Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2016

Οι εγγυήσεις στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα. Πρόσφατα Σύνολα (Μάθημα 3) 24 Οκτωβρίου 2016


Οι εγγυήσεις στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα. Πρόσφατα Σύνολα  (Μάθημα 3) 24 Οκτωβρίου 2016


Περιεχόμενα:
Α) Κοινοποίηση Κανονισμού (EE) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα. Αρ. πρωτ.:  5036666  Αθήνα 14/10/2013 (Απόσπασμα)
Β) Κοινοποίηση της δέσμης του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC) ΔΤΔ Α 1055689 ΕΞ 2016, (Απόσπασμα)
Γ) Κοινοποίηση των διατάξεων εφαρμογής του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα που αφορούν τη χρήση των ειδικών καθεστώτων, εκτός της διαμετακόμισης Αρ. πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Δ 1067367 ΕΞ 2016 (Απόσπασμα)

Κοινοποίηση Κανονισμού (EE) αριθ. 952/2013 για τη θέσπιση του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα. Αρ. πρωτ.:  5036666  Αθήνα 14/10/2013 (Απόσπασμα)
4. ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΟΦΕΙΛΗ ΚΑΙ ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
• Ο εκσυγχρονισμός και η απλούστευση των κανόνων για την τελωνειακή οφειλή απαιτούν σημαντικές αλλαγές, δεδομένου ότι η τελωνειακή οφειλή, ανεξάρτητα από το αν αυτή γεννάται ή όχι, πρέπει να βασίζεται σε αντικειμενικά κριτήρια και όχι στο βαθμό αμέλειας του ενδιαφερομένου. Ο όρος αυτός είναι σύμφωνος με τη σύμβαση του Κυότο, η οποία προβλέπει ότι οι δασμοί πρέπει να επιστρέφονται εφόσον αποδεικνύεται ότι το πλεονάζον ποσό προέκυψε από σφάλμα κατά τον υπολογισμό αυτών των δασμών,
• Η επιβολή διοικητικών κυρώσεων αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη λύση σε περιπτώσεις παραβάσεων της τελωνειακής νομοθεσίας, εφόσον οι τελωνειακές αρχές είναι σε θέση να αποδείξουν τη λήξη ή την εκκαθάριση ενός τελωνειακού καθεστώτος σύμφωνα με την τελωνειακή νομοθεσία,
• Οι διατάξεις σχετικά με «την τελωνειακή οφειλή και τις εγγυήσεις» θεσπίζουν μια ισόρροπη προσέγγιση μεταξύ των συμφερόντων των επιχειρήσεων, προβλέποντας, ειδικότερα, τη δυνατότητα μείωσης του ποσού της εγγύησης σε περίπτωση πιθανών οφειλών, την επέκταση των περιπτώσεων στις οποίες η τελωνειακή οφειλή μπορεί να πάψει να υφίσταται και τη βελτίωση της προστασίας των οικονομικών συμφερόντων της Κοινότητας και των κρατών μελών, χάρη στην επέκταση των εγγυήσεων που παρέχονται για τη διασφάλιση του ποσού της τελωνειακής οφειλής, και
• Η λειτουργία της εσωτερικής αγοράς θα βελτιωθεί μέσω της εναρμόνισης των μέτρων, μεταξύ άλλων, των προθεσμιών κοινοποίησης του ποσού της τελωνειακής οφειλής στις περιπτώσεις κατά τις οποίες οι πράξεις που οδήγησαν στη γένεση οφειλής πιθανώς να συνέβαλαν σε ποινικές διώξεις, και των κανόνων για την είσπραξη τόκων υπερημερίας.

Κοινοποίηση της δέσμης του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (UCC) ΔΤΔ Α 1055689 ΕΞ 2016, (Απόσπασμα)

Θέμα/Αντικέιμενο
Διατάξεις UCC
Υφιστάμενες διατάξεις 


UCC (Καν. 952/2013)
DA
(Καν. 2446/2015)
IA
(Καν. 2447/2015)
TDA (Καν.341/2016)
ΚΤΚ
(Καν. 2913/92)
ΔΕΚΤΚ
(Καν. 2454/93)
Εγγυήσεις
89-100, 95(3)
81-85
147-160
7-8
189-200
857

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ
A. Γενικά
  • Εγγυήσεις, με γεωγραφική ισχύ σε όλη την Ε.Ε., υποχρεωτικά καλύπτουν και εθνικούς πόρους (εγγύηση για κάλυψη εθν. πόρων υπολογίζεται με βάση υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές στο ΚΜ σύστασης) γεγονός που συνεπάγεται ότι το εγγυημένο ποσό που αποδίδεται από ΚΜ σε άλλο Κ-Μ (όταν το δεύτερο βεβαιώνει τελωνειακή οφειλή) αποδίδει το ποσό αυτό, που έχει συσταθεί με βάση την εθνική φορολόγηση (εθνικούς συντελεστές) στο ΚΜ της σύστασης (και φυσικά μέχρι το ποσό που έχει ζητηθεί να πληρωθεί).
     
  • Διαχείριση εγγυήσεων με ενωσιακή γεωγραφική ισχύ από ηλεκτρονικό σύστημα. (ανταλλαγή πληροφοριακών δεδομένων μεταξύ Ένωσης-ΚΜ & ΚΜ-ΚΜ., κατ' αναλογία με τα τηρούμενα έως σήμερα για το καθεστώς Διαμετακόμισης)
     
  • Εγγυήσεις με ενωσιακή γεωγραφική ισχύ συσταθείσες με άλλο από χρηματική & τριτεγγύηση τρόπο (σε εθνικά καθοριζόμενες περιπτώσεις), συνεπάγεται υποχρέωση του ΚΜ να αποδώσει σε προθεσμία εγγυημένο ποσό στο ΚΜ βεβαίωσης οφειλής σε ένα μήνα από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ανεξάρτητα της πορείας είσπραξης της εγγύησης (π.χ. υποθήκη ή σύσταση συμβατικής παθητικής αλληλεγγύης = ασφαλιστήριο συμβόλαιο).
     
  • Το ποσό των τίτλων μεμονωμένης εγγύησης οι οποίοι καλύπτουν το καθεστώς Διαμετακόμισης αυξάνεται από 7000 σε 10000 € .
     
  • Καταργείται ο κατάλογος των ευαίσθητων προϊόντων (Παράρτημα 44γ Καν. ΕΟΚ 2454/93). Ως εκ τούτου δεν απαιτείται η σύσταση ειδικού τύπου εγγύησης (και ο υπολογισμός αυξημένου ποσού εγγύησης) για τα συγκεκριμένα προϊόντα.
     
  • Εξαιρέσεις από την υποχρεωτική σύσταση εγγύησης στην προσωρινή εισαγωγή.
     
  • Κατ' αναλογία με το καθεστώς διαμετακόμισης, στις περιπτώσεις χρήσης συνολικής εγγύησης, ο τριτεγγυητής μπορεί να παραιτηθεί οποιαδήποτε στιγμή από τις υποχρεώσεις που ανέλαβε. Ο τριτεγγυητής κοινοποιεί την εν λόγω παραίτηση στο τελωνείο εγγύησης. Η παραίτηση του τριτεγγυητή από τις υποχρεώσεις του δεν επηρεάζει εμπορεύματα που, κατά τον χρόνο παραίτησης, έχουν ήδη υπαχθεί και εξακολουθούν να υπάγονται σε τελωνειακό καθεστώς ή σε προσωρινή εναπόθεση δυνάμει των υποχρεώσεων από τις οποίες παραιτείται ο τριτεγγυητής. Η ακύρωση της ανάληψης υποχρέωσης από τον τριτεγγυητή τίθεται σε ισχύ την 16η μέρα μετά την ημερομηνία κατά την οποία η ακύρωση κοινοποιείται από τον τριτεγγυητή στο τελωνείο σύστασης της εγγύησης.
     
  • Μη αποδεσμευμένη εγγύηση καλύπτει και την εκ των υστέρων βεβαίωση, ακόμη και μετά τη λήξη της ισχύος της (επισημοποίηση υποχρέωσης με κοινοτική διάταξη). Δεν αναιρείται όμως η υποχρέωση τελωνείου σε αποδέσμευση, όταν αυτό πρέπει να γίνει.
B. Συνολικές Εγγυήσεις
  • Για τη χρήση συνολικής εγγύησης απαιτείται η έκδοση άδειας, κατ' αναλογία με το καθεστώς διαμετακόμισης (και σύμφωνα με τα ανωτέρω αναφερόμενα για τις ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ).
     
  • Εκπλήρωση κοινών προϋποθέσεων για όλες τις πράξεις/διασαφήσεις/καθεστώτα και την προσωρινή εναπόθεση για τη χορήγηση άδειας χρήσης συνολικής εγγύησης. Χρησιμοποίηση μεθόδου ποσού αναφοράς - κατ' αναλογία με το καθεστώς διαμετακόμισης- για τον υπολογισμό του ύψους συνολικής εγγύησης (ποσό αναφοράς = εγγυημένο ποσό).
     
  • Μειώσεις, υπό την εκπλήρωση δεδομένων προϋποθέσεων, επί του εγγυημένου ποσού (ποσού αναφοράς) συνολικών εγγυήσεων, στο 50% ή 30% ή 100%αυτού (απαλλαγή), για δασμούς (εθνική γεωγραφική ισχύς) ή δασμούς & εθνικούς πόρους (για ενωσιακή γεωγρ. ισχύ) [ειδικά/ανασταλτικά καθεστώτα & προσωρινή εναπόθεση πλην καθεστώτος διαμετακόμισης για την οποία εξακολουθούν και εφαρμόζονται τα ισχύοντα].
     
  • Κατ' αναλογία (συναρτήσει είδους τελωνειακής οφειλής & γεωγραφικής ισχύος συνολικής εγγύησης) μείωση επί του εγγυημένου ποσού (ποσού αναφοράς) συνολικών εγγυήσεων, στο 30% , στην ελεύθερη κυκλοφορία, ελεύθερη κυκλοφορία με ανάλωση [και ελεύθερη κυκλοφορία με ειδικό προορισμό (για τα οφειλόμενα/πληρωτέα ποσά)] , εφόσον ο αιτών την άδεια χρήσης συνολικής εγγύησης διαθέτει ήδη την ιδιότητα του ΑΕΟ (πιστοποιητικό).
Γ. Παρακολούθηση/Ελεγχος ποσού αναφοράς συνολικής εγγύησης
  • Τελωνειακά Καθεστώτα μη ανασταλτικά (ελεύθερη κυκλοφορία & ελεύθερη κυκλοφορία με ανάλωση & ελεύθερη κυκλοφορία με ειδικό προορισμό - ποσά που είναι πληρωτέα)

    Έναρξη παρακολούθησης: τη στιγμή της υπαγωγής (συνήθης διαδικασία, μετά την αποδοχή & κατά δήλωση ή την αποδοχή & αποτέλεσμα επαλήθευσης).

    Ευνόητο είναι ότι η συνήθης διαδικασία "συνοδεύεται" με αναβολή βεβαίωσης & πληρωμής, για την οποία και απαιτείται η σύσταση συνολικής εγγύησης - απαίτηση ύπαρξης άδειας αναβολής πληρωμής (ως "απλούστευση" της πληρωμής συνδεόμενης με άδεια χρήσης συνολικής εγγύησης).

    Εάν χρησιμοποιείται απλουστευμένη διαδικασία, κατά την αποδοχή του συμπληρωματικού/ανακεφαλαιωτικού παραστατικού.

    Λήξη παρακολούθησης: συνήθης & απλουστευμένη διαδικασία, η στιγμή της πληρωμής της τελωνειακής οφειλής.

    Μέθοδος παρακολούθησης: ανά διασάφηση, είτε πλήρης με αναβολή βεβαίωσης & πληρωμής, είτε απλουστευμένη με αναβολή βεβαίωσης και με ή άνευ αναβολή πληρωμής (σύστημα βασιζόμενο επί των συναλλαγών και σε πραγματικό χρόνο).
     
  • Καθεστώς Διαμετακόμισης: Σύμφωνα με τα έως και σήμερα ισχύοντα.
     
  • Ειδικά/ανασταλτικά τελωνειακά καθεστώτα + προσωρινή εναπόθεση

    Έναρξη παρακολούθησης:η στιγμή της υπαγωγής.

    Λήξη παρακολούθησης:η στιγμή της

    α) εκκαθάρισης του ειδικού/ανασταλτικού καθεστώτος αυτού

    β) λήξης της επιτήρησης των εμπορευμάτων τελικού ειδικού προορισμού ή γ) της λήξης της επιτήρησης των εμπορευμάτων προσωρινής εναπόθεσης.

    Μέθοδος παρακολούθησης: ο σε τακτική βάση εκ των υστέρων έλεγχος


Κοινοποίηση των διατάξεων εφαρμογής του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα που αφορούν τη χρήση των ειδικών καθεστώτων, εκτός της διαμετακόμισης Αρ. πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Δ 1067367 ΕΞ 2016 (Απόσπασμα)

1.2.3 Παροχή εγγύησης για έκδοση άδειας υπαγωγής σε ειδικό καθεστώς 
Με τις κοινοποιούμενες διατάξεις αλλάζει ο τρόπος παροχής εγγύησης για τα ειδικά καθεστώτα. Ειδικότερα, σύμφωνα με το άρθρο 211, παρ. 3, σημείο (γ) του Κώδικα, η εγγύηση για την ενδεχόμενη γένεση τελωνειακής οφειλής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη χορήγηση της άδειας και πρέπει να παρέχεται σύμφωνα με το άρθρο 89 του Κώδικα, το οποίο αφενός καθορίζει το ποσό που πρέπει να καλύπτει η εγγύηση (παράγραφος 2) αφετέρου προβλέπει τη δυνατότητα σύστασης συνολικής εγγύησης σύμφωνα με το άρθρο 95 του Κώδικα όταν η τελωνειακή οφειλή αφορά δύο ή περισσότερες πράξεις ή διασαφήσεις ή τελωνειακά καθεστώτα (παράγραφος 5). 
Στο άρθρο 95 του Κώδικα, προβλέπεται η χορήγηση άδειας χρήσης συνολικής εγγύησης για τα πρόσωπα που χρησιμοποιούν τακτικά τα σχετικά τελωνειακά καθεστώτα, ενώ παρέχεται η δυνατότητα σύστασης συνολικής εγγύησης μειωμένου ποσού ή απαλλαγής από τη σύσταση συνολικής εγγύησης σε οικονομικούς φορείς που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία τίθενται στο άρθρο 39, σημεία (β) και (γ) του Κώδικα και αφορούν στην χορήγηση της ιδιότητας του Εγκεκριμένου Οικονομικού Φορέα. 
Για τον καθορισμό του ποσού της εγγύησης, ορίζεται ποσό αναφοράς, βάσει του οποίου λαμβάνεται η εγγύηση, από το Τελωνείο Εγγύησης σύμφωνα με το άρθρο 155, παρ.1 και 3, σημείο (β) του Εκτελεστικού Καν. (ΕΕ) 2447/15. 

Όσον αφορά τη δυνατότητα σύστασης συνολικής εγγύησης μειωμένου ποσού ή απαλλαγής από τη σύσταση συνολικής εγγύησης, στο άρθρο 84 του κατ’ εξουσιοδότηση Καν. (ΕΕ) 2446/15 τίθενται συγκεκριμένα κριτήρια τα οποία πρέπει να πληροί ένας οικονομικός φορέας προκειμένου να μειώνεται το ποσό της συνολικής εγγύησης σε ποσοστό 50% ή 30% ή 0% του ποσού αναφοράς. Επισημαίνεται ότι πρόκειται να δοθούν νεότερες οδηγίες σχετικά με την παροχή εγγύησης και ειδικότερα για τη σύσταση συνολικής εγγύησης



Σχετικά άρθρα με την ημερομηνία ανάρτησης
Εγγυήσεις,  Παρακαταθήκες και  e-Πληρωμές  236
Οι εγγυήσεις και οι παρακαταθήκες για εξασφάλιση των δασμών και λοιπών φόρων στο e- Τελωνείο,  26 Νοεμβρίου 2014  236
Η Διαδικασία των Ηλεκτρονικών Εισπράξεων των δασμών και λοιπών φόρων  στα Τελωνεία, 19 Ιανουαρίου 2015  249
Αποδεκτές Εγγυήσεις για τελωνειακές οφειλές δασμών και λοιπών φόρων (Παράρτημα 38 ΔΕΚΤΚ), (μάθημα 3) 27 Οκτωβρίου 2015  253
Ηλεκτρονικές Πληρωμές  στο e-Τελωνείο του ICISnet για δασμούς και λοιπούς φόρους (Μάθημα 3), 18 Μαρτίου 2016  255
Εγγύηση για τελωνειακούς δασμούς και φόρους των καθεστώτων  με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα. ΔΤΔ Δ 1068393 ΕΞ 2016 (Μάθημα 3) 30 Απριλίου 2016  258
Οι εγγυήσεις στον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα. Πρόσφατα Σύνολα  (Μάθημα 3) 24 Οκτωβρίου 2016  270


Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου