Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2020

Κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τον ΦΠΑ με επεξηγηματικές σημειώσεις (Μάθημα 3c) 7 Ιανουαρίου 2020



Κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τον ΦΠΑ με  επεξηγηματικές σημειώσεις (Μάθημα 3c) 7 Ιανουαρίου 2020


Κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής
Οι κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής σχετικά με τον ΦΠΑ είναι επεξηγηματικές σημειώσεις και άλλα έγγραφα που καταρτίζονται από τις υπηρεσίες της Επιτροπής προκειμένου να παράσχουν πρακτικές και ανεπίσημες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής συγκεκριμένων διατάξεων της νομοθεσίας της ΕΕ για τον ΦΠΑ.
Οι κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδονται από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογίας και Τελωνειακής Ένωσης της Επιτροπής περιέχουν μόνο πρακτικές και άτυπες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής της νομοθεσίας της ΕΕ και δεν είναι νομικά δεσμευτικές.
Δεν αντικαθιστούν τις κατευθυντήριες γραμμές της Επιτροπής για τον ΦΠΑ ή τους εκτελεστικούς κανονισμούς, και οι δύο αυτοί έχουν τους δικούς τους ρόλους στη νομοθετική διαδικασία.

     Γιατί συντάχθηκαν οι επεξηγηµατικές σηµειώσεις;

Οι επεξηγηµατικές σηµειώσεις στοχεύουν στην καλύτερη κατανόηση της νοµοθεσίας που έχει εκδοθεί σε επίπεδο ΕΕ και, σε αυτή την περίπτωση, κατά κύριο λόγο της οδηγίας σχετικά µε την τιµολόγηση (2010/45/ΕΕ). Καθώς δηµοσιεύονται περισσότερο από ένα έτος πριν από την ηµεροµηνία εφαρµογής της νέας νοµοθεσίας, αναµένεται να επιτρέψουν στα κράτη µέλη να την µεταφέρουν µε πιο οµοιόµορφο τρόπο στις εθνικές νοµοθεσίες τους και να παράσχουν στις επιχειρήσεις τις αναγκαίες πληροφορίες ώστε να
µπορέσουν να προσαρµοστούν εγκαίρως στους νέους κανόνες.

∆εν αντικαθιστούν τις κατευθυντήριες γραµµές της Επιτροπής ΦΠΑ ούτε έναν εκτελεστικό κανονισµό, καθώς και οι δύο διαδραµατίζουν τον δικό τους ρόλο στη νοµοθετική διαδικασία.

     Τι θα βρείτε στις επεξηγηµατικές σηµειώσεις;

Οι «επεξηγηµατικές σηµειώσεις» έχουν στόχο να λειτουργήσουν ως εργαλείο καθοδήγησης, που µπορεί να χρησιµοποιηθεί για τη διευκρίνιση της εφαρµογής των κανόνων τιµολόγησης για σκοπούς ΦΠΑ. Παρέχουν ένα µείγµα πρακτικής βοήθειας και βοήθειας στην κατανόηση της έννοιας ορισµένων θεµάτων που περιέχονται στα άρθρα.

   Χαρακτηριστικά των επεξηγηµατικών σηµειώσεων

Οι επεξηγηµατικές σηµειώσεις είναι συλλογικό έργο: παρότι οι σηµειώσεις εκδίδονται από τη Γ∆ TAXUD και παρουσιάζονται στον δικτυακό της τόπο, προκύπτουν από συζητήσεις τόσο µε τα κράτη µέλη όσο και µε τις επιχειρήσεις.

Τα κράτη µέλη συνεισέφεραν πρώτα µέσω ενός σεµιναρίου Fiscalis σχετικά µε την τιµολόγηση, το οποίο έλαβε χώρα στη Μάλτα, τον Φεβρουάριο του 2011, και στη συνέχεια µέσω των συζητήσεων στην Επιτροπή ΦΠΑ. Οµοίως, οι απόψεις των επιχειρήσεων ελήφθησαν µέσω µιας επιχειρηµατικής οµάδας ad-hoc, που αποτελούνταν από αντιπροσωπευτικές ευρωπαϊκές οργανώσεις και για θέµατα που αφορούν συγκεκριµένα την ηλεκτρονική τιµολόγηση µέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τυποποίησης (CEN).
∆εν είναι νοµικά δεσµευτικές και αποτελούν απλώς µια πρακτική και ενηµερωτική καθοδήγηση  σχετικά  µε  τον  τρόπο  εφαρµογής  της  νοµοθεσίας  της  ΕΕ  βάσει  των απόψεων της Γ∆ TAXUD. ∆εν αντιπροσωπεύουν τις απόψεις της Επιτροπής ούτε η Επιτροπή δεσµεύεται από οποιαδήποτε από τις απόψεις που εκφράζονται σε αυτές.

Εξάλλου, εφόσον η νοµοθεσία σχετικά µε την τιµολόγηση για σκοπούς ΦΠΑ βασίζεται σε οδηγία, κάθε κράτος µέλος είναι υπεύθυνο για τη µεταφορά των εν λόγω διατάξεων στην εθνική νοµοθεσία και για την ορθή εφαρµογή τους στο έδαφός του.

Λαµβάνοντας υπόψη  τα  στοιχεία που  αναπτύχθηκαν προηγουµένως και  τις  βασικές αρχές της επικουρικότητας, οι εθνικές φορολογικές αρχές φέρουν την κύρια ευθύνη για την ενηµέρωση των υποκείµενων στον φόρο σχετικά µε την ερµηνεία και την εφαρµογή των διατάξεων αυτών.

Συνεπώς, µπορεί να αναµένεται η κατάρτιση εθνικών οδηγιών από τα ίδια τα κράτη µέλη για την εφαρµογή των νέων κανόνων τιµολόγησης ΦΠΑ. Στον ακόλουθο δικτυακό τόπο είναι  διαθέσιµος ένας  κατάλογος  των  ηλεκτρονικών διευθύνσεων των  φορολογικών αρχών των κρατών µελών όπου ενδέχεται να διατίθεται εθνική καθοδήγηση. http://ec.europa.eu/taxation_customs/common/links/customs/index_en.htm.

Οι σηµειώσεις δεν είναι πλήρεις: έχουν συµπεριληφθεί ορισµένα µόνο θέµατα τιµολόγησης, για τα οποία θεωρήθηκε σκόπιµη η παροχή επεξηγήσεων. Οι επεξηγήσεις κρίθηκαν σκόπιµες είτε λόγω των νέων κανόνων δυνάµει της οδηγίας 2010/45/ΕΕ είτε για διευκρινίσεις που θεωρήθηκαν απαραίτητες όσον αφορά τους κανόνες της οδηγίας σχετικά µε τον ΦΠΑ.

Είναι ένα έργο υπό εξέλιξη: οι παρούσες σηµειώσεις δεν αποτελούν τελικό προϊόν, αλλά αντικατοπτρίζουν την κατάσταση σε µια συγκεκριµένη χρονική στιγµή βάσει των διαθέσιµων γνώσεων και της διαθέσιµης πείρας. Με την πάροδο του χρόνου, η νοµολογία, οι κατευθυντήριες γραµµές της Επιτροπής ΦΠΑ και η πρακτική εφαρµογή αναµένεται να συµπληρώσουν τις απόψεις που δίνονται στις σηµειώσεις.

Κατάλογος των δημοσιευμένων κατευθυντήριων γραμμών της Επιτροπής για τον ΦΠΑ
Τίτλος και σύνδεσμος
Οι διατάξεις περί ΦΠΑ εξηγούνται
Ημερομηνία δημοσίευσης / επανεξέτασης
Κανόνες που τίθενται σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2020 σχετικά με τις συμφωνίες περί αποθεμάτων, τις αλυσιδωτές συναλλαγές, την απαλλαγή για τις ενδοκοινοτικές παραδόσεις αγαθών και την απόδειξη μεταφοράς για τους σκοπούς της εν λόγω απαλλαγής
20 Δεκεμβρίου 2019
Τόπος παροχής υπηρεσιών για υπηρεσίες που συνδέονται με ακίνητη περιουσία
26 Οκτωβρίου 2015
Τόπος παροχής υπηρεσιών τηλεπικοινωνιών, ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών
3 Απριλίου 2014
Μίνι σύστημα One Stop Shop για προμηθευτές τηλεπικοινωνιών, ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών
23 Οκτωβρίου 2013
Έλεγχος κάτω από το Mini One Stop Shop
13 Ιουνίου 2014
Κανόνες τιμολόγησης
5 Οκτωβρίου 2011


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Βάσει Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα

Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου