Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Δασμός κατ' αποκοπή. Απόσπασμα από τον Πρόλογο του δασμολογίου έτους 2015, ΚΑΝ. (ΕΕ) αριθ. 1101/2014 μάθημα 3, 3 Νοεμβρίου 2014



Δασμός κατ' αποκοπή. Απόσπασμα από τον Πρόλογο του δασμολογίου έτους 2015, ΚΑΝ. (ΕΕ) αριθ. 1101/2014  μάθημα 3, 3 Νοεμβρίου 2014


1.         Κατ' αποκοπή δασμός 2,5 % στην αξία εφαρμόζεται στα εμπορεύματα:
—  που περιλαμβάνονται σε αποστολές οι οποίες πραγματοποιούνται από ιδιώτη σε ιδιώτη ή

—   που περιλαμβάνονται στις προσωπικές αποσκευές των ταξιδιωτών,
εφόσον πρόκειται για εισαγωγές που δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα.
Ο κατ' αποκοπή δασμός του 2,5 % εφαρμόζεται εφόσον η πραγματική αξία των εμπορευμάτων που υπόκεινται σε δασμούς κατά την εισαγωγή δεν υπερβαίνει, ανά αποστολή ή ανά ταξιδιώτη, το ποσό των 700 €.
Κατ' αποκοπή δασμός δεν επιβάλλεται σε εμπορεύματα για τα οποία αναγράφεται στον πίνακα δασμών η ένδειξη «ατελώς» και σε εμπορεύματα του κεφαλαίου 24 που περιέχονται σε αποστολή ή στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών σε ποσότητες που υπερβαίνουν εκείνες που καθορίζονται στο άρθρο 27 ή στο άρθρο 41 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009 του Συμβουλίου, της 16ης Νοεμβρίου 2009, για τη θέσπιση του κοινοτικού καθεστώτος τελωνειακών ατελειών (4).

2.         Θεωρείται ότι οι εισαγωγές δεν έχουν εμπορικό χαρακτήρα:
α)         στην περίπτωση εμπορευμάτων που περιέχονται σε αποστολές και αποστέλλονται από ιδιώτη σε ιδιώτη, εάν οι αποστολές αυτές ταυτόχρονα:
—         έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα,

—  περιέχουν αποκλειστικά εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για προσωπική ή οικογενειακή χρήση των παραληπτών και για τα οποία, από τη φύση ή την ποσότητά τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα,

—  πραγματοποιούνται από τον αποστολέα προς τον παραλήπτη χωρίς οποιασδήποτε μορφής πληρωμή·


β)         στην περίπτωση εμπορευμάτων που περιέχονται στις προσωπικές αποσκευές ταξιδιωτών, εάν ταυτόχρονα:
—        έχουν ευκαιριακό χαρακτήρα και

—  αφορούν αποκλειστικά εμπορεύματα τα οποία προορίζονται για την προσωπική ή οικογενειακή χρήση των ταξιδιωτών ή προορίζονται για να προσφερθούν ως δώρα και για τα οποία, από τη φύση τους ή την ποσότητά τους, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι πρόκειται για εμπορεύματα χωρίς εμπορικό χαρακτήρα.



3.         Ο κατ' αποκοπή δασμός δεν εφαρμόζεται στα εμπορεύματα που εισάγονται με τις προϋποθέσεις που καθορίζονται στα σημεία 1 και 2, εάν ο ενδιαφερόμενος, πριν επιβληθεί σ' αυτά ο κατ' αποκοπή δασμός, έχει ζητήσει να υπαχθούν στους εισαγωγικούς δασμούς που τους αντιστοιχούν. Στην περίπτωση αυτή, όλα τα εμπορεύματα που περιλαμβάνονται στην αποστολή υπόκεινται στους εισαγωγικούς δασμούς οι οποίοι προβλέπονται γι' αυτά, με την επιφύλαξη των απαλλαγών που προβλέπονται στα άρθρα 25 έως 27 και 41 του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1186/2009.
Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, ως εισαγωγικοί δασμοί νοούνται τόσο οι δασμοί και οι φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος όσο και οι λοιπές επιβαρύνσεις κατά την εισαγωγή που προβλέπονται στα πλαίσια της κοινής γεωργικής πολιτικής ή των ειδικών καθεστώτων που εφαρμόζονται για ορισμένα εμπορεύματα τα οποία προκύπτουν από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων.

4.  Τα μη μετέχοντα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να στρογγυλοποιήσουν, σε εθνικό νόμισμα, το ποσό που προκύπτει από τη μετατροπή των 700 €.


5.  Τα μη μετέχοντα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν αμετάβλητη την αντίστοιχη αξία σε εθνικό νόμισμα του ποσού των 700 ευρώ εάν, κατά την ετήσια προσαρμογή που προβλέπεται στο άρθρο 18 παράγραφος 2 πρώτο εδάφιο του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92, η μετατροπή του ποσού αυτού καταλήγει, πριν από τη στρογγυλοποίηση η οποία προβλέπεται στο σημείο 4 ανωτέρω, σε μεταβολή μικρότερη από το 5 % της αντίστοιχης αξίας σε εθνικό νόμισμα ή σε μείωση αυτής της αντίστοιχης αξίας.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου