Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

Προτιμησιακή Καταγωγή. Ποσοστώσεις Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα. Σύνολα. (Μάθημα 2) 8 Οκτωβρίου


Προτιμησιακή Καταγωγή. Ποσοστώσεις Σύστημα Γενικευμένων Προτιμήσεων στον ενωσιακό τελωνειακό κώδικα. Σύνολα. (Μάθημα 2) 8 Οκτωβρίου

Κοινοποίηση της νομοθετικής δέσμης του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC) ΔΤΔ Α 1055689 ΕΞ 2016 (απόσπασμα)
ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΙΣ
Η παράδοση των εμπορευμάτων τα οποία αποτελούν αντικείμενο αίτησης για χορήγηση μη κρίσιμης δασμολογικής ποσόστωσης δεν υπόκειται σε σύσταση εγγύησης (άρθρο 153 καν. 2447/2015).
ΚΑΤΑΓΩΓΗ
Α. Μη Προτιμησιακή Καταγωγή
Στο πλαίσιο της Μη Προτιμησιακής Καταγωγής, προστίθενται νέοι κανόνες στα παραρτήματα των
ουσιαστικών μεταποιήσεων ή επεξεργασιών που προσδίδουν τη Μη Προτιμησιακή Καταγωγή, προκειμένου η
Μη Προτιμησιακή Καταγωγή να εφαρμόζεται με ενιαίο τρόπο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και να υπάρχει
ίση μεταχείριση των φορέων.
Β. Προτιμησιακή Καταγωγή
Με τον κανονισμό 952/2013 καταργείται από 01-06-2013 ο κανονισμός 1207/2001 και τα άρθρα του ενσωματώνονται στον κανονισμό 2015/2447 (ΌΑ- Κατ’ εξουσιοδότηση).
Αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο πιστοποιείται η καταγωγή των εμπορευμάτων για τους σκοπούς του Ενωσιακού Συστήματος Γενικευμένων Δασμολογικών Προτιμήσεων (Σ.Γ.Π.). Υιοθετείται ένα σύστημα «αυτοπιστοποίησης της καταγωγής» των εμπορευμάτων από τους εξαγωγείς που είναι εγγεγραμμένοι (εγγεγραμμένος εξαγωγέας) για τον σκοπό αυτό από τις δικαιούχες χώρες ή από τα κράτη μέλη, η εφαρμογή του οποίου αναβλήθηκε έως την 1η Ιανουαρίου 2017 και προστίθενται οι έννοιες του «Εγγεγραμμένου Εξαγωγέα» και της «Βεβαίωσης Καταγωγής».
Η βασική αρχή της μεταρρύθμισης είναι ότι, εφόσον οι εξαγωγείς είναι αυτοί που κατ’ εξοχήν γνωρίζουν την καταγωγή των προϊόντων τους, είναι σκόπιμο να απαιτείται από αυτούς να χορηγούν απευθείας στους πελάτες τους «Βεβαιώσεις Καταγωγής».
Για την υλοποίηση και θέση σε παραγωγική λειτουργία του Συστήματος Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX έχει συσταθεί Ομάδα Εργασίας στη Γ.Γ.Δ.Ε.
Θεσπίζονται λεπτομερείς κανόνες όσον αφορά το επίπεδο πρόσβασης και επεξεργασίας προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των ιδιωτών δεδομένου ότι για να καταστεί δυνατόν οι δικαιούχοι χώρες και τα κράτη μέλη να εγγράφουν τους εξαγωγείς, πρέπει να θεσπιστεί από την Επιτροπή ένα ηλεκτρονικό σύστημα εγγεγραμμένων εξαγωγέων (Registered Exporters System, εφεξής σύστημα REX). Τα δεδομένα που έχουν καταχωριστεί στο σύστημα REX υφίστανται επεξεργασία για τους σκοπούς εφαρμογής του συστήματος.
Οι όροι για την εκ των υστέρων έκδοση πιστοποιητικών καταγωγής «Τύπου Α», προβλέπουν την πρόσθετη περίπτωση στην οποία ο τελικός προορισμός των προϊόντων προσδιορίζεται κατά τη μεταφορά ή την αποθήκευση των προϊόντων και μετά από ενδεχόμενη κατάτμηση της αποστολής.
Προστίθεται η ισπανική γλώσσα στις γλώσσες στις οποίες μπορεί να συνταχθεί η Βεβαίωση Καταγωγής.
Θεσπίζονται κανόνες για την διευκόλυνση της αντικατάστασης των αποδεικτικών καταγωγής στην περίπτωση που τα εμπορεύματα δεν έχουν ακόμη τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία και τίθενται υπό τον έλεγχο τελωνείου στην Ένωση με σκοπό την αποστολή όλων ή ορισμένων από τα εμπορεύματα αυτά αλλού εντός της Ένωσης. Μέχρι τώρα μόνο το Πιστοποιητικό EUR.1 που εκδίδεται από το αρμόδιο Τελωνείο προβλεπόταν ως αποδεικτικό αντικατάστασης. Με τις νέες διατάξεις αποδεικτικά αντικατάστασης μπορεί να είναι και οι Δηλώσεις Τιμολογίου και οι Δηλώσεις Καταγωγής αντικατάστασης που συντάσσονται από εγκεκριμένο εξαγωγέα ή επαναποστολέα.

Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων - εξαγωγέων, με απαλλαγές από επιβαρύνσεις. Αθήνα, Αύγουστος 2016 (απόσπασμα)
2. ΠΡΟΤΙΜΗΣΙΑΚΑ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΘΕΣΤΩΤΑ
Η Ε.Ε. έχει θεσπίσει Προτιμησιακά Δασμολογικά Καθεστώτα, σύμφωνα με τα οποία, παρέχει ευεργετική δασμολογική μεταχείριση (μειωμένο ή μηδενικό δασμό), σε εμπορεύματα ορισμένων Τρίτων Χωρών. Για το λόγο αυτό έχει συνάψει τις λεγόμενες Προτιμησιακές Συμφωνίες σύμφωνα με τις οποίες η προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση παρέχεται, είτε μονομερώς, είτε σε αμοιβαία βάση.
Η Ε.Ε. παρέχει, επίσης, μονομερώς δασμολογικές προτιμήσεις σε ορισμένες υπό ανάπτυξη χώρες ή ομάδες χωρών, τα λεγόμενα Αυτόνομα Καθεστώτα, τα οποία στηρίζονται σε κανονισμούς ή αποφάσεις.
Επίσης, η Ε.Ε. έχει συνάψει με ορισμένες τρίτες χώρες Τελωνειακές Ενώσεις, βάσει των οποίων η διακίνηση των εμπορευμάτων στηρίζεται στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων και όχι σε κανόνες καταγωγής.
Προκειμένου ένα εμπόρευμα να τύχει προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης πρέπει να προσκομισθεί στο Τελωνείο το προβλεπόμενο από την εκάστοτε Προτιμησιακή Συμφωνία αποδεικτικό καταγωγής.
Τα αποδεικτικά καταγωγής είναι: α) τα πιστοποιητικά EUR. 1, EUR-MED, FORMA, καθώς και β) Δήλωση Τιμολογίου, Δήλωση Τιμολογίου EUR-MED, Δήλωση Καταγωγής. Επιπρόσθετα, για την Τελωνειακή Ένωση της Ε.Ε. με την Τουρκία το προβλεπόμενο πιστοποιητικό Ελεύθερης Κυκλοφορίας είναι το A.TR
Οι Δηλώσεις Τιμολογίου αποτελούν την απλοποιημένη διαδικασία απόδειξης της Προτιμησιακής Καταγωγής. Στην περίπτωση αυτή γίνεται σύνταξη δήλωσης από τον εξαγωγέα στο τιμολόγιο ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο.
• Για αποστολή προϊόντων με αξία έως 6.000 Ευρώ οποιοσδήποτε εξαγωγέας μπορεί να συντάξει δήλωση.
• Για αξία μεγαλύτερη των 6.000 Ευρώ πρέπει ο εξαγωγέας, για να μπορεί να συντάξει Δήλωση, να έχει πάρει άδεια«Εγκεκριμένου Εξαγωγέα», σύμφωνα με την αριθ. Δ17Γ 5005477 ΕΞ2012/03-02-2012 (ΦΕΚ Β΄ 588) Απόφαση του Υπουργού Οικονομικών (εφεξής Α.Υ.Ο).
• Το όριο των 6.000 Ευρώ ισχύει σε όλες τις Συμφωνίες που προβλέπουν την απλοποιημένη Διαδικασία, εκτός από την Απόφαση Σύνδεσης των Υπερπόντιων Χωρών και Εδαφών (Υ.Χ.Ε.) με την Ε.Ε., στην οποία το προβλεπόμενο όριο είναι 10.000 Ευρώ.
Σημειώνεται ότι για εξαγωγές στην Κορέα, άνω των 6. 000 Ευρώ, είναι απαραίτητη η έκδοση άδειας «Εγκεκριμένου Εξαγωγέα», καθώς δεν προβλέπεται από την Προτιμησιακή Συμφωνία η έκδοση πιστοποιητικού EUR. 1.
Όλα τα παραπάνω αναφερόμενα καθεστώτα εμφανίζονται σε μορφή πίνακα, ο οποίος έχει ήδη αναρτηθεί στην Διαδικτυακή Πύλη Υπηρεσιών Ελληνικών Τελωνείων, στην ιστοσελίδα του ICISnet και μπορείτε να τον βρείτε στη διαδρομή: Αρχική σελίδα -Υπηρεσίες για Οικονομικούς Φορείς — Προτιμησιακά Καθεστώτα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (εφεξής Ε.Ε.), έχει θεσπίσει τα Προτιμησιακά Δασμολογικά Καθεστώτα, σύμφωνα με τα οποία, παρέχει ευεργετική δασμολογική μεταχείριση (μειωμένο ή μηδενικό δασμό), σε εμπορεύματα ορισμένων Τρίτων Χωρών. Για το λόγο αυτό έχει συνάψει τις λεγόμενες Προτιμησιακές Συμφωνίες σύμφωνα με τις οποίες η προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση παρέχεται είτε μονομερώς είτε σε αμοιβαία βάση.
Η Ε.Ε. παρέχει επίσης μονομερώς δασμολογικές προτιμήσεις σε ορισμένες υπό ανάπτυξη χώρες ή ομάδες χωρών, τα λεγόμενα Αυτόνομα Καθεστώτα, τα οποία στηρίζονται σε κανονισμούς ή αποφάσεις.
Επίσης η Ε.Ε. έχει συνάψει με ορισμένες τρίτες χώρες Τελωνειακές Ενώσεις βάσει των οποίων, η διακίνηση των εμπορευμάτων στηρίζεται στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας των προϊόντων και όχι σε κανόνες καταγωγής.
Προκειμένου ένα εμπόρευμα να τύχει προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης πρέπει να προσκομισθεί στο Τελωνείο το προβλεπόμενο από την εκάστοτε Προτιμησιακή Συμφωνία αποδεικτικό καταγωγής.
Τα αποδεικτικά καταγωγής είναι : α) τα πιστοποιητικά EUR. 1,EUR-MED, FORM A, καθώς και β) Δήλωση Τιμολογίου, Δήλωση Τιμολογίου EUR-MED, Δήλωση Καταγωγής.
Οι Δηλώσεις Τιμολογίου αποτελούν την απλοποιημένη διαδικασία απόδειξης της Προτιμησιακής Καταγωγής. Στην περίπτωση αυτή γίνεται σύνταξη δήλωσης από το εξαγωγέα στο τιμολόγιο ή σε άλλο εμπορικό έγγραφο.
Για αποστολή προϊόντων με αξία έως 6.000 Ευρώ οποιοσδήποτε εξαγωγέας μπορεί να συντάξει δήλωση.
Για αξία μεγαλύτερη των 6.000 Ευρώ πρέπει ο εξαγωγέας, για να μπορεί να συντάξει Δήλωση, να έχει πάρει άδεια «Εγκεκριμένου Εξαγωγέα». σύμφωνα με την Δ17Γ 5005477 ΕΞ2012 / 03-02-12 Α.Υ.Ο. - ΦΕΚ 588/Β΄/05-03-2012.
Το όριο των 6.000 Ευρώ ισχύει σε όλες τις Συμφωνίες που προβλέπουν την απλοποιημένη Διαδικασία, εκτός από τις Υπερπόντιες Χώρες και Εδάφη που το όριο είναι 10.000 Ευρώ.
Για την Τελωνειακή Ένωση Ε.Ε.-Τουρκίας το προβλεπόμενο πιστοποιητικό είναι το A.TR.
Στον παρακάτω πίνακα περιλαμβάνονται πληροφορίες για τα Προτιμησιακά Δασμολογικά Καθεστώτα ανά γεωγραφική ζώνη και συγκεκριμένα oι ζώνες περιλαμβάνουν :
1. Προτιμησιακές Συμφωνίες με χώρες της Πανευρωπαϊκής Ζώνης
2. Προτιμησιακές Συμφωνίες με χώρες Δυτικών Βαλκανίων
3. Προτιμησιακές Συμφωνίες Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης
4. Προτιμησιακές Συμφωνίες με χώρες Βορείου, Κεντρικής & Νοτίου Αμερικής
5. Προτιμησιακές Συμφωνίες με χώρες Αφρικής, Καραϊβικής & Ειρηνικού
6. Προτιμησιακές Συμφωνίες με χώρες της Ασίας
7. Άλλες Συμφωνίες
8. Αυτόνομα Καθεστώτα

Συχνές ερωτήσεις - απαντήσεις Γ.Γ.Π.Σ.: Τυποποιημένες τελωνειακές διαδικασίες εισαγωγής, εξαγωγής και διαμετακόμισηςΗμερομηνία ανάρτησης: 27/05/2012 17:11:15 (Απόσπασμα)
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εφαρμογής προτιμησιακών συμφωνιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τρίτων Χωρών;
Για να τύχει ένα προϊόν προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης (κατά την εισαγωγή του στην Κοινότητα) στα πλαίσια μιας προτιμησιακής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε. Ένωσης και μιας τρίτης χώρας θα πρέπει : 
·         Το προϊόν να καλύπτεται από την εν λόγω προτιμησιακή συμφωνία
·         Να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι από τη συμφωνία κανόνες καταγωγής και
·         Να συνοδεύεται από το προβλεπόμενο στα πλαίσια της συμφωνίας προτιμησιακό πιστοποιητικό καταγωγής και να έχει τηρηθεί ο κανόνας της απευθείας μεταφοράς.
Ποιες είναι οι προϋποθέσεις έκδοσης προτιμησιακού πιστοποιητικού καταγωγής (EUR1, δήλωσης τιμολογίου) κατά την εξαγωγή ενός εμπορεύματος στα πλαίσια μιας προτιμησιακής εμπορικής συμφωνίας, μεταξύ Ε.Ε. και μιας τρίτης χώρας;
1.      Το προϊόν να καλύπτεται κατά την εξαγωγή από την εν λόγω προτιμησιακή συμφωνία
2.      Να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι από τη συμφωνία κανόνες καταγωγής
Τι είναι Πανευρωμεσογειακή ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, ποιές χώρες μετέχουν και τι είναι η Διαγώνια Σώρευση Καταγωγής.
Στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης στη Βαρκελώνη, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ορισμένες μεσογειακές χώρες, προσυπέγραψαν τη διακήρυξη της Βαρκελώνης με την οποία εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια Ευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών.
Στη συνέχεια οι χώρες της Πανευρωπαϊκής Ζώνης και οι Νήσοι Φερόες ζήτησαν και συμπεριλήφθησαν στη Ζώνη αυτή ή οποία ονομάστηκε Πανευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών. 
Στην Πανευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών έχουν δεσμευτεί να συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες και εδάφη:
·         Ευρωπαϊκή Κοινότητα
·         Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)
·         Χώρες Πανευρωπαϊκής Ζώνης (Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία, (συμπεριλαμβανομένου) του Λιχτενστάιν, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία)
·         Μεσογειακές χώρες (Λίβανος, Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Δυτική ‘Όχθη, και Λωρίδα της Γάζας, Αίγυπτος, Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο)
·         Νήσοι Φερόες.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Ζώνη αυτή, είναι η σύναψη Ευρωμεσογειακών Συμφωνιών Σύνδεσης του καθενός από τα παραπάνω μέρη της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών με όλα τα υπόλοιπα μέρη αυτής.
Όταν μια νέα Συμφωνία ολοκληρώνεται και τίθεται σε ισχύ, δημοσιεύεται σχετική ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στη σειρά C.
Τα Πρωτόκολλα Καταγωγής των Συμφωνιών που περιλαμβάνουν πανομοιότυπους Κανόνες Καταγωγής ονομάζονται Πανευρωμεσογειακά Πρωτόκολλα.
Βάσει των Πανευρωμεσογειακών αυτών Πρωτοκόλλων, δίνεται η δυνατότητα σε εμπορεύματα που στην παραγωγή τους χρησιμοποιήθηκαν ύλες καταγόμενες από μια ή περισσότερες χώρες της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης, να αποκτήσουν την καταγωγή μιας από τις χώρες αυτές, χωρίς την υποχρέωση να υποστούν οι εν λόγω ύλες επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση (Διαγώνια Σώρευση Καταγωγή).  
Ποιά είναι τα αποδεικτικά καταγωγής και πότε πρέπει να συμπληρώνεται η θέση 7 (Παρατηρήσεις) του πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR-MED στα πλαίσια της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών ;
Τα αποδεικτικά καταγωγής είναι :
·         πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1,
·         δήλωση τιμολογίου EUR 1,
·         πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR-MED και
·         δήλωση τιμολογίου EUR-MED.
Η θέση 7 του πιστοποιητικού EUR-MED πρέπει πάντα να συμπληρώνεται με Χ ανάλογα με το τετραγωνίδιο που αντιστοιχεί σε μια από τις παρακάτω ενδείξεις: 
·         “ cumulation applied with…” 
θα συμπληρώνεται με το/τα όνομα/τα της/των χώρας/ών,
εάν ο χαρακτήρας καταγωγής αποκτάται με εφαρμογή σώρευσης με ύλες καταγόμενες σε μια ή περισσότερες από τις χώρες της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης, ή
·          “ No cumulation applied” 
εάν ο χαρακτήρας καταγωγής αποκτάται χωρίς εφαρμογή σώρευσης με ύλες καταγόμενες σε μία ή περισσότερες από τις χώρες της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης.

ΕΓΧΕΙΡΙΔΙΟΝ ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ  ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ, ΣΕ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2008 (Απόσπασμα)
1.      Πού μπορούν να αναζητηθούν πληροφορίες σχετικά με το ύψος των δασμολογικών επιβαρύνσεων των προϊόντων που εισάγονται στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα από τρίτες προτιμησιακές χώρες;
Οι προαναφερόμενες πληροφορίες μπορούν να αναζητηθούν στο Ολοκληρωμένο Τελωνειακό Δασμολόγιο και στη βάση δεδομένων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Διαδίκτυο (ηλεκτρονική διεύθυνση: http : // europa.eu.int/comm/taxation_customs/dds/el/home.htm).
2.      Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εφαρμογής προτιμησιακών συμφωνιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τρίτων Χωρών;
Για να τύχει ένα προϊόν προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης (κατά την εισαγωγή του στην Κοινότητα) στα πλαίσια μιας προτιμησιακής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε. Ένωσης και μιας τρίτης χώρας θα πρέπει :
1)      Το προϊόν να καλύπτεται από την εν λόγω προτιμησιακή συμφωνία
2)      Να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι από τη συμφωνία κανόνες καταγωγής και
3)      Να συνοδεύεται από το προβλεπόμενο στα πλαίσια της συμφωνίας προτιμησιακό πιστοποιητικό καταγωγής και να έχει τηρηθεί ο κανόνας της απευθείας μεταφοράς.
  1. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις έκδοσης προτιμησιακού πιστοποιητικού καταγωγής (EUR1, δήλωσης τιμολογίου) κατά την εξαγωγή ενός εμπορεύματος στα πλαίσια μιας προτιμησιακής εμπορικής συμφωνίας, μεταξύ Ε.Ε. και μιας τρίτης χώρας;
1) Το προϊόν να καλύπτεται κατά την εξαγωγή από την εν λόγω προτιμησιακή συμφωνία
2)  Να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι από τη συμφωνία κανόνες καταγωγής

Ε Γ Χ Ε Ι Ρ Ι Δ Ι Ο ΤΩΝ ΣΥΝΗΘΕΣΤΕΡΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΩΝ ΑΠΑΝΤΗΣΕΩΝ, ΣΕ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΑ ΘΕΜΑΤΑ 2011 (Απόσπασμα)
8. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις εφαρμογής προτιμησιακών συμφωνιών μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τρίτων Χωρών;
Για να τύχει ένα προϊόν προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης (κατά την εισαγωγή του στην Κοινότητα) στα πλαίσια μιας προτιμησιακής εμπορικής συμφωνίας μεταξύ της Ε. Ένωσης και μιας τρίτης χώρας θα πρέπει :
1) Το προϊόν να καλύπτεται από την εν λόγω προτιμησιακή συμφωνία
2) Να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι από τη συμφωνία κανόνες καταγωγής και
3) Να συνοδεύεται από το προβλεπόμενο στα πλαίσια της συμφωνίας προτιμησιακό πιστοποιητικό καταγωγής και να έχει τηρηθεί ο κανόνας της απευθείας μεταφοράς.
9. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις έκδοσης προτιμησιακού πιστοποιητικού καταγωγής (EUR1, δήλωσης τιμολογίου) κατά την εξαγωγή ενός εμπορεύματος στα πλαίσια μιας προτιμησιακής εμπορικής συμφωνίας, μεταξύ Ε.Ε. και μιας τρίτης χώρας;
1) Το προϊόν να καλύπτεται κατά την εξαγωγή από την εν λόγω προτιμησιακή συμφωνία
2) Να έχουν τηρηθεί οι προβλεπόμενοι από τη συμφωνία κανόνες καταγωγής
10. Τι είναι Πανευρωμεσογειακή ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών, ποιές χώρες μετέχουν και τι είναι η Διαγώνια Σώρευση Καταγωγής.
Στα πλαίσια της Ευρωμεσογειακής διάσκεψης στη Βαρκελώνη, η Ευρωπαϊκή Κοινότητα και ορισμένες μεσογειακές χώρες, προσυπέγραψαν τη διακήρυξη της Βαρκελώνης με την οποία εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν μια Ευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών. Στη συνέχεια οι χώρες της Πανευρωπαϊκής Ζώνης και οι Νήσοι Φερόες ζήτησαν και συμπεριλήφθησαν στη Ζώνη αυτή ή οποία ονομάστηκε Πανευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών.
Στην Πανευρωμεσογειακή Ζώνη Ελευθέρων Συναλλαγών έχουν δεσμευτεί να συμμετέχουν οι παρακάτω χώρες και εδάφη:
- Ευρωπαϊκή Κοινότητα
- Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ)
- Χώρες Πανευρωπαϊκής Ζώνης (Νορβηγία, Ισλανδία, Ελβετία, (συμπεριλαμβανομένου) του Λιχτενστάιν, Βουλγαρία, Ρουμανία και Τουρκία)
- Μεσογειακές χώρες (Λίβανος, Συρία, Ιορδανία, Ισραήλ, Δυτική ‘Όχθη, και Λωρίδα της Γάζας, Αίγυπτος, Αλγερία, Τυνησία και Μαρόκο)
- Νήσοι Φερόες.
Προϋπόθεση για τη συμμετοχή στη Ζώνη αυτή, είναι η σύναψη Ευρωμεσογειακών Συμφωνιών Σύνδεσης του καθενός από τα παραπάνω μέρη της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών με όλα τα υπόλοιπα μέρη αυτής. Όταν μια νέα Συμφωνία ολοκληρώνεται και τίθεται σε ισχύ, δημοσιεύεται σχετική ανακοίνωση στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, στη σειρά C.
Τα Πρωτόκολλα Καταγωγής των Συμφωνιών που περιλαμβάνουν πανομοιότυπους Κανόνες Καταγωγής ονομάζονται Πανευρωμεσογειακά Πρωτόκολλα.
Βάσει των Πανευρωμεσογειακών αυτών Πρωτοκόλλων, δίνεται η δυνατότητα σε εμπορεύματα που στην παράγωγη τους χρησιμοποιήθηκαν ύλες καταγόμενες από μια ή περισσότερες χώρες της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης, να αποκτήσουν την καταγωγή μιας από τις χώρες αυτές, χωρίς την υποχρέωση να υποστούν οι εν λόγω ύλες επαρκή επεξεργασία ή μεταποίηση (Διαγώνια Σώρευση Καταγωγή).
11. Ποιά είναι τα αποδεικτικά καταγωγής και πότε πρέπει να συμπληρώνεται η θέση 7 (Παρατηρήσεις) του πιστοποιητικού κυκλοφορίας EUR-MED στα πλαίσια της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών ;
Τα αποδεικτικά καταγωγής είναι : πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR 1, δήλωση τιμολογίου EUR 1, πιστοποιητικό κυκλοφορίας EUR-MED και δήλωση τιμολογίου EUR-MED.
Η θέση 7 του πιστοποιητικού EUR-MED πρέπει πάντα να συμπληρώνεται με Χ ανάλογα με το τετραγωνίδιο που αντιστοιχεί σε μια από τις παρακάτω ενδείξεις:
- “ cumulation applied with…”
θα συμπληρώνεται με το/τα όνομα/τα της/των χώρας/ών,
εάν ο χαρακτήρας καταγωγής αποκτάται με εφαρμογή σώρευσης με ύλες καταγόμενες σε μια ή περισσότερες από τις χώρες της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης, ή
- “ No cumulation applied”

εάν ο χαρακτήρας καταγωγής αποκτάται χωρίς εφαρμογή σώρευσης με ύλες καταγόμενες σε μία ή περισσότερες από τις χώρες της Πανευρωμεσογειακής Ζώνης.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου