Σάββατο 19 Απριλίου 2014

Κανόνες Επαλήθευση των εμπορευμάτων Μάθημα (4) 19 Απριλίου 2014


Κανόνες Επαλήθευση των εμπορευμάτων Μάθημα (4) 19 Απριλίου 2014


Σχόλιο: Ένα βήμα προ του τελωνισμού των εμπορευμάτων είναι η επαλήθευση. Χρειάζεται ειδική τεχνική για να γίνει μια επαλήθευση σε αντιστοιχία με το κιβωτολόγιο πρώτα και ύστερα με το τιμολόγιο. Τα προβλήματα γίνονται μεγαλύτερα όταν οι συσκευασίες μεταφοράς των φορτίων είναι μεγάλες. Το εμπορευματοκιβώτιο αποτελεί έναν μεγάλο βραχνά για την πραγματοποίηση μιας επαλήθευσης. Ποιος να βρει, ποιο, όταν τα «πατρόν» είναι πολλά και πολλαπλά. Ο Εκτελωνιστής δεν πρέπει να ξεχνά ότι το πλάνο στοιβασίας μιας μεγάλης συσκευασίας φορτίου είναι απαραίτητο εφόδιο για το ξεκίνημα ενός τελωνισμού. Η γνώση και κατάστρωση παρουσίασης στον ελεγκτή της στοιβασίας δείχνει όχι μόνο επαγγελματισμό αλλά και υπευθυνότητα. Το βιβλίο μας «Αποθήκες και Αποθήκευτρα» δίνει κάποιες λύσεις σε τέτοια προβλήματα

ΣΕΙΡΑ ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ ΣΤΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ
Γιώργος  Γιωγγαράς


ΑΠΟΘΗΚΕΣ 
ΚΑΙ
ΑΠΟΘΗΚΕΥΤΡΑ
 Φορείς ΟΛΠ, ΟΛΘ, Λιμενικά Ταμεία, ΠΑΕΓΑΕ, Ιδιωτικές Αποθήκες
Αποθήκες υποκείμενες, αποταμιευτικές, ελεύθερες, ψυγεία
 Τιμολόγηση αποθηκεύτρων
Ενοίκια κόνεξ και ΟΣΕ
Διαμόρφωςη κόλλων

Πειραιάς
Οκτώβριος 1999

ΝΟΜΟΣ 3141/2003 ΦΕΚ 105/Α/6.5.2003 Κύρωση του Πρωτοκόλλου που τροποποιεί τη Διεθνή Σύμβαση για την απλούστευση και εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων.

Απόσπασμα
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
ΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ
Επαλήθευση των εμπορευμάτων
(α) Απαιτούμενος χρόνος για την επαλήθευση των εμπορευμάτων
3.33. Κανόνας
Όταν η τελωνειακή υπηρεσία αποφασίσει ότι τα εμπορεύματα που διασαφίζονται πρέπει να επαληθευτούν, η εν λόγω επαλήθευση πραγματοποιείται το συντομότερο δυνατόν μετά την καταχώρηση της διασάφησης εμπορευμάτων.
3.34. Κανόνας
Κατά τον προγραμματισμό των επαληθεύσεων, δίδεται προτεραιότητα στην επαλήθευση ζώντων ζώων και ευπαθών εμπορευμάτων καθώς και άλλων εμπορευμάτων, τον επείγοντα χαρακτήρα των οποίων δέχεται η τελωνειακή υπηρεσία.
3.35. Μεταβατικός κανόνας
Εάν τα εμπορεύματα πρέπει να ελεγχθούν και από άλλες αρμόδιες αρχές και η τελωνειακή υπηρεσία προγραμματίζει επίσης επαλήθευση, αυτή εξασφαλίζει το συντονισμό των ελέγχων και, εάν είναι δυνατόν, την ταυτόχρονη διενέργεια τους.
(β) Παρουσία του διασαφιστή κατά την επαλήθευση των εμπορευμάτων
3.36. Κανόνας
Η τελωνειακή υπηρεσία εξετάζει αιτήματα του διασαφιστή για παρουσία ή για εκπροσώπηση του κατά την επαλήθευση των εμπορευμάτων. Τέτοια αιτήματα ικανοποιούνται πλην εξαιρετικών περιστάσεων.
3.37. Κανόνας
Εάν η τελωνειακή υπηρεσία το κρίνει χρήσιμο, απαιτεί από το διασαφιστή να είναι παρών ή να εκπροσωπείται κατά την επαλήθευση των εμπορευμάτων προκειμένου να τους παράσχει κάθε απαραίτητη συνδρομή για τη διευκόλυνση του σχετικού ελέγχου.
(γ) Δειγματοληψία από το τελωνείο
3.38. Κανόνας
Η λήψη δειγμάτων πραγματοποιείται μόνο όταν αυτό κρίνεται αναγκαίο από την τελωνειακή υπηρεσία για τον καθορισμό της δασμολογικής κατάταξης ή/ και της δασμολογητέας αξίας των εμπορευμάτων που διασαφίζονται ή για τη διασφάλιση της τήρησης άλλων διατάξεων της εθνικής νομοθεσίας. Ο αριθμός δειγμάτων που λαμβάνονται θα είναι όσο το δυνατό μικρότερος.
Σφάλματα
3.39. Κανόνας
Η τελωνειακή υπηρεσία δεν επιβάλλει σημαντικές κυρώσεις για σφάλματα, όταν αποδεικνύεται ότι τέτοια σφάλματα είναι ακούσια και ότι δεν έχει υπάρξει πρόθεση απάτης ή βαρεία αμέλεια. Όταν θεωρείται αναγκαία η αποθάρρυνση από επανάληψη τέτοιων σφαλμάτων, είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων, όχι όμως μεγαλύτερων από τις απολύτως αναγκαίες.

Παράδοση εμπορευμάτων
3.40. Κανόνας
Τα εμπορεύματα που διασαφίζονται παραδίδονται μόλις η τελωνειακή υπηρεσία τα επαληθεύσει ή αποφασίσει να μην τα επαληθεύσει, υπό τον όρο ότι:
- δεν έχει διαπιστωθεί καμία παράβαση
- η άδεια εισαγωγής ή εξαγωγής ή οποιαδήποτε άλλα απαιτούμενα έγγραφα έχουν υποβληθεί-
- όλες οι άδειες σχετικά με το συγκεκριμένο καθεστώς έχουν υποβληθεί
και
- έχουν καταβληθεί όλοι οι δασμοί και φόροι ή έχουν ληφθεί τα κατάλληλα μέτρα για τη διασφάλιση της είσπραξης τους.
3.41. Κανόνας
Εάν η τελωνειακή υπηρεσία πεισθεί ότι ο διασαφιστής θα ολοκληρώσει στη συνέχεια όλες τις διατυπώσεις για τον τελωνισμό παραδίδει τα εμπορεύματα, υπό τον όρο ότι ο διασαφιστής προσκομίζει εμπορικό ή επίσημο έγγραφο που περιέχει τα κύρια στοιχεία της σχετικής αποστολής, το οποίο και γίνεται αποδεκτό από την τελωνειακή υπηρεσία, καθώς και σχετική εγγύηση, όπου αυτή απαιτείται, για τη διασφάλιση της είσπραξης κάθε οφειλόμενου δασμού και φόρου.
3.42. Κανόνας
Όταν η τελωνειακή υπηρεσία αποφασίζει να ζητήσει εργαστηριακή ανάλυση των δειγμάτων, λεπτομερή τεχνικά έγγραφα ή τις συμβουλές εμπειρογνωμόνων, παραδίδει τα εμπορεύματα προτού να γίνουν γνωστά τα σχετικά αποτελέσματα, υπό τον όρο ότι έχει παρασχεθεί κάθε απαιτούμενη εγγύηση και είναι βέβαιο ότι τα εμπορεύματα δεν υπόκεινται σε απαγορεύσεις ή περιορισμούς.
3.43. Κανόνας

Όταν εντοπιστεί παράβαση, η τελωνειακή υπηρεσία δεν αναμένει την ολοκλήρωση των διοικητικών ή νομικών ενεργειών προτού παραδώσει τα εμπορεύματα, υπό τον όρο ότι αυτά δεν υπόκεινται σε κατάσχεση ούτε ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία σε κάποιο μεταγενέστερο στάδιο, καθώς και ότι ο διασαφιστής καταβάλλει τους δασμούς και τους φόρους και παρέχει εγγύηση για τη διασφάλιση της είσπραξης κάθε πρόσθετου δασμού και φόρου και κάθε χρηματικής ποινής που μπορεί να επιβληθεί.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά
'
Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου