Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Τελειοποίηση υπό Τελωνειακό έλεγχο (Μεταποίηση) Μάθημα 1 10 Απριλίου 2014


Τελειοποίηση υπό Τελωνειακό έλεγχο (Μεταποίηση) Μάθημα 1 10 Απριλίου 2014


Μεταποίηση υπό Τελωνειακό έλεγχο, [1] είναι η είσοδος πρώτης ύλης σε βιομηχανική μονάδα, που βρίσκεται εγκατεστημένη σε καθορισμένο βιομηχανικό τελωνειακό πάρκο, χωρίς πληρωμή δασμών και φόρων, κατασκευή του έτοιμου προϊόντος και εισαγωγή του στην εσωτερική αγορά που φιλοξενεί το πάρκο, με πληρωμή των δασμών και φόρων στο έτοιμο πλέον προϊόν. Το καθεστώς αυτό, σχετικά νέο αλλά με τις αρχές του αναγνωρισμένες από τα τελωνεία, εισάγει δύο βασικές καινοτομίες:
α) ο προορισμός των έτοιμων προϊόντων που θα παράγονται δεν είναι η επανεξαγωγή (χωρίς να αποκλείεται) αλλά η θέσης τους σε ελεύθερη κυκλοφορία στην εσωτερική αγορά και
 β) οι δασμοί και λοιπές επιβαρύνσεις ισοδύναμου αποτελέσματος που θα επιβάλλονται, δεν είναι αυτοί που αντιστοιχούν στις πρώτες ύλες που εισαχθήκανε, αλλά εκείνοι που αντιστοιχούν στα έτοιμα προϊόντα που παραχθήκανε και μάλιστα της ημερομηνίας που τα προϊόντα αυτά τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στην εσωτερική αγορά της χώρας.
Σ' αυτό το καθεστώς μπορούμε να εντάξουμε και τα ιδιόμορφα ελληνικά καθεστώτα (τελωνειακά συγκροτήματα) [2] που καλύπτουν τις παρακάτω βιομηχανικές μονάδες του ελληνικού χώρου.
1) Αυτοκινητοβιομηχανίες του Ν 1573/85 (NISSAN κλπ.)
2) Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ) Ν 43/75.
3) Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) Ν 43/75.
4)Διυλιστήρια Πετρελαίου (Ν 1038/1980)
5) Διυλιστήρια Ορυκτελαίων (Ν12/1975) 6) Ναυπηγεία (Ν 849/78) 7) ΑΕ "Ελληνικού Καλυκοποιείου και Πυριτιδοποιείων "ΠΥΡΚΑΛ ΑΕ" τ ο καθεστώς αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καθορισμένα και μόνο προϊόντα, ένας δεύτερος περιορισμός εκτός της ειδικής άδειας που χρειάζεται για όποιον ενδιαφέρεται.
Στόχοι αυτού του καθεστώτος μεταξύ άλλων είναι:
α) Να ενθαρρύνει τους μεταποιητές (εγχώριους και αλλοδαπούς) να εισάγουν και να μεταποιήσουν στη χώρα πρώτες ύλες με υψηλή δασμολογική επιβάρυνση, από εκείνη του έτοιμου προϊόντος που παράγεται από αυτές, με επιδίωξη να μεταφερθούν οικονομικές δραστηριότητες στη χώρα μεταποίησης (απασχόληση, συνάλλαγμα κλπ.).
β) Να επιτρέπει την οργάνωση σε μια χώρα μεγάλης διεθνούς αγοράς για ορισμένα εμπορεύματα π.χ. η αγορά πετρελαίου, τα αυτοκίνητα κλπ., με φανερά τα ωφελήματα στην οικονομία της χώρας που υπάρχει η εγκατάσταση.
Το τελωνειακό καθεστώς της μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο ταιριάζει με την εισαγωγή. Πληρώνονται οι δασμοί και φόροι του ετοίμου προϊόντος και στα δύο καθεστώτα. Όμως στη μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο, υπάρχουν έμμεσα πλεονεκτήματα. 'Οπως εξοικονόμηση συναλλάγματος, αύξηση απασχόλησης, δημιουργία know-how, εξασφάλιση πηγών πρώτης ύλης για τη βιομηχανία της χώρας κλπ.

 

Νομική βάση
Μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ (ΕΟΚ) ΑΡΙΘ. 2913/92
Άρθρο 130
Το καθεστώς της μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο επιτρέπει την επεξεργασία, στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας, μη κοινοτικών εμπορευμάτων, προκειμένου να υποβληθούν αυτά σε εργασίες που μεταβάλλουν το είδος ή την κατάστασή του, χωρίς να υπόκεινται στους εισαγωγικούς δασμούς ή σε μέτρα εμπορικής πολιτικής, και τη θέση των προϊόντων που προκύπτουν από τις εν λόγω εργασίες σε ελεύθερη κυκλοφορία αφού καταβληθούν οι αναλογούντες εισαγωγικοί δασμοί. Τα προϊόντα αυτά ονομάζονται μεταποιημένα προϊόντα.
(B) Άρθρο 131
Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες, και οι ειδικοί όροι υπό τους οποίους, μπορεί να εφαρμόζεται το καθεστώς μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο, καθορίζονται με τη διαδικασία της επιτροπής.
(B) Άρθρο 132
Η άδεια μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο χορηγείται μετά από αίτηση του προσώπου που πραγματοποιεί ή για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιείται η μεταποίηση.
Άρθρο 133
Η άδεια χορηγείται μόνο:
α) σε πρόσωπα εγκατεστημένα στην Κοινότητα
β) εφόσον τα εμπορεύματα εισαγωγής είναι δυνατόν να αναγνωριστούν μέσα στα μεταποιημένα προϊόντα
γ) αν το είδος ή η κατάσταση των εμπορευμάτων τη στιγμή της θέσης τους υπό το καθεστώς δεν μπορεί να αποκατασταθεί οικονομικά μετά τη μεταποίηση
δ) αν η προσφυγή στο καθεστώς δεν μπορεί να συνεπάγεται την παράκαμψη των αποτελεσμάτων των κανόνων καταγωγής και των ποσοτικών περιορισμών που εφαρμόζονται στα εισαγόμενα εμπορεύματα
ε) στην περίπτωση που πληρούνται οι αναγκαίοι όροι ώστε το καθεστώς αυτό να μπορεί να συμβάλει στην δημιουργία ή τη διατήρηση δραστηριότητας μεταποίησης εμπορευμάτων στην Κοινότητα, χωρίς να θίγονται τα ουσιώδη συμφέροντα των κοινοτικών παραγωγών παρόμοιων εμπορευμάτων (οικονομικοί όροι). (M3) Οι περιπτώσεις κατά τις οποίες θεωρείται ότι πληρούνται οι οικονομικοί όροι, μπορούν να καθορίζονται με τη διαδικασία της επιτροπής. 
Άρθρο 134
Το άρθρο 118 παράγραφοι 1, 2 και 4 και το άρθρο 119 εφαρμόζονται κατ’ αναλογία.
Άρθρο 135
Όταν δημιουργείται τελωνειακή οφειλή για αρχικά εμπορεύματα ή για προϊόντα που βρίσκονται σε ενδιάμεσο στάδιο μεταποίησης σε σχέση με εκείνο που προβλέπεται στην άδεια, το ποσό της οφειλής αυτής καθορίζεται με βάση τα στοιχεία δασμολόγησης που αντιστοιχούν στα εμπορεύματα εισαγωγής κατά τη στιγμή της αποδοχής της διασάφησης για την υπαγωγήτων εμπορευμάτων αυτών στη διαδικασία μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο.
Άρθρο 136
1. Αν, τη στιγμή της υπαγωγής τους στη διαδικασία μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο, τα εμπορεύματα εισαγωγής πληρούν τους όρους για να τύχουν προτιμησιακής δασμολογικής μεταχείρισης, και η ίδια προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση εφαρμόζεται για προϊόντα όμοια με τα μεταποιημένα προϊόντα που τέθηκαν σε ελεύθερη κυκλοφορία, οι εισαγωγικοί δασμοί στους οποίους υπόκεινται τα μεταποιημένα προϊόντα υπολογίζονται με βάση το συντελεστή δασμού που ισχύει στο πλαίσιο της εν λόγω μεταχείρισης.
2. Αν η προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 για τα εμπορεύματα εισαγωγής προβλέπεται στα πλαίσια δασμολογικών ποσοστώσεων ή δασμολογικών οροφών, η εφαρ (M3) μογή του συντελεστή δασμού που αναφέρεται στην παράγραφο 1 για τα μεταποιημένα προϊόντα θα εξαρτάται επίσης από την προϋπόθεση ότι η εν λόγω προτιμησιακή δασμολογική μεταχείριση εφαρμόζεται στα εμπορεύματα εισαγωγής κατά τη στιγμή της αποδοχής της διασάφησης για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία. Στην περίπτωση αυτή η ποσότητα των εμπορευμάτων εισαγωγής που πράγματι υπεισήλθε στην κατασκευή των μεταποιημένων προϊόντων που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία καταλογίζεται στις δασμολογικές ποσοστώσεις ή ανώτατα δασμολογικά όρια που ισχύουν τη στιγμή της αποδοχής της διασάφησης για θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία, και δεν γίνεται καταλογισμός στις δασμολογικές ποσοστώσεις ή στα ανώτατα δασμολογικά όρια που ανοίγονται για τα προϊόντα που είναι πανομοιότυπα με τα μεταποιημένα προϊόντα.

 

Μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο (Κανονισμός (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93)
Τμήμα 1
Άρθρο 650
Κατ' εφαρμογή του άρθρου 131 του κώδικα, στο καθεστώς μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο μπορεί να υπαχθούν τα εμπορεύματα που περιλαμβάνονται στη στήλη Ι του καταλόγου του παραρτήματος 87 και τα οποία προορίζονται να υποστούν τις μεταποιήσεις που προβλέπονται στη στήλη ΙΙ του εν λόγω καταλόγου.
Υποτμήμα 1
Άρθρο 651
1. Η αίτηση συντάσσεται σύμφωνα με το άρθρο 497, σύμφωνα με το υπόδειγμα που προβλέπεται στο παράρτημα 67/Γ, και υποβάλλεται από το πρόσωπο στο οποίο είναι δυνατόν να χορηγηθεί η άδεια, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 86, 132 και 133 του κώδικα.
2. α) Υποβάλλεται στις τελωνειακές αρχές που ορίζονται από το κράτος μέλος στο οποίο πρόκειται να πραγματοποιηθεί η μεταποίηση·
β) όταν προβλέπεται ότι οι εργασίες μεταποίησης πρέπει να πραγματοποιηθούν σε περισσότερα κράτη μέλη, από τον αιτούντα ή για λογαριασμό του, μπορεί να ζητηθεί η έκδοση ενιαίας άδειας.
Σ’ αυτή την περίπτωση, η εν λόγω αίτηση, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει όλα τα στοιχεία που αφορούν την εξέλιξη των εργασιών καθώς και τους ακριβείς χώρους, όπου προβλέπεται ότι θα πραγματοποιηθούν οι εν λόγω εργασίες, κατατίθεται στις τελωνειακές αρχές του κράτους μέλους όπου πρόκειται να πραγματοποιηθεί η πρώτη από τις εν λόγω μεταποιήσεις.
Άρθρο 652
1. Με την επιφύλαξη του άρθρου 656, η άδεια εκδίδεται από τις τελωνειακές αρχές στις οποίες υπεβλήθη η αίτηση, σύμφωνα με το άρθρο 651 παράγραφος 2, και συντάσσεται σύμφωνα με το άρθρο 500 κατά το υπόδειγμα που εμφανίζεται στο παράρτημα 68/Γ.
2. Σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 651 παράγραφος 2 στοιχείο β), η άδεια δεν μπορεί να εκδοθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των τελωνειακών αρχών που ορίζονται από τα κράτη μέλη στα οποία βρίσκονται οι τόποι που αναφέρονται στην αίτηση. Εφαρμόζεται η παρακάτω διαδικασία:
α) οι τελωνειακές αρχές στις οποίες υποβάλλεται η αίτηση, αφού βεβαιωθούν ότι μπορεί να θεωρηθεί ότι πληρούνται οι οικονομικοί όροι όσον αφορά την προβλεπόμενη εργασία, κοινοποιεί στις τελωνειακές αρχές των άλλων κρατών μελών την αίτηση και το σχέδιο άδειας, που πρέπει να περιλαμβάνει το συντελεστή απόδοσης, τους επιλεγέντες τρόπους εξακρίβωσης της ταυτότητας, τα τελωνεία που αναφέρονται στο σημείο 9 του υποδείγματος άδειας στο παράρτημα 68/Γ, ενδεχομένως, τη χρησιμοποίηση απλουστευμένων διαδικασιών υπαγωγής στο καθεστώς, μεταφοράς και λήξης του καθεστώτος καθώς και τους κανόνες που πρέπει να εφαρμοστούν, ιδίως για την εξασφάλιση της ενημέρωσης του τελωνείου ελέγχου·
β) οι τελωνειακές αρχές που έλαβαν την κοινοποίηση ανακοινώνουν, ενδεχομένως, αν υπάρχουν αντιρρήσεις μόλις αυτό είναι δυνατό και, το αργότερο, εντός προθεσμίας δύο μηνών από την ημερομηνία κοινοποίησης της αίτησης και του σχεδίου αδείας.
γ) οι τελωνειακές αρχές που αναφέρονται στο στοιχείο α), αφού λάβουν όλα τα μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η εξόφληση της τελωνειακής οφειλής που θα μπορούσε να γεννηθεί για τα εμπορεύματα εισαγωγής, έχουν την ευχέρεια να εκδίδουν την άδεια, αν εντός της προθεσμίας που αναφέρεται στο στοιχείο β), δεν έχει λάβει ειδοποίηση ότι υπάρχουν αντιρρήσεις για το εν λόγω σχέδιο άδειας.
δ) το κράτος μέλος που εκδίδει την άδεια αποστέλλει αντίγραφο αυτής σε όλα τα προαναφερθέντα κράτη μέλη.
Οι άδειες που εκδίδονται κατ’ αυτόν τον τρόπο ισχύουν μόνο στα προαναφερθέντα κράτη μέλη.
Τα κράτη μέλη ανακοινώνουν στην Επιτροπή, που πληροφορεί σχετικά τα λοιπά κράτη μέλη, τα ονόματα και τις διευθύνσεις των τελωνειακών αρχών που ορίζονται για την παραλαβή της αίτησης και του σχεδίου της άδειας που αναφέρονται στο στοιχείο α).
3. Για την ορθή εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν το καθεστώς, οι τελωνειακές αρχές έχουν τη δυνατότητα να προβλέπουν ότι, προς διευκόλυνση των ελέγχων, ο δικαιούχος της άδειας οφείλει να τηρεί ο ίδιος ή μέσω τρίτου λογιστική αποθήκης, η οποία καλείται στη συνέχεια «καταχωρήσεις για τη μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο», στην οποία θα αναφέρονται οι ποσότητες εισαχθέντων εμπορευμάτων που υπήχθησαν στο καθεστώς και τα μεταποιημένα προϊόντα που παρήχθησαν, καθώς και όλα τα στοιχεία που είναι αναγκαία για την παρακολούθηση των εργασιών και για τον ορθό καθορισμό των εισαγωγικών δασμών, που είναι ενδεχόμενο να απαιτηθούν.
«Οι καταχωρήσεις για τη μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο» πρέπει να τίθενται στη διάθεση του τελωνείου ελέγχου, ώστε να επιτρέπουν τη διενέργεια από αυτό κάθε αναγκαίου ελέγχου για την ορθή εξέλιξη του καθεστώτος.
Εάν οι εγγραφές που τηρούνται για εμπορικούς σκοπούς από τον αιτούντα, καθιστούν δυνατό τον έλεγχο του καθεστώτος, αναγνωρίζονται από τις τελωνειακές αρχές ως έχουσες ισχύ «καταχωρήσεων για τη μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο».
Άρθρο 653
Η διάρκεια ισχύος της άδειας ορίζεται κατά περίπτωση από τις τελωνειακές αρχές, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών αναγκών του αιτούντος.
Όταν η διάρκεια αυτή είναι μεγαλύτερη από δύο έτη, οι προϋποθέσεις βάσει των οποίων εκδίδεται η άδεια επανεξετάζονται εντός προθεσμιών που ορίζονται στην άδεια.
Άρθρο 654
1. Κατά την έκδοση της άδειας, οι τελωνειακές αρχές ορίζουν, σύμφωνα με το άρθρο 134 του κώδικα, την προθεσμία εντός της οποίας τα μεταποιημένα προϊόντα πρέπει να έχουν λάβει τελωνειακό προορισμό, αφού ληφθούν υπόψη, αφενός η προθεσμία που είναι αναγκαία για την πραγματοποίηση των εργασιών μεταποίησης και, αφετέρου, η αναγκαία προθεσμία για τη λήψη από τα μεταποιημένα προϊόντα τελωνειακού προορισμού.
2. Εφόσον οι συνθήκες το δικαιολογούν, παράταση της ημερομηνίας που ορίζεται στην άδεια είναι δυνατόν να παραχωρηθεί, ακόμη και μετά τη λήξη της προθεσμίας που είχε εγκριθεί αρχικά.
Άρθρο 655
1. Ο συντελεστής απόδοσης ή ο τρόπος καθορισμού του εν λόγω συντελεστή που αναφέρεται στο άρθρο 134, καθορίζεται, στο μέτρο του δυνατού, βάσει των στοιχείων παραγωγής και πρέπει να είναι αναγνωρίσιμος στις λογιστικές εγγραφές του δικαιούχου της άδειας.
2. Ο συντελεστής ή ο τρόπος καθορισμού καθορίζεται σύμφωνα με την παράγραφο 1, με την επιφύλαξη εκ των υστέρων ελέγχου εκ μέρους των τελωνειακών αρχών.
Υποτμήμα 2
Άρθρο 656
1. Το παρόν άρθρο εφαρμόζεται στις περιπτώσεις που οι εργασίες μεταποίησης διενεργούνται σε ένα και μόνο κράτος μέλος.
2. Εφόσον δεν εφαρμόζονται οι απλουστευμένες διαδικασίες υπαγωγής στο καθεστώς που αναφέρονται στο άρθρο 76 του κώδικα, κάθε τελωνείο που έχει εξουσιοδοτηθεί από τις τελωνειακές αρχές για την έκδοση αδειών με απλουστευμένη διαδικασία, επιτρέπει η κατάθεση της διασάφησης υπαγωγής στο καθεστώς να αποτελεί, συγχρόνως, και την αίτηση για την έκδοση άδειας. Στην περίπτωση αυτή, η άδεια συνίσταται στην αποδοχή της διασάφησης και η εν λόγω αποδοχή εξαρτάται, εν πάση περιπτώσει, από τους όρους έκδοσης της άδειας.
3. Στη διασάφηση που υποβάλλεται υπό τις συνθήκες, που αναφέρονται στην παράγραφο 2, πρέπει να επισυνάπτεται έγγραφο, το οποίο εκδίδει ο διασαφιστής και το οποίο περιλαμβάνει τις παρακάτω ενδείξεις, στο μέτρο που αυτές είναι αναγκαίες και δεν είναι δυνατόν να καταχωρισθούν στο τετραγωνίδιο 44 του εντύπου των διασαφήσεων, που αναφέρονται στην παράγραφο 2:
α) το όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του αιτούντος την υπαγωγή στο καθεστώς, εφόσον πρόκειται για πρόσωπο διαφορετικό από τον διασαφιστή·
β) το όνομα ή την εμπορική επωνυμία και τη διεύθυνση του προσώπου που πραγματοποιεί τη μεταποίηση, εφόσον πρόκειται για πρόσωπο άλλο από τον αιτούντα ή τον διασαφιστή·
γ) τη φύση της μεταποίησης·
δ) την εμπορική ή/και τεχνική ονομασία των μεταποιημένων προϊόντων που θα παραχθούν·
ε) το συντελεστή απόδοσης ή, ενδεχομένως, τον τρόπο καθορισμού αυτού του συντελεστή·
στ) την προθεσμία εντός της οποίας πρέπει να δοθεί στα εμπορεύματα εισαγωγής κάποιος τελωνειακός προορισμός·
ζ) τον τόπο όπου προβλέπεται να πραγματοποιηθεί η εργασία μεταποίησης.
Οι διατάξεις του άρθρου 498 εφαρμόζονται κατ’ αναλογία.
4. Οι διατάξεις του άρθρου 502 εφαρμόζονται κατ’ αναλογία.
Τμήμα 2
Άρθρο 657
1. Με την εξαίρεση των περιπτώσεων εφαρμογής του άρθρου 656, η διασάφηση υπαγωγής των εμπορευμάτων εισαγωγής στο καθεστώς μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο πρέπει να κατατίθεται σε ένα από τα τελωνεία υπαγωγής στο καθεστώς που αναφέρονται στην άδεια.
2. Σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 656, η διασάφηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πρέπει να κατατίθεται σε ένα από τα εξουσιοδοτημένα τελωνεία.
Άρθρο 658
1. Η διασάφηση που αναφέρεται στο άρθρο 657 πρέπει να συντάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 198 έως 252.
2. Με την επιφύλαξη της εφαρμογής του άρθρου 656, η περιγραφή των εμπορευμάτων που αναγράφεται στη διασάφηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πρέπει να αντιστοιχεί στις προδιαγραφές που προβλέπονται στην άδεια.
3. Για την εφαρμογή του άρθρου 62 παράγραφος 2 του κώδικα, τα έγγραφα που πρέπει να επισυναφθούν στη διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς είναι εκείνα που προβλέπονται στο άρθρο 220.
Άρθρο 659
1. Οι απλουστευμένες διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 76 του κώδικα εφαρμόζονται υπό τους όρους που αναφέρονται στα άρθρα 275 και 276.
2. Οι τελωνειακές αρχές αρνούνται την άδεια υπαγωγής στη διαδικασία εκτελωνισμού στον προσδιοριζόμενο από τον εισαγωγέα τόπο που προβλέπεται στο άρθρο 276, στα πρόσωπα των οποίων οι καταχωρήσεις για τη μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο που αναφέρονται στο άρθρο 652 παράγραφος 3 δεν είναι δυνατόν να τηρηθούν.
3. Η συμπληρωματική διασάφηση που προβλέπεται στο άρθρο 76, παράγραφος 2 του κώδικα πρέπει να υποβληθεί εντός της καθορισμένης προθεσμίας και το αργότερο κατά την κατάθεση του εκκαθαριστικού λογαριασμού.
Τμήμα 3
Άρθρο 660
1. Η λήξη του καθεστώτος πραγματοποιείται ανάλογα με τις ποσότητες, είτε των εμπορευμάτων εισαγωγής που αντιστοιχούν - κατ’ εφαρμογή του συντελεστή απόδοσης - στα μεταποιημένα προϊόντα είτε των αρχικών εμπορευμάτων που έλαβαν κάποιον τελωνειακό προορισμό.
2. Στο μέτρο που είναι αναγκαίο, και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 135 του κώδικα, εφαρμόζονται κατ' αναλογία οι κανόνες που διέπουν την κατανομή των εμπορευμάτων εισαγωγής, οι οποίοι περιλαμβάνονται στα άρθρα 591 έως 594.
Άρθρο 661
1. Με εξαίρεση την περίπτωση όπου εφαρμόζεται το άρθρο 656, η διασάφηση λήξης του καθεστώτος μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο πρέπει να κατατίθεται σε ένα από τα τελωνεία λήξης του καθεστώτος που προβλέπονται στην άδεια.
2. Σε περίπτωση εφαρμογής του άρθρου 656, η διασάφηση που αναφέρεται στην παράγραφο 1 πρέπει να κατατίθεται στο τελωνείο που εξέδωσε την άδεια.
3. Εντούτοις, το τελωνείο ελέγχου έχει την ευχέρεια να επιτρέψει την υποβολή της διασάφησης που αναφέρεται στην παράγραφο 1 σε τελωνείο άλλο από εκείνο που αναφέρεται στις παραγράφους 1 και 2.
Άρθρο 662
1. Η διασάφηση που αναφέρεται στο άρθρο 661 πρέπει να συντάσσεται σύμφωνα με τις διατάξεις που προβλέπονται για τον εν λόγω τελωνειακό προορισμό.
2. Η περιγραφή των μεταποιημένων εμπορευμάτων ή των εμπορευμάτων εισαγωγής που περιλαμβάνονται στην παράγραφο 1 πρέπει να αντιστοιχεί στις προδιαγραφές που προβλέπονται στην άδεια.
3. Εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 583 παράγραφος 3.
Άρθρο 663
Οι απλουστευμένες διαδικασίες που προβλέπονται στο άρθρο 76 του κώδικα για τη λήξη του καθεστώτος εφαρμόζονται υπό τους όρους που προβλέπονται στο άρθρο 278 παράγραφος 1.
Άρθρο 664
1. Ο δικαιούχος της άδειας οφείλει να υποβάλει στο τελωνείο ελέγχου εκκαθαριστικό λογαριασμό, το αργότερο τριάντα ημέρες μετά την πάροδο της προθεσμίας για τη λήξη του καθεστώτος.
2. Ο εκκαθαριστικός λογαριασμός περιλαμβάνει, ιδίως, τις κάτωθι ενδείξεις:
α) την παραπομπή στην άδεια·
β) την ποσότητα ανά είδος των εμπορευμάτων εισαγωγής, με αναφορά στις διασαφήσεις υπαγωγής τους στο καθεστώς·
γ) τον κωδικό συνδυασμένης ονοματολογίας των εμπορευμάτων εισαγωγής·
δ) τη δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων εισαγωγής·
ε) τον καθορισμένο συντελεστή απόδοσης·
στ) τη φύση, την ποσότητα και τους τελωνειακούς προορισμούς των μεταποιηθέντων προϊόντων με παραπομπές στις διασαφήσεις, υπό την κάλυψη των οποίων υπήχθησαν τα μεταποιηθέντα προϊόντα σε κάποιον τελωνειακό προορισμό·
ζ) το ποσό των εξόδων μεταποίησης εάν προβλέπεται χρήση του άρθρου 666 τέταρτη περίπτωση·
η) τον κωδικό της συνδυασμένης ονοματολογίας των μεταποιηθέντων προϊόντων.
3. Εφόσον έχουν εφαρμοσθεί οι απλουστευμένες διαδικασίες που αφορούν τις διατυπώσεις υπαγωγής στο καθεστώς και τη λήξη του καθεστώτος, οι διασαφήσεις που αναφέρονται στην παράγραφο 2 είναι αυτές που προβλέπονται στο άρθρο 76 παράγραφος 3 του κώδικα.
Άρθρο 665
1. Το τελωνείο ελέγχου δύναται να επιτρέψει:
α) τη σύνταξη του εκκαθαριστικού λογαριασμού, που αναφέρεται στο άρθρο 664, παράγραφος 2, με ηλεκτρονικό υπολογιστή ή με οποιαδήποτε άλλη μορφή καθορίζει το εν λόγω τελωνείο·
β) τη σύνταξη του εκκαθαριστικού λογαριασμού στη διασάφηση υπαγωγής στο καθεστώς.
2. Εφαρμόζονται οι διατάξεις του άρθρου 598.
3. Το τελωνείο ελέγχου μπορεί να πραγματοποιεί μόνο του τη σύνταξη του εκκαθαριστικού λογαριασμού εντός της προθεσμίας που προβλέπεται στο άρθρο 664 παράγραφος 1. Σ’ αυτή την περίπτωση, αναφέρεται στην άδεια σχετική μνεία.
Άρθρο 666
Κατ’ εφαρμογή του άρθρου 36 παράγραφος 1 του κώδικα, όταν τα μεταποιημένα προϊόντα τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία, η δασμολογητέα αξία τους, κατ’ επιλογή του ενδιαφερομένου, τη στιγμή της αποδοχής της διασάφησης θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, είναι:
- η δασμολογητέα αξία που καθορίζεται την ίδια χρονική στιγμή ή περίπου την ίδια χρονική στιγμή, πανομοιότυπων ή ομοειδών εμπορευμάτων σε οποιαδήποτε τρίτη χώρα,
- η τιμή πωλήσεώς τους, υπό τον όρο ότι δεν επηρεάζεται από τις σχέσεις ανάμεσα στον αγοραστή και στον πωλητή,
- η τιμή πωλήσεως στη Κοινότητα πανομοιότυπων ή ομοειδών εμπορευμάτων, υπό τον όρο ότι δεν επηρεάζεται από τις σχέσεις ανάμεσα στον αγοραστή και στον πωλητή,
- η δασμολογητέα αξία των εμπορευμάτων εισαγωγής, με την προσθήκη των εξόδων μεταποίησης.
Άρθρο 667
Όταν, κατά τον χρόνο αποδοχής της διασάφησης θέσης σε ελεύθερη κυκλοφορία, προβλέπονται μέτρα εμπορικής πολιτικής για τα εμπορεύματα εισαγωγής, αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται στα μεταποιημένα προϊόντα μόνον εάν παρόμοια μέτρα προβλέπονται επίσης για προϊόντα πανομοιότυπα με τα μεταποιημένα προϊόντα.
Στην περίπτωση αυτή, τα μέτρα αυτά πρέπει να εφαρμοσθούν στην ποσότητα των εμπορευμάτων εισαγωγής, τα οποία πράγματι υπεισήλθαν στην κατασκευή των μεταποιηθέντων προϊόντων που έχουν τεθεί σε ελεύθερη κυκλοφορία.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 4 - Μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο –
Άρθρο 551 (Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 993/2001 της Επιτροπής, της 4ης Μαΐου 2001, για την τροποποίηση του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2454/93 για τον καθορισμό ορισμένων διατάξεων εφαρμογής του κανονισμού (ΕΟΚ) αριθ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως του κοινοτικού τελωνειακού κώδικα  Επίσημη Εϕημερίδα αριθ. L 141 της 28/05/2001 σ. 0001 – 0128) ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 76 ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΥΠΟ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟ ΕΛΕΓΧΟ (Άρθρο 552) ΜΕΡΟΣ Α >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ> ΜΕΡΟΣ Β >ΘΕΣΗ ΠΙΝΑΚΑ>
1. Το καθεστώς μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο εφαρμόζεται για τα εμπορεύματα από τη μεταποίηση των οποίων προκύπτουν προϊόντα, τα οποία υπόκεινται σε ποσό εισαγωγικών δασμών χαμηλότερο από αυτό που ισχύει για τα εμπορεύματα εισαγωγής.
Το εν λόγω καθεστώς εφαρμόζεται επίσης για τα εμπορεύματα τα οποία πρέπει να υποστούν εργασίες προκειμένου να διασφαλιστεί η συμμόρφωσή τους προς τις τεχνικές απαιτήσεις για τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία.
Άρθρο 552
1. Όσον αφορά τα είδη εμπορευμάτων και τις εργασίες που αναφέρονται στο παράρτημα 76 μέρος A, θεωρείται ότι πληρούνται οι οικονομικοί όροι.
Για άλλα είδη εμπορευμάτων και εργασιών πραγματοποιείται εξέταση των οικονομικών όρων.
2. Όσον αφορά τα είδη εμπορευμάτων και τις εργασίες που αναφέρονται στο παράρτημα 76 μέρος B και δεν καλύπτονται από το μέρος A, πραγματοποιείται εξέταση των οικονομικών όρων στο πλαίσιο της επιτροπής. Εφαρμόζεται το άρθρο 504 παράγραφοι 3 και 4.


Ερωτήσεις απαντήσεις

Μεταποίηση (Τελειοποίηση) υπό τελωνειακό έλεγχο

Νομική βάση: (άρθρα Εφαρμ. ΚτΚ 650-669), (Βασ. 130-136 ΚτΚ). Εγκύκλιος διαταγή Δ. 897/Γ 0018/25-6-2001. Παροχή οδηγιών για την εφαρμογή του Τελωνειακού Οικονομικού Καθεστώτος Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο).
Τι επιτρέπει η Μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο:
Η μεταποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο επιτρέπει την εισαγωγή εμπορευμάτων – πρώτων υλών τρίτων χωρών με καθεστώς αναστολής εισαγωγικών δασμών με σκοπό την κατεργασία τους και τη θέση τους σε ελεύθερη κυκλοφορία, με πληρωμή δασμών και φόρων στα παράγωγα προϊόντα, πιθανώς με πιο ευνοϊκό δασμολογικό συντελεστή. (Παράρτημα 76 του Καν (ΕΚ) 993/01).
Τι είναι το καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο;
Το καθεστώς της Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο αποτελεί τελωνειακό οικονομικό καθεστώς, μέσω του οποίου επιτρέπεται η εισαγωγή προϊόντων τρίτων χωρών στο εσωτερικό του τελωνειακού εδάφους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με ταυτόχρονη αναστολή δασμών και φόρων, με σκοπό να υποστούν συγκεκριμένου είδους εργασίες μεταποίησης, όπως αυτές περιγράφονται στο Παράρτημα 76 του Καν. (ΕΚ) 993/01 και στην συνέχεια τα μεταποιημένα αυτά προϊόντα να τεθούν σ’ ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση εντός της Κοινότητας, με την καταβολή των αναλογούντων στο τελικό προϊόν δασμών και φόρων.
Το Παράρτημα 76 περιλαμβάνει μετατροπή προϊόντων σε απορρίμματα (scraps), καταστροφή, μετουσίωση κλπ.
Σε ποια καθεστώτα ανήκει η Μεταποίηση υπό Τελωνειακό Έλεγχο; στα οικονομικά, στα αναστολής, στα αποθήκευσης; Δικαιολογήστε το
Ανήκει στα καθεστώτα  αναστολής και στα οικονομικά καθεστώτα. Στα καθεστώτα αναστολής γιατί έχουμε αναστολή δασμών και στα οικονομικά γιατί εμπεριέχει τη παραγωγική λειτουργία της μεταποίησης.
Ποιο οικονομικό πλεονέκτημα απορρέει από το καθεστώς μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο;*
Το οικονομικό πλεονέκτημα, η ύπαρξη του οποίου αποτελεί και προϋπόθεση για την υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς, συνίσταται στην παροχή της δυνατότητας εισαγωγής προϊόντος με μικρότερους εισαγωγικούς δασμούς, λαμβάνοντας υπόψη τις περιπτώσεις εκείνες όπου οι δασμοί που επιβάλλονται στο τελικό προϊόν είναι χαμηλότεροι από τους δασμούς που επιβάλλονται στην πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του προϊόντος. Δεδομένου δε ότι η καταβολή των υψηλότερων αυτών δασμών στις πρώτες ύλες, θα μπορούσε να οδηγήσει σε στέρηση της Κοινοτικής μεταποιητικής βιομηχανίας από κάθε ανταγωνιστικότητα έναντι τρίτων που καταβάλλουν χαμηλότερους δασμούς για την εισαγωγή των αντίστοιχων μεταποιημένων προϊόντων.
Παράδειγμα: Η εισαγωγή στην Κοινότητα ενός τύπου φυσικής κλωστής για μεταποίηση σε ύφασμα έχει εισαγωγικό δασμό 25%. Η εισαγωγή στην Κοινότητα του υφάσματος με τις αντίστοιχες ύλες έχει εισαγωγικό δασμό 5%. Συμφέρει στη μεταποιητική βιομηχανία της Κοινότητας να εφαρμόσει το σύστημα μεταποίησης υπό τελωνειακό έλεγχο και να πληρώσει δασμούς μόνο 2% του μεταποιημένου υφάσματος.
Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος;
Η υπαγωγή εμπορευμάτων στο καθεστώς γίνεται με την έκδοση άδειας Μεταποίησης υπό Τελωνειακό Έλεγχο, η οποία χορηγείται μετά από αίτηση του προσώπου που πραγματοποιεί ή για λογαριασμό του οποίου πραγματοποιείται η μεταποίηση.





[1]  Καν. 2763/83. "Για το καθεστώς που επιτρέπει τη μεταποίηση εμπορευμάτων υπό τελωνειακό έλεγχο πριν να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία". Άρθρο 1 παρ, 2. Το καθεστώς επιτρέπει την εισαγωγή στο τελωνειακό έδαφος της Κοινότητας μη κοινοτικών εμπορευμάτων για να υποβληθούν σε επεξεργασία η οποία μεταβάλλει το είδος ή την κατάστασή τους, χωρίς να υπάγονται σε εισαγωγικούς δασμούς και να τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με δασμούς κατάλληλους τα μεταποιημένα προϊόντα που προκυπτουν από αυτή την επεξεργασία.

[2] Ιωάννου Φράγκου. "Τελωνειακαί Μελέται" σελ. 184. Μέτρα τελωνειακής φύσεως διευκολυντικά της εκβιομηχανοποιήσεως,................. Ίδρυσις και λειτουργία ελευθέρων τελωνειακών συγκροτημάτων και καθεστώτων ελεγχομένων εργοστασίων (UNΙNES ΕΧERCES) ως τελωνειακά συγκροτήματα πετρελαιοειδών, Ελληνικά Ναυπηγεία, Ελληνικόν Διυλιστήριον Πετρελαίου, εργοστάσια σακχάρεως, αζωτούχων λιπασμάτων, αλουμινίου και λοιπαί προβλεπόμεναι να ιδρυθούν βιομηχανικαί μονάδες χρήζουσαι ειδικής μεταχειρίσεως από τελωνειακής απόψεως.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Δείτε σχετικές  με το θέμα Αναρτήσεις στις 8/2, 21/2, 26/2, 7/3, 1/4, 9/4 2014

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου