Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Ένα «ICISnet» με παγκόσμια εμβέλεια -Μάθημα (4) Εκτελωνιστικές Επιχειρήσεις


Ένα «ICISnet» με παγκόσμια εμβέλεια (στο μάθημα 4) 20 Φεβρουάριος 2014

Ηλεκτρονική ανταλλαγή στοιχείων (EDI) και φορτωτικά έγγραφα
Όσοι ασχολούνται με το διεθνές εμπόριο έχουν προ πολλού κατανοήσει την ανάγκη διεξαγωγής του εμπορίου ει δυνατόν χωρίς καθόλου έγγραφα.
Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει την μεταφορά των πληροφοριών από φυσικά έγγραφα σε ηλεκτρονική μορφή.
Υπάρχουν, όμως ιδιαίτερα προβλήματα που πρέπει να επιλυθούν προτού η ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (EDI) μπορέσει να λειτουργήσει πλήρως σε ολόκληρο τον κόσμο.
Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι ο κίνδυνος απάτης, δεδομένου ότι οι φορτωτικές, οι ενέγγυες πιστώσεις και πολλά άλλα έγγραφα έχουν συγκεκριμένη αξία.
Η μεταβίβαση στοιχείων μέσω του EDI θα πρέπει να είναι καθ’ όλα ασφαλής προτού προχωρήσουμε στην κατάργηση των εγγράφων. Παρ’ όλα αυτά, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος και στο μέλλον θα επιτευχθούν περαιτέρω βελτιώσεις.
Η British Airways π.χ. λαμβάνει μέσω Η/Υ ήδη το 40% περίπου των αεροπορικών φορτωτικών και οι διαδικασίες εκτελωνισμού που χρησιμοποιούνται στη Μεγάλη Βρετανία έχουν οργανωθεί βάσει ενός πολύπλοκου συστήματος επεξεργασίας στοιχείων.
Οι περισσότερες μεταφορικές εταιρείες συνδέονται με το CHIEF (Customs Handing of Import and Export Freight το οποίο επεξεργάζεται τα στοιχεία) μέσω διαφόρων συστημάτων διακίνησης κοινοτικών φορτίων.
Όμως, η ύπαρξη ηλεκτρονικών συστημάτων για τις τελωνειακές διαδικασίες δεν έχει ακόμη εκτοπίσει σε πολλές περιπτώσεις την ανάγκη έκδοσης εγγράφων από τις μεταφορικές εταιρείες.
Το γεγονός αυτό μειώνει την πλήρη εκμετάλλευση των πλεονεκτημάτων της ηλεκτρονικής μετάδοσης στοιχείων.
Η ηλεκτρονική σύνδεση των κυριοτέρων Τελωνειακών Αρχών ανά τον κόσμο (Τελωνεία, ΗΠΑ, Τελωνεία ΕΕ και άλλα) θα παρέχει τη δυνατότητα μία εγγραφή εξαγωγής να χρησιμοποιείται επίσης ως βάση για την εγγραφή της αντίστοιχης εισαγωγής.
Ωστόσο οι εξελίξεις αυτές βρίσκονται ακόμη πολύ μακριά. (ανακοίνωση Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου