Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2014

Επαληθεύσεις κλπ Εμπορευμάτων -Μάθημα (4) Εκτελωνιστικές Επιχειρήσεις

Μάθημα (4) Εκτελωνιστικές Επιχειρήσεις

Επαλήθευσης κλπ Εμπορευμάτων Πρακτικός Οδηγός

Μαθήματα Δωρεάν
Βλέπε Ανάρτηση Ίδρυση Σχολής
Διαβάστε τα βιβλία μας
E- mail info@bookstars.gr


ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΓΓΑΡΑΣ

ΠΡΑΚΤΙΚΟΣ
ΟΔΗΓΟΣ
ΕΠΑΛΗΘΕΥΣΗΣ
ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΩΝ


εκδόσεις -2014
βιβλίο 45 σελ.



Απόσπασμα 
  Στάδιο πρώτο

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ  

Εκτελωνιστικό γραφείο

Γιώργος = Συντονιστής εκτελωνιστής

Μιχάλης = Μαχόμενος εκτελωνιστής

Θανάσης = Μαχόμενος εκτελωνιστής

Γιώργος
- Θανάση, πάρε τα συναλλαγματικά για ένα κόνεξ με ασφαλτόπανα! Πελάτης ΝΕΟΤΕΞ. Γράψε τη διασάφηση (ΕΔΕ 6) για εισαγωγή σε ανάλωση.
 Θανάσης
- Έχω στα χέρια μου όλα τα έγγραφα. Άδεια εκτελωνισμού εις διπλού,. Τιμολόγια. Κιβωτολόγια,. Φορτωτική του πρακτορείου ΑΤΡΑΠΟΣ ΤΡΑΝΣΠΟΡΤ ΕΠΕ.
Δεν βλέπω πουθενά όμως το πιστοποιητικό κυκλοφορίας Τ2L.
Γιώργος
- Το έχω σε άλλο φάκελο. Τώρα θα στο δώσω. Είχε έλθει με το ταχυδρομείο.
 Θανάσης
- Άλλαξε κανένας φορτωτική με διατακτική;
 Γιώργος
- Ναι. Το εμπορευματοκιβώτιο είναι ξεφορτωμένο στην περιοχή της Γ12 αποθήκης.
Πρόσεχε Θανάση τη δασμολογική περιγραφή του εμπορεύματος, να ταιριάζει με το τελωνειακό δασμολόγιο. Πρόσεξε την αξία του εμπορεύματος. Πρόσεχε να υπολογίσεις σωστά το βάρος του. Πόσα πρόσεχε.....ε. Θανάση;;;
Θανάσης
- Ναι, ναι. Ποτέ δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Πάντοτε βήματα με προσοχή. Το πιο εύκολο γίνεται απρόσμενα δύσκολο, ακατόρθωτο.
Γιώργος
- Θανάση, μην ξεχάσεις στο "πακέτο"που ετοιμάζεις για εισαγωγή σε ανάλωση της ΝΕΟΤΕΞ, να περιλάβεις το έντυπο DV1 για τον καθορισμό της δασμολογητέας αξίας του εμπορεύματος, φορολογική ενημερότητα του παραλήπτη και την εξουσιοδότηση του εκτελωνιστή.
 Στάδιο δεύτερο

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΟΣ  

Εκτελωνιστής

Ελεγκτής τελωνείου

Επόπτης ελεγκτηρίων

Εκτελωνιστής
- Κύριε ελεγκτά, έχουμε για τελωνισμό ένα εμπο/κιβώτιο με τεχνουργήματα από άσφαλτο. (ταυτόχρονα γίνεται επίδειξη των συναλλαγματικών εγγράφων τελωνισμού "το πακέτο", όπως περιγράφτηκε παραπάνω).
Ελεγκτής
- Πάμε να επαληθεύσουμε.
 [Ο ελεγκτής παίρνει τα έγγραφα τελωνισμού από τον εκτελωνιστή. Πλησιάζουν στο εμπο\κιβώτιο. Δίνεται εντολή στο εργατικό προσωπικό να ανοιχθούν οι πόρτες το. Το εργατικό προσωπικό επανδρώνει τα ελεγκτήρια και αποτελεί την κομιστική υπηρεσία του ΟΛΠ, με σκοπό να βοηθά στο τελωνισμό των εμπορευμάτων].
. Ελεγκτής
- Να μετρήσουμε τα κόλλα.
 [Ξεκινά η διαδικασία της εμπορευματολογικής επαλήθευσης. Τα τεχνουργήματα εξ ασφάλτου πωλούνται με το τετραγωνικό μέτρο.]  
Ελεγκτής προς εκτελωνιστή
- Οι παλέτες είναι 20. Πέντε σειρές Χ2 παλέτες ισούται με 10. Δέκα παλέτες στο πάνω επίπεδο και 10 παλέτες στο κάτω σύνολο 20. Σωστά; ; Κατέβασε ένα ρολό να τον τετραγωνίσουμε και κουβεντιάζει.......
Ανοίγουμε το ρολό σε όλο το μήκος του στο έδαφος. Με το μέτρο στο χέρι εξασφαλίζεται το πλάτος του ότι είναι ένα μέτρο και το μήκος 10 μέτρα άρα 10 τετραγωνικά μέτρα. Αρκεί για τον έλεγχο.....
 Ελεγκτής
- να παρθεί το δείγμα για χημικό έλεγχο.
Εκτελωνιστής  (μονολογεί...)
[Μέσα σε ένα φάκελλο τοποθετείται ένα μικρό κομμάτι αντιπροσωπευτικό του εμπορεύματος. Κλείνεται ο φάκελος και μπαίνει σφραγίδα και υπογραφή του ελεγκτή για να εξασφαλισθεί η ταυτότητα του εμπορεύματος κατά τη διαδρομή της μεταφοράς του στο Χημικό Παράρτημα. Ταυτόχρονα σε ειδικό μέρος της διασάφησης καταγράφεται αυτή η ενέργεια.]
 [Μετά από λίγο]
 Εκτελωνιστής
- Κύριε ελεγκτά βγήκε το δελτίο χημικής ανάλυσης.
Ελεγκτής
- Ταιριάζει η περιγραφή του με αυτή της διασάφησης;
Εκτελωνιστής
- Συμφωνεί.....
Ελεγκτής
- Έχετε κάνει αξίες; Ωραία συμφωνώ με την κατάταξη του εμπορεύματος. Το δελτίο χημικής ανάλυσης το επιβεβαιώνει.
 Εκτελωνιστής
 - Παρακαλώ προχωρήστε στην αναγραφή των αποτελεσμάτων του ελέγχου σας.
Αναφέρατε δασμολογική κλάση, αριθμό κιβωτίων, είδος συσκευασίας, χιλιόγραμμα μικτά και καθαρά και αξία εμπορεύματος. Μην ξεχάσετε την προσάρτηση των τελωνειακών εγγράφων στην διασάφηση.
Εκτελωνιστής
- Κύριε Επόπτα, μου θεωρείται τη διασάφηση; Είναι τεχνουργήματα από άσφαλτο της δασμολογικής κλάσης 68.07. Έχω κάνει αξίες και έχω επισυνάψει το έντυπο DV1.
Επόπτης  ελεγκτηρίων


- Δεν χρειάζεται να τα δω και εγώ; Ας προχωρήσω στον έλεγχο.......

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου