Τετάρτη 23 Απριλίου 2014

Οι αρχές για την κατάταξη των εμπορευμάτων στη δασμολογική κλάση 23 Απριλίου 2014


Οι αρχές για την κατάταξη των εμπορευμάτων στη δασμολογική κλάση 23 Απριλίου 2014




ΣΕΙΡΑ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ
Γιώργος Γιωγγαράς
ΠΡΟΛΟΓΟΣ
ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ
Οδηγίες χρήσεως
Νομοθεσία Ενωμένης Ευρώπης Καν ΕΟΚ/2658/87
Οδηγίες χρήσεως δασμολογίου
Προκαταρκτικές διατάξεις, Δομή και περιεχόμενο του Taric
Κωδικοί, συντομογραφίες, παραπομπές
Οδηγίες δασμών, ποσοστώσεων, γεωργικών εισφορών
Για τη συμπλήρωση της διασάφησης
Για το διάβασμα του Δασμολογίου


Μάιος 2001
Σελ 107


Σχόλιο:  Το απόγευμα ερχόταν γρήγορα. Μια ομάδα από εκτελωνιστές καθόταν στην πλατεία Κοραή και σχολίαζε την καθημερινότητα. Ήταν οι ημέρες που .είχαν ξεκινήσει Σεμινάρια για τις εξετάσεις των υποψηφίων Εκτελωνιστών του 2008. Σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι ήταν παιδιά ή συγγενείς των εν ενεργεία εκτελωνιστών. Ο διαγωνισμός ήταν καθυστερημένος για είκοσι πέντε και πλέον χρόνια. Η αγωνία των πατεράδων  ήταν διάχυτη στην ατμόσφαιρα.

Στην παρέα των εκτελωνιστών είχε ανάψει για καλά η συζήτηση.
-Καλώς τον Χρήστο
-Γιώργο, μένω έκπληκτος από αυτά που τους κάνεις στο Σεμινάριο.
-Δηλαδή Χρήστο;
-Που τα βρήκες μωρέ;
-Ποια εννοείς Χρήστο;
-Αυτούς τους έξη κανόνες για την κατάταξη των εμπορευμάτων ….. Μπράβο σου …ψάχνεις …….
-Είναι θέμα αρχείου και ταξινόμησης Χρήστο. Το επάγγελμα θέλει γνώσεις και …….Σχολή. 
-Ζεις ακόμα το όνειρο !!
- Θυμάμαι μια φορά στον στρογγυλό κισσέ του ΒΖ Τελωνείου, περίμενα στο Συνάλλαγμα. Είχα ρίξει μια διασάφηση ……… δίπλα μου ήταν δύο διευθυντές του Τελωνείου. Είχαν να βρεθούν χρόνια και αναπολούσαν  …  «Θυμάσαι μωρέ που γυρνάγαμε τις βιτρίνες και κάνανε ασκήσεις κατάταξης προϊόντων στη δασμολογική κλάση; Θυμάσαι τους κανόνες; Θυμάσαι την σπουδαία Σχολή –Σεμινάριο που περάσαμε και τις γνώσεις που πήραμε. Αυτές μας ακολούθησαν σε όλη την υπηρεσιακή μας καριέρα ……»
- Δεν άκουσα περισσότερα, είχα καταλάβει …………
Γενικοί κανόνες

Α. Γενικοί κανόνες για την ερμηνεία της ονοματολογίας

Η κατάταξη των εμπορευμάτων στην ονοματολογία πραγματοποιείται σύμφωνα με τις παρακάτω αρχές

1. Το κείμενο των τίτλων των τμημάτων των κεφαλαίων ή των υποκεφαλαίων θεωρείται ότι έχει, μόνο ενδεικτική αξία, δεδομένου ότι η κατάταξη καθορίζεται νόμιμα σύμφωνα με το κείμενο των κλάσεων και των σημειώσεων των τμημάτων ή των κεφαλαίων και σύμφωνα με τους παρακάτω κανόνες, εφόσον αυτοί δεν είναι αντίθετοι προς το κείμενο των εν λόγω κλάσεων και σημειώσεων.

2. α) Κάθε αναφορά σ ένα είδος μέσα σε ορισμένη κλάση καλύπτει το είδος αυτό, έστω και αν δεν είναι πλήρες ή τελειωμένο, με την προϋπόθεση ότι στην κατάσταση που παρουσιάζεται, εμφανίζει τα ουσιώδη χαρακτηριστικά του πλήρους ή του τελειωμένου είδους. Καλύπτει επίσης το πλήρες ή τελειωμένο είδος ή αυτό που θεωρείται σαν τέτοιο, βάσει των προηγουμένων διατάξεων, στην περίπτωση που αυτό παρουσιάζεται ασυναρμολόγητο ή αποσυναρμολογημένο.

β) Κάθε αναφορά σε μια ύλη μέσα σε ορισμένη κλάση καλύπτει την ύλη αυτή, είτε σε αμιγή κατάσταση είτε αναμεμειγμένη ή και συνδυασμένη με άλλες ύλες. Επίσης, κάθε αναφορά σε τεχνουργήματα από ορισμένη ύλη καλύπτει τα τεχνουργήματα που αποτελούνται εξ ολοκλήρου ή μερικώς από την ύλη αυτή. Η κατάταξη των αναμειγμένων αυτών προϊόντων ή των συνθέτων αυτών ειδών γίνεται σύμφωνα με τις αρχές που αναφέρονται στον κανόνα 3.

3. Όταν εμπορεύματα πρέπει, εκ πρώτης όψεως, να καταταγούν σε δύο ή περισσότεροι κλάσεις, σ' εφαρμογή του κανόνα 2 β), ή σε κάθε άλλη περίπτωση, η κατάταξη γίνεται σύμφωνα με τα παρακάτω:

α) η περισσότερο εξειδικευμένη κλάση πρέπει να έχει προτεραιότητα έναντι των κλάσεων με γενικότερο περιεχόμενο. Εντούτοις, όταν δύο ή περισσότερες κλάσεις καλύπτουν κάθε μία ένα μόνο τμήμα των υλών που αποτελούν ένα αναμειγμένο προϊόν ή ένα σύνθετο είδος η ένα μόνο τμήμα των ειδών, στην περίπτωση εμπορευμάτων που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα , για τη λιανική πώληση, αυτές οι κλάσεις πρέπει να θεωρούνται. σε σχέση με αυτό το προϊόν ή αυτό το είδος, ως εξίσου εξ ειδικευμένες, έστω και αν μία από αυτές δίνει, μια περισσότερο ακριβή ή περισσότερο πλήρη περιγραφή,

β) τα αναμειγμένα προϊόντα. τα τεχνουργήματα και τα είδη που αποτελούνται από διάφορες ύλες ή προκύπτουν από τη συναρμολόγηση διαφόρων αντικειμένων, καθώς και τα εμπορεύματα που παρουσιάζονται σε σύνολα συσκευασμένα για τη λιανική πώληση, στα οποία η κατάταξη δεν μπορεί να γίνει με εφαρμογή του κανόνα 3 α ), κατατάσσονται σύμφωνα με την ύλη ή το είδος που δίνει σ' αυτά τον ουσιώδη τους χαρακτήρα, όταν είναι δυνατός  αυτός ο καθορισμός,

γ) στις περιπτώσεις που η κατάταξη του εμπορεύματος δεν μπορεί να γiνει σύμφωνα με τον κανόνα 3 α) ή 3 β), τότε αυτό κατατάσσεται στην τελευταία κατά σειρά αρίθμησης κλάση μεταξύ των κλάσεων που  μπορούν έγκυρα να ληφθούν υπόψη.

4. Τα εμπορεύματα που η κατάταξη τους δεν μπορεί να γίνει με βάση τους παραπάνω αναφερόμενους κανόνες, κατατάσσονται στην κλάση που αναφέρεται στα περισσότερο ανάλογα είδη.

5. Εκτός από τις παραπάνω διατάξεις, στα παρακάτω αναφερόμενα εμπορεύματα εφαρμόζονται και οι ακόλουθοι κανόνες:

α) οι θήκες για φωτογραφικές μηχανές, μουσικά όργανα, όπλα, όργανα σχεδίασης, τα κουτιά και τα παρόμοια είδη συσκευασίας που έχουν ειδικά διευθετηθεί για να δέχονται ένα καθορισμένο είδος ή ένα σύνολο, που προορίζονται για παρατεταμένη χρήση και παρουσιάζονται με τα είδη για τα οποία προορίζονται, κατατάσσονται, με τα είδη αυτά εφόσον είναι του τύπου που κανονικά πουλιέται με αυτά. Εντούτοις. ο κανόνας αυτός δεν εφαρμόζεται στα είδη συσκευασίας τα οποία προσδίδουν στο σύνολο τον ουσιώδη του χαρακτήρα.

β) με την επιφύλαξη των διατάξεων του παραπάνω κανόνα 5 α ), οι συσκευασίες [1] που περιέχουν εμπορεύματα κατατάσσονται με τα εμπορεύματα αυτά, όταν είναι του τύπου που χρησιμοποιείται κανονικά για το είδος των εμπορευμάτων αυτών.

Εντούτοις, η διάταξη αυτή δεν είναι υποχρεωτική όταν οι συσκευασίες είναι φανερό ότι είναι κατάλληλες να χρησιμοποιούνται κατά επαναλαμβανόμενο τρόπο.

6. Η κατάταξη των εμπορευμάτων στις διακρίσεις μιας και της αυτής κλάσης καθορίζεται νόμιμα σύμφωνα με το κείμενο των διακρίσεων αυτών και των σημειώσεων των διακρίσεων, καθώς και αναλογικά (mutatis mutandis), σύμφωνα με τους παραπάνω κανόνες, δεδομένου ότι μπορούν να συγκριθούν μόνον οι διακρίσεις του αυτού επιπέδου. Εκτός αντιθέτων διατάξεων, για τους σκοπούς του κανόνα αυτού εφαρμόζονται επίσης οι σημειώσεις των τμημάτων και των κεφαλαίων.



[1]  Με τον όρο “συσκευασία» εννοούνται τα εσωτερικά και εξωτερικά δοχεία. περιβλήματα. περι τυλίγματα και υποθέματα, εκτός από τις μηχανικές  κατασκευές που διευκολύνουν τη μεταφορά -ιδίως τα εμπορευματοκι6ώτια (containers)-, τους μουσαμάδες, τα εξαρτήματα προστασίας των εμπορευμάτων κατά τη μεταφορά και το υλικό μεταφοράς που έχει βοηθητικό χαρακτήρα. Ο όρος αυτός  δεν καλύπτει τις θήκες, κουτιά και παρόμοια είδη συσκευασία, που αναφέρονται στο Γενικό κανόνα 5 α).

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου