Παρασκευή 21 Μαρτίου 2014

Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κανόνες εφαρμογής 21 Μαρτίου 2014


Ειδικοί Φόροι Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στην Ευρωπαϊκή Ένωση Κανόνες εφαρμογής 21 Μαρτίου 2014


Ειδικοί φόροι κατανάλωσης
Επικαιροποίηση 04/2013
Βασικοί κανόνες
Αν η επιχείρησή σας παράγει ή εμπορεύεται προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (αλκοόλη, αλκοολούχα ποτά, ενεργειακά προϊόντα, ηλεκτρική ενέργεια, προϊόντα καπνού), θα πρέπει να γνωρίζετε τους κανόνες για την καταβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται σε αυτά τα προϊόντα.
Κάθε χώρα της ΕΕ μπορεί να επιβάλει και άλλους φόρους σε αυτά τα προϊόντα.
Οι κανόνες της ΕΕ για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης δεν εφαρμόζονται στις ακόλουθες περιφέρειες της ΕΕ:
·         Κανάριοι Νήσοι
·         Γαλλικά υπερπόντια διαμερίσματα
·         Αγγλονορμανδικές νήσοι
·         Νήσοι Ώλαντ
·         Θέουτα και Μελίλια
·         Ιταλικά ύδατα της Λίμνης του Λουγκάνο.
Οι επιχειρήσεις του Μονακό οφείλουν να καταβάλλουν ειδικούς φόρους φόρων κατανάλωσης σύμφωνα με τους συντελεστές που ισχύουν στη Γαλλία.
Οι επιχειρήσεις του Σαν Μαρίνο οφείλουν να καταβάλλουν ειδικούς φόρους κατανάλωσης σύμφωνα με συντελεστές που ισχύουν στην Ιταλία.

Ποια προϊόντα υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης;
Αλκοόλη και αλκοολούχα ποτά (Οδηγίες 92/83/EΚ και 92/84/EΚ της ΕΕ)
·         μπίρα ή μίγματα μπίρας με μη αλκοολούχα ποτά
·         κρασί
·         άλλα ποτά που παρασκευάζονται με ζύμωση όπως ο μηλίτης
·         ενδιάμεσα προϊόντα όπως το σέρι και το πόρτο
·         αιθυλική αλκοόλη, εκτός αν χρησιμοποιείται για την παρασκευή άλλων προϊόντων που δεν προορίζονται για ανθρώπινη κατανάλωση (αν χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης ή κίνησης μπορεί να χαρακτηριστεί ως ενεργειακό προϊόν)
·         αλκοολούχα ποτά
Οι κανόνες της ΕΕ καθορίζουν τους ελάχιστους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης, αλλά σε ορισμένες χώρες τα μικρά ζυθοποιεία (που παράγουν έως και 200.000 hl μπύρας ετησίως) και τα αποστακτήρια (έως και 10 hl καθαρής αλκοόλης ετησίως) δικαιούνται μείωση έως και 50% των κανονικών φόρων. Μειώσεις ή απαλλαγές μπορούν επίσης να χορηγηθούν σε μικρούς οινοπαραγωγούς (κάτω από 1.000 hl ετησίως).
Δεν επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε σπιτικά προϊόντα που δεν παράγονται για εμπορικούς σκοπούς, με εξαίρεση τα αλκοολούχα ποτά.
Μπορούν να εφαρμόζονται μειωμένοι συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης στο κρασί και στα ποτά που παρασκευάζονται με ζύμωση εάν έχουν ογκομετρικό αλκοολικό τίτλο μέχρι και 8,5% vol.
Τα προϊόντα αυτά φορολογούνται αν χρησιμοποιούνται ως:
·         καύσιμο κίνησης
·         καύσιμο θέρμανσης.
Δεν επιβάλλονται ειδικοί φόροι κατανάλωσης σε ενεργειακά προϊόντα όταν δεν χρησιμοποιούνται ως καύσιμο θέρμανσης ή κίνησης.
Οι κανόνες της ΕΕ καθορίζουν τους ελάχιστους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα ενεργειακά προϊόντα.
Προϊόντα καπνού (Οδηγία 2010/12/EΕ)
·         τσιγάρα
·         πούρα
·         πoυράκια
·         καπνός για κάπνισμα, όπως ο λεπτοκομμένος καπνός.
Οι κανόνες της ΕΕ καθορίζουν τους ελάχιστους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης για τα προϊόντα καπνού .
Τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης απαλλάσσονται κατά κανόνα από τους φόρους όταν χρησιμοποιούνται:
·         στο πλαίσιο διπλωματικών ή προξενικών σχέσεων
·         από τις ένοπλες δυνάμεις οποιουδήποτε μέλους του NATO
·         από διεθνείς οργανισμούς.
Όταν τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης αποστέλλονται για τις ανωτέρω χρήσεις, πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό απαλλαγής.
Οι χώρες της ΕΕ μπορούν επίσης να απαλλάσσουν τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης από αυτούς τους φόρους όταν αυτά πωλούνται:
·         σε καταστήματα αφορολόγητων ειδών και μεταφέρονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών σε χώρα εκτός ΕΕ ή σε έδαφος της ΕΕ που δεν υπόκειται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης οι οποίοι ισχύουν στην ΕΕ.
·         σε αεροπλάνο ή πλοίο κατά τη διάρκεια πτήσης ή θαλάσσιου ταξιδιού προς ή από χώρα εκτός ΕΕ ή προς ή από έδαφος της ΕΕ που δεν υπόκειται στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης που ισχύουν στην ΕΕ.
Ποιος και πότε καταβάλλει τους φόρους
Πωλήσεις απευθείας στους τελικούς καταναλωτές
Πωλήσεις σε άλλες επιχειρήσεις
Υπάρχει σημαντική διαφορά ανάμεσα στον χρόνο κατά τον οποίο ένα προϊόν καθίσταταιυποκείμενο σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και στον χρόνο κατά τον οποίο πρέπει νακαταβληθεί αυτός ο φόρος.
Τα περισσότερα προϊόντα καθίστανται υποκείμενα σε ειδικό φόρο κατανάλωσης από τη στιγμή που παράγονται, εξορύσσονται ή εισάγονται στην ΕΕ.
Ο φόρος αυτός όμως αναστέλλεται στην πράξη και δεν απαιτείται η καταβολή του μέχρις ότου το προϊόν «διατεθεί προς κατανάλωση», δηλαδή μέχρις ότου παραληφθεί από άλλη επιχείρηση («παραλήπτης») μετά την έξοδό του από τον εγκεκριμένο χώρο αποθήκευσης ή παραγωγής. Σημειώνεται ότι για την παραγωγή και αποθήκευση προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης χωρίς καταβολή ειδικού φόρου απαιτείται ειδική άδεια από την οικεία χώρα.
Σε περίπτωση καταστροφής ή απώλειας προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης εξαιτίας απρόβλεπτων λόγων ή φυσικών καταστροφών, προτού αυτά διατεθούν προς κατανάλωση, δεν πρέπει να καταβληθούν ειδικοί φόροι κατανάλωσης.
Ποιος καταβάλλει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης;
·         το πρόσωπο ή η επιχείρηση που είναι ο «εγκεκριμένος αποθηκευτής » στον τόπο όπου παράγονται, μεταποιούνται, αποθηκεύονται, αποστέλλονται ή παραλαμβάνονται τα προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης.
·         οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο - αποστολέας, παραλήπτης, μεταφορέας ή τρίτος που παρέχει εγγύηση διακίνησης, κ.λπ. - που εξαίρεσε τα προϊόντα από το καθεστώς αναστολής των ειδικών φόρων κατανάλωσης
·         το πρόσωπο που δηλώνει την εισαγωγή, αν τα προϊόντα εισάγονται χωρίς να τεθούν αμέσως σε καθεστώς αναστολής.
Μεταφορά προϊόντων σε διάφορες χώρες της ΕΕ χωρίς καταβολή ειδικών φόρων κατανάλωσης
Υπάρχουν τρεις βασικοί κανόνες που σάς δίνουν τη δυνατότητα, ως πωλητή, να μεταφέρετε προϊόντα διατηρώντας την αναστολή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, αποφεύγοντας έτσι την καταβολή του.
Στην περίπτωση αυτή ο φόρος πρέπει να καταβληθεί από τον αγοραστή στη χώρα προορισμού σύμφωνα με τους συντελεστές που ισχύουν σε αυτήν τη χώρα.
1ος κανόνας - εγγύηση έναντι κινδύνων κατά τη μεταφορά
Η χώρα της ΕΕ από την οποία αποστέλλονται τα προϊόντα μπορεί να απαιτήσει να συνοδεύονται από εγγύηση κάλυψης των κινδύνων μεταφοράς, που θα ισχύει σε όλη την ΕΕ.
Την εγγύηση αυτή μπορείτε επίσης να τη χορηγήσετε εσείς ως πωλητής (αποθηκευτής ή εγγεγραμμένος αποστολέας), ο μεταφορέας ή ο αγοραστής, ή δύο ή περισσότεροι από τους προαναφερόμενους.
Η χώρα αποστολής μπορεί να παραιτηθεί από αυτή την απαίτηση αν τα προϊόντα μεταφέρονται μόνον εντός των συνόρων της.
Ομοίως, δεν απαιτείται εγγύηση αν και οι δύο χώρες της ΕΕ (αποστολής και προορισμού) συμφωνήσουν γι’ αυτό.
2ος κανόνας - ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο (e-AD)
Μαζί με την εγγύηση, πρέπει επίσης να στείλετε ένα ηλεκτρονικό διοικητικό έγγραφο (e-AD) στην αρμόδια εθνική αρχή για τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης χρησιμοποιώντας το σύστημα διακίνησης και ελέγχου των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης (EMCS).
Η εθνική αρχή:
·         ελέγχει την εγκυρότητα των δεδομένων στο e-AD (π.χ. τον αριθμό μητρώου του πωλητή και του αγοραστή) και σας δίνει κωδικό αναφοράς
·         διαβιβάζει το e-AD στην αρμόδια αρχή της χώρας της ΕΕ όπου βρίσκεται ο αγοραστής (η οποία το διαβιβάζει στον αγοραστή).
Πριν από τη μεταφορά, πρέπει να εκτυπώσετε το e-AD μαζί με τον κωδικό αναφοράς του και να το δώσετε στη μεταφορική εταιρεία.
Μπορείτε να ακυρώσετε το e-AD οποιαδήποτε στιγμή πριν από τη μεταφορά. Κατά τη μεταφορά μπορείτε επίσης να αλλάξετε τον προορισμό χρησιμοποιώντας το σύστημα EMCS.
Εάν το σύστημα EMCS δεν είναι διαθέσιμο μπορείτε να μεταφέρετε τα προϊόντα χωρίς να πληρώσετε ειδικό φόρο κατανάλωσης αν:
·         συνοδεύονται από έγγραφο σε χαρτί με τα ίδια στοιχεία όπως και το e-AD
·         ενημερώσετε γι’ αυτό την αρμόδια αρχή στη χώρα αποστολής. Ορισμένες χώρες απαιτούν τη χορήγηση άδειας στον πωλητή πριν από τη μεταφορά.
3ος κανόνας - παραλαβή των προϊόντων
Ο πωλητής έχει στη διάθεσή του 5 εργάσιμες ημέρες για να επιβεβαιώσει την παραλαβή των προϊόντων στο σύστημα EMCS. Στη συνέχεια:
·         η αρμόδια αρχή στη χώρα προορισμού ελέγχει την εγκυρότητα της επιβεβαίωσης
·         εκδίδει πιστοποιητικό παραλαβής και το διαβιβάζει στην αντίστοιχη αρχή της χώρας αποστολής, η οποία το διαβιβάζει στον πωλητή.
Αφού παραλάβετε αυτό το πιστοποιητικό, μπορείτε να ζητήσετε την αποδέσμευση της εγγύησής σας.
Αν ακολουθήσετε τους τρεις αυτούς κανόνες, δεν θα χρειαστεί, ως πωλητής, να καταβάλετε ειδικό φόρο κατανάλωσης για τα μεταφερόμενα προϊόντα.
Προσέξτε ιδιαίτερα την ποσότητα που αναφέρεται στο πιστοποιητικό παραλαβής. Μόνο σε αυτήν την επιβεβαιωθείσα ποσότητα δεν υποχρεούστε να καταβάλετε φόρο.
Σε περίπτωση απώλειας ή καταστροφής κάποιων προϊόντων κατά τη μεταφορά, μπορείτε να τα προσθέσετε στην παραληφθείσα και επιβεβαιωθείσα ποσότητα.
Επαληθεύστε τον αριθμό ειδικού φόρου κατανάλωσης του εμπορικού σας εταίρου
Για να επαληθεύσετε αν είναι έγκυρος ο αριθμός ειδικού φόρου κατανάλωσης ενός επιχειρηματικού σας εταίρου μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το σύστημα επιβεβαίωσης άδειας ειδικού φόρου κατανάλωσης (SEED).
Αν ο εταίρος σας έχει έγκυρο αριθμό, στο σύστημα SEED θα βρείτε τον κατάλογο των προϊόντων τα οποία έχει την άδεια να εμπορεύεται.

Πωλήσεις σε ιδιώτες καταναλωτές
Αν πωλείτε προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης απευθείας σε ιδιώτες καταναλωτές και ο τόπος πώλησης βρίσκεται στη χώρα σας, θα πρέπει να χρεώσετε ειδικούς φόρους κατανάλωσης σύμφωνα με τους συντελεστές που ισχύουν στη χώρα σας.
Ποσότητες που απαλλάσσονται
Αν ένας ιδιώτης πελάτης μεταφέρει σε μια χώρα της ΕΕ προϊόντα που αγόρασε και για τα οποία έχει καταβάλει φόρους σε άλλη χώρα της ΕΕ, δεν οφείλει να πληρώσει ειδικό φόρο κατανάλωσης, εφόσον τα προϊόντα δεν υπερβαίνουν τις ακόλουθες ποσότητες:
·         τσιγάρα - 800
·         πούρα - 200
·         πουράκια - 400
·         καπνός για κάπνισμα - 1 kg
·         αλκοολούχα ποτά - 10 λίτρα
·         κρασί - 90 λίτρα (μέγιστη ποσότητα 60 λίτρα για τον αφρώδη οίνο)
·         μπίρα - 110 λίτρα
Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ οι ποσότητες αυτές μπορεί να είναι μεγαλύτερες.
Αν ο πελάτης αγοράσει μεγαλύτερες ποσότητες από τις προαναφερόμενες, θα πρέπει να τον πληροφορήσετε ότι πιθανόν να απαιτηθεί να προσκομίσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι τα προϊόντα αυτά προορίζονται για δική του κατανάλωση.
Πωλήσεις μέσω διαδικτύου και εξ αποστάσεως
Αν πωλείτε προϊόντα σε ιδιώτες πελάτες σας μέσω διαδικτύου, πρέπει να καταβάλετε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης σύμφωνα με τους συντελεστές που ισχύουν στη χώρα όπου ζει ο πελάτης.
Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ, μπορείτε να έχετε φορολογικό αντιπρόσωπο ο οποίος μπορεί να πληρώσει τον φόρο για λογαριασμό σας, αν γι’ αυτό έχει συμφωνήσει η αρμόδια αρχή αυτής της χώρας.
Πριν από την αποστολή πρέπει:
·         να ενημερώσετε την αρχή της χώρας προορισμού για την παράδοση
·         να εγγυηθείτε ότι θα καταβληθεί ο ειδικός φόρος κατανάλωσης.
Επιστροφή του φόρου
Αν έχετε ήδη καταβάλει ειδικούς φόρους κατανάλωσης στη χώρα σας για τα προϊόντα που πωλήσατε, μπορείτε να ζητήσετε την επιστροφή του σχετικού ποσού έτσι ώστε να μην πληρώσετε φόρο δύο φορές. Γι’ αυτό θα πρέπει:
·         να ενημερώσετε την αρμόδια αρχή αποστολής στη χώρα σας (καθώς και τη χώρα προορισμού)
·         να προσκομίσετε αποδεικτικά στοιχεία ότι καταβάλατε τον φόρο για τα προϊόντα στη χώρα προορισμού.
Σε ορισμένες χώρες της ΕΕ η πώληση προϊόντων καπνού μέσω διαδικτύου υπόκειται σε δύο περιορισμούς:
·         χρήση φορολογικών χαρτοσήμων ή άλλων φορολογικών επισημάτων της χώρας προορισμού που αποδεικνύουν ότι πληρώσατε εκεί τον ειδικό φόρο κατανάλωσης.
·         αναγραφή προειδοποιήσεων για την υγεία στη γλώσσα ή στις γλώσσες της χώρας προορισμού
Περισσότερες λεπτομέρειες, για κάθε χώρα χωριστά:

Νομική Βάση της ΕΕ
Οδηγία 92/12/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 25ης Φεβρουαρίου 1992 σχετικά με το γενικό καθεστώς, την κατοχή, την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΘ. L 076 της 23/03/1992 σ. 0001 – 0013
Οδηγία 92/81/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992 για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στα πετρελαιοειδή ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΘ. L 316 της 31/10/1992 σ. 0012 - 0015
Οδηγία 92/82/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992 για την προσέγγιση των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΘ. L 316 της 31/10/1992 σ. 0019 - 0020
Οδηγία 92/83/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 19ης Οκτωβρίου 1992 για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης επί των αλκοολούχων ποτών και της αλκοόλης
Οδηγία 92/108/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 14ης Δεκεμβρίου 1992 για την τροποποίηση της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ σχετικά με το γενικό καθεστώς, την κατοχή, την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης και για την τροποποίηση της οδηγίας 92/81/ΕΟΚ  ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΘ. L 390 της 31/12/1992 σ. 0124 - 0126
Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2719/92 της Επιτροπής της 11ης Σεπτεμβρίου 1992 περί συνοδευτικού διοικητικού εγγράφου για την κυκλοφορία, βάσει καθεστώτος αναστολής προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΘ. L 276 της 19/09/1992 σ. 0001 - 0010
Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 3649/92 της Επιτροπής της 17ης Δεκεμβρίου 1992 σχετικά με απλουστευμένο συνοδευτικό έγγραφο για την ενδοκοινοτική κυκλοφορία προϊόντων υποκείμενων σε ειδικό φόρο κατανάλωσης, για τα οποία έχει καταβληθεί φόρος και τα οποία έχουν διατεθεί στην κατανάλωση στο κράτος μέλος αποστολής ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΘ. L 369 της 18/12/1992 σ. 0017 - 0024
Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2225/93 της Επιτροπής της 27ης Ιουλίου 1993 για τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2719/92 περί του συνοδευτικού διοικητικού εγγράφου για την κυκλοφορία, βάσει καθεστώτος αναστολής, προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΘ. L 198 της 07/08/1993 σ. 0005 - 0015
Οδηγία 94/74/ΕΚ του Συμβουλίου της 22ας Δεκεμβρίου 1994 για την τροποποίηση της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ σχετικά με το γενικό καθεστώς, την κατοχή, την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης, της οδηγίας 92/81/ΕΟΚ για την εναρμόνιση των διαρθρώσεων των ειδικών φόρων κατανάλωσης που επιβάλλονται στα πετρελαιοειδή καθώς και της οδηγίας 92/82/ΕΟΚ για την προσέγγιση των συντελεστών των ειδικών φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΘ. L 365 της 31/12/1994 σ. 0046 - 0051
Οδηγία 96/99/ΕΚ του Συμβουλίου της 30ής Δεκεμβρίου 1996 για τροποποίηση της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ σχετικά με το γενικό καθεστώς, την κατοχή, την κυκλοφορία και τους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΘ. L 008 της 11/01/1997 σ. 0012 - 0013
Οδηγία 2000/44/ΕΚ του Συμβουλίου, της 30ής Ιουνίου 2000, για την τροποποίηση της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ, σχετικά με τους προσωρινούς ποσοτικούς περιορισμούς στο προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης τα οποία εισάγονται στη Σουηδία από άλλα κράτη μέλη ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΘ. L 161 της 01/07/2000 σ. 0082 - 0083
Οδηγία 2000/47/ΕΚ του Συμβουλίου, της 20ής Ιουλίου 2000, για την τροποποίηση των οδηγιών 69/169/ΕΟΚ και 92/12/ΕΟΚ όσον αφορά προσωρινούς ποσοτικούς περιορισμούς για τις εισαγωγές μπίρας στη Φινλανδία ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΙΘ. L 197 της 29/07/2000 σ. 0073
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Νοεµβρίου 2000 για τις κατευθυντήριες γραµµές σχετικά µε τις άδειες που χορηγούνται σε αποθηκευτές, δυνάµει της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ του Συμβουλίου, όσον αφορά τη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθµό Ε(2000)3355 ](2000/789/ΕΚ)
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 29ης Νοεμβρίου 2000 για τις κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τις άδειες που χορηγούνται σε αποθηκευτές, δυνάμει της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ του Συμβουλίου, όσον αφορά τη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης [κοινοποιηθείσα υπό τον αριθμό Ε(2000) 3355] (2000/789/ΕΚ) 14.12.2000 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 314/29
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 2870/2000 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 19ης Δεκεμβρίου 2000 για καθορισμό των κοινοτικών μεθόδων αναφοράς που εφαρμόζονται στις αναλύσεις στον τομέα των αλκοολούχων ποτών L 333/20 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων 29.12.2000
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 12ης Μαρτίου 2001 σχετικά με τους μειωμένους συντελεστές ειδικών φόρων κατανάλωσης και τις απαλλαγές από τους φόρους αυτούς, όσον αφορά ορισμένα πετρελαιοειδή που χρησιμοποιούνται για ειδικούς σκοπούς (2001/224/ΕΚ) 23.3.2001 EL Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων L 84/23
ΑΠΟΦΑΣΗ αριθ. 1152/2003/ΕΚ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 16ης Ιουνίου 2003 για την εισαγωγή της πληροφορικής στη διακίνηση και στους ελέγχους των προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης 1.7.2003 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης L 162/5
Οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2003 σχετικά με την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας
Οδηγία 2008/118/ΕΚ του Συμβουλίου, της 16ης Δεκεμβρίου 2008, σχετικά με το γενικό καθεστώς των ειδικών φόρων κατανάλωσης και για την κατάργηση της οδηγίας 92/12/ΕΟΚ [Πράξη(-εις) τροποποίησης]
ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ. 684/2009 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ της 24ης Ιουλίου 2009 για την εφαρμογή της οδηγίας 2008/118/ΕΚ του Συμβουλίου όσον αφορά τις μηχανοργανωμένες  διαδικασίες για τη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης υπό  καθεστώς αναστολής των φόρων αυτών  L 197/24 EL Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης 29.7.2009
Οδηγία 2010/12/ΕΕ του Συμβουλίου της 16ης Φεβρουαρίου 2010 για την τροποποίηση των οδηγιών 92/79/ΕΟΚ, 92/80/ΕΟΚ και 95/59/ΕΚ όσον αφορά τη δομή και τους συντελεστές του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στα βιομηχανοποιημένα καπνά και της οδηγίας 2008/118/ΕΚ
Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 76/2014 της Επιτροπής, της 28ης Ιανουαρίου 2014 , για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 684/2009 όσον αφορά τα δεδομένα που πρέπει να υποβάλλονται στο πλαίσιο των μηχανοργανωμένων διαδικασιών για τη διακίνηση προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωσης υπό καθεστώς αναστολής των φόρων αυτών  Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 026 της 29/01/2014 σ. 0004 - 0035


E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου