Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Επεξηγηματικές σημειώσεις Κανόνες τιμολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ (Οδηγία 2010/45/EΕ του Συμβουλίου) (Μάθημα 3) 23 Ιανουαρίου 2020


Επεξηγηματικές σημειώσεις Κανόνες τιμολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ (Οδηγία 2010/45/EΕ του Συμβουλίου) (Μάθημα 3) 23 Ιανουαρίου 2020


Επεξηγηματικές σημειώσεις Κανόνες τιμολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ (Οδηγία 2010/45/EΕ του Συμβουλίου)
  
      Γιατί συντάχθηκαν οι επεξηγηματικές σημειώσεις;
 Οι επεξηγηματικές σημειώσεις στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της νομοθεσίας που έχει εκδοθεί σε επίπεδο ΕΕ και, σε αυτή την περίπτωση, κατά κύριο λόγο της οδηγίας σχετικά με την τιμολόγηση (2010/45/ΕΕ). Καθώς δημοσιεύονται περισσότερο από ένα έτος πριν από την ημερομηνία εφαρμογής της νέας νομοθεσίας, αναμένεται να επιτρέψουν στα κράτη μέλη να την μεταφέρουν με πιο ομοιόμορφο τρόπο στις εθνικές νομοθεσίες τους και να παράσχουν στις επιχειρήσεις τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε να
μπορέσουν να προσαρμοστούν εγκαίρως στους νέους κανόνες.

∆εν αντικαθιστούν τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής ΦΠΑ ούτε έναν εκτελεστικό κανονισμό, καθώς και οι δύο διαδραματίζουν τον δικό τους ρόλο στη νομοθετική διαδικασία.

      Τι θα βρείτε στις επεξηγηματικές σημειώσεις;
 Οι «επεξηγηματικές σημειώσεις» έχουν στόχο να λειτουργήσουν ως εργαλείο καθοδήγησης, που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διευκρίνιση της εφαρμογής των κανόνων τιμολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ. Παρέχουν ένα μείγμα πρακτικής βοήθειας και βοήθειας στην κατανόηση της έννοιας ορισμένων θεμάτων που περιέχονται στα άρθρα.

      Χαρακτηριστικά των επεξηγηματικών σημειώσεων
 Οι επεξηγηματικές σημειώσεις είναι συλλογικό έργο: παρότι οι σημειώσεις εκδίδονται από τη Γ∆ TAXUD και παρουσιάζονται στον δικτυακό της τόπο, προκύπτουν από συζητήσεις τόσο με τα κράτη μέλη όσο και με τις επιχειρήσεις.

Τα κράτη μέλη συνεισέφεραν πρώτα μέσω ενός σεμιναρίου Fiscalis σχετικά με την τιμολόγηση, το οποίο έλαβε χώρα στη Μάλτα, τον Φεβρουάριο του 2011, και στη συνέχεια μέσω των συζητήσεων στην Επιτροπή ΦΠΑ. Ομοίως, οι απόψεις των επιχειρήσεων ελήφθησαν μέσω μιας επιχειρηματικής ομάδας ad-hoc, που αποτελούνταν από αντιπροσωπευτικές ευρωπαϊκές οργανώσεις και για θέματα που αφορούν συγκεκριμένα την ηλεκτρονική τιμολόγηση μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN).
∆εν είναι νομικά δεσμευτικές και αποτελούν απλώς μια πρακτική και ενημερωτική καθοδήγηση  σχετικά  με  τον  τρόπο  εφαρμογής  της  νομοθεσίας  της  ΕΕ  βάσει  των απόψεων της Γ∆ TAXUD. ∆εν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της Επιτροπής ούτε η Επιτροπή δεσμεύεται από οποιαδήποτε από τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτές.

Εξάλλου, εφόσον η νομοθεσία σχετικά με την τιμολόγηση για σκοπούς ΦΠΑ βασίζεται σε οδηγία, κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για τη μεταφορά των εν λόγω διατάξεων στην εθνική νομοθεσία και για την ορθή εφαρμογή τους στο έδαφός του.

Λαμβάνοντας υπόψη  τα  στοιχεία που  αναπτύχθηκαν προηγουμένως και  τις  βασικές αρχές της επικουρικότητας, οι εθνικές φορολογικές αρχές φέρουν την κύρια ευθύνη για την ενημέρωση των υποκείμενων στον φόρο σχετικά με την ερμηνεία και την εφαρμογή των διατάξεων αυτών.

Συνεπώς, μπορεί να αναμένεται η κατάρτιση εθνικών οδηγιών από τα ίδια τα κράτη μέλη για την εφαρμογή των νέων κανόνων τιμολόγησης ΦΠΑ. Στον ακόλουθο δικτυακό τόπο είναι  διαθέσιμος ένας  κατάλογος  των  ηλεκτρονικών διευθύνσεων των  φορολογικών αρχών των κρατών μελών όπου ενδέχεται να διατίθεται εθνική καθοδήγηση. http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/links/customs/index_en.htm.

Οι σημειώσεις δεν είναι πλήρεις: έχουν συμπεριληφθεί ορισμένα μόνο θέματα τιμολόγησης, για τα οποία θεωρήθηκε σκόπιμη η παροχή επεξηγήσεων. Οι επεξηγήσεις κρίθηκαν σκόπιμες είτε λόγω των νέων κανόνων δυνάμει της οδηγίας 2010/45/ΕΕ είτε για διευκρινίσεις που θεωρήθηκαν απαραίτητες όσον αφορά τους κανόνες της οδηγίας σχετικά με τον ΦΠΑ.

Είναι ένα έργο υπό εξέλιξη: οι παρούσες σημειώσεις δεν αποτελούν τελικό προϊόν, αλλά αντικατοπτρίζουν την κατάσταση σε μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή βάσει των διαθέσιμων γνώσεων και της διαθέσιμης πείρας. Με την πάροδο του χρόνου, η νομολογία, οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής ΦΠΑ και η πρακτική εφαρμογή αναμένεται να συμπληρώσουν τις απόψεις που δίνονται στις σημειώσεις.
Ευρετήριο                    θεμάτων                  που            καλύπτονται                       από            τα          σχέδια επεξηγηματικών σημειώσεων

A: Απαιτήσεις για έντυπα και ηλεκτρονικά τιμολόγια

1. Τα τιμολόγια πρέπει να αντικατοπτρίζουν πραγματική παράδοση ή παροχή αιτιολογική σκέψη 10 της οδηγίας 2010/45/ΕΕ
2. Ορισμός ηλεκτρονικού τιμολογίου άρθρο 217

3. Αποδοχή του πελάτη άρθρο 232

4. Αυθεντικότητα της προέλευσης άρθρο 233 παράγραφος 1 τρίτο εδάφιο
5. Ακεραιότητα του περιεχομένου άρθρο 233 παράγραφος 1 τέταρτο εδάφιο
6. Αναγνωσιμότητα άρθρο 233 παράγραφος 1 πρώτο και δεύτερο εδάφιο
7. Επιλογή τρόπου διασφάλισης της αυθεντικότητας της προέλευσης,

της ακεραιότητας του περιεχομένου και της αναγνωσιμότητας άρθρο

233 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο

8.  Έλεγχοι  των  επιχειρήσεων  άρθρο  233  παράγραφος 1  δεύτερο εδάφιο
9. Αξιόπιστη διαδρομή ελέγχου άρθρο 233 παράγραφος 1 δεύτερο εδάφιο
10.       Προηγμένη              ηλεκτρονική               υπογραφή και                EDI         –      άρθρο          233

παράγραφος 2

11. Χρονική στιγμή έκδοσης και λήξη περιόδου φύλαξης άρθρο 233

παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο

12. Φύλαξη τιμολογίων (βλ. έγγραφο υπ αριθ. D3)
B: Έκδοση των τιμολογίων

1. Άρθρο 219α Ποιου κράτους μέλους οι κανόνες εφαρμόζονται;

2. Άρθρο 221 παράγραφος 3 Εφαρμοστέοι κανόνες τιμολόγησης του κράτους μέλους για τις απαλλασσόμενες παραδόσεις
3. Άρθρο 220 παράγραφος 2 και άρθρο 221 παράγραφος 2 Κανόνες τιμολόγησης για τις απαλλασσόμενες χρηματοοικονομικές παροχές (άρθρο 135 παράγραφος 1 στοιχεία α) έως ζ))
4. Άρθρο 224 Έκδοση τιμολογίων από τον πελάτη
  
C: Περιεχόμενο των τιμολογίων

1. Άρθρο 226 σημείο 2 Αλληλοδιάδοχη αρίθμηση

2. Άρθρο 226 σημείο 7α - Καθεστώς ταμειακής λογιστικής

3. Άρθρο 226 σημείο 11 Απαλλασσόμενες παραδόσεις ή παροχές

4. Άρθρα 91 και 230 Μετατροπή του ποσού του ΦΠΑ στο εθνικό νόμισμα
5. Άρθρο 226β Απλουστευμένα τιμολόγια
  
D: Φύλαξη τιμολογίων

1. Άρθρο 247 Περίοδος φύλαξης

2. Άρθρο 248α Μετάφραση και γλώσσες που χρησιμοποιούνται στα τιμολόγια
3. Άρθρο 247 Μέσο φύλαξης


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Βάσει Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου