Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Τα Δελτία Χημείου για Επανεξέταση και Μεταποίηση και η ιδιορρυθμία τους, (Μάθημα 4), 8 Νοεμβρίου 2014




Τα Δελτία Χημείου για Επανεξέταση και  Μεταποίηση  και η ιδιορρυθμία τους, (Μάθημα 4),  8 Νοεμβρίου 2014

Σχόλιο:  Δύο αποφάσεις  είκοσι και πλέον χρόνων,  που μπορεί να λύσουν ακόμα και σήμερα προβλήματα μικρά, που δυσκολεύουν την ολοκλήρωση μιας διαδικασίας τελωνείων.  Άλλωστε τον επαγγελματία τον κάνουν τα μικρά και ασήμαντα προβλήματα.

Επανεξέταση δείγματος

Η επανεξέταση δείγματος για επαναπροσδιορισμό της δασμολογικής διάκρισης του Τελωνειακού Δασμολογίου γίνεται μόνο από το αρχικό δείγμα, που πάρθηκε από τον τελωνισμό του εμπορεύματος.
Το δείγμα στον τελωνισμό του εμπορεύματος αποτελεί καθοριστικό σημείο για την επαλήθευση και τη σωστή δασμολογική κατάταξη του τελωνιζόμενου εμπορεύματος.

Ιδιαίτερα στη διαδικασία της δειγματοληψίας πρέπει να προσεχθούν:
Α. Τα δείγματα να είναι από όλα τα πατρόν του εμπορεύματος
Β. Να λαμβάνεται επαρκής ποσότητα για την αρχική ανάλυση ή ακόμα και την μελλοντική.
Γ. Να εξασφαλίζεται η ταυτότητα των δειγμάτων με κάθε πρόσφορο μέσο. Μολυβδοσφράγιση, υπογραφή ελεγκτή και επόπτη κλπ.
Δ. Η μεταφορά του στο χημείο να γίνεται από τους αρμόδιους τελωνειακούς υπαλλήλους.

Τα τυριά δεν μπορεί  να ξεφύγουν από τη ρύθμιση αυτή . Αυτά αναφέρει η Τ. 608/5014/  19/19-12-89 του Υπουργείου Οικονομικών όταν μάλιστα πρόκειται να τύχουν επιδοτήσεων.

Σε κάθε περίπτωση τελωνισμού τυριών, θα λαμβάνεται δείγμα και θα αποστέλλεται στην αρμόδια χημική διεύθυνση για εξέταση τηρώντας αυστηρά τις σχετικές διατάξεις και ιδιαίτερα όσον αφορά τη εξασφάλιση της ταυτότητας του δείγματος παίρνοντας τα κατά την κρίση σας ενδεικνυόμενα μέτρα, ώστε να αποκλείεται η δυνατότητα αντικατάστασης του με άλλο.

Στις περιπτώσεις που θα ζητηθεί επανεξέταση , αυτή πρέπει  να γίνεται με βάση το αρχικό δείγμα και θα ενημερώνεται σχετικά η χημική διεύθυνση ότι πρόκειται για επανεξέταση. Για το λόγο αυτό, θα εφιστάται η προσοχή των Εκτελωνιστών κλπ. στο γεγονός ότι δεν θα γίνεται νέα δειγματοληψία, ώστε να ασκούν τα δικαιώματά τους, μέσα στο χρονικό διάστημα διατήρησης του δείγματος στο χημείου.

Αναδημοσίευσης από το Εκτελωνιστικό Βήμα  Ιανουάριος 1990 



Δελτίο Χημείου στις Μεταποιήσεις

Το Υπουργείο Οικονομικών με τη Δ. 172/5562/29-11-89 εγκύκλιο δίνει ρητές εντολές σχετικά με τη μορφή του Δελτίου Χημικής Ανάλυσης που πρέπει να έχει, για το κλείσιμο των διασαφήσεων μεταποίησης. Οι διασαφήσεις μεταποίησης χρησιμοποιούνται για το τελωνειακό καθεστώς της ενεργητικής τελειοποίησης, όταν ο ενδιαφερόμενος  ζητά εισαγωγή πρώτης ύλης χωρίς την πληρωμή των δασμών  για μεταποίηση και επανεξαγωγή.

1.Οι αποφάσεις της ενεργητικής τελειοποίησης που εκδίδονται, κατά πάγια τακτική, που έχει επιβληθεί από τις -  πραγματικές- συνθήκες παραγωγής κάθε είδους, κατηγορίας ή τύπου, εξαγομένου προϊόντος  διακρίνονται σε :
Α. αποφάσεις  που καθορίζουν με κάθε λεπτομέρεια την ποσοστιαία συμμετοχή των α΄ υλών – εμπορευμάτων- στο έτοιμο προϊόν και
Β. αποφάσεις που ζητούν τον καθορισμό της ποσοστιαίας συμμετοχής  των α’ υλών στο εξαγόμενο προϊόν με Δ.Χ. ανάλυσης  εκδιδομένου κατά την εξαγωγή, κατόπιν αποστολής στο αρμόδιο Χημικό παράρτημα δείγματος.

αα. Αποφάσεις της πρώτης κατηγορίας χρησιμοποιούνται αυτούσιες για την πίστωση παραστατικών μεταποίησης, χωρίς να νομιμοποιείται κανείς να ζητήσει και Δελτίο Χημικής Ανάλυσης με πλήρη καθορισμό της ποσοστιαίας συμμετοχής κάθε πρώτης ύλης που συμμετέχει σο έτοιμο προϊόν , γιατί κατά την πραγματοποίηση της έρευνας και το πείραμα παραγωγής που έγινε κατά την διάρκειά της,  εξακριβώθηκε ότι κατά την χημική  ανάλυση του παραχθέντος προϊόντος που επακολούθησε είναι αδύνατη η διαπίστωση επακριβώς  (ποσότητα) ή η ανίχνευση (είδος α’ ύλης ) της ποσοστιαίας συμμετοχής κάθε εμπορεύματος στο έτοιμο προϊόν.

ββ. Αποφάσεις της δεύτερης κατηγορίας  εκδοθήκανε προβλέποντας την πίστωση με Δελτίο Χημικής Ανάλυσης , γιατί κατά την διάρκεια της έρευνας διαπιστώθηκε ότι είναι δυνατή η ανίχνευση και ο καθορισμό ς της ποσοστιαίας συμμετοχής των εμπορευμάτων στο έτοιμο προϊόν.

2. κατόπιν των ανωτέρω , τα αρμόδια παραρτήματα  του Γενικού Χημείου του Κράτους , εφόσον διαπιστώνουν ότι τα υποβαλλόμενα για ανάλυση δείγματα προϊόντων εξαγωγής έχουν παραχθεί από εμπορεύματα ενεργητικής τελειοποίησης θα πραγματοποιούνται, στα πλαίσια των δυνατοτήτων τους, χημική ανάλυση, όπου οι αποφάσεις καθορισμού συντελεστών απόδοσης να προβλέπουν (β κατηγορία), ενώ θα περιορίζονται στη διαπίστωση και μόνο του εξαγόμενου είδους στην περίπτωση των αποφάσεων της α  κατηγορίας. 

Αναδημοσίευσης από το Εκτελωνιστικό Βήμα Δεκέμβριος 1989

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε


Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου