήσουν ή να θεσπίσουν τους δασμούς ή τους ποσοτικούς περιορισμούς κατά περίπτωση, βάσει των αντίστοιχων αναπτυξιακών αναγκών.
Οι αρμόδιες αρχές των Υ.Χ.Ε. κοινοποιούν στην Επιτροπή, έως τις 02-04-2014, τους δασμούς και τους καταλόγους των ποσοτικών περιορισμών που εφαρμόζουν σύμφωνα με την παραπάνω αναφερόμενη απόφαση, καθώς και τις τυχόν μεταγενέστερες τροποποιήσεις που επιφέρουν σε αυτά τα μέτρα (σχετ. άρθρο 45, παρ.1 και 5 - Μέτρα που λαμβάνουν οι Υ.Χ.Ε.).
Επίσης τα προϊόντα καταγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύνανται να εξάγονται στις Υ.Χ.Ε. υπό την κάλυψη πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR.1 ή Δηλώσεων Καταγωγής, όταν τα εν λόγω προϊόντα πρόκειται να συμμετάσχουν στη σώρευση (σχετ. άρθρο 32 του παραρτήματος VI).
Όπως μας ενημέρωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ορισμένες χώρες Υ.Χ.Ε. όπως : Νέα Καληδονία, Σαιν Πιέρ και Μικελόν και Γαλλική Πολυνησία τροποποίησαν τους δασμούς που εφαρμόζουν για τα προϊόντα καταγωγής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα παρέχουν αμοιβαία προτιμησιακή μεταχείριση στα προϊόντα αυτά.
Επομένως μπορούν να εκδίδονται από τις αρμόδιες αρχές των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιστοποιητικά κυκλοφορίας EUR.1 (ή να συντάσσονται Δηλώσεις Καταγωγής) για εξαγωγές προϊόντων προς τις χώρες : Νέα Καληδονία, Σαιν Πιέρ και Μικελόν και Γαλλική Πολυνησία όχι μόνο για τις ανάγκες της σώρευσης αλλά και για τελικά προϊόντα.
Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ





[1] Εγκύκλιος ΑΡ πρωτοκόλλου Δ17Γ5019540ΕΞ2014 /2014
Κοινοποίηση της Απόφασης 2013/755/ΕΕ του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2013 για τη σύνδεση των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση (απόφαση για τη σύνδεση ΥΧΕ-ΕΕ ) καθώς και δορθωτικό στην απόφαση 2013/755/ΕΕ τιυ συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2013, για τη σύνδεση των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
05 Αυγούστου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Αρ. Πρωτ.: Δ17Γ 5019540 ΕΞ2014 ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ
ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ.
Δ/ΝΣΗ 17Η ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΗ
ΤΜΗΜΑ Γ΄
ΘΕΜΑ :
Κοινοποίηση της Απόφασης 2013/755/ΕΕ του Συμβουλίου της 25ης Νοεμβρίου 2013 για τη σύνδεση των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση (απόφαση για τη σύνδεση ΥΧΕ-ΕΕ ) καθώς και δορθωτικό στην απόφαση 2013/755/ΕΕ τιυ συμβουλίου, της 25ης Νοεμβρίου 2013, για τη σύνδεση των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Α. Σας κοινοποιούμε για ενημέρωσή σας και εφαρμογή την αναφερόμενη στο θέμα απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L344/19.12.2013 και αρχίζει να ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2014. Η αναφερόμενη απόφαση αντικαθιστά την υπ’ αριθμ. 2001/822/ΕΚ η οποία σας είχε κοινοποιηθεί με την υπ’ αριθμ. Δ 668/357/22-05-2002 Δ.Υ.Ο.Ο. Το πλήρες κείμενο της απόφασης μπορείτε να αναζητήσετε στην ιστοσελίδα της Επίσημης Εφημερίδας της Ε.Ε: http://eur-lex.europa.eu/.
Η παρούσα απόφαση προβλέπει πιο ευέλικτους κανόνες καταγωγής και νέες δυνατότητες σώρευσης της καταγωγής όπως : Σώρευση με τις χώρες ΣΟΕΣ, Σώρευση με χώρες του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεων και Διευρυμένη Σώρευση. Άλλη σημαντική αλλαγή είναι και η μεταβολή του ποσού που προβλέπεται στην δήλωση καταγωγής και στην βεβαίωση καταγωγής προκειμένου κάπ οιος εξαγωγέας να είναι απαραίτητα εγκεκριμένος ή εγγεγραμμένος. Το όριο αυτό από 6.000 αυξήθηκε σε 10.000 Ευρώ.
Για διευκόλυνση σας επισυνάπτουμε πίνακα με τον κατάλογο των χωρών ΣΟΕΣ και πίνακα με τον κατάλογο των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών (σελίδες 6 & 7 αντίστοιχα της παρούσας).
Από τις επιμέρους διατάξεις της εν λόγω απόφασης σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα: ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΈΝΩΣΗ
Τα προϊόντα καταγωγής των ΥΧΕ εισάγονται στην Ένωση με απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς.
Ο ορισμός των προϊόντων καταγωγής και οι αντίστοιχες μέθοδοι διοικητικής συνεργασίας καθορίζονται στο παράρτημα VI.
Η Ένωση δεν επιβάλλει στις ΥΧΕ κατά την εισαγωγή προϊόντων καταγωγής ΥΧΕ ούτε ποσοτικούς περιορισμούς ούτε μέτρα ισοδυνάμου αποτελέσματος (άρθρα 43 και 44).
ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΝΝΟΙΑΣ ΚΑΤΑΓΟΜΕΝΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΟΙ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ (ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ VI ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ, ΣΕΛ. 37 ΕΩΣ 113)
1. Ορισμός προϊόντων καταγωγής ΥΧΕ (Άρθρο 2). 1.Τα ακόλουθα προϊόντα θεωρούνται ότι είναι καταγωγής ΥΧΕ:
α) τα προϊόντα που παράγονται εξ ολοκλήρου σε ΥΧΕ κατά την έννοια του άρθρου 3 του παρόντος παραρτήματος
β) προϊόντα που παράγονται σε ΥΧΕ και στα οποία ενσωματώνονται ύλες που δεν έχουν εξ ολοκλήρου παραχθεί σε αυτήν, υπό τον όρο ότι οι εν λόγω ύλες έχουν υποβληθεί σε επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση κατά την έννοια του άρθρου 4 του παρόντος παραρτήματος.
2. Καταγόμενα προϊόντα που κατασκευάζονται από ύλες που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου ή έχουν υποστεί επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση σε δύο ή περισσότερες χώρες ΥΧΕ θεωρούνται ως καταγόμενα προϊόντα της χώρας ΥΧΕ στην οποία πραγματοποιήθηκε η τελευταία επεξεργασία ή μεταποίηση.
3. Για την εφαρμογή της παραγράφου 1,τα εδάφη των ΥΧΕ θεωρείται ότι αποτελούν ένα έδαφος. 2. Επαρκώς επεξεργασμένα ή μεταποιημένα προϊόντα (Άρθρο 4). Με την επιφύλαξη των άρθρων 5 και 6 του παρόντος παραρτήματος, τα προϊόντα τα οποία δεν παράγονται εξ ολοκλήρου σε χώρα ΥΧΕ, κατά την έννοια του άρθρου 3 του παρόντος παραρτήματος, θεωρούνται καταγωγής αυτής της χώρας υπό την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι όροι που περιλαμβάνονται στον κατάλογο του προσαρτήματος II (πίνακας επεξεργασιών) για τα εν λόγω προϊόντα. Στο άρθρο 5 περιλαμβάνονται οι ανεπαρκείς επεξεργασίες. 3.Είδη σώρευσης καταγωγής (Άρθρα 7-10). Σώρευση με την Ένωση (Άρθρο 7) :Με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του παρόντος παραρτήματος, ύλες καταγωγής Ένωσης θεωρούνται ως ύλες καταγωγής ΥΧΕ όταν ενσωματώνονται σε προϊόν που παράγεται σε χώρα ΥΧΕ, με τον όρο ότι έχουν υποστεί επεξεργασίες ή μεταποιήσεις πέραν αυτών που αναφέρονται στο άρθρο 5 (ανεπαρκής επεξεργασία ή μεταποίηση) παράγραφος 1. Σώρευση με τις χώρες ΣΟΕΣ (Άρθρο 8) :Με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του παρόντος παραρτήματος, ύλες καταγωγής χωρών ΣΟΕΣ θεωρούνται ως ύλες καταγωγής ΥΧΕ όταν ενσωματώνονται σε προϊόν που παράγεται σε χώρα ΥΧΕ, με τον όρο ότι έχουν υποστεί επεξεργασία ή μεταποίηση που υπερβαίνει τις εργασίες οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του παρόντος παραρτήματος. Οι ύλες που εξαιρούνται από τις διατάξεις σώρευσης με τις χώρες ΣΟΕΣ μέχρι την 1η Οκτωβρίου 2015, αναφέρονται στο Προσάρτημα ΧΙΙΙ σελ.114. Σώρευση με άλλες χώρες που υπάγονται στο καθεστώς πρόσβασης στην αγορά της Ένωσης χωρίς δασμούς και ποσοστώσεις βάσει του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεων (Άρθρο 9) : Με την επιφύλαξη του άρθρου 2 του παρόντος παραρτήματος, ύλες καταγωγής χωρών και εδαφών που αναφέρονται στην παράγραφο 2 του παρόντος άρθρου, θεωρούνται ως ύλες καταγωγής ΥΧΕ όταν ενσωματώνονται σε προϊόν που παράγεται σε χώρα ΥΧΕ, με τον όρο ότι έχουν υποστεί επεξεργασία ή μεταποίηση που υπερβαίνει τις εργασίες οι οποίες αναφέρονται στο άρθρο 5 παράγραφος 1 του παρόντος παραρτήματος. Διευρυμένη σώρευση (Άρθρο 10) : Η Επιτροπή μπορεί να χορηγεί, κατόπιν αίτησης ΥΧΕ, σώρευση καταγωγής μεταξύ μιας ΥΧΕ και χώρας με την οποία η Ένωση έχει συνάψει συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών σύμφωνα με το άρθρο XXIV της ισχύουσας Γενικής Συμφωνίας Δασμών και Εμπορίου, υπό όρους. (αναλυτικά στο άρθρο). Οι ειδικές ρυθμίσεις για τα παραπάνω αναφερόμενα είδη σώρευσης καθώς και για τις ύλες στις οποίες δεν εφαρμόζονται αναπτύσσονται αναλυτικά στα επιμέρους άρθρα.
4. Ρήτρα μη διενέργειας εργασιών (Άρθρο 18). Τα προϊόντα με διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία στην Ένωση είναι τα ίδια με εκείνα που εξάγονται από την ΥΧΕ από την οποία θεωρείται ότι κατάγονται. Δεν έχουν υποστεί αλλοίωση ή μετατροπή με οποιοδήποτε τρόπο, ούτε έχουν υποβληθεί σε άλλες εργασίες εκτός από τις απαραίτητες για να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση, πριν από τη διασάφηση για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία. Η αποθήκευση προϊόντων ή αποστολών και η κατάτμηση αποστολών επιτρέπονται εφόσον πραγματοποιούνται υπό την ευθύνη του εξαγωγέα ή μεταγενέστερου κατόχου των εμπορευμάτων και τα προϊόντα παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση στη χώρα ή στις χώρες διαμετακόμισης.
5. Απόδειξη της καταγωγής: Σημαντικές αλλαγές Με την κοινοποιούμενη απόφαση, επέρχονται σημαντικές αλλαγές στον τομέα της πιστοποίησης της προτιμησιακής καταγωγής, με την αντικατάσταση, από 1-1-2017, των αποδεικτικών καταγωγής (του EUR.1 ή της δήλωσης καταγωγής) από τη Βεβαίωση Καταγωγής και την καθιέρωση του συστήματος REX (Registered Exporters), δηλαδή του Ηλεκτρονικού Μητρώου Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων, στο οποίο θα μπορούν να εγγράφονται εξαγωγείς εγκατεστημένοι στη δικαιούχο χώρα γεγονός που θα τους παρέχει το δικαίωμα να πιστοποιούν την προτιμησιακή καταγωγή, χωρίς τη μεσολάβηση Τελωνειακών Αρχών. Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί από την Επιτροπή μια κεντρική βάση δεδομένων, με τους εγγεγραμμένους εξαγωγείς, για την εξυπηρέτηση των Διοικητικών Υπηρεσιών και των Οικονομικών Φορέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της οποίας δύναται να ελεγχθεί, πριν από τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων αν ο εξαγωγέας είναι εγγεγραμμένος στην οικεία δικαιούχο χώρα. 5α. Διαδικασίες πριν την 01-01-2017 (δηλαδή πριν την εφαρμογή του συστήματος εγγεγραμμένων εξαγωγέων)-(άρθρα 21-35).
Η απόδειξη της καταγωγής ΥΧΕ παρέχεται (Άρθρο 21) :
α) με πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων EUR.1 (άρθρα 21-25), υπόδειγμα του οποίου παρατίθεται στο προσάρτημα III· ή
β) ή με δήλωση καταγωγής (άρθρο 26), υπόδειγμα της οποίας περιλαμβάνεται στο προσάρτημα VI.
Το κείμενο της δήλωσης το αναγράφει ο εξαγωγέας στο τιμολόγιο, το δελτίο παράδοσης ή κάθε άλλο εμπορικό έγγραφο που περιγράφει τα σχετικά προϊόντα με επαρκείς λεπτομέρειες, ώστε να είναι δυνατή η εξακρίβωση της ταυτότητάς τους. Η δήλωση καταγωγής μπορεί να συνταχθεί (Άρθρο 26) : 1) από εγκεκριμένο εξαγωγέα όπως αναφέρεται στο άρθρο 27 του παρόντος παραρτήματος ή 2) από οποιονδήποτε εξαγωγέα για κάθε αποστολή που αποτελείται από ένα ή περισσότερα δέματα, τα οποία περιέχουν καταγόμενα προϊόντα, των οποίων η συνολική αξία δεν υπερβαίνει τα 10 000 ευρώ. 5β. Διαδικασίες μετά την 01-01-2017 (δηλαδή αφού εφαρμοστεί το σύστημα των εγγεγραμμένων εξαγωγέων)-(άρθρα 36-50). Η απόδειξη της καταγωγής ΥΧΕ παρέχεται με βεβαίωση καταγωγής (άρθρο 41), υπόδειγμα της οποίας περιλαμβάνεται στο προσάρτημα ΧIΙ. Η βεβαίωση καταγωγής χορηγείται από τον εξαγωγέα στον πελάτη του στην Ένωση και περιέχει τα στοιχεία που ορίζονται στο προσάρτημα XII.
Η βεβαίωση καταγωγής συντάσσεται στην αγγλική ή τη γαλλική γλώσσα. Μπορεί να συνταχθεί σε οποιοδήποτε εμπορικό έγγραφο επιτρέπει την ταυτοποίηση του εξαγωγέα και των εμπορευμάτων. Διακρίνονται δύο περιπτώσεις (άρθρα 36-37) :
α) Εάν η βεβαίωση καταγωγής υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ τότε ο εξαγωγέας πρέπει να είναι «Εγγεγραμμένος».
β) Εάν η βεβαίωση καταγωγής δεν υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ τότε ο εξαγωγέας δεν είναι απαραίτητο να είναι «Εγγεγραμμένος».
6. Ισχύς των αποδεικτικών καταγωγής (Άρθρα 28 και 42 παρ.2). Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR.1 ή η δήλωση καταγωγής ισχύουν για δέκα μήνες από την ημερομηνία έκδοσης. Η βεβαίωση καταγωγής ισχύει επί δώδεκα μήνες από την ημερομηνία της σύνταξής της από τον εξαγωγέα.
7. Διαδικασία ενημέρωσης για τις ανάγκες της σώρευσης (Άρθρο 32). Όταν εφαρμόζεται η σώρευση μεταξύ των χωρών ΥΧΕ και της Κοινότητας τότε η απόδειξη της καταγωγής των υλών που προέρχονται από άλλα κράτη ΥΧΕ ή την Ένωση παρέχεται με πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR. 1 ή με δήλωση του προμηθευτή του προσαρτήματος VII ενώ η απόδειξη της επεξεργασίας ή της μεταποίησης που διενεργείται στην Ένωση, στις ΥΧΕ παρέχεται με δήλωση του προμηθευτή, υπόδειγμα της οποίας παρατίθεται στο προσάρτημα VIII. Οι ενδείξεις που πρέπει να υπάρχουν στα αποδεικτικά καταγωγής (πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR.1, δήλωσης καταγωγής ή βεβαίωσης καταγωγής) αναφέρονται αναλυτικά στην παράγραφος 6 του άρθρου 32.
8.Ρυθμίσεις για τη διοικητική συνεργασία. 8α. Έλεγχος των αποδεικτικών καταγωγής : πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1 ή δήλωση καταγωγής (Άρθρο 55). Ο μεταγενέστερος έλεγχος των αποδεικτικών καταγωγής πραγματοποιείται δειγματοληπτικά ή κάθε φορά που οι τελωνειακές αρχές της χώρας εισαγωγής έχουν βάσιμες αμφιβολίες ως προς τη γνησιότητα τέτοιων εγγράφων, τον χαρακτήρα καταγόμενου προϊόντος ή την τήρηση των άλλων όρων του παρόντος παραρτήματος. Εάν, σε περίπτωση εύλογων αμφιβολιών, δεν δοθεί απάντηση εντός δέκα μηνών από την ημερομηνία υποβολής του αιτήματος ελέγχου ή εάν η απάντηση δεν περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες για τη διαπίστωση της γνησιότητας του εν λόγω εγγράφου ή της πραγματικής καταγωγής των προϊόντων, οι αιτούσες τελωνειακές αρχές αρνούνται, εκτός εκτάκτων περιστάσεων, το ευεργέτημα των προτιμήσεων. 8β. Έλεγχος των δηλώσεων προμηθευτών (Άρθρο 56). Ο έλεγχος της δήλωσης προμηθευτή μπορεί να πραγματοποιείται δειγματοληπτικά ή κάθε φορά που οι τελωνειακές αρχές της χώρας ή εδάφους εισαγωγής έχουν εύλογες αμφιβολίες ως προς τη γνησιότητα τέτοιων εγγράφων ή την ακρίβεια και την πληρότητα των πληροφοριών σχετικά με την πραγματική καταγωγή των σχετικών υλών. Οι τελωνειακές αρχές στις οποίες υποβάλλεται δήλωση προμηθευτή μπορούν να ζητούν από τις τελωνειακές αρχές του κράτους ή εδάφους στο οποίο συντάχθηκε η δήλωση να εκδώσουν δελτίο πληροφοριών, υπόδειγμα του οποίου παρατίθεται στο προσάρτημα ΙΧ. Εναλλακτικά, οι τελωνειακές αρχές στις οποίες υποβάλλεται η δήλωση προμηθευτή δύνανται να ζητούν από τον εξαγωγέα να προσκομίσει δελτίο πληροφοριών που έχουν εκδώσει οι τελωνειακές αρχές του κράτους ή εδάφους στο οποίο συντάχθηκε η δήλωση.
9. Έλεγχος των βεβαιώσεων καταγωγής (Άρθρο 60). Οι μετέπειτα επαληθεύσεις των βεβαιώσεων καταγωγής διενεργούνται σε δειγματοληπτική βάση ή όταν οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών έχουν βάσιμες αμφιβολίες για τη γνησιότητά τους, τον χαρακτήρα καταγόμενου προϊόντος ή την τήρηση των άλλων απαιτήσεων του παρόντος παραρτήματος. Το κράτος μέλος που υποβάλλει την αίτηση για επαλήθευση ορίζει αρχική προθεσμία έξι (6) μηνών για την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων της επαλήθευσης, η οποία αρχίζει από την ημερομηνία της αίτησης επαλήθευσης. Εάν στις περιπτώσεις βάσιμων αμφιβολιών δεν ληφθεί απάντηση εντός της οριζόμενης στην παράγραφο 1 προθεσμίας ή εάν η απάντηση δεν περιέχει επαρκή στοιχεία για τον προσδιορισμό της πραγματικής καταγωγής των προϊόντων, αποστέλλεται στις αρμόδιες αρχές δεύτερη γνωστοποίηση. Η γνωστοποίηση αυτή ορίζει νέα προθεσμία που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι (6) μήνες.
10. Φύλαξη πιστοποιητικών κυκλοφορίας πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1, δήλωσης καταγωγής, βεβαίωσης καταγωγής, δηλώσεων προμηθευτή και δικαιολογητικών εγγράφων. Όλα τα προαναφερόμενα φυλάσσονται για τρία (3) τουλάχιστον έτη από την ημερομηνία έκδοσης ή σύνταξής τους.
Β. Μεταφραστικά σφάλματα.
Σας ενημερώνουμε ότι, στο Πρωτόκολλο Καταγωγής υπάρχουν ορισμένα μεταφραστικά σφάλματα.
Συγκεκριμένα ο όρος «Πιστοποιητικό Καταγωγής» θα νοείται ως «Αποδεικτικό Καταγωγής» και ο όρος «Δήλωση Τόπου Καταγωγής» θα νοείται ως «Δήλωση Καταγωγής» λόγω λανθασμένης απόδοσης στην Ελληνική γλώσσα.
Όπου γίνεται αναφορά στην εφαρμογή του συστήματος εγγεγραμμένων εξαγωγέων εκεί ο σωστός όρος είναι «Βεβαίωση Καταγωγής» και όχι «Δήλωση Καταγωγής».
Γ. Επίσης με την παρούσα σας κοινοποιούμε και το L 76/15-03-2014 στο οποίο περιλαμβάνεται μία τροποποίηση σχετικά με την περιγραφή προϊόντος της κλάσης ex 0307 του προσαρτήματος II που ανήκει στο παράρτημα VI.
Δ. Οι επαγγελματικοί ή συνδικαλιστικοί φορείς προς τους οποίους κοινοποιείται η παρούσα με τα συνημμένα της, παρακαλούνται όπως μεριμνήσουν για τη σχετική ενημέρωση των μελών τους.
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ
ΧΩΡΕΣ ΣΟΕΣ: περιοχές ή κράτη που αποτελούν μέρος της ομάδας κρατών τη
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΑΔΙΚΗΜΕΝΑΚΗ
ΧΩΡΕΣ ΣΟΕΣ: περιοχές ή κράτη που αποτελούν μέρος της ομάδας κρατών της Αφρικής, Καραϊβικής και Ειρηνικού (ΑΚΕ) και έχουν συνάψει συμφωνίες οικονομικής εταιρικής σχέσης:
Δυτική Αφρική
• Μπενίν
• Μπουρκίνα Φάσο
• Πράσινο Ακρωτήριο
• Γκάμπια
• Γκάνα
• Γουινέα
• Γουινέα-Μπισσάου
• Ακτή Ελεφαντοστού
• Λιβερία
• Μάλι
• Μαυριτανία
• Νίγηρ
• Νιγηρία
• Σενεγάλη
• Σιέρρα Λεόνε
• Τόγκο
Καραϊβική
• Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
• Μπαχάμες
• Μπαρμπάντος
• Μπελίζ
• Ντομίνικα
• Δομινικανή Δημοκρατία
• Γρενάδα
• Γουιάνα
• Αϊτή
• Τζαμάικα
• Αγία Λουκία
• Άγιος Βικέντιος και Γρεναδίνες
• Άγιος Χριστόφορος και Νέβις
• Σουρινάμ
• Τρινιδάδ και Τομπάγκο Δυτική και Νότια Αφρική (ESA)
• Κομόρες
• Τζιμπουτί
• Ερυθραία
• Αιθιοπία
• Μαλάουι
• Μαδαγασκάρη
• Μαυρίκιος
• Σεϋχέλλες
• Σομαλία
• Σουδάν
• Ζάμπια
• Ζιμπάμπουε
Ανατολική Αφρική (EAC)
• Μπουρούντι
• Κένυα
• Ρουάντα
• Τανζανία
• Ουγκάντα
Κεντρική Αφρική
• Καμερούν
• Κεντρική Αφρικανική
Δημοκρατία
• Τσάντ
• Κονγκό (Μπραζαβίλ)
• Κονγκό (Λαϊκή
Δημοκρατία- Κινσάσα)
• Ισημερινή Γουινέα
• Γκαμπόν
• Σάο Τομέ και Πρίνσιπε
Ειρηνικός
• Νήσοι Κουκ
• Ανατολικό Τιμόρ
• Φίτζι
• Κιριμπάτι
• Νήσοι Μάρσαλ
• Μικρονησία
• Ναουρού
• Νίουε
• Δημοκρατία του Παλάου
• Παπούα Νέα Γουινέα
• Σαμόα
• Νήσοι Σολομώντα
Κοινότητα Αναπτυσσομένων Χωρών Νοτίου Αφρικής
(SADC)
• Αγκόλα
• Μποτσουάνα
• Λεσόθο
• Μοζαμβίκη
• Ναμίμπια
• Νότιος Αφρική
• Σουαζιλάνδη
ΚΡΑΤΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΠΟΝΤΙΩΝ ΧΩΡΩΝ ΚΑΙ ΕΔΑΦΩΝ
• Άγιος Βαρθολομαίος,
• Αγία Ελένη,
• Ανγκουίλα
• Νήσος Ασανσιόν,
• Τρίσταν ντα Κούνια,
• Αρούμπα,
• Βερμούδες,
• Βρετανικές Παρθένοι νήσοι,
• Βρετανικό έδαφος Ανταρκτικής,
• Βρετανικό έδαφος Ινδικού Ωκεανού,
• Γαλλική Πολυνησία,
• Γροιλανδία,
• Μοντσερράτ,
• Νέα Καληδονία και εξαρτημένα εδάφη,
• Νήσοι Βάλλις και Φουτούνα,
• Νήσοι Φόκλαντ,
• Νήσοι Τερκς και Κάικος,
• Νήσοι Κέιμαν,
• Νότια Γεωργία και Νότιοι νήσοι Σάντουιτς,
• Ολλανδικές Αντίλλες (Μπονέρ, Κουρασάο, Σάμπα, Άγιος Ευστάθιος, Άγιος Μαρτίνος),
• Πίτκερν,
• Σαιν Πιέρ και Μικελόν,
• Το έδαφος των Γαλλικών περιοχών του νοτίου ημισφαιρίου και της Ανταρκτικής


Σχετικά άρθρα με ημερομηνία ανάρτησης
ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ  59
Καταγωγής Πιστοποιητικά  59
Διάρκεια Πιστοποιητικών Καταγωγής στα καθεστώτα Ελεύθερης Ζώνης και Αποθήκης και προ της Ελεύθερης κυκλοφορίας (Μάθημα 2) 7 Οκτωβρίου  2015  59
Πιστοποιητικά καταγωγής Ισραήλ από κατεχόμενα εδάφη από τον Ιούνιο του 1967 (Μάθημα 2) 13 Νοεμβρίου 2015  63
Οδηγίες συμπλήρωσης του Πιστοποιητικού Καταγωγής της ΕΕ, από ένα Επιμελητήριο του Ηνωμένου Βασιλείου (Μάθημα 2) 23 Απριλίου 2015  67
Κανόνες καταγωγής εμπορευμάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου – ΠΟΕ- Πιστοποιητικά κατααγωγής.  (Αγγλικό και Ελληνικό κείμενο) (Μάθημα 2) 17 Απριλίου 2015 Μέρος Πρώτο) 73
Κανόνες καταγωγής εμπορευμάτων του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου – ΠΟΕ- Πιστοποιητικά.  (Αγγλικό και Ελληνικό κείμενο) (Μάθημα 2) 18 Απριλίου 2015 Μέρος Δεύτερο τελευταίο  83
Προτιμησιακής καταγωγής πιστοποιητικά  96
Κοινοί κανόνες έκδοσης προτιμησιακών πιστοποιητικών , (Μάθημα 2), Αγγλικό και ελληνικό κείμενο, 9 Φεβρουαρίου 2015  96
Απόδειξης της Προτιμησιακής Καταγωγής σε Απλοποιημένη διαδικασία από Εγκεκριμένο Εξαγωγέα Αριθμ. Δ17Γ 5005477 ΕΞ 3.2.2012 (Μάθημα 2) 11 Ιουλίου 2016  110



E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου