Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Τελειοποίηση προς επανεισαγωγή. Παθητική. Πρόσφατα σύνολα σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (Μάθημα 1) 18 Οκτωβρίου 2016


Τελειοποίηση προς επανεισαγωγή. (Παθητική) Πρόσφατα σύνολα σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα (Μάθημα 1) 18 Οκτωβρίου 2016


Περιεχόμενα:
Α) Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, με απαλλαγές από επιβαρύνσεις. Αθήνα, Αύγουστος 2016 (Απόσπασμα)
Β) Συχνές ερωτήσεις  ICISnet 2016  (Απόσπασμα)
Γ) Κοινοποίηση των διατάξεων εφαρμογής του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα που αφορούν τη χρήση των ειδικών καθεστώτων, εκτός της διαμετακόμισης Αρ. πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Δ 1067367 ΕΞ 2016 (Απόσπασμα)

Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, με απαλλαγές από επιβαρύνσεις. Αθήνα, Αύγουστος 2016 (Απόσπασμα)

7. ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι το τελωνειακό καθεστώς βάσει των διατάξεων του οποίου επιτρέπεται, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, η προσωρινή εξαγωγή Ενωσιακών εμπορευμάτων σε τρίτες προς την Ε.Ε. χώρες για τελειοποίηση και επανεισαγωγή των μεταποιημένων προϊόντων, έχοντας ως βάση για τον υπολογισμό της τελωνειακής οφειλής το κόστος των εργασιών τελειοποίησης που διενεργούνται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το καθεστώς επιτρέπει στους δικαιούχους να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος εργασίας, που ενδέχεται να υπάρχει εκτός Ε.Ε., ενθαρρύνει την χρήση Ενωσιακών πρώτων υλών για την παραγωγή τελικών προϊόντων, ώστε τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα να τύχουν ευνοϊκότερης δασμολογικής μεταχείρισης. Επίσης, στα πλαίσια των διατάξεων του συστήματος «σταθερών ανταλλαγών», προβλέπεται η δυνατότητα επιστροφής σε τρίτη χώρα ενός προϊόντος, με σκοπό την επισκευή του ή την αντικατάστασή του από κάποιο άλλο (προϊόν αντικατάστασης).

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι η έκδοση άδειας, η οποία χορηγείται ύστερα από εξέταση της αίτησης και των συνημμένων σε αυτή δικαιολογητικών. Επιπλέον, οι τελωνειακές αρχές δύνανται να μην προχωρήσουν σε έκδοση αδείας όταν το αίτημα αφορά σε μεταποίηση ευαίσθητων γεωργικών προϊόντων του παραρτήματος 71-02 του Καν. (ΕΕ) 2446/2015 και κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι με την μεταποιητική πράξη που θα πραγματοποιηθεί ενδέχεται να προκληθεί βλάβη στα ουσιώδη συμφέροντα των Ενωσιακών παραγωγών.

Η άδεια για την υπαγωγή στο καθεστώς χορηγείται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εγκαταστημένα στην Ε.Ε., εφόσον παρέχουν τα εχέγγυα κατά την άποψη της Τελωνειακής Αρχής.
Η διάρκεια της ισχύος της άδειας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα πέντε (5) έτη, ενώ για τα ευαίσθητα γεωργικά προϊόντα που αναφέρονται στο παράρτημα 71-02 του Καν. (ΕΕ) 2446/2015 η διάρκεια περιορίζεται έως τα τρία (3) έτη.

- Τα άρθρα 255, 259-262 του Καν.(ΕΕ) 952/13
- Τα άρθρα 75, 240, 242-243 του Καν. (ΕΕ) 2246/15

Συχνές ερωτήσεις  ICISnet 2016  (Απόσπασμα)

Τελειοποίηση προς επανεισαγωγή

Το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι το τελωνειακό καθεστώς βάσει των διατάξεων του οποίου επιτρέπεται, εφόσον συντρέχουν ορισμένες προϋποθέσεις, η προσωρινή εξαγωγή Κοινοτικών εμπορευμάτων σε τρίτες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση χώρες για τελειοποίηση και επανεισαγωγή των παραγώγων προϊόντων, με μερική ή ολική απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμού

Το καθεστώς επιτρέπει στους δικαιούχους να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος εργασίας, που ενδέχεται να υπάρχει εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, να ενθαρρύνει τη χρήση Κοινοτικών πρώτων υλών για τη  παραγωγή τελικών προϊόντων και να τύχουν ευνοϊκότερης δασμολογικής μεταχείρισης τα επανεισαγόμενα εμπορεύματα

Επίσης στα πλαίσια των διατάξεων του συστήματος ΄΄σταθερών ανταλλαγών΄΄, προβλέπεταιη δυνατότητα επιστροφής σε τρίτη χώρα ενός προϊόντος, με σκοπό την επισκευή του ή τη αντικατάστασή του από κάποιο άλλο (προϊόν αντικατάστασης).


Η έγκριση για την υπαγωγή στο καθεστώς χορηγείται σε φυσικά ή νομικά πρόσωπα, εγκαταστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση εφόσον παρέχουν τα εχέγγυα κατά την άποψη της Τελωνειακής Αρχής.  

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υπαγωγή στο καθεστώς Τελειοποίησης  προς Επανεισαγωγή (Παθητική Τελειοποίηση) είναι η έκδοση έγκρισης, η οποία χορηγείταιύστερα από εξέταση της αίτησης μετά των συνημμένων δικαιολογητικών και εφόσον η συγκεκριμένη μεταποιητική πράξη που θα πραγματοποιηθεί εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας δεν επιφέρει βλάβη σε βάρος των Κοινοτικών συμφερόντων. 

Η διάρκεια της ισχύος της άδειας καθορίζεται σε τρία έτημε δυνατότητα παράτασης, όπως ισχύει και στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή.


Κοινοποίηση των διατάξεων εφαρμογής του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα που αφορούν τη χρήση των ειδικών καθεστώτων, εκτός της διαμετακόμισης Αρ. πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Δ 1067367 ΕΞ 2016 (Απόσπασμα)

4.2 ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ

Κοινοποιούμενοι Κανονισμοί

Καν. 952/13 Ενωσιακός Τελωνειακός Κώδικας
Κατ’ εξουσιοδότηση Καν. 2246/15
Εκτελεστικός Καν. 2447/15
Κατ’ εξουσιοδότηση Καν. 341/16
Τελειοποίηση προς Επανεισαγωγή
Άρθρα 255, 259262
Άρθρα 75, 240, 242-243



4.2 ΤΕΛΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΠΡΟΣ ΕΠΑΝΕΙΣΑΓΩΓΗ 
4.2.1 Χορήγηση άδειας υπαγωγής εμπορευμάτων στο ειδικό καθεστώς 
Βασική μεταβολή που επέρχεται χρήση του καθεστώτος με τις νέες διατάξεις αποτελεί η δυνατότητα χορήγησης άδειας σε πρόσωπό το οποίο δεν μεριμνά για την διεξαγωγή εργασιών τελειοποίησης εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Ειδικότερα λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 211 παρ.3 σημείο δ) του Κώδικα καταργείται πλέον η υποχρέωση των τελωνειακών αρχών να ελέγχουν πριν εκδώσουν την άδεια εάν το πρόσωπο που αιτείται την υπαγωγή στο καθεστώς φροντίζει ταυτόχρονα για την πραγματοποίηση των εργασιών μεταποίησης σε εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
4.2.2. Υπολογισμός του εισαγωγικού δασμού σε περίπτωση γένεσης τελωνειακής οφειλής 
Λαμβάνοντας υπόψη το άρθρο 259 παρ.1 του Κώδικα το οποίο παρέχει την δυνατότητα σε εμπορεύματα που έχουν εξαχθεί προσωρινά με σκοπό την μεταποίησή τους να τίθεται ως μεταποιημένα εμπορεύματα σε ελεύθερη κυκλοφορία με μερική ή ολική απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό το άρθρο 86 παρ.5 του ιδίου Κανονισμού προβλέπει το ποσό του εισαγωγικού δασμού να υπολογίζεται με βάση το κόστος των εργασιών τελειοποίησης που διενεργούνται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Το κόστος των εργασιών τελειοποίησης προκύπτει από την διαφορά της δασμολογητέας αξίας των μεταποιημένων προϊόντων κατά τον χρόνο αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία αφαιρουμένης της στατιστικής αξίας των αντίστοιχων εμπορευμάτων προσωρινής εξαγωγής. 
Καταλήγοντας, το άρθρο στο άρθρο 75 του κατ' εξουσιοδότηση Κανονισμού ορίζει ότι ο εισαγωγικός δασμός στο καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή θα προκύπτει από την δασμολογητέα αξία των μεταποιημένων προϊόντων κατά τον χρόνο αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης για τη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία μείον τη στατιστική αξία των αντίστοιχων εμπορευμάτων προσωρινής εξαγωγής τη στιγμή που τέθηκαν στο καθεστώς, πολλαπλασιαζόμενο επί του ποσού του εισαγωγικού δασμού που αντιστοιχεί στα μεταποιημένα προϊόντα, διαιρούμενο διά της δασμολογητέας αξίας των μεταποιημένων προϊόντων. 
Εξυπακούεται ότι η ίδια μέθοδος εφαρμόζεται και για τον υπολογισμό του εισαγωγικού δασμού σε προϊόντα αντικατάστασης που πρόκειται να υπαχθούν στο καθεστώς. 

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου