Παρασκευή 18 Απριλίου 2014

Η αναγνωρισιμότητα του Εκτελωνιστή Μάθημα (4) 18 Απριλίου 2014


Η αναγνωρισιμότητα  του Εκτελωνιστή Μάθημα (4) 18 Απριλίου 2014


Σχόλιο: Η αναγνωρισιμότητα του Εκτελωνιστή εμφανίζεται σε τρία επίπεδα
α) σε επίπεδο Διεθνών Συμβάσεων
β) σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και
γ) σε Εθνικό επίπεδο
Το απόσπασμα της Διεθνούς Σύμβασης είναι ο οδηγός για κάθε νομοθετική ρύθμιση σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης και Εθνικό. Δείχνει την σπουδαιότητα και την κατεύθυνση που ακολουθεί η αντιμετώπιση του Διεθνούς Εμπορίου.
 Οι διαδικασίες είναι ένα από τα πιο σπουδαία πράγματα που σταματούν ή προάγουν τις συναλλαγές. Η λέξη απλούστευση έχει πάρει την μορφή χιονοστιβάδας με την βοήθεια της ψηφιακής τεχνολογίας. 
Ο κίνδυνος είναι μήπως χαθεί το μέτρο της ωφελιμότητας όπως το σατίριζε ο Σαρλώ στα «Φώτα της Ράμπας». Έχει χαραχτεί στη μνήμη μας η σκηνή του εργάτη που βίδωνε συνέχεια ………………..  ακόμα και αν δεν περνούσε η κυλιόμενη λουρίδα παραγωγικότητας. 
Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, γίνεται αναλυτική περιγραφή της συμμετοχής του Εκτελωνιστή στον Κοινοτικό Τελωνειακό Κώδικα, σε όλες τις τροποποιήσεις του  (Βλέπε σε άλλη ανάρτηση).
Σε επίπεδο Εθνικό, ο Νόμος περί Εκτελωνιστών, όπως έχει τροποποιηθεί τελευταία έχει εκδοθεί σε βιβλίο. Όποιος βέβαια θέλει να δει ιστορικά το θεσμό υπάρχει το βιβλίο «Ο Έλληνας Εκτελωνιστής» όπου αναγράφονται με κάθε λεπτομέρεια όλες οι ρυθμίσεις του, εδώ και εκατό (100) περίπου χρόνια

ΝΟΜΟΣ 3141/2003 ΦΕΚ 105/Α/6.5.2003 Κύρωση του Πρωτοκόλλου που τροποποιεί τη Διεθνή Σύμβαση για την απλούστευση και εναρμόνιση των τελωνειακών καθεστώτων.



Απόσπασμα

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 3
ΤΕΛΩΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΕΣ ΔΙΑΤΥΠΩΣΕΙΣ
Διασαφιστής
(α) Πρόσωπα που έχουν το δικαίωμα να ενεργούν ως διασαφιστές
3.6. Κανόνας
Η εθνική νομοθεσία καθορίζει τις προϋποθέσεις υπό τις οποίες ένα πρόσωπο έχει δικαίωμα να ενεργεί ως διασαφιστής.
3.7. Κανόνας
Κάθε πρόσωπο που έχει δικαίωμα να διαθέτει τα εμπορεύματα μπορεί να ενεργεί ως διασαφιστής.
(β) Ευθύνη του διασαφιστή
3.8. Κανόνας
Ο διασαφιστής θεωρείται υπεύθυνος έναντι της τελωνειακής υπηρεσίας για την ακρίβεια των στοιχείων που περιέχονται στη διασάφηση των εμπορευμάτων καθώς και για την πληρωμή των δασμών και φόρων.
(γ) Δικαιώματα του διασαφιστή
3.9. Κανόνας
Πριν από την κατάθεση της διασάφησης εμπορευμάτων, ο διασαφιστής μπορεί, υπό τις προϋποθέσεις που καθορίζει η τελωνειακή υπηρεσία:
(α) να εξετάζει τα εμπορεύματα και (β) να λαμβάνει δείγματα.
3.10. Κανόνας
Η τελωνειακή υπηρεσία δεν ζητεί χωριστή διασάφηση εμπορευμάτων για τα δείγματα που επιτρέπεται να ληφθούν υπό τελωνειακή επιτήρηση, υπό τον όρο ότι τα δείγματα αυτά περιλαμβάνονται στη διασάφηση εμπορευμάτων για τη σχετική αποστολή.
……………………………………………………………………………………….
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 8
ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΡΙΤΩΝ ΜΕΡΩΝ
8.1. Κανόνας
Τα ενδιαφερόμενα πρόσωπα έχουν την επιλογή να πραγματοποιούν συναλλαγές με την τελωνειακή υπηρεσία είτε απευθείας είτε μέσω τρίτου που ενεργεί εξ ονόματος τους.
8.2. Κανόνας
Η εθνική νομοθεσία καθορίζει τους όρους υπό τους οποίους ένα πρόσωπο μπορεί να ενεργεί για λογαριασμό και εξ ονόματος άλλου προσώπου όσον αφορά τις συναλλαγές με την τελωνειακή υπηρεσία και καθορίζει την ευθύνη τρίτων έναντι του Τελωνείου για δασμούς και φόρους και για κάθε παρατυπία.
8.3. Κανόνας
Οι συναλλαγές με την τελωνειακή υπηρεσία, στην περίπτωση που το ενδιαφερόμενο πρόσωπο επιλέγει να ενεργήσει για λογαριασμό του, δεν αντιμετωπίζονται λιγότερο ευνοϊκά ούτε υπόκεινται σε πιο αυστηρές απαιτήσεις από ό,τι οι συναλλαγές της τελωνειακής υπηρεσίας που διεκπεραιώνονται από έναν τρίτο για λογαριασμό του ενδιαφερομένου προσώπου.
8.4. Κανόνας
Το πρόσωπο που υποδεικνύεται ως τρίτος έχει τα ίδια δικαιώματα με το πρόσωπο που το όρισε για τα θέματα που αφορούν τις συναλλαγές του με την τελωνειακή υπηρεσία.
8.5. Κανόνας
Η τελωνειακή υπηρεσία προβλέπει τη συμμετοχή τρίτων στις επίσημες διαβουλεύσεις της με τους εμπορικούς φορείς.
8.6. Κανόνας
Η τελωνειακή υπηρεσία καθορίζει τις περιπτώσεις κατά τις οποίες δεν θα συναλλάσσεται με κάποιο τρίτο μέρος.
8.7. Κανόνας

Η τελωνειακή υπηρεσία γνωστοποιεί γραπτώς στο τρίτο μέρος κάθε απόφαση της να μην πραγματοποιεί συναλλαγές με αυτό.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com
Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Βρείτε επαγγελματικές λύσεις στο Blog  Σχολή Εκτελωνιστών του Γιώργου Γιωγγαρά


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου