Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Το σύστημα καταγωγής προϊόντων για δασμολογικές προτιμήσεις της ΕΕ . Σύστημα REX εγγεγραμμένων εξαγωγέων .Απόσπασμα TAXUD (Μάθημα 2c) 3 Ιανουαρίου 2020



Το σύστημα καταγωγής προϊόντων για δασμολογικές προτιμήσεις της ΕΕ . Σύστημα REX εγγεγραμμένων εξαγωγέων .Απόσπασμα TAXUD (Μάθημα 2c) 3 Ιανουαρίου 2020


REX - Εγγεγραμμένο σύστημα Εξαγωγέων
ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ ΣΕΛΙΔΑΣ

Κάντε κλικ στην εικόνα για να αποκτήσετε πρόσβαση στη λειτουργική μονάδα eLearning!
Γενικές πληροφορίες
Το σύστημα των εγγεγραμμένων εξαγωγέων (σύστημα REX) είναι το σύστημα πιστοποίησης της καταγωγής προϊόντων που εφαρμόζεται στο γενικευμένο σύστημα προτιμήσεων (ΣΓΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου 2017. Βασίζεται σε αρχή αυτοπιστοποίησης από οικονομικούς επιχειρήσεις που θα προβάλλουν τις λεγόμενες δηλώσεις προέλευσης . Για να έχει δικαίωμα να συντάξει δήλωση σχετικά με την καταγωγή, ένας οικονομικός φορέας θα πρέπει να καταχωριστεί σε βάση δεδομένων από τις αρμόδιες αρχές του. Ο οικονομικός φορέας θα καταστεί "εγγεγραμμένος εξαγωγέας".
Το σύστημα REX εισήχθη στους κανόνες προέλευσης του ΣΓΠ με τον τροποποιητικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 1063/2010 στο πλαίσιο της μεταρρύθμισης των κανόνων καταγωγής του ΣΓΠ το 2010. Ενώ τα άλλα στοιχεία της μεταρρύθμισης έχουν αρχίσει να ισχύουν από Την 1η Ιανουαρίου 2011, η εφαρμογή του συστήματος REX αναβλήθηκε για την 1η Ιανουαρίου 2017, ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος στις δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ να είναι έτοιμοι.
Το σύστημα REX θα αντικαταστήσει προοδευτικά και πλήρως την τρέχουσα πιστοποίηση του συστήματος καταγωγής βάσει των πιστοποιητικών καταγωγής που εκδίδονται από τις κυβερνητικές αρχές και στις δηλώσεις τιμολογίου που εκδίδουν υπό ορισμένους όρους οι οικονομικοί φορείς. Αυτό σημαίνει επίσης ότι το σύστημα REX χρησιμοποιείται μεταξύ δικαιούχων χωρών του ΣΓΠ εφαρμόζοντας περιφερειακή σώρευση.
Η παγκόσμια μεταβατική περίοδος από το ισχύον σύστημα πιστοποίησης προέλευσης στο σύστημα REX άρχισε την 1η Ιανουαρίου 2017 και θα διαρκέσει μέχρι τις 30 ης Ιουνίου 2020. το αργότερο. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη μεταβατική περίοδο παρέχονται παρακάτω .
Το σύστημα REX είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για τον προσδιορισμό του συστήματος πιστοποίησης προέλευσης στο σύνολό του και όχι μόνο για το υποκείμενο σύστημα πληροφορικής που χρησιμοποιείται για την καταχώριση των εξαγωγέων.
Από την 1η Μαΐου 2016 και από την έναρξη εφαρμογής του τελωνειακού κώδικα της Ένωσης (UCC), οι κανόνες του συστήματος REX καθορίζονται στον εκτελεστικό κανονισμό (ΕΕ) αριθ. 2015/2447 της Επιτροπής (ΕΑΕ για την "Πράξη εφαρμογής").
Σταδιακά, το σύστημα REX θα εφαρμοστεί επίσης στο πλαίσιο διμερών εμπορικών συμφωνιών μεταξύ της ΕΕ και των χωρών εταίρων. Η CETA, η συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά θα είναι η πρώτη τέτοια συμφωνία.
Λειτουργίες του συστήματος πληροφορικής REX
Το υποστηρικτικό σύστημα πληροφορικής, το οποίο καλείται σύστημα REX, τίθεται στη διάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Έχει τη μορφή μιας εφαρμογής που έχει πρόσβαση με όνομα χρήστη και κωδικό πρόσβασης ως ιστότοπος μέσω Διαδικτύου. Είναι σημαντικό να επιμείνουμε ότι οι δικαιούχες χώρες του ΣΓΠ δεν πρέπει να αναπτύξουν το ίδιο το σύστημα. Η μόνη τεχνική απαίτηση είναι τότε ότι μια δικαιούχος χώρα διαθέτει τουλάχιστον μια συσκευή συνδεδεμένη στο Internet για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει το σύστημα REX.
Οι κύριες λειτουργίες του συστήματος REX είναι:
·         Καταχώριση των εξαγωγέων: Οι εξαγωγείς υποβάλλουν αίτηση για να καταστούν εγγεγραμμένοι εξαγωγείς συμπληρώνοντας ένα έντυπο αίτησης και επιστρέφοντάς το στις αρμόδιες αρχές τους. Οι αρμόδιες αρχές καταχωρούν τους εξαγωγείς που υποβάλλουν πλήρη και σωστά έντυπα αίτησης.
Ανατρέξτε κυρίως στο άρθρο 80, στο άρθρο 86 και στο παράρτημα 22-06 (το έντυπο της αίτησης) του ΕΣ του UCC για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταχώριση των εξαγωγέων.
Στο σύστημα REX καταχωρούνται οι ακόλουθοι τύποι εμπόρων / εξαγωγέων:
·         Εξαγωγείς σε δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ
·         Οι φορείς εκμετάλλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξάγουν σε δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ για τους σκοπούς της διμερούς σώρευσης καταγωγής
·         Οι φορείς εκμετάλλευσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης που εξάγουν σε τρίτες χώρες με τις οποίες η ΕΕ διαθέτει ΣΕΣ όπου εφαρμόζεται το σύστημα REX
·         Επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αντικαθιστούν τα πιστοποιητικά καταγωγής που συντάχθηκαν αρχικά στις δικαιούχες χώρες του ΣΓΠ
·         Τροποποίηση των δεδομένων καταχώρισης: αφού καταχωρισθεί, ο καταχωρημένος εξαγωγέας υποχρεούται να κοινοποιεί στις αρμόδιες αρχές του όλες τις αλλαγές στα καταχωρημένα δεδομένα του. Στη συνέχεια, οι αρμόδιες αρχές πραγματοποιούν τις τροποποιήσεις στο σύστημα REX για τον καταχωρισμένο εξαγωγέα.
Ανατρέξτε κυρίως στο άρθρο 80 και στο άρθρο 89 της IAC του UCC για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την τροποποίηση των καταχωρημένων στοιχείων.
·         Ανάκληση των εξαγωγέων: σε ορισμένες περιπτώσεις, ένας καταχωρημένος εξαγωγέας θα ανακληθεί από το σύστημα REX. Αυτό μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, εάν η εταιρεία παύσει να υφίσταται ή εάν ο καταχωρημένος εξαγωγέας διαπράξει απάτη. Ανάλογα με τον λόγο, η ανάκληση γίνεται είτε κατόπιν αιτήματος του καταχωρημένου εξαγωγέα είτε κατόπιν πρωτοβουλίας των αρμόδιων αρχών. Ανατρέξτε κυρίως στο άρθρο 89 του UCC IA για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ανάκληση των εγγεγραμμένων εξαγωγέων.
Με τις τρεις αυτές λειτουργίες καταχώρισης των εξαγωγέων, την τροποποίηση των καταχωρημένων στοιχείων και την ανάκληση των εξαγωγέων, εναπόκειται στις αρμόδιες αρχές των δικαιούχων χωρών του ΣΓΠ να διατηρούν ανά πάσα στιγμή ακριβή αποθέματα εγγεγραμμένων εξαγωγέων.
Δημοσίευση των δεδομένων του καταχωρημένου εξαγωγέα
Τα δεδομένα του συστήματος REX δημοσιεύονται και ενδεχομένως αναζητούνται ηλεκτρονικά σε αυτόν τον ιστότοπο . 
Χάρη σε αυτές τις πληροφορίες, οι οικονομικοί φορείς που χρησιμοποιούν δηλώσεις σχετικά με την καταγωγή (είτε εισαγωγέας που διεκδικεί δασμολογική προτίμηση στο πλαίσιο του ΣΓΠ στην ΕΕ είτε εγγεγραμμένος εξαγωγέας εγκατεστημένος σε δικαιούχο χώρα του ΣΓΠ εφαρμόζοντας την περιφερειακή σώρευση και χρησιμοποιώντας δηλώσεις σχετικά με την καταγωγή άλλων εγγεγραμμένων εξαγωγέων που είναι εγκατεστημένοι σε άλλους δικαιούχους του ΣΓΠ χώρες) είναι σε θέση να επαληθεύσουν την εγκυρότητα των καταχωρίσεων των εγγεγραμμένων εξαγωγέων που υποβάλλουν αυτές τις δηλώσεις στην καταγωγή τους.
Μέσω των στοιχείων καταχώρισής του (συγκεκριμένα, θέση 6 του παραρτήματος 22-06 του UCC IA), ο καταχωρημένος εξαγωγέας μπορεί να αποφασίσει εάν θέλει να δημοσιευθούν όλα τα στοιχεία της καταχώρισής του ή όχι. Εάν δεν συναινέσει για τη δημοσίευση όλων των καταχωρημένων δεδομένων, δημοσιεύεται ούτως ή άλλως ένα ανώνυμο υποσύνολο των καταχωρημένων δεδομένων (ο αριθμός REX του εγγεγραμμένου εξαγωγέα, η ημερομηνία από την οποία ισχύει η καταχώριση και η ημερομηνία ανάκλησης, εφόσον ισχύει) ώστε οι φορείς εκμετάλλευσης να μπορούν να επαληθεύουν επίσης την εγκυρότητα αυτών των καταχωρίσεων.
Πιστοποίηση καταγωγής προϊόντων με δηλώσεις προέλευσης
Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι κανόνες για τον προσδιορισμό της προέλευσης των εμπορευμάτων στο σύστημα ΣΓΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν αμετάβλητοι με την εφαρμογή του συστήματος REX. Μόνο η μέθοδος πιστοποίησης της προέλευσης των αγαθών αλλάζει.
Για να έχει δικαίωμα να συντάξει δήλωση σχετικά με την καταγωγή, ένας οικονομικός φορέας πρέπει να είναι εγγεγραμμένος στο σύστημα REX και να έχει έγκυρη καταχώριση, δηλ. Εγγραφή η οποία δεν έχει ανακληθεί. Εντούτοις, επιτρέπεται στους μη εγγεγραμμένους εξαγωγείς να συντάσσουν δηλώσεις σχετικά με την καταγωγή για αποστολές καταγόμενων προϊόντων που έχουν αξία κάτω των 6 000 ευρώ.
Μια δήλωση σχετικά με την καταγωγή είναι μια δήλωση καταγωγής που προστίθεται από τον καταχωρημένο εξαγωγέα στο τιμολόγιο ή σε οποιοδήποτε άλλο εμπορικό έγγραφο. Το κείμενο της δήλωσης σχετικά με την καταγωγή αναφέρεται στο παράρτημα 22-07 της IAC του UCC. Όσον αφορά τους κανόνες σχετικά με τη δήλωση καταγωγής, παραπέμπουμε κυρίως στο άρθρο 92 και στο άρθρο 93 της ΕΣ του UCC.
Εφαρμογή του συστήματος REX από τις δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ
Το σύστημα REX εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2017  για τις δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ. Ωστόσο, όλες οι δικαιούχες χώρες του ΣΓΠ είχαν τη δυνατότητα μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 να κοινοποιήσουν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εάν προτιμούν να αρχίσουν την εφαρμογή του συστήματος REX αργότερα, δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2018 ή από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Επιπλέον, για να εφαρμοστεί αποτελεσματικά το σύστημα REX, μια δικαιούχος χώρα του ΣΓΠ πρέπει να ικανοποιήσει δύο προαπαιτούμενα:
- υποβολή στην Επιτροπή μιας ανάληψης υποχρέωσης που προβλέπει διοικητική συνεργασία στο πλαίσιο του συστήματος REX (άρθρο 70 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447)
- κοινοποίηση στην Επιτροπή των στοιχείων επικοινωνίας των αρμόδιων αρχών που ασχολούνται με την καταχώριση των εξαγωγέων και τη διοικητική συνεργασία (άρθρο 72 του εκτελεστικού κανονισμού (ΕΕ) 2015/2447).
Οι ημερομηνίες εφαρμογής του συστήματος REX από όλες τις δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ παρουσιάζονται παρακάτω.
Οι ακόλουθες δικαιούχοι χώρες του ΣΓΠ θεωρούνται ότι εφαρμόζουν το σύστημα REX από την 1η Ιανουαρίου 2017. Ωστόσο, μόνο οι χώρες που συμμορφώνονται με τις δύο προαναφερόμενες προϋποθέσεις, εφαρμόζουν αποτελεσματικά το σύστημα REX από την ημερομηνία που αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα. Οι άλλες χώρες θα εφαρμόσουν αποτελεσματικά το σύστημα REX όταν συμμορφώνονται με τις 2 προαπαιτούμενες προϋποθέσεις. Ο πίνακας είναι ενημερωμένος.
Εφαρμογή του συστήματος REX από την 1η Ιανουαρίου 2017
Μπουρούντι, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Κομόρες, Κονγκό, Νήσοι Κουκ, Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Μικρονησία, Ισημερινή Γουινέα, Γουινέα Μπισσάου, Ινδία, Κένυα, Κιριμπάτι, Νησί Νιέε, Πακιστάν, Σολομώντα, Σιέρρα Λεόνε, Σομαλία, Νότιο Σουδάν, Σάο Τομέ και Πρίντσιπε, Τσαντ, Τόγκο, Τόνγκα, Τιμόρ-Λέστε, Τουβαλού, Υεμένη, Ζάμπια.
Δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ
Ημερομηνία πραγματικής εφαρμογής του συστήματος REX (*)
Τέλος της μεταβατικής περιόδου
Αφγανιστάν
29/03/2019
30/06/2019
Αγκόλα
25/04/2018
30/06/2018
Αρμενία
01/01/2018
30/06/2019
Μπανγκλαντές
01/01/2019
30/06/2020
Μπενίν
19/11/2019
31/12/2019
Μπουτάν
01/01/2017
30/06/2018
Βολιβία
08/05/2018
30/06/2019
Μπουρκίνα Φάσο
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
30/06/2020
Μπουρούντι
27/07/2018
30/06/2018
Καμπότζη
01/01/2019
30/06/2020
Capo Verde
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2019
Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2017
Τσαντ
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
30/06/2018
Κομόρες
06/01/2017
30/06/2018
Κογκό
28/03/2019
30/06/2018
Νήσοι Κουκ
17/04/2018
30/06/2018
Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
30/06/2018
Τζιμπουτί
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2017
Ισημερινή Γουινέα
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
30/06/2018
Ερυθραία
19/06/2019
30/06/2019
Αιθιοπία
07/03/2017
31/12/2017
Γκάμπια
08/10/2019
30/06/2019
Γκινέα
18/05/2019
30/06/2019
Γουινέα Μπισσάου
05/12/2017
30/06/2018
Αΐτη
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2019
Ινδία
01/01/2017
30/06/2018
Ινδονησία
20/11/2019
30/06/2020
Κενύα
01/01/2017
31/12/2017
Κιριμπάτι
04/04/2018
30/06/2018
Κιργιζιστάν
12/02/2019
30/06/2020
Λάος
01/01/2017
31/12/2017
Λεσότο
17/09/2019
30/06/2020
Λιβερία
01/10/2019
31/12/2017
Μαδαγασκάρη
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2019
Μαλάουι
01/01/2018
31/12/2018
Μάλι
22/06/2018
30/06/2018
Μαυριτανία
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2019
Μικρονησία
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2017
Μογγολία
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2019
Μοζαμβίκη
28/12/2018
30/06/2019
Μυανμάρ
01/01/2018
31/12/2018
Nauru
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2017
Νεπάλ
01/01/2017
30/06/2018
Νίγηρα
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
30/06/2019
Νιγηρία
21/03/2019
31/12/2019
Νιούε Νησί
28/06/2017
31/12/2017
Πακιστάν
06/03/2017
31/12/2017
Φιλιππίνες
28/05/2019
30/06/2020
Ρουάντα
07/03/2018
31/12/2018
Σαμόα
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2019
Σάο Τομέ και Πρίνσιπε
29/06/2018
30/06/2018
Σενεγάλη
01/01/2019
30/06/2020
Σιέρρα Λεόνε
16/08/2018
31/12/2017
Νησιά του Σολομώντα
20/09/2017
30/06/2018
Σομαλία
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2017
Νότιο Σουδάν
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2017
Σρι Λάνκα
01/01/2018
30/06/2019
Σουδάν
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
30/06/2019
Συρία
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2018
Τατζικιστάν
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
31/12/2019
Τανζανία
14/06/2018
31/12/2018
Τιμόρ Λέστε
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
30/06/2018
Να πάω
27/07/2018
30/06/2018
Τόνγκα
Το σύστημα REX δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί
30/06/2018
Τουβαλού
03/10/2018
31/12/2017
Ουγκάντα
01/01/2019
31/12/2019
Ουζμπεκιστάν
01/01/2019
31/12/2019
Βανουάτου
01/01/2019
31/12/2019
Βιετνάμ
01/01/2019
30/06/2020
Γέμενη
09/06/2018
30/06/2018
Ζάμπια
01/01/2017
30/06/2018
(Ημερομηνία τελευταίας ενημέρωσης στις 23/12/2019)

(*) Ως "ημερομηνία πραγματικής εφαρμογής του συστήματος REX" νοείται η ημερομηνία κατά την οποία η δικαιούχος χώρα κοινοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εκπλήρωση των δύο προϋποθέσεων για την εφαρμογή του συστήματος REX.
Οι ακόλουθες δικαιούχες χώρες του ΣΓΠ γνωστοποίησαν ότι θα εφαρμόσουν το σύστημα REX μετά την 1η Ιανουαρίου 2017:
Εφαρμογή του συστήματος REX από την 1η Ιανουαρίου 2018
Αφγανιστάν, Αρμενία, Βολιβία, Ακτή Ελεφαντοστού, Ερυθραία, Γκάμπια, Γουινέα, Μαλάουι, Μοζαμβίκη, Μυανμάρ, Νίγηρας, Ρουάντα, Σρι Λάνκα, Σουδάν, Σουαζιλάνδη, Συρία, Τανζανία.
Εφαρμογή του συστήματος REX από την 1η Ιανουαρίου 2019
Μπανγκλαντές, Μπενίν, Μπουρκίνα Φάσο, Αϊτή, Ινδονησία, Κιργιζία, Λεσόθο, Μαδαγασκάρη, Μαυριτανία, Μογγολία, Νιγηρία, Παραγουάη, Φιλιππίνες, Σαμόα, Σενεγάλη, Τατζικιστάν, Ουγκάντα, Ουζμπεκιστάν, Βανουάτου.
Πώς λειτουργεί η μεταβατική περίοδος
Η μεταβατική περίοδος απεικονίζεται παρακάτω.
/taxation_customs/file/rex-transition-schema01gif-0_enrex-transition-schema01.gif

Η παγκόσμια μετάβαση των 3 ετών (π.Χ. σημαίνει δικαιούχες χώρες)
Προβλέπονται τρεις ημερομηνίες εφαρμογής του συστήματος REX: 1η Ιανουαρίου 2017, 1η Ιανουαρίου 2018 ή 1η Ιανουαρίου 2019. Το πρώτο σύνολο δικαιούχων χωρών περιλαμβάνει όλες τις δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ που δεν κοινοποίησαν αναβολή της εφαρμογής του συστήματος REX ή που επιβεβαίωσαν άμεσα ότι θα αρχίσουν να εφαρμόζουν το σύστημα REX από το 2017. Το δεύτερο και το τρίτο σετ δικαιούχων χωρών αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο .
Όταν μια δικαιούχος χώρα ξεκινά την εφαρμογή του συστήματος REX, το σύστημα πιστοποίησης προέλευσης με τα πιστοποιητικά καταγωγής τύπου Α συνεχίζει να εφαρμόζεται παράλληλα κατά τη διάρκεια δώδεκα μηνών. Σε περίπτωση που οι 12 μήνες δεν επαρκούν για να αποφύγει η δικαιούχος χώρα το σύστημα με πιστοποιητικά καταγωγής τύπου Α, είναι δυνατή η παράταση των έξι πρόσθετων μηνών.
/taxation_customs/file/rex-transition-schema02gif_enrex-transition-schema02.gif

Λεπτομέρειες για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους για μια δικαιούχο χώρα του ΣΓΠ, που απεικονίζεται για την εφαρμογή του συστήματος REX από την 1η Ιανουαρίου 2017
Από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι αρμόδιες αρχές μιας δικαιούχου χώρας που εφαρμόζει αποτελεσματικά το σύστημα REX άρχισαν να εγγράφονται στο σύστημα REX οι εξαγωγείς που το ζητούν. Από την 1η Ιανουαρίου 2017, οι εξαγωγείς τους έχουν δικαίωμα να συντάσσουν δηλώσεις σχετικά με την καταγωγή για αποστολές προϊόντων καταγωγής αξίας αξίας κάτω των 6 000 ευρώ.
Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2017, οι αρμόδιες αρχές θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά καταγωγής τύπου Α κατόπιν αιτήματος εξαγωγέων που δεν έχουν ακόμη καταχωρηθεί στο σύστημα REX (πράσινο βέλος). Ταυτόχρονα, θα πρέπει να παύσουν να εκδίδουν πιστοποιητικά καταγωγής τύπου Α για τους εξαγωγείς που είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα (κίτρινο βέλος). Σε περίπτωση που αυτή η μεταβατική περίοδο αποδειχθεί ανεπαρκής για μια δικαιούχο χώρα, μπορεί να ζητήσει παράταση κατά μέγιστο έξι μήνες (γκρίζο βέλος), δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου 2018.
Στο τέλος της μεταβατικής περιόδου, οι αποστολές άνω των 6 000 ευρώ θα δικαιούνται προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης στο πλαίσιο του ΣΓΠ στην ΕΕ μόνο εάν συνοδεύονται από δήλωση για την καταγωγή που καταρτίζεται από εγγεγραμμένο εξαγωγέα.
Χρήσιμοι σύνδεσμοι και έγγραφα
·         Εκτελεστικός κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 2015/2447 της Επιτροπής , ο οποίος καθορίζει τους κανόνες του συστήματος REX
·         Αιτήσεις για χώρες δικαιούχους του ΣΓΠ
o    Η ιστοσελίδα προ της εφαρμογής (για τους εξαγωγείς σε δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ)
o    Το σύστημα REX για τις δικαιούχους χώρες του ΣΓΠ (για τις αρμόδιες αρχές των δικαιούχων χωρών του ΣΓΠ)
o    Η ενότητα διαχείρισης πρόσβασης χρηστών του συστήματος REX (T-REX) (για τις αρμόδιες αρχές των δικαιούχων χωρών του ΣΓΠ)


 Σχετικά άρθρα με ημερομηνία ανάρτησης

REX Σύστημα (Registered Exporters System)-  Εγκεκριμένων  εξαγωγέων (βλέπε  και1C) 188
Προτιμησιακή και την Μη Προτιμησιακή Καταγωγή των Εμπορευμάτων. του Συστήματος Γενικευμένων Δασμολογικών Προτιμήσεων (Σ.Γ.Π.), Σύστημα REX, ΔΔΘΤΟΚ Β 1082376 ΕΞ 2016 (Μάθημα 2) 4 Ιουνίου 2016  188
Διαθέσιμο το σύστημα  REX από 1/1/2017 των Εγκεκριμένων Εξαγωγέων (Απόσπασμα ΚΑΝ. (ΕΕ) 2015/428 τροποποιεί τον καν. (ΕΟΚ) 2454/93, και αποφ.  5013732 ΕΞ2015 (Μάθημα 2) 18 Νοεμβρίου 2016  199
Κοινοποίηση του Εκτελεστικού Κανονισμού (ΕΕ) 2015/428 Σύστημα REX (Registered Exporters System) ΔΔΘΤΟΚ 5013732 ΕΞ2015 (Μάθημα 2) 18 Νοεμβρίου 2016  203
Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων (REX) - Καθορισμός αρμοδιότητας για τη χορήγηση του αριθμού «Εγγεγραμμένου Εξαγωγέα». Αριθμ. ΔΔΘΤΟΚ Β 1176336 ΕΞ 2016 (1) και νομική βάση 2015/2447καν (Μάθημα 2) 29 Δεκεμβρίου 2016  209
Το REX σύστημα στον Κανονισμό  (ΕΕ) 2015/2447  (Μάθημα 2) 29 Δεκεμβρίου 2016  215
Χορήγηση αριθμού Εγγεγραμμένου Εξαγωγέα. Αίτηση εγγραφής. Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων (REX) Αρ. Πρωτ. ΔΔΘΤΟΚ Β΄1189833 ΕΞ2016/29.12.2016 (Μάθημα 2) 30 Δεκεμβρίου 2016  216
ΠΑΡΆΡΤΗΜΑ 22-06 ΑΙΤΗΣΗ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΕΞΑΓΩΓΕΑ ΣΤΟ REX   217
Το σύστημα Εγγεγραμμένοι Εξαγωγέας (το σύστημα REX) για τα Προτιμησιακά Πιστοποιητικά ξεκινά από 1.1.2017 (Μάθημα 2) 4 Φεβρουαρίου 2017  219
Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX. Νέες οδηγίες Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΤΟΚ Β΄ 1032953 ΕΞ2017/01.03.2017 (Μάθημα 2) 8 Μαρτίου 2017  228
Πρόσκληση προς τους κοινοτικούς εξαγωγείς για εγγραφή στο Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX, Β 1039101 ΕΞ2017 (Μάθημα 2) 25 Μαρτίου 2017  236
Διευκρινήσεις για την εξαγωγή των εμπορευμάτων με το Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX.  Β΄1053187 ΕΞ2017 (Μάθημα 2) 7 Απριλίου 2017  237
The REX system Η διευκόλυνση των Εγκεκριμένων Εξαγωγέων για έκδοση προτιμησιακών πιστοποιητικών (Μάθημα 2) 13 Μαΐου 2017  239
Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX . Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β΄ 1085520 ΕΞ2017/02.06.2017 Τροποποίηση της  Β΄ 1032953 ΕΞ2017 (Μάθημα 2) 9 Ιουνίου 2017  241
H εφαρμογή του Συστήματος Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX. Αριθ. Πρωτ.: ΔΔΘΕΚΑ Β 1160832 ΕΞ2017 (Μάθημα 2) 18 Νοεμβρίου 2017  242
The REX system Η διευκόλυνση των Εγκεκριμένων Εξαγωγέων για έκδοση προτιμησιακών πιστοποιητικών (Μάθημα 2) 18 Νοεμβρίου 2017  243
Προσδιορισμός της προτιμησιακής καταγωγής των εμπορευμάτων στην Ένωση. Σύστημα REX. Καν 2018/604 (Μάθημα 2)30 Μαΐου 2018  247
Το έντυπο αίτησης εγγραφής στο Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων REX.Β 1088294 ΕΞ2018. (Μάθημα 2) 13 Ιουνίου 2018  260
Το σύστημα REX και η έκδοση τω ν πιστοποιητικών Τύπου Α,  1105163 ΕΞ2018  (Μάθημα 2) 11 Ιουλίου 2018  262
Σύσταση  εγγραφής στο Σύστημα Εγγεγραμμένων Εξαγωγέων  REX με την ευκαιρία οικονομικής συνεργασίας Ιαπωνίας και ΕΕ .2005/ 2019 (Μάθημα 2.c) 1 Φεβρουαρίου 2019-02-01  264
Το σύστημα καταγωγής προϊόντων για δασμολογικές προτιμήσεις της ΕΕ . Σύστημα REX εγγεγραμμένων εξαγωγέων .Απόσπασμα TAXUD (Μάθημα 2c) 3 Ιανουαρίου 2020  265



Ενδιαφέρουσες  Ιστοσελίδες
https://sxoli-ekteloniston.blogspot .com
https://ektelonistivivlia.blogspot.com
https://gnomesmetaforas.blogspot .com
https://logotexnia-ekteloniston.blogspot .com
www.bookstars.gr
Στο δεύτερο blog βιβλία και της Διαμεταφοράς

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
βάσει Ενωσιακού τελωνειακού Κώδικα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου