Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

Νέες καινοτόμες εκτελωνιστικές υπηρεσίες με γραμματειακή υποστήριξη από τους Εκτελωνιστές - Τελωνειακούς Αντιπροσώπους (Μάθημα 4) 19 Νοεμβρίου 2014



Νέες καινοτόμες εκτελωνιστικές υπηρεσίες με γραμματειακή υποστήριξη από τους Εκτελωνιστές - Τελωνειακούς Αντιπροσώπους (Μάθημα 4) 19 Νοεμβρίου 2014


Η εξέλιξη των υπηρεσιών μέσω της ψηφιακής τεχνολογίας έφερε νέες υπηρεσίες ή τις ίδιες υπηρεσίες τις μεγέθυνε και έτσι ξεπεράσαμε τις κλασικές εκτελωνιστικές υπηρεσίες. Αφορμή παίρνουμε από την πρόσφατη απόφαση 5026218 ΕΞ 2014  για τους «Όρους και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για τη διαδικασία απλουστευμένης διασάφησης και άδειας εκτελωνισμού  στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο», έτσι:

Α) Ο Εκτελωνιστής –Τελωνειακός Αντιπρόσωπος μπορεί να πάρει άδεια στο ονομά του για απλουστευμένες διαδικασίες και για τον τόπο τελωνισμού της εξαγωγής.
5026218 ΕΞ 2014  ΑΥΟ
 2. Στο άρθρο 4 της αριθμ. Δ19Α 5030435EΞ2012 Α.Υ.Ο.  (ΦΕΚ 2254/Β΄/2−8−2012) προστίθεται παράγραφος 3 ως  ακολούθως:

«3. Δικαίωμα υποβολής αίτησης για τη χορήγηση  άδειας χρήσης διαδικασίας απλουστευμένης διασάφησης, καθώς και άδειας χρήσης της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο από τον εξαγωγέα τόπο, έχουν  τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική  δραστηριότητα και πραγματοποιούν εξαγωγές εμπορευμάτων, εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις και τα  κριτήρια που προσδιορίζονται στις κοινοτικές διατάξεις και στην παρούσα απόφαση, καθώς και οι τελωνειακοί αντιπρόσωποι των ανωτέρω προσώπων. Στην  περίπτωση που ένας τελωνειακός αντιπρόσωπος (είτε  άμεσος, είτε έμμεσος) υποβάλλει αίτηση για χορήγηση  άδειας, προκειμένου να τη χρησιμοποιήσει για εξαγωγές πελατών του, η άδεια αυτή εκδίδεται στο όνομα  του. Απαραίτητη προϋπόθεση για την αποδοχή της εν  λόγω αίτησης είναι η ύπαρξη επαρκών στοιχείων και  διαδικασιών που να επιτρέπουν στην αρμόδια αρχή  έκδοσης της άδειας να εξακριβώσει τα στοιχεία των  εκπροσωπούμενων προσώπων και να πραγματοποιήσει  κατάλληλους τελωνειακούς ελέγχους».

Β) Ο Εκτελωνιστής –Τελωνειακός Αντιπρόσωπος μπορεί να καταθέσει διασαφήσεις στο όνομά του, για κάποιο ή κάποιους  πελάτες του  με βάση  την Δ19Γ 5044128 ΕΞ 23.11.2012 Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις διατάξεις της Υποπαραγράφου Ε5 του άρθρου 1 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α )

«Α. Άσκηση Τελωνειακής αντιπροσώπευσης.

Κάθε πρόσωπο μπορεί να ορίσει τελωνειακό αντιπρόσωπο. Η αντιπροσώπευση μπορεί να είναι άμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομα και για λογαριασμό τρίτου, ή έμμεση, οπότε ο αντιπρόσωπος ενεργεί στο όνομά του, αλλά για λογαριασμό τρίτου.
Ο αντιπρόσωπος πρέπει να έχει εξουσιοδότηση στην οποία να δηλώνεται ότι ενεργεί για λογαριασμό του προσώπου που αντιπροσωπεύει και να διευκρινίζεται για το αν πρόκειται για άμεση ή έμμεση αντιπροσώπευση.
Το πρόσωπο που δεν δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου ή που δηλώνει ότι ενεργεί εξ ονόματος ή για λογαριασμό άλλου προσώπου χωρίς να έχει εξουσιοδότηση θεωρείται ότι ενεργεί εξ ιδίου ονόματος και για ίδιο λογαριασμό».

Γ) Ο Εκτελωνιστής –Τελωνειακός Αντιπρόσωπος  μπορεί να ασκήσει το δικαίωμα του Κεντρικού Εκτελωνισμού μετά την μηχανοργάνωση του Ενωσιακού Τελωνείου το 2017 σύμφωνα με την -([pic] | ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ | Βρυξέλλες, 30.11.2005 COM(2005) 608 τελικό 2005/0246 (COD) Υλοποίηση του κοινοτικού προγράμματος της Λισσαβόνας Πρόταση ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΚ) αριθ.ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ για τη θέσπιση του Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (Εκσυγχρονισμένος Τελωνειακός Κώδικας) (υποβάλλεται από την Επιτροπή){SEC(2005) 1543 } ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ)
« Η έννοια του 'κεντρικού εκτελωνισμού' καθιστά δυνατή για τους εμπορευόμενους να δηλώνουν εμπορεύματα ηλεκτρονικά και να καταβάλλουν τους τελωνειακούς δασμούς στον τόπο όπου έχουν την έδρα τους ασχέτως κράτους μέλους εισαγωγής ή εξαγωγής των εμπορευμάτων. Οι υπηρεσίες τελωνείων σε όλα τα 27 κράτη μέλη πρέπει να εργάζονται ως εάν ήταν μία υπηρεσία, εξασφαλίζοντας σε ολόκληρη την ΕΕ ομοιόμορφους ελέγχους και ενιαίο τρόπο αντιμετώπισης των ασκούντων εμπόριο».

Ως κεντρικός εκτελωνισμός νοείται η αποσύνδεση του τόπου υποβολής της διασάφησης από τον τόπο στον οποίο βρίσκονται πράγματι τα εμπορεύματα. Αυτό είναι δυνατό καθώς οι φορείς επωφελούνται από μια μονοαπευθυντική διαδικασία (παρέχεται δηλαδή στους οικονομικούς φορείς, εκτελωνιστικές εταιρίες  η δυνατότητα να εκπληρώνουν μόνο μία φορά τις υποχρεώσεις διασάφησης που έχουν προς το τελωνείο και τις άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες – κτηνιατρικές, φυτοϋγειονομικές, κτλ.– χρησιμοποιώντας από τις εγκαταστάσεις τους ηλεκτρονικά μέσα προσβάσιμα οποιαδήποτε ώρα) και τα εμπορεύματα να ελέγχονται από τις εν λόγω αρχές ταυτόχρονα και στο ίδιο μέρος. Αυτή είναι η ενιαία ηλεκτρονική θυρίδα».

E-mail = ggioggaras@Gmail.com



Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου