Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

Οι εγγυήσεις και οι παρακαταθήκες για εξασφάλιση των δασμών και λοιπών φόρων στο e- Τελωνείο (Μάθημα 3) 26 Νοεμβρίου 2014



Οι εγγυήσεις και οι παρακαταθήκες για εξασφάλιση των δασμών και λοιπών φόρων στο e- Τελωνείο  (Μάθημα 3) 26 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ Αθήνα, 26 Νοεμβρίου 2013
ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΣΟΔΩΝ
ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ & Ε.Φ.Κ. Αρ. Πρωτ.:Δ19Δ 5041147 ΕΞ 2013
Δ/ΝΣΗ 19Η ΤΕΛ. ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ
ΤΜΗΜΑ Δ’ ΠΡΟΣ: Π.Δ.
Ταχ. Δ/νση : Καρ. Σερβίας 10 101 84 Αθήνα
Πληροφορίες : Κ. Μιχαλακόπουλος
Τηλέφωνο : 2106987438 FAX : 2106987450 Email : d19diadi@otenet.gr

ΘΕΜΑ : «Υποσύστημα Εγγυήσεων Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Τελωνείων–ICIS.net»
Το «Υποσύστημα Εγγυήσεων» του Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Τελωνείων–ICIS.net αποσκοπεί στην με ηλεκτρονικά μέσα κεντρική καταχώριση και διαχείριση των εγγυήσεων που απαιτείται να παρέχονται κατά την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας και προκύπτουν από την λειτουργική εφαρμογή τελωνειακών καθεστώτων και διαδικασιών, προκειμένου να διασφαλίζεται η καταβολή γεννηθείσας ή ενδεχόμενης να γεννηθεί τελωνειακής οφειλής.
Νομικό Πλαίσιο
Ο Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας, οι Διατάξεις Εφαρμογής αυτού, ο Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας και οι ισχύουσες εφαρμοστικές νομοθετικές & κανονιστικές διατάξεις, όπως έχουν τροποποιηθεί και ισχύουν, καθιερώνουν το νομικό πλαίσιο για την παροχή εγγύησης προκειμένου να πραγματοποιηθεί η κάλυψη της γεννηθείσας ή της ενδεχόμενης να γεννηθεί οφειλής.
Στα πλαίσια λειτουργίας των διαφορετικών υποσυστημάτων του ICISNET, συνοψίζονται ακολούθως ενδεικτικά βασικές διατάξεις που αφορούν την παροχή εγγύησης στα πλαίσια εφαρμογής της τελωνειακής νομοθεσίας.

 Άρθρο 51, παρ.2, του Καν.2913/92 [προαιρετική απαίτηση παροχής εγγύησης για την κατάσταση της προσωρινής εναπόθεσης εμπορευμάτων].
 Άρθρο 74 του Καν.2913/92 [υποχρεωτική παροχή εγγύησης για αποδεκτή διασάφηση που συνεπάγεται την γένεση τελωνειακής οφειλής, προκειμένου να χορηγηθεί η άδεια παραλαβής του εμπορεύματος, εφόσον το ποσό της δεν καταβάλλεται στην τελωνειακή αρχή -χορήγηση άδειας παραλαβής εμπορεύματος μόνο μετά από σύσταση εγγύησης, εφόσον τούτο απαιτείται από την τελωνειακή αρχή για το καθεστώς που διασαφήζονται τα εμπορεύματα].
 Άρθρο 88 του Καν.2913/92 [προαιρετική παροχή εγγύησης για την υπαγωγή εμπορευμάτων σε ανασταλτικό τελωνειακό καθεστώς, όπου δεν γεννάται τελωνειακή οφειλή]
  Άρθρο 94 του Καν.2913/92 [υποχρεωτική παροχή εγγύησης για το τελωνειακό καθεστώς διαμετακόμισης].
 Άρθρο 225 του Καν.2913/92 [υποχρεωτική παροχή εγγύησης για την αναβολή της πληρωμής τελωνειακής οφειλής από δασμούς, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 224 του Κ.Τ.Κ.].
 Άρθρο 63, παρ.4, περίπτωση α), του Ν.2960/01 [υποχρεωτική παροχή εγγύησης για την αποθήκευση υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ. προϊόντων].
 Άρθρο 112, παρ.6, του Ν.2960/01 [υποχρεωτική παροχή εγγύησης για την κυκλοφορία υποκείμενων σε Ε.Φ.Κ. προϊόντων].
 Άρθρο 104, παρ.2, περίπτωση α), του Ν.2960/01 [υποχρεωτική παροχή εγγύησης για την αναβολή της πληρωμής (πίστωση) Ε.Φ.Κ. καπνικών].

Πεδίο Εφαρμογής
Η παροχή των εγγυήσεων πραγματοποιείται στα πλαίσια επιχειρησιακών απαιτήσεων από διαφορετικές λειτουργικές περιοχές των Τελωνείων, οι οποίες προκύπτουν από την πραγματοποίηση τελωνειακών συναλλαγών από διαφορετικά Υποσυστήματα του ICISNET.
Ως εκ τούτου, το «Υποσύστημα Εγγυήσεων» δραστηριοποιείται επιχειρησιακά για την υποστήριξη και λειτουργία των Υποσυστημάτων του ICISNET που αφορούν

 Τη χορήγηση αδειών και εγκρίσεων σε οικονομικούς φορείς κατ’ εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας [[Υποσύστημα Αδειών/Εγκρίσεων].
 Το ανασταλτικό καθεστώς της Διαμετακόμισης [Υποσύστημα Διαμετακόμισης]
 Την έγκριση και χρήση Αποθηκών Προσωρινής Εναπόθεσης [Υποσύστημα Δηλωτικών]
 Τα ανασταλτικά ή μη τελωνειακά/φορολογικά καθεστώτα και διαδικασίες [Υποσύστημα Εισαγωγών- Εξαγωγών / Υποσύστημα Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης] μετά την παροχή ή μη σχετικών αδειών/εγκρίσεων χρήσης τους, όπως

o καθεστώς Προσωρινής Εισαγωγής, καθεστώς Τελωνειακής Αποταμίευσης, Καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή, Καθεστώς Μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο, Καθεστώς Ελεύθερης Ζώνης, αλλά και Θέσης σε Ελεύθερη Κυκλοφορία με ειδικό προορισμό.
o Καθεστώς φορολογικών αποθηκών αποθήκευσης και διακίνησης προϊόντων Ε.Φ.Κ. .
o Διαδικασία αναβολής είσπραξης/καταβολής δασμών και φόρων (αναβολή πληρωμής),

Το «Υποσύστημα Εγγυήσεων» παρέχει τις εξής λειτουργίες (λειτουργικές περιοχές), από τις οποίες και δύναται να τελεστούν εργασίες από πιστοποιημένο χρήστη για την διαχείριση των παρεχόμενων εγγυήσεων
 Την καταχώριση εγγύησης [Εισαγωγή Εγγυήσεων]
 Την αναζήτηση των εγγυήσεων [Αναζήτηση Εγγυήσεων]
 Την ακύρωση της εγγύησης [Ακύρωση Εγγύησης]
 Την διαχείριση των κωδικών πρόσβασης [Κωδικοί Πρόσβασης, για τον κύριο υπόχρεο]
 Την τακτοποίηση της εγγύησης [Τακτοποίηση Εγγυήσεων – Αποδέσμευση/Κατάπτωση]
 Τις εκτυπώσεις/αναφορές σχετικά με την εγγύηση.

Διαδικασία παροχής και διαχείρισης της εγγύησης
Προς διευκόλυνση της εφαρμογής των τελωνειακών διατυπώσεων που καθιερώνονται με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφορικού Συστήματος Τελωνείων ICIS.net – Υποσύστημα Εγγυήσεων, θεωρείται σκόπιμο να επισημανθεί ότι η σημαντικότερη αλλαγή στην διαδικασία παροχής και διαχείρισης των εγγυήσεων είναι η καταχώρηση της σύστασης και παρακολούθησης της χρήσης τους ηλεκτρονικά.

Για τη χρήση των τελωνειακών καθεστώτων και διαδικασιών, όπου και ζητείται από την τελωνειακή αρχή η παροχή εγγύησης, απαιτείται η διασύνδεση των απαιτούμενων εγγυήσεων, που παρέχονται στην τελωνειακή αρχή και έχουν καταχωρηθεί στο παρόν Υποσύστημα, με την προς υποβολή πράξη υπαγωγής (M.R.N.) σ’ αυτά. Η διασύνδεση αυτή πραγματοποιείται, μέσω της λειτουργίας της αναζήτησης της εγγύησης στο Υποσύστημα αυτό, δηλαδή της αναζήτησης ήδη υφιστάμενου Αριθμού Αναφοράς Εγγύησης / Guarantee Identification Number αυτής (G.R.N., ταυτότητα της εγγύησης) και σχετικού κωδικού πρόσβασης στην εγγύηση (κωδικός διαχείρισης της από τον εξωτερικό χρήστη αυτής – P.I.N.).

Η καταχώριση της εγγύησης δηλ. απαιτείται να έχει ήδη πραγματοποιηθεί στο Υποσύστημα Εγγυήσεων από τον πιστοποιημένο εσωτερικό χρήστη-τελωνειακό υπάλληλο του τελωνείου εγγύησης (πλην της περίπτωσης του τύπου 4 -τίτλοι μεμονωμένης εγγύησης- που γίνεται κυρίως από τον εγγυοδοτικό οργανισμό έκδοσής τους), πριν από την χρησιμοποίηση της από τον πιστοποιημένο χρήστη - οικονομικό φορέα ή τελωνειακό υπάλληλο- Υποσυστήματος του ICISNET (Υποσυστήματα ανασταλτικών ή μη ανασταλτικών τελωνειακών/φορολογικών καθεστώτων και διαδικασιών από το οποίο γίνεται χρήση της εγγύησης), μέσω της σύνδεσης της με επικείμενο προς καταχώριση και υποβολή τελωνειακό παραστατικό του εν λόγω Υποσυστήματος, για την αποδοχή του οποίου απαιτείται η παροχή εγγύησης. Ενδεχομένως, ανάλογα με το είδος του καθεστώτος και τη χρήση που πρόκειται να πραγματοποιηθεί από το εκάστοτε Υποσύστημα, ανάλογη σύνδεση απαιτείται να πραγματοποιείται και μέσω άδειας εκδοθείσας μέσω του Υποσυστήματος Αδειών-Εγκρίσεων (π.χ. η χρήση συνολικής εγγύησης για το καθεστώς της διαμετακόμισης, απαιτεί την έκδοση άδειας χρήσης του συγκεκριμένου τύπου εγγύησης).

Λειτουργικές Περιοχές «Υποσυστήματος Εγγυήσεων»
 Λειτουργική Περιοχή 1: Καταχώριση Εγγύησης
Στη συγκεκριμένη λειτουργική περιοχή δύναται να τελεστούν εργασίες από τους πιστοποιημένους εσωτερικούς χρήστες που διαθέτουν τα κατάλληλα δικαιώματα για την καταχώριση εγγύησης.
Η καταχώριση της εγγύησης αποσκοπεί στην εισαγωγή στο υποσύστημα των εγγυήσεων που παρέχονται από τους υπόχρεους, όπως αυτοί ορίζονται από την τελωνειακή νομοθεσία, είτε αυτές  συστήνονται από τους ίδιους είτε από τρίτα προς αυτούς πρόσωπα και σύμφωνα με τον απαιτούμενο τύπο και μορφή που ορίζει η χρήση τους (καθεστώς/διαδικασία/άδεια).

Κατά την καταχώριση της εγγύησης επιλέγεται η χρήση της εγγύησης (καθεστώς/διαδικασία/άδεια) και ακολούθως ο τύπος της εγγύησης από λίστα τιμών ως ακολούθως:

Κωδικός τύπου
Περιγραφή τύπου
0
Απαλλαγή από την Υποχρέωση Σύστασης Εγγύησης
1
Συνολική Εγγύηση
2
Μεμονωμένη Εγγύηση από Τριτεγγυητή
3
Μεμονωμένη εγγύηση σε μετρητά (Παρακαταθήκη)
4
Μεμονωμένη Εγγύηση με Τίτλους
9
Μεμονωμένη Εγγύηση Πολλαπλής Χρήσης

Κάθε τύπος αποτελεί μια μορφή εγγύησης (συνολική / μεμονωμένη) ή τρόπο σύστασης (παρακαταθήκη). Για κάθε μορφή εγγύησης δύναται να χρησιμοποιηθεί για τη σύσταση της ένας ή περισσότεροι τρόποι παροχής (τριτεγγύηση, ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εμπράγματο δικαίωμα – υποθήκη), ενώ η τριτεγγύηση δύναται να παρέχεται με εγγυητική επιστολή τραπέζης ή ασφαλιστικής επιχείρησης (χαρακτηριζόμενη στο Υ/Σ Εγγυήσεων επίσης ως ασφαλιστήριο συμβόλαιο).
Για τη δυνατότητα χρήσης της εγγύησης είναι απαραίτητη η επιλογή/σύνδεση της εγγύησης με το είδος του παραστατικού (καθεστώτος) από το οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί.
Τα προαναφερόμενα Υποσυστήματα του ICISNET που υποστηρίζουν την λειτουργία των ανασταλτικών ή μη τελωνειακών/φορολογικών καθεστώτων και διαδικασιών, πραγματοποιούν χρήση των εν λόγω μορφών και τύπων εγγυήσεων, κατά την καταχώριση των τελωνειακών παραστατικών απόδοσης τελωνειακού προορισμού των τελωνιζόμενων εμπορευμάτων ή τη χρησιμοποίηση προβλεπόμενης διαδικασίας που προβλέπεται από τη λειτουργία τους.

 Μετά την καταχώριση των ανωτέρω θα πρέπει να επιλεγούν οι ακόλουθες ετικέτες και να συμπληρωθούν σε θέσεις (πεδία) τα ακόλουθα, κατά περίπτωση και ανάλογα με την επιλογή της χρήσης και του τύπου της εγγύησης, πληροφοριακά δεδομένα :
i. Τα στοιχεία της εγγύησης, όπως η ημερομηνία έναρξης ισχύος της, η ημερομηνία αποδοχής της στο σύστημα, η ημερομηνία λήξης της (παύσης ισχύος της) εφόσον υφίσταται, το ποσό αναφοράς τη, νόμισμα και ποσοστό (προκειμένου για τύπου εγγύησης 0, 1 και 9) και ποσό εγγύηση και νόμισμα για τους υπόλοιπους τύπους..
ΙΙ. Τα στοιχεία του παραστατικού της εγγύησης, όπως ο αριθμός και τύπος του παραστατικού της εγγύησης (ο τύπος από εκάστοτε υπάρχουσα λίστα), το ποσό της εγγύησης που ορίζεται σ’ αυτό, η ημερομηνία λήξης της εγγύησης, εφόσον υφίσταται. (Στην εγγύηση τύπου 0, λόγω της φύσης της, δεν υπάρχει παραστατικό προς καταχώριση).
iii. Τα στοιχεία του τριτεγγυητή, όπως η χώρα της κύριας διεύθυνσης του, ο τύπος και ο αριθμός αναγνώρισης του (EORI, ΑΦΜ, κ.α.), καθώς και τα λοιπά στοιχεία αυτού. (Στην εγγύηση τύπου 0, λόγω της φύσης της, δεν υπάρχει τριτεγγυητής προς καταχώριση).
iv. Τα στοιχεία του κύριου υπόχρεου, όπως ο τύπος και ο αριθμός αναγνώρισης του (EORI, ΑΦΜ, κ.α.), η χώρα της κύριας διεύθυνσης του, καθώς και τα λοιπά στοιχεία αυτού.
v. Οι λεπτομέρειες των προϊόντων, όπως η εγκυρότητα της εγγύησης για ευαίσθητα ή απαγορευμένα προϊόντα, οι λεπτομέρειες και οι κωδικοί εμπορευμάτων.
vi. Τα στοιχεία των τίτλων εγγύησης (τύπος 4). [Σημειώνεται ότι, κατά κανόνα, η καταχώριση των τίτλων εγγύησης στο Υ/Σ Εγγυήσεων γίνεται από τον Εγγυοδοτικό Οργανισμό έκδοσής τους με την αποστολή σχετικού μηνύματος. Σχετική καταχώριση επιτρέπεται στο Υ/Σ από εξουσιοδοτημένο υπάλληλο] .

Το αποτέλεσμα της συμπλήρωσης των πεδίων θα είναι η καταχώριση της εγγύησης του επιλεγέντος τύπου και η απόκτηση του Αριθμού Καταχώρισης Εγγύησης (G.R.N. – αριθμός αναφοράς της) και του αρχικού κωδικού πρόσβασης. (κωδικός διαχείρισης της από τον εξωτερικό χρήστη αυτής).

 Λειτουργική Περιοχή 2: Αναζήτηση της Εγγύησης
Η αναζήτηση της εγγύησης αποσκοπεί στην ανεύρεση ήδη καταχωρηθείσας εγγύησης, προκειμένου να τελεστούν επακόλουθες επ’ αυτής ενέργειες που αφορούν την χρήση, την ακύρωση ή την τακτοποίηση της. Κατά την αναζήτηση μιας καταχωρημένης εγγύησης πρέπει να επιλεγεί η λειτουργία της αναζήτησης της εγγύησης και στη συνέχεια να συμπληρωθούν σε θέσεις (πεδία), κατά περίπτωση, στοιχεία όπως ο αριθμός αναφοράς της εγγύησης, ο αριθμός αναγνώρισης (EORI, ΑΦΜ, κ.α.) του τριτεγγυητή, ο αριθμός αναγνώρισης (EORI, ΑΦΜ, κ.α.) του κύριου υπόχρεου, ο Μ.R.N. του παραστατικού της κίνησης/πράξης για την οποία χρησιμοποιείται η εγγύηση.

 Λειτουργική Περιοχή 3: Ακύρωση Εγγύησης
Η ακύρωση της καταχωρημένης στο σύστημα εγγύησης αποσκοπεί στην ενεργοποίηση της διακοπής της ισχύος της και επακόλουθα στη μη δυνατότητα χρησιμοποίησης της από καθεστώς, διαδικασία ή άδεια, για την οποία και καταχωρήθηκε (συστάθηκε) αρχικά στο Υ/Σ Εγγυήσεων.
Καταχωρούνται στοιχεία όπως η ημερομηνία ακύρωσης και η αιτιολογία για την ενέργεια αυτή.

 Λειτουργική Περιοχή 4: Διαχείριση κωδικών πρόσβασης.
Η εν λόγω λειτουργία αποσκοπεί στην παροχή της δυνατότητας του κύριου υπόχρεου να ορίζει πρόσωπα που δύνανται να προβούν στη χρήση της καταχωρημένης στο σύστημα εγγύησης, με την χρησιμοποίηση προσωπικού αριθμού αναγνώρισης P.I.N.

 Λειτουργική Περιοχή 5: Κατάπτωση ή Αποδέσμευση της εγγύησης. – Τακτοποίηση.
Η εν λόγω λειτουργία αποσκοπεί στην πραγματοποίηση της ενέργειας
i. της κατάπτωσης της καταχωρημένης στο σύστημα εγγύησης, όπου υφίσταται ανάγκη για την καταβολή τελωνειακής οφειλής που δεν έχει καταβληθεί στην οριζόμενη για το σκοπό αυτό προθεσμία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση καταχωρείται ο αριθμός παραστατικού (Μ.R.N.) για το ποσό του οποίου ζητείται η κατάπτωση, καθώς επίσης και ο τύπος και ο αριθμός αναγνώρισης του κύριου υπόχρεου (EORI, ΑΦΜ, κ.α.). Στην συνέχεια καταχωρείται το ποσό κατάπτωσης, το οποίο είναι υποσύνολο ή ίσο του μέγιστου ποσού κατάπτωσης (το τελευταίο αποτελεί το ποσό του παραστατικού για το οποίο έγινε χρήση/δέσμευση της εγγύησης) και επιλέγεται η κίνηση «Επιμερισμός». Εφόσον το ποσό του M.R.N. καλύπτεται από περισσότερα του ενός G.R.N. (περισσότερες της μίας εγγυήσεων), η διενέργεια του «Επιμερισμού» επιφέρει τον επιμερισμό του προς κατάπτωση ποσού από το συγκεκριμένο M.R.N., στα σχετικά (τα περισσότερα του ενός) G.R.N.. Το κάθε επιμέρους προς κατάπτωση ποσό, και από ποιο G.R.N. καταπίπτει, αποτυπώνεται στη οθόνη. Ενδεχομένως το ποσό κατάπτωσης δύναται να είναι και μεγαλύτερο του μέγιστου ποσού κατάπτωσης (μεγαλύτερο από το ποσό του παραστατικού για το για το οποίο έγινε χρήση/δέσμευση της εγγύησης) στην περίπτωση που θα πρέπει να εισπραχθούν προσαυξήσεις.

Ωστόσο το ποσό της κατάπτωσης δεν δύναται να είναι μεγαλύτερο από το ποσό του GRN ή το αθροιστικό υπόλοιπο των επιμέρους G.R.N. που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη του παραστατικού. Η κατάπτωση της εγγύησης (G.R.N.), επιφέρει τη ολική αδυναμία μεταγενέστερης χρησιμοποίησης της, ανεξάρτητα του ποσού που κατέπεσε από αυτή.
ii. της αποδέσμευσης της καταχωρημένης στο σύστημα εγγύησης, εφόσον εξέλειπαν οι λόγοι για τη δέσμευση ποσού της [καταχωρούνται ο «αριθμός αναφοράς της εγγύησης» (G.R.N.) που πρόκειται να αποδεσμευθεί, ο τύπος και ο αριθμός αναγνώρισης του κύριου υπόχρεου (EORI, ΑΦΜ, κ.α.)].

Σημειώνεται ότι η απαίτηση για παροχή εγγύησης, οι όροι που διέπουν την αποδοχή του τριτεγγυητή και του είδους της προτεινόμενης εγγύησης, ο τρόπος χρήσης των εγγυήσεων από τα επιμέρους παραστατικά (διαχείριση εγγύησης), καθώς και οι συνθήκες/όροι και διαδικασίες υπό τις οποίες πραγματοποιείται ανάκληση δικαιώματος χρήσης (εφόσον απαιτείται άδεια), ακύρωση, κατάπτωση και αποδέσμευσή της, καθορίζονται από την ισχύουσα νομοθεσία που διέπει τα καθεστώτα και τις διαδικασίες, για τα οποία έχει συσταθεί ή πρόκειται να συσταθεί η εγγύηση.
Ακριβές αντίγραφο
Ο Τμηματάρχης
 Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ
 Σ. ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ


Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 4046/89 του Συμβουλίου της 21ης Δεκεμβρίου 1989 για τις εγγυήσεις που πρέπει να παρέχονται προς εξασφάλιση της καταβολής τελωνειακής οφειλής

Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 388 της 30/12/1989 σ. 0024 - 0027


ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ( ΕΟΚ ) αριθ . 4046/89 ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 21ης Δεκεμβρίου 1989 για τις εγγυήσεις που πρέπει να παρέχονται προς εξασφάλιση της καταβολής τελωνειακής οφειλής
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑIΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,
ιΕχοντας υπόψη :
τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, και ιδίως το άρθρο 100 Α,
την πρόταση της Επιτροπής^(1 ),
Σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο^(2 ),
ιΕχοντας υπόψη τη γνώμη της Οικονομικής και Κοινωντικής Επιτροπής^(3 ),

Εκτιμώντας :
ότι ορισμένες διατάξεις της τελωνειακής νομοθεσίας προβλέπουν ότι, για να εξασφαλισθεί η πληρωμή μιας τελωνειακής οφειλής που έχει γεννηθεί ή είναι δυνατό να γεννηθεί, οι τελωνειακές αρχές έχουν είτε την υποχρέωση είτε τη δυνατότητα να απαιτούν τη σύσταση εγγύησης
ότι οι σχετικοί με τις εγγυήσεις αυτές κανόνες έχουν ιδιαίτερη σημασία για την ομαλή λειτουργία της τελωνειακής ένωσης καθώς και για την εξασφάλιση ίσης μεταχείρισης, στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό, των οικονομικών φορέων ότι πράγματι καθόσον η σύσταση εγγύησης συνεπάγεται έξοδα μη αμελητέου ύψους, θα πρέπει όλοι οι οικονομικοί φορείς της Κοινότητας να υπόκεινται στους ίδιους κανόνες, ανεξάρτητα από το κράτος μέλος στο οποίο βρίσκονται, ιδίως όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο δύναται να παρασχεθεί η εγγύηση και τον καθορισμό τους ύψους της
ότι, εφόσον απαιτείται εγγύηση, πρέπει αυτή να παρέχεται από τον υπόχρεο προς πληρωμή της υπάρχουσας ή ενδεχόμενης τελωνειακής οφειλής ότι δεν θα πρέπει, εντούτοις, να απαιτείται εγγύηση εφόσον το πρόσωπο αυτό είναι δημόσια διοίκηση, λόγω του γεγονότος ότι δεν υφίσταται κίνδυνος μη καταβολής εκ μέρους της του ποσού της εν λόγω τελωνειακής οφειλής ότι το κόστος της εγγυήσεως, τόσο για τους οικονομικούς φορείς όσο και για την αρμόδια αρχή, είναι δυνατό να μην είναι ανάλογο προς τον πραγματικό κίνδυνο μη πληρωμής της τελωνειακής οφειλής όταν το ποσό αυτής της τελευταίας δεν υπερβαίνει ένα συγκεκριμένο όριο ότι, συνεπώς, θα πρέπει να προβλεφθεί ότι η τελωνειακή αρχή έχει τη δυνατότητα να μην απαιτεί τη σύσταση εγγύησης για τελωνειακές οφειλές κάτω από το όριο αυτό
ότι, για λόγους απλούστευσης, πρέπει να είναι δυνατόν να παρέχεται η συνολική εγγύηση για περισσότερες της μιας πράξεις από τις οποίες γεννάται ή είναι δυνατό να γεννηθεί τελωνειακή οφειλή

ότι, οσάκις η σύσταση της εγγύησης είναι προαιρετική, η εγγύηση αυτή πρέπει να απαιτείται στο μέτρο που η καταβολή της τελωνειακής οφειλής, εντός των καθορισμένων προθεσμιών, δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη ότι, προκειμένου να ορισθεί αν μια τελωνειακή οφειλή είναι ή όχι πλήρως εξασφαλισμένη, η τελωνειακή αρχή πρέπει να αξιολογήσει τα πραγματικά στοιχεία της συγκεκριμένης περίπτωσης ότι αυτή η προαιρετική εγγύηση πρέπει να μπορεί να απαιτείται οποτεδήποτε, εφόσον τούτο κρίνεται αναγκαίο, από την τελωνειακή αρχή
ότι, οσάκις η εγγύηση είναι υποχρεωτική, το ποσό της πρέπει να είναι ίσο με το ποσό της εν λόγω τελωνειακής οφειλής, όπως αυτό ορίζεται ή υπολογίζεται από την τελωνειακή αρχή ότι, οσάκις η εγγύηση είναι προαιρετική, το μέγιστο ύψος της δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό της πραγματικής τελωνειακής οφειλής

ότι τα πιο ενδεδειγμένα είδη εγγύησης για την εξασφάλιση της πληρωμής τελωνειακής οφειλής είναι η χρηματική κατάθεση ή άλλη κατάθεση εξομοιούμενη προς τη χρηματική ή η εγγύηση τρίτου προσώπου ότι οι υπόχρεοι πρέπει να έχουν ελευθερία επιλογής μεταξύ των δύο αυτών ειδών εγγύησης ότι, ωστόσο, στα πλαίσια ορισμένων τελωνειακών καθεστώτων, προβλέπονται σε κοινοτική κλίμακα συγκεκριμένα είδη εγγύησης, τα οποία θα πρέπει να διατηρηθούν ότι η τελωνειακή αρχή πρέπει να μπορεί να μην κάνει αποδεκτή την προτεινόμενη εγγύηση εφόσον κρίνει ότι με την εγγύηση αυτή δεν εξασφαλίζεται πλήρως και μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες η καταβολή της τελωνειακής οφειλής ότι, όταν το δικαιολογούν οι περιστάσεις, η τελωνειακή αρχή πρέπει, αντιθέτως, να μπορεί να δέχεται και άλλα είδη εγγυήσεων, εκτός από τα δύο είδη που αναφέρθηκαν ανωτέρω, εφόσον με αυτές εξασφαλίζουν κατά τρόπο ισοδύναμο την πληρωμή της τελωνειακής οφειλής
ότι η εγγύηση πρέπει να αποδεσμεύεται αμέσως όταν η τελωνειακή οφειλή στην οποία αναφερόνταν έχει αποσβεσθεί ή δεν υπάρχει περίπτωση πλέον να γεννηθεί ότι αυτή η αποδέσμευση της εγγύησης πρέπει να μπορεί να γίνεται και εν μέρει, σε συνάρτηση με τη μείωση του ποσού της τελωνειακής οφειλής για την οποία είχε συσταθεί εγγύηση

ότι, για λόγους απλούστευσης, οι διατάξεις που εφαρμόζονται όσον αφορά την εγγύηση των εισαγωγικών και εξαγωγικών δασμών πρέπει επίσης να εφαρμόζονται και όταν συνιστάται εγγύηση για να εξασφαλισθεί η καταβολή του ποσού των επιβαρύνσεων οι οποίες απορρέουν από την εφαρμογή των διατάξεων της κοινής γεωργικής πολιτικής και στις οποίες υπόκεινται, κατά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, τα κοινοτικά εμπορεύματα
ότι οι διατάξεις οι σχετικές με την εγγύηση, που αναφέρονται σε ορισμένες διεθνείς συμβάσεις, δεν θίγονται από την εφαρμογή σχετικών κοινοτικών διατάξεων ότι το ίδιο πρέπει να συμβαίνει με το καθεστώς της κοινοτικής διαμετακόμισης
ότι θα πρέπει να καταργηθούν ή να τροποποιηθούν οι σχετικές με την εγγύηση διατάξεις που ήδη προβλέπονται από την κοινοτική νομοθεσία και είναι αντίθετες με εκείνες του παρόντος κανονισμού,

ΕΞΕΔΩΣΕ ΤΩΝ ΠΑΡΟΝΤΑ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟ :

Άρθρο 1 1 . Με τον παρόντα κανονισμό θεσπίζονται οι κανόνες που εφαρμόζονται όσον αφορά τις εγγυήσεις που πρέπει να παρέχονται, σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία, για την εξασφάλιση εν όλω ή εν μέρει της πληρωμής τελωνειακής οφειλής .
2 . Κατά την έννοια του παρόντος κανονισμού νοούνται ως :
α ) ^τελωνειακή νομοθεσία, το σύνολο των διατάξεων του κοινοτικού δικαίου και των διατάξεων που θεσπίζονται για την εφαρμογή των κοινοτικών κανόνων οι οποίες διέπουν την εισαγωγή, εξαγωγή, διαμετακόμιση και παραμονή εμπορευμάτων που αποτελούν αντικείμενο συναλλαγών μεταξύ των κρατών μελών καθώς και μεταξύ αυτών και τρίτων χωρών
β ) ^τελωνειακή οφειλή, η υποχρέωση ενός προσώπου να καταβάλει το ποσό των εισαγωγικών δασμών ( τελωνειακή οφειλή κατά την εισαγωγή ) ή των εξαγωγικών δασμών ( τελωνειακή οφειλή κατά την εξαγωγή ) οι οποίοι εφαρμόζονται, δυνάμει των διατάξεων που ισχύουν,
στα εμπορεύματα τα οποία υπόκεινται σε τέτοιους δασμούς
γ ) ^πρόσωπο :
- είτε φυσικό πρόσωπο,
- είτε νομικό πρόσωπο,
- είτε, όταν αυτό προβλέπεται από τους ισχύοντες κανόνες, ένωση προσώπων η οποία έχει δικαιοπρακτική ικανότητα χωρίς να έχει το νομικό καθεστώς νομικού προσώπου
δ ) εισαγωγικοί δασμοί, τόσο οι δασμοί και οι φορολογικές επιβαρύνσεις ισοδυνάμου αποτελέσματος όσο και οι γεωργικές εισφορές και άλλες επιβαρύνσεις κατά την εισαγωγή, που προβλέπονται στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής ή στο πλαίσιο των ειδικών καθεστώτων τα οποία εφαρμόζονται επί ορισμένων εμπορευμάτων που προκύπτουν από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων
ε ) εξαγωγικοί δασμοί, οι γεωργικές εισφορές και άλλες επιβαρύνσεις κατά την εξαγωγή που προβλέπονται στο πλαίσιο της κοινής γεωργικής πολιτικής ή των ειδικών καθεστώτων τα οποία εφαρμόζονται επί ορισμένων εμπορευμάτων που προκύπτουν από τη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων
στ ) τελωνειακή αρχή, κάθε αρχή αρμόδια για την εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας, ακόμη και αν η αρχή αυτή δεν υπάγεται στην τελωνειακή διοίκηση
ζ ) κοινοτικά εμπορεύματα :
τα εμπορεύματα :
- που έχουν παραχθεί εξ ολοκλήρου στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας χωρίς την προσθήκη προϊόντων καταγωγής τρίτων χωρών ή εδαφών που δεν αποτελούν τμήμα του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας,
- που προέρχονται από χώρες ή εδάφη που δεν αποτελούν τμήμα του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας και τα οποία έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία σε κράτος μέλος,
- που έχουν παραχθεί στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, είτε αποκλειστικά από εμπορεύματα που αναφέρονται μόνον στη δεύτερη περίπτωση είτε από εμπορεύματα που αναφέρονται στην πρώτη και δεύτερη περίπτωση .

ΤΙΤΛΟΣ Ι
Απαίτηση παροχής εγγύησης
Άρθρο 2 1 . ιΟταν κατ' εφαρμογή της τελωνειακής νομοθεσίας η αρμόδια αρχή απαιτεί τη σύσταση εγγύησης προκειμένου να εξασφαλισθεί η πληρωμή τελωνειακής οφειλής, η εγγύηση αυτή πρέπει να παρέχεται από το πρόσωπο έναντι του οποίου γεννάται ή είναι δυνατόν να γεννηθεί η οφειλή αυτή .
2 . Η τελωνειακή αρχή μπορεί να απαιτεί τη σύσταση μίας μόνον εγγύησης για μία τελωνειακή οφειλή .
3 . Η τελωνειακή αρχή μπορεί να επιτρέπει τη σύσταση εγγύησης εκ μέρους τρίτου αντί για τον υπόχρεο προς παροχήν αυτής .
4 . Δεν απαιτείται σύσταση εγγύησης όταν το πρόσωπο έναντι του οποίου γεννάται ή είναι δυνατόν να γεννηθεί με τελωνειακή οφειλή είναι δημόσια διοίκηση .
5 . Η αρμόδια αρχή μπορεί να μην απαιτεί τη σύσταση εγγύησης, εφόσον το ποσό της εν λόγω τελωνειακής οφειλής δεν υπερβαίνει τα 500 Ecu .

Άρθρο 3 1 . Εφόσον η τελωνειακή νομοθεσία προβλέπει την προαιρετική σύσταση εγγύησης, η εγγύηση αυτή απαιτείται, κατά την κρίση της τελωνειακής αρχής, στο βαθμό που η εμπρόθεσμη πληρωμή της τελωνειακής οφειλής που έχει γεννηθεί ή μπορεί να γεννηθεί δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη .
ιΟταν η εγγύηση που αναφέρεται στο προηγούμενο εδάφιο δεν απαιτείται, η αρμόδια αρχή μπορεί, εντούτοις, να ζητήσει από το πρόσωπο που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 την ανάληψη δεσμεύσεως που θα περιλαμβάνει τις νόμιμες υποχρεώσεις του .
2 . Η εγγύηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πρώτο εδάφιο είναι δυνατόν να απαιτηθεί :
- είτε τη στιγμή της εφαρμογής των κανόνων που προβλέπουν τη δυνατότητα να απαιτηθεί η σύσταση μιας τέτοιας εγγύησης,
- είτε οποιαδήποτε στιγμή μεταγενέστερα, όταν η αρμόδια αρχή διαπιστώνει ότι η εμπρόθεσμη καταβολή της τελωνειακής οφειλής που έχει γεννηθεί ή ενδέχεται να γεννηθεί δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένη .

Άρθρο 4 Αιτήσει του προσώπου που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 συνιστάται συνολική εγγύηση για μία ή περισσότερες πράξεις από τις οποίες γεννάται ή μπορεί να γεννηθεί τελωνειακή οφειλή .

Άρθρο 5  Οταν η τελωνειακή νομοθεσία προβλέπει την υποχρεωτική σύσταση εγγύησης, το ποσό της εν λόγω εγγύησης καθορίζεται από την αρμόδια αρχή σε ύψος ίσο :
- με το ακριβές ποσό της τελωνειακής οφειλής ή τελωνειακών οφειλών για τις οποίες συνιστάται η εγγύηση, εφόσον το ποσό αυτό μπορεί να καθοριστεί με ακρίβεια τη στιγμή που απαιτείται η σύσταση της εγγύησης,
- με το υψηλότερο, κατά τους υπολογισμούς της αρμόδιας αρχής, ποσό της τελωνειακής οφειλής ή των τελωνειακών οφειλών που έχουν γεννηθεί ή μπορούν να γεννηθούν στις υπόλοιπες περιπτώσεις, ιδίως όταν η εγγύηση απαιτείται για περισσότερες της μιας πράξης που είναι δυνατόν
να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια καθορισμένης περιόδου .

Άρθρο 6 ιΟταν η τελωνειακή αρχή απαιτεί τη σύσταση εγγύησης σε περιπτώσεις όπου κατά την τελωνειακή νομοθεσία αυτή είναι προαιρετική, η τελωνειακή αρχή καθορίζει το ποσό της εγγύησης αυτής κατά τρόπο ώστε αυτό να μην υπερβαίνει το ποσό που προβλέπεται στο άρθρο 5 .

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙ
Σύσταση της εγγύησης
Άρθρο 7 Με την επιφύλαξη του άρθρου 10 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο, η εγγύηση μπορεί να συσταθεί :
- είτε με την κατάθεση χρηματικού ποσού,
- είτε με εγγύηση τρίτου προσώπου .

Άρθρο 8 1. Η χρηματική κατάθεση πρέπει να πραγματοποιείται στο νόμισμα του κράτους μέλους στο οποίο απαιτείται η σύσταση της εγγύησης .
Με χρηματική κατάθεση εξομοιούνται :
- η κατάθεση επιταγής, της οποίας την πληρωμή εγγυάται ο οργανισμός που την εξέδωσε, με οποιοδήποτε τρόπο αποδεκτό από την αρμόδια αρχή,
- η κατάθεση οποιουδήποτε άλλου τίτλου ο οποίος έχει αναγνωρισμένη από την αρμόδια αρχή αποσβεστική ικανότητα .
2 . Η χρηματική κατάθεση ή η εξομοιούμενη προς αυτήν κατάθεση πρέπει να πραγματοποιείται με τρόπο σύμφωνο προς τις διατάξεις του κράτους μέλους στο οποίο απαιτείται η σύσταση της εγγύησης .

Άρθρο 9 Ο εγγυητής αναλαμβάνει αλληλεγγύως με τον οφειλέτη την ευθύνη της καταβολής του ποσού της τελωνειακής οφειλής, για την οποία παρέχεται εγγύηση, όταν αυτή γίνει απαιτητή . Ο εγγυητής πρέπει :
- να έχει τη συνήθη διαμονή του ή κάποια εγκατάσταση στην Κοινότητα και
- με την επιφύλαξη των διατάξεων περί ελευθερίας παροχής υπηρεσιών, να έχει εγκριθεί από την τελωνειακή αρχή του κράτους μέλους όπου παρέχεται η εγγύηση . Ως προϋπόθεση της έγκρισης μπορεί, μεταξύ άλλων, να ορίζεται ότι ο
εγγυητής πρέπει να είναι πρόσωπο του οποίου η κύρια ή δευτερεύουσα επαγγελματική δραστηριότητα αφορά την παροχή τέτοιων υπηρεσιών .

Άρθρο 10 1 . Το πρόσωπο το οποίο έχει την υποχρέωση να παράσχει την εγγύηση έχει δικαίωμα ελεύθερης επιλογής μεταξύ των τρόπων σύστασης εγγύησης που προβλέπονται στο άρθρο^7 .
Εντούτοις, η τελωνειακή αρχή μπορεί να αρνηθεί το προτεινόμενο είδος εγγύησης όταν αυτό είναι ασυμβίβαστο με την ομαλή λειτουργία της σχετικής τελωνειακής διαδικασίας .
Η τελωνειακή αρχή μπορεί να ορίσει ότι ο επιλεγείς τρόπος εγγύησης θα διατηρηθεί για καθορισμένο χρονικό διάστημα.
2 . Εφόσον τούτο προβλέπεται από τις διατάξεις που θεσπίζονται, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 2, η τελωνειακή αρχή μπορεί να αποδέχεται άλλα είδη εγγύησης εκτός από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 7, εφόσον εξασφαλίζουν κατά τρόπο ισοδύναμο της πληρωμή της τελωνειακής οφειλής .
Υπό τις αυτές επιφυλάξεις, η τελωνειακή αρχή μπορεί να αποδέχεται κατάθεση ποσού χρηματικού ή τίτλων χωρίς να πληρούνται οι προϋποθέσεις που προβλέπονται στο άρθρο 8 παράγραφος 1 .

Άρθρο 11 Η αρμόδια αρχή μπορεί να αρνείται την προτεινόμενη εγγύηση εφόσον κρίνει ότι δεν εξασφαλίζει απόλυτα την εμπρόθεσμη καταβολή της τελωνειακής οφειλής .

Άρθρο 12 Σε περίπτωση που η αρμόδια αρχή διαπιστώνει ότι η παρασχεθείσα εγγύηση δεν εξασφαλίζει ή δεν εξασφαλίζει πια απολύτως ή εξ ολοκλήρου την πληρωμή της τελωνειακής οφειλής μέσα στις προβλεπόμενες προθεσμίες, απαιτεί από το πρόσωπο που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγραφος 1, αφήνοντάς του το δικαίωμα επιλογής, είτε την παροχή συμπληρωματικής εγγύησης είτε την αντικατάσταση της αρχικής εγγύησης με νέα .

ΤΙΤΛΟΣ ΙΙΙ
Αποδέσμευση της εγγύησης
Άρθρο 13 1 . Η εγγύηση δεν μπορεί να αποδεσμευθεί για όσο χρόνο η τελωνειακή οφειλή για την οποία έχει παρασχεθεί δεν έχει αποσβεσθεί ή είναι δυνατό να γεννηθεί . Μόλις αποσβεσθεί η τελωνειακή οφειλή ή καταστεί αδύνατη η γένεσή της, η εγγύηση πρέπει να αποδεσμεύεται αμέσως .
2 . ιΟταν η τελωνειακή οφειλή έχει εν μέρει αποσβεσθεί ή δεν μπορεί πια να γεννηθεί για μέρος του εγγυημένου ποσού, η εγγύηση που έχει συσταθεί αποδεσμεύεται μερικώς, και κατ' αναλογία, κατόπιν αιτήσεως του ενδιαφερομένου, εκτός εάν το ύψος του σχετικού ποσού δεν δικαιολογεί κάτι τέτοιο .

ΤΙΤΛΟΣ IV
Τελικές διατάξεις
Άρθρο 14 Ο παρών κανονισμός εφαρμόζεται στις περιπτώσεις σύστασης εγγύησης για την εξασφάλιση της πληρωμής επιβαρύνσεων, οι οποίες απορρέουν από την εφαρμογή της κοινής γεωργικής πολιτικής και στις οποίες υπόκεινται, κατά τις ενδοκοινοτικές συναλλαγές, τα κοινοτικά εμπορεύματα.

Άρθρο 15 1 . Η επιτροπή γενικής τελωνειακής νομοθεσίας που προβλέπεται στο άρθρο 24 της οδηγίας 79/695/ΕΟΚ του Συμβουλίου της 24ης Ιουλίου 1979 περί της εναρμονίσεως των διαδικασιών θέσεως σε ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων^(4 ), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την οδηγία 81/853/ΕΟΚ^(5 ), μπορεί να εξετάζει κάθε ζήτημα σχετικό με την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού, το οποίο φέρει προς συζήτηση ο πρόεδρός της, είτε με δική του πρωτοβουλία είτε κατόπιν αιτήσεως κράτους μέλους .
2 . Οι διατάξεις που είναι αναγκαίες για την εφαρμογή
του παρόντος κανονισμού θεσπίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία του άρθρου 26 παράγραφοι 2 και 3 της οδγηίας 79/695/ΕΟΚ .

Άρθρο 16 Οι διατάξεις του παρόντος κανονισμού εφαρμόζονται με την επιφύλαξη των σχετικών με τις εγγυήσεις ειδικών διατάξεων που ισχύουν δυνάμει :
- διεθνών συμβάσεων,
- του κανονισμού ( ΕΟΚ ) αριθ . 222/77 του Συμβουλίου της 13ης Δεκεμβρίου 1976 περί της κοινοτικής διαμετακομίσεως^(6 ), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από τον κανονισμό ( ΕΟΚ ) αριθ . 1674/87^(7 ).

Άρθρο 17 1 . Η οδηγία 79/695/ΕΟΚ τροποποιείται ως εξής :
α ) ^στο άρθρο 18, η παράγραφος 3 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο :
"3 . Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να εξαρτούν την παροχή των προβλεπομένων στο παρόν άρθρο διευκολύνσεων από τη σύσταση εγγύησης ."
β ) ^στο άρθρο 19, η παράγραφος 7 αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο :
"7 . Οι αρμόδιες αρχές μπορούν να εξαρτούν την παροχή των προβλεπομένων στο παρόν άρθρο διευκολύνσεων από τη σύσταση εγγύησης ."
2 . Το άρθρο 11 του κανονισμού ( ΕΟΚ ) αριθ . 1224/80 του Συμβουλίου της 28ης Μαϊου 1980 περί της δασμολογητέας αξίας των εμπορευμάτων^(8 ), όπως τροποποιήθηκε τελευταία από την πράξη προσχώρησης της Ισπανίας και της Πορτογαλίας, αντικαθίσταται από το ακόλουθο κείμενο :
Αρθρο 11 Αν, κατά τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας των εισαγομένων εμπορευμάτων καταστεί αναγκαίο να αναβληθεί ο οριστικός καθορισμός της, είναι δυνατό ο εισαγωγέας, κατόπιν αιτήσεως του, να παραλάβει τα σχετικά εμπορεύματα, υπό τον όρο της παροχής επαρκούς εγγύησης για την κάλυψη της διαφοράς μεταξύ του ποσού των δασμών, στους οποίους είναι δυνατό τελικά να υπόκεινται τα εμπορεύματα, και του ποσού που προκύπτει από τα στοιχεία της διασάφησης ."

Άρθρο 18 Τα κράτη μέλη ενημερώνουν της Επιτροπή σχετικά με τα μέτρα που παίρνουν για να εξασφαλίσουν την εφαρμογή του παρόντος κανονισμού .
Η Επιτροπή ανακοινώνει τις πληροφορίες αυτές στα υπόλοιπα κράτη μέλη .

Άρθρο 19 Ο παρών κανονισμός αρχίζει να ισχύει την τρίτη μηέρα μετά τη δημοσίευσή του στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων .
Εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 1991 .
Ο παρών κανονισμός είναι δεσμευτικός ως προς όλα τα μέρη του και ισχύει άμεσα σε κάθε κράτος μέλος .
Βρυξέλλες, 21 Δεκεμβρίου 1989 .

Για το Συμβούλιο  Η Πρόεδρος  E . CRESSON

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε


(Κωδικοί  Μαθημάτων από 1-12)

ΟΔΗΓΌΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ για
Σχολή Εκτελωνιστών
Sxoli Ekteloniston.blogpost.gr
(1)
Μάθημα: Τελωνειακού Δικαίου (1)
(2)
Μάθημα: Δασμολόγιο, Δασμοί και Λοιποί Φόροι (Μέρος Α)  (2)
(3)
Μάθημα: Δασμολόγιο, Δασμοί και Λοιποί Φόροι (Μέρος Β)(3)
(4)
Μάθημα: Νομοθεσία και Οργάνωση της Εκτελωνιστικής Επιχείρησης (4)
(5)
Μάθημα  Εμπορευματολογία (5)
(6)
Μάθημα: Μέτρα Εμπορικής Πολιτικής (6)
(7)
Μάθημα: Πρακτορεύσεις- Διεθνείς Μεταφορές -Έγγραφα μεταφοράς (Μέρος Α) (7)
(8)
Μάθημα: Πρακτορεύσεις- Διεθνείς Μεταφορές- Έγγραφα μεταφοράς (Μέρος Β) (8)
(9)
Μάθημα: Τραπεζική συναλλαγή και διεθνές εμπόριο (9)
(10)
Μάθημα: Νομολογία ποινικών κειμένων του χώρου (10)
(11)
Μάθημα: Επιβάτες - Οικοσκευές - Αυτοκίνητα (11)
(12)
Μάθημα: Ορολογία - Όροι (12)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου