Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Προσωρινή εισαγωγή σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση για την εναρμόνιση των Τελωνειακών καθεστώτων (Μάθημα 1) 31 Οκτωβρίου 2016


Προσωρινή εισαγωγή σύμφωνα με την Διεθνή Σύμβαση για την εναρμόνιση των Τελωνειακών καθεστώτων (Μάθημα 1) 31 Οκτωβρίου 2016


87/593/ΕΟΚ: Απόφαση του Συμβουλίου της 30ής Νοεμβρίου 1987 για την αποδοχή, εξ ονόματος της Κοινότητας, του παραρτήματος Ε.5 της διεθνούς σύμβασης για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων
Επίσημη Εφημερίδα αριθ. L 362 της 22/12/1987 σ. 0001 – 0007
Φινλανδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 11 τόμος 13 σ. 0095
Σουηδική ειδική έκδοση: Κεφάλαιο 11 τόμος 13 σ. 0095 

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ της 30ής Νοεμβρίου 1987 για την αποδοχή, εξ ονόματος της Κοινότητας, του παραρτήματος Ε.5 της διεθνούς σύμβασης για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων (87/593/ΕΟΚ)
ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΟΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ,
Έχοντας υπόψη:
τη συνθήκη για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας, και ιδίως τα άρθρα 28, 43 και 235,
την πρόταση της Επιτροπής,
τη γνώμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου(1),
Εκτιμώντας:
ότι, σύμφωνα με τη απόφαση 75/199/ΕΟΚ(2), η Κοινότητα συνήψε τη διεθνή σύμβαση για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων;
ότι η αποδοχή των παραρτημάτων της διεθνούς σύμβασης για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων συμβάλλει αποτελεσματικά στην ανάπτυξη και στη διευκόλυνση των διεθνών εμπορικών συναλλαγών;
ότι το παράρτημα Ε.5, που αφορά την προσωρινή εισαγωγή εμπορευμάτων με επανεξαγωγή στην αρχική τους κατάσταση, μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Κοινότητα;
ότι πρέπει όμως την αποδοχή αυτή να συνοδεύουν ορισμένες επιφυλάξεις, για να ληφθούν υπόψη οι απαιτήσεις της τελωνειακής ένωσης και της παρούσας κατάστασης της εναρμόνισης στον τομέα της τελωνειακής νομοθεσίας,
ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ:
Αρθρο 1
Το παράρτημα Ε.5 της διεθνούς σύμβασης για την απλούστευση και την εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων, που αφορά την προσωρινή εισαγωγή εμπορευμάτων με επανεξαγωγή στην αρχική τους κατάσταση, γίνεται αποδεκτό εξ ονόματος της Κοινότητας, με μια επιφύλαξη γενικής φύσης και ορισμένες επιφύλαξεις ως προς τους κανόνες 14 και 23 και τις συνιστώμενες πρακτικές 33, 37 και 38.
Το κείμενο του παραρτήματος μαζί με τις επιφύλαξεις επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση.
Αρθρο 2
Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίζει το πρόσωπο που είναι αρμόδιο να γνωστοποιήσει στον γενικό γραμματέα του συμβουλίου τελωνειακής συνεργασίας την αποδοχή από την Κοινότητα του παραρτήματος που αναφέρεται στο άρθρο 1, με τις επιφυλάξεις που αναφέρονται στο άρθρο αυτό.
Βρυξέλλες, 30 Νοεμβρίου 1987.
Για το ΣυμβούλιοΟ ΠρόεδροςN. WILHJELM
(1)ΕΕ αριθ. C 318 της 30.^11.^1987.
(2)ΕΕ αριθ. L 100 της 21.^4.^1975, σ. 1.
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ε.5 ΠΟΥ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΜΕ ΕΠΑΝΕΞΑΓΩΓΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΕΙΣΑΓΩΓΗ Υπάρχουν πολλοί οικονομικοί, κοινωνικοί και πολιτιστικοί λόγοι για τους οποίους μπορεί ένα κράτος να ενθαρρύνει την προσωρινή εισαγωγή εμπορευμάτων.
Επιπλέον, όταν πρόκειται για εμπορεύματα που παραμένουν μόνον προσωρινά στο τελωνειακό έδαφος ενός κράτους, είναι κατά κανόνα αδικαιολόγητο να ζητείται η οριστική καταβολή των σχετικών εισαγωγικών δασμών κα φόρων, δεδομένου ότι η τακτική αυτή θα κατέληγε στο να καταβάλλονται για το ίδιο εμπόρευμα εισαγωγικοί δασμοί και φόροι κάθε φορά που αυτό θα εισαγόταν προσωρινά στα διάφορα κράτη.
Για τους λόγους αυτούς, οι εθνικές νομοθεσίες των περισσοτέρων κρατών περιέχουν διατάξεις σύμφωνα με τις οποίες παρέχεται αναστολή εισαγωγικών δασμών και φόρων για ορισμένες κατηγορίες εμπορευμάτων που εισάγονται προσωρινά.
Το τελωνειακό καθεστώς που προβλέπει την αναστολή των εισαγωγικών δασμών και φόρων για τα εμπορεύματα που εισάγονται για ένα καθορισμένο σκοπό και προορίζονται για να επανεξαχθούν στην αρχική τους κατάσταση, είναι το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής.
Σε γενικές γραμμές, το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής προβλέπει την ολική αναστολή των εισαγωγικών δασμών και φόρων. Σε ορισμένες ιδιαίτερες περιπτώσεις, ιδίως όταν τα εμπορεύματα χρησιμοποιούνται για σκοπούς όπως η παραγωγή, η εκτέλεση εργασιών ή οι εσωτερικές μεταφο- ρές, μπορεί να χορηγείται μόνο μερική αναστολή.
Το παρόν παράρτημα δεν ισχύει για αντικείμενα που εισάγονται προσωρινά από ταξιδιώτες και προορίζονται για προσωπική τους χρήση ούτε για μεταφορικά μέσα ιδιωτικής χρήσης.
ΟΡΙΣΜΟΙ Για την εφαρμογή του παρόντος παραρτήματος νοούνται ως:
α)«προσωρινή εισαγωγή»: το τελωνειακό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο γίνονται δεκτά σε ένα τελωνειακό έδαφος, με αναστολή εισαγωγικών δασμών και φόρων, ορισμένα εμπορεύματα που εισήχθησαν για ένα καθορισμένο σκοπό και προορίζονται να επανεξαχθούν, εντός καθορισμένης προθεσμίας, χωρίς να έχουν υποστεί καμία μεταβολή, εκτός από τη φυσιολογική μείωση της αξίας τους η οποία οφείλεται στη χρησιμοποίησή τους;
β)«εισαγωγικοί δασμοί και φόροι»: οι τελωνειακοί δασμοί και όλα τα υπόλοιπα δικαιώματα, φόροι, τέλη και άλλες επιβαρύνσεις που εισπράττονται κατά την εισαγωγή ή με την ευκαιρία της εισαγωγής εμπορευμάτων, εκτός από τα τέλη και τις επιβαρύνσεις των οποίων το ύψος περιορίζεται στο κατά προσέγγιση κόστος των παρεχόμενων υπηρεσιών;
γ)«τελωνειακός έλεγχος»: το σύνολο των μέτρων που λαμβάνονται με σκοπό να εξασφαλισθεί η τήρηση των νόμων και των κανονισμών τους οποίους είναι επιφορτισμένο να εφαρμόζει το τελωνείο;
δ)«εγγύηση»: ό,τι εξασφαλίζει, κατά ικανοποιητικό τρόπο για το τελωνείο, την εκπλήρωση μιας υποχρέωσης προς αυτό. Η εγγύηση καλείται «συνολική», όταν εξασφαλίζει την εκπλήρωση υποχρεώσεων που προκύπτουν από διάφορες ενέργειες;
ε)«πρόσωπο»: τόσο το φυσικό όσο και το νομικό πρόσωπο, εκτός και αν το όλο κείμενο ορίζει διαφορετικά.
ΑΡΧΗ 1.Κανόνας Η προσωρινή εισαγωγή διέπεται από τις διατάξεις του παρόντος παραρτήματος.
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 2.Κανόνας Στην εθνική νομοθεσία απαριθμούνται περιπτώσεις κατά τις οποίες μπορεί να χορηγηθεί καθεστώς προσωρινής εισαγωγής και καθορίζονται οι όροι που πρέπει να πληρούνται για τη χορήγηση του καθεστώτος αυτού.
3.Κανόνας Τα εμπορεύματα προσωρινής εισαγωγής τυγχάνουν ολικής αναστολής των εισαγωγικών δασμών και φόρων. Εντού- τοις, η αναστολή των εισαγωγικών δασμών και φόρων μπορεί να είναι και μερική στις περιπτώσεις που ορίζονται στη συνιστώμενη πρακτική^38.
4.Κανόνας Η προσωρινή εισαγωγή δεν παρέχεται μόνο σε εμπορεύματα που εισάγονται απευθείας από το εξωτερικό, αλλά επίσης και σε εμπορεύματα που αποτελούν το αντικείμενο τελωνειακής διαμετακόμισης ή που προέρχονται από τελωνειακή αποταμίευση, από ελεύθερο λιμένα ή ελεύθερη ζώνη.
5.Συνιστώμενη πρακτική Η προσωρινή εισαγωγή παρέχεται ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής, τη χώρα προέλευσης ή προορισμού των εμπορευμάτων.
ΥΠΑΓΩΓΗ ΣΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ α)Διατυπώσεις που πρέπει να συμπληρώνονται πριν από την υπαγωγή στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής 6.Κανόνας Η εθνική νομοθεσία απαριθμεί τις περιπτώσεις κατά τις οποίες η προσωρινή εισαγωγή υπόκειται σε προηγούμενη άδεια και αναφέρει τις αρχές που είναι αρμόδιες να χορηγούν την άδεια αυτή.
7.Συνιστώμενη πρακτική Ο αριθμός των περιπτώσεων κατά τις οποίες για την προσωρινή εισαγωγή απαιτείται προκαταρκτική άδεια, θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν μικρότερος.
β)Διασάφηση για την υπαγωγή στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής 8.Κανόνας Η εθνική νομοθεσία καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους τα εμπορεύματα που προορίζονται να τεθούν υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής πρέπει να προσκομίζονται στο αρμόδιο τελωνείο και να αποτελούν αντικείμενο διασάφησης.
9.Συνιστώμενη πρακτική Τα εθνικά έντυπα που χρησιμοποιούνται για την υπαγωγή στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής θα πρέπει να εναρμονιστούν με τα έντυπα που χρησιμοποιούνται για τη διασάφηση των εμπορευμάτων προκειμένου να διατεθούν στην κατανάλωση.
γ)Εγγύηση 10.Κανόνας Οι μορφές εγγύησης που πρέπει να παρέχεται κατά την υπαγωγή στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής καθορίζονται από την εθνική νομοθεσία ή, σύμφωνα με αυτή, από τις τελωνειακές αρχές.
11.Συνιστώμενη πρακτική Η επιλογή μεταξύ των διάφορων αποδεκτών μορφών εγγύησης, θα πρέπει να αφήνεται στο διασαφιστή.
12.Κανόνας Οι τελωνειακές αρχές καθορίζουν, σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία, το ποσό της εγγύησης που πρέπει να παρέχεται κατά την υπαγωγή στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής.
13.Συνιστώμενη πρακτική Το ποσό της εγγύησης που πρέπει να παρέχεται κατά την υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των εισαγωγικών δασμών και φόρων των οποίων η είσπραξη έχει ανασταλεί.
Σημείωση Αυτή η συνιστώμενη πρακτική δεν εμποδίζει το να προσδιορίζεται το ποσό της εγγύησης με βάση έναν ενιαίο συντελεστή, όταν τα εμπορεύματα υπάγονται σε πολλές διαφορετικές δασμολογικές κλάσεις.
14.Κανόνας Τα πρόσωπα που συνήθως διεκπεραιώνουν τις διαδικασίες προσωρινής εισαγωγής είτε σε ένα τελωνείο είτε σε διαφορετικά τελωνεία ενός και του αυτού τελωνειακού εδάφους, πρέπει να είναι εξουσιοδοτημένα να παρέχουν συνολική εγγύηση.
15.Συνιστώμενη πρακτική Οι τελωνειακές αρχές θα πρέπει να παραιτούνται από την απαίτηση εγγύησης στις περιπτώσεις που δέχονται ότι η είσπραξη των τυχών απαιτητών ποσών θα μπορούσε να εξασφαλισθεί με άλλα μέσα.
δ)Δελτία ΑΤΑ 16.Συνιστώμενη πρακτική Τα συμβαλλόμενα μέρη θα πρέπει να εξετάσουν προσεκτικά τη δυνατότητα προσχώρησής τους στην τελωνειακή σύμβαση σχετικά με το δελτίο ΑΤΑ για την προσωρινή εισαγωγή εμπορευμάτων, η οποία συνήφθη στις Βρυξέλλες στις 6 Δεκεμβρίου 1961 και, κατά συνέπεια, να αποδεχτούν τα δελτία ΑΤΑ στη θέση των εθνικών τελωνειακών εντύπων και ως εγγύηση των εισαγωγικών δασμών και φόρων για τα εμπορεύματα που τυγχάνουν προσωρινής εισαγωγής με ολική αναστολή της καταβολής των εισαγωγικών δασμών και φόρων.
ε)Έλεγχος των εμπορευμάτων 17.Συνιστώμενη πρακτική Μετά από αίτηση του εισαγωγέα, και για λόγους που κρίνουν βάσιμους, οι τελωνειακές αρχές πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να επιτρέπουν τον έλεγχο των εμπορευμάτων που τίθενται υπό το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής στους χώρους του ενδιαφερομένου, ενώ τα έξοδα του ελέγχου αυτού θα βαρύνουν τον εισαγωγέα.
στ)Μέτρα αναγνώρισης 18.Συνιστώμενη πρακτική Για την αναγνώριση των εμπορευμάτων που έχουν τεθεί υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής οι τελωνειακές αρχές μπορούν να κάνουν χρήση τελωνειακών σημάτων (σφραγίδων, γραμματοσήμων, διάτρηρων σημάτων κλπ.), σε περίπτωση που η αναγνώριση αυτή δεν μπορεί να γίνει εύκολα από ξένες σφραγίδες, σήματα, αριθμούς ή άλλες ενδείξεις που αναγράφονται μόνιμα επί των εμπορευμάτων ή από την περιγραφή των εμπορευμάτων, ή τέλος από τη δειγματοληπτική εξέταση.
ΠΑΡΑΜΟΝΗ ΤΩΝ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΕΔΑΦΟΣ 19.Κανόνας Η προθεσμία της προσωρινής εισαγωγής καθορίζεται για κάθε συγκεκριμένη κατηγορία, σε συνάρτηση με το χρόνο που είναι απαραίτητος για την προσωρινή εισαγωγή και μέχρι ένα ανώτατο όριο που προβλέπει η εθνική νομοθεσία, ανάλογα με την περίπτωση.
20.Συνιστώμενη πρακτική Μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και για λόγους που κρίνουν βάσιμους, οι τελωνειακές αρχές μπορούν να παρατείνουν την αρχικά χορηγηθείσα προθεσμία.
ΛΗΞΗ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 21.Κανόνας Η εθνική νομοθεσία καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους τα εμπορεύματα που τέθηκαν υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής πρέπει να προσκομισθούν στο αρμόδιο τελωνείο και να αποτελέσουν το αντικείμενο διασάφησης.
α)Επανεξαγωγή 22.Κανόνας Τα εμπορεύματα που τελούν υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής πρέπει να μπορούν να επανεξάγονται σε μία ή περισσότερες αποστολές.
23.Κανόνας Η λήξη του καθεστώτος της προσωρινής εισαγωγής πρέπει να είναι δυνατή μέσω της υπαγωγής των εμπορευμάτων σε καθεστώς ελεύθερων λιμένων ή ελευθέρων ζωνών.
24.Κανόνας Τα εμπορεύματα που έχουν τεθεί υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής πρέπει να μπορούν να επανεξάγονται από ένα τελωνείο διαφορετικό από το τελωνείο εισαγωγής.
25.Συνιστώμενη πρακτική Μετά από αίτηση του εξαγωγέα και για λόγους που κρίνουν βάσιμους, οι τελωνειακές αρχές πρέπει, στο μέτρο του δυνατού, να επιτρέπουν τον έλεγχο των εμπορευμάτων που πρόκειται να επανεξαχθούν, στους χώρους του ενδιαφερομένου, ενώ τα έξοδα του ελέγχου αυτού θα βαρύνουν τον εξαγωγέα.
β)Άλλες περιπτώσεις λήξης του καθεστώτος 26.Κανόνας Η λήξη του καθεστώτος της προσωρινής εισαγωγής πρέπει να μπορεί να πραγματοποιείται με τη θέση σε κατανάλωση των εμπορευμάτων, με την επιφύλαξη ότι πληρούνται οι όροι και οι διατυπώσεις που ισχύουν για την περίπτωση αυτή.
27.Κανόνας Η εθνική νομοθεσία καθορίζει τη χρονική στιγμή που πρέπει να λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό της αξίας και της ποσότητας των εμπορευμάτων που διασαφίζονται προκειμένου να διατεθούν στην κατανάλωση καθώς και τους εισαγωγικούς δασμούς και φόρους που ισχύουν για αυτά.
28.Συνιστώμενη πρακτική Το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής θα πρέπει να μπορεί να λήγει με την εναπόθεση των εμπορευμάτων σε τελωνειακή αποταμίευση προκειμένου να εξαχθούν στη συνέχεια ή να λάβουν οποιονδήποτε άλλο εγκεκριμένο προορισμό.
29.Συνιστώμενη πρακτική Το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής θα πρέπει να μπορεί να λήγει με τη θέση των εμπορευμάτων υπό το καθεστώς τελωνειακής διαμετακόμισης, προκειμένου να επανεξαχθούν αυτά μεταγενέστερα.
30.Κανόνας Το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής πρέπει να μπορεί να λήγει αν μετά από αίτηση του ενδιαφερομένου και σύμφωνα με απόφαση των τελωνειακών αρχών, τα εμπορεύματα εγκαταλείπονται στο δημόσιο ή καταστρέφονται ή χάνουν κάθε εμπορική αξία μετά από σχετική επεξεργασία, υπό τελωνειακό έλεγχο. Αυτή η εγκατάλειψη ή η καταστροφή δεν πρέπει να συνεπάγεται κανένα έξοδο για το δημόσιο.
Τα απορρίμματα και υπολείμματα που προκύπτουν, ενδεχομένως, από την καταστροφή υπόκεινται, σε περίπτωση που διατεθούν στην κατανάλωση, στους εισαγωγικούς δασμούς και φόρους που θα ίσχυαν για τα εν λόγω απορρίμματα και υπολείμματα εάν αυτά είχαν εισαχθεί στην κατάσταση αυτή.
31.Κανόνας Τα εμπορεύματα υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής τα οποία καταστρέφονται ή χάνονται οριστικά λόγω ατυχήματος ή ανωτέρας βίας, δεν υπόκεινται σε εισαγωγικούς δασμούς και φόρους, υπό τον όρο ότι αυτή η καταστροφή ή η απώλεια έχει αποδειχθεί δεόντως κατά τρόπο ικανοποιητικό για τις τελωνειακές αρχές.
Τα απορρίμματα και υπολείμματα που προκύπτουν, ενδεχομένως από την καταστροφή των εμπορευμάτων, υπόκεινται, σε περίπτωση που διατίθενται στην κατανάλωση, στους εισαγωγικούς δασμούς και φόρους που θα ίσχυαν για τα εν λόγω απορρίματα και υπολείμματα εάν είχαν εισαχθεί στην κατάσταση αυτή.
Σημειώση Σε περίπτωση μερικής αναστολής των εισαγωγικών δασμών και φόρων, ισχύουν οι κανόνες 30 και 31, με την επιφύλαξη ότι εισπράττεται το ποσό των εισαγωγικών δασμών και φόρων που ήταν απαιτητό κατά τη στιγμή της εγκατάλειψης, της καταστροφής ή της απώλειας των εμπορευμάτων.
ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΓΓΥΗΣΗΣ 32.Κανόνας Εγγύηση που είχε τυχόν κατατεθεί, αποδεσμεύεται το συντομότερο δυνατό, μετά τη λήξη του καθεστώτος της προσωρινής εισαγωγής.
33.Συνιστώμενη πρακτική Εάν η εγγύηση δόθηκε με τη μορφή κατάθεσης μετρητών, η επιστροφή της εγγύησης αυτής θα πρέπει να μπορεί να πραγματοποιείται από το τελωνείο εξόδου, ακόμα και αν το τελωνείο αυτό είναι διαφορετικό από το τελωνείο εισόδου.
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΩΡΙΝΗΣ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ 34.Κανόνας Οι τελωνειακές αρχές ενεργούν έτσι ώστε όλα τα στοιχεία σχετικά με το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής να βρίσκονται ανά πάσα στιγμή στη διάθεση των ενδιαφερομένων.
ΠΕΔΙΟ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ α)Προσωρινή εισαγωγή με ολική αναστολή εισαγωγικών δασμών και φόρων 35.Συνιστώμενη πρακτική Το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής πρέπει να παρέχεται στα εξής εμπορεύματα:
1.«Υλικά συσκευασίας» που ορίζονται στο άρθρο 2 της τελωνειακής σύμβασης σχετικά με την προσωρινή εισαγωγή υλικών συσκευασίας (Βρυξέλλες, 6 Οκτωβρίου 1960).
2.«Εμπορεύματα που προορίζονται για παρουσίαση ή χρησιμοποίηση σε εκθέσεις, πανηγύρεις, συνέδρια, ή σε παρόμοιες εκδηλώσεις» που ορίζονται στο άρθρο 2 παράγραφος 1 της τελωνειακής σύμβασης σχετικά με τις διευκολύνσεις που παρέχονται για την εισαγωγή εμπορευμάτων που προορίζονται για παρουσίαση ή χρησιμοποίηση σε εκθέσεις, πανηγύρεις, συνέδρια ή σε παρόμοιες εκδηλώσεις (Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου 1961).
3.«Επαγγελματικό υλικό» που ορίζεται στα παραρτήματα Α έως Γ της τελωνειακής σύμβασης σχετικά με την προσωρινή εισαγωγή επαγγελματικού υλικού (Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου 1961).
4.«Υλικό ευημερίας ναυτιλομένων» που ορίζεται στο άρθρο 1 στοιχείο α) της τελωνειακής σύμβασης σχετικά με το υλικό ευημερίας των ναυτιλομένων (Βρυξέλλες, 1η Δεκεμβρίου 1964).
5.«Επιστημονικό υλικό» που ορίζεται στο άρθρο 1, παράγραφος α) της τελωνειακής σύμβασης σχετικά με την προσωρινή εισαγωγή επιστημονικού υλικού (Βρυξέλλες, 11 Ιουνίου 1968).
6.«Παιδαγωγικό υλικό» που ορίζεται στο άρθρο 1 στοιχείο α) της τελωνειακής σύμβασης σχετικά με την προσωρινή εισαγωγή παιδαγωγικού υλικού (Βρυξέλλες, 8 Ιουνίου 1970).
7.«Δείγματα» και «Διαφημιστικές ταινίες» που ορίζονται στα άρθρα 3 και 5 της διεθνούς σύμβασης για τη διευκόλυνση της εισαγωγής εμπορικών δειγμάτων και διαφημιστικού υλικού (Γενεύη 7 Νοεμβρίου 1952).
8.«Υλικό για την προβολή του τουρισμού» που ορίζεται στο άρθρο 3 του συμπληρωματικού πρωτοκόλλου της σύμβασης σχετικά με τις τελωνειακές διευκολύνσεις για τον τουρισμό, που αφορά την εισαγωγή τουριστικών διαφημιστικών εντύπων και υλικού (Νέα Υόρκη,
4 Ιουνίου 1954).
9.«Εμπορευματοκιβώτια» που ορίζονται στο άρθρο 1 στοιχείο γ) της τελωνειακής σύμβασης σχετικά με τα εμπορευματοκιβώτια (Γενεύη, 2 Δεκεμβρίου 1972).
10.«Πελάτες» που ορίζονται στο άρθρο 1 της ευρωπαϊκής σύμβασης σχετικά με το τελωνειακό καθεστώς για παλέτες που χρησιμοποιούνται στις διεθνείς μεταφορές (Γενεύη, 9 Δεκεμβρίου 1960).
11.«Εμπορικά οδικά οχήματα» που ορίζονται στο άρθρο 1 της τελωνειακής σύμβασης σχετικά με την εισαγωγή εμπορικών οδικών οχημάτων (Γενεύη, 18 Μαΐου 1956).
Τα συμβαλλόμενα μέρη καλούνται να εξετάσουν τη δυνατότητα να προσχωρήσουν στις προαναφερθείσες διεθνείς συμφωνίες.
36.Συνιστώμενη πρακτική Οι τελωνειακές αρχές θα πρέπει να παραιτηθούν από την απαίτηση γραπτής διασάφησης και εγγύησης στις περιπτώσεις προσωρινής εισαγωγής που αναγράφονται στις παραγράφους 1, 9, 10 και 11 της συνιστώμενης πρακτικής 35.
37.Συνιστώμενη πρακτική Το καθεστώς προσωρινής εισαγωγής παρέχεται στα παρακάτω εμπορεύματα, εκτός και αν αυτά εισάγονται με οριστική ατέλεια δυνάμει της εθνικής νομοθεσίας:
1.Κινητά χρησιμοποιημένα είδη που ανήκουν σε ένα πρόσωπο που εγκαθίσταται προσωρινά στη χώρα εισαγωγής.
2.Είδη (περιλαμβανομένων των οχημάτων) τα οποία, από τη φύση τους, μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη διαφήμιση συγκεκριμένων ειδών ή την προβολή συγκεκριμένου σκοπού.
3.Υποθέματα καταγραφής πληροφοριών που προορίζονται να χρησιμοποιηθούν στην αυτόματη επεξεργασία δεδομένων.
4.Σχέδια, μελέτες και πρότυπα που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στην κατασκευή εμπορευμάτων.
5.Μήτρες, κλισέ και άλλα υλικά αναπαραγωγής που δανείζονται ή ενοικιάζονται και τα οποία χρησιμοποιούνται για την εκτύπωση εγχρώμων σε περιοδικά ή σε βιβλία.
6.Μήτρες, κλισέ, καλούπια και παρόμοια είδη που δανείζονται ή ενοικιάζονται και τα οποία χρησιμοποιούνται στην κατασκευή ειδών που προορίζονται για το εξωτερικό.
7.ίΟργανα, συσκευές και μηχανές που προορίζονται για δοκιμές ή για ελέγχους.
8.ίΟργανα, συσκευές και μηχανές οι οποίες, εν αναμονή της παράδοσης ή της επιδιόρθωσης παρόμοιων εμπορευμάτων, τίθενται δωρεάν στη διάθεση ενός πελάτη μετά από παρέμβαση του προμηθευτή ή του επιδιορθωτή, ανάλογα με την περίπτωση.
9.Κοστούμια και σκηνικά που δανείζονται ή ενοικιάζονται σε θεατρικούς συλλόγους ή σε θέατρα.
10.Εμπορεύματα των οποίων η συσκευασία πρέπει να αλλάξει προτού παραδοθούν στο εξωτερικό.
11.Εμπορεύματα όπως ενδύματα, κοσμήματα, χαλιά, που αποστέλλονται για πιθανή πώληση σε πρόσωπα που δεν διεξάγουν εμπόριο τέτοιων εμπορευμάτων.
12.Ζώα, αθλητικά είδη και άλλα αντικείμενα που ανήκουν σε ένα πρόσωπο εγκατεστημένο στο εξωτερικό, και τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν από το πρόσωπο αυτό κατά τη διάρκεια αθλητικών αγώνων ή επιδείξεων.
13.Αντικείμενα τέχνης, συλλογές και αντίκες, που προορίζονται για να εκτεθούν σε εκεσεις, περιλαμβανομένων και των εκθέσεων που οργανώνονται από τους ίδιους τους καλλιτέχνες.
14.Βιβλία που δανείζονται σε πρόσωπα εγκατεστημένα στη χώρα εισαγωγής.
15.Φωτογραφίες, διαφάνειες και φιλμ που προορίζονται για να εκτεθούν σε έκθεση ή σε διαγωνισμό φωτογραφίας ή κινηματογράφου.
16.Ζώα έλξεως και εξοπλισμός για την καλλιέργεια παραμεθόριων εκτάσεων από άτομα που κατοικούν στο εξωτερικό.
17.Ζώα που οδηγούνται προς νομή σε παραμεθόρια εδάφη τα οποία εκμεταλλεύονται πρόσωπα που κατοικούν στο εξωτερικό.
18.ίΙπποι και άλλα ζώα που εισάγονται για μετάλωμα ή για ζύγιση, για θεραπεία ή για άλλους κτηνιατρικούς σκοπούς.
19.Ειδικός εξοπλισμός που μεταφέρεται θαλασσίως και χρησιμοποιείται στην ξηρά, στους ενδιάμεσους λιμένες για τη φόρτωση, την εκφόρτωση ή τη διακίνηση φορτίων.
β)Προσωρινή εισαγωγή με μερική αναστολή των εισαγωγικών δασμών και φόρων 38.Συνιστώμενη πρακτική Στα εμπορεύματα, εκτός αυτών που αναγράφονται στις συνιστώμενες πρακτικές 35 και 37, τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν προσωρινά για σκοπούς όπως η παραγωγή, η εκτέλεση εργασιών ή οι εσωτερικές μεταφορές, πρέπει να παρέχεται το καθεστώς της προσωρινής εισαγωγής με μερική αναστολή των εισαγωγικών δασμών και φόρων.
Σημείωση Για τον υπολογισμό του ποσού της δασμολόγησης που ενδεχομένως απαιτείται για τέτοια εμπορεύματα, η εθνική νομοθεσία μπορεί να προβλέπει ότι θα λαμβάνεται υπόψη η διάρκεια της παραμονής των εμπορευμάτων στο τελωνειακό έδαφος ή η μείωση της αξίας τους που θα προκύπτει από τη χρησιμοποίηση των εμπορευμάτων ή ακόμα η τιμή που καταβάλλεται για την ενοικίαση των εν λόγω εμπορευμάτων.


E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Παραγγείλετε αντίτυπα με το σύστημα PrePrint

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου