Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2016

Εφοδιασμοί πλοίων. Σύνολα. (απόσπασμα Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, Αύγουστος 2016 και απόφαση Δ 1067367 ΕΞ 2016) (Μάθημα 3) 25 Νοεμβρίου 2016


Εφοδιασμοί πλοίων (απόσπασμα Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, Αύγουστος 2016 και απόφαση Δ 1067367 ΕΞ 2016) (Μάθημα 3) 25 Νοεμβρίου 2016


4. ΕΦΟΔΙΑΣΜΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΛΟΙΩΝ ΜΕ ΚΑΥΣΙΜΑ
Σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1β΄ του άρθρου 78 του Ν. 2960/2001 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας» (ΦΕΚ Α΄ 265), όπως ισχύει, με τις οποίες έχει ενσωματωθεί στην εθνική νομοθεσία η παράγραφος 1γ΄ του άρθρου 14 της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ (ΕΕ L 283/2003) «σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας», απαλλάσσονται από τον Ε.Φ.Κ. τα ενεργειακά προϊόντα, που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμα για την ναυσιπλοΐα στα ύδατα της Κοινότητας, συμπεριλαμβανομένης της επαγγελματικής αλιείας, εκτός από την περίπτωση χρησιμοποίησής τους σε ιδιωτικά σκάφη αναψυχής.
Ως «ιδιωτικά σκάφη αναψυχής» νοούνται οποιαδήποτε σκάφη χρησιμοποιούνται από τον ιδιοκτήτη τους ή το φυσικό ή νομικό πρόσωπο, το οποίο τα χρησιμοποιεί βάσει μισθώσεως ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, για μη εμπορικούς σκοπούς και γενικότερα όταν δεν πρόκειται για τη μεταφορά επιβατών ή εμπορευμάτων ή για την παροχή υπηρεσιών έναντι αμοιβής ή για τις ανάγκες των δημοσίων αρχών.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 3α΄ του άρθρου 10 του Ν. 438/1976 (ΦΕΚ Α΄ 256) «Περί τουριστικών πλοίων και πλοιαρίων και ναυταθλητικών σκαφών», όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, προβλέπεται απαλλαγή από τον δασμό και τον Ε.Φ.Κ. των καυσίμων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για τον εφοδιασμό των επαγγελματικών πλοίων που εκτελούν επί κέρδει εργασίες.
Ο εφοδιασμός των δικαιούχων απαλλαγής πλοίων με καύσιμα, πραγματοποιείται από εταιρείες, οι οποίες έχουν λάβει άδεια εμπορίας αφορολόγητων ναυτιλιακών καυσίμων, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 3054/2002«Οργάνωση της αγοράς πετρελαιοειδών και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄ 230), όπως ισχύει. Ως προς τη χορήγηση της απαλλαγής από δασμό και Ε.Φ.Κ. του καυσίμου, το εκάστοτε αρμόδιο Τελωνείο Εφοδιασμού, στο οποίο και τηρούνται οι διατυπώσεις εφοδιασμού, εξετάζει κάθε φορά την πλήρωση του όρου της αναγκαιότητας, καθώς και των λοιπών προβλεπόμενων από τις κείμενες διατάξεις όρων και προϋποθέσεων χορήγησης της απαλλαγής και ακολούθως το Τελωνείο Φόρτωσης εποπτεύει και επιβεβαιώνει την παράδοση του καυσίμου στο πλοίο.
Με τις ισχύουσες διατάξεις της παραγράφου 3β΄ του άρθρου 10 του Ν. 438/1976 ορίζονται οι κατηγορίες των επαγγελματικών πλοίων που δικαιούνται απαλλαγής του καυσίμου από δασμό και Ε.Φ.Κ., ως ακολούθως:
α) Τα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία καθαρής χωρητικότητας 10 τουλάχιστον κόρων που εκτελούν πλόες εξωτερικού.
β) Τα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία καθαρής χωρητικότητας 10 τουλάχιστον κόρων που εκτελούν μικτούς πλόες.
γ) Τα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία καθαρής χωρητικότητας 10 τουλάχιστον κόρων που εκτελούν πλόες εσωτερικού.
Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και:
- Ρυμουλκά - Ναυαγοσωστικά άνω των 10 κόρων
- Λάντζες άνω των 10 κόρων.
δ) Τα επαγγελματικά τουριστικά πλοία.
ε) Τα υπό ελληνική ή ξένη σημαία πλοία που εκτελούν επιστημονικές έρευνες ή εργασίες εκμετάλλευσης θαλάσσιου υπόγειου πλούτου.
στ) Τα αλιευτικά και σπογγαλιευτικά σκάφη.
ζ) Αλλα πλοία, πλωτά μέσα και εν γένει ναυπηγήματα καθαρής χωρητικότητας πέντε (5) τουλάχιστον κόρων που εκτελούν θαλάσσιες επί κέρδει εργασίες εκτός λιμένα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν και:
- Ρυμουλκά 5 έως 10 κόρων
- Πλωτοί γερανοί
- Σλέπια και δεξαμενόπλοια.
Με τις ισχύουσες διατάξεις της αριθμ. Τ. 1940/41/14-4-2003 (ΦΕΚ Β΄ 516) Απόφασης του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών (εφεξής Α.Υ.Ο.Ο.) «Τελωνειακές διαδικασίες εφοδιασμού πλοίων, αεροσκαφών, διπλωματικών αποστολών και λοιπών προορισμών με τροφοεφόδια, καπνικά, καύσιμα κ.λ.π.», καθορίζονται οι διαδικασίες εφοδιασμού με βάση την αρχή της αναγκαιότητας, δηλαδή με τις ποσότητες των εφοδίων που κρίνονται αναγκαίες για την παράδοση στο πλοίο, με σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του, καθώς και των επιβαινόντων σε αυτό και οι οποίες προσδιορίζονται από τη διάρκεια του ταξιδιού ή του πλου, τον αριθμό των επιβαινόντων, την κατηγορία του πλοίου και τη χωρητικότητα των δεξαμενών καυσίμων.
Για την εκτίμηση της αναγκαιότητας λαμβάνονται υπόψη μεταξύ των λοιπών προβλεπόμενων, κατά περίπτωση, δικαιολογητικών εγγράφων και οι εγγραφές που τηρούνται στο Βιβλίο Ατελειών.
Η διαδικασία του εφοδιασμού πλοίων πραγματοποιείται στο Τελωνείο Εφοδιασμού από τον εφοδιαστή, τον εφοπλιστή, τον πλοιοκτήτη ή τον πράκτορα του πλοίου:
• με τη χρήση του εθνικού εντύπου της Δήλωσης Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (Δ.Ε.Φ.Κ.) στις περιπτώσεις κατά τις οποίες το πλοίο δεν δικαιούται πλήρη απαλλαγή από φορολογικές επιβαρύνσεις ή
• με την τήρηση των διατυπώσεων της εξαγωγής, όταν ενωσιακά εμπορεύματα απαλλασσόμενα από Φ.Π.Α. ή Ε.Φ.Κ. παραδίδονται για τον εφοδιασμό πλοίων ή αεροσκαφών ανεξαρτήτως προορισμού του πλοίου ή του αεροσκάφους, για τα οποία απαιτείται απόδειξη του εφοδιασμού, σύμφωνα με τις ισχύουσες ενωσιακές διατάξεις του άρθρου 269, παράγραφος 3, του Κανονισμού (ΕΕ) 952/13, χωρίς ωστόσο οι εφοδιασμοί αυτοί να εξομοιώνονται με εξαγωγές.
Ειδικότερα, με την αριθμ. ΔΤΔ Α 1068392/26.04.2016 εγκύκλιο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης «Εξαγωγή και Έξοδος Εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης στο πλαίσιο του Ενωσιακού Κώδικα - Αντικατάσταση της αριθμ. Δ19 Α 5013810 ΕΞ2014/03.06.2014» δόθηκαν επικαιροποιημένες οδηγίες για τους εφοδιασμούς πλοίων και αεροσκαφών που πραγματοποιούνται με τις διατυπώσεις εξαγωγής. Σημειώνεται ότι η αποστολή εφοδίων σε πλοία και αεροσκάφη που σταθμεύουν σε λιμένες/αερολιμένες τρίτων χωρών, αποτελεί κανονική εξαγωγή.
Επισημαίνεται ότι με την αριθμ. ΔΤΔ Α 5022456 ΕΞ2015/23.10.2015 εγκύκλιο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (ΑΔΑ: ΒΜΞΠΗ-ΡΥΟ), με την οποία κοινοποιήθηκε η αριθμ. ΔΤΔ Α 5016701 ΕΞ 2015/31.07.2015 απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε. (ΦΕΚ Β΄ 1698) «Υποχρεωτική ηλεκτρονική υποβολή των υποστηρικτικών της διασάφησης εξαγωγής εγγράφων», επικαιροποιήθηκαν και κωδικοποιήθηκαν - ανά κατηγορία επαγγελματικού πλοίου - τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη χορήγηση της απαλλαγής από τον Ε.Φ.Κ. καυσίμων για τον εφοδιασμό των εν λόγω πλοίων, τα οποία και υποβάλλονται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά.
Τέλος, με την αριθμ. ΔΔΤΘΟΚ Γ 1028482ΕΞ2016/23-02-2016 εγκύκλιο του Γενικού Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε. (ΑΔΑ 6ΚΚΠΗ-03Ι) παρασχέθηκαν επικαιροποιημένες οδηγίες για τη συμπλήρωση της θέσης 1α του Ενιαίου Διοικητικού Εγγράφου (Ε.Δ.Ε.) Εξαγωγής.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του άρθρου 19 της αριθμ. Τ.1940/41/14-4-2003 Α.Υ.Ο.Ο. η χορήγηση πετρελαίου κίνησης από ελεύθερα αποθέματα (φορολογημένα) επιτρέπεται, μόνο, εφόσον στις περιοχές εφοδιασμού δεν υπάρχουν καύσιμα ναυτιλίας ή λόγοι αντικειμενικής αδυναμίας υπαγορεύουν διαφορετική αντιμετώπιση, οι οποίοι εξετάζονται με προσοχή από το αρμόδιο Τελωνείο μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου.
Για την επιστροφή του Ε.Φ.Κ. υποβάλλονται στην αρμόδια τελωνειακή αρχή τα παρακάτω δικαιολογητικά:
α) Αίτηση,
β) Ακριβές αντίγραφο Μηνιαίου Δελτίου Παραλαβής Καυσίμων,
γ) Δελτία Αποστολής ή Δελτία Αποστολής - Τιμολόγια που εκδίδονται από τον πρατηριούχο,
δ) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986, με την οποία δηλώνεται ότι η χορηγηθείσα ποσότητα χρησιμοποιήθηκε για την κίνηση του σκάφους,
ε) Φωτοαντίγραφο της σελίδας του Ημερολογίου Κίνησης,
στ) Θεωρημένα φωτοαντίγραφα της πρώτης σελίδας του Βιβλίου Ατελειών.
Η διαδικασία εφοδιασμού πλοίων με τροφοεφόδια, στα οποία συμπεριλαμβάνονται τα υποκείμενα σε Ε.Φ.Κ. αλκοολούχα και καπνικά προϊόντα, διενεργείται με απλοποιημένη διαδικασία, όπως αυτή ορίζεται στα άρθρα 10-15 της αριθμ. Τ. 1940/41/14-4-2003 Α.Υ.Ο.Ο.
Ειδικότερα, με την παράγραφο 1 του άρθρου 11 της εν λόγω Α.Υ.Ο.Ο, για την εφαρμογή της απλοποιημένης διαδικασίας η εφοδιαστική επιχείρηση, αντί της κατάθεσης του προβλεπόμενου παραστατικού κατά την κανονική διαδικασία εφοδιασμού, εκδίδει Δελτίο Παράδοσης Εφοδίων (Δ.Π.Ε.).
Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 της Α.Υ.Ο.Ο., μέσα στο μήνα που ακολουθεί τον προηγούμενο μήνα, κατά τον οποίο έγινε η παράδοση των εφοδίων, ή το δίμηνο, κατά περίπτωση, ο εφοδιαστής που πραγματοποίησε παραδόσεις εφοδίων, κατ΄ εφαρμογή της απλοποιημένης διαδικασίας, καταθέτει Συγκεντρωτικό Παραστατικό Εφοδιασμού (Σ.Π.Ε.), ανά μήνα και κατηγορία εφοδίων.

12. ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

12.1 Γενικές πληροφορίες

Ειδικός προορισμός είναι το ειδικό καθεστώς θέσης εισαγομένων (μη κοινοτικών) εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση με πλήρη ή μερική αναστολή δασμού, δηλαδή με ευνοϊκή δασμολογική μεταχείριση, λόγω συγκεκριμένης ειδικής χρήσης τους. Η ευνοϊκή δασμολογική μεταχείριση ισχύει, μόνο, όσον αφορά τον συμβατικό δασμό του Κοινού Δασμολογίου, ενώ δεν παρέχεται απαλλαγή από τυχόν δασμούς αντιντάμπινγκ, Φ.Π.Α. κλπ.

Όταν τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με μειωμένο ή μηδενικό εισαγωγικό δασμό, λόγω της χρησιμοποίησής τους για ειδικούς σκοπούς, παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση, η οποία λήγει όταν οι όροι που καθορίσθηκαν για την παραχώρηση του μειωμένου ή μηδενικού δασμού, δεν ισχύουν πλέον, όταν τα εμπορεύματα εξαχθούν ή καταστραφούν ή όταν επιτραπεί, έναντι καταβολής των οφειλόμενων δασμών, η χρησιμοποίηση των εμπορευμάτων για σκοπούς άλλους από εκείνους που προβλέπονται για την εφαρμογή του μειωμένου ή μηδενικού εισαγωγικού δασμού.

Για ποια προϊόντα προβλέπεται:
α) βάσει των προκαταρτικών διατάξεων του Κοινού Δασμολογίου:
• για τα είδη που προορίζονται να ενσωματωθούν σε ορισμένα πλοία, πλωτές εξέδρες ή πολιτικά αεροσκάφη στο πλαίσιο της κατασκευής, επισκευής ή συντήρησής τους ή προορίζονται για χρήση σε αυτά, στα πλαίσια του εξοπλισμού τους και
• για τα ίδια τα πολιτικά αεροσκάφη και τις συσκευές εδάφους για εκπαίδευση στην πτήση,
β) βάσει της δασμολογικής κατάταξης ορισμένων προϊόντων στο Κοινό Δασμολόγιο,
γ) βάσει Κανονισμών ποσοστώσεων και αναστολών.

`Αδεια υπαγωγής στο καθεστώς:
Για την εφαρμογή του καθεστώτος του ειδικού προορισμού και κατά συνέπεια την παραμονή των εμπορευμάτων σε τελωνειακή επιτήρηση απαιτείται γραπτή άδεια.
Στην άδεια αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εμπορεύματα που παραλαμβάνονται με ειδικό προορισμό, οι εργασίες στις οποίες θα υποβληθούν, τα παράγωγα προϊόντα και ο συντελεστής απόδοσης, όπου είναι δυνατόν να προσδιορισθεί. Η διάρκεια ισχύος δεν υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη, ενώ δύναται να ανανεωθεί/τροποποιηθεί.

Υπό εξαιρετικές περιστάσεις, οι Τελωνειακές αρχές δύνανται να επιτρέπουν την χρήση απλοποιημένης άδειας, δηλαδή η διασάφηση θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, που υποβάλλεται εγγράφως ή με τεχνικές επεξεργασίες δεδομένων, στο πλαίσιο της συνήθους διαδικασίας, να αποτελεί και αίτηση για χορήγηση άδειας.
Λήξη του Καθεστώτος

Τα εμπορεύματα που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία με μηδενικό ή μειωμένο ποσοστό δασμού, λόγω του ειδικού προορισμού τους, παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση μέχρις ότου αυτά:
• υπαχθούν στον ειδικό προορισμό τους ή
• τεθούν σε άλλο εγκεκριμένο τελωνειακό προορισμό ή χρήση, δηλαδή καταβολή των οφειλόμενων δασμών, εξαγωγή ή καταστροφή, οπότε λήγει η τελωνειακή επιτήρηση

12.2 Σχετικές διατάξεις

- `Αρθρα 210-225, 254 του Καν. (ΕΕ) 952/13, περί της θέσπισης Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.
- `Αρθρα 161-183 και 239 του κατ΄ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2446/15.
- `Αρθρα 258-271 του Εκτελεστικού Καν. (ΕΕ) 2447/15.
- Η αριθμ. Δ.989/526/23-7-2002 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ Β΄ 977), περί Διαδικασίας εφαρμογής του καθεστώτος του «ειδικού προορισμού», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει με την Δ17Α5022235 ΕΞ2011/16-5-2011 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ Β΄ 1277)

- Η αριθμ. Δ.1538/831/8-11-2000 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ Β΄ 1437), όπως τροποποιήθηκε με τις αριθμ. Δ.161/103/31-1-2006 Α.Υ.Ο.Ο. (ΦΕΚ Β΄ 195) και Δ17 5017464 ΕΞ2011/14-4-2011 Α.Υ.Ο. (ΦΕΚ Β΄727), περί καθορισμού αρμόδιων αρχών για την εφαρμογή του καθεστώτος του ειδικού προορισμού.

Ειδικός προορισμός.( Κοινοποίηση των διατάξεων εφαρμογής του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα που αφορούν τη χρήση των ειδικών καθεστώτων, εκτός της διαμετακόμισης. Απόφαση Δ 1067367 ΕΞ 2016 (Απόσπασμα)
3.2 ΕΙΔΙΚΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ 
Η βασική μεταβολή που επέρχεται με τις διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα είναι ότι ο ειδικός προορισμός συμπεριλαμβάνεται στα ειδικά καθεστώτα και διέπεται από τις διατάξεις που ισχύουν για τα καθεστώτα στο σύνολό τους. 
3.2.1 Εκκαθάριση καθεστώτος ειδικού προορισμού 
Το καθεστώς του ειδικού προορισμού εκκαθαρίζεται όταν τα εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς, ή τα μεταποιημένα προϊόντα υπάγονται σε επόμενο τελωνειακό καθεστώς, έχουν χρησιμοποιηθεί για τους σκοπούς που προβλέπονται για την απαλλαγή από δασμούς ή για την επιβολή μειωμένου δασμολογικού συντελεστή, εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, καταστρέφονται χωρίς να αφήσουν κατάλοιπα ή εγκαταλείπονται υπέρ του Δημοσίου. 
Σύμφωνα με το άρθρο 254, παρ. 7 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα, τα απορρίμματα και θραύσματα που προκύπτουν στην περίπτωση της καταστροφής των εμπορευμάτων που υπάγονται στο καθεστώς ειδικού προορισμού θεωρείται ότι υπάγονται σε καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης, χωρίς την υποβολή τελωνειακής διασάφησης. Σε αυτή την περίπτωση, οι κάτοχοι άδειας ειδικού προορισμού είναι υποχρεωμένοι να τηρούν λογιστικές καταχωρίσεις, οι οποίες θα περιλαμβάνουν τα στοιχεία που προβλέπονται για το καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης, ενώ δεν απαιτείται άδεια τελωνειακής αποταμίευσης. 
Επιπλέον, το καθεστώς του ειδικού προορισμού εκκαθαρίζεται με την έξοδο εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, πριν ακόμη λάβουν τον ειδικό προορισμό βάσει του οποίου τυγχάνουν της απαλλαγής δασμών. Για την παραπάνω έξοδο δεν χρειάζεται έγκριση από Τελωνειακή Αρχή. 
3.2.2 Εκκαθαριστικός λογαριασμός 
Σύμφωνα με το άρθρο 175, παρ. 1 του κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2446/15, ο κάτοχος της άδειας πρέπει να προσκομίσει στο τελωνείο ελέγχου εκκαθαριστικό λογαριασμό εντός 30 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας για την εκκαθάριση, στον οποίο θα περιλαμβάνονται τα στοιχεία που αναφέρονται στο Παράρτημα 71-06. 
Όλα τα εμπορεύματα τα οποία έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ειδικού προορισμού και για τα οποία η περίοδος εκκαθάρισης συμπίπτει ημερολογιακά τον ίδιο μήνα, μπορούν να περιληφθούν σε έναν εκκαθαριστικό λογαριασμό, ο οποίος υποβάλλεται στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή την τελευταία μέρα του προαναφερόμενου ημερολογιακού μήνα. 
Δεν είναι υποχρεωτική η κατάθεση εκκαθαριστικού λογαριασμού στις περιπτώσεις που τα εμπορεύματα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία από δικαιούχα απαλλαγής πρόσωπα και αποστέλλονται απευθείας στα δικαιούχα απαλλαγής πλοία ή αεροσκάφη. Στην περίπτωση αυτή το καθεστώς εκκαθαρίζεται με την επιστροφή της άδειας φόρτωσης επί της οποίας έχει συνταχθεί η σχετική πράξη βεβαίωσης της φόρτωσης και όχι με την κατάθεση του εκκαθαριστικού λογαριασμού. 
3.2.3 Έξοδος εμπορευμάτων που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς 
Με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα διακρίνουμε δύο περιπτώσεις κατά την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης: 
  • το καθεστώς του ειδικού προορισμού έχει λήξει, τα εμπορεύματα έχουν λάβει τον προορισμό τους και έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία και στη συνέχεια ζητείται η έξοδος τους προς τρίτη χώρα. Στην περίπτωση αυτή, ακολουθούνται οι συνήθεις διατυπώσεις για την έξοδο των εμπορευμάτων από το έδαφος της Ένωσης, αφού ληφθούν υπόψη και τα στοιχεία του εκκαθαριστικού λογαριασμού, ο οποίος έχει κατατεθεί.
     
  • τα εμπορεύματα δεν έχουν λάβει τον ειδικό προορισμό τους και το καθεστώς δεν έχει εκκαθαριστεί έως τη χρονική στιγμή που ζητείται η έξοδος των εμπορευμάτων προς τρίτη χώρα. Στην περίπτωση αυτή, τα εμπορεύματα μεταφέρονται στο τελωνείο εξόδου χωρίς διατυπώσεις αλλά με τήρηση λογιστικών καταχωρήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 179, παρ. 1 του κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2446/15. Στη συνέχεια σύμφωνα με το άρθρο 269, παρ. 3 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα κατατίθεται διασάφηση εξαγωγής, όμως τα εμπορεύματα παραμένουν στο καθεστώς έως ότου βεβαιωθεί η έξοδός τους από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης. Εφόσον η έξοδος δεν αποδειχθεί, με την κατάθεση του εκκαθαριστικού λογαριασμού γεννάται τελωνειακή οφειλή. 
Σε κάθε περίπτωση επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με το άρθρο 260 του Εκτελεστικού Καν. (ΕΕ) 2447/15, όταν τα εμπορεύματα διακινούνται στο πλαίσιο του ειδικού προορισμού προς το Τελωνείο εξόδου, υπόκεινται στις διατάξεις που θα ίσχυαν αν είχαν τεθεί υπό το καθεστώς εξαγωγής, ενώ δεν εφαρμόζονται διατυπώσεις επανεξαγωγής. 
3.2.4 Κατάργηση εντύπου Τ5 
Με την εφαρμογή του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον η δυνατότητα χρησιμοποίησης του αντιτύπου ελέγχου Τ5, για την εκχώρηση εμπορευμάτων μεταξύ κατόχων αδείας ειδικού προορισμού. 
Για τις περιπτώσεις εκχώρησης εμπορευμάτων στα πλαίσια του καθεστώτος με χρήση Τ5, η διακίνηση των οποίων δεν έχει ολοκληρωθεί έως την 1 Μαΐου 2016, μπορούν να πραγματοποιηθούν με τη χρήση του παραπάνω παραστατικού. 


Σχετικά άρθρα με την ημερομηνία ανάρτησης  3
Εφόδια Πλοίων . Ειδικός Προορισμός (Βλέπε και ΦΠΑ ατελώς, απαλλαγές) 3
Εμπορία εφοδίων Πλοίων Αεροσκαφών. Ειδικός Προορισμός,  (παρουσίαση βιβλίου) 12 Μαρτίου 2014  3
Στατιστική αξία εξαγωγών για εφόδια πλοίων και αεροσκαφών (Μάθημα 3) 22 Οκτωβρίου 2014  7
Εμπορεύματα ειδικών τρόπων διακίνησης για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών επειδή υπόκεινται σε ΕΦΚ Αριθ. πρωτ.: ΔΕΦΚΦ 5025815 ΕΞ 2014/29.10.2014,  22 Νοεμβρίου 2014  9
Οικείος επαγγελματικός φορέας σημαίνει «Σύλλογος» ή Εμπορικό Βιομηχανικό Επιμελητήριο για τους εφοδιαστές; (Μάθημα 3), 10 Μαρτίου 2015  11
Νέα οδηγία (ΕΕ) 2015/559 για τον εξοπλισμό των πλοίων. Ειδικός Προορισμός, εφόδια.  (Μάθημα 3) 15 Απριλίου 2015  12
Το τελωνειακό καθεστώτος προσωρινής εισαγωγής στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής σημαίας Τρίτης χώρας και το «Δελτίο Κίνησης" (Μάθημα 3) 9 Νοεμβρίου 2015  14
Κατευθυντήριες γραμμές για το τελωνειακό καθεστώς του Ειδικού Προορισμού (Μάθημα 3), 16 Νοεμβρίου 2015  16
Εφόδια πλοίων και αεροσκαφών Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Τ. 1940/41/2.5.2003, Αριθμ. ΔΔΘΤΟΚ Γ 5025229 ΕΞ 2015 (Μάθημα 3) 11 Δεκεμβρίου 2015  21
Οδηγίες για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών με εμπορεύματα που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία με το καθεστώς του Ειδικού Προορισμού, Αρ. πρωτ.: Δ17Α 5005535 ΕΞ 14.2.2013, (Μάθημα 3), 22 Δεκεμβρίου 2015  24
Ελεύθερη διακίνηση του εξοπλισμού  των πλοίων για ασφαλή θαλάσσια  μεταφορά με την οδηγία 96/98  της Ευρωπαϊκή Ένωσης (Μάθημα 3), 16 Ιανουαρίου 2016  27
Οδηγίες συμπλήρωσης των θέσεων 17α και 21 του ΕΔΕ Εξαγωγής στις περιπτώσεις εφοδιασμού πλοίων και αεροσκαφών που πραγματοποιούνται με τη χρήση των διατυπώσεων εξαγωγής. - Κατάργηση της τιμής Β: «Εφοδιασμοί Πλοίων και Αεροσκαφών» από το πεδίο S32: «Δείκτης Ειδικής Περίπτωσης». Αρ. Πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Γ 5024703 ΕΞ 2015/25.11.2015 (Μάθημα 3) 5 Φεβρουαρίου 2016  51
Συμπλήρωση της θέσης 1α του ΕΔΕ εξαγωγής για εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών (Μάθημα 3), 7 Μαρτίου 2016  54
Εμπορεύματα για τον εφοδιασμό πλοίων και αεροσκαφών επειδή υπόκεινται σε ΕΦΚ Αρ.Πρωτ.: ΔΕΦΚΦ Δ 5024553 ΕΞ2015 και ΔΕΦΚΦ 5025815 ΕΞ 2014/29.10.2014, Μάθημα 3), 9 Μαρτίου 2016  57
Επιβολή ή μη ΦΠΑ σε αγαθά για πλοία που εκτελούν διεθνείς πλόες,  ΑΤΚΕ 1038121 ΕΞ 2016 /723/04.03.2016, (Μάθημα 3) 28 Μαρτίου 2016  60
Ο εφοδιασμός πλοίων σε λιμάνια κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με απλουστευμενη διαδικασία διαμετακόμισης. Αρ. Πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Γ 1050713 ΕΞ 2016 (Μάθημα 3) 2 Απριλίου 2016  61
Επιτήρηση και έλεγχος εφοδιασμών πλοίων και εφοδιαστικών πλωτών μέσων. Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. Τ. 1940/41/2.5.2003 ΑΥΟΟ (ΦΕΚ 516/Β) «Τελωνειακές διαδικασίες εφοδιασμού πλοίων, αεροσκαφών, διπλωματικών αποστολών και λοιπών προορισμών με τροφοεφόδια, καπνικά, καύσιμα κ.λπ.». 64
Επιτήρηση και έλεγχος εφοδιασμών πλοίων και εφοδιαστικών πλωτών μέσων. Κοινοποίηση ΥΑ 1038094.  με  Γ 1060283ΕΞ 2016 (Μάθημα 3) 14 Ιουνίου 2016  65
Εφοδιασμοί πλοίων  και σενάρια για υποχρεώσεις ή απαλλαγές του ΦΠΑ με σχόλια (Απόσπασμα: ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟ ΕΡΩΤΗΣΕΩΝ – ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, 2016, (Μάθημα 3) 30 Ιουνίου 2016  67
Ατελής εφοδιασμός με καύσιμα επαγγελματικών αλιευτικών – τουριστικών  σκαφών. ΔΔΘΤΟΚ Γ 1114220 ΕΞ2016 (Μάθημα 3) 1 Σεπτεμβρίου 2016  69
Τελωνειακές διαδικασίες εφοδιασμού πλοίων, αεροσκαφών, διπλωματικών αποστολών και λοιπών προορισμών με τροφοεφόδια, καπνικά, καύσιμα κ.λπ. ΑΥΟ. Τ1940/41/14.4.2003, (Μάθημα 3) 14 Σεπτεμβρίου 2016  71


Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Απορίες στα ξενόγλωσσα
Τιμολόγια, Φορτωτικές, Πιστοποιητικά, Διατακτικές
Λεξικό
Μεταφοράς, Τελωνείου, Ναυτιλίας, Logistics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου