Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2014

Νομοθεσία Εκτελωνιστών. Συχνές Ερωτήσεις Απαντήσεις (στο μάθημα (4) Εκτελωνιστικές Επιχειρήσεις

Νομοθεσία Εκτελωνιστών. Συχνές Ερωτήσεις Απαντήσεις (στο μάθημα 4) 21 Φεβρουάριος 2014



Γιώργος Γιωγγαράς

Περί Εκτελωνιστών
ν. 718/77 όπως τροποποιήθηκε μέχρι ν. 4093/2012
Εισηγητική έκθεση τροποποίησης
Ο θεσμός των τελωνειακών αντιπροσώπων
Αναγγελία έναρξης επαγγέλματος (Αδειοδότηση)
Διαγωνισμοί για πιστοποίηση επάρκειας εκτελωνιστού

Ν. Κηφισιά 2013
Βιβλίο σελ 104 €12

Συχνές ερωτήσεις με απαντήσεις
3.1. Πιστοποιημένοι Εκτελωνιστές/ τελωνειακοί αντιπρόσωποι
Περιγράψετε το αντικείμενο των εκτελωνιστικών εργασιών. Δώστε παραδείγματα
Νομοθετική βάση : άρθρο 1 Ν 718/77 όπως τροποποιήθηκε Ν. 4093/2012 ΦΕΚ 222Α/12-11-2012 Υποπαράγραφος Ε5
 Εκτελωνιστικές εργασίες είναι οι κατά τις κείμενες διατάξεις και κανονισμούς απαιτούμενες πάσης φύσεως διατυπώσεις ενώπιον των Τελωνειακών Αρχών προκειμένου για την εισαγωγή και εξαγωγή εμπορευμάτων.
Στις εκτελωνιστικές εργασίες συμπεριλαμβάνονται και οι διαδικασίες για τη διακίνηση των υποκειμένων σε Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (Ε.Φ.Κ. αλκοόλ, πετρέλαια, καπνά) και Τέλους Ταξινόμησης κοινοτικών εμπορευμάτων (αυτοκίνητα).
Χαρακτηριστικό των τελωνειακών διατυπώσεων είναι:
-οι καθορισμένες διατυπώσεις,
-η ύπαρξη νομοθετικής ρύθμισης των διατυπώσεων,
-η διακίνηση των εγχωρίων και των ξένων προϊόντων.
Παραδείγματα εκτελωνιστικών εργασιών  μπορούμε να αναφέρουμε την εισαγωγή, την εξαγωγή εμπορευμάτων κατανοητές έννοιες για τον απλό έλληνα πολίτη, την τελωνειακή αποταμίευση ή την ελεύθερη ζώνη, το εφόδιο και τα δηλωτικά για το γνώστη του χώρου.
Τι είναι εκτελωνιστής;
Νομική βάση: άρθρο 3 Ν. 718/77 και Ν. 4093/2012
Το φυσικό πρόσωπο που ενεργεί κατά κύριο επάγγελμα εκτελωνιστικές εργασίες. Ο εκτελωνιστής υποχρεούται στην απόκτηση έγγραφης πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή. Ο εκτελωνιστής έχει την αποκλειστική αυτοπρόσωπη συναλλαγή με τα Τελωνεία , με εξαίρεση μόνο τον ιδιοκτήτη του εμπορεύματος και  τον τελωνειακό αντιπρόσωπό του σε διάφορες εκδοχές του τελευταίου.
Τι είναι πιστοποιημένος εκτελωνιστής;
Νομική βάση: άρθρο 9 Ν 718/77
Τα φυσικά πρόσωπα που απέκτησαν μετά από διαγωνισμό επίσημη έγγραφη επάρκεια για την κατά κύριο επάγγελμα διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών.
Τι είναι εκτελωνιστικές επιχειρήσεις;
Νομική βάση: άρθρο 3 παρ 2 Ν 718/77
Νομικά πρόσωπα που ενεργούν κατά κύρια δραστηριότητα εκτελωνιστικές εργασίες νοούνται ως εκτελωνιστικές επιχειρήσεις. Στις εκτελωνιστικές επιχειρήσεις υποχρεωτικά συμμετέχει ή απασχολείται με οποιαδήποτε σχέση συνεργασίας ένας τουλάχιστον εκτελωνιστής. Η ονομασία της επιχείρησης (τιτλοποίηση) σαν εκτελωνιστική πηγάζει αποκλειστικά από δύο προϋποθέσεις α) η κύρια δραστηριότητα να είναι εκτελωνιστικές εργασίες και β) είναι μέτοχος στην εταιρία ή να συνεργάζεται με εξηρτημένη εργασία ένας τουλάχιστον πιστοποιημένος εκτελωνιστής.
Τι είναι ο τελωνειακός αντιπρόσωπος;
Είναι αυτός που διενεργεί συναλλαγές αυτοπροσώπως και αποκλειστικά στα Τελωνεία με δύο βασικές προϋποθέσεις α) να έχει εξουσιοδότηση του κυρίου του εμπορεύματος και β) να έχει δικαίωμα μόνο μιας (1) εξουσιοδότησης, δηλαδή να  εκπροσωπεί μόνον έναν κύριο εμπορεύματος. Σε  διαφορετική περίπτωση  θα ερχόταν σε αντίφαση με τις έννοιες «κατά κύριο επάγγελμα» ή τον επαγγελματικό τίτλο «πιστοποιημένος εκτελωνιστής»
Κατηγορίες τελωνειακού αντιπροσώπου μπορεί να είναι:
α) ο νόμιμος εκπρόσωπος νομικών προσώπων δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, ημεδαπών ή αλλοδαπών, προκειμένου για εμπορεύματα που ανήκουν σε αυτά,
β) ο υπάλληλος του κυρίου του εμπορεύματος, καθώς και
γ) το οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων με δικαιοπρακτική ικανότητα. (πχ ο γιος του εμπόρου, ο φίλος του, η τράπεζα με συγκεκριμένο υπάλληλο, κλπ) και
 δ) εκ του περισσού το αυτονόητο, ο εκτελωνιστής/η εκτελωνιστική επιχείρηση,
Σημείωση: Ο τελωνειακός αντιπρόσωπος απασχολείται στο Τελωνείο, σε σχέση με τον πιστοποιημένο εκτελωνιστή,  ευκαιριακά ή συμπληρωματικά κυρίως χωρίς να αρνείται να διεκπεραιώσει μιας άλλης μορφής εργασία του εντολέα του, κυρίου του εμπορεύματος.
Ποια η διαφορά μεταξύ του πιστοποιημένου εκτελωνιστή και του τελωνειακού αντιπροσώπου;
Στον τελωνειακό αντιπρόσωπο υπάρχει η ευρύτερη έννοια της εμπορίας σε επίπεδο παροχής υπηρεσίας α) να είναι πιστοποιημένος με επάρκεια εκτελωνιστής β) να είναι εξουσιοδοτημένο πρόσωπο   (φυσικό κυρίως, χωρίς να αποκλείεται το νομικό πρόσωπο) από τον κύριο του εμπορεύματος και γ) να είναι ένα φυσικό πρόσωπο αδειοδοτημένο από την τελωνειακή περιφέρεια να αναλαμβάνει εκτελωνιστικές εργασίες  για κάθε ενδιαφερόμενο.
Ο πιστοποιημένος με επάρκεια εκτελωνιστής εκτελεί στο Τελωνείο εκτελωνιστικές εργασίες κατά κύριο λόγο, ενώ έχει το δικαίωμα να έχει πελατεία από τέτοιες υπηρεσίες σαν εμπορευόμενος.
Ιστορικά το αδειοδοτημένο φυσικό πρόσωπο θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να γίνει πιστοποιημένος εκτελωνιστής.
Αρχή του τελωνειακού αντιπροσώπου απαραβίαστη είναι η δυνατότητά του να εκπροσωπεί μόνον έναν κύριο του εμπορεύματος. Μια αντίθετη ερμηνεία και εφαρμογή θα ερχόταν σε διαφωνία με την νομική κατωχύρωση του πιστοποιημένου εκτελωνιστή.
Τι είναι άμεση και τι έμμεση αντιπροσώπευση στα Τελωνεία;
Νομική βάση: άρθρο 1 ν. 718/77 με τροπ. Ν.4093/2012
Άμεση είναι όταν ενεργεί ο πιστοποιημένος εκτελωνιστής / τελωνειακός αντιπρόσωπος στο όνομα και για λογαριασμό του αντιπροσωπευόμενου, ενώ έμμεση όταν ενεργεί στο δικό του όνομα αλλά για λογαριασμό του αντιπροσωπευόμενου. Στην Ελλάδα μέχρι σήμερα ίσχυε η άμεση αντιπροσώπευση.
Παράδειγμα: Η κατάθεση διασάφησης στο όνομα του παραλήπτη / κυρίου εμπορεύματος είναι άμεση αντιπροσώπευση.
Ποιοι μπορούν να κάνουν εκτελωνιστικές/ τελωνειακές εργασίες;
Αυτή η μορφή παροχής υπηρεσίας έχει εκτός των άλλων,  δύο ουσιαστικά λειτουργικά τμήματα α) τη συναλλαγή  με τον πελάτη και β) τη συναλλαγή με το Τελωνείο, τη δημόσια υπηρεσία.
Το πρώτο τμήμα, συναλλαγή με τον πελάτη, μπορεί να την κάνει ο οποιοσδήποτε, άλλωστε είναι μια αρχή που επιβλήθηκε με την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων (Με τις διατάξεις του άρθρου 3 του Ν.3919/11 (ΦΕΚ 32/Α/2001) «Αρχή της επαγγελματικής ελευθερίας, κατάργηση αδικαιολόγητων περιορισμών στην πρόσβαση και άσκηση επαγγελμάτων Πχ ο οποιοσδήποτε μπορεί να ανοίξει ιατρείο με την προϋπόθεση ότι έχει γιατρό για τους πελάτες). Στο δεύτερο τμήμα, τη συναλλαγή με το τελωνείο κατά αποκλειστικότητα, την κάνει ο κύριος του εμπορεύματος, ο πιστοποιημένος εκτελωνιστής  και ο εξουσιοδοτημένος τελωνειακός αντιπρόσωπος. 
Ποια η δυνατότητα του πιστοποιημένου εκτελωνιστή στην αγορά εργασίας;
Ένας πιστοποιημένος εκτελωνιστής μπορεί να εργαστεί με τα προσόντα του πτυχίου σαν  α) ιδιοκτήτης  ατομικού γραφείου παροχής υπηρεσιών με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ β) σαν μέτοχος μιας εκτελωνιστικής επιχείρησης εταιρικής μορφής με ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και γ) σαν υπάλληλος μιας εκτελωνιστικής εταιρικής επιχείρησης με ασφάλεια στο ΙΚΑ και δ) σαν υπάλληλος σε ατομική ή εταιρική επιχείρηση στο εκτελωνιστικό τμήμα με ασφάλιση εξηρτημένης εργασίας στο ΙΚΑ.
Από πού χορηγείται η Πιστοποίηση επάρκειας εκτελωνιστή;
Νομική βάση άρθρο 26 Ν 718/77,
Για την απόκτηση της επίσημης πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή, απαιτείται η συμμετοχή σε διαγωνισμό ο οποίος προκηρύσσεται κάθε έτος, σε κάθε Τελωνειακή Περιφέρεια του άρθρου 5 του ν.718/77. Οι όροι και οι προϋποθέσεις καθορίζονται με την προβλεπόμενη, στην παράγραφο 2 του άρθρου 8 του νόμου, Υπουργική Απόφαση. (Δ19Γ 5044128 ΕΞ 23.11.2012 - Παροχή διευκρινίσεων σχετικά με τις διατάξεις της Υποπαραγράφου Ε5 του άρθρου 1 του ν.4093/2012 (ΦΕΚ 222 Α ) και τις διατάξεις του άρθρου 3 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «Ρυθμίσεις κατεπειγόντων θεμάτων του ν.4046/2012 και του ν.4093/2012»
Από πού χορηγείται η αδειοδότηση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή;
Αρμόδιες αρχές για την αδειοδότηση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή είναι οι κατά τόπο αρμόδιες Επιτροπές του άρθρου 18 του Ν. 718/77 και ειδικότερα εκείνες που χορήγησαν το πτυχίο εκτελωνιστή. (Δ19Γ 5007484ΕΞ2012/ 20/2/2012-  Άσκηση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή). Οι αρμόδιες Επιτροπές καταργήθηκαν και οι αρμοδιότητες των έγιναν τμήμα της αρμόδιας Τελωνειακής Περιφέρειας.
Είναι απαραίτητη η αδειοδότηση του τελωνειακού αντιπροσώπου;
Σύμφωνα με την απόφαση Δ/9Γ 5044128/23-11-2012 «Η εποπτεία των εκτελωνιστών, ασκείται πλέον από τις Τελωνειακές Περιφέρειες του άρθρου 5 του ν.718/77 της έδρας τους στις οποίες πρέπει να διαβιβαστεί το αρχείο του Μητρώου Εκτελωνιστών που τηρούνταν από τις Επιτροπές του άρθρου 18. Επιπλέον, οι ως άνω Τελωνειακές Περιφέρειες, πρέπει πλέον του ανωτέρω Μητρώου των εκτελωνιστών, να δημιουργήσουν ανάλογο Μητρώο για όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα (φυσικά ή νομικά προσώπων ή ενώσεις προσώπων) τα οποία ασκούν εκτελωνιστικές εργασίες».
Ενώ δηλαδή δεν αναφέρεται ευκρινώς η αδειοδότηση στο νόμο,  οι τελωνειακές υπηρεσίες πιθανώς την ζητούν.
Πως αποκτάται η Πιστοποίηση επάρκειας εκτελωνιστή;
Αποκτιέται με συμμετοχή σε γραπτό διαγωνισμό που προκηρύσσεται σε κάθε τελωνειακή περιφέρεια κάθε χρόνο.
Ποια η διαδικασία για την  αδειοδότηση του επαγγέλματος του πιστοποιημένου εκτελωνιστή;
Η αναγγελία έναρξης άσκησης του επαγγέλματος του πιστοποιημένου εκτελωνιστή θα γίνεται με αίτηση, η οποία θα περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία του υποψηφίου και θα συνυποβάλλονται με αυτή, υποχρεωτικά με ποινή απαράδεκτης της αίτησης τα κατωτέρω δικαιολογητικά:
Σημείωση: Η υπουργική απόφαση (Δ19Γ5007484/20-2-2012) είναι προγενέστερη της τροποποίησης του Ν 718/77, οπότε έννοιες όπως πιστοποιημένος εκτελωνιστής, επάρκεια κλπ, μπορεί να δημιουργήσουν λανθασμένες ερμηνείες.
α΄) Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/86, στην οποία να δηλώνονται τα εξής:
αα΄) Η έδρα της επαγγελματικής του εγκατάστασης.
ββ΄) Ότι δεν έχει καταδικαστεί σαν αυτουργός ή συνεργός, ούτε διώκεται, για κλοπή, υπεξαίρεση, απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, λαθρεμπορία, κιβδηλεία, παραχάραξη, υπεξαγωγή εγγράφων, δωροδοκία, απιστία, συκοφαντική δυσφήμιση, τοκογλυφία, παραβίαση των σφραγίδων που τέθηκαν από οποιαδήποτε Αρχή, παράβαση του νόμου περί Εθνικού νομίσματος, αρχαιοτήτων και ναρκωτικών, ή για αδικήματα συνεπαγόμενα στέρηση, έστω και προσωρινή, των πολιτικών δικαιωμάτων, ούτε έχει παραπεμφθεί με τελεσίδικο βούλευμα και δεν καταδικάσθηκε λόγω παραγραφής για κάποιο από τα αδικήματα αυτά.
γγ΄) Ότι δεν τελεί υπό πτώχευση ή απαγόρευση ή δικαστική αντίληψη,
δδ΄) Ότι δεν υπήρξε παλαιότερα εκτελωνιστής ή ασκούμενος εκτελωνιστής, ο οποίος έχασε την ιδιότητα αυτή, λόγω επιβολής της πειθαρχικής ποινής της οριστικής αφαίρεσης ή ανάκλησης του πτυχίου ή και της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος, ούτε έχει την ιδιότητα κάποιου από αυτά και τελεί υπό έκτιση της πειθαρχικής ποινής της προσωρινής αφαιρέσεως ή ανακλήσεως του εν λόγω πτυχίου ή της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος του εκτελωνιστού.
εε΄) Ότι είναι κάτοχος πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή, αναφέροντας τον αριθμό της, την ημερομηνία απόκτησης της, τον αριθμό και την ημερομηνία εκδόσεως της απόφασης χορήγησής της, καθώς και την Τελωνειακής Περιφέρειας  που του το χορήγησε.
Ποιοι μπορούν να συναλλαχθούν αποκλειστικά  με τις Τελωνειακές Αρχές;
Α) Τα πρωτογενή πρόσωπα
-Ιδιοκτήτες του εμπορεύματος προκειμένου για φυσικά πρόσωπα
-Διευθύνοντες Σύμβουλοι προκειμένου για νομικά πρόσωπα (ΑΕ)
-Ο δεσμεύων την εταιρεία ή διαχειριστής  για νομικά πρόσωπα όπως ΟΕ, ΕΕ, και ΕΠΕ
-Ο Επιβάτης
-Ο κύριος της Φορτωτικής
Β) Κατ’ εξουσιοδότηση πρόσωπα
α) ο νόμιμος εκπρόσωπο νομικών προσώπων δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου, ημεδαπών ή αλλοδαπών, προκειμένου για εμπορεύματα που ανήκουν σε αυτά,
β) ο εκτελωνιστής/εκτελωνιστική εταιρεία,
γ) ο υπάλληλος του κυρίου του εμπορεύματος, καθώς και
ε) οποιοδήποτε άλλο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων με δικαιοπρακτική ικανότητα. (πχ ο γιος του εμπόρου, ο φίλος του, η τράπεζα με συγκεκριμένο υπάλληλο, κλπ).
Γ) Κατ' εξαίρεση επιτρέπονται σε όλους (οι τελωνειακές εργασίες Εξαγωγών και Eφοδιασμού Πλοίων και Αεροσκαφών <και μεταφοράς>, πλην επιδοτουμένων ή αυτών με ΕΦΚ και τέλους ταξινόμησης).
Μπορώ να εξουσιοδοτήσω εκτελωνιστή για τη  διεκπεραίωση εκτελωνιστικών εργασιών σχετικά με τις αποσκευές που μεταφέρω ως επιβάτης; 
Η μεσολάβηση εκτελωνιστή για εκτελωνισμό αποσκευών επιβατών απαγορεύεται και πρέπει να παρίσταται ο ίδιος ο επιβάτης.
Σημείωση: Αποσκευή είναι μια γενική ονομασία για τις βαλίτσες, τους σάκους , τα δέματα και ότι άλλο μεταφέρει ένας ταξιδιώτης , δηλαδή τα μπαγκάζια του.
Μπορώ να εξουσιοδοτήσω εκτελωνιστή για εκτελωνισμό οικοσκευής και γενικά ειδών για προσωπική χρήση;
Επιτρέπεται η εξουσιοδότηση εκτελωνιστή για εκτελωνισμό οικοσκευής, μετά από άδεια της τελωνειακής αρχής, όχι όμως για μεμονωμένα προσωπικά είδη.
Σημείωση: Οικοσκευή είναι ένα σύνολο κινητών αντικειμένων  (έπιπλα, ψυγεία και άλλα ηλεκτρικά είδη, σκεύη κουζίνας κλπ, που συνήθως υπάρχουν σε ένα σπίτι, δηλαδή το νοικοκυριό).
«3. Οι ανωτέρω διατάξεις δεν αποκλείουν κανένα φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή ένωση προσώπων από τη διενέργεια με οποιαδήποτε συχνότητα εκτελωνιστικών εργασιών.»
Ερμηνεία: Ο νομοθέτης ηθέλησε να ενισχύσει τον εξουσιοδοτημένο τελωνειακό αντιπρόσωπο από την πιθανή απαγόρευση εκτέλεσης  πολλαπλών εκτελωνιστικών  εργασιών. Ο κύριος του εμπορεύματος αναθέτει με την εξουσιοδότησή του, όχι μία μόνο τελωνειακή συναλλαγή αλλά ολόκληρο το εύρος των εργασιών του. Ζήτημα γεννάται αν μπορεί να χρησιμοποιήσει   δύο ή περισσότερους τελωνειακούς αντιπροσώπους. Έτσι η εξουσιοδότηση παίρνει τη μορφή της αποκλειστικότητας.  Βεβαίως αποκλείεται η συγκέντρωση πολλών εξουσιοδοτήσεων  από διάφορους ιδιοκτήτες εμπορευμάτων σε έναν εξουσιοδοτημένο, γιατί προσκρούει στην κατά  κύριο επάγγελμα απασχόληση του πιστοποιημένου εκτελωνιστή.
Ποια είναι η χωρική αρμοδιότητα του πιστοποιουμένου εκτελωνιστή;
Σύμφωνα με το Άρθρο 5 του  νόμου 718/77- Τόπος ασκήσεως επαγγέλματος εκτελωνιστού (όπως τροποποιήθηκε με Ν. 4093/2012 ΦΕΚ 222Α/12-11-2012 Υποπαράγραφος Ε5 και αιτιολογική έκθεση )
Τα πρόσωπα που ενεργούν εκτελωνιστικές εργασίες μπορούν να δραστηριοποιούνται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, σε μία ή περισσότερες Τελωνειακές Περιφέρειες της χώρας, ενώ είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες της Ενωμένης Ευρώπης ή πολίτες του ΕΟΧ με ορισμένες προϋποθέσεις ( Δ19Γ5044128/23-11-2012- Διενέργεια εκτελωνιστικών εργασιών).
Ποια η οικονομική ευθύνη  του πιστοποιημένου  εκτελωνιστή ή του τελωνειακού αντιπροσώπου έναντι του Δημοσίου;
Νομική βάση: άρθρο 2 Ν. 718/77 και Απ. Δ19Γ5044128
Φέρει την ευθύνη για την ακρίβεια των δηλουμένων στα τελωνειακά έγγραφα, όπως και τη γνησιότητα των εγγράφων που επισυνάπτονται, εκτός από το μέρος της ευθύνης που αναλογεί στον εντολέα σύμφωνα με το νόμο.
Ο πιστοποιημένος εκτελωνιστής ή ο τελωνειακός αντιπρόσωπος είναι αποκλειστικά  υπεύθυνος για τη χρέωση και τη λογιστική απεικόνιση των δασμών και φόρων.
Επίσης ευθύνεται για τα πρόστιμα που επιβάλλονται και για συμπληρωματικές χρεώσεις που προέρχονται από δικές του ενέργειες.
Οι οικονομικές ευθύνες του εκτελωνιστή ή του τελωνειακού αντιπροσώπου δεν αποκλείουν και την συνυπευθυνότητα του εντολέα του (ευθύνη εις ολόκληρον).  
Με ποιο έγγραφο ο πιστοποιημένος εκτελωνιστής νομιμοποιείται να ενεργεί στο όνομα του εντολέα του;
Το έγγραφο που νομιμοποιεί τον πιστοποιημένο εκτελωνιστή για διεκπεραίωση εκτελωνιστικών εργασιών είναι η έγγραφη εξουσιοδότηση του κυρίου του εμπορεύματος. Η εξουσιοδότηση μπορεί να είναι ειδική και να αφορά μια ορισμένη τελωνειακή πράξη (ανάλωση εμπορεύματος/ κιβώτια 12 της υπ’ αριθμό διατακτικής με υφάσματα) ή να είναι γενική, ορισμένου ή αορίστου χρόνου για το σύνολο των εργασιών του εντολέα του. Η γενική εξουσιοδότηση για διαδικαστικούς λόγους κατατίθεται στις αρμόδιες Τελωνειακές Περιφέρειες (άρθρου 18 Ν. 718/77.).
Πόσα είδη εξουσιοδότησης έχουμε;
Η εξουσιοδότηση μπορεί να είναι γενική ή ειδική ( απόφαση Δ 19Γ5044128/23-11-2012-  κεφ εξουσιοδότηση)
Ποια είναι η διάρκεια της εξουσιοδότησης;
Είναι πενταετής (Απόφαση Δ19Γ5044128- κεφ. Εξουσιοδότηση)
Με ποια εμπορική /οικονομική μορφή μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους οι πιστοποιημένοι  εκτελωνιστές:
Μπορούν να ασκούν το επάγγελμά τους σε δικά τους γραφεία ή να συμμετέχουν σε εκτελωνιστικές επιχειρήσεις ή να έχουν προσληφθεί σε επιχείρηση ως υπάλληλοι (εξηρτημένη εργασία).
Παρατήρηση: Οι εκτελωνιστές σαν φυσικά πρόσωπα από άποψη φορολογίας εισοδήματος υπάγονται στην Δ πηγή (εισοδήματα εξ εμπορικών επιχειρήσεων), χαρακτηριζόμενοι ως επιχειρήσεις πρακτορείας  (άρθρο 13 παρ ζ Ν 718/77), ατομικής ή εταιρικής μορφής.
Οι Εκτελωνιστές επιτρέπεται να συμμετέχουν σε εκτελωνιστικές εταιρικές επιχειρήσεις με αντικείμενο εργασιών μοναδικό, τις εκτελωνιστικές εργασίες. Στην περίπτωση αυτή όλα τα έγγραφα που κατατίθενται ή υποβάλλονται στην Τελωνειακή Αρχήν υπογράφονται από έναν ή περισσοτέρους εκτελωνιστές μέλη της Εκτελωνιστικής επιχείρησης.  Υπογράφουν σαν φυσικά πρόσωπα και σαν εκπρόσωποι αυτής μαζί, με υπόμνηση της επωνυμίας της. Η εταιρεία ευθύνεται <αλληλεγγύως εις ολόκληρον> μαζί με τα μέλη της που υπογράφουν τα έγγραφα αυτά.
Αντίγραφο του καταστατικού καθώς και του  τροποποιητικού αυτού κατατίθεται στην αρμόδια τελωνειακή περιφέρεια μέσα σε ένα μήνα από τη σύσταση της εταιρείας ή από την τροποποίηση του καταστατικού της, αλλιώτικα, διώκονται πειθαρχικά τα μέλη της.
Οι εκτελωνιστές, εφόσον ασκούν και άλλο επάγγελμα που επιτρέπεται σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 6 του νόμου 718/77, δεν μπορούν να ασκήσουν αυτό το άλλο επάγγελμα μέσα από τις Εκτελωνιστικές Εταιρικές Επιχειρήσεις. Το ασκούν  μόνο σαν φυσικά πρόσωπα ή με τη σύσταση μιας άλλης εταιρείας.
Η σύμβαση μίσθωση ς έργου μεταξύ εκτελωνιστών επιτρέπεται από τελωνειακής άποψης, κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις (ΕΔΥΟ Τ 2852/59/7-10-1978). Από φορολογικής άποψη μέχρι σήμερα, το τιμολόγιο του εκτελωνιστή προς τον εργολάβο εκτελωνιστή δεν αναγνωρίζεται, σαν έξοδο – δαπάνη, με την αιτιολογία ότι γίνεται καταστρατήγηση της φορολογίας εισοδήματος με σκοπό την αποφυγή σύστασης εταιρειών με μεγαλύτερη φορολόγηση.
Πειθαρχική εξουσία των Εκτελωνιστών
Νομική βάση: άρθρο 16 Ν 718/77
Την πειθαρχική εξουσία των Εκτελωνιστών και των άλλων προσώπων που ασχολούνται αυτοπροσώπως νόμιμα με τη συναλλαγή στα Τελωνεία ασκεί:
- Μέσω του Υπουργείου Οικονομικών
- Η Τελωνειακή Περιφέρεια που έγινε η παράβαση (Η εποπτεία των εκτελωνιστών, ασκείται πλέον από τις Τελωνειακές Περιφέρειες του άρθρου 5 του ν.718/77 της έδρας τους στις οποίες πρέπει να διαβιβαστεί το αρχείο του Μητρώου Εκτελωνιστών που τηρούνταν από τις Επιτροπές του άρθρου 18.)
- Το Πειθαρχικό Συμβούλιο που προβλέπεται στο άρθρο 20 του ν. 718/77.
Πειθαρχικές Ποινές των πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Νομική βάση (άρθρο 16 παρ 4 Ν 718/77
α) έγγραφη επίπληξη
β) πρόστιμο μέχρι 50.000 ευρώ
γ) προσωρινή ανάκληση της πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή για χρονικό διάστημα μέχρι τέσσερα (4) έτη και
δ) οριστική ανάκληση της πιστοποίησης επάρκειας εκτελωνιστή.
Σημείωση: Δεν βλέπουμε πρόβλεψη ποινής για τον τελωνειακό αντιπρόσωπο του κυρίου του εμπορεύματος ή ακόμα και του κυρίου του εμπορεύματος. (Οι ποινές έχουν προσωποπαγή χαρακτήρα, κυρίως με στόχο την απομάκρυνση του προσώπου που δεν συμμορφώνεται μεταξύ κανόνες συναλλαγής του ευαίσθητου χώρου των Τελωνείων. Μπορεί λοιπόν ο κύριος του εμπορεύματος να μην γίνεται δεκτός σε συναλλαγή με το Τελωνείο, ενώ ο αντιπρόσωπός του να γίνεται……
Ευθύνες, υποχρεώσεις, καθήκοντα του εκτελωνιστή έναντι του Δημοσίου
Νομική βάση:  (άρθρο 13 Ν 718/77)
1. Οι πιστοποιημένοι εκτελωνιστές υποχρεούνται:
α. Καταργείται
β. Να παρακολουθούν την εξέλιξη της τελωνειακής, δασμολογικής και λοιπής νομοθεσίας που εφαρμόζεται στα Τελωνεία και να ενημερώνονται έγκαιρα γι’ αυτήν.
γ. Να ενεργούν κάθε πράξη που απορρέει από την  αρμοδιότητα και τα καθήκοντα τους και να διευκολύνουν την κανονική και έγκαιρο είσπραξη των δασμών, φόρων, τελών και δικαιωμάτων του Δημοσίου ή των τρίτων.
δ. και ε και στ και ζ καταργούτναι.
η. Να προσέρχονται πρόθυμα για να δώσουν πληροφορίες. Να προσέρχονται σε ανάκριση κάθε φορά που καλούνται για αυτό, από τους Επιθεωρητές Τελωνείων, είτε από τον Προϊστάμενο της αρμόδιας Τελωνειακής Περιφέρειας, είτε της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής, είτε της Επιτροπής.
θ. καταργείται
ι. Να γνωστοποιούν στην Τελωνειακή Αρχή την διεύθυνση του Γραφείου και της Κατοικίας τους, όπως και οιονδήποτε μετέπειτα μεταβολή τους.
ια. Να παραδίδουν στους εντολείς τους (πελάτες) αμέσως μετά την εκτέλεση της αναλαμβανόμενης  εργασίας, το προβλεπόμενο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 14 παρ. 2 αυτού του νόμου. Το τελευταίο εκδίδεται και συμπληρώνεται σύμφωνα με τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις του Κώδικα Φορολογικών Στοιχείων (σημερινού Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων).
ιβ. Να επιστρέφουν άμεσα στον εντολέα τους το υπάρχον υπόλοιπο της προκαταβολής που έχουν πάρει, δικαιούμενοι όμως την ταυτόχρονη εξόφληση κάθε υπολοίπου από προηγούμενους λογαριασμούς.
ιγ. Να φέρουν απαραίτητα μαζί τους κατά τον χρόνο της εκτέλεσης των καθηκόντων τους, την άδεια άσκησης επαγγέλματος, και οι ασκούμενοι εκτελωνιστές (να φέρουν) το πτυχίο των. Να επιδεικνύονται αυτά στους Επιθεωρητές Τελωνείων και σε κάθε Τελωνειακό Υπάλληλο και Υπάλληλο Τελωνοφυλακής (Έχει καταργηθεί), εφόσον τους ζητηθεί .
ιδ. καταργείται
ιε. Να μη χρησιμοποιούν άλλα πρόσωπα, για την διεκπεραίωση εκτελωνιστικών εργασιών στα Τελωνεία, εκτός από τους  ασκούμενους εκτελωνιστές, με επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του παρόντα νόμου.
ιστ. Καταργείται
ιζ. Να μην καθυστερούν την ολοκλήρωση των τελωνειακών και λοιπών γενικά διατυπώσεων, ούτε να δημιουργούν από αμέλεια ή από οιαδήποτε άλλο λόγο εκκρεμότητες σχετικά με την τακτοποίηση των παραστατικών εγγράφων. Να μην παρακρατούν στα χέρια τους τελωνειακά παραστατικά έγγραφα χωρίς άδεια του προϊστάμενου της Τελωνειακής Αρχής.
ιη. καταργείται
ιθ. Να τηρούν ανελλιπώς τα προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία σύμφωνα με το άρθρο 14 και να τα προσκομίζουν ενώπιον της Τελωνειακής Αρχής ή της Επιτροπής, κάθε φορά που θα ζητηθούν.
κ.  και κα. καταργούνται.
κβ. Να τηρούν σύμφωνα με τους φορολογικούς νόμους του Κράτους τα προβλεπόμενα βιβλία και στοιχεία. Να εκπληρώνουν τις φορολογικές υποχρεώσεις τους σύμφωνα με το νόμο.
κγ. Καταργείται.
Σημείωση: Δεν βλέπουμε πρόβλεψη ποινής για τον τελωνειακό αντιπρόσωπο του κυρίου του εμπορεύματος ή ακόμα και του κύριου του εμπορεύματος.
Ποια είναι η σύνθεση του Πειθαρχικού Συμβουλίου των Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών;
Νομική βάση: άρθρο 20 ν. 7185/77
Βλέπε βιβλίο «νόμος περί εκτελωνιστών».
1. Στη Γενική Διεύθυνση Τελωνείων του Υπουργείου Οικονομικών συνιστάται Πειθαρχικό Συμβούλιο Εκτελωνιστών, οριζόμενο με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και αποτελείται:
α) από ένα Πάρεδρο του Νομικού Συμβουλίου που υπηρετεί στο Υπουργείο Οικονομικών, σαν Πρόεδρος,
β) από τον Διευθυντή της αρμοδίας Διεύθυνσης που υπάγεται το αντικείμενο της εφαρμογής, δηλαδή η νομοθεσία περί εκτελωνιστών,
γ) από δύο Τελωνειακούς υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, ή της Τελωνειακής Υπηρεσίας με βαθμό τουλάχιστον 5ο του Κλάδου Α Τ,
δ) από ένα αντιπρόσωπο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και
ε) από δύο αντιπροσώπους της Ομοσπονδίας Εκτελωνιστών ή αν δεν υφίσταται του Συλλόγου Εκτελωνιστών Πειραιώς Αθηνών.
Προσόντα πιστοποιημένου  εκτελωνιστή
Νομική βάση: (άρθρο 7 Ν 718/77)
 Οι υποψήφιοι για  απόκτηση πτυχίου πιστοποιημένου εκτελωνιστού, για να μετάσχουν στο διαγωνισμό απαιτείται:
α) Να είναι έλληνες πολίτες ή πολίτες άλλου κράτους  μέλους του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (Ε.Ο.Χ.). ( Έλληνες πολίτες, Ευρωπαίοι πολίτες, ΕΟΧ πολίτες;)
β. Να κέκτηνται τουλάχιστον απολυτήριον εξαταξίου Γυμνασίου ή Λυκείoυ ή ισοτίμου προς ταύτα σχολής της ημεδαπής ή της αλλοδαπής.
γ και δ καταργούνται.
ε. Να μην έχουν καταδικασθή, ουδέ να διώκονται, δι' αδίκημα τι εκ των υπό της παραγράφου 1 του άρθρου 21 του παρόντος προβλεπομένων, εν συνδυασμώ και με την παρ.8 του αυτού άρθρου.
στ. Να μην έχουν απολέση την ιδιότητα του εκτελωνιστού ή του ασκουμένου εκτελωνιστού συνέπεια της πειθαρχικής ποινής της οριστικής αφαιρέσεως ή ανακλήσεως της άδειας ασκήσεως του επαγγέλματος ή του πτυχίου εκτελωνιστού, oυδέ να τελούν, υπό έκτισιν πειθαρχικής ποινής προσωρινής αφαιρέσεως τούτων. (μεταβατικές διατάξεις).
ζ. Να μην τελούν υπό πτώχευσιν, δικαστικήν αντίληψιν ή απαγόρευσιν. Αι ως άνω προϋποθέσεις δέον να υφίστανται εις το πρόσωπον του υποψηφίου κατά την ημέραν ενάρξεως του διαγωνισμού.
Η συνδρομή των ανωτέρω υπό ε΄, στ΄ και ζ΄ προϋποθέσεων βεβαιώνεται με υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8του ν. 1599/1986 του ενδιαφερομένου.»
Ποια αδικήματα συνεπάγονται οριστική αφαίρεση του πτυχίου πιστοποιημένου εκτελωνιστή;
Νομική βάση: (άρθρο 17 Ν 718/77)
Η ποινή της οριστικής αφαίρεσης του πτυχίου του εκτελωνιστή επιβάλλεται για τα παρακάτω αδικήματα:
α. για διάπραξη ποινικώς κολασίμου αδικήματος που ανάγεται στην εκτέλεση του επαγγέλματος του εκτελωνιστή ή λόγω αυτής.
β. για διάπραξη του ίδιου ή άλλου αδικήματος μέσα σε ένα χρόνο από το προηγούμενο αδίκημα που υπέπεσε, και του επιβλήθηκε από την Επιτροπή η προσωρινή αφαίρεση του πτυχίου, εφόσον το τελευταίο αδίκημα επισύρει την ίδια ή μεγαλύτερη ποινή (υποτροπή).
γ. γι' ανάληψη ή εκτέλεση, με οιονδήποτε τρόπο, αμέσως ή εμμέσως, εκτελωνιστικών εργασιών, κατά το  χρόνο που διαρκεί η προσωρινή αφαίρεσης του πτυχίου και η άδεια άσκησης επαγγέλματος και
δ. για παράβαση του άρθρου 6 του παρόντα νόμου και κάτω από τις προϋποθέσεις της παρ. 3 του αυτού άρθρου.
Πότε έχουμε ανάκληση και οριστική ανάκληση πτυχίου του πιστοποιημένου εκτελωνιστού
Νομική βάση: άρθρο 17 Ν718/77
Το πτυχίο  του Εκτελωνιστή ανακαλείται και αφαιρούνται οριστικά:
α. γι' αμετάκλητο καταδίκη σε αδικήματα που προβλέπονται από το άρθρο 21 του παρόντα νόμου.
β. καταργείται..
γ. γι' απώλεια ή διαπίστωση μη ύπαρξης ακόμα και για ένα από τα προσόντα που απαιτούνται, συμφώνα με το άρθρο 7 του παρόντα νόμου, για την απόκτηση του πτυχίου και της άδειας άσκησης επαγγέλματος εκτελωνιστή.
3. Όπου στο νόμο αυτό ορίζεται ότι το πτυχίο και η άδεια άσκησης επαγγέλματος, ανακαλούνται γι' αμετάκλητο καταδίκη λόγω αδικήματος, στην έννοια της καταδίκης  περιλαμβάνεται και η αναστολή εκτέλεσης της ποινής καταδίκης με όρους.
Πότε συνταξιοδοτείται ο πιστοποιημένος εκτελωνιστής;
Μέχρι το 2012 υπήρχε όριο εξόδου, σήμερα η συνταξιοδότηση διέπεται από τους γενικούς κανόνες και όρους που ισχύουν για όλους τους εργαζόμενους εξηρτημένης ή ανεξάρτητης προσφερόμενης εργασίας
3.2. Διασαφιστές
Νομική βάση: (Καν (ΕΟΚ) 3632/85)
Διασαφιστής γενικά είναι, ο συναλλασσόμενος αυτοπροσώπως ή όχι με την τελωνειακή Αρχή.
Ποια είναι η έννοια του διασαφιστή στο Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα;
Διασαφιστής είναι το πρόσωπο που καταθέτει στο όνομά του την τελωνειακή διασάφηση ή εκείνος στο όνομα του οποίου κατατίθεται μια τελωνειακή διασάφηση. Σύμφωνα με τον ορισμό που τον βρίσκουμε στο Βασικό ΚτΚ η έννοια του διασαφιστή εμπεριέχει  τον επαγγελματία εκτελωνιστή και τον ιδιοκτήτη του εμπορεύματος με όλες τις ιδιότητες του. Πολλές φορές στον Εφαρμοστικό ΚτΚ είναι μόνο ο κύριος του εμπορεύματος.
Κατά μία άλλη έννοια, η διασάφηση μπορεί να υποβάλλεται από κάθε πρόσωπο που είναι σε θέση να υποβάλει ή να παράσχει όλα τα έγγραφα που είναι απαραίτητα για την εφαρμογή των διατάξεων που διέπουν το τελωνειακό καθεστώς στο οποίο υπάγονται τα εμπορεύματα.
Το πρόσωπο αυτό πρέπει να είναι σε θέση να προσκομίσει το ίδιο ή να φροντίσει να προσκομισθούν τα εμπορεύματα στο τελωνείο.
Να είναι εγκατεστημένο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο διασαφιστής παρίσταται στην εξέταση των εμπορευμάτων, καθώς και στην δειγματοληψία αυτών.
Πολλές φορές αναφέρεται και σαν κύριος υπόχρεος.
3.3 Τελωνειακός αντιπρόσωπος (Βασικού Τελωνειακού Κώδικα εκσυγχρονισμένου – άρθρα 11 και 12)
Ποιος είναι ο Τελωνειακός Αντιπρόσωπος του Βασικού ΚτΚ εκσυγχρονισμένου;

Τα δύο παραπάνω άρθρα σκιαγραφούν το εξουσιοδοτημένο πρόσωπο (φυσικό ή νομικό) που θα έχει το δικαίωμα να συναλλάσσεται με τα Τελωνεία, Θεωρούμε ότι ο Τελωνειακός Αντιπρόσωπος δεν προσδιορίζει ένα επαγγελματικό τίτλο αλλά τα εξουσιοδοτημένο πρόσωπο που θα συναλλαχθεί με τις τελωνειακές αρχές. Στην Ελλάδα ο Τελωνειακός Αντιπρόσωπος, με κύρια απασχόληση τις εκτελωνιστικές εργασίες είναι ο Εκτελωνιστής. 


Βιβλία εξετάσεων Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
ΜΙΚΡΟ ΠΑΚΕΤΟ
-Νόμος 718/77 ενημερωμένος σήμερα
- Εισαγωγή στην Τελωνειακή Νομοθεσία ΕΕ (Τελωνειακά καθεστώτα)
- Εκτελωνιστικά, Δασμολογικά, Τελωνειακά, Διαδικαστικά, Φορολογικά (υπό τύπου ερωτήσεων)
- Εφαρμογές στις Διαδικασίες Τελωνείου, στο Δασμολόγιο
€ 90,00
ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΚΕΤΟ
Το Μικρό Πακέτο συν τα κατωτέρω
- Οργάνωση Θέσεων Τελωνείων (αρμοδιότητες και καθήκοντα των Υπαλλήλων στα Τελωνεία)
-Θέματα Δασμολογικής Νομοθεσίας και ΦΠΑ (Ειδικός Προορισμός, Δεσμευτικές Δασμ. Πληροφορίες, Δασμ. Ποσοστώσεις)
-Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας  (Ενωσιακός)
-Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας (Βασικός καν. 2913/92, Εφαρμοστικός καν. 2454/93)
-Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας (ενημερωμένος σήμερα)
€190,00
Βιβλία που είναι απαραίτητα και για την άσκηση του επαγγέλματος


Στο blog που βρισκόσαστε υπάρχουν:
250 αναρτήσεις σε 16.381 προβολές σελίδων
με κανονισμούς ΕΕ, νόμους, εγκυκλίους, μελέτες,  σχόλια, βιβλία
Πίνακας προηγούμενων Μαθημάτων της Σχολής
 στην ανάρτηση της 31 Δεκεμβρίου 2014

1 σχόλιο:

  1. Καλημερα σας,ενδιαφερομαι για την αγορα βιβλιου σχετικα με εξετασεις επαρκειας εκτελωνιστη με ενημερωμενους νομoυς και δασμολογικα που ισχυουν εως και σημερα ,πως μπορω να επικοινωνησω μαζι σας direct ωστε να προβω σε αγορα εαν και εφοσον κατεχετε σχετικο συγγραμα,Σας ευχαριστω εκ ων προταιρων Ναγια Σταυροπουλου Γαλη (nagiagali@gmail.com)

    ΑπάντησηΔιαγραφή