Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2016

Αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09 (Απόσπασμα. Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, Αύγουστος 2016 και Τ. 1950/2003) (Μάθημα 3) 26 Νοεμβρίου 2016



9. ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 37 ΚΑΝ. (ΕΚ) 612/09

Οι αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09, είναι οι χώροι στους οποίους εισέρχονται κοινοτικά προϊόντα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), τα οποία δικαιούνται επιστροφής κατά την εξαγωγή.
Δικαίωμα σύστασης αποθήκης ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09 κατέχουν τα πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και κυρίως οι εφοδιαστικές επιχειρήσεις. Για την απόκτηση έγκρισης λειτουργίας αποθήκης ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09 πρέπει να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες:
α) Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στο Τελωνείο στο οποίο υπάγονται, κατά χωρική αρμοδιότητα, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες ζητείται η έγκριση λειτουργίας αποθήκης ανεφοδιασμού, προκειμένου το Τελωνείο να διενεργήσει αυτοψία των χώρων.
β) Μετά από την αυτοψία ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια (σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίδονται από το Τελωνείο), όπου συμπληρώνει την αίτηση για την έγκριση λειτουργίας της αποθήκης.
Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
• υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο εναποθηκευτής δεσμεύεται ότι θα φορτώνει τα προϊόντα ως έχουν, ή κατεψυγμένα ή και συσκευασμένα για ανεφοδιασμό στην Κοινότητα των πλοίων που προορίζονται για την θαλάσσια ναυσιπλοία, των αεροσκαφών που εξυπηρετούν τις διεθνείς γραμμές, συμπεριλαμβανομένων και των ενδοκοινοτικών γραμμών και των εξέδρων γεώτρησης,
• καταστατικό - έναρξη επιτηδεύματος,
• απόσπασμα ποινικού μητρώου του νόμιμου εκπροσώπου του εναποθηκευτή,
• τοπογραφικό σχέδιο και άδεια ανέγερσης του κτιρίου,
• πιστοποιητικό πυροσβεστικής κάλυψης,
• έγγραφα κυριότητας ή μίσθωσης του χώρου,
• λογιστικό σχέδιο παρακολούθησης των εμπορευμάτων,
• έγκριση εφαρμογής απλοποιημένων διαδικασιών κατά τον εφοδιασμό.
Για την απόκτηση της έγκρισης λειτουργίας της αποθήκης απαιτείται, επίσης, κατάθεση εγγυητικής επιστολής στο Τελωνείο, η οποία καλύπτει το 20% των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων των εμπορευμάτων, που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην αποθήκη.
Είναι δυνατή η ταυτόχρονη λειτουργία αποθήκης ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09 και αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης στον ίδιο χώρο, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχειριστής της αποθήκης κατέχει τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις που απαιτούνται.
Τα κοινοτικά προϊόντα της Κ.Α.Π, τα οποία δικαιούνται επιστροφής κατά την εξαγωγή, εισέρχονται και τοποθετούνται στην αποθήκη υπό την κάλυψη παραστατικού εξαγωγής, το οποίο έχει κατατεθεί και έχει γίνει αποδεκτό από το αρμόδιο Τελωνείο. Με την είσοδο των εμπορευμάτων στην αποθήκη ανεφοδιασμού, η οποία βρίσκεται υπό τελωνειακό έλεγχο, το Τελωνείο ενημερώνει τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), ο οποίος προκαταβάλει στον δικαιούχο το ποσό της επιδότησης που δικαιούται.
Τα προϊόντα που εξέρχονται από τις αποθήκες ανεφοδιασμού μπορούν να πάρουν μόνο έναν προορισμό, δηλαδή να αποτελέσουν εφόδια πλοίων, αεροσκαφών ή εξεδρών γεώτρησης. Για την έξοδο των εμπορευμάτων από την αποθήκη ανεφοδιασμού, ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει ένα Δελτίο Παράδοσης Επιδοτούμενων Εφοδίων, το οποίο μπορεί ταυτόχρονα να είναι και Δελτίο Αποστολής και οδηγεί τα προϊόντα στο πλοίο, στο αεροσκάφος ή στην εξέδρα γεώτρησης, όπου γίνεται πράξη παράδοσης-παραλαβής, ενώ μπορεί κατά την φόρτωση να υποστεί και τελωνειακό έλεγχο.
Κατά την διάρκεια της εναποθήκευσης, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των εμπορευμάτων σε άλλη αποθήκη ανεφοδιασμού εντός της χώρας ή της Κοινότητας, υπό την κάλυψη παραστατικού Τ5, το οποίο κατατίθεται στο Τελωνείο πριν από την έξοδο των προϊόντων από την αποθήκη.
Στην περίπτωση που τα αποθηκευμένα προϊόντα δεν μπορούν να πάνε στον προορισμό τους για οποιοδήποτε λόγο (όπως, στις περιπτώσεις που παρήλθε η ημερομηνία λήξεως τους), ο κάτοχος είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το ποσό των δασμών προσαυξημένο κατά 20% ή προσαυξημένο κατά 40%, σε περίπτωση που η επιστροφή έχει γίνει σε άλλο κράτος-μέλος, λόγω του ότι οι επιδοτήσεις είχαν προκαταβληθεί ωσάν το εμπόρευμα να είχε γίνει ήδη εφόδιο.
Οι διατάξεις που αφορούν στις αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09 είναι:
- Το άρθρο 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09[i] για τις κοινές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα γεωργικά προϊόντα.
- Η αριθμ. Τ.1950/42/Γ0019/03/14-4-2003 Α.Υ.Ο. «Αποθήκες ανεφοδιασμού άρθρου 40 Καν. (ΕΚ) 800/99» (ΦΕΚ Β΄ 510).

ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθ. Τ 1950/42/Γ0019/2003 Αποθήκες ανεφοδιασμού άρθρου 40 Καν. (Ε.Κ.) 800/99 (Μάθημα 3) 26 Νοεμβρίου 2016
ΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Αρ. Φύλλου 510 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ                29 Απριλίου 2003
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
α) τις διατάξεις του καν. (Ε.Κ.) 800/99 «Περί κοινών λεπτομερειών εφαρμογής του καθεστώτος των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα γεωργικά προϊόντα».
β) τις διατάξεις του καν.(Ε.Ο.Κ.) 565/80 «Περί της προπληρωμής των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα γεωργικά προϊόντα».
γ) τις διατάξεις του καν. (Ε.Ο.Κ.) 2913/92 «Περί θεσπίσεως του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα».
δ) τις διατάξεις του Κανονισμού Εφαρμογής (Ε.Ο.Κ.) 2454/93.
ε) την Τ. 1940/41/14.4.2003 Α.Υ.Ο. «Τελωνειακές διαδικασίες εφοδιασμού πλοίων, αεροσκαφών, ξένων αποστολών και λοιπών προορισμών με τροφοεφόδια, καπνικά, καύσιμα κ.λ.π.»
στ) τις διατάξεις του Ν. 2960/01 (ΦΕΚ 265/Α/22.11.2001) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας».
ζ) την 1100383/1330/Α0006/31.10.2001 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομικών»
η) το Π.Δ. 81/2002 «Συγχώνευση Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ 57/Α/21.3.2002).
θ) το γεγονός ότι η παρούσα απόφαση δεν προκαλεί δαπάνη για τον Προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:
`Αρθρο 1
Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή
1. Οι αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 40 Καν. (ΕΚ) 800/99 καθώς και ο εναποθηκευτής αποτελούν αντικείμενο έγκρισης της Τελωνειακής Αρχής.
2. Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή για την έκδοση της Έγκρισης, είναι η Τελωνειακή Περιφέρεια, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αποθήκη ανεφοδιασμού.
3. Ως Τελωνείο Ελέγχου της αποθήκης ανεφοδιασμού ορίζεται το προτεινόμενο στην αίτηση Τελωνείο, εφόσον αυτό είναι κατά τόπο και καθ΄ ύλην αρμόδιο. Εάν το προτεινόμενο Τελωνείο δεν είναι κατά τόπον αρμόδιο, αυτό ορίζεται ως Τελωνείο Ελέγχου, εφόσον το κατά τόπον αρμόδιο τελωνείο συμφωνεί και το προτεινόμενο Τελωνείο δεν διατυπώνει αντιρρήσεις.
4. Στις περιπτώσεις, που τα ως άνω Τελωνεία δεν συμφωνούν στον ορισμό Τελωνείου Ελέγχου, το τελευταίο θα ορίζεται με διαταγή της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.
`Αρθρο 2
Προϋποθέσεις χορήγησης έγκρισης αποθήκης ανεφοδιασμού
1. Για τη χορήγηση έγκρισης, υποβάλλεται στην καθοριζόμενη, στην παρ. 2 του άρθρου 1, της παρούσας, Τελωνειακή Αρχή, αίτηση από τον εναποθηκευτή. (Υπόδειγμα 1).
2. στην αίτηση πρέπει να επισυνάπτονται τα παρακάτω έγγραφα.
Καταστατικό και άδεια λειτουργίας της επιχείρησης
Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.
Υπεύθυνη δήλωση του εναποθηκευτή στην οποία θα δεσμεύεται να φορτώνει τα προϊόντα ως έχουν, ή καταψυγμένα, ή και συσκευασμένα για τον ανεφοδιασμό στην Κοινότητα:
α) των πλοίων, που προορίζονται για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα
β) των αεροσκαφών, που εξυπηρετούν τις διεθνείς γραμμές, συμπεριλαμβανομένων και των ενδοκοινοτικών γραμμών και
γ) των εξεδρών γεώτρησης ή εκμετάλλευσης, που αναφέρονται στο άρθρο 44 Καν. (Ε.Κ.) 800/99.
Απόσπασμα Ποινικού Μητρώου του εναποθηκευτή.
Κάτοψη του προς έγκριση χώρου ή τοπογραφικό διάγραμμα για τους υπαίθριους χώρους.
Τίτλοι κυριότητος ή συμφωνητικό μίσθωσης ή έγγραφα παραχώρησης και χρήσης του χώρου.
Έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την επάρκεια και καταλληλότητα των πυροσβεστικών μέσων.
Έγκριση εφαρμογής απλοποιημένων διαδικασιών κατά τον εφοδιασμό, σύμφωνα με την Τ. 1940/41/14.4.2003 Α.Υ.Ο.
`Αρθρο 3
Παροχή εγγύησης
Ο εναποθηκευτής καταθέτει στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή ελέγχου της αποθήκης ανεφοδιασμού, τριτεγγύηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 189-200 Καν (ΕΟΚ) 2913/92 και αρθ. 857-858, Καν. (ΕΟΚ) 2454/93.
Η εγγύηση πρέπει να καλύπτει το 20% των δασμών, οι οποίοι υπολογίζονται σύμφωνα με τον τρόπο που αναφέρεται στο άρθρο 42 παρ. 2 του καν (ΕΚ) 800/99, εκ των οποίων, το ήμισυ τουλάχιστον, καλύπτεται με εγγυητική επιστολή τραπέζης ή ασφαλιστικής εταιρείας.
`Αρθρο 4
Μητρώο Αποθήκης Ανεφοδιασμού - Υποχρεώσεις
Ο εναποθηκευτής υποχρεούται:
α) στην τήρηση «ΜΗΤΡΩΟΥ» θεωρημένου από την Τελωνειακή Αρχή το οποίο περιλαμβάνει:
Την ημερομηνία εισόδου στην αποθήκη ανεφοδιασμού.
Τον αριθμό του τελωνειακού εγγράφου που συνοδεύει τα προϊόντα και το Τελωνείο έκδοσης.
Τις αναγκαίες ενδείξεις για την αναγνώριση της ταυτότητας των προϊόντων (περιγραφή, ποσότητα, βάρος, δασμολογική κλάση).
Την ημερομηνία εξόδου από την αποθήκη, τον αριθμό και τύπο του εγγράφου εξόδου.
Το όνομα του πλοίου ή του αεροσκάφους ή την επωνυμία της επόμενης αποθήκης ανεφοδιασμού.
Την ημερομηνία της φόρτωσης.
β) να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου, ώστε τα εμπορεύματα να μη διαφεύγουν της Τελωνειακής Επιτήρησης και να παρέχει όλα τα αναγκαία μέσα στους τελωνειακούς υπαλλήλους για τη διενέργεια του ελέγχου.
`Αρθρο 5
Έκδοση της έγκρισης
1.Όταν πληρούνται οι όροι που τίθενται από την παρούσα, η αρμόδια κατά το άρθρο 1, Τελωνειακή Αρχή, χορηγεί την έγκριση της αποθήκης ανεφοδιασμού σε έντυπο, σύμφωνα με το Υπόδειγμα 2.
2. Η έγκριση καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο Αδειών Αποθηκών Ανεφοδιασμού άρθρου 40 Καν. (Ε.Κ.) 800/99, στο οποίο αναφέρεται, ο αύξων αριθμός της αποθήκης, η ακριβής διεύθυνσή της και τα στοιχεία του εναποθηκευτή.
3. Η αρίθμηση αρχίζει με τον αριθμό 800, συνεχίζεται με τον κωδικό αριθμό της Τελωνειακής Περιφέρειας και ολοκληρώνεται με τον αύξοντα αριθμό της αποθήκης, αρχής γενομένης από τον αριθμό 01.
4. Η αρίθμηση του βιβλίου συνεχίζεται χωρίς να διακόπτεται στο τέλος κάθε έτους.
5. Η Έγκριση κοινοποιείται:
Στον δικαιούχο αυτής
Στο Τελωνείο Ελέγχου
Στην αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση
Στον αρμόδιο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για χορήγηση της έγκρισης, η αίτηση απορρίπτεται και ενημερώνεται ο αιτών, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την κατάθεση της αίτησης, για τους λόγους της απόρριψης.
Η έγκριση αποθήκης ανεφοδιασμού ανακαλείται, σε περίπτωση που πάψει να ισχύει κάποια από τις προϋποθέσεις χορήγησής της, ή ο εναποθηκευτής υποπέσει σε σοβαρές Τελωνειακές παραβάσεις.
`Αρθρο 6
Αποθήκες Ανεφοδιασμού σε ήδη εγκεκριμένους χώρους
1. Ως αποθήκες ανεφοδιασμού μπορούν να εγκριθούν Αποθήκες αποταμίευσης τύπων Α΄, Γ΄, Δ΄, και Ε΄, ή χώροι όπου βρίσκονται εντός των Ελευθέρων Αποθηκών, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται με την παρούσα.
Δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί για την έκδοση της `Αδειας Τελωνειακής Αποταμίευσης, Ελεύθερης Ζώνης ή Ελεύθερης Αποθήκης, ισχύουν και για τη διαδικασία έγκρισης της αποθήκης ανεφοδιασμού.
2. Στις ως άνω περιπτώσεις, ως Τελωνείο Ελέγχου, ορίζεται το Τελωνείο Ελέγχου των ήδη εγκεκριμένων χώρων.
`Αρθρο 7
Είσοδος των προϊόντων στην αποθήκη
Α. Είσοδος εγχωρίων προϊόντων
Η είσοδος των εγχωρίων προϊόντων ενεργείται με τα αντίτυπα 3 και Ε του παραστατικού εξαγωγής (ΕΔΕ 2), το οποίο κατατίθεται στο αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου.
Στο ως άνω παραστατικό συμπληρώνονται υποχρεωτικά οι θέσεις 1, 2, 3, 5, 8, 14, 17, 19, 26, 31, 32, 33, 37, 38, 41, 44, 46, και 54 του ΕΔΕ.
Στην θέση 44: αναγράφεται η ένδειξη «εναποθήκευση με υποχρεωτική παράδοση για τον εφοδιασμό άρθρο 40 Καν (Ε.Κ.) 800/99.»
Συμπληρώνεται οπωσδήποτε η ημερομηνία αποδοχής του παραστατικού, διότι από αυτήν την ημερομηνία αρχίζει η προθεσμία του άρθρου 40 του Καν (Ε.Κ.) 800/99, εντός της οποίας τα προϊόντα πρέπει να εισαχθούν στην αποθήκη ανεφοδιασμού.
Οι υπόλοιπες θέσεις συμπληρώνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Ενεργείται φυσικός έλεγχος του εμπορεύματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Με την είσοδο των εμπορευμάτων στην αποθήκη, ο εναποθηκευτής καταχωρεί άμεσα τα προϊόντα στο Μητρώο Αποθήκης.
Στη συνέχεια συντάσσει βεβαίωση (Υπόδειγμα 3), την οποία υποβάλλει άμεσα στο Τελωνείο Ελέγχου της αποθήκης, μαζί με το αντίτυπο Ε του ανωτέρω παραστατικού.
Το Νο 3 αντίτυπο, παραμένει στο αρχείο του εναποθηκευτή, ως παραστατικό της εγγραφής εισόδου.
Το Τελωνείο Ελέγχου, αναγράφει των αριθμό καταχώρησης που κοινοποιήθηκε από τον εναποθηκευτή, επί του παραστατικού.
Σε πρόχειρο δε βιβλίο, αναγράφονται τα στοιχεία της λογιστικής καταχώρησης, τα οποία συσχετίζονται με το αντίστοιχο τελωνειακό παραστατικό, τηρουμένου χωριστού φακέλου ανά αποθήκη ανεφοδιασμού για τη διευκόλυνση των ελέγχων.
Β. Είσοδος προϊόντων που μεταφέρονται από άλλο Κράτος - Μέλος.
Η είσοδος των προϊόντων που μεταφέρουν από άλλο Κράτος - Μέλος πραγματοποιείται με την κατάθεση του αντιτύπου ελέγχου Τ5 που συνοδεύει τα προϊόντα.
Το Τ5 καθώς και τυχόν άλλα έγγραφα που συνοδεύουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, δεν καταχωρούνται ως δηλωτικά εισαγωγής.
Οι Τελωνειακές Αρχές ελέγχου των αποθηκών ανεφοδιασμού, επιτηρούν το εμπόρευμα, ώστε αυτό να παραδοθεί στον προβλεπόμενο προορισμό του.
Ο εναποθηκευτής ενημερώνει εγγράφως το Τελωνείο Ελέγχου, τουλάχιστον την προηγούμενη της άφιξης των προϊόντων εργάσιμη ημέρα και ενός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας του Τελωνείου (με την κατάθεση αίτησης ή αποστολής FAX), για την ώρα της επικείμενης άφιξης το είδος και την ποσότητα του εμπορεύματος, ώστε αυτό κατά την κρίση του να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους. Τα εμπορεύματα μπορούν να εκφορτωθούν, μετά από τη συγκεκριμένη καθορισθείσα ώρα και εφ΄ όσον το Τελωνείο Ελέγχου, δεν έχει ειδοποιήσει να μην εκφορτωθούν μέχρι να διεξαχθεί έλεγχος.
Το Τελωνείο Ελέγχου, οφείλει κατά διαστήματα, να προβαίνει σε φυσικούς ελέγχους των αφικνούμενων προϊόντων, σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα.
Σε περίπτωση που τα εμπορεύματα έχουν σφραγιστεί σύμφωνα με το άρθρο 357 του Καν. (ΕΟΚ) 2454/93, το Τελωνείο Προορισμού υποχρεωτικά προβαίνει στον έλεγχο του αλύμαντου και σε αποσφράγιση, συντάσσοντας σχετική διάταξη.
Ο εναποθηκευτής, αφού παραλάβει τα προϊόντα, τα καταχωρεί άμεσα στο Μητρώο Αποθήκης και αφού κρατήσει φωτοαντίγραφο του Τ5 αποστέλλει τα πρωτότυπα στο Τελωνείο Ελέγχου με τη σχετική βεβαίωση τη προηγούμενης παραγράφου.
Το Τελωνείο Ελέγχου βεβαιώνει το αντίτυπο ελέγχου Τ5 και τυχόν άλλο έγγραφο (πχ Τ1), για την είσοδο των προϊόντων στην αποθήκη, βάσει της βεβαίωσης του εναποθηκευτή και τα επιστρέφει στο αρμόδιο τελωνείο του Κράτους - Μέλους
Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στην ανωτέρω παράγραφο Α΄.
`Αρθρο 8
Μεταφορά
Τα προϊόντα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη αποθήκη ανεφοδιασμού, εφ΄ όσον και η δεύτερη αποθήκη και ο δεύτερος εναποθηκευτής είναι ειδικώς εγκεκριμένοι για την εφαρμογή των διατάξεων των σχετικών με την αποθήκη ανεφοδιασμού.
α) Μεταφορά σε εγχώρια αποθήκη:
Με τη κατάθεση αντιτύπου ελέγχου Τ5 και του προβλεπομένου από τον Κ.Β.Σ. σχετικού φορολογικού στοιχείου.
β) Μεταφορά σε αποθήκη ανεφοδιασμού που βρίσκεται σε άλλο Κράτος - Μέλος.
Με την κατάθεση αντιτύπου ελέγχου Τ5 και του κατά περίπτωση εγγράφου μεταφοράς.
Το έντυπο Τ5, συμπληρώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στο παράρτημα 66 του Καν. (ΕΟΚ) 2454/93, παρ. β΄ και ιδιαίτερα οι χώροι 33, 103, 104 και κατά περίπτωση ο 105. Στο χώρο 104 του αντιτύπου ελέγχου Τ5, σημειώνεται στη θέση «`Αλλα (που θα προσδιορισθούν )» και αναγράφεται η ακόλουθη ένδειξη: «Εναποθήκευση με υποχρεωτική παράδοση για τον ανεφοδιασμό - εφαρμογή του άρθρου 40, του Καν (Ε.Κ.) 800/99».
Ειδικά για την (α΄) περίπτωση πέραν των ανωτέρω συμπληρώνεται και ο χώρος 100, όπου αναγράφεται ο αριθμός της παρούσας απόφασης.
Η αποθήκη αναχώρησης αναγράφει τα στοιχεία της αποθήκης προορισμού στο Μητρώο Αποθήκης κατά την έξοδο των προϊόντων και ως δικαιολογητικό εγγραφής χρησιμοποιεί αντίγραφο του Τ5. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, τοποθετεί στο φάκελο και αντίγραφο του Τ5, το οποί έχει επιστραφεί στο Τελωνείο Ελέγχου, και στο οποίο φαίνεται ότι τα προϊόντα έφτασαν στον προορισμό τους.
`Αρθρο 9
Έξοδος από την αποθήκη
Τα εμπορεύματα επιτρέπεται να εξέλθουν της αποθήκης μόνο για εφοδιασμό:
Των πλοίων, που προορίζονται για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα
Των αεροσκαφών, που εξυπηρετούν τις διεθνείς γραμμές , περιλαμβανομένων και των ενδοκοινοτικών γραμμών
Των εξεδρών, γεώτρησης και εκμετάλλευσης, που αναφέρονται στο άρθρο 44 του Καν. (Ε.Κ.) 800/99.
α) Έξοδος για εφοδιασμό εντός της χώρας
Ο εφοδιασμός ενεργείται με το Δελτίο Παράδοσης επιδοτούμενων Εφοδίων (ΔΠΕΕ), σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ και το οριζόμενο από τον Κ.Β.Σ. φορολογικό στοιχείο και μεταφέρεται βάσει του προβλεπόμενου εγγράφου μεταφοράς.
Επί του ΔΠΕΕ αναφέρεται ότι «τα προϊόντα προέρχονται από αποθήκη ανεφοδιασμού του άρθρου 40 Καν. (ΕΚ) 800/1999» και αναγράφεται επ΄ αυτού ο αριθμός καταχώρησης του Μητρώου Αποθήκης, κατά την είσοδο του σ΄ αυτή.
Το Τελωνείο Φόρτωσης επιτηρεί την φόρτωση των συγκεκριμένων προϊόντων προβαίνοντας σε έλεγχο υποκατάστασης και βεβαιώνει, επί του ΔΠΕΕ στα αντίτυπα Α΄ Β΄ και Γ΄ τη διέλευση των εμπορευμάτων για φόρτωση επί του πλοίου ή αεροσκάφους.
Επί του ΔΠΕΕ στα αντίτυπα Β΄, Γ΄, ενεργείται και πράξη παραλαβής από τον κυβερνήτη του πλοίου ή τον υπεύθυνο υπάλληλο της αεροπορικής εταιρείας και σφραγίδα της εταιρείας αυτής.
β) Έξοδος για εφοδιασμό σε άλλο Κράτος - Μέλος
Αν το προϊόν για να φτάσει στον προορισμό του διασχίζει εδάφη άλλων Κρατών - Μελών, πέραν των αναφερομένων στην περιπτ. (α΄), στοιχείων, εκδίδεται και αντίτυπο ελέγχου Τ5, το οποίο συμπληρώνεται, όπως στο άρθρο 7 της παρούσας, στο χώρο 104, με την ένδειξη «προϊόντα του άρθρου 40 Καν (Ε.Κ.) 800/99 με υποχρεωτική παράδοση για τον ανεφοδιασμό».
Η υπογραφή του Τ5 από το αρμόδιο Τελωνείο του Κράτους - Μέλους επιβεβαιώνει τον προορισμό του εμπορεύματος.
γ) Έξοδος για εφοδιασμό σε τρίτη χώρα
Ο εφοδιασμός ενεργείται με την έκδοση των οριζομένων, στις περιπτώσεις (α΄) και (β΄) στοιχείων, κατά περίπτωση.
Όταν τα προϊόντα αναχωρούν απευθείας, για εφοδιασμό πλοίων ή αεροσκαφών σε Τρίτη χώρα, τότε το Τελωνείο Εξόδου βεβαιώνει την έξοδο των εμπορευμάτων επί του ΔΠΕΕ.
Όταν αναχωρούν μέσω εδάφους άλλου Κράτους - Μέλους, η βεβαίωση της εξόδου ενεργείται επί του Τ5 από το Τελωνείο του Κράτους - Μέλους από το οποίο εξάγεται το εμπόρευμα.
Το Τελωνείο Ελέγχου προκειμένου να διαπιστώσει ότι οι παραδοθείσες ποσότητες αντιστοιχούν στις κανονικές ανάγκες των μελών του πληρώματος και των επιβατών του πλοίου ή του αεροσκάφους μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες ή έγγραφα.
Τα αντίτυπα Α΄, Γ΄ αποστέλλονται στο Τελωνείο Ελέγχου της αποθήκης ανεφοδιασμού, το οποίο τα συσχετίζει με το παραστατικό εισόδου στην αποθήκη. Για τα συγκεκριμένα ΔΠΕΕ δεν κατατίθεται Σ.Π.Ε, δεδομένου ότι ήδη έχει κατατεθεί και έχει γίνει αποδεκτό παραστατικό εξαγωγής, πριν την είσοδο των εμπορευμάτων στην αποθήκη ανεφοδιασμού.
Το αντίτυπο Β΄ παραδίδεται στον εναποθηκευτή, και το χρησιμοποιεί ως δικαιολογητικό της εγγραφής στο Μητρώο αποθήκης.
Στις περιπτώσεις που ο εφοδιασμός υπάγεται στις προϋποθέσεις του άρθρου 45 του καν. ΕΚ 800/99 ζητούνται τα έγγραφα που προβλέπονται από το ίδιο άρθρο.
`Αρθρο 10
Παρασκευή προϊόντων
Τα προϊόντα που βρίσκονται σε αποθήκη ανεφοδιασμού, μπορούν να παρασκευασθούν, προκειμένου να παραδοθούν για κατανάλωση επί των αεροσκαφών ή επιβατικών ή οχηματαγωγών πλοίων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα προϊόντα που έχουν παρασκευασθεί πριν την φόρτωση θεωρείται ότι παρασκευάζονται επί του πλοίου ή του αεροσκάφους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των ανωτέρω, είναι η παροχή από τον εναποθηκευτή, επαρκών αποδείξεων στο Τελωνείο Ελέγχου, σχετικά με τα προϊόντα βάσης (ποιότητα ποσότητα φύση, χαρακτηριστικά) που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και για τα οποία ζητείται χορήγηση επιστροφής.
`Αρθρο 11
Παραβάσεις - Κυρώσεις
Εάν διαπιστωθεί, ότι το προϊόν που έχει τεθεί σε αποθήκη ανεφοδιασμού, δεν ακολούθησε τον καθορισμένο προορισμό ή δεν είναι σε θέση να τον ακολουθήσει πλέον, ο εναποθηκευτής οφείλει να καταβάλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή ένα κατ΄ αποκοπή ποσό, το οποίο είναι ίσο με το ποσό των δασμών που προκύπτει κατά την εισαγωγή από Τρίτη χώρα, σε ταυτόσημο προϊόν όταν τίθεται σε ελεύθερη κυκλοφορία, προσαυξημένο κατά 20%.
Το ποσό των δασμών που λαμβάνεται υπ΄ όψιν, είναι αυτό που ισχύει κατά την ημέρα που το προϊόν δεν ακολούθησε τον προορισμό ή εάν αυτό δεν μπορεί να προσδιορισθεί, εφαρμόζεται αυτό που ισχύει την ημέρα διαπίστωσης.
Όταν ο εναποθηκευτής αποδεικνύει, ότι το ποσό που προκαταβλήθηκε για το συγκεκριμένο προϊόν είναι κατώτερο του κατ΄ αποκοπή ποσού, αυτός πληρώνει μόνο το καθαρό που προκαταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 20%.
Στην περίπτωση που το ανωτέρω ποσό έχει προκαταβληθεί σ΄ ένα άλλο Κράτος - Μέλος το ποσό προσαυξάνεται κατά 40%.
Η βεβαίωση των πιο πάνω ποσών γίνεται με έκδοση καταλογιστικής πράξης.
Σε περίπτωση που τα προϊόντα έχουν μεταφερθεί σε μία δεύτερη αποθήκη ανεφοδιασμού, υπεύθυνος για την καταβολή των ως άνω ποσών είναι ο δεύτερος εναποθηκευτής.
Όταν οι απώλειες προϊόντος κατά την παραμονή του στην αποθήκη οφείλονται στη φυσική μείωση της μάζας του ή στη συσκευασία, γι΄ αυτή την απώλεια δεν καταβάλλεται το ως άνω ποσό.
Πέραν της εφαρμογής των παραπάνω κοινοτικών διατάξεων, κάθε παράβαση των διατυπώσεων, των όρων και προϋποθέσεων της παρούσας θεωρείται ως Τελωνειακή παράβαση, η οποία, επιφυλασσομένων των διατάξεων περί λαθρεμπορίας, κολάζεται ως απλή Τελωνειακή παράβαση, σύμφωνα με το Ν. 2960/01 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας»
`Αρθρο 12
Κατάσταση αποθεμάτων
Ο εναποθηκευτής, υποχρεούται μέχρι την πέμπτη ημέρα κάθε μήνα, να καταθέτει κατάσταση αποθεμάτων, για τα εμπορεύματα που βρίσκονται στην αποθήκη την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με το συνημμένο Υπόδειγμα 4.
Στην ως άνω κατάσταση, περιλαμβάνονται και όλες οι καταχωρήσεις που έχουν μηδενισθεί για τις οποίες δεν έχει κοινοποιηθεί έκθεση ελέγχου από το αρμόδιο Τελωνείο.
`Αρθρο 13
Έλεγχος αποθήκης
Αρμόδιο για τον έλεγχο της αποθήκης ανεφοδιασμού είναι το Τελωνείο Ελέγχου της αποθήκης.
Ο έλεγχος διεξάγεται τουλάχιστον μία φορά ετησίως και αφορά:
Τον έλεγχο των εμπορευμάτων του Μητρώου αποθήκης
Τον φυσικό έλεγχο των εμπορευμάτων που βρίσκονται στην αποθήκη.
Μετά το πέρας του ελέγχου συντάσσεται έκθεση αναλυτικά για κάθε εγγραφή εισόδου στην αποθήκη, η οποία πιστώνεται με τα αντίστοιχα έγγραφα εξόδου.
Η έκθεση υποβάλλεται από τους ενεργήσαντες τον έλεγχο στο Τελωνείο Ελέγχου της αποθήκης το οποίο την κοινοποιεί:
Στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια
Στην αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση
Στον εναποθηκευτή
Τα τελωνειακά παραστατικά εισόδου στην αποθήκη που φυλάσσονται στο Τελωνείο Ελέγχου, συσχετίζονται και τακτοποιούνται βάσει της έκθεσης ελέγχου.
Ελέγχους στις αποθήκες ανεφοδιασμού, τόσο φυσικούς όσο και εκ των υστέρων, διενεργούν κατά την κρίση τους και οι Ε.Λ.Υ.Τ.
`Αρθρο 14
Μεταβατικές διατάξεις
Οι ήδη λειτουργούσε αποθήκες ανεφοδιασμού, πρέπει σε διάστημα (4) τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της παρούσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να έχουν λάβει την «Έγκριση» που προβλέπεται από το άρθρο 5 αυτής.
Για την εξόφληση των παραστατικών που έχουν καταχωρηθεί μέχρι την έκδοση της «Έγκρισης» στις ήδη λειτουργούσες αποθήκες ανεφοδιασμού, εφαρμόζονται τα ισχύοντα πριν τη δημοσίευση της παρούσας.
`Αρθρο 15
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 14 Απριλίου 2003
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ   ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ




ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 612/2009 [i] Άρθρο 37
1.   Τα κράτη μέλη μπορούν να προκαταβάλλουν στον εξαγωγέα το ποσό της επιστροφής υπό τις ακόλουθες ειδικές προϋποθέσεις, όταν προσκομίζεται η απόδειξη ότι τα προϊόντα έχουν τεθεί, σε προθεσμία 30 ημερών από τη αποδοχή της διασάφησης εξαγωγής, εκτός περιπτώσεως ανωτέρας βίας, σε χώρους που υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο, με σκοπό τον ανεφοδιασμό στην Κοινότητα,
α)
των πλοίων που προορίζονται για θαλάσσια ναυσιπλοΐα· ή
β)
των αεροσκαφών που εξυπηρετούν τις διεθνείς γραμμές, περιλαμβανομένων και των ενδοκοινοτικών γραμμών· ή
γ)
των εξεδρών γεωτρήσεως ή εκμεταλλεύσεως που αναφέρονται στο άρθρο 41.
Οι υποκείμενοι σε τελωνειακό έλεγχο χώροι, που καλούνται στο εξής αποθήκες ανεφοδιασμού καθώς και ο εναποθηκευτής, πρέπει να είναι ειδικώς εγκεκριμένοι για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
2.   Το κράτος μέλος, στο έδαφος του οποίου βρίσκεται η αποθήκη ανεφοδιασμού, δίνει έγκριση μόνο στους εναποθηκευτές και τις αποθήκες ανεφοδιασμού που προσφέρουν τις αναγκαίες εγγυήσεις. Η έγκριση μπορεί να ανακληθεί.
Η έγκριση δίδεται μόνο στους εναποθηκευτές που δεσμεύονται γραπτώς:
α)
να φορτώνουν προϊόντα ως έχουν ή κατεψυγμένα ή/και συσκευασμένα για τον ανεφοδιασμό στην Κοινότητα:
των πλοίων που προορίζονται για θαλάσσια ναυσιπλοΐα, ή
των αεροσκαφών που εξυπηρετούν τις διεθνείς γραμμές, περιλαμβανομένων και των ενδοκοινοτικών γραμμών, ή
των εξεδρών γεωτρήσεως ή εκμεταλλεύσεως που αναφέρονται στο άρθρο 41·
β)
να τηρούν μητρώο που επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να πραγματοποιούν τους αναγκαίους ελέγχους και το οποίο αναφέρει κυρίως:
την ημερομηνία εισόδου σε αποθήκη ανεφοδιασμού,
τους αριθμούς των τελωνειακών εγγράφων που συνοδεύουν τα προϊόντα καθώς και την επωνυμία του σχετικού τελωνείου,
τις αναγκαίες ενδείξεις για την αναγνώριση της ταυτότητας των προϊόντων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 4,
την ημερομηνία εξόδου των προϊόντων από την αποθήκη ανεφοδιασμού,
τον αριθμό εγγραφής στο μητρώο και, εάν υπάρχει, το όνομα του πλοίου ή των πλοίων ή αεροσκαφών, στα οποία έχουν φορτωθεί τα προϊόντα, ή την επωνυμία της επόμενης αποθήκης,
την ημερομηνία φόρτωσης·
γ)
να διατηρούν αυτό το μητρώο τουλάχιστον για ένα διάστημα τριών ετών από το τέλος του τρέχοντος ημερολογιακού έτους·
δ)
να συμμορφώνονται σε οποιοδήποτε μέτρο ελέγχου, ιδίως περιοδικού, το οποίο οι αρμόδιες αρχές κρίνουν σκόπιμο για τη διαπίστωση της τήρησης των διατάξεων της παρούσας παραγράφου·
ε)
να πληρώνουν τα ποσά που τους ζητούνται, ως απόδοση της επιστροφής, σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 39.
3.   Το ποσό που καταβάλλεται στον εξαγωγέα κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1, καταχωρείται λογιστικώς σαν πληρωμή από τον οργανισμό που έχει προβεί στην προκαταβολή.Αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09 (Απόσπασμα. Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, Αύγουστος 2016 και Τ. 1950/2003) (Μάθημα 3) 26 Νοεμβρίου 2016

9. ΑΠΟΘΗΚΕΣ ΑΝΕΦΟΔΙΑΣΜΟΥ ΑΡΘΡΟΥ 37 ΚΑΝ. (ΕΚ) 612/09

Οι αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09, είναι οι χώροι στους οποίους εισέρχονται κοινοτικά προϊόντα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (Κ.Α.Π.), τα οποία δικαιούνται επιστροφής κατά την εξαγωγή.
Δικαίωμα σύστασης αποθήκης ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09 κατέχουν τα πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα και κυρίως οι εφοδιαστικές επιχειρήσεις. Για την απόκτηση έγκρισης λειτουργίας αποθήκης ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09 πρέπει να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω ενέργειες:
α) Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στο Τελωνείο στο οποίο υπάγονται, κατά χωρική αρμοδιότητα, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις, για τις οποίες ζητείται η έγκριση λειτουργίας αποθήκης ανεφοδιασμού, προκειμένου το Τελωνείο να διενεργήσει αυτοψία των χώρων.
β) Μετά από την αυτοψία ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια (σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίδονται από το Τελωνείο), όπου συμπληρώνει την αίτηση για την έγκριση λειτουργίας της αποθήκης.
Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
• υπεύθυνη δήλωση, με την οποία ο εναποθηκευτής δεσμεύεται ότι θα φορτώνει τα προϊόντα ως έχουν, ή κατεψυγμένα ή και συσκευασμένα για ανεφοδιασμό στην Κοινότητα των πλοίων που προορίζονται για την θαλάσσια ναυσιπλοία, των αεροσκαφών που εξυπηρετούν τις διεθνείς γραμμές, συμπεριλαμβανομένων και των ενδοκοινοτικών γραμμών και των εξέδρων γεώτρησης,
• καταστατικό - έναρξη επιτηδεύματος,
• απόσπασμα ποινικού μητρώου του νόμιμου εκπροσώπου του εναποθηκευτή,
• τοπογραφικό σχέδιο και άδεια ανέγερσης του κτιρίου,
• πιστοποιητικό πυροσβεστικής κάλυψης,
• έγγραφα κυριότητας ή μίσθωσης του χώρου,
• λογιστικό σχέδιο παρακολούθησης των εμπορευμάτων,
• έγκριση εφαρμογής απλοποιημένων διαδικασιών κατά τον εφοδιασμό.
Για την απόκτηση της έγκρισης λειτουργίας της αποθήκης απαιτείται, επίσης, κατάθεση εγγυητικής επιστολής στο Τελωνείο, η οποία καλύπτει το 20% των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων των εμπορευμάτων, που βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην αποθήκη.
Είναι δυνατή η ταυτόχρονη λειτουργία αποθήκης ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09 και αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης στον ίδιο χώρο, υπό την προϋπόθεση ότι ο διαχειριστής της αποθήκης κατέχει τις σχετικές άδειες και εγκρίσεις που απαιτούνται.
Τα κοινοτικά προϊόντα της Κ.Α.Π, τα οποία δικαιούνται επιστροφής κατά την εξαγωγή, εισέρχονται και τοποθετούνται στην αποθήκη υπό την κάλυψη παραστατικού εξαγωγής, το οποίο έχει κατατεθεί και έχει γίνει αποδεκτό από το αρμόδιο Τελωνείο. Με την είσοδο των εμπορευμάτων στην αποθήκη ανεφοδιασμού, η οποία βρίσκεται υπό τελωνειακό έλεγχο, το Τελωνείο ενημερώνει τον αρμόδιο Οργανισμό Πληρωμών & Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού & Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.), ο οποίος προκαταβάλει στον δικαιούχο το ποσό της επιδότησης που δικαιούται.
Τα προϊόντα που εξέρχονται από τις αποθήκες ανεφοδιασμού μπορούν να πάρουν μόνο έναν προορισμό, δηλαδή να αποτελέσουν εφόδια πλοίων, αεροσκαφών ή εξεδρών γεώτρησης. Για την έξοδο των εμπορευμάτων από την αποθήκη ανεφοδιασμού, ο ενδιαφερόμενος συμπληρώνει ένα Δελτίο Παράδοσης Επιδοτούμενων Εφοδίων, το οποίο μπορεί ταυτόχρονα να είναι και Δελτίο Αποστολής και οδηγεί τα προϊόντα στο πλοίο, στο αεροσκάφος ή στην εξέδρα γεώτρησης, όπου γίνεται πράξη παράδοσης-παραλαβής, ενώ μπορεί κατά την φόρτωση να υποστεί και τελωνειακό έλεγχο.
Κατά την διάρκεια της εναποθήκευσης, υπάρχει η δυνατότητα μεταφοράς των εμπορευμάτων σε άλλη αποθήκη ανεφοδιασμού εντός της χώρας ή της Κοινότητας, υπό την κάλυψη παραστατικού Τ5, το οποίο κατατίθεται στο Τελωνείο πριν από την έξοδο των προϊόντων από την αποθήκη.
Στην περίπτωση που τα αποθηκευμένα προϊόντα δεν μπορούν να πάνε στον προορισμό τους για οποιοδήποτε λόγο (όπως, στις περιπτώσεις που παρήλθε η ημερομηνία λήξεως τους), ο κάτοχος είναι υποχρεωμένος να επιστρέψει το ποσό των δασμών προσαυξημένο κατά 20% ή προσαυξημένο κατά 40%, σε περίπτωση που η επιστροφή έχει γίνει σε άλλο κράτος-μέλος, λόγω του ότι οι επιδοτήσεις είχαν προκαταβληθεί ωσάν το εμπόρευμα να είχε γίνει ήδη εφόδιο.
Οι διατάξεις που αφορούν στις αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09 είναι:
- Το άρθρο 37 του Καν. (ΕΚ) 612/09[i] για τις κοινές λεπτομέρειες εφαρμογής του καθεστώτος των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα γεωργικά προϊόντα.
- Η αριθμ. Τ.1950/42/Γ0019/03/14-4-2003 Α.Υ.Ο. «Αποθήκες ανεφοδιασμού άρθρου 40 Καν. (ΕΚ) 800/99» (ΦΕΚ Β΄ 510).

Ε
ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ Αριθ. Τ 1950/42/Γ0019/2003 Αποθήκες ανεφοδιασμού άρθρου 40 Καν. (Ε.Κ.) 800/99 (Μάθημα 3) 26 Νοεμβρίου 2016
ΦΗΜΕΡΙΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ Αρ. Φύλλου 510 ΤΕΥΧΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ                29 Απριλίου 2003
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Έχοντας υπόψη:
α) τις διατάξεις του καν. (Ε.Κ.) 800/99 «Περί κοινών λεπτομερειών εφαρμογής του καθεστώτος των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα γεωργικά προϊόντα».
β) τις διατάξεις του καν.(Ε.Ο.Κ.) 565/80 «Περί της προπληρωμής των επιστροφών κατά την εξαγωγή για τα γεωργικά προϊόντα».
γ) τις διατάξεις του καν. (Ε.Ο.Κ.) 2913/92 «Περί θεσπίσεως του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα».
δ) τις διατάξεις του Κανονισμού Εφαρμογής (Ε.Ο.Κ.) 2454/93.
ε) την Τ. 1940/41/14.4.2003 Α.Υ.Ο. «Τελωνειακές διαδικασίες εφοδιασμού πλοίων, αεροσκαφών, ξένων αποστολών και λοιπών προορισμών με τροφοεφόδια, καπνικά, καύσιμα κ.λ.π.»
στ) τις διατάξεις του Ν. 2960/01 (ΦΕΚ 265/Α/22.11.2001) «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας».
ζ) την 1100383/1330/Α0006/31.10.2001 απόφαση του Πρωθυπουργού και του Υπουργού Οικονομικών «Καθορισμός αρμοδιοτήτων των Υφυπουργών Οικονομικών»
η) το Π.Δ. 81/2002 «Συγχώνευση Υπουργείων Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών (ΦΕΚ 57/Α/21.3.2002).
θ) το γεγονός ότι η παρούσα απόφαση δεν προκαλεί δαπάνη για τον Προϋπολογισμό, αποφασίζουμε:
`Αρθρο 1
Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή
1. Οι αποθήκες ανεφοδιασμού του άρθρου 40 Καν. (ΕΚ) 800/99 καθώς και ο εναποθηκευτής αποτελούν αντικείμενο έγκρισης της Τελωνειακής Αρχής.
2. Αρμόδια Τελωνειακή Αρχή για την έκδοση της Έγκρισης, είναι η Τελωνειακή Περιφέρεια, στη χωρική αρμοδιότητα της οποίας υπάγεται η αποθήκη ανεφοδιασμού.
3. Ως Τελωνείο Ελέγχου της αποθήκης ανεφοδιασμού ορίζεται το προτεινόμενο στην αίτηση Τελωνείο, εφόσον αυτό είναι κατά τόπο και καθ΄ ύλην αρμόδιο. Εάν το προτεινόμενο Τελωνείο δεν είναι κατά τόπον αρμόδιο, αυτό ορίζεται ως Τελωνείο Ελέγχου, εφόσον το κατά τόπον αρμόδιο τελωνείο συμφωνεί και το προτεινόμενο Τελωνείο δεν διατυπώνει αντιρρήσεις.
4. Στις περιπτώσεις, που τα ως άνω Τελωνεία δεν συμφωνούν στον ορισμό Τελωνείου Ελέγχου, το τελευταίο θα ορίζεται με διαταγή της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων και Ε.Φ.Κ.
`Αρθρο 2
Προϋποθέσεις χορήγησης έγκρισης αποθήκης ανεφοδιασμού
1. Για τη χορήγηση έγκρισης, υποβάλλεται στην καθοριζόμενη, στην παρ. 2 του άρθρου 1, της παρούσας, Τελωνειακή Αρχή, αίτηση από τον εναποθηκευτή. (Υπόδειγμα 1).
2. στην αίτηση πρέπει να επισυνάπτονται τα παρακάτω έγγραφα.
Καταστατικό και άδεια λειτουργίας της επιχείρησης
Βεβαίωση έναρξης επιτηδεύματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ.
Υπεύθυνη δήλωση του εναποθηκευτή στην οποία θα δεσμεύεται να φορτώνει τα προϊόντα ως έχουν, ή καταψυγμένα, ή και συσκευασμένα για τον ανεφοδιασμό στην Κοινότητα:
α) των πλοίων, που προορίζονται για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα
β) των αεροσκαφών, που εξυπηρετούν τις διεθνείς γραμμές, συμπεριλαμβανομένων και των ενδοκοινοτικών γραμμών και
γ) των εξεδρών γεώτρησης ή εκμετάλλευσης, που αναφέρονται στο άρθρο 44 Καν. (Ε.Κ.) 800/99.
Απόσπασμα Ποινικού Μητρώου του εναποθηκευτή.
Κάτοψη του προς έγκριση χώρου ή τοπογραφικό διάγραμμα για τους υπαίθριους χώρους.
Τίτλοι κυριότητος ή συμφωνητικό μίσθωσης ή έγγραφα παραχώρησης και χρήσης του χώρου.
Έγκριση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για την επάρκεια και καταλληλότητα των πυροσβεστικών μέσων.
Έγκριση εφαρμογής απλοποιημένων διαδικασιών κατά τον εφοδιασμό, σύμφωνα με την Τ. 1940/41/14.4.2003 Α.Υ.Ο.
`Αρθρο 3
Παροχή εγγύησης
Ο εναποθηκευτής καταθέτει στην αρμόδια Τελωνειακή Αρχή ελέγχου της αποθήκης ανεφοδιασμού, τριτεγγύηση, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις των άρθρων 189-200 Καν (ΕΟΚ) 2913/92 και αρθ. 857-858, Καν. (ΕΟΚ) 2454/93.
Η εγγύηση πρέπει να καλύπτει το 20% των δασμών, οι οποίοι υπολογίζονται σύμφωνα με τον τρόπο που αναφέρεται στο άρθρο 42 παρ. 2 του καν (ΕΚ) 800/99, εκ των οποίων, το ήμισυ τουλάχιστον, καλύπτεται με εγγυητική επιστολή τραπέζης ή ασφαλιστικής εταιρείας.
`Αρθρο 4
Μητρώο Αποθήκης Ανεφοδιασμού - Υποχρεώσεις
Ο εναποθηκευτής υποχρεούται:
α) στην τήρηση «ΜΗΤΡΩΟΥ» θεωρημένου από την Τελωνειακή Αρχή το οποίο περιλαμβάνει:
Την ημερομηνία εισόδου στην αποθήκη ανεφοδιασμού.
Τον αριθμό του τελωνειακού εγγράφου που συνοδεύει τα προϊόντα και το Τελωνείο έκδοσης.
Τις αναγκαίες ενδείξεις για την αναγνώριση της ταυτότητας των προϊόντων (περιγραφή, ποσότητα, βάρος, δασμολογική κλάση).
Την ημερομηνία εξόδου από την αποθήκη, τον αριθμό και τύπο του εγγράφου εξόδου.
Το όνομα του πλοίου ή του αεροσκάφους ή την επωνυμία της επόμενης αποθήκης ανεφοδιασμού.
Την ημερομηνία της φόρτωσης.
β) να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα ελέγχου, ώστε τα εμπορεύματα να μη διαφεύγουν της Τελωνειακής Επιτήρησης και να παρέχει όλα τα αναγκαία μέσα στους τελωνειακούς υπαλλήλους για τη διενέργεια του ελέγχου.
`Αρθρο 5
Έκδοση της έγκρισης
1.Όταν πληρούνται οι όροι που τίθενται από την παρούσα, η αρμόδια κατά το άρθρο 1, Τελωνειακή Αρχή, χορηγεί την έγκριση της αποθήκης ανεφοδιασμού σε έντυπο, σύμφωνα με το Υπόδειγμα 2.
2. Η έγκριση καταχωρείται σε ειδικό βιβλίο Αδειών Αποθηκών Ανεφοδιασμού άρθρου 40 Καν. (Ε.Κ.) 800/99, στο οποίο αναφέρεται, ο αύξων αριθμός της αποθήκης, η ακριβής διεύθυνσή της και τα στοιχεία του εναποθηκευτή.
3. Η αρίθμηση αρχίζει με τον αριθμό 800, συνεχίζεται με τον κωδικό αριθμό της Τελωνειακής Περιφέρειας και ολοκληρώνεται με τον αύξοντα αριθμό της αποθήκης, αρχής γενομένης από τον αριθμό 01.
4. Η αρίθμηση του βιβλίου συνεχίζεται χωρίς να διακόπτεται στο τέλος κάθε έτους.
5. Η Έγκριση κοινοποιείται:
Στον δικαιούχο αυτής
Στο Τελωνείο Ελέγχου
Στην αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση
Στον αρμόδιο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.
Όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για χορήγηση της έγκρισης, η αίτηση απορρίπτεται και ενημερώνεται ο αιτών, εντός προθεσμίας εξήντα (60) ημερών από την κατάθεση της αίτησης, για τους λόγους της απόρριψης.
Η έγκριση αποθήκης ανεφοδιασμού ανακαλείται, σε περίπτωση που πάψει να ισχύει κάποια από τις προϋποθέσεις χορήγησής της, ή ο εναποθηκευτής υποπέσει σε σοβαρές Τελωνειακές παραβάσεις.
`Αρθρο 6
Αποθήκες Ανεφοδιασμού σε ήδη εγκεκριμένους χώρους
1. Ως αποθήκες ανεφοδιασμού μπορούν να εγκριθούν Αποθήκες αποταμίευσης τύπων Α΄, Γ΄, Δ΄, και Ε΄, ή χώροι όπου βρίσκονται εντός των Ελευθέρων Αποθηκών, υπό τους όρους και προϋποθέσεις που καθορίζονται με την παρούσα.
Δικαιολογητικά που έχουν κατατεθεί για την έκδοση της `Αδειας Τελωνειακής Αποταμίευσης, Ελεύθερης Ζώνης ή Ελεύθερης Αποθήκης, ισχύουν και για τη διαδικασία έγκρισης της αποθήκης ανεφοδιασμού.
2. Στις ως άνω περιπτώσεις, ως Τελωνείο Ελέγχου, ορίζεται το Τελωνείο Ελέγχου των ήδη εγκεκριμένων χώρων.
`Αρθρο 7
Είσοδος των προϊόντων στην αποθήκη
Α. Είσοδος εγχωρίων προϊόντων
Η είσοδος των εγχωρίων προϊόντων ενεργείται με τα αντίτυπα 3 και Ε του παραστατικού εξαγωγής (ΕΔΕ 2), το οποίο κατατίθεται στο αρμόδιο Τελωνείο Ελέγχου.
Στο ως άνω παραστατικό συμπληρώνονται υποχρεωτικά οι θέσεις 1, 2, 3, 5, 8, 14, 17, 19, 26, 31, 32, 33, 37, 38, 41, 44, 46, και 54 του ΕΔΕ.
Στην θέση 44: αναγράφεται η ένδειξη «εναποθήκευση με υποχρεωτική παράδοση για τον εφοδιασμό άρθρο 40 Καν (Ε.Κ.) 800/99.»
Συμπληρώνεται οπωσδήποτε η ημερομηνία αποδοχής του παραστατικού, διότι από αυτήν την ημερομηνία αρχίζει η προθεσμία του άρθρου 40 του Καν (Ε.Κ.) 800/99, εντός της οποίας τα προϊόντα πρέπει να εισαχθούν στην αποθήκη ανεφοδιασμού.
Οι υπόλοιπες θέσεις συμπληρώνονται σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Ενεργείται φυσικός έλεγχος του εμπορεύματος σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
Με την είσοδο των εμπορευμάτων στην αποθήκη, ο εναποθηκευτής καταχωρεί άμεσα τα προϊόντα στο Μητρώο Αποθήκης.
Στη συνέχεια συντάσσει βεβαίωση (Υπόδειγμα 3), την οποία υποβάλλει άμεσα στο Τελωνείο Ελέγχου της αποθήκης, μαζί με το αντίτυπο Ε του ανωτέρω παραστατικού.
Το Νο 3 αντίτυπο, παραμένει στο αρχείο του εναποθηκευτή, ως παραστατικό της εγγραφής εισόδου.
Το Τελωνείο Ελέγχου, αναγράφει των αριθμό καταχώρησης που κοινοποιήθηκε από τον εναποθηκευτή, επί του παραστατικού.
Σε πρόχειρο δε βιβλίο, αναγράφονται τα στοιχεία της λογιστικής καταχώρησης, τα οποία συσχετίζονται με το αντίστοιχο τελωνειακό παραστατικό, τηρουμένου χωριστού φακέλου ανά αποθήκη ανεφοδιασμού για τη διευκόλυνση των ελέγχων.
Β. Είσοδος προϊόντων που μεταφέρονται από άλλο Κράτος - Μέλος.
Η είσοδος των προϊόντων που μεταφέρουν από άλλο Κράτος - Μέλος πραγματοποιείται με την κατάθεση του αντιτύπου ελέγχου Τ5 που συνοδεύει τα προϊόντα.
Το Τ5 καθώς και τυχόν άλλα έγγραφα που συνοδεύουν τα συγκεκριμένα προϊόντα, δεν καταχωρούνται ως δηλωτικά εισαγωγής.
Οι Τελωνειακές Αρχές ελέγχου των αποθηκών ανεφοδιασμού, επιτηρούν το εμπόρευμα, ώστε αυτό να παραδοθεί στον προβλεπόμενο προορισμό του.
Ο εναποθηκευτής ενημερώνει εγγράφως το Τελωνείο Ελέγχου, τουλάχιστον την προηγούμενη της άφιξης των προϊόντων εργάσιμη ημέρα και ενός του κανονικού ωραρίου λειτουργίας του Τελωνείου (με την κατάθεση αίτησης ή αποστολής FAX), για την ώρα της επικείμενης άφιξης το είδος και την ποσότητα του εμπορεύματος, ώστε αυτό κατά την κρίση του να προβεί στους αναγκαίους ελέγχους. Τα εμπορεύματα μπορούν να εκφορτωθούν, μετά από τη συγκεκριμένη καθορισθείσα ώρα και εφ΄ όσον το Τελωνείο Ελέγχου, δεν έχει ειδοποιήσει να μην εκφορτωθούν μέχρι να διεξαχθεί έλεγχος.
Το Τελωνείο Ελέγχου, οφείλει κατά διαστήματα, να προβαίνει σε φυσικούς ελέγχους των αφικνούμενων προϊόντων, σύμφωνα με τα συνοδευτικά έγγραφα.
Σε περίπτωση που τα εμπορεύματα έχουν σφραγιστεί σύμφωνα με το άρθρο 357 του Καν. (ΕΟΚ) 2454/93, το Τελωνείο Προορισμού υποχρεωτικά προβαίνει στον έλεγχο του αλύμαντου και σε αποσφράγιση, συντάσσοντας σχετική διάταξη.
Ο εναποθηκευτής, αφού παραλάβει τα προϊόντα, τα καταχωρεί άμεσα στο Μητρώο Αποθήκης και αφού κρατήσει φωτοαντίγραφο του Τ5 αποστέλλει τα πρωτότυπα στο Τελωνείο Ελέγχου με τη σχετική βεβαίωση τη προηγούμενης παραγράφου.
Το Τελωνείο Ελέγχου βεβαιώνει το αντίτυπο ελέγχου Τ5 και τυχόν άλλο έγγραφο (πχ Τ1), για την είσοδο των προϊόντων στην αποθήκη, βάσει της βεβαίωσης του εναποθηκευτή και τα επιστρέφει στο αρμόδιο τελωνείο του Κράτους - Μέλους
Κατά τα λοιπά ισχύουν τα οριζόμενα στην ανωτέρω παράγραφο Α΄.
`Αρθρο 8
Μεταφορά
Τα προϊόντα μπορούν να μεταφερθούν σε άλλη αποθήκη ανεφοδιασμού, εφ΄ όσον και η δεύτερη αποθήκη και ο δεύτερος εναποθηκευτής είναι ειδικώς εγκεκριμένοι για την εφαρμογή των διατάξεων των σχετικών με την αποθήκη ανεφοδιασμού.
α) Μεταφορά σε εγχώρια αποθήκη:
Με τη κατάθεση αντιτύπου ελέγχου Τ5 και του προβλεπομένου από τον Κ.Β.Σ. σχετικού φορολογικού στοιχείου.
β) Μεταφορά σε αποθήκη ανεφοδιασμού που βρίσκεται σε άλλο Κράτος - Μέλος.
Με την κατάθεση αντιτύπου ελέγχου Τ5 και του κατά περίπτωση εγγράφου μεταφοράς.
Το έντυπο Τ5, συμπληρώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες που παρέχονται στο παράρτημα 66 του Καν. (ΕΟΚ) 2454/93, παρ. β΄ και ιδιαίτερα οι χώροι 33, 103, 104 και κατά περίπτωση ο 105. Στο χώρο 104 του αντιτύπου ελέγχου Τ5, σημειώνεται στη θέση «`Αλλα (που θα προσδιορισθούν )» και αναγράφεται η ακόλουθη ένδειξη: «Εναποθήκευση με υποχρεωτική παράδοση για τον ανεφοδιασμό - εφαρμογή του άρθρου 40, του Καν (Ε.Κ.) 800/99».
Ειδικά για την (α΄) περίπτωση πέραν των ανωτέρω συμπληρώνεται και ο χώρος 100, όπου αναγράφεται ο αριθμός της παρούσας απόφασης.
Η αποθήκη αναχώρησης αναγράφει τα στοιχεία της αποθήκης προορισμού στο Μητρώο Αποθήκης κατά την έξοδο των προϊόντων και ως δικαιολογητικό εγγραφής χρησιμοποιεί αντίγραφο του Τ5. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, τοποθετεί στο φάκελο και αντίγραφο του Τ5, το οποί έχει επιστραφεί στο Τελωνείο Ελέγχου, και στο οποίο φαίνεται ότι τα προϊόντα έφτασαν στον προορισμό τους.
`Αρθρο 9
Έξοδος από την αποθήκη
Τα εμπορεύματα επιτρέπεται να εξέλθουν της αποθήκης μόνο για εφοδιασμό:
Των πλοίων, που προορίζονται για τη θαλάσσια ναυσιπλοΐα
Των αεροσκαφών, που εξυπηρετούν τις διεθνείς γραμμές , περιλαμβανομένων και των ενδοκοινοτικών γραμμών
Των εξεδρών, γεώτρησης και εκμετάλλευσης, που αναφέρονται στο άρθρο 44 του Καν. (Ε.Κ.) 800/99.
α) Έξοδος για εφοδιασμό εντός της χώρας
Ο εφοδιασμός ενεργείται με το Δελτίο Παράδοσης επιδοτούμενων Εφοδίων (ΔΠΕΕ), σύμφωνα με το ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ και το οριζόμενο από τον Κ.Β.Σ. φορολογικό στοιχείο και μεταφέρεται βάσει του προβλεπόμενου εγγράφου μεταφοράς.
Επί του ΔΠΕΕ αναφέρεται ότι «τα προϊόντα προέρχονται από αποθήκη ανεφοδιασμού του άρθρου 40 Καν. (ΕΚ) 800/1999» και αναγράφεται επ΄ αυτού ο αριθμός καταχώρησης του Μητρώου Αποθήκης, κατά την είσοδο του σ΄ αυτή.
Το Τελωνείο Φόρτωσης επιτηρεί την φόρτωση των συγκεκριμένων προϊόντων προβαίνοντας σε έλεγχο υποκατάστασης και βεβαιώνει, επί του ΔΠΕΕ στα αντίτυπα Α΄ Β΄ και Γ΄ τη διέλευση των εμπορευμάτων για φόρτωση επί του πλοίου ή αεροσκάφους.
Επί του ΔΠΕΕ στα αντίτυπα Β΄, Γ΄, ενεργείται και πράξη παραλαβής από τον κυβερνήτη του πλοίου ή τον υπεύθυνο υπάλληλο της αεροπορικής εταιρείας και σφραγίδα της εταιρείας αυτής.
β) Έξοδος για εφοδιασμό σε άλλο Κράτος - Μέλος
Αν το προϊόν για να φτάσει στον προορισμό του διασχίζει εδάφη άλλων Κρατών - Μελών, πέραν των αναφερομένων στην περιπτ. (α΄), στοιχείων, εκδίδεται και αντίτυπο ελέγχου Τ5, το οποίο συμπληρώνεται, όπως στο άρθρο 7 της παρούσας, στο χώρο 104, με την ένδειξη «προϊόντα του άρθρου 40 Καν (Ε.Κ.) 800/99 με υποχρεωτική παράδοση για τον ανεφοδιασμό».
Η υπογραφή του Τ5 από το αρμόδιο Τελωνείο του Κράτους - Μέλους επιβεβαιώνει τον προορισμό του εμπορεύματος.
γ) Έξοδος για εφοδιασμό σε τρίτη χώρα
Ο εφοδιασμός ενεργείται με την έκδοση των οριζομένων, στις περιπτώσεις (α΄) και (β΄) στοιχείων, κατά περίπτωση.
Όταν τα προϊόντα αναχωρούν απευθείας, για εφοδιασμό πλοίων ή αεροσκαφών σε Τρίτη χώρα, τότε το Τελωνείο Εξόδου βεβαιώνει την έξοδο των εμπορευμάτων επί του ΔΠΕΕ.
Όταν αναχωρούν μέσω εδάφους άλλου Κράτους - Μέλους, η βεβαίωση της εξόδου ενεργείται επί του Τ5 από το Τελωνείο του Κράτους - Μέλους από το οποίο εξάγεται το εμπόρευμα.
Το Τελωνείο Ελέγχου προκειμένου να διαπιστώσει ότι οι παραδοθείσες ποσότητες αντιστοιχούν στις κανονικές ανάγκες των μελών του πληρώματος και των επιβατών του πλοίου ή του αεροσκάφους μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικές πληροφορίες ή έγγραφα.
Τα αντίτυπα Α΄, Γ΄ αποστέλλονται στο Τελωνείο Ελέγχου της αποθήκης ανεφοδιασμού, το οποίο τα συσχετίζει με το παραστατικό εισόδου στην αποθήκη. Για τα συγκεκριμένα ΔΠΕΕ δεν κατατίθεται Σ.Π.Ε, δεδομένου ότι ήδη έχει κατατεθεί και έχει γίνει αποδεκτό παραστατικό εξαγωγής, πριν την είσοδο των εμπορευμάτων στην αποθήκη ανεφοδιασμού.
Το αντίτυπο Β΄ παραδίδεται στον εναποθηκευτή, και το χρησιμοποιεί ως δικαιολογητικό της εγγραφής στο Μητρώο αποθήκης.
Στις περιπτώσεις που ο εφοδιασμός υπάγεται στις προϋποθέσεις του άρθρου 45 του καν. ΕΚ 800/99 ζητούνται τα έγγραφα που προβλέπονται από το ίδιο άρθρο.
`Αρθρο 10
Παρασκευή προϊόντων
Τα προϊόντα που βρίσκονται σε αποθήκη ανεφοδιασμού, μπορούν να παρασκευασθούν, προκειμένου να παραδοθούν για κατανάλωση επί των αεροσκαφών ή επιβατικών ή οχηματαγωγών πλοίων.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, τα προϊόντα που έχουν παρασκευασθεί πριν την φόρτωση θεωρείται ότι παρασκευάζονται επί του πλοίου ή του αεροσκάφους.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή των ανωτέρω, είναι η παροχή από τον εναποθηκευτή, επαρκών αποδείξεων στο Τελωνείο Ελέγχου, σχετικά με τα προϊόντα βάσης (ποιότητα ποσότητα φύση, χαρακτηριστικά) που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή και για τα οποία ζητείται χορήγηση επιστροφής.
`Αρθρο 11
Παραβάσεις - Κυρώσεις
Εάν διαπιστωθεί, ότι το προϊόν που έχει τεθεί σε αποθήκη ανεφοδιασμού, δεν ακολούθησε τον καθορισμένο προορισμό ή δεν είναι σε θέση να τον ακολουθήσει πλέον, ο εναποθηκευτής οφείλει να καταβάλει στην αρμόδια τελωνειακή αρχή ένα κατ΄ αποκοπή ποσό, το οποίο είναι ίσο με το ποσό των δασμών που προκύπτει κατά την εισαγωγή από Τρίτη χώρα, σε ταυτόσημο προϊόν όταν τίθεται σε ελεύθερη κυκλοφορία, προσαυξημένο κατά 20%.
Το ποσό των δασμών που λαμβάνεται υπ΄ όψιν, είναι αυτό που ισχύει κατά την ημέρα που το προϊόν δεν ακολούθησε τον προορισμό ή εάν αυτό δεν μπορεί να προσδιορισθεί, εφαρμόζεται αυτό που ισχύει την ημέρα διαπίστωσης.
Όταν ο εναποθηκευτής αποδεικνύει, ότι το ποσό που προκαταβλήθηκε για το συγκεκριμένο προϊόν είναι κατώτερο του κατ΄ αποκοπή ποσού, αυτός πληρώνει μόνο το καθαρό που προκαταβλήθηκε προσαυξημένο κατά 20%.
Στην περίπτωση που το ανωτέρω ποσό έχει προκαταβληθεί σ΄ ένα άλλο Κράτος - Μέλος το ποσό προσαυξάνεται κατά 40%.
Η βεβαίωση των πιο πάνω ποσών γίνεται με έκδοση καταλογιστικής πράξης.
Σε περίπτωση που τα προϊόντα έχουν μεταφερθεί σε μία δεύτερη αποθήκη ανεφοδιασμού, υπεύθυνος για την καταβολή των ως άνω ποσών είναι ο δεύτερος εναποθηκευτής.
Όταν οι απώλειες προϊόντος κατά την παραμονή του στην αποθήκη οφείλονται στη φυσική μείωση της μάζας του ή στη συσκευασία, γι΄ αυτή την απώλεια δεν καταβάλλεται το ως άνω ποσό.
Πέραν της εφαρμογής των παραπάνω κοινοτικών διατάξεων, κάθε παράβαση των διατυπώσεων, των όρων και προϋποθέσεων της παρούσας θεωρείται ως Τελωνειακή παράβαση, η οποία, επιφυλασσομένων των διατάξεων περί λαθρεμπορίας, κολάζεται ως απλή Τελωνειακή παράβαση, σύμφωνα με το Ν. 2960/01 «Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας»
`Αρθρο 12
Κατάσταση αποθεμάτων
Ο εναποθηκευτής, υποχρεούται μέχρι την πέμπτη ημέρα κάθε μήνα, να καταθέτει κατάσταση αποθεμάτων, για τα εμπορεύματα που βρίσκονται στην αποθήκη την τελευταία ημέρα του προηγούμενου μήνα, σύμφωνα με το συνημμένο Υπόδειγμα 4.
Στην ως άνω κατάσταση, περιλαμβάνονται και όλες οι καταχωρήσεις που έχουν μηδενισθεί για τις οποίες δεν έχει κοινοποιηθεί έκθεση ελέγχου από το αρμόδιο Τελωνείο.
`Αρθρο 13
Έλεγχος αποθήκης
Αρμόδιο για τον έλεγχο της αποθήκης ανεφοδιασμού είναι το Τελωνείο Ελέγχου της αποθήκης.
Ο έλεγχος διεξάγεται τουλάχιστον μία φορά ετησίως και αφορά:
Τον έλεγχο των εμπορευμάτων του Μητρώου αποθήκης
Τον φυσικό έλεγχο των εμπορευμάτων που βρίσκονται στην αποθήκη.
Μετά το πέρας του ελέγχου συντάσσεται έκθεση αναλυτικά για κάθε εγγραφή εισόδου στην αποθήκη, η οποία πιστώνεται με τα αντίστοιχα έγγραφα εξόδου.
Η έκθεση υποβάλλεται από τους ενεργήσαντες τον έλεγχο στο Τελωνείο Ελέγχου της αποθήκης το οποίο την κοινοποιεί:
Στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια
Στην αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση
Στον εναποθηκευτή
Τα τελωνειακά παραστατικά εισόδου στην αποθήκη που φυλάσσονται στο Τελωνείο Ελέγχου, συσχετίζονται και τακτοποιούνται βάσει της έκθεσης ελέγχου.
Ελέγχους στις αποθήκες ανεφοδιασμού, τόσο φυσικούς όσο και εκ των υστέρων, διενεργούν κατά την κρίση τους και οι Ε.Λ.Υ.Τ.
`Αρθρο 14
Μεταβατικές διατάξεις
Οι ήδη λειτουργούσε αποθήκες ανεφοδιασμού, πρέπει σε διάστημα (4) τεσσάρων μηνών από τη δημοσίευση της παρούσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, να έχουν λάβει την «Έγκριση» που προβλέπεται από το άρθρο 5 αυτής.
Για την εξόφληση των παραστατικών που έχουν καταχωρηθεί μέχρι την έκδοση της «Έγκρισης» στις ήδη λειτουργούσες αποθήκες ανεφοδιασμού, εφαρμόζονται τα ισχύοντα πριν τη δημοσίευση της παρούσας.
`Αρθρο 15
Η παρούσα απόφαση να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Αθήνα, 14 Απριλίου 2003
Ο ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ   ΑΠ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ




ΚΑΝΟΝΙΣΜΌΣ (ΕΚ) αριθ. 612/2009 [i] Άρθρο 37
1.   Τα κράτη μέλη μπορούν να προκαταβάλλουν στον εξαγωγέα το ποσό της επιστροφής υπό τις ακόλουθες ειδικές προϋποθέσεις, όταν προσκομίζεται η απόδειξη ότι τα προϊόντα έχουν τεθεί, σε προθεσμία 30 ημερών από τη αποδοχή της διασάφησης εξαγωγής, εκτός περιπτώσεως ανωτέρας βίας, σε χώρους που υπόκεινται σε τελωνειακό έλεγχο, με σκοπό τον ανεφοδιασμό στην Κοινότητα,
α)
των πλοίων που προορίζονται για θαλάσσια ναυσιπλοΐα· ή
β)
των αεροσκαφών που εξυπηρετούν τις διεθνείς γραμμές, περιλαμβανομένων και των ενδοκοινοτικών γραμμών· ή
γ)
των εξεδρών γεωτρήσεως ή εκμεταλλεύσεως που αναφέρονται στο άρθρο 41.
Οι υποκείμενοι σε τελωνειακό έλεγχο χώροι, που καλούνται στο εξής αποθήκες ανεφοδιασμού καθώς και ο εναποθηκευτής, πρέπει να είναι ειδικώς εγκεκριμένοι για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.
2.   Το κράτος μέλος, στο έδαφος του οποίου βρίσκεται η αποθήκη ανεφοδιασμού, δίνει έγκριση μόνο στους εναποθηκευτές και τις αποθήκες ανεφοδιασμού που προσφέρουν τις αναγκαίες εγγυήσεις. Η έγκριση μπορεί να ανακληθεί.
Η έγκριση δίδεται μόνο στους εναποθηκευτές που δεσμεύονται γραπτώς:
α)
να φορτώνουν προϊόντα ως έχουν ή κατεψυγμένα ή/και συσκευασμένα για τον ανεφοδιασμό στην Κοινότητα:
των πλοίων που προορίζονται για θαλάσσια ναυσιπλοΐα, ή
των αεροσκαφών που εξυπηρετούν τις διεθνείς γραμμές, περιλαμβανομένων και των ενδοκοινοτικών γραμμών, ή
των εξεδρών γεωτρήσεως ή εκμεταλλεύσεως που αναφέρονται στο άρθρο 41·
β)
να τηρούν μητρώο που επιτρέπει στις αρμόδιες αρχές να πραγματοποιούν τους αναγκαίους ελέγχους και το οποίο αναφέρει κυρίως:
την ημερομηνία εισόδου σε αποθήκη ανεφοδιασμού,
τους αριθμούς των τελωνειακών εγγράφων που συνοδεύουν τα προϊόντα καθώς και την επωνυμία του σχετικού τελωνείου,
τις αναγκαίες ενδείξεις για την αναγνώριση της ταυτότητας των προϊόντων σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 παράγραφος 4,
την ημερομηνία εξόδου των προϊόντων από την αποθήκη ανεφοδιασμού,
τον αριθμό εγγραφής στο μητρώο και, εάν υπάρχει, το όνομα του πλοίου ή των πλοίων ή αεροσκαφών, στα οποία έχουν φορτωθεί τα προϊόντα, ή την επωνυμία της επόμενης αποθήκης,
την ημερομηνία φόρτωσης·
γ)
να διατηρούν αυτό το μητρώο τουλάχιστον για ένα διάστημα τριών ετών από το τέλος του τρέχοντος ημερολογιακού έτους·
δ)
να συμμορφώνονται σε οποιοδήποτε μέτρο ελέγχου, ιδίως περιοδικού, το οποίο οι αρμόδιες αρχές κρίνουν σκόπιμο για τη διαπίστωση της τήρησης των διατάξεων της παρούσας παραγράφου·
ε)
να πληρώνουν τα ποσά που τους ζητούνται, ως απόδοση της επιστροφής, σε περίπτωση εφαρμογής των διατάξεων του άρθρου 39.
3.   Το ποσό που καταβάλλεται στον εξαγωγέα κατ' εφαρμογή των διατάξεων της παραγράφου 1, καταχωρείται λογιστικώς σαν πληρωμή από τον οργανισμό που έχει προβεί στην προκαταβολή.

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Απορίες στα ξενόγλωσσα
Τιμολόγια, Φορτωτικές, Πιστοποιητικά, Διατακτικές
Λεξικό
Μεταφοράς, Τελωνείου, Ναυτιλίας, Logistics

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου