Πέμπτη 9 Απριλίου 2015

Πιστοποιητικό ATR. Συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας (Μάθημα 2), 8 Απριλίου 2015, Μέρος πρώτο





Πιστοποιητικό ATR. Συνεργασία Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας (Μάθημα 2), 8 Απριλίου 2015, Μέρος πρώτο


ΑΠΌΦΑΣΗ αριθ. 1/2006 ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΉΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΉΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΊΑΣ ΕΚ-ΤΟΥΡΚΊΑΣ
της 26ης Σεπτεμβρίου 2006
για καθορισμό λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της απόφασης αριθ. 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας (2006/646/ΕΚ)
Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ,
Έχοντας υπόψη:
τη συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας και της Τουρκίας, της 12ης Σεπτεμβρίου 1963,
την απόφαση αριθ. 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας, της 22ας Δεκεμβρίου 1995, για την εφαρμογή της οριστικής φάσης της τελωνειακής ένωσης (1), και ιδίως το άρθρο 3 παράγραφος 6, το άρθρο 13 παράγραφος 3 και το άρθρο 28 παράγραφος 3,
Εκτιμώντας τα ακόλουθα:
(1)          Η επιτροπή τελωνειακής συνεργασίας καθορίζει τα απαιτούμενα ενδεδειγμένα μέτρα για την εφαρμογή των διατάξεων της τελωνειακής ένωσης που αναφέρονται στα άρθρα 3, 13 και 28 της απόφασης αριθ. 1/95. Για το σκοπό αυτό, εξέδωσε την απόφαση αριθ. 1/2001 της 28ης Μαρτίου 2001 για την τροποποίηση της απόφασης αριθ. 1/96, σχετικά με τον καθορισμό λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της απόφασης αριθ. 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας (2).

(2)          Είναι ανάγκη να ευθυγραμμισθούν οι διατάξεις της απόφασης αριθ. 1/2001 προς τις πρόσφατες τροποποιήσεις του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής, της 2ας Ιουλίου 1993, για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου για τη θέσπιση κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (3), ιδίως όσον αφορά την πιθανή άρνηση υπολογισμού της μερικής απαλλαγής από δασμούς στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, βάσει της μεθόδου φορολόγησης της προστιθεμένης αξίας. Είναι ανάγκη επίσης να δοθεί η δυνατότητα στις τελωνειακές αρχές των κρατών μελών να εκδίδουν κοινοτικές «ενιαίες άδειες» για εγκεκριμένους εξαγωγείς και να προβλεφθεί η αποδοχή από την Τουρκία των πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR τα οποία καταρτίζονται με βάση αυτές τις άδειες.

(3)          Συνεπεία της διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαιτείται περαιτέρω να παρεμβληθεί το κείμενο των διαφόρων ενδείξεων στις νέες επίσημες γλώσσες της Κοινότητας.

(4)          Η απόφαση αριθ. 1/1999 της επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας ΕΚ-Τουρκίας, της 28ης Μαΐου 1999, σχετικά με τη διαδικασία για τη διευκόλυνση της έκδοσης των πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR.1 και τη σύνταξη των δηλώσεων τιμολογίου σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν τις προτιμησιακές συναλλαγές μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Τουρκίας και ορισμένων ευρωπαϊκών χωρών (4), αποσκοπεί να διευκολύνει την έκδοση τέτοιων προτιμησιακών πιστοποιητικών καταγωγής είτε από την Κοινότητα είτε από την Τουρκία στο πλαίσιο των προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών που έχουν συνάψει και οι δύο πλευρές με ορισμένες χώρες, συμφωνιών οι οποίες προβλέπουν την εφαρμογή ενός συστήματος σώρευσης καταγωγής μεταξύ τους που βασίζεται σε ταυτόσημους κανόνες καταγωγής και στην απαγόρευση οποιασδήποτε επιστροφής ή αναστολής των τελωνειακών δασμών για τα εν λόγω εμπορεύματα. Η απόφαση αυτή προβλέπει τη χρησιμοποίηση από τους εξαγωγείς της Κοινότητας και της Τουρκίας των δηλώσεων του προμηθευτή, στις οποίες αναγράφεται, σύμφωνα με τους προαναφερόμενους κανόνες, η κοινοτική ή τουρκική καταγωγή των εμπορευμάτων που παραλαμβάνονται από προμηθευτές του άλλου μέρους της τελωνειακής ένωσης· επίσης προβλέπει σχετικές μεθόδους διοικητικής συνεργασίας.

(5)          Η απόφαση αριθ. 1/2000 της επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας ΕΚ-Τουρκίας, της 25ης Ιουλίου 2000, σχετικά με την αποδοχή πιστοποιητικών κυκλοφορίας EUR.1 ή δηλώσεων τιμολογίου, τα οποία πιστοποιούν την κοινοτική ή τουρκική καταγωγή και εκδίδονται από ορισμένες χώρες που έχουν υπογράψει προτιμησιακή συμφωνία με την Κοινότητα ή την Τουρκία (5), αποσκοπεί να εξασφαλίσει ότι τα εμπορεύματα που καλύπτονται από την τελωνειακή ένωση μπορούν να επωφελούνται από τις διατάξεις για την ελεύθερη κυκλοφορία που περιλαμβάνει η απόφαση, αριθ. 1/95, ακόμη και όταν εισάγονται σε ένα μέρος της τελωνειακής ένωσης, συνοδευόμενα από πιστοποιητικό καταγωγής που εκδίδει χώρα με την οποία τόσο η Κοινότητα όσο και η Τουρκία έχουν συνάψει προτιμησιακή εμπορική συμφωνία, η οποία προβλέπει την εφαρμογή ενός συστήματος σώρευσης καταγωγής μεταξύ τους που βασίζεται σε ταυτόσημους κανόνες καταγωγής και στην απαγόρευση οποιασδήποτε επιστροφής ή αναστολής των τελωνειακών δασμών για τα εν λόγω εμπορεύματα.

(6)
Οι αποφάσεις αριθ. 1/1999 και αριθ. 1/2000 εκδόθηκαν για να διευκολύνουν την κοινή εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης και των προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της Κοινότητας ή της Τουρκίας και ορισμένων χωρών. Με την επιφύλαξη των απαραίτητων προσαρμογών ώστε να ευθυγραμμισθούν με το κοινοτικό κεκτημένο, οι μεν διατάξεις που περιέχουν σήμερα οι αποφάσεις αριθ. 1/1999 και αριθ. 1/2000 είναι σκόπιμο να ενσωματωθούν στην παρούσα απόφαση, οι δε προαναφερόμενες αποφάσεις να καταργηθούν.

(7)
Μετά την επέκταση του συστήματος πανευρωπαϊκής σώρευσης της καταγωγής στις άλλες χώρες που συμμετέχουν στην ευρωμεσογειακή εταιρική σχέση, με βάση τη δήλωση της Βαρκελώνης, η οποία υιοθετήθηκε στην ευρωμεσογειακή διάσκεψη η οποία πραγματοποιήθηκε στις 27 και 28 Νοεμβρίου 1995, θα πρέπει να ενσωματωθούν οι αναγκαίες παραπομπές στα πιστοποιητικά καταγωγής EUR-MED.

(8)
Για να διευκολυνθεί η υλοποίηση των λεπτομερών κανόνων εφαρμογής της απόφασης αριθ. 1/95, είναι σκόπιμο να αντικατασταθεί η απόφαση αριθ. 1/2001 από νέα απόφαση,
ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΑ ΑΠΟΦΑΣΗ:
ΤΙΤΛΟΣ I
ΓΕΝΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ
Άρθρο 1
Η παρούσα απόφαση ορίζει τις διατάξεις εφαρμογής της απόφασης αριθ. 1/95 του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας, η οποία στο εξής αναφέρεται ως «βασική απόφαση».
Άρθρο 2
Για τους σκοπούς της παρούσας απόφασης, νοούνται ως:
1.
«τρίτη χώρα»: χώρα ή επικράτεια που δεν ανήκει στο τελωνειακό έδαφος της τελωνειακής ένωσης ΕΚ-Τουρκίας·

2.
«μέρος της τελωνειακής ένωσης»: το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας αφενός και το τελωνειακό έδαφος της Τουρκίας αφετέρου·

3.
«κράτος»: κράτος μέλος της Κοινότητας ή η Τουρκία·

4.
«κοινοτικός τελωνειακός κώδικας»: είναι ο κοινοτικός τελωνειακός κώδικας, ο οποίος έχει θεσπισθεί με τον κανονισμό (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου (6)·

5.
«διατάξεις εφαρμογής του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα»: είναι ο κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 της Επιτροπής, της 2ας Ιουλίου 1993, για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου, περί θεσπίσεως κοινοτικού τελωνειακού κώδικα.
ΤΙΤΛΟΣ II
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΜΕΤΑΞΥ ΤΩΝ ΔΥΟ ΜΕΡΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Γενικά
Άρθρο 3
Με την επιφύλαξη των διατάξεων για την ελεύθερη κυκλοφορία που περιέχονται στην βασική απόφαση, ο κοινοτικός τελωνειακός κώδικας και οι διατάξεις εφαρμογής του, που εφαρμόζονται στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, και ο τουρκικός τελωνειακός κώδικας και οι διατάξεις εφαρμογής του, που εφαρμόζονται στο έδαφος της Τουρκίας, ισχύουν κατά τις συναλλαγές εμπορευμάτων μεταξύ των δύο μερών της τελωνειακής ένωσης, σύμφωνα με τους όρους που καθορίζει η παρούσα απόφαση.
Άρθρο 4
1.   Για την εφαρμογή του άρθρου 3 παράγραφος 4 της βασικής απόφασης, οι διατυπώσεις εισαγωγής θεωρείται ότι έχουν τηρηθεί στο κράτος εξαγωγής με την επικύρωση του εγγράφου που είναι απαραίτητο για την ελεύθερη κυκλοφορία των συγκεκριμένων εμπορευμάτων.
2.   Η επικύρωση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 γεννά τελωνειακή οφειλή για την εισαγωγή που πρόκειται να πραγματοποιηθεί. Επιφέρει επίσης την εφαρμογή των μέτρων εμπορικής πολιτικής που περιγράφονται στο άρθρο 12 της βασικής απόφασης, στα οποία, ενδεχομένως, υπόκεινται τα εμπορεύματα.
3.   Ως χρόνος γένεσης τελωνειακής οφειλής κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2, θεωρείται η στιγμή κατά την οποία οι τελωνειακές αρχές αποδέχονται τη διασάφηση εξαγωγής για τα συγκεκριμένα εμπορεύματα.
4.   Οφειλέτης είναι ο διασαφηστής. Σε περίπτωση έμμεσης αντιπροσώπευσης, οφειλέτης είναι επίσης το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου κατατίθεται η διασάφηση.
5.   Το ποσό των τελωνειακών δασμών που αντιστοιχούν στην τελωνειακή οφειλή καθορίζεται υπό τους ιδίους όρους με εκείνους που ισχύουν για την τελωνειακή οφειλή που προκύπτει από την αποδοχή, την ίδια ημερομηνία, της διασάφησης για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω εμπορευμάτων, ούτως ώστε να παύσει το καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεξαγωγή.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Διατάξεις σχετικά με τη διοικητική συνεργασία για την κυκλοφορία των εμπορευμάτων
Άρθρο 5
Με την επιφύλαξη των άρθρων 11 και 17, η απόδειξη ότι πληρούνται οι αναγκαίοι όροι για την εφαρμογή των διατάξεων για την ελεύθερη κυκλοφορία που περιέχει η βασική απόφαση, παρέχεται μέσω αποδεικτικού εγγράφου που εκδίδεται, μετά από αίτηση του εξαγωγέα, από τις τελωνειακές αρχές της Τουρκίας ή ενός κράτους μέλους.
Άρθρο 6
1.   Ως αποδεικτικό έγγραφο που αναφέρεται στο άρθρο 5 θεωρείται το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων A.TR. Το υπόδειγμα του εν λόγω εντύπου περιλαμβάνεται στο παράρτημα 1.
2.   Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων A.TR. μπορεί να χρησιμοποιείται μόνον εάν τα εμπορεύματα μεταφέρονται απευθείας μεταξύ των δύο μερών της τελωνειακής ένωσης. Ωστόσο, εμπορεύματα που συναποτελούν μία και μόνον αποστολή μπορούν να μεταφέρονται μέσω τρίτων χωρών με, ενδεχομένως, μεταφόρτωση ή προσωρινή αποθήκευση σε αυτές τις χώρες, υπό τον όρο ότι τα εμπορεύματα παραμένουν υπό την επιτήρηση των τελωνειακών αρχών της χώρας διαμετακόμισης ή αποθήκευσης και ότι δεν υφίστανται εκεί άλλες εργασίες εκτός από την εκφόρτωση, την επαναφόρτωση ή οποιαδήποτε άλλη εργασία αποβλέπει στη διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.
Μπορούν να μεταφέρονται εμπορεύματα μεταξύ των δύο μερών της τελωνειακής ένωσης με αγωγό διερχόμενο από τρίτες χώρες.
3.   Η απόδειξη ότι πληρούνται οι όροι της παραγράφου 2 παρέχεται στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής με την προσκόμιση:
α)
ενιαίου εγγράφου μεταφοράς, το οποίο καλύπτει τη διέλευση μέσω της τρίτης χώρας· ή

β)
πιστοποιητικού που έχει εκδοθεί από τις τελωνειακές αρχές της τρίτης χώρας, το οποίο:
i)
παρέχει την ακριβή περιγραφή των προϊόντων·

ii)            περιλαμβάνει τις ημερομηνίες εκφόρτωσης και επαναφόρτωσης των προϊόντων και, κατά περίπτωση, τα ονόματα των πλοίων ή των άλλων μεταφορικών μέσων που χρησιμοποιήθηκαν και

iii)           πιστοποιεί τις συνθήκες υπό τις οποίες τα προϊόντα παρέμειναν στην τρίτη χώρα· ή

γ)
ελλείψει αυτών, οποιοδήποτε άλλο αποδεικτικό έγγραφο.
Άρθρο 7
1.   Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων A.TR. θεωρείται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής, κατά την εξαγωγή των εμπορευμάτων τα οποία αφορά. Το πιστοποιητικό διατίθεται στον εξαγωγέα μόλις πραγματοποιηθεί ή εξασφαλισθεί η πραγματική εξαγωγή.
2.   Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων A.TR. θεωρείται μόνον εφόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως το απαιτούμενο αποδεικτικό έγγραφο για το σκοπό της εφαρμογής των διατάξεων για την ελεύθερη κυκλοφορία της βασικής απόφασης.
3.   Ο εξαγωγέας που ζητεί την έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας A.TR. πρέπει να είναι σε θέση να υποβάλει, ανά πάσα στιγμή, κατόπιν αιτήματος των τελωνειακών αρχών του κράτους εξαγωγής στο οποίο εκδίδεται το πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR., κάθε κατάλληλο έγγραφο που αποδεικνύει το χαρακτήρα των σχετικών εμπορευμάτων, καθώς και την πλήρωση των λοιπών απαιτήσεων της βασικής απόφασης και της παρούσας απόφασης.
4.   Οι εκδούσες τελωνειακές αρχές λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για την επαλήθευση του χαρακτήρα των εμπορευμάτων και της πλήρωσης των λοιπών απαιτήσεων της βασικής απόφασης και της παρούσας απόφασης. Για το σκοπό αυτό, έχουν το δικαίωμα να ζητούν την προσκόμιση κάθε αποδεικτικού στοιχείου και να διενεργούν ελέγχους των λογιστικών βιβλίων του εξαγωγέα, καθώς και οποιονδήποτε άλλο έλεγχο κρίνουν σκόπιμο. Οι εκδούσες τελωνειακές αρχές εξασφαλίζουν επίσης ότι τα πιστοποιητικά συμπληρώνονται ορθά. Ιδίως, ελέγχουν αν ο χώρος που προορίζεται για την περιγραφή των προϊόντων έχει συμπληρωθεί με τρόπο ο οποίος αποκλείει οποιαδήποτε πιθανότητα δόλιων προσθηκών.
Άρθρο 8
1.   Το πιστοποιητικό κυκλοφορίας εμπορευμάτων A.TR. υποβάλλεται, εντός τεσσάρων μηνών από την ημερομηνία έκδοσης από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής, στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής.
2.   Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων A.TR., τα οποία υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής μετά την καταληκτική ημερομηνία υποβολής που προβλέπεται στην παράγραφο 1, μπορούν να γίνονται αποδεκτά, εφόσον η παράλειψη υποβολής των εν λόγω εγγράφων εμπροθέσμως οφείλεται σε εξαιρετικές περιστάσεις.
3.   Σε άλλες περιπτώσεις καθυστερημένης προσκόμισης, οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής αποδέχονται τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων A.TR. εφόσον τα εμπορεύματα έχουν προσκομισθεί πριν από αυτή την καταληκτική ημερομηνία.
Άρθρο 9
1.   Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR. συντάσσονται σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Κοινότητας ή στην τουρκική γλώσσα και σύμφωνα με τις διατάξεις του εθνικού δικαίου του κράτους εξαγωγής. Όταν τα πιστοποιητικά συντάσσονται στην τουρκική, πρέπει επίσης να συντάσσονται και σε μία από τις επίσημες γλώσσες της Κοινότητας. Δακτυλογραφούνται ή συμπληρώνονται με το χέρι, με κεφαλαία γράμματα και μελάνι.
2.   Οι διαστάσεις κάθε εντύπου είναι 210 × 297 mm. Το χαρτί που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι χρώματος λευκού, χωρίς μηχανικούς πολτούς, με κόλλα γραφής και ζυγίζει τουλάχιστον 25 g/m2. Φέρει τυπωμένη διαγράμμιση πράσινου χρώματος, η οποία καθιστά εμφανή στον οφθαλμό κάθε παραποίηση με μηχανικά ή χημικά μέσα.
Τα κράτη μέλη και η Τουρκία μπορούν να επιφυλλάττονται του δικαιώματος να τυπώνουν τα έντυπα ή μπορούν να αναθέτουν την εκτύπωσή τους σε εγκεκριμένους τυπογράφους. Στην τελευταία περίπτωση, κάθε έντυπο περιλαμβάνει αναφορά στη σχετική έγκριση, αναφέρει το όνομα και τη διεύθυνση του τυπογραφείου ή το σήμα με το οποίο το τυπογραφείο μπορεί να ταυτοποιηθεί. Φέρει επίσης αύξοντα αριθμό βάσει του οποίου μπορεί να ταυτοποιηθεί.
3.   Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR. συμπληρώνονται σύμφωνα με το επεξηγηματικό σημείωμα που περιέχεται στο παράρτημα ΙΙ και σύμφωνα με όλους τους συμπληρωματικούς κανόνες που ορίζονται στο πλαίσιο της τελωνειακής ένωσης.
Άρθρο 10
1.   Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας εμπορευμάτων A.TR. υποβάλλονται στις τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής, σύμφωνα με τις διαδικασίες που ορίζει το εν λόγω κράτος. Οι προαναφερόμενες τελωνειακές αρχές μπορούν να απαιτήσουν τη μετάφραση ενός πιστοποιητικού. Μπορούν επίσης να απαιτήσουν να συνοδεύεται η διασάφηση εισαγωγής από δήλωση του εισαγωγέα ότι τα εμπορεύματα πληρούν τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για την ελεύθερη κυκλοφορία.
2.   Η διαπίστωση μικροδιαφορών μεταξύ των ενδείξεων που αναφέρονται στο πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR. και εκείνων που αναφέρονται στο έγγραφο που έχει υποβληθεί στις τελωνειακές αρχές για τη διεκπεραίωση των διατυπώσεων εισαγωγής των εμπορευμάτων, δεν συνεπάγεται αφ’ εαυτής την ακυρότητα των πιστοποιητικών, εάν αποδειχθεί δεόντως ότι τα πιστοποιητικά αυτά αντιστοιχούν στα εμπορεύματα που προσκομίστηκαν.
3.   Τα προφανή υλικά λάθη, όπως τα λάθη τύπωσης σε πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR, δεν συνεπάγονται την απόρριψη του πιστοποιητικού, εφόσον τα λάθη αυτά δεν μπορούν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ακρίβεια των δηλώσεων που περιέχουν τα εν λόγω πιστοποιητικά.
4.   Σε περίπτωση κλοπής, απώλειας ή καταστροφής πιστοποιητικού A.TR. ο εξαγωγέας μπορεί να ζητήσει, από την τελωνειακή αρχή που το εξέδωσε, αντίγραφο το οποίο εκδίδεται βάσει των παραστατικών εξαγωγής που κατέχει. Το εκδιδόμενο αντίγραφο πιστοποιητικού κυκλοφορίας A.TR. πρέπει να φέρει στη θέση 8, μία από τις ακόλουθες μνείες, παράλληλα με την ημερομηνία έκδοσης και τον αύξοντα αριθμό του πρωτότυπου πιστοποιητικού:
«ES                      DUPLICADO
CS                        DUPLIKÁT
DA                       DUPLIKAT
DE                        DUPLIKAT
ET                        DUPLIKAAT
EL                         ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ
EN                       DUPLICATE
FR                        DUPLICATA
IT                         DUPLICATO
LV                        DUBLIKĀTS
LT                         DUBLIKATAS
HU                       MÁSODLAT
MT                      DUPLIKAT
NL                        DUPLICAAT
PL                        DUPLIKAT
PT                        SEGUNDA VIA
SL                         DVOJNIK
SK                        DUPLIKÁT
FI                         KAKSOISKAPPALE
SV                        DUPLIKAT
TR                        İKİNCİ NÜSHADİR».
Άρθρο 11
1.   Κατά παρέκκλιση του άρθρου 7, μπορεί να χρησιμοποιείται απλουστευμένη διαδικασία για την έκδοση πιστοποιητικών κυκλοφορίας εμπορευμάτων A.TR., σύμφωνα με τις ακόλουθες διατάξεις.
2.   Οι τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής μπορούν να δίνουν άδεια σε κάθε εξαγωγέα, (εφεξής αποκαλούμενος «εγκεκριμένος εξαγωγέας»), ο οποίος πραγματοποιεί συχνά αποστολές για τις οποίες μπορούν να εκδίδονται πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR., παρέχουν δε στις τελωνειακές αρχές όλες τις απαραίτητες εγγυήσεις για την επαλήθευση του χαρακτήρα των εμπορευμάτων, να μην προσκομίζει τη στιγμή της εξαγωγής στο τελωνείο του κράτους εξαγωγής τα εμπορεύματα ή την αίτηση για πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR., για τα οικεία εμπορεύματα, με σκοπό την έκδοση πιστοποιητικού κυκλοφορίας A.TR., σύμφωνα με τους όρους που καθορίζονται στο άρθρο 7.
3.   Οι τελωνειακές αρχές αρνούνται στους εξαγωγείς που δεν παρέχουν όλες τις εγγυήσεις που κρίνουν αναγκαίες, την άδεια που αναφέρεται στην παράγραφο 2. Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να ανακαλούν την άδεια ανά πάσα στιγμή. Πρέπει να την ανακαλούν όταν ο εγκεκριμένος εξαγωγέας δεν πληροί πλέον τις προϋποθέσεις ούτε παρέχει πλέον τις σχετικές εγγυήσεις.
4.   Στην άδεια που χορηγούν οι τελωνειακές αρχές διευκρινίζονται ιδίως:
α)
το αρμόδιο τελωνείο για την εκ των προτέρων θεώρηση των πιστοποιητικών·

β)
ο τρόπος με τον οποίο ο εγκεκριμένος εξαγωγέας πρέπει να αποδεικνύει ότι τα πιστοποιητικά αυτά έχουν χρησιμοποιηθεί·

γ)
στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 5 στοιχείο β), η αρμόδια αρχή για τη διενέργεια του εκ των υστέρων ελέγχου που αναφέρεται στο άρθρο 16.
5.   Στην άδεια ορίζεται, κατ’ επιλογή των αρμόδιων αρχών, ότι ο χώρος που προορίζεται για τη θεώρηση από το τελωνείο πρέπει:
α)
να έχει σφραγισθεί εκ των προτέρων με τη σφραγίδα του αρμόδιου τελωνείου του κράτους εξαγωγής και την υπογραφή, η οποία μπορεί να έχει τεθεί με φαξ, υπαλλήλου του εν λόγω τελωνείου· ή

β)
να έχει σφραγισθεί από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα με ειδική σφραγίδα, εγκεκριμένη από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής, σύμφωνα με το υπόδειγμα του παραρτήματος III. Το αποτύπωμα αυτό μπορεί να έχει προεκτυπωθεί στα έντυπα.
6.   Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 5 στοιχείο α), μία από τις ακόλουθες φράσεις συμπληρώνεται στη θέση 8 «Παρατηρήσεις» του πιστοποιητικού κυκλοφορίας A.TR.:
«ES              Procedimiento simplificado
CS                Zjednodušený postup
DA               Forenklet fremgangsmåde
DE                Vereinfachtes Verfahren
ET                Lihtsustatud tolliprotseduur
EL                 Απλουστευμένη διαδικασία
EN               Simplified procedure
FR                Procédure simplifiée
IT                 Procedura semplificata
LV                Vienkāršota procedūra
LT                 Supaprastinta procedura
HU               Egyszerűsített eljárás
MT              Procedura simplifikata
NL                Vereenvoudigde regeling
PL                Procedura uproszczona
PT                Procedimento simplificado
SL                 Poenostavljen postopek
SK                Zjednodušený postup
FI                 Yksinkertaistettu menettely
SV                Förenklat förfarande
TR                Basitleştirilmiş prosedür».
7.   Το πιστοποιητικό, συμπληρωμένο με τη φράση της παραγράφου 6 και υπογεγραμμένο από τον εγκεκριμένο εξαγωγέα, επέχει θέση εγγράφου που πιστοποιεί ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις του άρθρου 5.
Άρθρο 12
1.   Όταν ένας εξαγωγέας εξάγει τακτικά εμπορεύματα από κράτος μέλος της Κοινότητας άλλο από εκείνο στο οποίο είναι εγκατεστημένος, μπορεί να αποκτήσει καθεστώς εγκεκριμένου εξαγωγέα όσον αφορά τις εν λόγω εξαγωγές.
Για το σκοπό αυτό, υποβάλλει αίτηση στις αρμόδιες τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους στο οποίο είναι εγκατεστημένος και στο οποίο διατηρεί τα αρχεία που αποδεικνύουν το χαρακτήρα των εν λόγω εμπορευμάτων και την πλήρωση των λοιπών απαιτήσεων της βασικής απόφασης και της παρούσας απόφασης.
2.   Όταν οι αρχές που αναφέρονται στην παράγραφο 1 διαπιστώσουν ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 11 και εκδώσουν άδεια, απευθύνουν κοινοποίηση στις τελωνειακές αρχές των ενδιαφερόμενων κρατών μελών.
3.   Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει στη θέση 14 του πιστοποιητικού κυκλοφορίας A.TR. προεκτυπωμένη διεύθυνση για την επαλήθευση, ο εξαγωγέας αναφέρει στη θέση 8, «Παρατηρήσεις», του πιστοποιητικού κυκλοφορίας A.TR., το κράτος μέλος που εξέδωσε την άδεια στο οποίο πρέπει να απευθύνουν τις αιτήσεις τους οι τελωνειακές αρχές της Τουρκίας, για την εκ των υστέρων επαλήθευση σύμφωνα με το άρθρο 16.
Άρθρο 13
Όταν τα εμπορεύματα υπάγονται στον έλεγχο τελωνείου σε ένα μέρος της τελωνειακής ένωσης, το πρωτότυπο πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR. είναι δυνατό να αντικαθίσταται από ένα ή περισσότερα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR. για την αποστολή όλων των εμπορευμάτων ή ορισμένων από αυτά σε άλλο μέρος της τελωνειακής επικράτειας της τελωνειακής ένωσης. Το ή τα πιστοποιητικά αντικατάστασης A.TR. εκδίδονται από το τελωνείο στον έλεγχο του οποίου υπάγονται τα εμπορεύματα.
Άρθρο 14
1.   Οι τελωνειακές αρχές των κρατών μελών της Κοινότητας και της Τουρκίας παρέχουν εκατέρωθεν, μέσω της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, αφενός δείγματα αποτυπωμάτων των σφραγίδων που χρησιμοποιούν τα τελωνεία τους για την έκδοση των πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR. και, αφετέρου, τις διευθύνσεις των τελωνειακών αρχών που είναι υπεύθυνες για την επαλήθευση αυτών των πιστοποιητικών.
2.   Προκειμένου να διασφαλισθεί η ορθή εφαρμογή της παρούσας απόφασης, η Κοινότητα και η Τουρκία παρέχουν αμοιβαία συνδρομή, μέσω των αρμόδιων τελωνειακών αρχών, για τον έλεγχο της γνησιότητας των πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR. και της ακρίβειας των πληροφοριακών στοιχείων που αναγράφονται σε αυτά.
Άρθρο 15
1.   Παρά το άρθρο 7 παράγραφος 1, πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR. είναι δυνατό να εκδίδεται, κατ’ εξαίρεση, και μετά την εξαγωγή των εμπορευμάτων τα οποία αφορά, εάν:
α)
δεν εκδόθηκε κατά τη στιγμή της εξαγωγής, λόγω σφαλμάτων, ακουσίων παραλείψεων ή ειδικών περιστάσεων· ή

β)
παρέχονται ικανοποιητικές αποδείξεις στις τελωνειακές αρχές ότι όντως εκδόθηκε πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR., αλλά δεν έγινε αποδεκτό κατά την εισαγωγή για τεχνικούς λόγους.
2.   Για την εφαρμογή της παραγράφου 1, ο εξαγωγέας πρέπει να αναφέρει στην αίτησή του τον τόπο και την ημερομηνία της εξαγωγής των προϊόντων τα οποία αφορά το πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR. και δηλώνει τους λόγους της αίτησής του.
3.   Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να εκδίδουν εκ των υστέρων πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR. μόνον αφού επαληθεύσουν ότι τα πληροφοριακά στοιχεία που παρατίθενται στην αίτηση του εξαγωγέα συμφωνούν με εκείνα που περιέχει ο αντίστοιχος φάκελος.
4.   Τα πιστοποιητικά κυκλοφορίας A.TR. που εκδίδονται εκ των υστέρων πρέπει να περιλαμβάνουν στη θέση 8 μία από τις ακόλουθες φράσεις:
«ES        EXPEDIDO A POSTERIORI
CS          VYSTAVENO DODATEČNĚ
DA         UDSTEDT EFTERFØLGENDE
DE          NACHTRÄGLICH AUSGESTELLT
ET           TAGANTJÄRELE VÄLJA ANTUD
EL           ΕΚΔΟΘΕΝ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ
EN          ISSUED RETROSPECTIVELY
FR          DÉLIVRÉ A POSTERIORI
IT            RILASCIATO A POSTERIORI
LV          IZSNIEGTS RETROSPEKTĪVI
LT           RETROSPEKTYVUSIS IŠDAVIMAS
HU         KIADVA VISSZAMENŐLEGES HATÁLLYAL
MT         MAĦRUĠ RETROSPETTIVAMENT
NL          AFGEGEVEN A POSTERIORI
PL           WYSTAWIONE RETROSPEKTYWNIE
PT          EMITIDO A POSTERIORI
SL           IZDANO NAKNADNO
SK          VYDANÉ DODATOČNE
FI            ANNETTU JÄLKIKÄTEEN
SV          UTFÄRDAT I EFTERHAND
TR          SONRADAN VERİLMİŞTİR».
Άρθρο 16
1.   Η εκ των υστέρων επαλήθευση των πιστοποιητικών κυκλοφορίας A.TR. πραγματοποιείται δειγματοληπτικά ή οποτεδήποτε οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής έχουν βάσιμες αμφιβολίες ως προς τη γνησιότητα των πιστοποιητικών, το χαρακτήρα των σχετικών εμπορευμάτων ή την πλήρωση των λοιπών απαιτήσεων της βασικής απόφασης ή της παρούσας απόφασης.
2.   Για τους σκοπούς εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 1, οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής αποστέλλουν στις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής το πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR. και το τιμολόγιο, εφόσον έχει υποβληθεί, ή αντίγραφο των εγγράφων αυτών, αναφέροντας, όπου κρίνεται σκόπιμο, τους λόγους της έρευνας. Προς επίρρωση της αίτησης επαλήθευσης, οι τελωνειακές αρχές διαβιβάζουν κάθε έγγραφο και πληροφορία που έχουν συγκεντρώσει βάσει των οποίων τα πληροφοριακά στοιχεία που αναγράφονται στο πιστοποιητικό κυκλοφορίας A.TR. είναι ανακριβή.
3.   Η επαλήθευση διενεργείται από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής. Για το σκοπό αυτό, έχουν το δικαίωμα να ζητούν την προσκόμιση κάθε αποδεικτικού στοιχείου και να διενεργούν ελέγχους των λογιστικών βιβλίων του εξαγωγέα, καθώς και οποιονδήποτε άλλο έλεγχο κρίνουν σκόπιμο.
4.   Εάν οι τελωνειακές αρχές του κράτους εισαγωγής αποφασίσουν να αναστείλουν την υπαγωγή των οικείων εμπορευμάτων στη μεταχείριση που απορρέει από τις διατάξεις για την ελεύθερη κυκλοφορία της βασικής απόφασης, εν αναμονή των αποτελεσμάτων της επαλήθευσης, τότε επιτρέπεται στον εισαγωγέα να παραλαμβάνει τα εμπορεύματα, υπό την επιφύλαξη των τυχόν προληπτικών μέτρων που κρίνονται απαραίτητα.
5.   Οι τελωνειακές αρχές που ζητούν την επαλήθευση πρέπει να ενημερώνονται για τα αποτελέσματά της, το συντομότερο δυνατό. Τα εν λόγω αποτελέσματα ορίζουν σαφώς αν τα έγγραφα είναι γνήσια και κατά πόσον τα σχετικά εμπορεύματα μπορούν να θεωρηθούν ότι ήταν σε ελεύθερη κυκλοφορία στην τελωνειακή ένωση και πληρούν τις λοιπές απαιτήσεις της βασικής απόφασης και της παρούσας απόφασης.
6.   Εάν, σε περίπτωση βάσιμων αμφιβολιών, δεν δοθεί απάντηση εντός δέκα μηνών από την ημερομηνία της αίτησης επαλήθευσης ή εάν η απάντηση δεν περιλαμβάνει επαρκείς πληροφορίες ώστε να διαπιστωθεί η γνησιότητα του επίμαχου εγγράφου ή ο πραγματικός χαρακτήρας των εμπορευμάτων, οι αιτούσες τελωνειακές αρχές αρνούνται την υπαγωγή στη μεταχείριση που απορρέει από τις διατάξεις για την ελεύθερη κυκλοφορία της βασικής απόφασης, εκτός αν συντρέχουν έκτακτες περιστάσεις.
Άρθρο 17
1.   Κατά παρέκκλιση του άρθρου 5, οι διατάξεις για την ελεύθερη κυκλοφορία της βασικής απόφασης εφαρμόζονται επίσης στα εμπορεύματα που εισάγονται σε ένα μέρος της τελωνειακής ένωσης, εφόσον συνοδεύονται από πιστοποιητικό τουρκικής ή κοινοτικής καταγωγής, το οποίο έχει καταρτισθεί σε χώρα, ομάδα χωρών ή έδαφος βάσει των διατάξεων προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών που έχουν συναφθεί και από την Κοινότητα και από την Τουρκία με την εν λόγω χώρα, ομάδα χωρών ή έδαφος και προβλέπει την εφαρμογή ενός συστήματος σώρευσης καταγωγής το οποίο συνεπάγεται την εφαρμογή ταυτόσημων κανόνων καταγωγής και την απαγόρευση επιστροφής ή απαλλαγής από τους τελωνειακούς δασμούς.
2.   Οι διευθετήσεις διοικητικής συνεργασίας, που προβλέπονται από τους κανόνες καταγωγής των σχετικών προτιμησιακών εμπορικών συμφωνιών, εφαρμόζονται στα πιστοποιητικά που αναφέρονται στην παράγραφο 1.
Άρθρο 18
Οσάκις προκύπτουν διαφορές σε σχέση με τις διαδικασίες επαλήθευσης του άρθρου 16, οι οποίες δεν μπορούν να διευθετηθούν μεταξύ των τελωνειακών αρχών που ζήτησαν την επαλήθευση και των τελωνειακών αρχών που είναι υπεύθυνες για τη διενέργειά της ή όταν ανακύπτουν προβλήματα ερμηνείας της παρούσας απόφασης, φέρονται ενώπιον της επιτροπής τελωνειακής συνεργασίας.
Σε κάθε περίπτωση, οι διαφορές μεταξύ του εισαγωγέα και των τελωνειακών αρχών του κράτους εισαγωγής διευθετούνται βάσει της νομοθεσίας του εν λόγω κράτους.
Άρθρο 19
Επιβάλλονται κυρώσεις σε κάθε πρόσωπο το οποίο συντάσσει, ή προκαλεί τη σύνταξη, εγγράφου το οποίο περιέχει εσφαλμένες πληροφορίες με σκοπό την υπαγωγή στη μεταχείριση που απορρέει από τις διατάξεις για την ελεύθερη κυκλοφορία της βασικής απόφασης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
Διατάξεις σχετικά με τα εμπορεύματα που μεταφέρονται από ταξιδιώτες
Άρθρο 20
Εφόσον δεν προορίζονται για εμπορική χρήση, τα εμπορεύματα που μεταφέρονται από ταξιδιώτες από ένα μέρος της τελωνειακής ένωσης στο άλλο, επωφελούνται από τις διατάξεις για ελεύθερη κυκλοφορία της βασικής απόφασης, χωρίς να αποτελούν αντικείμενο του πιστοποιητικού που προβλέπει το Κεφάλαιο 2, εφόσον δηλώνονται ως εμπορεύματα που πληρούν τις προϋποθέσεις για ελεύθερη κυκλοφορία και δεν υπάρχει αμφιβολία ως προς την ακρίβεια της δήλωσης.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4
Ταχυδρομικές αποστολές
Άρθρο 21
Οι ταχυδρομικές αποστολές (συμπεριλαμβανομένων των ταχυδρομικών δεμάτων) επωφελούνται από τις διατάξεις για την ελεύθερη κυκλοφορία της βασικής απόφασης, χωρίς να αποτελούν αντικείμενο του πιστοποιητικού που προβλέπει το κεφάλαιο 2, εφόσον δεν υπάρχει ένδειξη επί του δέματος ή επί των συνοδευτικών εγγράφων σύμφωνα με την οποία τα περιεχόμενα εμπορεύματα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις της βασικής απόφασης. Η ένδειξη αυτή έχει τη μορφή κίτρινης ετικέτας το υπόδειγμα της οποίας περιέχεται στο παράρτημα IV και η οποία επικολλάται σ’ αυτές τις περιπτώσεις από τις τελωνειακές αρχές του κράτους εξαγωγής.
ΤΙΤΛΟΣ III
ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΟΝΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΜΕ ΤΡΙΤΕΣ ΧΩΡΕΣ
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 1
Διατάξεις σχετικά με τη δασμολογική αξία των εμπορευμάτων
Άρθρο 22
Το κόστος μεταφοράς και ασφάλισης, καθώς και το κόστος της φόρτωσης και των εργασιών διεκπεραίωσης που προκύπτει από τη μεταφορά εμπορευμάτων τρίτης χώρας, μετά την είσοδο των εμπορευμάτων αυτών στην επικράτεια της τελωνειακής ένωσης, δεν λαμβάνεται υπόψη για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας, υπό τον όρο ότι το κόστος αυτό εμφανίζεται ξεχωριστά από την όντως καταβληθείσα ή καταβλητέα τιμή για τα εν λόγω εμπορεύματα.
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 2
Τελειοποίηση προς επανεισαγωγή
Άρθρο 23
Για τους σκοπούς του παρόντος κεφαλαίου, ως «τριγωνικές συναλλαγές» νοείται το σύστημα βάσει του οποίου τα παράγωγα προϊόντα ύστερα από τελειοποίηση προς επανεισαγωγή τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, με μερική ή πλήρη απαλλαγή από εισαγωγικούς δασμούς σε μέρος της τελωνειακής ένωσης άλλο από εκείνο από το οποίο εξήχθησαν προσωρινά τα εμπορεύματα.
Άρθρο 24
Όταν τα παράγωγα προϊόντα ή τα προϊόντα αντικατάστασης τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στο πλαίσιο των τριγωνικών συναλλαγών, χρησιμοποιείται το δελτίο πληροφοριών INF 2 για την ανακοίνωση πληροφοριών σχετικά με τα εμπορεύματα προσωρινής εξαγωγής με σκοπό τη μερική ή ολική απαλλαγή από δασμούς για τα παράγωγα προϊόντα ή τα προϊόντα αντικατάστασης.


Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
317 αναρτήσεις σε 20.270 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες, σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Μαρτίου 2015

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου