Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Εξαγωγής Τελωνειακό Καθεστώς- Μάθημα (1) Τελωνειακό Δίκαιο

Εξαγωγής Τελωνειακό Καθεστώς- Μάθημα (1) Τελωνειακό Δίκαιο 26 Φεβρουαρίου 2014




Σχεδιασμός της εξαγωγής

Κύριες μορφές εξαγωγής
Τελωνειακό καθεστώς της εξαγωγής (άρθρα 796α έως 796ε)
Στάδια ημιτελή
στον τελωνειακό προορισμό της επανεξαγωγής μετά την λήξη οικονομικού τελωνειακού καθεστώτος (άρθρο 841)
στην προσωρινή εξαγωγή εμπορευμάτων στα πλαίσια του καθεστώτος της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή (άρθρο 589 παράγραφος 1).

Περιπτώσεις
Εξαγωγή εμπορευμάτων που μεταφέρονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας ή σε τελωνείο εξόδου στο πλαίσιο καθεστώτος διαμετακόμισης, σύμφωνα με το άρθρο 793 β του βασικού  καν. 2454/93.
Εξαγωγή εμπορευμάτων με δίκτυο αγωγών.
Εξαγωγή εμπορευμάτων με ταχυδρομική αποστολή.
Εξαγωγή εμπορευμάτων με προφορική δήλωση.
Εξαγωγή εμπορευμάτων για τα οποία δεν απαιτείται λήψη στατιστικών πληροφοριών, Δείγματα  (ΕΔΕ ΑΝΕΥ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗΣ).

Έγγραφα στη διαδικασία
Διασάφηση εξαγωγής
Διασαφήσεις τύπου «Χ», «Υ» και ν ανακεφαλαιωτική διασάφηση
τύπου «Ζ», περιορισμός σε 40 κόνεξ
Μηνυμάτων ανταλλαγή μεταξύ τελωνείων εξαγωγής και εξόδου (άρθρα 796α-796ε, των ΔΕΚΤΚ καν. 2454/93):
Καθιέρωση του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής (ΣΕΕ): Με τις ΔΕΚΤΚ καν. 2454/93 και συγκεκριμένα το άρθρο 796α και τα Παραρτήματα 45γ και 45δ καθιερώνονται ως άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων (μεταξύ των άλλων πληροφοριών περιλαμβάνει τον αριθμό αναφοράς της κίνησης «ΜRΝ»)
Ο «κατάλογος των ειδών εξαγωγής»
Αποδεικτικό είσπραξης και Άδεια παραλαβής/εξαγωγής» που είχε καθιερωθεί με την ΑΥΟ αρ. Τ.4537/993/Α0019/30-6-92
Ηλεκτρονική επικοινωνία λόγω εκτροπής
Νέος τρόπος βεβαίωσης επί του αντιτύπου 3 του ΕΔΕ, για την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της ΕΕ:
Μη χρησιμοποίηση του αντιτύπου Ε του ΕΔΕ από τα τελωνεία που εφαρμόζουν το Σύστημα Ελέγχου Εξαγωγών: (ΣΔΕ ή αντίτυπο ελέγχου Τ5 ή αντίτυπο Ε της διασάφησης)
Συνοπτική διασάφηση εξόδου


Μετά από ματαίωση εξαγωγής τι;

Ακύρωση διασάφησης
Προσωρινή εναπόθεση
Φορολογική αποθήκη
Τελωνειακή αποθήκευση

Γιώργος Γιωγγαράς

ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΕΞΑΓΩΓΗΣ
Συγκρίσεις με τα καθεστώτα εισαγωγής και διαμετακόμισης που ως συστήματα υποβοηθούν την εξαγωγή

2003
Βιβλίο σελ 169


Σχόλιο: το παρακάτω κείμενο έχει αφετηρία τα εμπορικά έθιμα του ελληνικού τελωνειακού χώρου. Το πιστεύω μας είναι ότι οι τελωνειακές έννοιες δεν αλλάζουν στην ψυχή ,μπορεί να αλλάζουν με το πέρασμα του χρόνου στο  …… ένδυμα.
Το τελωνειακό καθεστώς της εξαγωγής [1] [2] επιλαμβάνεται την έξοδο των εγχωρίων ή τελωνισμένων αλλοδαπών προϊόντων μιας χώρας που έχουν προορισμό, την αγορά του εξωτερικού με σκοπό την ανάλωση.
Δεν περιλαμβάνεται στην έννοια του εξαγωγικού εμπορίου: [3]
α) Οι αποστολές στο εξωτερικό ταχυδρομικών δεμάτων σε μικρές ποσότητες αποτελούμενες από διάφορα είδη.
β) Οι μικρές ποσότητες ελληνικών προϊόντων που συνοδεύονται από επιβάτες του εξωτερικού ή αποστολές αυτών εξαγόμενες σαν δώρα.
γ) Το τοπικό εμπόριο των παραμεθόριων περιοχών και
δ) Οι αποστολές εμπορευμάτων στο εξωτερικό ή οι συναποκομίσεις αυτών από πρόσωπα που είναι εγκατεστημένα στο εξωτερικό (ομογενείς, αλλοδαποί) που τα αγόρασαν με δικό τους συνάλλαγμα, στην διάρκεια της προσωρινής διαμονής τους στην χώρα.
Κύριο γνώρισμα του καθεστώτος εξαγωγής είναι η σύγχρονη τάση των χωρών, να μην επιβάλλουν δασμούς [4]  [5] ή άλλα τέλη στα εξαγόμενα εμπορεύματα με στόχο να μην επιβαρύνονται τα τελευταία, για να είναι ανταγωνίσιμα στις αγορές του εξωτερικού που θα καταναλωθούν.
Η πρόταση για κοινοτικό τελωνειακό κώδικα προσθέτει δύο καινούργια χαρακτηριστικά στοιχεία. Δίνει έμφαση στην ύπαρξη εξαγωγικών δασμών σε μια γενικότερη εφαρμογή της αγροτικής της πολιτικής. Δημιουργεί τους θεσμούς των μέτρων εμπορικής πολιτικής (περιορισμούς, απαγορεύσεις), για την εξαγωγή. Τέλος επανεμφανίζει τάσεις γραφειοκρατικές, επαναφέροντας τις "λοιπές διατυπώσεις που προβλέπονται για την εξαγωγή".  
Σε παλαιότερες εποχές οι εξαγωγικοί δασμοί είχαν δυο στόχους, τον αποταμιευτικό και τον οικονομικό. Μέσα από τον οικονομικό στόχο κατορθώνεται η διατήρηση των αναγκαίων ποσοτήτων εγχωρίων προϊόντων για τους καταναλωτές της εσωτερικής αγοράς και της εγχώριας βιομηχανίας. Σήμερα έχει εγκαταλειφθεί αυτή η τακτική και εφαρμόζονται πιο σύγχρονα μέτρα, για παράδειγμα οι ποσοστώσεις, οι περιορισμοί κ.α.
Η διαδικασία της εξαγωγής ολοκληρώνεται συνήθως με την φόρτωση [6] των εμπορευμάτων στα διαθέσιμα μεταφορικά μέσα. Προκειμένου όμως για μεταφορά με αυτοκίνητα ή σιδηρόδρομο, χρειάζεται να περάσουν τα εθνικά σύνορα, για να κλείσει μια εξαγωγή. [7]
Θέμα γεννάται αν η εξαγωγή [8] ολοκληρώνεται με την έξοδο των εμπορευμάτων από τα τελωνειακά σύνορα της χώρας ή πρέπει να υπάρχει και η σύμβαση πώλησης του εμπορεύματος. Για παράδειγμα η φόρτωση με συναλλαγματικές διατυπώσεις ή χωρίς, εμπορεύματος σε πλοίο και η εντολή για δωρεάν διανομή του σε χώρα του εξωτερικού, ή η ρήψη του στη θάλασσα ή η εκφόρτωση του σε κάποιο ερημικό νησί, δικαιολογεί την έννοια της εξαγωγής;
Η απόθεση εμπορεύματος σε καθεστώς ελεύθερης ζώνης [9]ολοκληρώνει από πλευράς τελωνειακών διατυπώσεων την εξαγωγή. Αυτό τουλάχιστον φαίνεται να δέχεται η σχετική νομική διάταξη, με την προϋπόθεση όμως της μελλοντικής εξαγωγής. Η "σύμβαση πώλησης" χαριστική ή μη είναι ένα από τα στοιχεία που ενυπάρχουν στην εξαγωγή. Το αντίθετο συμβαίνει στην εισαγωγή.
Η αποφορολόγηση [10] των εξαγόμενων εμπορευμάτων εξασφαλίζεται μέσα από το καθεστώς της εξαγωγής. Είναι γνωστά τα πλεονεκτήματα αυτής όπως αύξηση των εξαγωγών επειδή η τιμή διάθεσης των είναι απαλλαγμένη των εσωτερικών φόρων κατανάλωσης, με αποτέλεσμα ευνοϊκές συνθήκες ανταγωνισμού, με τα ομοειδή, στις αγορές του εξωτερικού.
Το τελωνειακό καθεστώς της εξαγωγής διακρίνεται:
α) Στην κοινή εξαγωγή εγχωρίων ή αλλοδαπών τελωνισμένων εμπορευμάτων .
β) Στην εξαγωγή προϊόντων με επανεισαγωγή τους. Πρόκειται για προσωρινή εξαγωγή προς επίδειξη σε έκθεση στο εξωτερικό ή προσωρινή χρήση του και επανεισαγωγή του. Ομοιάζει αυτή η διαδικασία με το διεθνές τελωνειακό καθεστώς του δελτίου ΑΤΑ και
γ) Στην εξαγωγή προϊόντων με επανεισαγωγή υπό αναίρεση. Πρόκειται για προσωρινή εξαγωγή για επίδειξη σε έκθεση ή χρήση του προϊόντος και σε περίπτωση πώλησης του οριστικοποιείται το καθεστώς της εξαγωγής.
Η πώληση εγχωρίων προϊόντων στα καταστήματα αφορολόγητων ειδών, [11] σε σταθμούς υποδοχής επιβατών (αεροδρόμια, πλοία, τελωνεία συνόρων κ.λ.π) θεωρείται εξαγωγή, με τήρηση των ιδίων διαδικασιών όπως μία συνηθισμένη εξαγωγή.
Με εξαγωγή εξομοιούνται η παράδοση εμπορευμάτων:
α) Σε πρόσωπα τρίτων χωρών, που τυγχάνουν απαλλαγές σύμφωνα με συμβάσεις διπλωματικών ή προξενικών σχέσεων ή ειδικών αποστολών.
β) Στις ένοπλες δυνάμεις τρίτων χωρών που σταθμεύουν στο έδαφος της χώρας μέλους και τυγχάνουν απαλλαγών.
Το τελωνειακό καθεστώς της εξαγωγής αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στην οικονομική πολιτική μιας χώρας γιατί μέσα από αυτό κατορθώνεται, η αύξηση των εισροών συναλλάγματος, η μείωση της ανεργίας, η ανάπτυξη της βιομηχανικής υποδομής και τέλος αποτελεί μοναδική διέξοδο για διάθεση των πλεονασμάτων της εγχώριας παραγωγής.



Νόμος 2960/2001 μέχρι σήμερα Εθνικός Τελωνειακό Κώδικας
·         Ολόκληρο το Κεφάλαιο Θ του ισχύοντος, που αφορά στην εξαγωγή και την Μεταφορά. Ειδικότερα: τα άρθρα 70 έως 70 ΙΓ, σχετικά με τη εξαγωγή, ως καλυπτόμενα από τις κοινοτικές διατάξεις, ενώ οι επί μέρους λεπτομέρειες θα προσδιορίζονται σύμφωνα με τους ορισμούς του άρθρου 33 του Σχεδίου και τα άρθρα 71 έως 78, σχετικά με την Μεταφορά, διαδικασία η οποία καλύπτεται από τις διατάξεις της Εθνικής Διαμετακόμισης.
Αιτιολογική έκθεση ν. 3583/2007: Οι παράγραφοι 2 και 5 του άρθρου 147. α) Στην παράγραφο 2 το πρόστιμο μειώνεται από 900 (εννιακόσια) σε 300 (τριακόσια) ευρώ καθώς πρόκειται για τον κολασμό απλών παραβάσεων ήσσονος σημασίας οι οποίες δεν τιμωρούνται από ειδικές διατάξεις.
Το ύψος του προστίμου σήμερα θεωρείται υψηλό και δημιουργούνται προβλήματα είσπραξης.
β) Στην παράγραφο 5 το πρώτο εδάφιο τροποποιείται από «....και ανεξάρτητα από τις ποινές που προβλέπονται από τις διατάξεις για τη λαθρεμπορία, πρόστιμο ίσο με το διπλάσιο της αξίας FOB των εμπορευμάτων που προσδιορίστηκε για τελωνειακούς σκοπούς, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.» σε «πρόστιμο πεντακοσίων (500) ευρώ».
Το διπλάσιο της αξίας FOB των εμπορευμάτων, μπορεί να αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο ποσό, το οποίο θα πρέπει να επιβληθεί σαν πρόστιμο ακόμη και για τυπικές παραλείψεις κατά τη συμπλήρωση του τελωνειακού παραστατικού εξαγωγής. Το εν λόγω πρόστιμο θεωρείται υπερβολικό για τις εξαγωγές και ορισμένες φορές δύναται να ξεπερνά σε αυστηρότητα το πολλαπλό τέλος της λαθρεμπορίας (το οποίο ισούται από το τριπλάσιο μέχρι το πενταπλάσιο των αναλογουσών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων).
Δεδομένου ότι το συγκεκριμένο άρθρο περιλαμβάνεται στις απλές παραβάσεις γίνονται κάποιες βελτιώσεις στη σύνταξη του β' εδαφίου της παραγράφου.
Διαγράφεται η φράση «απώλεια εξαγωγικών δασμών, φόρων και λοιπών επιβαρύνσεων» προκειμένου να μην υπάρχουν παρερμηνείες καθώς η πράξη αυτή χαρακτηρίζεται ως λαθρεμπορία όπως ορίζεται στο άρθρο 155 του παρόντα Κώδικα.
Το πρόστιμο ορίζεται στο διπλάσιο της διαφοράς προκειμένου να τηρηθεί η αρχή της αναλογικότητας και σε περίπτωση που η τελωνειακή αρχή εκτιμήσει τη σοβαρότητα της υπόθεσης δύναται να την κολάσει όχι με την παρούσα διάταξη αλλά με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας, όπου οι κυρώσεις είναι αυστηρότερες.
Σε κάθε περίπτωση το πρόστιμο αυτού του εδαφίου δεν θα υπολείπεται του προστίμου του α' εδαφίου ώστε να υπάρχει ελάχιστη όμοια αντιμετώπιση εκ μέρους των τελωνειακών αρχών όσον αφορά τον χειρισμό των παραβάσεων
……………………………………
49. Αντικαθίστανται οι παράγραφοι 2 και 5 του άρθρου 147 του Κώδικα και προστίθενται νέες παράγραφοι 6 και 7. Με τις εισαγόμενες διατάξεις:
α) Μειώνεται το ύψος του προστίμου για οποιαδήποτε άλλη παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα από 900 ευρώ σε 300 ευρώ.
β) Το πρόστιμο που επιβάλλεται στους παραβάτες των περί εξαγωγής και των απλουστευμένων αυτής διατάξεων ορίζεται σε 500 ευρώ αντί του ισχύοντος τρόπου υπολογισμού του, όπου ορίζεται ίσο με το διπλάσιο της αξίας FOB των εμπορευμάτων, ενώ αν η παράβαση συνεπάγεται λήψη μεγαλύτερων επιστροφών ή άλλων ποσών που χορηγούνται κατά την εξαγωγή των εμπορευμάτων, το πρόστιμο ορίζεται ίσο με το διπλάσιο προς τη διαφορά αυτή και δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 500 ευρώ.
γ) Προβλέπονται πρόστιμα αναφορικά με την υπερτιμολόγηση και την υποτιμολόγηση κατά την εξαγωγή υπολογιζόμενου σε ποσοστό 5% επί της διαφοράς μεταξύ της δηλούμενης και της πραγματικής αξίας και πάντως όχι κατώτερο των 500 ευρώ.
5. Στις προσωρινές αποθήκες ή χώρους, που προβλέπονται από το άρθρο αυτό, απαγορεύεται η αποθήκευση εμπορευμάτων που έχουν υπαχθεί στις διατυπώσεις της τελωνειακής αποταμίευσης ή εξαγωγής.
7. Για τα εμπορεύματα, για τα οποία κατατέθηκε διασάφηση εξαγωγής ή διαμετακόμισης, το δεκαπλάσιο ως άνω δικαίωμα υπερημερίας επιβάλλεται μετά παρέλευση ενός (1) μήνα από την αποδοχή των σχετικών παραστατικών.
2. Σε κάθε άλλη περίπτωση ανακριβών στοιχείων και εγγραφών επί τελωνειακών παραστατικών, ανεξαρτήτως καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένης και της εξαγωγής, που δεν επηρεάζουν τον προσδιορισμό των πράγματι οφειλομένων επιβαρύνσεων, επιβάλλεται πρόστιμο ανακριβούς δήλωσης ποσού εκατό (100) ευρώ ανά παραστατικό.
5. Στους παραβάτες των περί εξαγωγής και των απλουστευμένων αυτής διατάξεων, επιβάλλεται για κάθε παράβαση πρόστιμο ποσού πεντακοσίων (500) ευρώ.
Αν η παράβαση συνεπάγεται λήψη μεγαλύτερων επιστροφών ή άλλων ποσών που χορηγούνται κατά την εξαγωγή των εμπορευμάτων, το πρόστιμο αυτό ορίζεται ίσο με το διπλάσιο προς τη διαφορά αυτή και δεν μπορεί να υπολείπεται σε κάθε περίπτωση του προστίμου του προηγούμενου εδαφίου, επιφυλασσόμενων των διατάξεων περί λαθρεμπορίας.
Σε περίπτωση επιβολής προστίμου ανακαλείται η έγκριση υπαγωγής στις απλουστευμένες διαδικασίες εξαγωγής και με πράξη του προϊσταμένου της οικείας τελωνειακής περιφέρειας επιβάλλεται στον παραβάτη εξαγωγέα στέρηση από ένα μέχρι τρία χρόνια της υπαγωγής στις απλουστευμένες διαδικασίες εξαγωγής σε όλες τις τελωνειακές αρχές της δικαιοδοσίας του.



«4δ. Τελωνείο εξόδου: το οριζόμενο από τις τελωνειακές αρχές και σύμφωνα με τους τελωνειακούς κανόνες τελωνείο στο οποίο προσκομίζονται τα εμπορεύματα πριν εξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και στο οποίο υποβάλλονται σε τελωνειακούς ελέγχους όσον αφορά την εφαρμογή των διατυπώσεων εξόδου και στους κατάλληλους ελέγχους βάσει των κινδύνων.»

περιλαμβάνει τον ορισμό τουτελωνείου εξόδου «το οριζόμενο από τις τελωνειακές αρχές και σύμφωνα με τους τελωνειακούς κανόνες τελωνείο, στο οποίο προσκομίζονται τα εμπορεύματα πρινεξέλθουν από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και στο οποίο υποβάλλονται σετελωνειακούς ελέγχους όσον αφορά στην εφαρμογή των διατυπώσεων εξόδου και στουςκατάλληλους ελέγχους βάσει των κινδύνων»

«Άρθρο 161
1. Το καθεστώς εξαγωγής επιτρέπει την έξοδο κοινοτικού εμπορεύματος από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.
Η εξαγωγή συνεπάγεται την επιβολή των εξαγωγικών δασμών και την εφαρμογή των μέτρων εμπορικής πολιτικής και των λοιπών διατυπώσεων που προβλέπονται για την έξοδο αυτή.
2. Με εξαίρεση τα εμπορεύματα που τίθενται υπό το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή ή υπό καθεστώς εσωτερικής διαμετακόμισης σύμφωνα με το άρθρο 163, και με την επιφύλαξη του άρθρου 164 κάθε κοινοτικό εμπόρευμα που προορίζεται να εξαχθεί πρέπει να τεθεί υπό το καθεστώς εξαγωγής.
3. Δεν θεωρείται ότι εξάγονται εκτός τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας τα εμπορεύματα που αποστέλλονται με προορισμό τη νήσο Ελιγολάνδη.
4. Οι περιπτώσεις και οι όροι υπό τους οποίους για τα εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας δεν απαιτείται διασάφηση εξαγωγής ορίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία της επιτροπής.
5. Η διασάφηση εξαγωγής πρέπει να κατατίθεται στο τελωνείο που είναι αρμόδιο για την εποπτεία του τόπου όπου είναι εγκατεστημένος ο εξαγωγέας ή όπου τα εμπορεύματα συσκευάζονται ή φορτώνονται για τη μεταφορά εξαγωγής. Οι παρεκκλίσεις καθορίζονται σύμφωνα με τη διαδικασία της επιτροπής.»

με το οποίο μεταξύ άλλων ρυθμίζεται ότι κάθε
κοινοτικό εμπόρευμα που προορίζεται να εξαχθεί πρέπει να τεθεί υπό το καθεστώς
εξαγωγής και προσδιορίζεται επίσης το αρμόδιο τελωνείο για την τήρηση των
διατυπώσεων εξαγωγής



ρυθμίζεται η δυνατότητα ακύρωσης της διασάφησης εξαγωγής, στην περίπτωση που οεξαγωγέας ή ο διασαφιστής ενημερώνει αμέσως το τελωνείο εξαγωγής ότι εμπορεύματαγια τα οποία έχει χορηγηθεί άδεια παραλαβής για εξαγωγή δεν έχουν εξέλθει από τοτελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, ή στην περίπτωση που τροποποιείται σύμβασημεταφοράς με προορισμό τρίτη χώρα (ενιαία σύμβαση μεταφοράς ή διαμετακόμιση)και η μεταφορά λήγει εντός του τελωνειακού εδάφους της ΕΕ

«Άρθρο 788
1. Κατά την έννοια του άρθρου 161 παράγραφος 5 του κώδικα ως εξαγωγέας νοείται το πρόσωπο για λογαριασμό του οποίου κατατίθεται η διασάφηση εξαγωγής και το οποίο, κατά τη στιγμή αποδοχής της εν λόγω διασάφησης, είναι κύριος ή έχει παρεμφερές δικαίωμα διάθεσης των σχετικών εμπορευμάτων.
2. Όταν η κυριότητα ή το παρεμφερές δικαίωμα διάθεσης των εμπορευμάτων ανήκει σε πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο εκτός της Κοινότητας κατ' εφαρμογή της σύμβασης στην οποία βασίζεται η εξαγωγή, το συμβαλλόμενο μέρος που είναι εγκατεστημένο στην Κοινότητα θεωρείται ως εξαγωγέας».

των ΔΕΚΤΚ καν. 2454/93 με το οποίο προσδιορίζεται το πρόσωπο του εξαγωγέα


Άρθρο 790
Αν, για λόγους διοικητικής οργάνωσης, δεν μπορεί να εφαρμοστεί το άρθρο 161 παράγραφος 5 πρώτο εδάφιο του κώδικα, η διασάφηση μπορεί να κατατεθεί σε οποιοδήποτε τελωνείο αρμόδιο για την εν λόγω πράξη στο σχετικό κράτος μέλος.
Άρθρο 791
1. Για δεόντως αιτιολογημένους λόγους, η διασάφηση εξαγωγής μπορεί να γίνει αποδεκτή:
— από τελωνείο άλλο από εκείνο που αναφέρεται στο άρθρο 161 παράγραφος 5 πρώτο εδάφιο του κώδικα, ή
— από τελωνείο άλλο από εκείνο που αναφέρεται στο άρθρο 790.
Στις περιπτώσεις αυτές, κατά τις εργασίες ελέγχου που συνοδεύονται από την εφαρμογή απαγορευτικών ή περιοριστικών μέτρων, πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ο ιδιαίτερος χαρακτήρας της κατάστασης. « 

των ΔΕΚΤΚ καν. 2454/93 με τα οποία ρυθμίζονται οι παρεκκλίσεις από το αρμόδιο τελωνείο εξαγωγής

«Άρθρο 792
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 207, όταν η διασάφηση εξαγωγής γίνεται βάσει ενιαίου διοικητικού εγγράφου, χρησιμοποιούνται τα αντίτυπα αριθ. 1, 2 και 3. Το τελωνείο στο οποίο κατατέθηκε η διασάφηση εξαγωγής θέτει τη σφραγίδα του στη θέση Α και συμπληρώνει, ενδεχομένως, τη θέση Δ. 
Όταν χορηγεί την άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων, το εν λόγω τελωνείο φυλάσσει το αντίτυπο αριθ. 1, αποστέλλει το αντίτυπο αριθ. 2 στη στατιστική υπηρεσία του κράτους μέλους στο οποίο υπάγεται το τελωνείο εξαγωγής και, όταν δεν έχουν εφαρμογή τα άρθρα 796α έως 796ε, επιστρέφει στον ενδιαφερόμενο το αντίτυπο αριθ. 3.
2. Όταν η διασάφηση εξαγωγής υποβάλλεται στο τελωνείο εξαγωγής χρησιμοποιώντας τεχνική επεξεργασίας δεδομένων, το αντίτυπο αριθ. 3 του ενιαίου διοικητικού εγγράφου μπορεί να αντικατασταθεί από ένα συνοδευτικό έγγραφο που εκτυπώνεται από το μηχανογραφικό σύστημα της τελωνειακής αρχής. Το εν λόγω έγγραφο περιέχει τουλάχιστον τα στοιχεία που απαιτούνται για το συνοδευτικό έγγραφο εξαγωγής που αναφέρεται στο άρθρο 796α. 
Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επιτρέψουν στον διασαφιστή να εκτυπώσει το συνοδευτικό έγγραφο από το δικό του μηχανογραφικό σύστημα. 
3. Όταν όλη η διαδικασία της εξαγωγής πραγματοποιείται στο έδαφος ενός κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος μέλος δύναται να μην απαιτήσει τη χρήση του αντιτύπου αριθ. 3 του ενιαίου διοικητικού εγγράφου ή του συνοδευτικού εγγράφου εξαγωγής, εφόσον πληρούνται οι απαιτήσεις του άρθρου 182β, παράγραφος 2, του κώδικα.
4. Με την επιφύλαξη των άρθρων 796α έως 796ε,  όταν η τελωνειακή νομοθεσία προβλέπει την αντικατάσταση του αντιτύπου αριθ. 3 του ενιαίου διοικητικού εγγράφου από άλλο έγγραφο , οι διατάξεις του παρόντος κεφαλαίου εφαρμόζονται κατ’ αναλογία και σε αυτό το έγγραφο.
Άρθρο 792a
1. Όταν εμπορεύματα για τα οποία έχει χορηγηθεί άδεια παραλαβής για εξαγωγή  δεν έχουν εξέλθει από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, ο εξαγωγέας ή ο διασαφιστής ενημερώνει αμέσως το τελωνείο εξαγωγής.  Κατά περίπτωση, το αντίτυπο αριθ. 3 του ενιαίου διοικητικού εγγράφου επιστρέφεται στο εν λόγω τελωνείο.   
2. Όταν, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο  άρθρο 793 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο β)  ή στο άρθρο 793β, μεταβολή της σύμβασης μεταφοράς έχει ως αποτέλεσμα τον τερματισμό εντός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας μιας μεταφοράς, η οποία έπρεπε να έχει τερματιστεί εκτός αυτού, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις ή αρχές προβαίνουν στην εκτέλεση της τροποποιημένης σύμβασης μόνον εφόσον συμφωνεί το τελωνείο που αναφέρεται στο άρθρο 793 παράγραφος 2, δεύτερο εδάφιο στοιχείο β) ή, σε περίπτωση διαμετακόμισης, το τελωνείο αναχώρησης. Το αντίτυπο αριθ. 3 της διασάφησης εξαγωγής επιστρέφεται στο τελωνείο εξαγωγής το οποίο ακυρώνει τη διασάφηση. 
Άρθρο 792β
Τα άρθρα 796δα και 796ε εφαρμόζονται κατ’ αναλογία σε περιπτώσεις που έχει κατατεθεί διασάφηση εξαγωγής γραπτώς». 

των ΔΕΚΤΚ καν. 2454/93 με τα οποία ρυθμίζονται οι ενέργειες του τελωνείου εξαγωγής


Άρθρο 793
1. Το αντίτυπο αριθ. 3 του ενιαίου διοικητικού εγγράφου ή το συνοδευτικό έγγραφο που αναφέρεται στο άρθρο 792 παράγραφος 2 και τα εμπορεύματα για τα οποία έχει χορηγηθεί άδεια παραλαβής για εξαγωγή πρέπει να προσκομίζονται μαζί στο τελωνείο εξόδου.
2. Το τελωνείο εξόδου είναι το τελευταίο τελωνείο πριν τα εμπορεύματα εγκαταλείψουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.
Κατά παρέκκλιση του πρώτου εδαφίου, το τελωνείο εξόδου είναι ένα από τα ακόλουθα:
α) στην περίπτωση εμπορευμάτων που εξέρχονται μέσω δικτύου αγωγών και στην περίπτωση ηλεκτρικής ενέργειας, το τελωνείο που ορίζεται από το κράτος μέλος όπου είναι εγκατεστημένος ο εξαγωγέας·
β) το τελωνείο που είναι αρμόδιο για τον τόπο στον οποίο παραλαμβάνονται τα εμπορεύματα στα πλαίσια ενιαίας σύμβασης μεταφοράς για τη μεταφορά των εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας από τις επιχειρήσεις σιδηροδρόμων, τις ταχυδρομικές αρχές, τις αεροπορικές ή τις ναυτιλιακές εταιρίες, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται οι ακόλουθοι όροι:
i) τα εμπορεύματα πρόκειται να εγκαταλείψουν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας σιδηροδρομικώς, ταχυδρομικώς, αεροπορικώς ή διά θαλάσσης·
ii)  ο διασαφιστής ή ο αντιπρόσωπός του αιτείται οι διατυπώσεις που αναφέρονται  στο άρθρο 793α παράγραφος 2 ή στο άρθρο 796ε παράγραφος 1 να διεκπεραιωθούν σε αυτό το τελωνείο. 
3. Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο β), όταν εμπορεύματα που παραλαμβάνονται στα πλαίσια ενιαίας σύμβασης μεταφοράς φθάνουν στο τελωνείο στο πραγματικό σημείο εξόδου από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, ο μεταφορέας παρέχει, κατόπιν αιτήματος, στο εν λόγω τελωνείο ένα από τα ακόλουθα στοιχεία:
α) τον αριθμό αναφοράς κίνησης της διασάφησης εξαγωγής όταν είναι διαθέσιμος· ή
β) αντίγραφο της ενιαίας σύμβασης μεταφοράς ή της διασάφησης εξαγωγής για τα σχετικά εμπορεύματα· ή
γ) τον μοναδικό αριθμό αναφοράς αποστολής ή τον αριθμό αναφοράς του παραστατικού μεταφοράς και τον αριθμό των δεμάτων και, σε περίπτωση χρήσης εμπορευματοκιβωτίου, τον αριθμό αναγνώρισής του· ή
δ) πληροφορίες σχετικά με την ενιαία σύμβαση μεταφοράς ή τη μεταφορά των εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, οι οποίες περιέχονται στο σύστημα επεξεργασίας δεδομένων του προσώπου που παραλαμβάνει τα εμπορεύματα ή σε άλλο εμπορικό σύστημα επεξεργασίας δεδομένων.
των ΔΕΚΤΚ καν. 2454/93 με το οποίο προσδιορίζεται το τελωνείο εξόδου


«Άρθρο 793a
1. Το τελωνείο εξόδου πραγματοποιεί κατάλληλους ελέγχους με βάση τον κίνδυνο πριν την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας,  πρωτίστως για να διασφαλίσει ότι τα προσκομιζόμενα εμπορεύματα αντιστοιχούν στα εμπορεύματα που διασαφίσθηκαν.  Το τελωνείο εξόδου επιτηρεί τη φυσική έξοδο των εμπορευμάτων.
Όταν η διασάφηση εξαγωγής έχει κατατεθεί σε τελωνείο διαφορετικό από το τελωνείο εξόδου και τα στοιχεία έχουν διαβιβαστεί σύμφωνα με το άρθρο 182β, παράγραφος 2, του κώδικα, το τελωνείο εξόδου δύναται να λάβει υπόψη τα αποτελέσματα τυχόν ελέγχων που έχουν πραγματοποιηθεί από το άλλο τελωνείο.
2.  Σε περίπτωση που ο διασαφιστής έχει αναγράψει στη θέση 44  την ένδειξη «RET-EXP» ή τον κωδικό 30400, ή έχει με κάποιον άλλο τρόπο επισημάνει ότι επιθυμεί να του επιστραφεί το αντίτυπο αριθ. 3, το τελωνείο εξόδου πιστοποιεί τη φυσική έξοδο των εμπορευμάτων με θεώρηση στην οπίσθια όψη του αντιτύπου.
Το τελωνείο επιστρέφει το αντίτυπο στο πρόσωπο που το προσκόμισε ή σε κάποιον ενδιάμεσο που αναγράφεται σε αυτό που  είναι εγκατεστημένος στην περιφέρεια του τελωνείου εξόδου με σκοπό την παράδοσή του στο διασαφιστή. 
Η θεώρηση συνίσταται σε σφραγίδα στην οποία αναφέρεται το όνομα του τελωνείου εξόδου και η ημερομηνία εξόδου των εμπορευμάτων.
3. Σε περίπτωση τμηματικής εξόδου από το ίδιο τελωνείο εξόδου, η θεώρηση τίθεται μόνο για το μέρος των εμπορευμάτων που έχει πράγματι εξαχθεί.
Σε περίπτωση τμηματικής εξόδου από περισσότερα τελωνεία εξόδου, το τελωνείο εξαγωγής ή το τελωνείο εξόδου όπου προσκομίστηκε το πρωτότυπο του αντιτύπου αριθ. 3 επικυρώνει, μετά από αίτηση δεόντως αιτιολογημένη, ένα αντίγραφο του αντιτύπου αριθ. 3 για κάθε ποσότητα των συγκεκριμένων εμπορευμάτων, ενόψει της προσκόμισής του σε άλλο τελωνείο εξόδου.
Στις περιπτώσεις που αναφέρονται στα εδάφια 1 και 2, στο πρωτότυπο του αντιτύπου αριθ. 3 τίθεται σχετική μνεία.
4. Όταν όλη η διαδικασία της εξαγωγής πραγματοποιείται στο έδαφος ενός κράτους μέλους, το εν λόγω κράτος μέλος έχει την ευχέρεια να προβλέπει ότι δεν θεωρείται το αντίτυπο αριθ. 3.  Στην περίπτωση αυτή, το αντίτυπο αριθ. 3 δεν επιστρέφεται στον διασαφιστή. 
5. Όταν το τελωνείο εξόδου διαπιστώνει έλλειμμα στα εμπορεύματα, θέτει σχετική μνεία στο προσκομισθέν αντίτυπο της διασάφησης εξαγωγής και ενημερώνει σχετικά το τελωνείο εξαγωγής. 
Όταν το τελωνείο εξόδου διαπιστώνει πλεόνασμα στα εμπορεύματα, αρνείται την έξοδο αυτού του πλεονάσματος, εφόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διατυπώσεις εξαγωγής. 
Όταν το τελωνείο εξόδου διαπιστώνει διαφορά ως προς τη φύση των εμπορευμάτων, αντιτίθεται στην έξοδο αυτών ενόσω δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διατυπώσεις εξαγωγής και ενημερώνει σχετικά το τελωνείο εξαγωγής. 
Άρθρο 793β
1. Στην περίπτωση εμπορευμάτων που μεταφέρονται εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας ή σε τελωνείο εξόδου στο πλαίσιο καθεστώτος διαμετακόμισης, το τελωνείο αναχώρησης θεωρεί το αντίτυπο αριθ. 3 σύμφωνα με το άρθρο 793α παράγραφος 2 και το επιστρέφει στο πρόσωπο που αναφέρεται στο άρθρο αυτό.
Όταν απαιτείται συνοδευτικό έγγραφο, τίθεται και σε αυτό η μνεία «Export». Στο αντίτυπο αριθ. 3 της διασάφησης εξαγωγής γίνεται μνεία του συνοδευτικού εγγράφου και αντιστρόφως.
Το πρώτο και δεύτερο εδάφιο του παρόντος άρθρου δεν εφαρμόζονται όταν δεν απαιτείται η προσκόμιση των εμπορευμάτων στο τελωνείο αναχώρησης, όπως αναφέρεται στο άρθρο 419 παράγραφοι 4 και 7, και στο άρθρο 434 παράγραφοι 6 και 9.
2. Η θεώρηση και επιστροφή του αντιτύπου αριθ. 3 που αναφέρονται στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου έχουν επίσης εφαρμογή σε εμπορεύματα για τα οποία εκδόθηκε άδεια παραλαβής προς εξαγωγή και τα οποία δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς διαμετακόμισης, αλλά αποστέλλονται σε τελωνείο εξόδου με βάση ενιαίο δηλωτικό ως δήλωση διαμετακόμισης όπως προβλέπεται στο άρθρο 445 ή στο άρθρο 448 και η ταυτότητά τους έχει αναγνωριστεί σύμφωνα με το άρθρο 445 παράγραφος 3 στοιχείο ε) ή σύμφωνα με το άρθρο 448 παράγραφος 3 στοιχείο ε).
3. Το τελωνείο εξόδου ελέγχει τη φυσική έξοδο των εμπορευμάτων.»

καθορίζονται οι ενέργειες του τελωνείου εξόδου, καθορίζονται οι διατυπώσεις όταν μαζί με την εξαγωγή τηρούνται και διατυπώσεις διαμετακόμισης, ρυθμίζονται τα θέματα εξαγωγής προϊόντων ΕΦΚ



Άρθρο 796α
1.  Το τελωνείο εξαγωγής χορηγεί άδεια για την παραλαβή των εμπορευμάτων εκδίδοντας το συνοδευτικό έγγραφο εξαγωγής στον διασαφιστή.  Το συνοδευτικό έγγραφο εξαγωγής συντάσσεται σύμφωνα με το υπόδειγμα και τις σημειώσεις που περιέχονται στο  παράρτημα 45ζ . 
2. Όταν ένα φορτίο προς εξαγωγή αποτελείται από περισσότερα του ενός είδη, στο συνοδευτικό έγγραφο εξαγωγής επισυνάπτεται κατάλογος ειδών που συντάσσεται σύμφωνα με το υπόδειγμα και τις σημειώσεις του  παράρτημα 45η . Αυτός αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα του συνοδευτικού εγγράφου εξαγωγής.
3.  Κατόπιν σχετικής εγκρίσεως, το συνοδευτικό έγγραφο εξαγωγής μπορεί να εκτυπώνεται από το μηχανογραφικό σύστημα του διασαφιστή. 
Άρθρο 796β
1. Μόλις εκδοθεί άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων, το τελωνείο εξαγωγής διαβιβάζει στοιχεία σχετικά με την κίνηση της εξαγωγής  στο δηλωθέν τελωνείο εξόδου χρησιμοποιώντας το μήνυμα «γνωστοποίηση αναμενόμενης εξαγωγής».  Το μήνυμα αυτό βασίζεται σε στοιχεία που προέρχονται από τη διασάφηση εξαγωγής, συμπληρωμένα καταλλήλως από τις τελωνειακές αρχές.
2. Όταν εμπορεύματα πρόκειται να διακινηθούν προς περισσότερα του ενός τελωνεία εξόδου με περισσότερες της μίας αποστολές,  κάθε αποστολή καλύπτεται από ένα ξεχωριστό μήνυμα «γνωστοποίηση αναμενόμενης εξαγωγής» και ένα ξεχωριστό συνοδευτικό έγγραφο εξαγωγής. 
Άρθρο 796γ
Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να απαιτούν να τους κοινοποιείται ηλεκτρονικά η γνωστοποίηση άφιξης των εμπορευμάτων στο τελωνείο εξόδου.  Στην περίπτωση αυτή, δεν απαιτείται η προσκόμιση του συνοδευτικού εγγράφου εξαγωγής στις τελωνειακές αρχές, το οποίο φυλάσσεται από τον διασαφιστή.  
Η εν λόγω γνωστοποίηση περιέχει τον αριθμό αναφοράς κίνησης της διασάφησης εξαγωγής. 
Άρθρο 796δ 
1. Υπό την επιφύλαξη του άρθρου 793 παράγραφος 2 δεύτερο εδάφιο στοιχείο β), το τελωνείο εξόδου βεβαιώνεται ότι τα προσκομιζόμενα εμπορεύματα αντιστοιχούν στα εμπορεύματα που διασαφηνίστηκαν και επιτηρεί τη φυσική έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. Κάθε εξέταση των εμπορευμάτων διενεργείται από το τελωνείο εξόδου με βάση το μήνυμα «γνωστοποίηση αναμενόμενης εξαγωγής» που έχει ληφθεί από το τελωνείο εξαγωγής.
Για να καταστεί δυνατή η τελωνειακή επιτήρηση όταν τα εμπορεύματα εκφορτώνονται από ένα μέσο μεταφοράς, παραδίδονται σε άλλο πρόσωπο που κατέχει τα εμπορεύματα και φορτώνονται σε άλλο μέσο μεταφοράς, το οποίο θα τα μεταφέρει εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας μετά την προσκόμιση στο τελωνείο εξόδου, εφαρμόζονται οι ακόλουθες διατάξεις: 
α) Το αργότερο κατά την παράδοση των εμπορευμάτων, ο κάτοχός τους γνωστοποιεί στον επόμενο κάτοχο των εμπορευμάτων τον μοναδικό αριθμό αναφοράς αποστολής ή τον αριθμό αναφοράς του παραστατικού μεταφοράς, καθώς και τον αριθμό των δεμάτων ή, σε περίπτωση χρήσης εμπορευματοκιβωτίου, τον αριθμό αναγνώρισής του και, εάν έχει εκδοθεί, τον αριθμό αναφοράς κίνησης της διασάφησης εξαγωγής. Αυτή η γνωστοποίηση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικώς και/ή μέσω εμπορικών, λιμενικών ή μεταφορικών ηλεκτρονικών συστημάτων και διαδικασιών ή, εάν αυτά δεν είναι διαθέσιμα, σε οποιαδήποτε άλλη μορφή. Το αργότερο κατά την παράδοση των εμπορευμάτων, το πρόσωπο στο οποίο παραδίδονται θα πρέπει να καταχωρίσει τη γνωστοποίηση που έχει παρασχεθεί από τον αμέσως προηγούμενο κάτοχο των εμπορευμάτων.
β) Ο μεταφορέας δεν μπορεί να φορτώσει εμπορεύματα για μεταφορά εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, εάν δεν του έχουν παρασχεθεί οι πληροφορίες που αναφέρονται στο στοιχείο α).
γ) Ο μεταφορέας γνωστοποιεί στο τελωνείο εξόδου την έξοδο των εμπορευμάτων με την παροχή των πληροφοριών που αναφέρονται στο στοιχείο α), εκτός εάν οι πληροφορίες είναι ήδη στη διάθεση των τελωνειακών αρχών μέσω των υφιστάμενων εμπορικών, λιμενικών ή μεταφορικών συστημάτων ή διαδικασιών. Εφόσον είναι δυνατό, η γνωστοποίηση αυτή αποτελεί μέρος του υφιστάμενου δηλωτικού ή άλλων πληροφοριών που πρέπει να κοινοποιηθούν σχετικά με τη μεταφορά.
Για τους σκοπούς του δεύτερου εδαφίου, ως «μεταφορέας» νοείται το πρόσωπο που μεταφέρει τα εμπορεύματα ή που φέρει την ευθύνη για τη μεταφορά των εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας. Ωστόσο,
— στην περίπτωση συνδυασμένης μεταφοράς, όταν το ενεργό μέσο μεταφοράς που εγκαταλείπει το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας απλώς μεταφέρει ένα άλλο μέσο μεταφοράς το οποίο, μετά την άφιξη του ενεργού μέσου μεταφοράς στον προορισμό του, θα κυκλοφορεί αυτοδύναμα ως ενεργό μέσο μεταφοράς, ως «μεταφορέας» νοείται ο διαχειριστής του μέσου μεταφοράς, το οποίο θα κυκλοφορεί αυτόνομα, όταν το μέσο μεταφοράς που εγκαταλείπει το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας φθάσει στον προορισμό του,
— σε περίπτωση θαλάσσιας ή αεροπορικής μεταφοράς στο πλαίσιο συμφωνίας καταμερισμού ή ναύλωσης πλοίου/αεροσκάφους, ως «μεταφορέας» νοείται το πρόσωπο που συνήψε τη σύμβαση, και το οποίο εξέδωσε τη θαλάσσια ή αεροπορική φορτωτική για τη μεταφορά των εμπορευμάτων εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας. 
2. Το τελωνείο εξόδου προωθεί το μήνυμα «αποτελέσματα εξόδου» στο τελωνείο εξαγωγής το αργότερο την επόμενη εργάσιμη ημέρα από την ημερομηνία που τα εμπορεύματα εγκατέλειψαν το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. Όταν αυτό δικαιολογείται από ειδικές περιστάσεις, το τελωνείο εξόδου μπορεί να προωθήσει το μήνυμα αυτό σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
3.  Σε περίπτωση τμηματικής εξόδου, όταν εμπορεύματα τα οποία καλύπτονται από ένα μήνυμα «γνωστοποίηση αναμενόμενης εξαγωγής» μεταφέρονται σε τελωνείο εξόδου ως ενιαία αποστολή , αλλά στη συνέχεια εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας από το ίδιο τελωνείο εξόδου ως περισσότερες της μίας αποστολές, το τελωνείο εξόδου ελέγχει τη φυσική έξοδο των εμπορευμάτων και αποστέλλει το μήνυμα «αποτελέσματα εξόδου» μόνον όταν όλα τα εμπορεύματα έχουν εγκαταλείψει το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. 
 Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν εμπορεύματα τα οποία καλύπτονται από ένα μήνυμα «γνωστοποίηση αναμενόμενης εξαγωγής» μεταφέρονται σε τελωνείο εξόδου ως ενιαία αποστολή , αλλά στη συνέχεια εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας ως περισσότερες της μίας αποστολές και μέσω περισσότερων του ενός τελωνείων εξόδου, το τελωνείο εξόδου στο οποίο προσκομίστηκε αρχικά το φορτίο, επικυρώνει, μετά από αίτηση δεόντως αιτιολογημένη, αντίγραφο του συνοδευτικού εγγράφου εξαγωγής για κάθε μέρος των εν λόγω εμπορευμάτων.
Η επικύρωση αυτή πραγματοποιείται από τις τελωνειακές αρχές μόνο αν  τα δεδομένα που περιέχονται στο συνοδευτικό έγγραφο εξαγωγής αντιστοιχούν στα δεδομένα του μηνύματος «γνωστοποίηση αναμενόμενης εξαγωγής» .
Το σχετικό αντίγραφο του συνοδευτικού εγγράφου εξαγωγής προσκομίζεται μαζί με τα εμπορεύματα στο σχετικό τελωνείο εξόδου. Κάθε τελωνείο εξόδου θεωρεί το αντίγραφο του συνοδευτικού εγγράφου εξαγωγής με τα στοιχεία που αναφέρονται στο άρθρο 793α παράγραφος 2 και το επιστρέφει στο τελωνείο εξόδου όπου προσκομίστηκε αρχικά το φορτίο. Το εν λόγω τελωνείο στέλνει το μήνυμα «αποτελέσματα εξόδου» μόνον όταν όλα τα εμπορεύματα έχουν εγκαταλείψει το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. 
4. Υπό την επιφύλαξη του άρθρου 792α, όταν εμπορεύματα που διασαφηνίστηκαν για εξαγωγή δεν προορίζονται πλέον για μεταφορά εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας, το πρόσωπο το οποίο παραλαμβάνει τα εμπορεύματα από το τελωνείο εξόδου για μεταφορά σε τόπο εντός αυτού του εδάφους, χορηγεί στο τελωνείο εξόδου τις πληροφορίες που αναφέρονται στην παράγραφο 1 δεύτερο εδάφιο στοιχείο α). Αυτές οι πληροφορίες μπορούν να χορηγηθούν σε οποιαδήποτε μορφή. 
Άρθρο 796δα
1. Σε περίπτωση που, μετά την παρέλευση 90 ημερών από τη χορήγηση άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων για εξαγωγή, το τελωνείο εξαγωγής δεν έχει λάβει το μήνυμα «αποτελέσματα εξόδου» που αναφέρεται στο άρθρο 796δ παράγραφος 2, το τελωνείο εξαγωγής δύναται, εφόσον απαιτείται, να ζητήσει από τον εξαγωγέα ή το διασαφιστή να γνωστοποιήσει το τελωνείο από το οποίο τα εμπορεύματα εξήλθαν από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας και την ημερομηνία εξόδου τους.
2. Ο εξαγωγέας ή ο διασαφιστής δύναται, με δική του πρωτοβουλία ή ανταποκρινόμενος σε αίτημα που έχει διατυπωθεί σύμφωνα με την παράγραφο 1 να πληροφορήσει το τελωνείο εξαγωγής ότι τα εμπορεύματα εξήλθαν από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, προσδιορίζοντας την ημερομηνία εξόδου και το τελωνείο εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, και να ζητήσει από το τελωνείο εξαγωγής να πιστοποιήσει την έξοδο. Σ’ αυτή την περίπτωση το τελωνείο εξαγωγής ζητεί να του αποσταλεί το μήνυμα «αποτελέσματα εξόδου» από το τελωνείο εξόδου, το οποίο υποχρεούται να απαντήσει εντός 10 ημερών.
3. Όταν, στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2, το τελωνείο εξόδου δεν επιβεβαιώσει την έξοδο των εμπορευμάτων εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στην παράγραφο 2, το τελωνείο εξαγωγής ενημερώνει τον εξαγωγέα ή τον διασαφιστή. 
O εξαγωγέας ή ο διασαφιστής αποδεικνύει στο τελωνείο εξαγωγής ότι τα εμπορεύματα έχουν εγκαταλείψει το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.
4. Η απόδειξη που αναφέρεται στη παράγραφο 3 υποβάλλεται ειδικότερα με έναν από τους ακόλουθους τρόπους ή συνδυασμούς:
α) αντίγραφο του δελτίου παράδοσης υπογεγραμμένο ή επικυρωμένο από τον παραλήπτη εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας·
β) το αποδεικτικό πληρωμής, το τιμολόγιο ή το δελτίο παράδοσης δεόντως υπογεγραμμένο ή επικυρωμένο από τον οικονομικό φορέα ο οποίος μετέφερε τα εμπορεύματα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας·
γ) δήλωση υπογεγραμμένη ή επικυρωμένη από την εταιρεία η οποία μετέφερε τα εμπορεύματα εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας·
δ) έγγραφο επικυρωμένο από τις τελωνειακές αρχές κράτους μέλους ή χώρας εκτός του τελωνειακού εδάφους της Κοινότητας· ή 
ε) τα αρχεία των οικονομικών φορέων σχετικά με τα εμπορεύματα τα οποία προμηθεύτηκαν οι εξέδρες γεώτρησης και εκμετάλλευσης πετρελαίου και αερίου ή οι ανεμογεννήτριες. 
Άρθρο 796ε
1. Το τελωνείο εξαγωγής πιστοποιεί την έξοδο των εμπορευμάτων στον εξαγωγέα ή στο διασαφιστή στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) έχει λάβει το μήνυμα «αποτελέσματα εξόδου» από το τελωνείο εξόδου·
β) στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 796δα παράγραφος 2, δεν έχει λάβει το μήνυμα «αποτελέσματα εξόδου» από το τελωνείο εξόδου εντός 10 ημερών, αλλά διαπίστωσε ότι είναι επαρκή τα αποδεικτικά στοιχεία που υποβλήθηκαν σύμφωνα με το άρθρο 796δα παράγραφος 4.
2. Όταν, μετά την παρέλευση 150 ημερών από την ημερομηνία χορήγησης της άδειας παραλαβής των εμπορευμάτων προς εξαγωγή, το τελωνείο εξαγωγής δεν έχει λάβει ούτε το μήνυμα «αποτελέσματα εξόδου» από το τελωνείο εξόδου ούτε ικανοποιητικά αποδεικτικά στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 796δα παράγραφος 4, το τελωνείο εξαγωγής δύναται να θεωρήσει τα ανωτέρω ως ένδειξη μη εξόδου των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας.
3. Το τελωνείο εξαγωγής ενημερώνει τον εξαγωγέα ή τον διασαφιστή και το δηλωθέν τελωνείο εξόδου για την ακύρωση της διασάφησης εξαγωγής. Το τελωνείο εξαγωγής ενημερώνει το δηλωθέν τελωνείο εξόδου όταν κάνει δεκτά αποδεικτικά στοιχεία που έχουν υποβληθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην παράγραφο 1 στοιχείο β).»

καθιερώνεται η ανταλλαγή δεδομένων εξαγωγής μεταξύ τελωνειακών αρχών με χρήση
της πληροφορικής και των δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών

«Άρθρο 841
1. Όταν επανεξαγωγή υπόκειται σε τελωνειακή διασάφηση, εφαρμόζονται κατ’ αναλογία  το άρθρο 786 παράγραφος 1 και παράγραφος 2 στοιχείο β) και άρθρα 787 έως 796ε , με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων που εφαρμόζονται ενδεχομένως με τη λήξη του οικονομικού τελωνειακού καθεστώτος που προηγείται της επανεξαγωγής των εμπορευμάτων.
2. Όταν εκδίδεται δελτίο ATA για επανεξαγωγή εμπορευμάτων υπό καθεστώς προσωρινής εισαγωγής, η τελωνειακή διασάφηση είναι δυνατό να κατατεθεί σε τελωνείο διαφορετικό από αυτό που αναφέρεται στο άρθρο 161 παράγραφος 5 του κώδικα.» 

η επανεξαγωγή υπόκειται σε διασάφηση εφαρμόζονται κατ΄αναλογία τα άρθρα περί εξαγωγής εμπορευμάτων (άρθρα 787 έως 796α)


ΣΥΝΟΔΕΥΤΙΚΟ ΕΓΓΡΑΦΟ ΕΞΑΓΩΓΗΣ
Κεφάλαιο IΥπ ό δ ε ι γ μ α τ ο υ σ υ ν ο δ ε υ τ ι κ ο ύ ε γ γ ρ ά φ ο υ ε ξ α γ ω γ ή ς

Κεφάλαιο IIΕπεξηγηματικές σημειώσεις και στοιχεία (δεδομένα) για το συνοδευτικόέγγραφο εξαγωγής
Το συνοδευτικό έγγραφο εξαγωγής εκτυπώνεται με βάση δεδομένα προερχόμενααπό τη διασάφηση εξαγωγής, και, κατά περίπτωση, τροποποιηθέντα από τοδιασαφητή/αντιπρόσωπό του ή/και επαληθευθέντα από το τελωνείο εξαγωγής,συμπληρώνεται δε με την αναγραφή των εξής:
1. MRN (αριθμός αναφοράς κίνησης εμπορευμάτων)
Οι πληροφορίες παρέχονται σε αλφαριθμητική μορφή 18 χαρακτήρωνσύμφωνα με το παρακάτω υπόδειγμα:
Περιεχόμενο Τύπος του πεδίου Παραδείγματα
1 Τα δύο τελευταία ψηφία του έτουςεπίσημης αποδοχής της διασάφησηςεξαγωγής (ΕΕ)
Αριθμητικό2 06
2 Αναγνωριστικό της χώρας εξαγωγής(κωδικός alpha 2) όπως προβλέπεταιγια το τετραγωνίδιο 2 του ενιαίου διοι-κητικού εγγράφου στο παράρτημα 38)Αλφαβητικό2 PL
3 Μοναδικό αναγνωριστικό της πράξηςεξαγωγής ανά έτος και χώραΑλφαριθμητικό13
9876AB8890123
4 Χαρακτήρας ελέγχου Αλφαριθμητικό1 5
Τα πεδία 1 και 2, όπως επεξηγείται ανωτέρω.
Το πεδίο 3 πρέπει να συμπληρώνεται με έναν κωδικό αναγνώρισης τηςσυναλλαγής για τους σκοπούς ελέγχου των εξαγωγών. Ο τρόπος με τονοποίο συμπληρώνεται το πεδίο αυτό ανήκει στην αρμοδιότητα των εθνικώνδιοικήσεων, αλλά ο χειρισμός κάθε πράξης εξαγωγής στη διάρκειαορισμένου έτους και σε δεδομένη χώρα, πρέπει να έχει δικό τηςμοναδικό αριθμό. Οι εθνικές διοικήσεις που επιθυμούν να περιλαμβάνεταιστον MRN ο αριθμός αναφοράς του τελωνειακού γραφείου της αρμόδιαςαρχής, μπορούν να χρησιμοποιούν μέχρι και τους 6 πρώτους χαρακτήρεςώστε να εγγράφουν τον εθνικό αριθμό του τελωνειακού γραφείου.
Το πεδίο 4 πρέπει να συμπληρώνεται με ορισμένη τιμή, η οποίαχρησιμοποιείται ως αριθμός ελέγχου του MRN. Το πεδίο αυτό επιτρέπειτην ανίχνευση σφάλματος κατά την εγγραφή του πλήρους αριθμού MRN.Ο αριθμός «ΜRN» εκτυπώνεται επίσης υπό μορφή γραμμικού κώδικα μετη χρήση του πρότυπου «κώδικα 128», σύνολο χαρακτήρων «B».
2. Τελωνειακό γραφείο
Αριθμός αναφοράς του τελωνειακού γραφείου εξαγωγής.
Το συνοδευτικό έγγραφο εξαγωγής δεν τροποποιείται και τίποτε σ’ αυτό δενπροστίθεται ή απαλείφεται, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στον παρόντακανονισμό.”

καθιερώνεται ο τύπος του Συνοδευτικού Εγγράφου Εξαγωγής και


ΚΑΤΑΛΟΓΟΣΕΙΔΩΝ ΕΞΑΓΩΓΗΣ
Κεφάλαιο IΥπ ό δ ε ι γ μ α τ ο υ κ α τ α λ ό γ ο υ ε ι δ ώ ν ε ξ α γ ω γ ή ς
Κεφάλαιο II Επεξηγηματικές σημειώσεις και στοιχεία (δεδομένα) για τον κατάλογο ειδών
Όταν η εξαγωγή συνίσταται σε περισσότερα από ένα είδη, τότε ο κατάλογοςειδών εκτυπώνεται πάντοτε με τη χρήση συστήματος πληροφορικής και επισυ-νάπτεται στο συνοδευτικό έγγραφο εξαγωγής.
Η θέση του καταλόγου ειδών μπορεί να επιμηκύνεται καθέτως.
Τα πληροφοριακά στοιχεία πρέπει να εκτυπώνονται ως εξής:
1. MRN — αριθμός αναφοράς κίνησης εμπορευμάτων, όπως προσδιορίζεταιστο παράρτημα 45γ.
2. Τα στοιχεία των επιμέρους ειδών στις διάφορες θέσεις πρέπει να εκτυπώ-νονται ως εξής:
α) Είδος αριθ. — αριθμός σειράς του είδους
β) Οι εναπομένουσες θέσεις συμπληρώνονται σύμφωνα με τα οριζόμεναστις επεξηγηματικές σημειώσεις του παραρτήματος 37 και, κατάπερίπτωση, σε κωδικοποιημένη μορφή.”καθιερώνεται ο «Κατάλογος ειδών εξαγωγής» για τις περιπτώσεις που η διασάφηση εξαγωγής περιλαμβάνει περισσότερα από ένα είδη.


1. Τα ενωσιακά εμπορεύματα που προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης υπάγονται σε καθεστώς εξαγωγής.
Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε από τα παρακάτω ενωσιακά εμπορεύματα:
α) εμπορεύματα που υπάγονται στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή,
β) εμπορεύματα που εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης αφού έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ειδικού προορισμού,
γ) εμπορεύματα απαλλασσόμενα από ΦΠΑ ή ειδικό φόρο κατανάλωσης που παραδίδονται για τον εφοδιασμό αεροσκαφών η πλοίων, ανεξαρτήτως προορισμού του αεροσκάφους ή του πλοίου, για τα οποία απαιτείται απόδειξη του εφοδιασμού,
δ) εμπορεύματα που υπάγονται στο καθεστώς εσωτερικής διαμετακόμισης,
ε) εμπορεύματα που εγκαταλείπουν προσωρινά το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, σύμφωνα με το άρθρο 155.
3. Οι διατυπώσεις για την τελωνειακή διασάφηση εξαγωγής που προβλέπονται στην τελωνειακή νομοθεσία εφαρμόζονται στις περιπτώσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 στοιχεία α), β) και γ).

1. Τα μη ενωσιακά εμπορεύματα που προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης υπάγονται σε διασάφηση επανεξαγωγής που υποβάλλεται στο αρμόδιο τελωνείο.
2. Τα άρθρα 158 έως 195 εφαρμόζονται στη διασάφηση επανεξαγωγής.
3. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται σε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα εμπορεύματα:
α) εμπορεύματα που έχουν υπαχθεί σε καθεστώς εξωτερικής διαμετακόμισης και διέρχονται απλώς από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης,
β) εμπορεύματα που μεταφορτώνονται εντός ελεύθερης ζώνης ή επανεξάγονται απευθείας από αυτή,
γ) εμπορεύματα σε προσωρινή εναπόθεση, τα οποία επανεξάγονται απευθείας από εγκατάσταση προσωρινής εναπόθεσης.
1. Όταν εμπορεύματα προορίζονται για έξοδο από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και δεν υποβάλλεται τελωνειακή διασάφηση ή διασάφηση επανεξαγωγής ως διασάφηση πριν από την αναχώρηση, υποβάλλεται συνοπτική διασάφηση εξόδου στο τελωνείο εξόδου.
Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να επιτρέπουν την υποβολή της συνοπτικής διασάφησης εξόδου σε άλλο τελωνείο, εφόσον το εν λόγω τελωνείο κοινοποιεί πάραυτα ή θέτει ηλεκτρονικώς στη διάθεση του τελωνείου εξόδου τα απαραίτητα στοιχεία.
2. Η συνοπτική διασάφηση εξόδου υποβάλλεται από τον μεταφορέα.
Ανεξάρτητα από τις υποχρεώσεις του μεταφορέα, η συνοπτική διασάφηση εξόδου μπορεί να υποβάλλεται από ένα από τα ακόλουθα πρόσωπα αντί του μεταφορέα:
α) τον εξαγωγέα, ή τον αποστολέα ή κάθε άλλο πρόσωπο εξ ονόματος ή για λογαριασμό του οποίου ενεργεί ο μεταφορέας,
β) κάθε πρόσωπο που είναι σε θέση να προσκομίσει τα συγκεκριμένα εμπορεύματα ή να φροντίσει για να προσκομιστούν στο τελωνείο εξόδου.
3. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δέχονται να χρησιμοποιούνται συστήματα πληροφορικής του εμπορικού, λιμενικού ή μεταφορικού τομέα για την υποβολή συνοπτικής διασάφησης εξόδου, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτά περιέχονται τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εν λόγω διασάφηση και ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι διαθέσιμα εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, πριν από την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
4. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δέχονται, αντί της υποβολής της συνοπτικής διασάφησης εξόδου, την υποβολή γνωστοποίησης με πρόσβαση στα στοιχεία της συνοπτικής διασάφησης εξόδου στο ηλεκτρονικό σύστημα του οικονομικού φορέα.

1. Μπορεί να επιτρέπεται στον διασαφιστή, κατόπιν αιτήσεώς του, να τροποποιεί ένα ή περισσότερα στοιχεία της συνοπτικής διασάφησης εξόδου μετά την υποβολή της.
Δεν είναι δυνατό να γίνει τροποποίηση σε καμία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν πληροφορήσει το πρόσωπο που υπέβαλε τη συνοπτική διασάφηση εξόδου ότι σκοπεύουν να εξετάσουν τα εμπορεύματα,
β) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν διαπιστώσει ότι ένα ή περισ­σότερα στοιχεία της συνοπτικής διασάφησης εξόδου είναι ανα­κριβή ή ελλιπή,
γ) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν ήδη δώσει άδεια παράδοσης για έξοδο των εμπορευμάτων.
2. Όταν τα εμπορεύματα για τα οποία έχει υποβληθεί συνοπτική διασάφηση εξόδου δεν εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, οι τελωνειακές αρχές ακυρώνουν τη διασάφηση στις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) κατ' αίτηση του διασαφιστή,
β) εντός 150 ημερών μετά την υποβολή της διασάφησης.

Η Επιτροπή ορίζει με εκτελεστικές πράξεις τους διαδικαστικούς κανόνες σχετικά με:
α) την υποβολή της συνοπτικής διασάφησης εξόδου που αναφέρεται στο άρθρο 271,
β) την τροποποίηση της συνοπτικής διασάφησης εξόδου, σύμφωνα με το άρθρο 272 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο,
γ) την ακύρωση της συνοπτικής διασάφησης εξόδου σύμφωνα με το άρθρο 272 παράγραφος 2.
Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 285 παράγραφος 4.
1. Όταν τα μη ενωσιακά εμπορεύματα που αναφέρονται στο άρθρο 270 παράγραφος 3 στοιχεία β) και γ) εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης και ισχύει απαλλαγή από την υποχρέωση υποβολής συνοπτικής διασάφησης εξόδου για τα εμπορεύματα αυτά, υποβάλλεται γνωστοποίηση επανεξαγωγής.
2. Η γνωστοποίηση επανεξαγωγής υποβάλλεται στο τελωνείο εξόδου των εμπορευμάτων από το πρόσωπο που είναι υπεύθυνο για την προσκόμιση των εμπορευμάτων κατά την έξοδο, σύμφωνα με το άρθρο 267 παράγραφος 2.
3. Η γνωστοποίηση επανεξαγωγής περιέχει τα στοιχεία που απαιτούνται για την εκκαθάριση του καθεστώτος ελεύθερης ζώνης ή για την λήξη της προσωρινής εναπόθεσης.
Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δέχονται τη χρήση συστημάτων πληροφορικής του εμπορικού, λιμενικού ή μεταφορικού τομέα για την υποβολή γνωστοποίησης επανεξαγωγής, υπό την προϋπόθεση ότι σε αυτά περιέχονται τα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εν λόγω γνωστοποίηση και ότι τα εν λόγω στοιχεία είναι διαθέσιμα πριν από την έξοδο των εμπορευμάτων από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης.
4. Οι τελωνειακές αρχές μπορούν να δέχονται, αντί της υποβολής της γνωστοποίησης επανεξαγωγής, την υποβολή γνωστοποίησης με πρόσβαση στα στοιχεία της γνωστοποίησης επανεξαγωγής στο ηλεκτρονικό σύστημα του οικονομικού φορέα.

1. Μπορεί να επιτραπεί στον διασαφιστή, κατόπιν αιτήσεώς του, να διορθώσει ένα ή περισσότερα από τα στοιχεία της γνωστοποίησης επανεξαγωγής μετά την υποβολή της.
Δεν επιτρέπεται τροποποίηση σε καμία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν πληροφορήσει το πρόσωπο που υπέβαλε τη γνωστοποίηση επανεξαγωγής ότι σκοπεύουν να εξετάσουν τα εμπορεύματα,
β) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν διαπιστώσει ότι ένα ή περισσότερα στοιχεία της γνωστοποίησης επανεξαγωγής είναι ανακριβή ή ελλιπή,
γ) όταν οι τελωνειακές αρχές έχουν ήδη δώσει άδεια εξόδου των εμπορευμάτων.
2. Όταν τα εμπορεύματα για τα οποία έχει υποβληθεί γνωστοποίηση επανεξαγωγής δεν εξέρχονται από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης, οι τελωνειακές αρχές ακυρώνουν την ανακοίνωση σε οποιαδήποτε από τις ακόλουθες περιπτώσεις:
α) κατ' αίτηση του διασαφιστή,
β) εντός 150 ημερών μετά την υποβολή της ανακοίνωσης.

Η Επιτροπή ορίζει με εκτελεστικές πράξεις τους διαδικαστικούς κανόνες σχετικά με:
α) την υποβολή της γνωστοποίησης επανεξαγωγής που αναφέρεται στο άρθρο 274,
β) την τροποποίηση της γνωστοποίησης επανεξαγωγής, σύμφωνα με το άρθρο 275 παράγραφος 1 πρώτο εδάφιο,
γ) την ακύρωση της γνωστοποίησης επανεξαγωγής σύμφωνα με το άρθρο 275 παράγραφος 2.
Οι εν λόγω εκτελεστικές πράξεις εκδίδονται σύμφωνα με τη διαδικασία εξέτασης του άρθρου 285 παράγραφος 4.
Με την επιφύλαξη του άρθρου 259, τα ενωσιακά εμπορεύματα που εξάγονται προσωρινά από το τελωνειακό έδαφος της Ένωσης επωφελούνται από απαλλαγή από τον εξαγωγικό δασμό, υπό τον όρο ότι θα επανεισαχθούν.

-5005849_2011. Εναλλακτικό συνοδευτικό Έγγραφο για Διακινήσεις Προϊόντων που υπόκεινται Ε.Φ.Κ. και τα οποία τελούν υπό καθεστώς αναστολής
-ΥΠ ΑΠΟΦ Δ19Α 5041987 ΕΞ2011. 4 Νοεμβρίου 2011. Όροι και προϋποθέσεις χορήγησης άδειας για τη διαδικασία απλουστευμένης διασάφησης και της διαδικασίας εκτελωνισμού στον οριζόμενο απ΄τον εισαγωγέα τόπο. ΦΕΚ 2467/Β/2011




[1] «Πρόταση Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα» άρθρο 161. Το καθεστώς εξαγωγής επιτρέπει την έξοδο κοινοτικού εμππορεύματος από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας. Η εξαγωγή συνεπάγεται την επιβολή των εξαγωγικών δασμών, των μέτρων εμπορικής πολιτικής (περιορισμοί, απαγορεύσεις) και λοιπών διατυπώσεων που προβλέπονται για την εξαγωγή αυτή.
[2] α) «Παραδόσεις επί του τελωνειακού κώδικα» Ιωάννου Θεοχάρη Αθήνα 1960 σελ. 139. Εξαγωγή εμπορεύματος τινός είναι η δια θαλάσσης ή ξηράς αποστολή αυτού εκτός του Κράτους με τον σκοπόν να εισαχθή εις ανάλωσιν εν τω εξωτερικώ. β) Κων/νος Στρεφτάρης «Εισαγωγή εις την τελωνειακή υπηρεσία» Αθήνα 1954 σελ, 283. Δια του όρου εξαγωγή νοείται η εκτός των συνόρων του Κράτους αποστολή εμπορευμάτων, εγχώριων ή αλλοδαπών συντελωνισθέντων, προοριζομένων να καταναλωθώσιν εν τη αλλοδαπή.
[3] Βασ. Γεωργόπουλος "Εγκόλπιον εξαγωγή και μεταφορά"  Σελ. 79. Κατά την έννοια του ΝΔ 3999/59 (ΦΕΚ 230/59 εγκ. 013/59) εξαγωγικόν εμπόριον νοείται η κατ' επάγγελμα ενέργεια εξαγωγή εις την αλλοδαπήν εγχωρίων προιόντων φυσικών επεξειργασμένων ή βιομηχανικών.
[4] «Παραδόσεις, εξαγωγικά τέλη κλπ» Νικόλαου Μαυρογένη Υπ. Οικονομικών Αθήνα 1961. Σελ. 9. Γενικώς σήμερον οι εξαγωγικοί δασμοί θεωρούντο αντιοικονομικοί ως περιορίζοντες την εξαγωγήν των δι ' αυτών βαρυνομένων προιόντων και συνεπώς ως αντιτιθέμενοι εις την επίτευξιν (θετικού) εμπορικού ισοζυγίου επί τη βλάβη των γενικωτέρων συμφερόντων της χώρας εξαγωγής. Αξιοσημείωτον είναι οτι το Σύνταγμα των ΗΠΑ απαγορεύει την επιβολή εξαγωγικών τελών.
[5] «Πρόταση Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα» άρθρο 5 παρ.9. Τελωνειακή οφειλή η υποχρέωση προσώπου να καταβάλει τους εισαγωγικούς δασμούς (τελωνειακή οφειλή κατά την εισαγωγή) ή τους εξαγωγικούς δασμούς (τελωνειακή οφειλή κατά την εξαγωγή) που νομίμως οφείλονται για συγκεκριμένο εμπόρευμα.
[6] "Εγκόλπιον Μεταφοράς και Εξαγωγής" Νικ. Κωστόπουλου 1949 σελ. 5. Φόρτωσις κατά την έννοιαν των τελωνειακών νόμων καλείται η απόθεσις μετά την ενέργειαν των νομίμων τελωνειακών διατυπώσεων του εμπορεύματος επί του κυρίου μεταγωγικού μέσου, ήτοι του πλοίου, σιδηροδρομικού οχήματος ή αεροπλοίου, αναλόγως του τρόπου της μεταφοράς του υπό φόρτωσιν εμπορεύματος δια θαλάσσης, δια σιδηροδρόμου ή δι αεροπλοίου. Κατ' ακολουθίαν η κατάθεσις των τελωνειακών εγγράφων ή απόθεσις των εμπορευμάτων εις την παραλίαν ή η τοιαύτη επί των φορτηγίδων ως και πάσα άλλη εργασία, έχουσι την έννοιαν των προπαρασκευαστικών πράξεων και ουχί της φορτώσεως............ και τη εγγράφω βεβαιώσει του επιστατήσαντος τελωνειακού υπαλλήλου οτι επραγματοποιήθη η φόρτωσις.
[7] «Διαδικασίες απαλλαγής από τον ΦΠΑ στις παραδόσεις εγχωρίων αγαθών» Σ.Αντωνίου - Γ. Μπεκιάρη σελ 33. Σημειώνεται με την ευκαιρία, ότι όταν τα εμπορεύματα φορτώνονται σε μεταφορικό μέσο που εγκαταλείπει απευθείας το τελωνειακό έδαφος της χώρας (πλοία, αεροσκάφη) η πράξη του τελωνείου στην άδεια φόρτωσης, ότι τα εμπορεύματα φορτώθηκαν στο μεταφορικό μέσο, ολοκληρώνει τη διαδικασία εξαγωγής, 'Οταν όμως πρόκειται για οδικά μέσα μεταφοράς (αυτοκίνητα) η σιδηροδρομικά εκτός από την πράξη φόρτωσης του αρχικού τελωνείου ( στο οποίο κατατέθηκε η διασάφηση και τηρήθηκαν οι διατυπώσεις εξαγωγής) θα πρέπει και το μεθοριακό τελωνείο να βεβαιώσει στην ίδια άδεια φόρτωσης, ότι τα εμπορεύματα εξήλθαν από τα σύνορα. Η σχετική άδεια φόρτωσης βεβαιωμένη από το μεθοριακό Τελωνείο, ότι δηλαδή, τα εμπορεύματα πέρασαν τα σύνορα επιστρέφεται απαυτό στο αρχικό Τελωνείο, οπότε και ολοκληρώνεται η διαδικαδία εξαγωγής.
[8] Σελ. 6 «Συναλλαγματικαί διατάξεις εισαγωγής» Σπ. Μαρνιέρου. Ως εξαγωγαί νοούνται αι πωλήσεις εμπορευμάτων εις εξωτερικόν έναντι εισπράξεως ξένου νομίσματος............

[9] Αρ. Πρωτ: Τ26.43/2.491 AOO19/25-5-98 ΕγκΥπΟικ
.................................β ) Με τις διατάξεις του αυτού ως άνω Κανονισμού δεν καθορΙζεται διαδικασία εξόδου μέσω των ελευθέρων ζωνών των προς εξαγωγή εμπορευμάτων ενώ ταυτόχρονα η Ε.Ζ. είναι χώρος όπου πρέπει να διενεργούνται όλες οι διαδικασΙες που προβλέπονται τόσο από τις διατάξεις του αρ. 793 του Καν. 2454/93 όσο και από τις διατάξεις του Καν. 386/90 και 2221/95, προκειμένου περί του ελέγχου υποκατάστασnς που διενεργείται στα εξαγόμενα γεωργικά προϊόντα.
γ ) Επειδή στις περιπτώσεις εξαγωγής μέσω ελευθέρων ζωνών, ως Τελωνείο εξόδου θεωρείται και είναι το ορισμένο για τnv επιτήρnσn αυτής Τελωνείο. είναι σαφές ότι αρμόδιο για τnv θεώρnσn της φυσικής εξόδου των εμπορευμάτων. σύμφωνα με το αρ. 793 του Καν. Εφαρμογής είναι το ίδιο Τελωνείο εκτός ειδικών ρυθμiσεων.
δ) Η έννοια της προβλεπόμενης από την παρ. 3 του αρ. 793 του Καν. 2454/93 επιτήρnση της φυσικής εξόδου των εμπορευμάτων είναι η βεβαίωσn τnς εξαγωγής τους από το τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, η οποία στnν περίπτωση της άμεσης εξόδου από την Ε.Ζ. ολοκληρώνεται όχι μόνο με τnν φόρτωση στο μεταφορικό μέσο αλλά με την αναχώρηση αυτού με προορισμό την Τρίτη Χώρα. Κατά συνέπεια n άμεση παρουσία του Τελωνειακού υπαλλήλου κατά την στιγμή της φόρτωσης ούτε διασφαλίζει ούτε ολοκλnρώνει την φυοική έξοδο των εμπορευμάτων.

Κατόπιν των ανωτέρω και προς αποφυγή δημιουργ!ας εκκρεμοτήτων ή αμφισβητήσεων για την έξοδο ή μη από τα ανωτέρω Τελωνεία των πρός εξαγωγή εμπορευμάτων καθορίζετοι η ακόλουθη διαδικασία:
1) Κατά τnν είσοδο. (πύλn) τnς Ελεύθερης ζώνnς των πρός εξαγωγn εμπορευμάτων. εντεταλμένοι υπάλληλοι του Τελωνείου. θα διενεργούν πράξn εισόδου των εμπορευματων στην Ε.Ζ. τόσο στο αντίτυπο 3 όσο και στην άδεια φόρτωσnς (Ε) του Ε.Δ.Ε.
Εφόσον πρόκειται για διασάφnσn εξαγωγής που έχει κατατεθεί σε άλλο Κ Μ η πράξη αυτή θα γίνεται στο αντίτυπο 3 του Ε.Δ.Ε και για τα επιδοτούμενα ή αυτά που μεταφέρονται στα πλαίσια της διαδικασίας διαμετακόμισης, στα προβλεπόμενα συνοδευτικά έγγραφα (Τ1, Τ5).
2) Εφόσον κρίνεται σκόπιμο να διενεργηΘε! έλεγχος είτε κατ' εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 793 του Καν. 2454/93 είτε κατά τις διατόξεις των Κανονισμών 386/90 και 2221/95, έλεγχος υποκατάστασης, αυτός θα πραγματοποιείται κατά την είσοδο στην Ε.Ζ, ή σε χώρο που θα καθορισθεί από τοΤελωνείο ειδικό για το σκοπό αυτό. 0 αριθμός του παραστατικού καθώς και ο έλεγχος που διενεργήθnκε θα καταχωρείται στο ΒιΒλίο εισόδου που προβλέπεται στην παράγραφο 5.2 της αριθμ Τ20/76/ΓΟΟ19/95   ΕΔΥΟ.
Διευκρινίζεται ότι σχετικά με τον έλεγχο υποκατάστασης των εξαγομένων επιδοτούμενων προϊόντων εξακολουθούν να ισχύουν οι οδηγΙες που έχουν δοθεί με την αριθμ. Τ.4801/ 703/ΑΟΟ19/ 13-6-96 Δ ΥΟ.

3) Μετά την φόρτωση στο πλοίο  θα προσκομίζεται στο Τελωνείο αντίγραφο της φορτωτικής και του δηλωτικού του φορτίου του πλοίου ( Cargo Manifest ) όπως αυτό προβλέπεται από το Κεφ. 2 παρ. 2.1 της ΔιεΘνους Σύμβασnς " Περί διευκολύνσεως της Διεθνούς Ναυτιλιακής Kινήσεως " που κυρώθnκε με το Ν.Δ. 1028/71 (ΦΕΚ 250/Α/6-12-7Ί).
4) Η θεώρnσn τnς φυσικής εξόδου των εμπορευμάτων τόσο στην πίσω σελΙδα του αντιτυπου 3 όσο και στο "Ε' του ΕΔΕ ή στα έγγραφα διαμετακόμισnς θα γίνεται με πράξη ( σφραγίδα) κατά τα γνωστά (άρθρ. 793 παρ. 3 του Καν. 2454/93) στnν οποία θα μνημονεύεται επίσnς n φορτωτική όσο και το πλοίο στο οποίο φορτώθnκαν.
Η σφραγίδα (θεώρηση) θα τίθεται παραπλεύρως τnς πράξης εισόδου, των προς εξαγωγή εμπορευμάτων, στην ΕΖ. Κατά τη  στιγμή της θεώρησης το Τελωνείο εξόδου παρακρατεί  φωτοαντίγραφο του αντιτύπου Ε ή του εγγράφου διαμετακόμισης στο οποίο επισυνάπτει τη  φορτωτική και το δnλωτικό του φορτίου. Τα δικαιολογητικά αυτά  θα τίθενται σε ειδικό φάκελλο προκειμένου στη συνέχεια να διενεργείται έλεγχος της ακρίβειάς τους. Τα στοιχεία αυτά θα φυλάσσονται τουλάχιστον για μια τριετία.
Με Βάση τα παραπάνω είναι σαφές ότι, αφενός δεν απαιτείται κατό τη στιγμή φόρτωσης η άμεσn παρουσία εντεταλμένου υπαλλήλου, αφετέρου επαφίεται στην αρμοδιότητα του Τελωνείου εξόδου n δυνατότητα να πραγματοποιεί , οποτεδήποτε και οπoιουσδήπoτε ελέγχους, προκειμένου να επαληθεύεται n ακρίβεια των στοιχείων της φορτωτικής και του Δηλωτικού, είτε πριν είτε μετά την αναχώρηση του πλοίου προκειμένου να αποφεύγονται καταστρατηγήσεις και να εξασφαλίζονται πλήρως τα συμφέροντα του Δημοσίου και η εφαρμογή των ισχυουσών σχετικών διατάξεων περί εξαγωγής.

[10] Νικ.Μπάρμπα σελ 13. Μόνο τότε επιτυγχάνεται η αποφορολόγηση των εξαγομένων προ.ϊόντων "ειδικότερα τα φορολογικά αυτά συστήματα πρέπει να είναι ουδέτερα από οικονομικής απόψεως, ώστε να επιτρέπουν τον ακριβή υπλογισμό του ύψους των φόρων καταναλώσεως που πρόκειται να επιστραφούν κατά την εξαγωγή και να επιβληθούν ισοδύναμα κατά την εισαγωγή των εμπορευμάτων.
[11] «Διαδικασίες απαλλαγής από τον ΦΠΑ στις παραδόσεις εγχωρίων αγαθών» Σ.Aντωνίου - Γ. Μπεκιάρη σελ 56. Τα καταστήματα αφορολογήτων ειδών διακρίνονται σε τρείς κατηγορίες ήτοι: - Σε καταστήματα που λειτουργούν σε Αεροδρόμια, Λιμάνια και Μεθοριακούς Σταθμούς. - Σε καταστήματα που λειτουργούν σε επιβατικά πλοία (κρουαζιερόπλοια κ.λπ.) που εκτελούν πλόες εξωτερικού ή μικτούς και  - Σε καταστήματα που λειτουργούν μέσα σε αεροπλάνα που εκτελούν διεθνείς πτήσεις. 


Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου