Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Τελειοποίησης παθητικής καθεστώς Μάθημα (1) 9 Απριλίου 2014



Τελειοποίησης παθητικής καθεστώς Μάθημα (1) 9 Απριλίου 2014


Νέα Νομοθετική ρύθμιση

Ενωσιακός / Κανονισμός (EE) αριθ. 952/2013

Άρθρο 81 - Εξαγωγή και τελειοποίηση προς επανεισαγωγή
1. Τελωνειακή οφειλή κατά την εξαγωγή γεννάται με την υπαγωγή εμπορευμάτων που υπόκεινται σε εξαγωγικό δασμό σε καθεστώς εξαγωγής ή σε καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή.
2. Η τελωνειακή οφειλή γεννάται τη στιγμή αποδοχής της τελωνειακής διασάφησης.
3. Οφειλέτης είναι ο διασαφιστής. Σε περίπτωση έμμεσης αντιπροσώπευσης, οφειλέτης είναι επίσης το πρόσωπο για λογαριασμό  του οποίου υποβάλλεται η τελωνειακή διασάφηση.
Όταν μια τελωνειακή διασάφηση συντάσσεται με βάση στοιχεία που  έχουν ως αποτέλεσμα να μην εισπραχθεί εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ο  εξαγωγικός δασμός, οφειλέτης είναι επίσης το πρόσωπο που παρείχε  τα απαιτούμενα στοιχεία για τη διασάφηση και το οποίο γνώριζε, ή  όφειλε ευλόγως να γνωρίζει, ότι τα στοιχεία αυτά ήταν εσφαλμένα.

Εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο συντελεστής απόδοσης καθορίζεται από την ενωσιακή νομοθεσία που διέπει συγκεκριμένους τομείς, οι τελωνειακές αρχές καθορίζουν είτε τον συντελεστή απόδοσης είτε τον μέσο συντελεστή απόδοσης για την εργασία τελειοποίησης ή, όπου κρίνεται αναγκαίο, τη μέθοδο υπολογισμού αυτού του συντελεστή.
Ο συντελεστής απόδοσης ή ο μέσος συντελεστής απόδοσης καθορίζεται ανάλογα με τις πραγματικές συνθήκες υπό τις οποίες διενεργούνται ή πρόκειται να διενεργηθούν οι εργασίες τελειοποίησης. Ο εν λόγω συντελεστής μπορεί να αναπροσαρμόζεται, όταν κρίνεται αναγκαίο, σύμφωνα με το άρθρο 28.
1. Στο πλαίσιο του καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή, ενωσιακά εμπορεύματα μπορούν να εξάγονται προσωρινά εκτός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης για να υποβληθούν σε εργασίες τελειοποίησης. Τα μεταποιημένα προϊόντα που προκύπτουν από τις εργασίες αυτές μπορούν να τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με ολική ή μερική απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό, κατόπιν αιτήσεως του δικαιούχου της άδειας ή οιουδήποτε άλλου προσώπου εγκατεστημένου εντός του τελωνειακού εδάφους της Ένωσης, υπό τον όρο ότι το εν λόγω πρόσωπο έχει λάβει τη συγκατάθεση του κατόχου της άδειας και ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις της άδειας.
2. Στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή δεν επιτρέπεται να υπάγονται οποιαδήποτε από τα ακόλουθα ενωσιακά εμπορεύματα:
α) εμπορεύματα των οποίων η εξαγωγή παρέχει δικαίωμα επιστροφής ή διαγραφής του εισαγωγικού δασμού,
β) εμπορεύματα τα οποία είχαν τεθεί, πριν από την εξαγωγή τους, σε ελεύθερη κυκλοφορία με απαλλαγή από δασμούς ή με μειωμένο δασμολογικό συντελεστή λόγω του ειδικού τους προορισμού, και για όσο διάστημα εξακολουθούν να παραμένουν ανεκπλήρωτοι οι στόχοι που τέθηκαν για τον εν λόγω ειδικό προορισμό, εκτός εάν τα εν λόγω εμπορεύματα πρέπει να υποβληθούν σε επισκευές,
γ) εμπορεύματα των οποίων η εξαγωγή παρέχει δικαίωμα χορήγησης επιστροφών κατά την εξαγωγή,
δ) εμπορεύματα στα οποία παρέχεται οικονομικό πλεονέκτημα, εκτός από τις επιστροφές που αναφέρονται στο στοιχείο γ), στο πλαίσιο της κοινής αγροτικής πολιτικής και λόγω της εξαγωγής τους.
3. Οι τελωνειακές αρχές καθορίζουν την προθεσμία εντός της οποίας προσωρινά εξαχθέντα εμπορεύματα επιβάλλεται να επανεισαχθούν στο τελωνειακό έδαφος της Ένωσης με τη μορφή μεταποιημένων προϊόντων και να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί σ’ αυτά πλήρης ή μερική απαλλαγή από τον εισαγωγικό δασμό. Οι τελωνειακές αρχές δύνανται να παρατείνουν την προθεσμία αυτή, για εύλογο χρονικό διάστημα, μετά από δεόντως αιτιολογημένη αίτηση του κατόχου της άδειας.
1. Εφόσον αποδεικνύεται, με τρόπο ικανοποιητικό για τις τελωνειακές αρχές, ότι τα εμπορεύματα επισκευάστηκαν δωρεάν, είτε λόγω συμβατικής ή νόμιμης υποχρέωσης που απορρέει από εγγύηση είτε λόγω κατασκευαστικού ελαττώματος ή ελαττώματος των υλικών, αυτά απαλλάσσονται πλήρως από τον εισαγωγικό δασμό.
2. Η παράγραφος 1 δεν εφαρμόζεται, όταν τα κατασκευαστικά ελαττώματα ή τα ελαττώματα των υλικών έχουν ληφθεί υπόψη κατά την πρώτη θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία των εν λόγω εμπορευμάτων.

Κανονισμοί Νόμοι Αποφάσεις
Κανονισμού (ΕΟΚ) 754/76 ή θα απαλλάσσονταν από αυτούς με βάση τον παραπάνω Κανονισμό αν εισάγονταν από τρίτη χώρα.(ΦΕΚ.703/1986)
Π. 6787/641/17.10.1986 απόφαση του Υπουργού Οικονομικών, που εκδόθηκε κα΄ εφαρμογή της παράγρ. 2 του άρθρου 19 και η οποία δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 703/Β/21.10.86.
ΠΟΛ.1282/23.12.1992 Κοινοποίηση διατάξεων Ν.2093/1992, σχετικά με τον ΦΠΑ 1131481/7043/0014/ ΠΟΛ.1282/23.12.1992
ΠΟΛ.1262/2.8.1993 Α.Υ.Ο 1103551/2.8.1993, ΠΟΛ.1262 Διαδικασία απαλλαγής από το Φ.Π.Α, της παράδοσης, ενδοκοινοτικής απόκτησης και εισαγωγής αγαθών που προορίζονται για εξαγωγή ή παράδοση σε υποκειμένους στο φόρο εγκαταστημένους σε άλλο κράτος μέλος, καθώς και της παροχής υπηρεσιών που συνδέονται άμεσα με την πραγματοποίηση των πράξεων αυτών.
Ε.Δ.Υ.Ο. 1110080/9245/1853/0014/ΠΟΛ.1221/28.9.1994 (Συμπληρωματικές Οδηγίες για την αντιμετώπιση αιτημάτων για υπαγωγή στο καθεστώς παθητικής τελειοποίησης εμπορευμάτων που έχουν παραληφθεί χωρίς Φ.Π.Α. με βάση το Ειδικό διπλότυπο δελτίο απαλλαγής από Φ.Π.Α.)
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 3036/94 του Συμβουλίου της 8ης Δεκεμβρίου 1994 για τη θέσπιση οικονομικού καθεστώτος παθητικής τελειοποίησης που εϕαρμόζεται σε ορισμένα κλωστοϋϕαντουργικά προϊόντα και ενδύματα που επανεισάγονται στην Κοινότητα μετά από κατεργασία ή μεταποίηση σε ορισμένες τρίτες χώρες
Κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 3017/95 της Επιτροπής, της 20ής Δεκεμβρίου 1995, σχετικά με τον καθορισμό διατάξεων εϕαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 3036/94 του Συμβουλίου για τη θέσπιση οικονομικού καθεστώτος τελειοποίησης προς επανεισαγωγή που εϕαρμόζεται σε ορισμένα κλωστοϋϕαντουργικά προϊόντα και ενδύματα που επανεισάγονται στην Κοινότητα μετά από κατεργασία ή μεταποίηση σε ορισμένες τρίτες χώρες  Επίσημη Εϕημερίδα αριθ. L 314 της 28/12/1995 σ. 0040
Άρθρο 27 του Ν. 2859/2000, η οποία ορίζει ότι η απαλλαγή από το φόρο προστιθέμενης αξίας αγαθών που επανεισάγονται στην ίδια κατάσταση κατά την οποία είχαν εξαχθεί θα χορηγείται από την αρμόδια για τον τελωνισμό των επανεισαγόμενων αγαθών τελωνειακή αρχή,
Εγκ ΥπΟικ Σ 333/6/1-3-2000  Σχετικά με την εφαρμογή των διατάξεων του καθεστώτος παθητικής τελειοποίησης.
Κοινοτικοί Τελωνειακοί Κώδικες
Α) Κανονισμός (ΕΟΚ) αρ. 2913/92 του Συμβουλίου περί θεσπίσεως Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα (άρθρα 84 – 90 και 145-160)
Β) Κανονισμός (ΕΟΚ) αρ. 2454/93 της Επιτροπής (άρθρα 277-278, 496 – 523 και 585-592 και τα Παραρτήματα 3844γ, 67, 68697071,727374, 75)

Ερωτήσεις  - απαντήσεις

Ποια είναι η διάρκεια ισχύος της άδειας στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;
Η διάρκεια της ισχύος της άδειας καθορίζεται σε τρία έτη, με δυνατότητα παράτασης, όπως ισχύει και στο καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεξαγωγή.
Νομική βάση Τελειοποίηση προς Επανεισαγωγή (Παθητική)
: (άρθρα 748-787 Εφ ΚτΚ), (άρθρα 145-160 Βας ΚτΚ, άρθρα 84-90) (άρθρα 81, 255, 259-260 του ενωσιακού ΚτΚ)
Τι είναι το καθεστώς της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;
Το τελωνειακό καθεστώς  της Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή, λέγεται και παθητική τελειοποίηση, είναι αυτό που επιτρέπει κάτω από ορισμένες συνθήκες τη προσωρινή εξαγωγή κοινοτικών εμπορευμάτων σε τρίτες χώρες για μεταποίηση των και επανεισαγωγή των (ετοίμων) παραγώγων προϊόντων, με μερική ή ολική απαλλαγή από τους εισαγωγικούς δασμούς, προκειμένου να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία (εισαγωγή).
Το τελωνειακό καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή αποσκοπεί στην εκμετάλλευση των μεταποιητικών δραστηριοτήτων του εξωτερικού, όταν αυτές οι δραστηριότητες είναι αδύνατες ή ασύμφορες στο εσωτερικό της Κοινότητας.
Ποια είναι η έννοια των όρων που χρησιμοποιούνται στο καθεστώς;
Εμπορεύματα προσωρινής εξαγωγής
Εργασίες τελειοποίησης
Συντελεστής απόδοσης
Άδεια
Δικαιούχος
Ενιαία άδεια
Τελωνείο ελέγχου
Τελωνείο υπαγωγής στο καθεστώς
Τελωνείο λήξης καθεστώτος
Τριγωνικές συναλλαγές
Καταχωρήσεις
Κύρια παράγωγα προϊόντα
Δευτερεύοντα παράγωγα προϊόντα
Προθεσμία επανεισαγωγής
Μέτρα εμπορικής πολιτικής
Παρατήρηση; Βλέπε στο κεφάλαιο “ορισμοί τελωνειακοί”
Ποια είναι τα οφέλη από την χρησιμοποίηση ενός τέτοιου καθεστώτος;
Αυτό το καθεστώς επιτρέπει στους βιοτέχνες- βιομηχάνους –μεταποιητές να επωφεληθούν από το χαμηλότερο κόστος εργασίας που υπάρχει στη χώρα αποστολής  και να ενθαρρύνει τη χρήση κοινοτικών πρώτων υλών για την παραγωγή τελικών προϊόντων ή  να εκμεταλλευτεί τεχνικές παραγωγής που δεν υπάρχουν στην Κοινότητα.
Στα πλαίσια των διατάξεων του συστήματος “σταθερών ανταλλαγών” υπάρχει η δυνατότητα αποστολής σε τρίτη χώρα ενός προϊόντος που είχε εισαχθεί με σκοπό την επισκευή του όταν παρουσιάσει ελαττωματικότητα ή την πιθανή αντικατάστασή του από κάποιο άλλο όμοιο (προϊόν αντικατάστασης)
Η Ευρωπαϊκή Ένωση συντάσσει σε τακτικά χρονικά διαστήματα καταλόγους προϊόντων που μπορούν να υπαχθούν στο καθεστώς της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή. Αυτό για λόγους αθέμιτου ανταγωνισμού και προστασίας των μεταποιητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή βλάβη σε βάρος των κοινοτικών συμφερόντων.
Ποιοι μπορούν να κάνουν χρήση του καθεστώτος Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;
Όλοι οι φορείς εμπορικής και μη δραστηριότητας είτε είναι φυσικά πρόσωπα είτε νομικά που είναι εγκατεστημένα στο τελωνειακό έδαφος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον όρο να υπάρχουν τα εχέγγυα σύμφωνα με τους τελωνειακούς νόμους για τέτοιες εργασίες.
Πως γίνεται η υπαγωγή των εμπορευμάτων στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή; Άδεια χρήσης;
Οι τελωνειακές πράξεις τελειοποίησης προς επανεισαγωγή διενεργούνται μόνο κατόπιν έκδοσης έγκρισης που χορηγείται μετά από αίτηση με τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην αρμόδια τελωνειακή αρχή. Το καθεστώς συμβάλλει στην προώθηση των εμπορευμάτων (εσωτερικό εξωτερικό) χωρίς να θίγονται τα ουσιαστικά συμφέροντα των κοινοτικών παραγωγών πανομοιότυπων ή παρόμοιων προϊόντων. Εφόσον τα παραγόμενα προϊόντα στην κοινότητα είναι ικανοποιητικά σε ποσότητα και ποιότητα τότε θεωρείται αδύνατη η έγκριση τέτοιων μεταποιητικών πράξεων. Η εξέταση της αίτησης έχει δηλαδή σαν στόχο να προστατεύσει τα συμφέροντα των αντίστοιχων κοινοτικών εταίρων. Στην έγκριση αναγράφονται οι όροι κάτω από τους οποίους επιτρέπεται η εφαρμογή των εμπορευμάτων στο καθεστώς.
Πότε θεωρείται αδύνατη η χορήγηση άδειας έγκρισης;
- Σε πρόσωπα που δεν είναι εγκατεστημένα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
- Εφόσον θεωρείται αδύνατο η εξακρίβωση της ποσότητας των εμπορευμάτων στα παράγωγα προϊόντα
- Αν οι εργασίες της παθητικής τελειοποίησης είναι δυνατό να γίνουν στη Κοινότητα (συμφέροντα μεταποιητών της Κοινότητας).
Τι συνέπειες έχει η αλλαγή ενός στοιχείου στην άδεια;
Σε διαφοροποίηση των όρων της άδειας έγκρισης ο κάτοχος αυτής πρέπει να ενημερώσει την αρμόδια τελωνειακή αρχή. Τέτοια ενέργεια είναι απαραίτητη για να μπορεί να γίνει χωρίς εμπόδια η όλη διαδικασία της μεταποίησης, αλλά και να εξετασθεί αν θα πρέπει να συνεχισθεί η έγκριση.
Επιτρέπεται ή μεταβίβαση τη άδειας -έγκρισης σε άλλο πρόσωπο;
Επιτρέπεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις, πάντα με την έγκριση της Τελωνειακής αρχής.
Εφαρμόζονται σε αυτό το καθεστώς μέτρα εμπορικής πολιτικής;
Σε αυτή την πρώτη φάση της μορφής προσωρινής εξαγωγής κοινοτικών εμπορευμάτων διατηρείται η εφαρμογή των μέτρων εμπορικής πολιτική (απαγορεύσεις, περιορισμοί).
Στη φάση εισαγωγής των παραγώγων προϊόντων που τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία πάλι εφαρμόζονται μέτρα εμπορικής πολιτικής, με εξαίρεση όταν πρόκειται για αντικείμενα που πήγαν στο εξωτερικό για επισκευή, ή έχουν διατηρήσει την κοινοτική τους καταγωγή.
Ποια είναι η διάρκεια σε προθεσμία στο καθεστώς Τελειοποίησης προς Επανεισαγωγή;
Η διάρκεια ισχύος της άδειας καθορίζεται σε τρία χρόνια με δυνατότητα παράτασης. Ο χρόνος έκδοσης της Άδειας από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης είναι 30 ημέρες.
Σε ποια καθεστώτα ανήκει η Τελειοποίηση προς Επανεισαγωγή; στα οικονομικά, στα αναστολής, στα αποθήκευσης;
Ανήκει στα οικονομικά τελωνειακά καθεστώτα (άρθρο 84 Βας. ΚτΚ)
Πως καθορίζεται η προθεσμία επανεισαγωγής των εμπορευμάτων;
Συνήθως καθορίζεται από τρία στοιχεία, το χρόνο μεταφοράς στο εργοστάσιο μεταποίηση του εξωτερικό, το χρόνο επεξεργασίας και το χρόνο μεταφοράς κατά την επιστροφή σαν παράγωγα εμπορεύματα. Η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις, ανωτέρα βία, κλπ
Πως καθορίζεται ο συντελεστής απόδοσης;
Ο συντελεστής απόδοσης είναι ένα από τους κύριους παράγοντες της έγκρισης άδειας αφού αντιστοιχεί σε περίπτωση λάθους σε απώλεια κρατικών εσόδων. Στην άδεια –έγκριση καθορίζεται ο τρόπος καθορισμού του συντελεστή απόδοσης.
Το μέγεθος του συντελεστή απόδοσης καθορίζεται με βάση τα στοιχεία που αφορούν την παραγωγή ή τεχνικά δεδομένα ή τα άλλα στοιχεία που αφορούν εργασίες του ίδιου τύπου.
Μπορεί να παράγωγα προϊόντα να επανεισαχθούν σε κράτος – μέλος άλλο από αυτό που έγινε η προσωρινή εξαγωγή;
Ναι όταν υπάρχει ενιαία άδεια έγκριση για το καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή.
Ποιοι δασμοί πληρώνονται στο καθεστώς τελειοποίησης προς επανεισαγωγή;
Εφαρμόζεται η μέθοδος της διαφορικής δασμολόγησης. Για την εισαγωγή των παραγώγων εμπορευμάτων που τίθεται σε ελεύθερη κυκλοφορία πληρώνεται ένα ποσό εισαγωγικών δασμών Α ανάλογα με τον κωδικό τους. Για την προσωρινή εξαγωγή των εμπορευμάτων πληρώνεται ένα ποσό εισαγωγικών δασμών Β, ανάλογα με τον κωδικό τους. Η αφαίρεση του ποσού Β από το ποσό Α αποτελεί και το καταβαλλόμενο ποσό των δασμών, το λεγόμενο διαφορικό δασμό. Τα στοιχεία που προσδιορίζουν τη δασμολογητέα αξία, την ποσότητα, την ημερομηνία υποχρέωσης καταβολής είναι σύμφωνα με τους γνωστούς τελωνειακούς κανόνες.
Παράδειγμα διαφορικής δασμολόγησης  (άρθρα 151 & 591 του Καν. (ΕΟΚ) 2454//93)
Πχ εξάγονται προσωρινά υφάσματα στην Αλβανία για να μεταποιηθούν σε μαγιό.
Κατά την επανεισαγωγή των μαγιό πρέπει να υπολογισθούν οι δασμοί τόσο των υφασμάτων όσο και των μαγιό και η διαφορά αυτών θα αποτελέσει το ποσό των δασμών που πρέπει να εισπραχθεί.
Έτσι αν τα φάσματα έχουν αξία 2000 ευρώ και συντελεστή δασμών 10% και τα μαγιό που προήλθαν από την ποσότητα των εξαγχθέντων υφασμάτων έχουν αξία 3000 ευρώ και συντελεστή δασμών 15% θα υπολογίσουμε:
3000Χ15%- 2000 Χ10% = 450-200 = 250 για είσπραξη δασμών.
Για τον υπολογισμό της δασμολογητέας αξίας των εξαγομένων προσωρινά υφασμάτων εφαρμόζεται η αφαιρετική μέθοδος υπολογισμού (Βλέπε κεφάλαιο δασμολογητέα αξία).
Προκειμένου για τον ΦΠΑ δεν παρέχεται απαλλαγή. Για τον προσδιορισμό της αξία των επανεισαγόμενων παραγώγων εμπορευμάτων λαμβάνουμε τα στοιχεία:
Αξία εμπορευμάτων + κόστος τελειοποίησης + μεταφορικά έξοδα δύο φορές (αποστολή- επιστροφή) + έξοδα ασφάλισης + συν φόρους κατανάλωσης. Χρησιμοποιείται η μέθοδος της προστιθέμενης αξίας και όχι η μέθοδος της διαφορικής δασμολόγησης.
Τι είναι το σύστημα σταθερών ανταλλαγών στο πλαίσιο της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή;
Στην παθητική τελειοποίηση έχουμε δύο διαφορετικές κατηγορίες διακίνησης εμπορευμάτων α) τις πρώτες ύλες ή ημιέτοιμα προϊόντα και β) τα παράγωγα
Το σύστημα των σταθερών ανταλλαγών επιτρέπει την αντικατάσταση παράγωγου προϊόντος από ένα εισαγόμενο εμπόρευμα, το οποίο ονομάζεται “υποκατάστατο προϊόν”. Επιτρέπεται στην επιδιόρθωση των εμπορευμάτων και απαγορεύεται στα γεωργικά προϊόντα που έχουν υπαχθεί στην κοινή Αγροτική Πολιτική.
Πχ εξάγονται  όργανα γεωλογίας στην Νορβηγία για επισκευή και επανεισαγωγή. Αντί της επισκευής και της επανεισαγωγής των ίδιων οργάνων είναι δυνατό να επιτραπεί η εισαγωγή οργάνων που υπάγονται στον ίδιο κωδικό, έχουν την ίδια εμπορική ποιότητα και τα ίδια τεχνικά χαρακτηριστικά με τα εξαγχθέντα όργανα. Αν τα όργανα εξαγωγής είχαν χρησιμοποιηθεί πριν την εξαγωγή, πρέπει τα όργανα αντικατάστασης να είναι μεταχειρισμένα. Όταν τα όργανα παραδίδονται δωρεάν λόγω κατασκευαστικού ελαττώματος τότε μπορεί να είναι καινούργια.
Τι είναι η προκαταβολική εισαγωγή στο πλαίσιο της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή;
Επιτρέπεται να εισάγονται υποκατάστατα προϊόντα πριν από την εξαγωγή των εμπορευμάτων (πρώτες ύλες) προσωρινής εξαγωγής (προκαταβολική εξαγωγή).
Επιτρέπονται οι τριγωνικές συναλλαγές στο σύστημα της τελειοποίησης προς επανεισαγωγή; 
Η χρησιμοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών δεν επιτρέπεται σε περίπτωση εφαρμογής του συστήματος σταθερών ανταλλαγών με εκ των προτέρων εισαγωγή. Τριγωνικές συναλλαγές νοείται το σύστημα βάσει του οποίου τα παράγωγα προϊόντα ύστερα από παθητική τελειοποίηση τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία με πλήρη ή μερική απαλλαγή από εισαγωγικούς δασούς σε κράτος -μέλος της τελωνειακής Ένωσης, άλλο από το οποίο εξήχθησαν προσωρινά τα εμπορεύματα. Όταν τα παράγωγα προϊόντα ή τα προϊόντα αντικατάστασης τίθενται σε ελεύθερη κυκλοφορία στο πλαίσιο του συστήματος τριγωνικών συναλλαγών το δελτίο πληροφοριών INF-2 χρησιμοποιείται για τη ανακοίνωση πληροφοριών σχετικά με τα εμπορεύματα προσωρινής εξαγωγής με σκοπό τη μερική ή ολική απαλλαγή από δασμούς για τα παράγωγα προϊόντα.
Τι είναι το σύστημα τυποποιημένων ανταλλαγών στην τελειοποίηση προς επανεισαγωγή;
Αυτό το σύστημα επιτρέπει την υποκατάσταση παράγωγου προϊόντος από ένα εισαγόμενο εμπόρευμα, το οποίο ονομάζεται “υποκατάστατο προϊόν”. Η προκαταβολική εισαγωγή υποκατάστατου προϊόντος συνεπάγεται τη σύσταση εγγύησης που καλύπτει το ποσό των εισαγωγικών δασμών.
Ποιες οι παρεκκλίσεις στην τελειοποίηση προς επανεισαγωγή;     

Τελειοποίηση προς επανεισαγωγή (Παθητική)
Εισαγόμενα:

Εξαγόμενα:
Παράγωγα προϊόντα

Πρώτες ύλες



ΠΑΡΕΚΚΛΙΣΗ


Τυποποιημένων ανταλλαγών


Σταθερών ανταλλαγών


Υποκατάστατων προϊόντων


Προκαταβολική εισαγωγή





Τρίτη χώρα

Διαφορές μεταξύ ενεργητικής τελειοποίησης και παθητικής

Βασική διαφορά είναι ότι η μεταποίηση στην μεν ενεργητική τελειοποίηση πραγματοποιείται στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Κοινότητας, η δε παθητική στο εξωτερικό.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com

Ο ηλεκτρονικός επαγγελματισμός μειώνει τη γνώση της πείρας.
Επικεντρωθείτε στο βιβλίο και στην δια βίου εκπαίδευση

Δείτε: Ανάρτηση 17 Μαρτίου 2014 τον πίνακα Μαθημάτων της Σχολής Εκτελωνιστών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου