Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

Δικαιώματα Υπερημερίας των Τελωνείων (Παρουσίαση βιβλίου) 5 Μαρτίου 2014. Μάθημα (1) Τελωνειακό Δίκαιο


Δικαιώματα Υπερημερίας των Τελωνείων (Παρουσίαση βιβλίου) 5 Μαρτίου 2014. Μάθημα (1) 


Σχόλιο: Η είσοδος της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφερε και νέους τρόπους λειτουργίας των Τελωνειακών διαδικασιών. Ξέραμε εμείς οι παλαιό την προσωρινή Εναπόθεση, την τελωνειακή αποταμίευση , μαες ήλθαν οι φορολογική αποθήκη και η τελωνειακή αποθήκευση. Το Δικαιώματα υπερημερίας στις νέες μορφές αποθήκευσης των υποκειμένων εμπορευμάτων πρέπει να έχουν αναλογική εφαρμογή.  Η εφαρμογή των δικαιωμάτων υπερημερίας είναι συνισταμένη πολλών συντελεστών (τόπος, μέγεθος και αριθμός συσκευασίας, τμήμα χρόνου διαδικασίας κλπ). Το βιβλίο που παρουσιάζουμε έχει συνταχθεί  με όλες αυτές τις παραμέτρους. Αποτελεί δε «κόσμημα» άγχους των εκτελωνιστών 

ΣΕΙΡΑ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ
Γιώργος Γιωγγαράς

Το
ΠΡΟΣΤΙΜO
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ
ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΩΝ
Ανάλυση του άρθρου 41 Εθνικού T.K. Ν.2960/2001
-Tελωνειακό κόλλο, υπολογισμός χρόνου, είδη αποθηκών
-Aπλές και δεκαπλές υπερημέριες, επίλυση διαφορών, πίνακες υπολογισμού.
Χρηματικές επιβαρύνσεις εμπορευμάτων στη ροή διαδικασίας της διασάφησης

Πειραιάς 2002
Εκδόσεις- Γιωγγαράς



Ανακαλύψτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog: Sxoli-Ekteloniston.blogpost.gr  του Γιώργου Γιωγγαρά


Το άρθρο αυτό αποτελεί τροποποίηση του ισχύοντος άρθρου 67 και αφορά στην επιβολή δικαιωμάτων υπερημερίας για εμπορεύματα που εναποτίθενται σε αποθήκες, των οποίων τη διαχείριση έχουν οι Τελωνειακές Αρχές.
Επίσης το άρθρο αυτό προβλέπει την επιβολή δικαιωμάτων αποταμίευσης με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών σ’ εμπορεύματα, που ευρίσκονται αποταμιευμένα σε Αποθήκες Αποταμίευσης.

1. Τα εμπορεύματα που αποτίθενται στις αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης ή στον τελωνειακό περίβολο, τη διαχείριση των οποίων έχουν οι Τελωνειακές Αρχές και προέρχονται είτε από το εξωτερικό είτε από το εσωτερικό υποβάλλονται σε δικαιώματα υπερημερίας μετά παρέλευση οκτώ (8) ημερών από την ημερομηνία εναπόθεσής τους, συμπεριλαμβανομένης και της ημέρας αυτής, κατά τα οριζόμενα στις επόμενες παραγράφους.
Τα δικαιώματα υπερημερίας επιβάλλονται, σε κάθε περίπτωση, για τις παρεχόμενες από τα Τελωνεία υπηρεσίες διαχείρισης και διαφύλαξης των εμπορευμάτων, κατά το χρόνο παραμονής τους στις αποθήκες του Δημοσίου, είτε πρόκειται για προσωρινή εναπόθεση είτε πρόκειται για τελωνειακή αποταμίευση. Στις περιπτώσεις τελωνειακής αποταμίευσης τα εμπορεύματα επιβαρύνονται με δικαιώματα υπερημερίας τέσσερις (4) ημέρες μετά από την κατάθεση παραστατικών πρόσδοσης άλλου τελωνειακού προορισμού.
2. Τα εμπορεύματα που βρίσκονται αποτεθειμένα στις Ελεύθερες Ζώνες, αποθήκες αποταμίευσης και αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης, τη διαχείριση των οποίων έχουν άλλα εκτός των τελωνειακών πρόσωπα, επιβαρύνονται με τα κατά περίπτωση δικαιώματα υπερημερίας μετά τέσσερις (4) ημέρες από την κατάθεση παραστατικών πρόσδοσης προορισμού στα εμπορεύματα αυτά.
'Οταν η λήξη των ανωτέρω προθεσμιών συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα, οι προθεσμίες αυτές παρατείνονται μέχρι την πρώτη εργάσιμη ημέρα.
3. Τις πρώτες δεκαπέντε (15) ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πρώτης παραγράφου επιβάλλεται δικαίωμα υπερημερίας ισόποσο των σαράντα λεπτών (0,40) ευρώ για τα αποβιβαζόμενα εμπορεύματα στις τελωνειακές αποθήκες και είκοσι λεπτών (0,20) ευρώ για τα αποβιβαζόμενα εμπορεύματα στον τελωνειακό περίβολο, για κάθε ημέρα ανά πενήντα (50) χιλιόγραμμα βάρους.
4. 'Οταν το βάρος είναι μεγαλύτερο, υπολογίζεται ως διπλό ή πολλαπλό των πενήντα (50) χιλιογράμμων.
5. Μετά την παρέλευση της παραπάνω δεκαπενθημέρου προθεσμίας το δικαίωμα αυτό διπλασιάζεται και μετά την παρέλευση άλλων δεκαπέντε (15) ημερών τριπλασιάζεται.
6. Τα δικαιώματα αυτά δεν μπορούν να υπερβούν τη συναλλακτική αξία του εμπορεύματος.
7. Τα εμπορεύματα, για τα οποία ζητήθηκε τελωνειακός προορισμός ή τέθηκαν σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς και κατατέθηκε διασάφηση, υποβάλλονται, με την επιφύλαξη της επόμενης παραγράφου 8, στο δεκαπλάσιο του δικαιώματος υπερημερίας μετά τέσσερις (4) ημέρες από την ημέρα της επαλήθευσής τους ή μετά από είκοσι (20) ημέρες από την αποδοχή του ως άνω τελωνειακού παραστατικού. Προκειμένου για εμπορεύματα που βρίσκονται αποτεθειμένα στους χώρους της δεύτερης παραγράφου, το δεκαπλούν δικαίωμα υπερημερίας εισπράττεται μειωμένο κατά το ποσό των αποθηκεύτρων των ως άνω Ζωνών ή αποθηκών.
Τα δικαιώματα υπερημερίας βεβαιώνονται επί του οικείου τελωνειακού παραστατικού και εισπράττονται μαζί με τις λοιπές δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις Συμπληρωματική βεβαίωση είναι δυνατή Τα εμπορεύματα δεν υποβάλλονται σε δικαιώματα υπερημερίας κατά τις τέσσερις (4) επόμενες ημέρες της έκδοσης της άδειας παράδοσης έστω και αν αυτές συμπεριλαμβάνονται εντός των προθεσμιών των προηγούμενων παραγράφων 3 και 5.
8. Σε δεκαπλάσιο δικαίωμα υπερημερίας υποβάλλονται τα εμπορεύματα, για τα οποία κατατέθηκε διασάφηση εξαγωγής ή διαμετακόμισης μετά παρέλευση είκοσι (20) ημερών από την ειδική πρόσκληση της Τελωνειακής Αρχής προς εξαγωγή ή διαμετακόμιση.
9. Εμπορεύματα των οποίων η καθυστέρηση παραλαβής οφείλεται σε λόγους ανώτερης βίας, μπορούν μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου να απαλλάσσονται, ολικά ή μερικά, από τα οφειλόμενα δικαιώματα υπερημερίας.
Η απαλλαγή αυτή παρέχεται με πράξη :
α) των Προϊσταμένων των Τελωνείων Β. τάξης για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητάς τους και για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητας των υποδεέστερων Αρχών που υπάγονται σε αυτά, εφόσον η αιτούμενη απαλλαγή αφορά χρονικό διάστημα μέχρι δεκαπέντε (15) ημερών από την παρέλευση της ανώτερης βίας,
β) των Προϊσταμένων των Τελωνειακών Διευθύνσεων για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητάς τους, καθώς και τα εμπορεύματα της αρμοδιότητας των υποδεέστερων Αρχών που υπάγονται σε αυτές, εφόσον η αιτούμενη απαλλαγή αφορά χρονικό διάστημα μέχρι ενός (1) μήνα, από την παρέλευση της ανώτερης βίας.
'Οταν πρόκειται για απαλλαγή από δικαιώματα υπερημερίας για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των παραπάνω, αυτή χορηγείται με πράξη της Επιτροπής στην έδρα της οικείας Τελωνειακής Περιφέρειας, που αποτελείται από τον αρμόδιο Οικονομικό Επιθεωρητή ως πρόεδρο, τον Προϊστάμενο της οικείας Τελωνειακής Περιφέρειας και έναν Τελωνειακό Διευθυντή.
10. Τα εμπορεύματα της παραγράφου 1 του άρθρου 25 του παρόντα Κώδικα υπόκεινται στο τέταρτο των επιβαλλόμενων, σύμφωνα με τις παραπάνω παραγράφους, δικαιωμάτων υπερημερίας.
Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών μπορούν να απαλλάσσονται από δικαιώματα υπερημερίας που προβλέπονται από την παράγραφο αυτή, ορισμένα εμπορεύματα που εναποτίθενται στις παραπάνω αποθήκες ή σε υπαίθριους χώρους εκτός τελωνειακού περιβόλου.
11. Για τα εμπορεύματα που ευρίσκονται αποταμιευμένα σε αποθήκες αποταμίευσης, υπό τη διαχείριση της Τελωνειακής Αρχής, επιβάλλονται δικαιώματα αποταμίευσης, τα οποία καθορίζονται με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών.

Σύμφωνα με το ισχύον άρθρο, τα εμπορεύματα που εναποτίθενται σε αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης ή στον τελωνειακό περίβολο, τη διαχείριση των οποίων έχουν οι τελωνειακές αρχές ή εναποτίθενται σε ελεύθερες ζώνες, αποθήκες αποταμίευσης και αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης, τη διαχείριση των οποίων έχουν άλλα εκτός των τελωνειακών αρχών πρόσωπα, επιβαρύνονται με δικαιώματα υπερημερίας μετά την παρέλευση των προθεσμιών του άρθρου αυτού.
Επειδή σήμερα τα τελωνεία στην πλειοψηφία τους δεν διαθέτουν τελωνειακές αποθήκες ή περιβόλους, για τις ανάγκες εναπόθεσης των εμπορευμάτων έχουν αναγνωρισθεί ιδιωτικές αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης ή αποταμίευσης τη διαχείριση των οποίων έχουν άλλα εκτός τελωνειακών αρχών πρόσωπα.
Η αντικατάσταση του άρθρου αυτού κρίνεται αναγκαία καθόσον δεν δικαιολογείται πλέον και σε κάθε περίπτωση η επιβολή των δικαιωμάτων υπερημερίας σε βάρος των εκμεταλλευομένων τις αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης ιδιωτών (μη τελωνειακούς χώρους) αφού αυτά έχουν χαρακτήρα:
α) της ποινής για τη μη έγκαιρη παραλαβή του εμπορεύματος,
β) του μισθώματος για τον κατεχόμενο χώρο και
γ) της αποζημίωσης του Δημοσίου για την ευθύνη φύλαξης του εμπορεύματος,
τα οποία όμως παραμένουν για τα εμπορεύματα που εναποτίθενται σε αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης ή στον τελωνειακό περίβολο, τη διαχείριση των οποίων έχουν οι τελωνειακές αρχές και τα οποία λειτουργούσαν ως μοχλός πίεσης των συναλλασσομένων για την έγκαιρη παραλαβή των εμπορευμάτων τους και την είσπραξη των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων.
'Ετσι, για τα εμπορεύματα που βρίσκονται αποτιθέμενα σε ελεύθερες ζώνες, αποθήκες αποταμίευσης ή αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης, τη διαχείριση των οποίων έχουν άλλα εκτός τελωνειακών αρχών πρόσωπα και σε αποθήκες ή χώρους ιδιωτών ευρισκομένων εκτός τελωνειακών χώρων, προτείνεται η επιβολή του διοικητικού κόστους υπερημερίας μετά την πάροδο των προθεσμιών που θεσπίζονται με το άρθρο αυτό, προκειμένου να λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης για την έγκαιρη παραλαβή του εμπορεύματος με συνέπεια την έγκαιρη είσπραξη των απαιτήσεων, την ταχύτερη εκκαθάριση του τελωνειακού καθεστώτος καθόσον τα εμπορεύματα τίθενται και παραμένουν υπό τελωνειακή επιτήρηση μέχρι την εκκαθάριση του καθεστώτος και την έγκαιρη τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων που δημιουργούνται στην τελωνειακή υπηρεσία.
Επίσης προτείνεται η μείωση της επιβάρυνσης των δικαιωμάτων υπερημερίας ως δυσανάλογης σε σχέση με τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Επιπλέον, τροποποιήθηκε η σύνθεση της επιτροπής, που προβλέπεται στην παράγραφο 10 εδάφιο γ', για το λόγο ότι αποτελεί κατάλοιπο παλιάς διάταξης η οποία δεν μπορεί να εφαρμοστεί ουσιαστικά, λόγω της μεταβολής του καθεστώτος των οικονομικών επιθεωρητών.


1. Τα εμπορεύματα που εναποτίθενται στον τελωνειακό περίβολο ή στις αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης, τη διαχείριση των οποίων έχουν οι τελωνειακές αρχές, υποβάλλονται σε δικαιώματα υπερημερίας μετά παρέλευση οκτώ (8) ημερών από την ημερομηνία εναπόθεσής τους. Εάν η λήξη της προθεσμίας συμπίπτει με μη εργάσιμη ημέρα, αυτή παρατείνεται μέχρι την πρώτη εργάσιμη.
Τα δικαιώματα υπερημερίας επιβάλλονται, σε κάθε περίπτωση, για τις παρεχόμενες από τα Τελωνεία υπηρεσίες διαχείρισης και διαφύλαξης των εμπορευμάτων, κατά το χρόνο παραμονής τους σε προσωρινή εναπόθεση στις αποθήκες του δημοσίου. Στις περιπτώσεις τελωνειακής αποταμίευσης σε αποθήκες τη διαχείριση των οποίων έχουν οι τελωνειακές αρχές, τα εμπορεύματα επιβαρύνονται με δικαιώματα υπερημερίας τέσσερις (4) ημέρες μετά την κατάθεση παραστατικών πρόσδοσης άλλου τελωνειακού προορισμού.
2. Τις πρώτες δεκαπέντε (15) ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας της πρώτης παραγράφου επιβάλλεται δικαίωμα υπερημερίας ισόποσο των είκοσι λεπτών (0,20) του ευρώ για τα αποτιθέμενα στις τελωνειακές αποθήκες και δεκαπέντε λεπτών (0,10) του ευρώ για τα αποτιθέμενα εμπορεύματα στον τελωνειακό περίβολο, για κάθε ημέρα ανά πενήντα (50) χιλιόγραμμα βάρους.
3. Όταν το βάρος είναι μικρότερο των πενήντα (50) χιλιογράμμων αυτό λογίζεται ως πενήντα (50) χιλιόγραμμα, ενώ όταν είναι μεγαλύτερο υπολογίζεται ως διπλό ή πολλαπλό των πενήντα (50) χιλιογράμμων.
4. Μετά την παρέλευση της παραπάνω δεκαπενθήμερης προθεσμίας το δικαίωμα αυτό διπλασιάζεται και μετά την παρέλευση άλλων δεκαπέντε (15) ημερών τριπλασιάζεται.
5. Τα εμπορεύματα που έχουν εναποτεθεί στις παραπάνω αποθήκες για τα οποία ζητείται τελωνειακός προορισμός ή θέση σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς και κατατίθεται διασάφηση, υποβάλλονται στο δεκαπλάσιο του δικαιώματος υπερημερίας μετά τέσσερις (4) ημέρες από την  επαλήθευσή τους, ή μετά είκοσι (20) ημέρες από την αποδοχή του ως άνω τελωνειακού παραστατικού.
6. Τα ως άνω δικαιώματα δεν μπορούν να υπερβούν τη συναλλακτική αξία του εμπορεύματος.
7. Για τα εμπορεύματα, για τα οποία κατατέθηκε διασάφηση εξαγωγής ή διαμετακόμισης, το δεκαπλάσιο ως άνω δικαίωμα υπερημερίας επιβάλλεται μετά παρέλευση ενός (1) μήνα από την αποδοχή των σχετικών παραστατικών.
8. Τα δικαιώματα υπερημερίας βεβαιώνονται επί του οικείου παραστατικού και     εισπράττονται μαζί με τις λοιπές δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις. Συμπληρωματική βεβαίωση είναι δυνατή.        
9. Για τα ως άνω εμπορεύματα δεν υπολογίζονται δικαιώματα υπερημερίας κατά τις τέσσερις (4) επόμενες ημέρες από την έκδοση της άδειας παράδοσης. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας αυτής τα εμπορεύματα επιβαρύνονται με απλά δικαιώματα υπερημερίας.
10. Εμπορεύματα των οποίων η καθυστέρηση παραλαβής οφείλεται σε λόγους ανώτερης βίας μπορούν μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου να απαλλάσσονται ολικά ή μερικά από τα οφειλόμενα δικαιώματα υπερημερίας.
Η απαλλαγή αυτή παρέχεται με πράξη:
α) των προϊσταμένων των τελωνείων Β΄ τάξης για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητάς τους και για τα εμπορεύματα αρμοδιότητας των υποδεέστερων αρχών που υπάγονται σε αυτά, εφόσον η αιτούμενη απαλλαγή αφορά χρονικό διάστημα μέχρι δεκαπέντε (15) ημερών.
β) των προϊσταμένων των τελωνείων Α΄ τάξης, επιπέδου διεύθυνσης, για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητάς τους, καθώς και για τα εμπορεύματα της αρμοδιότητας των υποδεέστερων αρχών που υπάγονται σε αυτές, εφόσον η αιτούμενη απαλλαγή αφορά χρονικό διάστημα μέχρι ένα (1) μήνα.
Όταν πρόκειται για απαλλαγή από δικαιώματα υπερημερίας για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των ανωτέρω, αυτή χορηγείται με πράξη επιτροπής στην έδρα της οικείας τελωνειακής περιφέρειας, που αποτελείται από τον προϊστάμενο της περιφέρειας αυτής ως πρόεδρο και δύο προϊσταμένους τελωνείων της ίδιας περιφέρειας ως μέλη, τα οποία ορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.
11. Για τα εμπορεύματα που έχουν εναποτεθεί σε ελεύθερες ζώνες, αποθήκες αποταμίευσης ή αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης, τη διαχείριση των οποίων έχουν άλλα εκτός τελωνειακών αρχών πρόσωπα και σε αποθήκες ή χώρους ιδιωτών (προσωρινής εναπόθεσης ή αποταμίευσης), ευρισκομένων εκτός τελωνειακών χώρων εισπράττεται διοικητικό κόστος υπερημερίας μετά παρέλευση τεσσάρων (4) ημερών από την επαλήθευσή τους ή είκοσι (20) ημερών από την αποδοχή των παραστατικών πρόσδοσης προορισμού στα εμπορεύματα αυτά.
12. Το διοικητικό κόστος υπερημερίας επιβάλλεται μετά την παρέλευση των προθεσμιών της προηγούμενης παραγράφου και ανέρχεται σε δεκαπέντε (15) ευρώ ημερησίως, βεβαιώνεται δε και εισπράττεται επί του τελωνειακού παραστατικού. Οι διατάξεις της παραγράφου 10 εφαρμόζονται ανάλογα και για την απαλλαγή από το διοικητικό κόστος υπερημερίας.
13. Η κατά τα ανωτέρω επιβάρυνση των εμπορευμάτων με δικαιώματα υπερημερίας ή το διοικητικό κόστος δεν αναστέλλει την εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 37 του παρόντα κώδικα.
14. Με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών επιτρέπεται η αύξηση ή η μείωση του δικαιώματος υπερημερίας και του διοικητικού κόστους υπερημερίας του παρόντος άρθρου.»
15. Για τα εμπορεύματα που ευρίσκονται αποταμιευμένα σε αποθήκες αποταμίευσης, υπό τη διαχείριση της τελωνειακής αρχής, επιβάλλονται δικαιώματα αποταμίευσης, τα οποία καθορίζονται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών. [1]


Δικαιώματα υπερημερίας – Ελλείμματα (άρθρο 11)
1. τα εναποτιθέμενα εμπορεύματα  στις αποθήκες  προσωρινής εναπόθεσης  επιβαρύνονται  με τα, κατά τις διατάξεις του άρθρου 41 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα , προβλεπόμενα δικαιώματα υπερημερίας μετά δύο ημέρες από την κατάθεση ή έκδοση του οικείου τελωνειακού παραστατικού εγγράφου με το οποίο δίνεται οποιοσδήποτε τελωνειακός προορισμός στα εμπορεύματα αυτά.
2.εάν από την Τελωνειακή αρχή διαπιστωθεί ότι ελλείπουν εμπορεύματα που έχουν εναποτεθεί στις αποθήκες προσωρινής εναπόθεσης, χωρίς να έχουν τηρηθεί γι αυτά οι τελωνειακές και λοιπές συναφείς διατυπώσεις και να έχει χορηγηθεί η κατά περίπτωση απαιτούμενη κατά τις διατάξεις της παρούσας ή άλλων τελωνειακών νόμων και κανονισμών γραπτή άδεια παράδοσης ή εξόδου η φόρτωσης αυτών από το αρμόδιο Τελωνείο, εφαρμόζονται οι περί λαθρεμπορίας διατάξεις του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα, ασχέτως της τυχόν λήψης από την Τελωνειακή Αρχή εγγύησης ή άλλου διασφαλιστικού , των δασμών και λοιπών φόρων.
-Τα πρόστιμα για τελωνειακές παραβάσεις, τα δικαιώματα υπερημερίας λόγω  καθυστέρησης παραλαβής των εμπορευμάτων από το τελωνείο κλπ. αναγνωρίζονται ως έξοδο και προσαυξάνουν το εισαγόμενο προιόν (λογ.20,24 κλπ.). Αν δεν  μεταφέρθηκαν στους λογαριασμούς αυτούς θα μεταφερθούν στο λογ.81, αλλά θα  αναγνωρισθούν όμως ως δαπάνη (Φορ.Εφ.Αθ. 641/68).



[1] Ν. 3583/2007 ΦΕΚ Α 142/26-8-2007.
Το άρθρο 41 αντικαθίσταται ως ακολούθως: 




ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΩΝ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΩΝ 9

1. ΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΜΟΥ                                                             9
1.1.  Άρθρο 41 Ν. 2960/2001  ‘Δικαιώματα υπερημερίας και αποταμίευσης’      9
2. ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ                                  14
2.1 ΓΕΝΙΚΑ                                                                                                            14
2.1.1 Η Γέννηση των τελωνειακών υπερημεριών                                         14
2.1.2 Έννοια                                                                                                        31
2.1.3 Μορφές αποθηκευτικών χώρων. Τελωνειακός περίβολος                32
2.1.4 Διαχωρισμός των υπερημεριών εξ αποθήκευσης και εκ κατάθεσης τελωνειακού παραστατικού                                                                                                      36
2.1.5 Οι τελωνειακές υπερημέριες εκπίπτονται σαν έξοδα                          39
2.1.6. Οι υπερημέριες στην διασάφηση                                                           41

2.2 ΑΠΛΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ                                                                            43
2.2.1 Προθεσμία επιβολής των                                                                         43
2.2.2. Η συσκευασία σαν βάση υπολογισμού των υπερημεριών                50
2.2.2.1 Το εμπορευματοκιβώτιο (κόνεξ)                                                   53
2.2.2.2. Παλέτες                                                                                              56
2.2.2.3. Τα λοιπά μέσα μεταφοράς                                                              56
2.2.3 Οι παράμετροι τιμολόγηση των υπερημεριών                                     57
2.2.3.1 Το τελωνειακό κόλλο                                                                       57
2.2.3.2. Ο παράγοντας χρόνος                                                                     61
2.2.3.3. Ο υπολογισμός των υπερημεριών                                                 61
2.2.4. Παραδείγματα εφαρμογής                                                                      64
2.2.5 Παρουσίαση των υπερημεριών στη διασάφηση                                  70
2.2.6. Πίνακες απλών υπερημεριών για ένα κόλλο σε τακτά χρονικά διαστήματα                                                                                                                               71

2.3 ΔΕΚΑΠΛΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ                                                                   76
2.3.1.Έννοια                                                                                                        76
2.3.2. Ορισμός τελωνισμού ή εξέτασης ή επαλήθευσης των εμπορευμάτων 77
2.3.3. Τρόποι υπολογισμού δεκαπλών                                                            82
2.3.3.1. Δεκαπλές αποθηκών με τελωνειακή διαχείριση                         82
2.3.3.2 Δεκαπλές αποθηκών διαχείρισης τρίτων προσώπων πλην τελωνείων 85
2.3.6. Διαφορές δεκαπλών και απλών υπερημεριών                                    88
2.3.7. Παραδείγματα εφαρμογές                                                                      88

2.4. ΜΕΙΩΜΕΝΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ                                                              92

2.5. ΟΙ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ ΣΤΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ                                                                                                                                   95
2.5.1 Στην προσωρινή εναπόθεση                                                                   95
2.5.2. Στην Ελεύθερη Ζώνη και Ελεύθερη Αποθήκη                                    95
2.5.3 Στην τελωνειακή αποταμίευση, στην αίτηση ανάλωσης                    96
2.5.4 Προσωρινή εισαγωγή                                                                              97
2.5.5. Βεβαίωση κοινοτικού χαρακτήρα Ε 109 Καν 2454/93 εφαρμοστικού του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα                                                                   98
2.5.6. Στα ατελώς παραλαμβανόμενα                                                           100
2.5.7. Στην εξαγωγή                                                                                         101
2.5.8. Στην αίτηση εφοδιασμού πλοίων                                                       101
2.5.9. Στην τελειοποίηση                                                                                102
2.5.10. Στα ελεύθερα τελωνειακά συγκροτήματα                                        102
2.5.11. Στη διαμετακόμιση                                                                             103
2.5.12. Στη διαμετακόμιση εξωτερικής αποστολής (εξ αποταμίευσης)   104
2.5.13. Στη πρακτορειακή μεταφόρτωση                                                    104
2.5.14 Στη προσωρινή εισαγωγή                                                                  105
2.5.14. Στα αζήτητα ή εγκαταληφθέντα                                                        106
2.5.15. Στην καταστροφή υποκειμένων εμπορευμάτων                            108
2.5.16. Στην αμφισβήτηση                                                                             108
2.5.17. Στα εμπορεύματα σε πλωτά μέσα (φορτηγίδες)                              109
2.5.18. Στα επανεισαγόμενα εμπορεύματα τοποθετημένα σε ιδιωτικές αποθήκες                                                                                                                             110
2.5.19. Στην επανεξαγωγή                                                                              111

2.6. ΑΠΑΛΛΑΓΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΩΝ                                                            114
2.6.1 Λόγοι απαλλαγής                                                                                   114
2.6.1.1 Παραλήπτης το Κράτος                                                                 114
2.6.1.2 Ανωτέρα βία                                                                                    114
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις ανωτέρας βίας                                   115
Χαρακτηριστικές περιπτώσεις που δεν αποτελούν ανωτέρα βία     117
2.6.1.3 Ελαφρύνσεις υπερημεριών εμπορευμάτων στις ιδιωτικές αποθήκες    119
2.6.1.4. Φορολογικές Αποθήκες                                                               124
2.6.1.6 Παραλήπτες οι Διεθνείς Φιλανθρωπικές Οργανώσεις              125
2.6.1.7. Εμπορεύματα που αποβιβάζονται λόγω ανωτέρας βίας         126

2.7. ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΑΠΑΛΛΑΓΗΣ                                                              127
2.7.1. Γενικά                                                                                                     127
2.7.2. Σε πρώτο βαθμό εκδίκαση                                                                   130
α. Προϊστάμενοι Τελωνείων Β τάξης                                                       130
β. Προιστάμενοι Τελωνειακών Διευθύνσεων                                          130
γ. Επιτροπή                                                                                                   131
2.7.3. Σε τελευταίο βαθμό εκδίκασης                                                            131

2.8. ΑΝΑΠΤΥΓΜΕΝΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΑΣ                                                                                                131

2.9. Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΕΝΟΣ ΚΑΛΟΥ ΜΑΝΑΤΖΕΡ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ                                                               135

2.10. ΟΔΗΓΟΣ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ ΓΙΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΥΠΕΡΗΜΕΡΙΕΣ                                                                                                                                 137

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ                                                                                                     140
1. Άρθρο 67 Ν 1165/1918 ” ‘Περί δικαιωμάτων υπερημερίας’               140
2. Διαφορές νέου άρθρου 41 σε σχέση με το 67 του Ελληνικού Τελωνειακού Κώδικα                                                                                                                             147

ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ                                                                                                 150

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ                                                                        151

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ                                                                          155

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου