Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Τελωνισμός Εμπορευμάτων. Καθήκοντα Ελεγκτή Φυσικού Ελέγχου Εμπορευμάτων Μάθημα (4) 17 Απριλίου 2014


Τελωνισμός Εμπορευμάτων. Καθήκοντα Ελεγκτή Φυσικού Ελέγχου Εμπορευμάτων (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 231/2007, Άρθρο 90 - Κανονισμός αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των Τελωνειακών Υπαλλήλων και της λειτουργίας των Περιφερειακών Τελωνειακών Αρχών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών. ΦΕΚ 265/Α/26.11.2007) Μάθημα (4)  17 Απριλίου 2014

Σχόλιο: Η κορυφαία πράξη σε έναν εκτελωνισμό είναι ο φυσικός έλεγχος και κατά συνέπεια ο προσδιορισμός της δασμολογικής κλάσης. Δασμολογική κλάση σημαίνει όχι μόνο φόρους αλλά και απαγορεύσεις και περιορισμοί και προσαρμογές. Ένας Πιστοποιημένος Εκτελωνιστής που σέβεται το επάγγελμά του πρέπει να ξέρει:

Τι ζητάει το Τελωνείο από τον συναλλασσόμενο……

Βέβαια ο Εκτελωνιστής γνωρίζει τι ζητάει ο πελάτης(βιομήχανος, έμπορος διεθνούς εμπορίου). Συνδυάζει λοιπόν τις δύο «απαιτήσεις», και προχωρά στην εκτέλεση. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετεί το απόσπασμα που παραθέτουμε από το βιβλίο «Οργάνωση Θέσεων Τελωνείων»


ΣΕΙΡΑ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΟΥ ΔΑΣΜΟΛΟΓΙΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΩΓΓΑΡΑΣ

ΟΡΓΑΝΩΣΗ
ΘΕΣΕΩΝ
ΤΕΛΩΝΕΙΩΝ
Κανονισμός αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των Τελωνειακών Υπαλλήλων και της λειτουργίας των Περιφερειακών Τελωνειακών Αρχών του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών (ΠΡΟΕΔΡΙΚΟ ΔΙΑΤΑΓΜΑ 231/2007)


BOOKSTARS – ΓΙΩΓΓΑΡΑΣ
Βιβλίο σελ 145


    Ο ελεγκτής, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις και εκτιμώντας τις τυχόν πληροφορίες αλλά και την κατάσταση του εμπορεύματος, ενεργεί ολικό (καθολικό) ή μερικό (δειγματοληπτικό) έλεγχο στα εμπορεύματα που έχουν επιλεγεί από τον Προϊστάμενο του Τμήματος για φυσικό έλεγχο εντός ή εκτός του Τελωνειακού χώρου, προκειμένου να εξακριβώσει και επαληθεύσει την ορθή δασμολογική κατάταξη και να προβεί στην ακριβή βεβαίωση των δασμοφορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων.

Ειδικότερα:

    Α. Κατά τη θέση των εμπορευμάτων σε τελωνειακό καθεστώς ή τελωνειακό προορισμό

     1. Ελέγχει την ταυτότητα των σημείων και αριθμών των εμπορευμάτων με τα αναγραφόμενα στο παραστατικό και τη σχετική διατακτική του πλοιάρχου ή του πράκτορα, ως και κάθε άλλου φορτωτικού ή συνοδευτικού εγγράφου.

    2. Ελέγχει την εξωτερική συσκευασία, προκειμένου να διαπιστώσει ότι δεν φέρει ίχνη παραβίασης. Σε αντίθετη περίπτωση, εφόσον δεν έχει συνταχθεί κατά την εισαγωγή των ειδών στην αποθήκη πρωτόκολλο παραβίασης, συντάσσει και υπογράφει μαζί με τον Προϊστάμενο του Τμήματος σχετική πράξη επί του παραστατικού, υποβάλλει δε συγχρόνως στον Προϊστάμενο του Τελωνείου ή στον αρμόδιο Προϊστάμενο Υποδιεύθυνσης ειδική αναφορά. Στις ίδιες ενέργειες προβαίνει και στις περιπτώσεις διαπίστωσης ελλείμματος (ή προκύπτουσας διαφοράς), έστω και αν δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης της εξωτερικής συσκευασίας.

    3. Εξετάζει το εμπόρευμα, με βάση τα χαρακτηριστικά του στοιχεία, τα στοιχεία του τιμολογίου, του κιβωτολογίου, των τεχνικών προδιαγραφών και κάθε σχετικού εγγράφου που πρέπει να συνοδεύει το εμπόρευμα. Όταν η δασμολογική κατάταξη εξαρτάται από την ύλη του εμπορεύματος, λαμβάνει αυτοπροσώπως αντιπροσωπευτικά δείγματα από όλα τα πατρόν του τιμολογίου και μεριμνά για την αποστολή τους στο Χημείο ή σε άλλη εργαστηριακή μονάδα από υπάλληλο του Τελωνείου, διασφαλίζοντας με κάθε τρόπο και μέσο την ταυτότητά τους (όπως σφράγιση, σήμανση).

    4. Ζητά τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις, αν για την εξέταση του εμπορεύματος απαιτούνται ειδικές γνώσεις.

    5. Ελέγχει και προσδιορίζει το μικτό και καθαρό βάρος του εμπορεύματος και προβαίνει, όπου απαιτείται, σε καταμέτρηση αυτού.

    6. Ελέγχει, σε περιπτώσεις άμεσης παράδοσης εμπορευμάτων, το αλύμαντο των σφραγίδων σε συνάρτηση με τις αναγραφόμενες ενδείξεις στα συνοδευτικά έγγραφα (όπως TIR, ATA) και βεβαιώνει αυτό επί των ανωτέρω εγγράφων. Σε περίπτωσης διάρρηξης των σφραγίδων ενεργεί σύμφωνα με τα αναγραφόμενα στην ανωτέρω παράγραφο 2.

    7. Προβαίνει ο ίδιος στη σφράγιση, αμέσως μετά την επαλήθευση κάθε μεταφορικού μέσου ή εμπορεύματος που εξάγεται ή διαμετακομίζεται.

     Β. Μετά το πέρας των ανωτέρω ελέγχων επαλήθευσης του εμπορεύματος:

     1. Ελέγχει την τήρηση των απαγορεύσεων, περιορισμών, καθώς επίσης και την ύπαρξη των απαιτουμένων, κατά περίπτωση αδειών, εγκρίσεων, βεβαιώσεων, πιστοποιητικών χημικού, υγειονομικού ή οιουδήποτε άλλου ελέγχου, κατά τη θέση του εμπορεύματος σε οποιοδήποτε τελωνειακό καθεστώς ή τελωνειακό προορισμό.

    2. Εφαρμόζει τα καθήκοντα που περιγράφονται στην παρ. Α 7 του Προϊσταμένου του Τμήματος Τελωνισμού (άρθρο 89), σχετικά με την αποδοχή ή τον προσδιορισμό της αξίας των εμπορευμάτων.

    3. Εφαρμόζει τα καθήκοντα που περιγράφονται στην παρ. Α 8 του Προϊσταμένου του Τμήματος Τελωνισμού (άρθρο 89), σχετικά με την καταγωγή των εμπορευμάτων.

    4. Προσδιορίζει, όπου απαιτείται, το ποσό της παρακαταθήκης ή άλλης εγγύησης για δασμούς και λοιπούς φόρους, υπογράφοντας τη σχετική εντολή σύστασης και μεριμνά για την καταχώρησή της στο Ο.Π.Σ.Τ. από το αρμόδιο Τμήμα.

    5. Συντάσσει, σε περίπτωση αμφισβήτησης σχετική πράξη επί του παραστατικού, στην οποία αναφέρονται οι διιστάμενες απόψεις πλήρως αιτιολογημένες.

    6. Ενημερώνει άμεσα τον Προϊστάμενο του Τμήματος Τελωνισμού σε περιπτώσεις διαπιστουμένων παραβάσεων ή παρατυπιών, για περαιτέρω ενέργειες.

    7. Βεβαιώνει επί του παραστατικού τυχόν οφειλόμενη ποινή ανακριβούς δήλωσης ή κάθε άλλη διοικητική ποινή, ενημερώνοντας σχετικά τον Προϊστάμενο του Τμήματος και μεριμνά για την καταχώρησή της στο Ο.Π.Σ.Τ.

    8. Σε περίπτωση ασυμφωνίας στοιχείων που συνεπάγεται ακύρωση ή αντικατάσταση ή έκδοση BIS ενημερώνει τον Προϊστάμενο του Τμήματος και ενεργεί σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο Α 18 του άρθρου 89 (Προϊστάμενος Τμήματος Τελωνισμού).

    9. Ολοκληρώνει την επαληθευτική του πράξη επί του παραστατικού, για το οποίο εγέρθηκε αμφισβήτηση, σύμφωνα με την εκδοθείσα σχετική απόφαση, καθώς και την τακτοποίηση της συσταθείσας παρακαταθήκης.

    10. Συντάσσει τα Ε.Δ.Ε. άνευ στατιστικής, όπου απαιτείται.

    11. Ενημερώνει τον Προϊστάμενο του Τμήματος και το αρμόδιο Γραφείο του Τμήματος Πληροφοριών, Παραποιημένων και Δίωξης, στο οποίο και προωθεί τη σχετική διασάφηση, επί προϊόντων που θεωρούνται ύποπτα παραβίασης δικαιώματος διανοητικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τις κείμενες εθνικές και κοινοτικές διατάξεις, συντάσσοντας επ\' αυτής πράξη αναστολής χορήγησης της αδείας παραλαβής των εμπορευμάτων, καθώς και πράξη δέσμευσης αυτών την οποία και υπογράφει.

    12. Επαληθεύει το σωστό προσδιορισμό του ποσοστού τόσο της δασμολογικής επιβάρυνσης, σύμφωνα με το δασμολόγιο και σε συνάρτηση με την τυχόν εφαρμογή προτιμησιακών δασμών, αφού ληφθούν υπόψη τα σχετικά πιστοποιητικά καταγωγής και κυκλοφορίας, όσο και της φορολογικής επιβάρυνσης, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις. Στη συνέχεια προβαίνει στη βεβαίωση των δασμοφορολογικών και τυχόν άλλων επιβαρύνσεων, λαμβάνοντας υπόψη τις τυχόν πράξεις ατελούς παράδοσης των εμπορευμάτων εκ δασμών, φόρων, τελών και λοιπών επιβαρύνσεων ή αναστολής είσπραξης αυτών.

    13. Καταχωρεί κάθε είδος συμπληρωματικής χρέωσης, αφού συντάξει τις σχετικές πράξεις και προσαρτήσει το αντίστοιχο λογιστικό σημείωμα.

    14. Προβαίνει στην ορθή συμπλήρωση του παραστατικού (πεδία αρμοδιότητάς του) και ελέγχει οποιοδήποτε έγγραφο ή δικαιολογητικό επισυνάπτεται σ\' αυτό.

    15. Συντάσσει πράξη προσάρτησης των δικαιολογητικών στο παραστατικό, προβαίνοντας στην «εξόφλησή» τους με αναγραφή σ\' αυτά του αριθμού του παραστατικού και της ημερομηνίας τελωνισμού, θέτοντας σε κάθε πράξη με ευκρίνεια την υπογραφή και την ατομική του σφραγίδα.

    16. Υπογράφει τα πιστοποιητικά Τ2L και Τ5, που εκδίδονται από το Τελωνείο, κατά την εξαγωγή εμπορευμάτων. Επίσης συμπληρώνει και υπογράφει στο οικείο πεδίο τα πιστοποιητικά Τ5 κατά την αποστολή εμπορευμάτων από άλλα Κράτη Μέλη της Ε.Ε., σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία, τα οποία προωθεί στα αρμόδια Γραφεία, για περαιτέρω ενέργειες.

    17. Συντάσσει το πρακτικό φυσικού ελέγχου, σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες, επισυνάπτοντας αυτό στο παραστατικό. Καταχωρεί το αποτέλεσμα του ελέγχου στο Ο.Π.Σ.Τ., αναγράφοντας τον αύξοντα αριθμό αποτελέσματος επί του αντίστοιχου πρακτικού.

    18. Τηρεί πλήρες και ενημερωμένο προσωπικό αρχείο εγκυκλίων διαταγών, διατάξεων και αποφάσεων δικαστηρίων (νομολογίας), καθώς και αποφάσεις επί αμφισβητήσεων των σχετικών επιτροπών, τις οποίες παραλαμβάνει από το αρμόδιο Γραφείο του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης.

    19. Συμμετέχει, εφόσον ορισθεί, σε επιτροπές για την αναγνώριση χώρων ως φορολογικών αποθηκών ή αποθηκών αποταμίευσης ή άλλης προβλεπόμενης ιδιότητας, καθώς και για τον έλεγχο των λογιστικών στοιχείων και των εμπορευμάτων που βρίσκονται εντός των αποθηκών αυτών, υπογράφοντας και τη σχετική έκθεση.

    20. Ασκεί τις αρμοδιότητες του υπευθύνου Γραφείου Απαγορεύσεων και Περιορισμών του Τμήματος Δασμολογικών Διαδικασιών, σε περίπτωση που δεν προβλέπεται ή δεν λειτουργεί τέτοιο Γραφείο.



    Γ. Μετά το πέρας όλων των ανωτέρω ελέγχων και εφόσον έχει πρόσβαση σε μηχανογραφημένη θέση, δύναται συμπληρωματικά:

    1. Να ανακτά με βάση τον αριθμό καταχώρησης τη σχετική εγγραφή, να επαληθεύει τα στοιχεία του παραστατικού που έχουν σχέση με την ορθή χρέωση των επιβαρύνσεων και να ελέγχει αν υπάρχουν μέτρα, περιορισμοί ή απαγορεύσεις.

    2. Να λαμβάνει πληροφορίες σχετικά με την αξία του εμπορεύματος, όπου υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες.

    3. Να επιβεβαιώνει το ποσό τυχόν εγγύησης, εφόσον προσδιορίζεται μέσω του Ο.Π.Σ.Τ.

    Δ. Επί θεμάτων Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, πέραν των ανωτέρω, ασκεί και τα παρακάτω καθήκοντα:

    α) ως προς τη φορολογία ενεργειακών προϊόντων, ηλεκτρικής ενέργειας και ισοπροπυλικής αλκοόλης

    1. Επιλαμβάνεται της παρακολούθησης και πίστωσης των εγκρίσεων για εξαγωγές πετρελαιοειδών προϊόντων.

    2. Προβαίνει σε έλεγχο δικαιολογητικών των βυτιοφόρων οχημάτων εξαγωγικής διαδικασίας.

    3. Προβαίνει σε προμέτρηση  επιμέτρηση δεξαμενών και συνυπογράφει τα σχετικά πρωτόκολλα.

    4. Επιλαμβάνεται του ελέγχου μετρητών αντλιών, της επίβλεψης των γενομένων σφραγίσεων, καθώς και του ελέγχου ογκομετρητών καυσίμων.

    5. Επιλαμβάνεται του ελέγχου εισόδου  εξόδου διαφόρων υλικών και λοιπών αντικειμένων, εργαλείων και λοιπών άχρηστων υλικών.

    6. Προβαίνει σε καταμέτρηση αποθεμάτων καυσίμων στο τέλος κάθε μήνα.

    7. Επιλαμβάνεται του ελέγχου και της δειγματοληψίας:
• των κατασχεμένων από τις διωκτικές Υπηρεσίες Ενεργειακών Προϊόντων
• των προς καταστροφή κατάλοιπων ερμάτων και των χρησιμοποιουμένων καταλυτών οχημάτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας
• των προϊόντων επαναδιύλισης καθώς και της χρέωσης Φ.Π.Α. επί του κόστους επαναδιύλισης. Όλα τα αναφερόμενα στην παράγραφο αυτή παραλαμβάνονται από τα Ελληνικά Πετρέλαια (ΕΛ.ΠΕ).

    8. Προβαίνει κατά την είσοδο της ισοπροπυλικής αλκοόλης στην πλήρη επαλήθευση της δηλουμένης ποσότητας. Ενεργεί κατ\' αναλογία και σε περίπτωση μεταφοράς αυτής από φορολογική αποθήκη σε άλλη του εσωτερικού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

    β) Ως προς την φορολογία της αιθυλικής αλκοόλης:

    1. Ελέγχει την ύπαρξη σχετικής πράξης στη Δ.Ε.Φ.Κ. στις περιπτώσεις απαλλαγής ή αναστολής είσπραξης του Ε.Φ.Κ., καθώς και αναστολής είσπραξης του Φ.Π.Α., όπου προβλέπεται, από τα αρμόδια Γραφεία.

    2. Παραλαμβάνει από τους ενδιαφερόμενους την κατάσταση συμψηφισμού Φ.Π.Α. μαζί με τα πρωτότυπα τιμολόγια και προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:
• ελέγχει αν ο ενδιαφερόμενος δικαιούται συμψηφισμό (έκπτωση) Φ.Π.Α.
• ελέγχει αν τα προσκομιζόμενα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες που μπορούν να συμψηφιστούν
• ακυρώνει κάθε αποδεικτικό δαπανών συντάσσοντας επ\' αυτού σχετική πράξη, με χρήση ειδικής προς τούτο σφραγίδας, την οποία και υπογράφει
•  συντάσσει και προσυπογράφει τη πράξη συμψηφισμού (έκπτωσης) του Φ.Π.Α. επί των Δ. Ε.Φ.Κ. μέχρι την 25η ημέρα του επόμενου μήνα για τους εγκεκριμένους αποθηκευτές
• συντάσσει και προσυπογράφει με τον Προϊστάμενο του Τμήματος την πράξη συμψηφισμού (έκπτωσης) του Φ.Π.Α. επί των Δ. Ε.Φ.Κ.

    3. Συνυπογράφει τα πρωτόκολλα καταμέτρησης, δειγματοληψίας, σφράγισης και αποσφράγισης δοχείων συλλογής δεξαμενών κλπ, όπου απαιτείται.

    4. Προβαίνει σε συμπληρωματική χρέωση των δασμοφορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων σε περιπτώσεις που προκύπτουν διαφορές στις Δ. Ε.Φ.Κ.

    γ) Ως προς την φορολογία βιομηχανοποιημένων καπνών:

    1. Επαληθεύει, σε συνεργασία με το αρμόδιο Γραφείο, αν οι αναγραφόμενες τιμές λιανικής πώλησης των σημάτων στην κατάσταση φορολογίας είναι οι ισχύουσες.

    2. Ελέγχει στη δήλωση Ε.Φ.Κ.:
• αν τα προς φορολόγηση βιομηχανοποιημένα καπνά δικαιούνται πίστωση πενήντα έξι
(56) ημερών ή αν πρέπει να καταβληθούν άμεσα οι φορολογικές επιβαρύνσεις
•  την ημερομηνία λήξης της πίστωσης και την ημερομηνία πληρωμής του γραμματίου
• την ορθότητα των στοιχείων, τον υπολογισμό των φορολογικών επιβαρύνσεων. Στη συνέχεια ανακτά το παραστατικό στο Ο.Π.Σ.Τ. Ταυτοποιεί τα εμφανιζόμενα στοιχεία με αυτά του παραστατικού, καθώς και τις χρεώσεις των φορολογικών επιβαρύνσεων και προβαίνει στην οριστικοποίηση του παραστατικού.

    3. Παραλαμβάνει από τους ενδιαφερόμενους την κατάσταση συμψηφισμού Φ.Π.Α. μαζί με τα πρωτότυπα τιμολόγια και προβαίνει στις παρακάτω ενέργειες:
•  ελέγχει αν ο ενδιαφερόμενος δικαιούται συμψηφισμό
• ελέγχει αν τα προσκομιζόμενα τιμολόγια αναφέρονται σε δαπάνες που μπορούν να συμψηφιστούν
• ακυρώνει κάθε αποδεικτικό δαπανών συντάσσοντας επ\' αυτού σχετική πράξη, με χρήση ειδικής προς τούτο σφραγίδας, την οποία και υπογράφει
• συντάσσει και προσυπογράφει με τον Προϊστάμενο του Τμήματος την πράξη συμψηφισμού (έκπτωσης) του Φ.Π.Α. επί της Δ.Ε.Φ.Κ., καθώς και επί της κατάστασης συμψηφισμού Φ.Π.Α.

    4. Ελέγχει, επαληθεύει και υπογράφει την εκκαθάριση των φόρων (πάγιος, αναλογικός και Φ.Π.Α.) στη Δ.Ε.Φ.Κ. και στην επισυναπτόμενη κατάσταση φορολογίας. Ελέγχει και υπογράφει το γραμμάτιο πληρωμής.

    5. Προβαίνει σε συμπληρωματική χρέωση των δασμοφορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων σε περιπτώσεις που προκύπτουν διαφορές στις Δ.Ε.Φ.Κ.

    6. Προβαίνει σε δειγματοληπτικό έλεγχο της ύπαρξης, επί των μονάδων λιανικής πώλησης, των ενσήμων ταινιών με τις απαραίτητες ενδείξεις, καθώς επίσης και σε έλεγχο ύπαρξης των προειδοποιήσεων του Υπουργείου Υγείας Πρόνοιας.

    δ) Ως προς την φορολογία οχημάτων:

    1. Ελέγχει τα προσκομιζόμενα οχήματα για τη διαπίστωση της κατηγορίας κατάταξης του οχήματος (επιβατικό, φορτηγό, μοτοσικλέτες ή άλλου είδους όχημα), σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

    2. Ελέγχει:
    α) την τήρηση των σχετικών προθεσμιών, που αναγράφονται στο κατά περίπτωση κατατιθέμενο παραστατικό ή άλλο σχετικό έγγραφο, για την υπαγωγή σε καθεστώς αναστολής ή την καταβολή του τέλους ταξινόμησης και των τυχόν λοιπών επιβαρύνσεων για κάθε κατηγορία οχήματος, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις,
    β) τον τίτλο κυριότητας του οχήματος (όπως τιμολόγιο ή ιδιωτικό συμφωνητικό, ξένη άδεια κυκλοφορίας) με σκοπό τον έλεγχο της γνησιότητάς του, σε συνεργασία και με το κατά περίπτωση αρμόδιο Γραφείο του Τελωνείου,
    γ) τη βεβαίωση του Υπουργείου Μεταφορών (επί μεταχειρισμένων οχημάτων) και την έγκριση τύπου (επί καινούργιων), σχετικά με την οδηγία που αφορά την αντιρρυπαντική τους τεχνολογία. Σε περίπτωση που στην προσκομιζόμενη βεβαίωση αναγράφεται οδηγία μεταγενέστερη της ημερομηνίας της πρώτης κυκλοφορίας των οχημάτων, προβαίνει στις απαιτούμενες ενέργειες για την επιβεβαίωση της γνησιότητας αυτής από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών,
    δ) το απογραφικό δελτίο, όπου προβλέπεται,
    ε) τη φορτωτική και λοιπά έγγραφα,
    στ) τις προβλεπόμενες εγκριτικές άδειες για τα εγχωρίως παραγόμενα οχήματα,
    ζ) κάθε άλλο δικαιολογητικό έγγραφο που αναφέρεται σε ειδικότερη κατηγορία προσώπων ή οχημάτων,
    η) την υπεύθυνη δήλωση του εισαγωγέα (επί μεταχειρισμένων οχημάτων) ότι τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά είναι γνήσια και αληθή.

    3. Προβαίνει, κατά την είσοδο των κοινοτικών οχημάτων στη φορολογική αποθήκη, στην πλήρη επαλήθευση αυτών, συμπληρώνοντας την οικεία θέση της Δ.Α.Ο. Επί επιβατικών δε οχημάτων προβαίνει και στη συμπλήρωση πράξης επαλήθευσης επί του απογραφικού δελτίου. Ενεργεί κατ\' αναλογία και επί οχημάτων που διακινούνται με Α.Δ.Ο από φορολογική αποθήκη σε άλλη όμοια του εσωτερικού, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

    4. Προωθεί, επί μεταχειρισμένου επιβατικού οχήματος και εφόσον έχει υποβληθεί ανάλογο αίτημα για προσδιορισμό του τέλους ταξινόμησης, μέσω των αρμόδιων επιτροπών, το σχετικό φάκελο στο Γραφείο Φορολογίας Οχημάτων, προκειμένου αυτό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες.

    5. Παρακολουθεί για την αποστολή των παραστατικών και λοιπών εγγράφων στην ΔΙ.Π.Α.Ε. για τον προσδιορισμό της αξίας. Επί επιβατικών αυτοκίνητων αποστέλλει και το απογραφικό δελτίο προς την ΔΙ.Π.Α.Ε., περιγράφοντας σ\' αυτό επακριβώς το όχημα με όλο τον δηλωθέντα και ανευρεθέντα εξοπλισμό του.

    6. Ελέγχει το εμπρόθεσμο της υποβολής των παραστατικών και λοιπών εγγράφων στη ΔΙ.Π.Α.Ε. και της επιστροφής αυτών στο Τελωνείο, για την επιβολή τυχόν κυρώσεων.

    7. Συντάσσει στο παραστατικό, επί μεταχειρισμένων επιβατικών, πράξη με τα διανυθέντα χιλιόμετρα του οχήματος, την ημερομηνία της πρώτης κυκλοφορίας και το ανάλογο ποσοστό μείωσης της τιμής χονδρικής πώλησης που αναγράφεται στο απογραφικό δελτίο από την ΔΙ.Π.Α.Ε.

    8. Συγκρίνει, επί επιβατικών οχημάτων, την προσδιορισθείσα (από την ΔΙ.Π.Α.Ε.) τιμή χονδρικής πώλησης και επί όμοιων μεταχειρισμένων οχημάτων εκείνη που προκύπτει μετά την προβλεπόμενη ποσοστιαία απομείωσή της, με την αναγραφόμενη αξία στο τιμολόγιο και λαμβάνει υπόψη τη μεγαλύτερη εξ  αυτών, προκειμένου να διαμορφώσει τη φορολογητέα αξία για τον υπολογισμό του τέλους ταξινόμησης. Επί φορτηγών οχημάτων και μοτοσικλετών αποδέχεται την προσδιορισθείσα αξία από τις ΔΙ.Π.Α.Ε.
    Ως προς τα λοιπά οχήματα, πέραν των ανωτέρω κατηγοριών, που απαιτείται «λήψη στοιχείων» για τον προσδιορισμό του τέλους ταξινόμησης, προβαίνει στις απαραίτητες ενέργειες για την έκδοση του πιστοποιητικού ταξινόμησης και συντάσσει επ\' αυτού σχετική πράξη για οφειλή του ανωτέρω τέλους, το οποίο και βεβαιώνει μετά την προσκόμιση του εκδιδόμενου απογραφικού δελτίου από την αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις.

    9. Ελέγχει, επί αιτήματος παραγωγής οχήματος από διασκευή άλλου και πριν από την έναρξη των σχετικών εργασιών, το προς διασκευή όχημα που προσκομίζεται στο τελωνείο και συντάσσει πράξη με το αποτέλεσμα ελέγχου επί της σχετικής αιτήσεως, σύμφωνα και με την σχετική εγκριτική άδεια του Τελωνείου. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών διασκευής και την κατάθεση της Ειδικής Δήλωσης (Δ.Ε.Φ.Κ.), προβαίνει σε φυσικό έλεγχο του παραχθέντος οχήματος που προσκομίζεται για τελωνισμό και ακολουθείται η προβλεπόμενη διαδικασία.

    10. Βεβαιώνει το τέλος ταξινόμησης και τις κατά περίπτωση προβλεπόμενες δασμοφορολογικές και λοιπές επιβαρύνσεις για κάθε κατηγορία οχημάτων, εφαρμόζοντας την ανάλογη νομοθεσία και διαδικασία για τα οχήματα αυτά. Ομοίως βεβαιώνει και τη διαφορά οφειλόμενης φορολογικής επιβάρυνσης ή κάνει πράξη περί μη ύπαρξης τέτοιας διαφοράς στις προβλεπόμενες περιπτώσεις.

    11. Συντάσσει επί του παραστατικού τις πράξεις επανυπολογισμού του τέλους ταξινόμησης και λοιπών επιβαρύνσεων, σύμφωνα με ειδικότερες διατάξεις.

    12. Επιλαμβάνεται της αφαίρεσης των «ξένων» πινακίδων κυκλοφορίας από τα τελωνιζόμενα οχήματα και παραδίδει αυτές με σχετικό έγγραφο στο Γραφείο Φορολογίας Οχημάτων για τις, εν συνεχεία, δικές του ενέργειες.

    13. Δίνει την εντολή εκτύπωσης του Α.Π.Τ.Ε. επαληθεύοντας την ορθότητα του σχετικού μηνύματος με τη δασμοφορολογική επιβάρυνση.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com


Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου