Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2016

Καμία καταβολή αποζημίωσης για καθυστέρηση τελωνισμού και παραλαβής εμπορευμάτων από τα Τελωνεία (Μάθημα 4) 2 Νοεμβρίου 2016


Καμία  καταβολή αποζημίωσης για καθυστέρηση τελωνισμού και παραλαβής εμπορευμάτων από τα Τελωνεία  (Μάθημα 4) 2 Νοεμβρίου 2016

Κοινοβουλευτικές ερωτήσεις
30 Απριλίου 2004
ΕL Απάντηση του κ. Bolkestein εξ ονόματος της Επιτροπής
Η Επιτροπή δεν είναι ενήμερη για τα προβλήματα που αναφέρει το Αξιότιμο Μέλος του Κοινοβουλίου. Ελλείψει στοιχείων που να επιτρέπουν τη λεπτομερή ανάλυση του προβλήματος αυτού, δεν είναι δυνατό να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση στα ερωτήματα που τέθηκαν. Παρ’όλ’αυτά, όταν υπάρχουν υπόνοιες ότι τα εμπορεύματα προέρχονται από παραποίηση/απομίμηση, δικαιολογούνται εκτεταμένες και εις βάθος έρευνες.
Η κοινοτική τελωνειακή νομοθεσία δεν προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες εντός των οποίων πρέπει να διενεργούνται οι σχετικοί έλεγχοι από τις τελωνειακές διοικήσεις. Το άρθρο 37 του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα(1)ορίζει ότι τα εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας υπόκεινται σε τελωνειακή επιτήρηση από τη στιγμή της εισόδου τους. Τα εν λόγω εμπορεύματα μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ελέγχου εκ μέρους των τελωνειακών αρχών σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Τα εμπορεύματα παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση για όσο διάστημα απαιτείται προκειμένου να εξακριβωθεί το τελωνειακό καθεστώτος τους και, εφόσον πρόκειται για μη κοινοτικά εμπορεύματα, μέχρις ότου είτε αλλάξουν τελωνειακό καθεστώς, είτε εισέλθουν σε ελεύθερη ζώνη ή ελεύθερη αποθήκη, είτε επανεξαχθούν ή καταστραφούν.
Τα εμπορεύματα που εισέρχονται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας πρέπει να προσκομίζονται στο τελωνείο και να λαμβάνουν τελωνειακό προορισμό (π.χ. υπαγωγή σε τελωνειακό καθεστώς, όπως η θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, η διαμετακόμιση ή το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης). Προς το σκοπό αυτό, τα εμπορεύματα πρέπει να αποτελούν αντικείμενο τελωνειακής διασάφησης. Στο πλαίσιο του ελέγχου των διασαφήσεων, βάσει του άρθρου 68 του προαναφερθέντος κώδικα, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να προβούν στα εξής:
α) σε έλεγχο των εγγράφων, ο οποίος αφορά τη διασάφηση και τα συνημμένα σ’ αυτήν έγγραφα. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να απαιτήσουν από το διασαφιστή να τους προσκομίσει και άλλα έγγραφα για τη διαπίστωση της ακρίβειας των στοιχείων της διασάφησης,
β) σε εξέταση των εμπορευμάτων και, ενδεχομένως, σε δειγματοληψία με σκοπό την ανάλυση ή τον λεπτομερή έλεγχό τους.
Το άρθρο 73 [1]του κώδικα ορίζει εν προκειμένω ότι, όταν πληρούνται οι όροι υπαγωγής στο σχετικό καθεστώς και εφόσον τα εμπορεύματα δεν αποτελούν αντικείμενο μέτρων απαγόρευσης ή περιορισμού, οι τελωνειακές αρχές χορηγούν άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων μόλις εξακριβωθούν ή γίνουν αποδεκτά χωρίς επαλήθευση τα στοιχεία της διασάφησης. Το ίδιο ισχύει αν η επαλήθευση δεν μπορεί να περατωθεί μέσα σε εύλογες προθεσμίες και αν η προσκόμιση των εμπορευμάτων για την επαλήθευση αυτή δεν είναι πλέον απαραίτητη.
Η κοινοτική τελωνειακή νομοθεσία δεν περιέχει διατάξεις για την καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση καθυστερημένης παραλαβής των εμπορευμάτων.
http://www.europarl.europa.eu/img/struct/navigation/hr.gif
Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου της 12ης Οκτωβρίου 1992 περί θεσπίσεως Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα, ΕΕ L 302 της 19.10.1992 – Κανονισμός που τροποποιήθηκε την τελευταία φορά με την Πράξη Προσχώρησης 2003.






[1]  Καν952/2013 Άρθρο 194 - Παράδοση των εμπορευμάτων

1. Όταν πληρούνται οι όροι υπαγωγής των εμπορευμάτων στο  σχετικό καθεστώς και εφόσον δεν έχει τεθεί κανένας περιορισμός και  τα εμπορεύματα δεν αποτελούν αντικείμενο απαγόρευσης, οι τελωνειακές αρχές χορηγούν άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων μόλις  επαληθευθούν ή γίνουν αποδεκτά χωρίς επαλήθευση τα στοιχεία της  τελωνειακής διασάφησης.
Το πρώτο εδάφιο εφαρμόζεται επίσης όταν η επαλήθευση που  αναφέρεται στο άρθρο 188 δεν μπορεί να περατωθεί εντός εύλογης  προθεσμίας και εφόσον η προσκόμιση των εμπορευμάτων για την  επαλήθευση αυτή δεν είναι πλέον απαραίτητη.
2. Όλα τα εμπορεύματα που καλύπτονται από την ίδια διασάφηση παραδίδονται ταυτόχρονα.
Για τους σκοπούς του πρώτου εδαφίου, όταν μια τελωνειακή διασάφηση περιέχει εμπορεύματα που υπάγονται σε δύο ή περισσότερα  είδη, θεωρείται ότι τα στοιχεία για τα εμπορεύματα που υπάγονται  στο κάθε είδος αποτελούν ξεχωριστή τελωνειακή διασάφηση. 
-Καν952/2013 Άρθρο 179 παρ. 4
4. Το τελωνείο στο οποίο υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση  και το τελωνείο στο οποίο προσκομίζονται τα εμπορεύματα ανταλλάσσουν τις πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την επαλήθευση της τελωνειακής διασάφησης και την παράδοση των εμπορευμάτων.


Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις

Τελωνισμός – Επαλήθευση εμπορευμάτων 2
Πρακτικός οδηγός Επαλήθευσης κλπ Εμπορευμάτων 14 Φεβρουαρίου 2014  3
Έλεγχοι Εκτελωνισμού Εμπορευμάτων,  5 Απριλίου 2014  5
Εκτελωνιστικά  Σημειώματα Πληροφόρησης  23
Τελωνισμός Εμπορευμάτων. Καθήκοντα Ελεγκτή Φυσικού Ελέγχου Εμπορευμάτων 17Απριλίου 2014  24
Κανόνες Επαλήθευση των εμπορευμάτων, 19 Απριλίου 2014  31
Οι αρχές για την κατάταξη των εμπορευμάτων στη δασμολογική κλάση 23 Απριλίου 2014  34
Καθεστώς εισαγωγής σε αγαθά τρίτης χώρας αν στο e-Τελωνείο βγει υψηλό Risk Analysis και τελωνισμός. (Μάθημα 4) 15 Αυγούστου 2016  37
Γενικής μορφής Ροή ηλεκτρονικής διαδικασίας στα Τελωνεία, 41
Κάμμυα καταβολή αποζημίωσης για καθυστέρηση τελωνισμού και παραλαβής εμπορευμάτων από τα Τελωνεία  (Μάθημα 4) 2 Νοεμβρίου 2016  42


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε



Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου