Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016

Η έννοια του Δασμολογίου σύμφωνα με τον Ενωσιακο Τελωνεοακό Κώδικα και όχι μονο (Μάθημα 2) 20 Οκτωβρίου 2016


Η έννοια του Δασμολογίου σύμφωνα με τον Ενωσιακο Τελωνεοακό Κώδικα και όχι μονο (Μάθημα 2) 20 Οκτωβρίου 2016


Περιεχόμενα:
Α) Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, με απαλλαγές από επιβαρύνσεις. Αθήνα, Αύγουστος 2016 (Απόσπασμα)
Β) Ερωτήσεις απαντήσεις 2016 (απόσπασμα)
Γ) Εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντίστοιχων απαντήσεων, ΣΕ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2008 (Απόσπασμα)


Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, με απαλλαγές από επιβαρύνσεις. Αθήνα, Αύγουστος 2016 (Απόσπασμα)
1.1 Κοινό Δασμολόγιο Ε.Ε.
Οι δασμολογικές επιβαρύνσεις που εφαρμόζονται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων από τρίτες χώρες (εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφεξής Ε.Ε.) στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε., καθορίζονται στο «Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε.» (Συνδυασμένη Ονοματολογία - Καν. 2658/87 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει). Το εν λόγω Κοινό Δασμολόγιο τροποποιείται κάθε έτος και δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. σειρά L, τελευταία ημέρα συνήθως του μηνός Οκτωβρίου, ενώ τίθεται σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους.
Το Κοινό Δασμολόγιο που ισχύει κάθε έτος μπορεί να αναζητηθεί στη Διαδικτυακή Πύλη της Τελωνειακής Υπηρεσίας
http :// porta l . gsis . gr / porta l / page / porta l / ICISnet, στη θέση
«Νομοθεσία- Ευρωπαϊκή Νομοθεσία – Κανονισμός» ή στην «Επίσημη
Εφημερίδα της Ε.Ε.», στην ιστοσελίδα
http :// eur - lex . europa . eu / e l / index .htm.
Το ύψος της δασμολογικής επιβάρυνσης για κάθε εμπόρευμα που εισάγεται στην Ε.Ε. προσδιορίζεται, κατά τον τελωνισμό, από το αρμόδιο Τελωνείο εισαγωγής με βάση τη «δασμολογική κατάταξη» του εμπορεύματος στο Κοινό Δασμολόγιο, δηλαδή στην εύρεση της σωστής δασμολογικής διάκρισης που υπάγεται το εμπόρευμα και της δασμολογικής επιβάρυνσης που αντιστοιχεί στη διάκριση αυτή. Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι εισαγωγείς - εξαγωγείς να γνωρίζουν εκ των προτέρων σε ποια δασμολογική διάκριση υπάγεται το προϊόν που πρόκειται να εισαχθεί - εξαχθεί μπορούν να ζητήσουν την έκδοση «Δεσμευτικής Δασμολογικής Πληροφορίας» (Δ.Δ.Π.) από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή (Διεύθυνση Δασμολογικών Θεμάτων & Τελωνειακών Οικονομικών Καθεστώτων - Τμήμα Α΄-Δασμολογικό & Δασμολογητέας Αξίας).
Η νομική βάση του κοινοτικού συστήματος παροχής Δ.Δ.Π. βρίσκεται στον Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα (Καν. 952/2013), καθώς και στις νομοθετικές πράξεις που τον πλαισιώνουν (κατ΄ εξουσιοδότηση Καν. 2446/2015, Εκτελεστικός Καν. 2447/2015 και κατ΄ εξουσιοδότηση Καν. 341/2016). Κάθε Δ.Δ.Π δεσμεύει τις τελωνειακές αρχές όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. για περίοδο τριών (3) ετών από την ημερομηνία έκδοσής της. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα παροχής Δ.Δ.Π., καθώς και το έντυπο αίτησης και τις οδηγίες συμπλήρωσης, μπορούν, ομοίως, να αναζητηθούν στην Διαδικτυακή Πύλη της Τελωνειακής Υπηρεσίας
στη θέση «Έγγραφα & Πληροφορίες» και, ειδικότερα, στα πεδία «Γενικές Πληροφορίες», «Οδηγίες Τελωνειακών Διαδικασιών» και «Υποδείγματα Εντύπων». Πληροφορίες για το μέτρο μπορούν, επίσης, να αναζητηθούν στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην σελίδα.
http :// ec . europa . eu / taxation _ customs / common / databases / index _ en .
htm, υπό τον τίτλο EBTI (European Binding Tarif Information).
Το Ολοκληρωμένο Τελωνειακό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΤARIC) βασίζεται στη Συνδυασμένη Ονοματολογία. Το TARIC είναι η συλλογή, με κωδικοποιημένο τρόπο, των κοινοτικών νομοθετικών ρυθμίσεων που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. και αφορούν στους δασμούς έναντι τρίτων χωρών, στις αναστολές δασμών, στις δασμολογικές προτιμήσεις, στις δασμολογικές ποσοστώσεις, στους δασμούς αντιντάμπινγκ και στους αντισταθμιστικούς δασμούς, καθώς και στα άλλα μέτρα εμπορικής και αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. Οι κωδικοί TARIC είναι 10ψήφιοι.
Τα δεδομένα του TARIC μπορούν να αναζητηθούν στην ιστοσελίδα http://ec.europa. eu/taxation_customs/common/databases/index_en.htm, υπό τον τίτλο TARIC.
Σημείωση: Παρόλο που στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η παροχή σε ηλεκτρονική μορφή των ορθών πληροφοριών, εντούτοις από μέρους της δεν παρέχεται οποιαδήποτε εγγύηση για τυχόν λάθη που θα διαπιστωθούν. Νομική ισχύ έχουν μόνο τα νομικά κείμενα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε..
Το TARIC, σε συνδυασμό με τα δεδομένα της εθνικής φορολογίας, αποτελούν το Ολοκληρωμένο Τελωνειακό Δασμολόγιο και μπορούμε να το ονομάσουμε Εθνικό Δασμολόγιο. Η εθνική φορολογία περιλαμβάνει τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ.) και τους λοιπούς φόρους που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων από τρίτες χώρες (εκτός Ε.Ε.), εφόσον πρόκειται να αναλωθούν στην Ελληνική Επικράτεια. Το Εθνικό Δασμολόγιο από το έτος 2009 δεν διατίθεται, πλέον, σε έντυπη μορφή.
Η εισαγωγή στο υποσύστημα διαχείρισης δασμολογίου (TARIC) πραγματοποιείται από την διαδικτυακή πύλη (portal) της Τελωνειακής Υπηρεσίας, στην διεύθυνση
https://portal.gsis.gr/portal/page/portal/ICISnet/services? adreseeID=10026938,
ακολουθώντας την επιλογή TARIC -Διαχείριση Δασμολογίου και καταχωρώντας τους κωδικούς taxisnet.
Από την διαδρομή TARIC - Μέτρα - Βάσει Κωδικού Εμπορεύματος ή TARIC - Μέτρα - Για ονοματολογία, ο χρήστης μπορεί να αναζητήσει τα ισχύοντα μέτρα και να πληροφορηθεί για τους πρόσθετους κωδικούς εθνικής φορολογίας, όπου αυτοί υπάρχουν. Επιπλέον, μέσω της οθόνης υπολογισμού δασμών, ο χρήστης εισάγει όλα τα αιτούμενα από το σύστημα στοιχεία που επηρεάζουν τον υπολογισμό των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων, προκειμένου να υπολογιστεί το ποσό που οφείλει να καταβάλει για το συγκεκριμένο εμπόρευμα.

Ερωτήσεις απαντήσεις 2016 (απόσπασμα)
A.Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε.
Οι δασμολογικές επιβαρύνσεις που εφαρμόζονται κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων από τρίτες (εκτός Ε.Ε.) χώρες στο τελωνειακό έδαφος της Ε.Ε., καθορίζονται στο «Κοινό Δασμολόγιο της Ε.Ε.» (Συνδυασμένη Ονοματολογία - Καν. 2658/87 του Συμβουλίου, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

Το εν λόγω Κοινό Δασμολόγιο τροποποιείται κάθε έτος και δημοσιεύεται συνήθως την τελευταία ημέρα του μηνός Οκτωβρίου του προηγούμενου έτους του έτους εφαρμογής στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε, σειρά L.

Το Κοινό Δασμολόγιο που ισχύει για το έτος 2011 περιλαμβάνεται στον 
Καν(ΕΕ) 861/2010
Το ύψος της δασμολογικής επιβάρυνσης για κάθε εμπόρευμα που εισάγεται στην Ε.Ε., προσδιορίζεται κατά τον τελωνισμό από το αρμόδιο τελωνείο εισαγωγής με βάση τηδασμολογική κατάταξη του εμπορεύματος στο προαναφερόμενο Κοινό Δασμολόγιο, δηλαδή την εύρεση της σωστής δασμολογικής διάκρισης που υπάγεται το εμπόρευμα και της δασμολογικής επιβάρυνσης που αντιστοιχεί στη διάκριση αυτή.

Προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι εισαγωγείς ή εξαγωγείς να γνωρίζουν εκ των προτέρων σε ποια δασμολογική διάκριση υπάγεται το προϊόν που πρόκειται να εισαχθεί ή να εξαχθεί, μπορούν να ζητούν την έκδοση «Δεσμευτικής Δασμολογικής Πληροφορίας» (Δ.Δ.Π.) από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή (Δ/νση 17η – Τμήμα Α΄).

Η νομική βάση του κοινοτικού συστήματος παροχής Δ.Δ.Π. βρίσκεται στον Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα 
(καν. 2913/92) και στις Διατάξεις Εφαρμογής αυτού (καν. 2454/93).
Κάθε Δ.Δ.Π. δεσμεύει τις τελωνειακές αρχές όλων των κρατών μελών της Ε.Ε. για περίοδο έξι (6) ετών από την ημερομηνία έκδοσής της.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το σύστημα παροχής Δ.Δ.Π. καθώς και το έντυπο αίτησης και οδηγίες συμπλήρωσης, μπορούν να αναζητηθούν εδώ
.
Β. TARIC
Το TARIC είναι το Ολοκληρωμένο Τελωνειακό Δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και βασίζεται στη Συνδυασμένη Ονοματολογία.

Το TARIC είναι η συλλογή με κωδικοποιημένο τρόπο των κοινοτικών νομοθετικών ρυθμίσεων που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφορούν στους δασμούς έναντι των τρίτων χωρών, στις αναστολές δασμών, στις δασμολογικές προτιμήσεις, στις δασμολογικές ποσοστώσεις, στους δασμούς αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς καθώς και στα άλλα μέτρα εμπορικής και αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε.

Οι κωδικοί TARIC είναι δεκαψήφιοι.

Τα δεδομένα του TARIC μπορούν να αναζητηθούν στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ακόλουθη ιστοσελίδα:
http://ec.europa.eu/taxation_customs/dds/home_el.htm

Σημείωση: Παρόλο που στόχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η παροχή σε ηλεκτρονική μορφή των ορθών πληροφοριών, εντούτοις από μέρους της δεν παρέχεται οποιαδήποτε εγγύηση για τυχόν λάθη που θα διαπιστωθούν. Νομική ισχύ έχουν μόνο τα νομικά κείμενα που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
·         Το TARIC σε συνδυασμό με τα δεδομένα της εθνικής φορολογίας αποτελούν το Ολοκληρωμένο Τελωνειακό Δασμολόγιο και μπορούμε να το ονομάσουμε Εθνικό Δασμολόγιο.
·         Η εθνική φορολογία περιλαμβάνει το Φ.Π.Α., τους Ειδικούς Φόρους Κατανάλωσης και λοιπούς φόρους που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή των εμπορευμάτων από τρίτες (εκτός Ε.Ε) χώρες, εφόσον πρόκειται να αναλωθούν στην Ελληνική Επικράτεια. 

Το εθνικό δασμολόγιο από το έτος 2009 δεν διατίθεται πλέον σε έντυπη μορφή. Είναι όμως δυνατή η αναζήτηση σε ηλεκτρονική μορφή της εθνικής φορολογίας, η οποία εκφράζεται μέσω ενός πρόσθετου κωδικού εθνικής φορολογίας σε συνδυασμό με τον κωδικό του εμπορεύματος, επιλέγοντας την αντίστοιχη εφαρμογή

Εγχειρίδιο των συνηθέστερων ερωτημάτων που υποβάλλονται από τους πολίτες και των αντίστοιχων απαντήσεων, ΣΕ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2008 (Απόσπασμα)

  1. Τι είναι το Δασμολόγιο;
Το Ολοκληρωμένο Τελωνειακό Δασμολόγιο (TARIC) είναι η συλλογή με κωδικοποιημένο τρόπο σε έντυπη μορφή ή ηλεκτρονική:
α) των κοινοτικών νομοθετικών ρυθμίσεων που δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και αφορούν στους δασμούς έναντι των τρίτων χωρών, στις αναστολές δασμών, στις δασμολογικές προτιμήσεις, στις δασμολογικές ποσοστώσεις, στους δασμούς αντιντάμπινγκ και αντισταθμιστικούς δασμούς καθώς και στα άλλα μέτρα εμπορικής και αγροτικής πολιτικής της Ε.Ε. και
β) της εθνικής φορολογίας (Φ.Π.Α., Ε.Φ.Κ. και λοιπά τέλη), της εθνικής στατιστικής παρακολούθησης της διακίνησης ορισμένων εμπορευμάτων και των εθνικών μέτρων ελέγχου.
  1. Πού διατίθεται το Δασμολόγιο;
Το Δασμολόγιο διατίθεται στο κοινό από το Εθνικό Τυπογραφείο περί τα τέλη Μαΐου κάθε έτους σε τιμή που καθορίζεται με Υπουργική απόφαση. Το Δασμολόγιο δεν διατίθεται προς το παρόν σε ηλεκτρονική μορφή (CD-ROM).
Η βάση δεδομένων DDS της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Tariff Data Dissemination System – Σύστημα διάδοσης δασμολογικών δεδομένων) παρέχει τη δυνατότητα πρόσβασης μεταξύ των άλλων και στο Ολοκληρωμένο Δασμολόγιο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων  (TARIC). Η χρησιμοποίησή της είναι ελεύθερη. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι η εξής :
http : // europa.eu.int/comm/taxation_customs/dds/el/home.htm.

Δείτε σχετικές με το θέμα Αναρτήσεις
Δασμολόγια Εισαγωγής - Εξαγωγής
Νομική βάση Δασμολογίων Εισαγωγής – Εξαγωγής. . Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2658/87 του Συμβουλίου της 23ης Ιουλίου 1987 για τη δασμολογική και στατιστική ονοματολογία και το κοινό δασμολόγιο [Επίσημη Εφημερίδα L 256 της 7.9.1987] , 29 Αυγούστου 2014
Οδηγίες Ανάγνωσης Δασμολογίου (Μάθημα 2) 9 Σεπτεμβρίου 2014
Γενικοί κανόνες για την ερμηνεία της ονοματολογίας του Δασμολογίου και Β. Γενικοί κανόνες σχετικά με τους δασμούς, 15 Σεπτεμβρίου 2014, (Μάθημα 2)
Δασμολόγιο Εισαγωγής Εξαγωγή έτους 2015 με τον πρόλογό του,(Παρουσίαση οιονεί Βιβλίου)  17 Ιανουαρίου 2015
Το νέο δασμολόγιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έτους 2016 με τον καν. (ΕΕ) 2015/1754 με τον πίνακα περιεχομένων (Μάθημα 2) 7 Νοεμβρίου 2015
Η έννοια του Δασμολογίου σύμφωνα με τον Ενωσιακο Τελωνεοακό Κώδικα και όχι μονο (Μάθημα 2) 20 Οκτωβρίου 2016



Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου