Δευτέρα 28 Απριλίου 2014

ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ (INCO TERMS) Μάθημα: Τραπεζική συναλλαγή και διεθνές εμπόριο (9) 28 Απριλίου 2014


ΚΑΝΟΝΕΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ (INCO TERMS) Μάθημα: Τραπεζική συναλλαγή και διεθνές εμπόριο (9) 28 Απριλίου 2014

ΣΕΙΡΑ ΚΩΔΙΚΕΣ



ΚΑΝΟΝΕΣ
ΔΙΕΘΝΟΥΣ
ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ
Οι όροι εμπορικών πράξεων
Τα Incoterms,
Οι αμερικανικοί όροι εμπορίου
Συλλογή επικρατέστερων
Ελληνικά και Αγγλικά κείμενα


Εκδόσεις
www.bookstars.gr

Απόσπασμα από το Βιβλίο: Κανόνες Διεθνούς Συναλλαγής

9. Τα έξοδα εφαρμογής των τελωνειακών καθεστώτων στη διεθνή συναλλαγή (Incoterms).


9.1.1 'Εννοιες.


Τα έξοδα τελωνισμού των εμπορευμάτων στην εκτέλεση μιας διεθνούς συναλλαγής δεν αποτελούν μόνο ένα σοβαρό κόστος στην όλη διακίνηση των εμπορευμάτων από τον τόπο αποστολής στον τόπο προορισμού, αλλά και μια σύγχυση σχετικά με την υποχρέωση πληρωμής των, από τον αγοραστή ή πωλητή.
Αναφύεται λοιπόν το ερώτημα: Ποιος επιβαρύνεται για τα έξοδα τελωνισμού του εμπορεύματος σε κάθε τρόπο πληρωμής αυτής της αγοραπωλησίας;

Το ύψος σε αξία των εξόδων τελωνισμού του εμπορεύματος εξαρτάται από το μέγεθος και είδος παρέμβασης του κράτους στη ροή διακίνησής του, είτε προς εισαγωγή, είτε προς εξαγωγή, είτε προς μεταφόρτωση. Η Ευρωπαϊκή 'Ενωση δούλεψε και δουλεύει σε βάθος τις τελωνειακές διατυπώσεις και τα τελωνειακά καθεστώτα, έχει δε δώσει μέχρι σήμερα σοβαρά δείγματα τέτοιας προσπάθειας μέσα από τους δημοσιευόμενους κανονισμούς της και του πρόσφατου κοινοτικού τελωνειακού κώδικα (καν. 2913/12-10-92).

Πιστεύεται ότι πέτυχε να συνδυάσει τις αντικρουόμενες θεωρίες των κρατών/ μελών της, που ήθελαν άλλοτε τα Τελωνεία με φιλελεύθερες αρχές (Γερμανία, Ολλανδία), άλλοτε με γραφειοκρατικές παρεμβάσεις στο διεθνές εμπόριο (Ελλάδα, Ισπανία) και να δώσει κανονισμούς και όρους στα μέλη της, αυστηρούς αλλά ευέλικτους στο διακοινοτικό εξωτερικό εμπόριο.

Οι τελωνειακοί θεσμοί σήμερα βρίσκονται στο κατώτερο δυνατό σημείο ίσως, από της ιδρύσεως τους, στον ευρωπαϊκό κοινοτικό χώρο.

Από όποια πλευρά και αν εξετασθούν, γνώσεις, αποτελεσματικότητα εφαρμογής, διοικητική δομή, εξυπηρέτηση στόχων του δημοσίου συμφέροντος, υπάρχει μια αδράνεια/ απάθεια που μάλλον βλάπτει παρά ωφελεί. Η ενιαία εσωτερική αγορά προξένησε μεγάλα τραύματα στον κορμό της συνείδησης αυτών που εξυπηρετούν την τελωνειακή οικονομική (τελωνειακούς, εκτελωνιστές, μεταφορείς, διεθνείς εμπόρους).

Τα έξοδα εκτελωνισμού του εμπορεύματος αναλαμβάνονται από το ενδιαφερόμενο μέλος στη χώρα όπου θα γίνει ο εκτελωνισμός. Ο εξαγωγέας αναλαμβάνει να πληρώσει τα έξοδα τελωνισμού κατά την εξαγωγή και ο εισαγωγέας αναλαμβάνει να πληρώσει τα έξοδα του τελωνείου στον τόπο προορισμού. Όμως πολλές φορές τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Πολλοί όροι των διεθνών Εμπορικών Κανόνων ΙΝCΟΤΕRΜS 1990 δίδουν διαφορετικές οδηγίες.

Παρακάτω θα επιχειρήσουμε να αναλύσουμε τους όρους αγοραπωλησίας των διεθνών εμπορικών κανόνων (ΙNCΟΤERΜS 1990) των εμπορευμάτων προσδιορίζοντας την υποχρέωση επιβάρυνσης των εξόδων διεκπεραίωσης κάθε τελωνειακού καθεστώτος (έξοδα εκτελωνισμού) στα συμβαλλόμενα μέρη.


9.1.2. Εκ του εργοστασίου ΕΧ WORKS (EXW)


Ο πωλητής έχει εκπληρώσει την υποχρέωσή του προς τον αγοραστή όταν έχει θέσει τα συμφωνηθέντα εμπορεύματα στις εγκαταστάσεις του. Ο αγοραστής οφείλει να διεκπεραιώσει όλες τις τελωνειακές διατυπώσεις για την εξαγωγή αλλά και την εισαγωγή του εμπορεύματος. Αυτή η υποχρέωση τον αναγκάζει να γνωρίζει τις διάφορες απαγορεύσεις και περιορισμούς που μπορεί να υπάρχουν στον τόπο αποστολής. Σημαντικό πρόβλημα που βοηθά στη λύση του τόσο ο πωλητής όσο και ο μεταφορέας εκτελωνιστής που αναλαμβάνει. Πέραν αυτών οφείλει να πληρώσει όλους τους δασμούς, φόρους και λοιπές επιβαρύνσεις που οφείλονται κατά την εξαγωγή και εισαγωγή των εμπορευμάτων.


9.1.3 Ελεύθερο στον Μεταφορέα ... κατονομάζεται ο τόπος FREE CARRIER (FCA)


Ο πωλητής υποχρεούται να παραδώσει τα εμπορεύματα εκτελωνισμένα για εξαγωγή στον μεταφορέα που θα υποδειχθεί από τον αγοραστή στον κατονομαζόμενο τόπο ή σημείο. Οι τελωνειακές διατυπώσεις της εξαγωγής των εμπορευμάτων όπως και ή πληρωμή τυχόν δασμών και φόρων πληρώνονται επίσης από τον εξαγωγέα.

9.1.4. Ελεύθερο κατά μήκος του πλοίου ... κατονομάζεται το λιμάνι φόρτωσης FREEALONGSIDE SHIP (FAS)


Ο πωλητής οφείλει να παραδώσει τα εμπορεύματα τοποθετημένα κατά μήκος του πλοίου, στην αποβάθρα ή στην φορτηγίδα στο κατονομαζόμενο λιμάνι φόρτωσης. Περιορίζεται στην παροχή βοήθειας μόνο στις διατυπώσεις εξαγωγής, χωρίς να υποβάλλεται σε κανενός είδους δαπάνη.
Ο αγοραστής υποχρεούται στην πληρωμή των εξόδων τελωνισμού όπως και στους δασμούς και λοιπούς φόρους τόσο στον τόπο εξαγωγής όσο και στον τόπο εισαγωγής. Αν χρειάζεται μεταφόρτωση κατά την διάρκεια διακίνησης του φορτίου τα τυχόν έξοδα πληρώνονται από τον αγοραστή.


9.1.5. Ελεύθερο επάνω στο πλοίο... κατονομάζεται το λιμάνι φόρτωσης FREE ΟΝ BOARD (FOB)


Ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να εκτελωνίσει τα εμπορεύματα προς εξαγωγή .
'Ετσι τα έξοδα των τελωνειακών διατυπώσεων όπως και οι πιθανοί δασμοί και φόροι κατά την εξαγωγή των εμπορευμάτων επιβαρύνουν τον εξαγωγέα.

Ο εισαγωγέας αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλες τις τελωνειακές διατυπώσεις στην εισαγωγή των εμπορευμάτων στον τόπο προορισμού, όπως και κάθε δασμό και φόρο που θα επιβαρυνθεί. Τα έξοδα διαμετακόμισης μέσω άλλης χώρας, αν τυχόν χρειασθεί, επιβαρύνουν τον αγοραστή.


9.1.6. Αξία και ναύλος... κατονομαζόμενο λιμάνι προορισμού COST AND FREIGHT (CFR)


Αυτός ο όρος δεν έχει καμμιά δυσκολία για την εφαρμογή του σχετικά με τα έξοδα, τους δασμούς και τους φόρους κατά τον τελωνισμό των εμπορευμάτων. Ο πωλητής και ο αγοραστής αντίστοιχα πληρώνουν ο κάθε ένας τα έξοδα που θα δημιουργηθούν αντίστοιχα στον τόπο τους. Ο αγοραστής επιπλέον επιβαρύνεται με τυχόν έξοδα μεταφόρτωσης.

9.1.7. Αξία Ασφάλεια και Ναύλος... κατονομάζεται ο τόπος προορισμού COST INSURANCE ANDFREIGHT (CIF)


Ισχύει ότι αναγράφεται στην παράγραφο 9.1.6.


9.1.8. Μεταφορά πληρωμένη μέχρι... κατονομάζεται ο τόπος προορισμού CARRIAGE PAID ΤΟ (CPT)


Ισχύει ότι αναγράφεται στην παράγραφο 9.1.6.

9.1.9. Μεταφορά και ασφάλεια πληρωμένη μέχρι... κατονομάζεται ο τόπος προορισμούCARRIAGE AND INSURANCE PAID ΤΟ (CIP)


Ισχύει ότι αναγράφεται στην παράγραφο 9.1.6.


9.1.10. Παραδοτέο στα σύνορα... κατονομάζεται ο τόπος DELlVERED ΑΤ FRONTIER (DAF)


Ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να διεκπεραιώσει όλες τις τελωνειακές διατυπώσεις για την εξαγωγή των εμπορευμάτων μέχρι τα κατονομαζόμενα σύνορα, ακόμα και όπου απαιτείται διαμετακόμιση προ της παράδοσης των εμπορευμάτων. Οφείλει την πληρωμή των δασμών και λοιπών φόρων που επιβαρύνουν τα εμπορεύματα κατά την εξαγωγή.

Ο αγοραστής πληρώνει στον τόπο του τις τελωνειακές διατυπώσεις, τους δασμούς και λοιπούς φόρους που επιβαρύνουν τα εισαγόμενα εμπορεύματα αλλά και κάθε έξοδο στις τελωνειακές διατυπώσεις από τον τόπο/σύνορα που συμφωνήθηκε να παραδοθούν τα εμπορεύματα.

Ο αγοραστής υποχρεούται να πληρώσει όλους τους δασμούς και φόρους που επιβαρύνουν τα εμπορεύματα, καθώς και τα έξοδα μεταφοράς για τη διεκπεραίωση των τελωνειακών διατυπώσεων στον τόπο παραλαβής κατά την εισαγωγή των.
'Οταν απαιτείται διαμετακόμιση μέσω μιας άλλης χώρας τα έξοδα γενικά πληρώνονται από τον αγοραστή.

9.1.11 Παραδοτέο εκ του πλοίου... κατονομάζεται το λιμάνι προορισμού DELlVERED EX SHIP(DES)


Ο πωλητής υποχρεούται να πληρώσει όλα τα έξοδα των τελωνειακών διατυπώσεων κατά την εξαγωγή, καθώς επίσης τους δασμούς και λοιπούς φόρους που οφείλονται στην εξαγωγή των εμπορευμάτων. Αν απαιτείται και μεταφόρτωση μέσω άλλης χώρας πριν τη παράδοσή τους τα έξοδα ανήκουν στον πωλητή.

Ο αγοραστής οφείλει να πληρώσει τους δασμούς και λοιπούς φόρους της χώρας εισαγωγής που επιβαρύνουν αυτά τα εμπορεύματα, καθώς επίσης και τα έξοδα διεκπεραίωσης για τις τελωνειακές διατυπώσεις.

9.1.12. Παραδοτέο εκ της προκυμαίας... κατονομάζεται το λιμάνι προορισμού DELlVERED ΕΧQUAY (DEQ)


Ο πωλητής είναι υποχρεωμένος να πληρώσει όλα τα έξοδα των τελωνειακών διατυπώσεων, όπως τους δασμούς και λοιπούς φόρους που επιβαρύνουν τα εμπορεύματα κατά την εξαγωγή και εισαγωγή ή διαμετακόμιση, αν παρουσιασθεί ανάγκη για την τελευταία.

9.1.13. Παραδοτέο δασμός απλήρωτος... κατονομάζεται ο τόπος προορισμού. DELlVERED DUTYUΝΡΑΙD (DDU)


Ισχύει ότι αναγράφεται στην παράγραφο 9.1.11.

9.1.14. Παραδοτέο δασμός πληρωμένος... κατονομάζεται ο τόπος προορισμού DELlVEREDDUTY ΡΑΙD (DDΡ)


Ισχύει ότι αναγράφεται στηνπαράγραφο9.1.12.


Πρέπει να επισημανθεί ότι οι δύο τελευταίοι όροι των ΙΝCΟΤΕRΜS, για τον τρόπο πληρωμής της διεθνούς συναλλαγής εμφανίζουν το στοιχείο του τελωνείου με τον όρο "δασμός" (DUΤΥ), δείγμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν τα τελωνειακά σύνορα και το περασμά τους. Τέτοιες τεχνικές δείχνουν την προσπάθεια για παρουσίαση πακέτου προσφοράς, που περιλαμβάνει την αξία του εμπορεύματος αλλά και κάθε μορφή υπηρεσίας στην διακίνηση του εμπορεύματος.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου