Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Απαλλαγές ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των αγαθών και χρυσών νομισμάτων (Απόσπασμα Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, Αύγουστος 2016 (Μάθημα 3) 22 Νοεμβρίου 2016


Απαλλαγές ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των αγαθών και χρυσών νομισμάτων(Απόσπασμα Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, Αύγουστος 2016 (Μάθημα 3) 22 Νοεμβρίου 2016

 

3.5. Απαλλαγές κατά την εισαγωγή αγαθών

Όσον αφορά στις απαλλαγές κατά την εισαγωγή, σύμφωνα με το άρθρο 23 του Ν.2859/2000 απαλλάσσεται από το Φ.Π.Α.:

3.5.1 Απαλλαγή κατά την εισαγωγή αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή για ενδοκοινοτική παράδοση ( άρθρο 24, παρ. 1ζ, του Ν. 2859/2000 )

Οι εισαγωγές αγαθών που πραγματοποιούνται από υποκείμενο στο φόρο, με σκοπό να αποτελέσουν αντικείμενο εξαγωγής ή ενδοκοινοτικής παράδοσης, αυτούσια ή μεταποιημένα, απαλλάσσονται από το φόρο προστιθεμένης αξίας μέχρι του ποσού των εξαγωγών ή ενδοκοινοτικών παραδόσεων που πραγματοποίησε ο υποκείμενος στο φόρο εισαγωγέας κατά την προηγούμενη δωδεκάμηνη χρονική ή δωδεκάμηνη διαχειριστική περίοδο και υπό την προϋπόθεση χρήσης Ειδικού Διπλοτύπου Δελτίου Απαλλαγής Φ.Π.Α.
Για την εφαρμογή της παραπάνω απαλλαγής έχει εκδοθεί η αριθ. ΠΟΛ 1194/27.08.2015 (ΦΕΚ Β΄ 1968) απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε., στην οποία ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις της διαδικασίας απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. κατά την εισαγωγή αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή για παράδοση σε άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., σε υποκείμενο σε Φ.Π.Α. πρόσωπο.

3.5.2 Επανεισαγόμενα προϊόντα ( άρθρο 23 του Ν . 2859/2000 )

Η επανεισαγωγή αγαθών πραγματοποιείται από το πρόσωπο που τα εξήγαγε και στην ίδια κατάσταση στην οποία ήταν όταν είχαν εξαχθεί και τα αγαθά εμπίπτουν στις διατάξεις περί επανεισαγόμενων αγαθών.

3.5.3 Εισαγωγή προϊόντων αλιείας (άρθρο 23 του Ν. 2859/2000)

Η εισαγωγή προϊόντων αλιείας από επιχειρήσεις θαλάσσιας αλιείας, στην κατάσταση που αλιεύτηκαν ή αφού υποβλήθηκαν σε εργασίες συντήρησης, με σκοπό την εμπορία τους και πριν από την πώλησή τους.

3.5.4 Τελωνειακό καθεστώς 42 (άρθρο 23 του Ν. 2859/2000 και απόφαση με αριθ. ΠΟΛ . 1006/9.1.2015 της Γενικής Γραμματέως της Γ . Γ . Δ . Ε .- ΦΕΚ Β΄ 120)

Κατά την εφαρμογή του τελωνειακού καθεστώτος 42, η εισαγωγή πραγματοποιείται από:
α) εισαγωγείς εγκατεστημένους στη χώρα μας,
β) εισαγωγείς εγκατεστημένους σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε..
Κατά τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία, με άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος, εισπράττονται οι εισαγωγικοί δασμοί, εφαρμόζονται τυχόν μέτρα εμπορικής πολιτικής και απαλλάσσεται ο Φ.Π.Α., υπό την προϋπόθεση ότι τα αγαθά θα μεταφερθούν σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε..
Οι τελωνειακές διατυπώσεις για τη θέση των εμπορευμάτων σε ελεύθερη κυκλοφορία στη χώρα μας και για την άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος πραγματοποιούνται υπό την προϋπόθεση ότι:
α) ο εγκατεστημένος στη χώρα μας εισαγωγέας διαθέτει ΑΦΜ/VIES στην Ελλάδα ή
β) ο εγκατεστημένος σε άλλο κράτος-μέλος της Ε.Ε. εισαγωγέας διαθέτει ΑΦΜ/VIES στην Ελλάδα, μέσω ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου. Ο ορισμός φορολογικού αντιπροσώπου δεν απαιτείται, εφόσον ο εισαγωγέας ή ο τελωνειακός αντιπρόσωπος αυτού είναι κάτοχοι πιστοποιητικού ΑΕΟ (Authorised Economic Operator) και διαθέτουν σχετική έγκριση από την αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια.
Δικαιολογητικά απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. εισαγωγέων εγκατεστημένων στη χώρα μας:
• Τιμολόγιο εισαγωγής,
• Τιμολόγιο πώλησης από τον εισαγωγέα προς αγοραστή εγκατεστημένο σε άλλο κράτος-μέλος,
• Συμβόλαιο μεταφοράς ή φορτωτική,
• Τραπεζικά έγγραφα,
• Ανακεφαλαιωτικοί πίνακες
Δικαιολογητικά απαλλαγής από τον Φ.Π.Α. εισαγωγέων εγκατεστημένων σε άλλο κράτος-μέλος:
• Τιμολόγιο εισαγωγής,
• Συμβόλαιο μεταφοράς ή φορτωτική,
• Ανακεφαλαιωτικοί πίνακες
Οδηγίες για την εφαρμογή του Τελωνειακού Καθεστώτος 42 έχουν δοθεί με την αρ. πρωτ. ΠΟΛ. 1045/8.04.2016εγκύκλιο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης), (ΑΔΑ: 69ΔΩΗ-6ΑΩ).

3.5.5 Εισαγωγή φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας ( άρθρο 23 του Ν. 2859/2000 )

Η εισαγωγή αερίου μέσω συστήματος φυσικού αερίου ή μέσω οποιουδήποτε άλλου δικτύου, συνδεδεμένου με τέτοιο σύστημα φυσικού αερίου ή σε ανάντη δίκτυο αγωγών, ηλεκτρικής ενέργειας, θερμότητας ή ψύχους μέσω των δικτύων θέρμανσης ή ψύξης.

3.5.6 Απαλλαγές Φ.Π.Α. κατά την υπαγωγή αγαθών σε ανασταλτικά τελωνειακά καθεστώτα

Από τον συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 25 και 17 του Ν.2859/2000 προβλέπεται απαλλαγή από τον Φ.Π.Α. των αγαθών που τίθενται σε ανασταλτικά τελωνειακά καθεστώτα (όπως, ενδεικτικά, προσωρινή εισαγωγή, τελωνειακή αποταμίευση, ελεύθερη ζώνη, ενεργητική τελειοποίηση, διαμετακόμιση). Τα καθεστώτα αυτά λέγονται ανασταλτικά, γιατί για όσο χρόνο τα αγαθά παραμένουν σε αυτά αναστέλλεται η είσπραξη του Φ.Π.Α., αλλά και των λοιπών επιβαρύνσεων. Η φορολογική υποχρέωση γεννάται και ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά την έξοδο των αγαθών από τα καθεστώτα αυτά.

3.5.7 Μεταποίηση μη κοινοτικών και εγχώριων πρώτων υλών ( άρθρο 25 του Ν. 2859/2000 και απόφαση με αριθ.ΠΟΛ . 1020/19.1.2015 της Γενικής Γραμματέως της Γ . Γ . Δ . Ε . - ΦΕΚ Β΄ 225)

Για την απαλλαγή από το Φ.Π.Α απαιτείται:
• άδεια ενεργητικής τελειοποίησης (για μη κοινοτικές πρώτες ύλες),
• άδεια μεταποίησης (για εγχώριες πρώτες ύλες),
• υποβολή παραστατικού ενεργητικής τελειοποίησης για μη κοινοτικές πρώτες ύλες,
• αγορά εγχώριων πρώτων υλών χωρίς Φ.Π.Α.,
• υποβολή τελωνειακού παραστατικού Δ.Ε.Φ.Κ. (Δήλωση Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης) για τις εγχώριες πρώτες ύλες.

3.5.8. Με την αριθμ. ΠΟΛ.1026/16.02.2016 (ΦΕΚ Β΄ 577, ΑΔΑ: ΩΒΙΟΗ-Κ6Θ) απόφαση Γενικού Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε. και την αριθμ. ΠΟΛ .1043/7.04.2016 ( ΑΔΑ : 7 ΦΠ 0 Η - ΜΓΒ )

εγκύκλιο της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης καθιερώθηκε διαδικασία και παρασχέθηκαν σχετικές οδηγίες για τη θέση μη κοινοτικών και εγχώριων εμπορευμάτων σε Ελεύθερη Ζώνη και συγκεκριμένα α) για την απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας κατά τη θέση εμπορευμάτων σε Ελεύθερη Ζώνη και β) για την καταβολή του φόρου προστιθέμενης αξίας κατά την έξοδο των εμπορευμάτων από την Ελεύθερη Ζώνη και την ανάλωσή τους στο εσωτερικό της χώρας.

3.6 Ειδικές απαλλαγές Φ.Π.Α.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 27 του Ν.2859/2000 καθορίζονται ορισμένες ειδικές περιπτώσεις απαλλαγών. Ειδικότερα, αναφέρουμε:
α) Η παράδοση και η εισαγωγή πλοίων που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν για την εμπορική ναυσιπλοΐα, για την αλιεία από υποκείμενο στον φόρο του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. ή άλλη εκμετάλλευση ή για διάλυση ή για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις και το Δημόσιο, γενικά, η παράδοση και η εισαγωγή ναυαγοσωστικών και πλωτών μέσων επιθαλάσσιας αρωγής, καθώς και αντικειμένων και υλικών, εφόσον προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν στα πλοία, στα ναυαγοσωστικά και στα πλωτά μέσα της περίπτωσης αυτής. Εξαιρούνται τα σκάφη ιδιωτικής χρήσης, που προορίζονται για αναψυχή ή αθλητισμό.
β) Η παράδοση και η εισαγωγή αεροσκαφών που προορίζονται για χρήση από τις ένοπλες δυνάμεις και το δημόσιο, γενικά ή για εκμετάλλευση από αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες εκτελούν κυρίως διεθνείς μεταφορές με κόμιστρο ή που προορίζονται για διάλυση, καθώς και αντικειμένων και υλικών, εφόσον προορίζονται να ενσωματωθούν ή να χρησιμοποιηθούν σε αυτά,
• Η παράδοση και η εισαγωγή καυσίμων, λιπαντικών, τροφοεφοδίων και λοιπών αγαθών που προορίζονται για τον εφοδιασμό των πλοίων και αεροσκαφών, τα οποία απαλλάσσονται σύμφωνα με τις διατάξεις των περιπτώσεων α΄ και β΄. Προκειμένου για τα πλοία και τα πλωτά μέσα της εμπορικής ναυσιπλοΐας εσωτερικού ή άλλης εκμετάλλευσης εσωτερικού, καθώς και για τα αλιευτικά σκάφη που αλιεύουν στα ελληνικά χωρικά ύδατα, η απαλλαγή περιορίζεται στα καύσιμα και λιπαντικά.
• Απαλλαγή στην εισαγωγή αγαθών που πραγματοποιείται στα πλαίσια των διπλωματικών και προξενικών σχέσεων.
• Απαλλαγή στην εισαγωγή αγαθών που πραγματοποιείται για τις ανάγκες Διεθνών Οργανισμών.
• Απαλλαγή στην εισαγωγή αγαθών που πραγματοποιείται για χρήση των ενόπλων δυνάμεων των άλλων κρατών-μελών, στα πλαίσια της συνθήκης του Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ).
Σημειώνεται ότι για την εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων αυτών έχουν καθοριστεί συγκεκριμένες διαδικασίες με αποφάσεις Υπουργού Οικονομικών ή του Γενικού Γραμματέα της Γ.Γ.Δ.Ε..

Ατέλειες ΦΠΑ για κατάλογο και χρυσών νομισμάτων που  Ισχύουν για το έτος 2017 (2016/C 385/09) (Μάθημα 3) 22 Νοεμβρίου 2016



19.10.2016   
EL
Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης
C 385/6

ΦΌΡΟΣ ΠΡΟΣΤΙΘΈΜΕΝΗΣ ΑΞΊΑΣ (ΦΠΑ)
ΑΠΑΛΛΑΓΉ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΫ ΧΡΥΣΟΫ
Κατάλογος των χρυσών νομισμάτων που πληρούν τα κριτήρια τα οποία καθορίζονται στο άρθρο 344 παράγραφος 1 σημείο 2 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου (ειδικό καθεστώς για τον επενδυτικό χρυσό)
Ισχύει για το έτος 2017
(2016/C 385/09)
ΕΠΕΞΗΓΗΜΑΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
α)
Ο παρών κατάλογος περιλαμβάνει τα στοιχεία που απέστειλαν τα κράτη μέλη στην Επιτροπή εντός της προθεσμίας που καθορίζεται στο άρθρο 345 της οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου, της 28ης Νοεμβρίου 2006, σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας.

β)
Τα νομίσματα που περιλαμβάνει ο παρών κατάλογος θεωρείται ότι πληρούν τα κριτήρια του άρθρου 344 και, επομένως, αντιμετωπίζονται ως επενδυτικός χρυσός σε αυτά τα κράτη μέλη. Ως εκ τούτου, απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ καθ' όλη τη διάρκεια του ημερολογιακού έτους 2017.

γ)
Η απαλλαγή εφαρμόζεται σε όλες τις κοπές ενός δεδομένου νομίσματος που εμφαίνεται στον παρόντα κατάλογο, εκτός από τις κοπές νομισμάτων καθαρότητας μικρότερης των 900 χιλιοστών.

δ)
Εντούτοις, ένα νόμισμα μπορεί να απαλλάσσεται έστω και αν δεν αναφέρεται σε αυτόν τον κατάλογο, εφόσον πληροί τα κριτήρια για την απαλλαγή που θεσπίζονται στην οδηγία για τον ΦΠΑ.

ε)
Ο κατάλογος καταρτίζεται με αλφαβητική σειρά, κατά χώρα και ονομασία νομίσματος. Στην ίδια κατηγορία νομισμάτων η ταξινόμηση γίνεται κατά αύξουσα αξία του νομίσματος.


στ)
Στον κατάλογο η ονομασία του νομίσματος αντιστοιχεί στη νομισματική μονάδα που αναγράφεται σε αυτό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις στις οποίες η νομισματική μονάδα δεν αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες στο νόμισμα, εφόσον είναι δυνατόν, η ονομασία του αναφέρεται σε παρένθεση.


Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις στις
Ατέλειες – Απαλλαγές ΦΠΑ   24
Εισαγωγή εφημερίδων και περιοδικών ατελώς χωρίς την καταβολή ΦΠΑ στα Τελωνεία (Μάθημα 3), 11 Ιανουαρίου 2016  24
Ορισμένα  Χρυσά Νομίσματα Κωδικού 71.18.90.00  απαλλάσσονται από ΦΠΑ για το έτος 2016, (Μάθημα 3), 27 Νοεμβρίου 2015  26
Απαλλαγές από ΦΠΑ επιβατηγών- οχηματαγωγών πλοίων που δραστηριοποιούνται σε πορθμεία ή άλλες διαδρομές. ΠΟΛ 1037/, Πολ . 1010/2016 (Μάθημα 3) 24 Ιουνίου 2016  27
Οι παραβάσεις λαθρεμπορίας στερούν τον εισαγωγέα από απαλλαγή ΦΠΑ για εξαγωγή ή ενδοκοινοτική πώληση.  Αριθμ. ΠΟΛ. 1140. Μάθημα 3) 29 Σεπτεμβρίου 2016  28
Απαλλαγές ΦΠΑ κατά την εισαγωγή των αγαθών (Απόσπασμα Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, Αύγουστος 2016 (Μάθημα 3) 22 Νοεμβρίου 2016  29
Παραβάσεις που στερούν το δικαίωμα απαλλαγής από ΦΠΑ στα Τελωνεία  ΔΕΦΚΦ Δ 1147939 ΕΞ 2016 (Μάθημα 3) 15 Οκτωβρίου 2016  33

  

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου