Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Χειρισμός δειγμάτων των Τελωνείων στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Μάθημα 1) 10 Σεπτεμβρίου 2018



Χειρισμός δειγμάτων των Τελωνείων  στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Μάθημα 1) 10 Σεπτεμβρίου 2018


1. Συσκευασία
Μετά τη δειγματοληψία, οι περιέκτες δειγμάτων πρέπει να ελέγχονται για διαρροές. Η εξωτερική επιφάνεια των συσκευασιών πρέπει να είναι καθαρή και στεγνή. Σε περίπτωση διαρροών, θα πρέπει να ενισχυθούν ή να αντικατασταθούν τα πώματα. Συνακόλουθα θα πρέπει να διενεργείται εκ νέου έλεγχος και, εάν εξακολουθούν να υπάρχουν διαρροές, θα πρέπει να λαμβάνονται νέα δείγματα.

Οι περιέκτες δείγματος που χρησιμοποιούνται για τη συσκευασία δειγμάτων πτητικών υγρών θα πρέπει να γεμίζουν περίπου κατά το 90% της συνολικής χωρητικότητάς τους.

Σε δείγματα επικίνδυνων εμπορευμάτων/ενώσεων πρέπει να τοποθετούνται πάνω στις συσκευασίες τους προειδοποιητικά σήματα, σημάνσεις και σύμβολα που δηλώνουν τους δυνητικούς κινδύνους.




2. Σφράγιση
Ανάλογα με την εθνική νομοθεσία της χώρας σας, ο περιέκτης δείγματος πρέπει να σφραγίζεται με τον κατάλληλο τρόπο για τον τύπο του χρησιμοποιούμενου περιέκτη, αποτρέποντας τον μη εξουσιοδοτημένο ή ακατάλληλο χειρισμό δειγμάτων (και να διασφαλίζεται η ακεραιότητα του περιεχομένου). Η σφράγιση πρέπει να είναι σταθερά τοποθετημένη και μόνιμη, ώστε να αποτρέπεται η φθορά κατά την αποθήκευση ή μεταφορά του δείγματος και να διασφαλίζεται η αλυσίδα αποδεικτικών στοιχείων.




3. Σήμανση
Οι επισημάνσεις στις ετικέτες πρέπει να είναι ευανάγνωστες και μόνιμες, ώστε να αποτρέπεται η αφαίρεση ή υποκατάσταση/αλλοίωση κατά την αποθήκευση, τον χειρισμό και τη μεταφορά.

Σε περίπτωση συσκευασιών λιανικής πώλησης, η τελωνειακή ετικέτα δεν πρέπει να καλύπτει τις εμπορικές ετικέτες του αρχικού προϊόντος (εμπορικό σήμα, κατασκευαστής, περιεχόμενο, ημερομηνία λήξης κλπ.). Συνιστάται να τοποθετείτε τις συσκευασίες λιανικής πώλησης σε σακούλα πολυαιθυλενίου και να στερεώνετε τις ετικέτες και την σφραγίδα επάνω στη σακούλα.

Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγείας και ασφάλειας.




4. Συνοδευτικά έγγραφα των τελικών δειγμάτων
Τα συνοδευτικά έγγραφα πρέπει να τηρούνται σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζει η τελωνειακή αρχή. Αυτό εξαρτάται από την εθνική νομοθεσία. Σε ορισμένα κράτη μέλη χρησιμοποιούνται μόνο ψηφιακά έγγραφα. Τα συνοδευτικά έγγραφα, με τον τρόπο αυτό, αποστέλλονται στο τελωνειακό εργαστήριο με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο ή με τη χρήση ολοκληρωμένων πληροφοριακών συστημάτων. Μπορεί επίσης να επισυνάπτονται αντίγραφα και άλλων συναφών εγγράφων που αφορούν τη φύση των εμπορευμάτων (ΔΔΑ, τεχνικές προδιαγραφές, πιστοποιητικά ποιότητας, καταλληλότητας κλπ.).




5. Αποθήκευση δειγμάτων
Οι συνθήκες αποθήκευσης καθορίζονται από τα χαρακτηριστικά και τις ιδιότητες των λαμβανόμενων δειγμάτων. Οι συνθήκες αποθήκευσης θα πρέπει να εξασφαλίζουν ότι δεν υπάρχει η παραμικρή αλλοίωση του δείγματος η οποία θα μπορούσε να επηρεάσει τις παραμέτρους της ανάλυσης.

Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγείας και ασφάλειας.

Γενικά, τα δείγματα θα πρέπει να αποθηκεύονται σε καθαρό, στεγνό, σκοτεινό, ψυχρό και επαρκώς αεριζόμενο χώρο. Η θερμοκρασία αποθήκευσης θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά. Η θερμοκρασία σε αυτές τις εγκαταστάσεις δεν πρέπει να είναι κατώτερη από 0°C και δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 30°C.
· Τα δείγματα τροφίμων πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά από άλλα δείγματα. Τα ευαλλοίωτα εμπορεύματα πρέπει να αποθηκεύονται σε ψυγεία ή καταψύκτες. Εάν είναι κατεψυγμένα, τα δείγματα πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία κάτω των -18°C και η θερμοκρασία αποθήκευσης πρέπει να παρακολουθείται τακτικά.
· Οι εύφλεκτες ουσίες πρέπει να αποθηκεύονται σύμφωνα με τους κανόνες ασφαλείας.
Εάν το τελωνείο δεν μπορεί να διαθέσει αυτές τις εγκαταστάσεις και το δείγμα δεν μπορεί να μεταφερθεί αμέσως στο τελωνειακό εργαστήριο, θα πρέπει να αναζητηθεί εναλλακτικός εξωτερικός χώρος αποθήκευσης που να ικανοποιεί τις συνθήκες για τη διασφάλιση της ποιότητας και της ταυτότητας των δειγμάτων. Πρέπει να τηρούνται οι κανόνες υγείας και ασφάλειας καθώς και οι περιβαλλοντικοί κανόνες.

Συνιστάται κάθε τελωνείο να διορίζει έναν υπάλληλο υπεύθυνο για τη διαχείριση της εγκατάστασης αποθήκευσης δειγμάτων. Η περιγραφή των καθηκόντων του θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα ακόλουθα καθήκοντα:

· αποδοχή δειγμάτων για αποθήκευση και μεταφορά για ανάλυση και τήρηση μητρώου·
· παρακολούθηση των προθεσμιών αποθήκευσης του δείγματος·
· οργάνωση διάθεσης δείγματος μετά τη λήξη αυτών των ημερομηνιών·
· εξασφάλιση ότι τηρούνται πάντοτε οι συνθήκες αποθήκευσης των δειγμάτων.
Για ορισμένα προϊόντα απαιτούνται ειδικές συνθήκες. Ακολουθούν ορισμένα παραδείγματα, αλλά θα πρέπει να συμβουλευθείτε την ειδική διαδικασία δειγματοληψίας για περισσότερες λεπτομέρειες.


Αποθήκευση σε θερμοκρασία περίπου 4°C.
Προϊόν
Συνθήκες
Δείγματα ευαίσθητα στο φως
Αποθήκευση σε σκοτεινό χώρο
Δείγματα που εκλύουν δηλητηριώδεις ή δυσάρεστες οσμές
Πιθανή αποθήκευση σε χώρο με απαγωγό ή σε αίθουσα με επαρκή μηχανικό αερισμό.
Πολύ εύφλεκτα και άλλα επικίνδυνα δείγματα
Βλ. ΔΔΑ. Αποθήκευση σε ερμάριο ασφαλείας, εάν είναι δυνατό. Εάν δεν υπάρχουν διαθέσιμες πληροφορίες, ρωτήστε το εργαστήριο για τις συνθήκες αποθήκευσης.
Δείγματα ευαλλοίωτα
Αποθήκευση σε καταψύκτη ή ψυγείο, ανάλογα με τη φύση του προϊόντος.
Δείγματα εξαιρετικά ευαλλοίωτων προϊόντων
Κατάψυξη δείγματος. Σε συνεννόηση με το εργαστήριο, αναφέρετε στο έντυπο δειγματοληψίας για εργαστηριακή ανάλυση ότι ο τελωνειακός υπάλληλος κατέψυξε το προϊόν.
Δείγματα προϊόντων σε ψύξη
Δείγματα κατεψυγμένων προϊόντων
Αποθήκευση σε θερμοκρασία περίπου -18°C.
Δείγματα σε συσκευασίες λιανικής πώλησης τροφίμων και φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων
Αποθήκευση σε συνθήκες που αναγράφονται στην ετικέτα της συσκευασίας, αλλά σε θερμοκρασία που δεν υπερβαίνει περίπου τους 25°C.
Δείγματα ορυκτελαίων
Οι εύφλεκτες ουσίες πρέπει να αποθηκεύονται σε καλά αεριζόμενη αίθουσα.


Όλα τα τελικά δείγματα πρέπει να αποστέλλονται στο τελωνειακό εργαστήριο το συντομότερο δυνατό, όταν οι συνθήκες αποθήκευσης δεν είναι ικανοποιητικές στο τελωνείο σας. Για τους χρόνους αποθήκευσης, βλ. τις εθνικές οδηγίες της χώρας σας.




6. Μεταφορά
Πρέπει να εξασφαλίζεται ότι οι συνθήκες μεταφοράς εγγυώνται την ακεραιότητα και τα χαρακτηριστικά των μεταφερόμενων δειγμάτων. Πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι κανόνες κατά τη μεταφορά.

Υπάρχουν διάφορες μέθοδοι μεταφοράς δειγμάτων στο τελωνειακό εργαστήριο. Η χρησιμοποιούμενη μέθοδος εξαρτάται από την ισχύουσα νομοθεσία στο κράτος μέλος.
Μεταφορά
Παρατηρήσεις
Ταχυδρομική
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για δείγματα χωρίς επικίνδυνες ιδιότητες και που δεν υπόκεινται σε ειδικούς όρους αποθήκευσης.
Με συνήθη μεταφορικό μέσο, όχι ειδικά εξοπλισμένο για τη μεταφορά χημικών δειγμάτων ή προϊόντων διατηρημένων σε ψύξη/κατεψυγμένων εμπορευμάτων
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για δείγματα χωρίς επικίνδυνες ιδιότητες και χωρίς ειδικούς όρους αποθήκευσης.
Από ειδικά εξοπλισμένο μεταφορικό μέσο, π.χ. για τη μεταφορά χημικών δειγμάτων ή κατεψυγμένων εμπορευμάτων.
Δείγματα όλων των τύπων μπορούν να μεταφέρονται με αυτόν τον τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Αυτή είναι η καλύτερη μέθοδος αποστολής δειγμάτων με ειδικούς όρους αποθήκευσης.
Με ταχυμεταφορά
Δείγματα όλων των τύπων μπορούν να μεταφέρονται με αυτόν τον τρόπο, υπό την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης. Για τακτικές μεταφορές, είναι πρακτική η χρησιμοποίηση ταχυμεταφορέα.
Από τους ίδιους τους τελωνειακούς υπαλλήλους.
Άμεση παράδοση στο τελωνειακό εργαστήριο, ανεξάρτητα εάν η παράδοση των δειγμάτων είναι επείγουσα ή όχι.
Τα υγρά, αέρια ή/και επικίνδυνα δείγματα δεν μπορούν να αποστέλλονται ταχυδρομικά ούτε με μεταφορικό μέσο χωρίς ειδικό εξοπλισμό για αποθήκευση. Ούτε τα δείγματα που πρέπει να αποθηκεύονται σε ψυκτικό θάλαμο ή καταψύκτη μπορούν να αποστέλλονται με αυτούς τους τρόπους.

Βλέπε τις εθνικές οδηγίες για περαιτέρω πληροφορίες όσον αφορά τη μεταφορά δειγμάτων.

Γενικά, δεν είναι αναγκαίο να αποστέλλονται τα δείγματα άμεσα σε τελωνειακό εργαστήριο, υπό την προϋπόθεση ότι το τελωνείο διαθέτει καλές εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Τα δείγματα μπορούν να συλλέγονται για ένα διάστημα πριν αποσταλούν στο τελωνειακό εργαστήριο. Το όχημα που χρησιμοποιείται γι' αυτές τις μεταφορές πρέπει να είναι εξοπλισμένο με τα αναγκαία μέσα ασφαλείας, ώστε να είναι δυνατή η ταυτόχρονη μεταφορά των διαφόρων ειδών επικίνδυνων εμπορευμάτων. Θα πρέπει, ωστόσο, να τηρείτε τις προθεσμίες για την παράδοση των δειγμάτων στο εργαστήριο.

Για αποστολή με ταχυμεταφορά, όλα τα τελωνεία πρέπει να συνδέονται με δίκτυο μεταφοράς, ώστε να εξασφαλίζεται η περιοδική συλλογή των δειγμάτων. Για πρακτικούς λόγους, δεν είναι πάντοτε δυνατό να είναι όλα τα τελωνεία συνδεδεμένα με το δίκτυο μεταφοράς. Αυτό μπορεί να ισχύει για ένα απομονωμένο συνοριακό τελωνείο ή τελωνείο στο οποίο σπάνια πραγματοποιούνται δειγματοληψίες. Τα τελωνεία αυτά μπορεί να στέλνουν δείγματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Η επείγουσα μεταφορά δειγμάτων μπορεί να οργανώνεται από ταχυμεταφορέα, ο οποίος παραδίδει τα δείγματα στο τελωνειακό εργαστήριο εντός 24 ωρών ή συντομότερα. Εξασφαλίστε ότι ο ταχυμεταφορέας διαθέτει τις σωστές συνθήκες αποθήκευσης για τη μεταφορά του δείγματος. Αυτή η μέθοδος μεταφοράς δειγμάτων γενικά είναι δαπανηρή. Μπορείτε να επιλέξετε άλλο τύπο μεταφοράς, εάν αυτή είναι λιγότερο επείγουσα.

Τα δείγματα πρέπει να τοποθετούνται σε πρόσθετες συσκευασίες κατά τη μεταφορά (χαρτοκιβώτια, ξύλινα κιβώτια, ειδικούς περιέκτες δειγμάτων κλπ.). Κάθε δείγμα μπορεί να τοποθετείται σε χωριστούς πλαστικούς σάκους για λόγους ασφαλείας.

Μπορούν να χρησιμοποιούνται περιέκτες μεταφοράς ή διανομής. Αυτοί μπορεί να χρησιμοποιούνται για αποθήκευση ή τη μεταφορά στο εργαστήριο. Θα πρέπει να έχουν κάλυμμα που μπορεί να σφραγιστεί. Μπορούν να γεμίσουν με βερμικουλίτη ή άλλο αδρανές προϊόν σε μορφή σβόλων που λειτουργεί ως υλικό συσκευασίας και γέμισης. Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να προληφθεί η φθορά και, εάν υπάρξει διαρροή, το υγρό θα απορροφηθεί.

Τα δείγματα επικίνδυνων εμπορευμάτων πρέπει να διατηρούνται, να αποθηκεύονται και να αποστέλλονται σε χωριστά κιβώτια δειγμάτων. Τα κιβώτια αυτά πρέπει να φέρουν σήμανση με ειδική ετικέτα που αναγράφει την κατηγορία επικίνδυνων εμπορευμάτων (αναφορά στο ΔΔΑ). Ο οδηγός πρέπει να καταγράφει αυτά τα επικίνδυνα εμπορεύματα σε χωριστό κατάλογο. Το έντυπο αίτησης για εργαστηριακή ανάλυση πρέπει να διατηρείται στο ίδιο κιβώτιο.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Τα δείγματα ουσιών που ενδέχεται να αλληλοεπιδρούν δεν πρέπει ποτέ να αποθηκεύονται ή να μεταφέρονται στο ίδιο κιβώτιο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται κάθε φυσική ή χημική αλληλεπίδραση ή επιμόλυνση που θα επηρέαζε τα δείγματα ή θα δημιουργούσε επικίνδυνη κατάσταση (αναθυμιάσεις, πυρκαγιά ή έκρηξη).


Τα δείγματα τροφίμων ή χημικών προϊόντων πρέπει να μεταφέρονται χωριστά (διαμερίσματα φορτίου, κιβώτια συσκευασίας κλπ.) στο μεταφορικό όχημα, ώστε να αποφεύγεται κάθε πιθανότητα άμεσης επαφής μεταξύ τους.

Τα κατεψυγμένα ή διατηρημένα σε ψύξη δείγματα πρέπει να μεταφέρονται σε κινητούς καταψύκτες, κιβώτια ψύξης ή, για μικρές αποστάσεις, σε σάκους ή κιβώτια θερμομόνωσης. Πρέπει να διατηρείται και να καταγράφεται η ψυκτική αλυσίδα.

Απαγορεύεται η μεταφορά δειγμάτων χημικών προϊόντων που μπορούν να αυτοαναφλεγούν, να εκραγούν ή να εκλύσουν τοξικά αέρια κατά τη διάρκεια της μεταφοράς.

Δείγματα υλικών που μπορούν να δημιουργήσουν ηλεκτροστατικές εκκενώσεις θα πρέπει να μεταφέρονται συσκευασμένα σε μη ηλεκτραγώγιμο υλικό.

Όσον αφορά τα εύφλεκτα υγρά, επιτρέπεται η μεταφορά μέγιστης ποσότητας 30 λίτρων, με ανώτατη ποσότητα 10 λίτρων εύφλεκτων προϊόντων της τάξης κινδύνου 1 (βλ. πίνακα 3). Το μεταφορικό όχημα πρέπει να φέρει πυροσβεστήρα.

Το κεφάλαιο 3.4 της ADR περιγράφει τις εξαιρέσεις για επικίνδυνα εμπορεύματα σε περιορισμένες ποσότητες.
Μεταφερόμενη ποσότητα
Σημείο ανάφλεξης
Παραδείγματα
Ανώτατο 10 λίτρα
< 21 °C
Καθαρή αιθανόλη, βενζίνη
Ανώτατο 30 λίτρα
21 °C - <55 °C
Κηροζίνη, νέφτι
Ανώτατο 30 λίτρα
55 °C - 150 °C
Πετρέλαιο ντίζελ (πετρέλαιο κίνησης), καύσιμα (ελαφρύ κλάσμα)
Ανώτατο 30 λίτρα
> 150 °C
Λιπαντικά έλαια, καύσιμα (βαρύ κλάσμα)


Κατά τη μεταφορά δειγμάτων σε περιέκτες διανομής, πρέπει να ικανοποιούνται οι ακόλουθες απαιτήσεις:
· Οι περιέκτες πρέπει να είναι κλειστοί με τελωνειακή σφραγίδα (συμβουλευτείτε τις εθνικές διατάξεις της χώρας σας).
· Τα κιβώτια πρέπει να φέρουν ετικέτα με το όνομα του αποστολέα.
· Τα έντυπα δειγματοληψίας που αναφέρονται στα δείγματα μπορούν να τοποθετούνται στα κιβώτια δειγμάτων ή να παραδίδονται στον οδηγό σε σφραγισμένο φάκελο.
· Δείγματα υπερβολικά μεγάλα για να μεταφερθούν σε περιέκτη διανομής μπορούν να μεταφέρονται ασφαλώς συσκευασμένα ως χωριστά αντικείμενα.
· Δείγματα κατεψυγμένα ή διατηρημένα σε ψύξη θα πρέπει να προσκομίζονται στην αρχική συσκευασία τους και να αποθηκεύονται σε ειδικό ψυκτικό θάλαμο ή καταψύκτη του οχήματος ή του φορτηγού.
Να εξασφαλίζετε πάντοτε την έγκαιρη αποστολή των δειγμάτων στο εργαστήριο και ότι οι αποστολές συνοδεύονται με τα σωστά έγγραφα. Συμβουλευθείτε τις εθνικές διαδικασίες της χώρας σας.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ
Σε περίπτωση αμφιβολίας ως προς τη συσκευασία και τη μεταφορά επικίνδυνων εμπορευμάτων ή άγνωστων ουσιών, ζητείστε τη συμβουλή του τελωνειακού εργαστηρίου σας.


Οι ανωτέρω κανόνες και απαιτήσεις δεν είναι πλήρεις και εφαρμόζονται σε συνάρτηση με τις συγκεκριμένες περιστάσεις.




7. Αποδοχή στο τελωνειακό εργαστήριο
Τα δείγματα πρέπει να φθάνουν στο εργαστήριο στη σωστή κατάσταση ώστε να είναι αποδεκτά. Οφείλετε να εξασφαλίζετε ότι πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια κατά τη μεταφορά στο εργαστήριο. Το εργαστήριο θα επικοινωνήσει με τον τελωνειακό υπάλληλο και έχει δικαίωμα να απορρίψει το δείγμα, εάν δεν πληρούνται αυτά τα κριτήρια.

Όλα τα δείγματα πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:
· Τα δείγματα πρέπει να φέρουν σήμανση με τα στοιχεία του δείγματος, περιλαμβανομένων πληροφοριών του δείγματος.
· Το δείγμα πρέπει να είναι σφραγισμένο. Ένα δείγμα θεωρείται σφραγισμένο, εφόσον πληρούνται τα ακόλουθα κριτήρια:
1.      Το δείγμα παραδίδεται απευθείας από τελωνειακό υπάλληλο.
2.      Η συσκευασία έχει ετικέτα. Η ετικέτα είναι προσαρτημένη με κορδόνι ή σπάγκο και μόλυβδο κατά τρόπο που να είναι αδύνατη η αφαίρεση του υλικού συσκευασίας χωρίς να φθαρεί το κορδόνι ή ο μόλυβδος. Μία συσκευασία μπορεί να περιλαμβάνει περισσότερα δείγματα με χωριστή σφράγιση.
3.      Η επισήμανση και σφράγιση του δείγματος πραγματοποιείται σύμφωνα με τους εθνικούς κανόνες.
4.      Το δείγμα τοποθετείται σε φάκελο με σφραγίδα ή σήμανση επάνω στη σφραγίδα.
5.      Το δείγμα συνίσταται σε αντικείμενο στο οποίο έχει τοποθετηθεί ετικέτα προσαρτημένη με κορδόνι και μόλυβδο.
· Η συσκευασία δεν πρέπει να έχει υποστεί φθορά και πρέπει να είναι κλειστή. Δεν πρέπει να υπάρχει υπέρβαση της προθεσμίας παράδοσης στο εργαστήριο (βλ. εθνικές οδηγίες και διεθνείς κανόνες).
· Τα δείγματα πρέπει να συνοδεύονται με πλήρως συμπληρωμένο έντυπο δειγματοληψίας.
· Η ποσότητα του δείγματος πρέπει να είναι επαρκής για να διενεργηθούν οι αναλύσεις (βλ. τον πίνακα «Ποσότητα δειγμάτων που πρέπει να λαμβάνεται»).
Για ορισμένα ειδικά εμπορεύματα, θα πρέπει να τηρούνται οι ακόλουθοι όροι:
· Τα προϊόντα βαθείας κατάψυξης δεν πρέπει να έχουν τήξει.
· Τα προϊόντα που διατηρούνται συνήθως σε χαμηλή θερμοκρασία (βούτυρο, γαλακτοκομικά, χυμοί φρούτων) πρέπει να έχουν συντηρηθεί σε αυτή τη θερμοκρασία.
· Τα προϊόντα που υπόκεινται σε ζύμωση θα πρέπει να παραδίδονται με φροντίδα και να τοποθετούνται σε ψυγείο το συντομότερο δυνατό.
· Τα δείγματα ορυκτών ελαίων πρέπει να προσκομίζονται σε προστατευτικά κιβώτια μεταφοράς και θα πρέπει να ελέγχονται για να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει διαρροή.
· Όταν τα δείγματα είναι τοποθετημένα στην αρχική συσκευασία λιανικής πώλησης, η συσκευασία αυτή θα πρέπει να είναι ανέπαφη.
· Δείγματα χημικών ουσιών που φέρουν επίσημη σήμανση με σύμβολα κινδύνου, όπως νεκροκεφαλή, σύμβολο φλόγας ή σύμβολο έκρηξης, θα πρέπει να μεταφέρονται σε ειδικά κιβώτια δείγματος (βλ. Συστάσεις συσκευασίας).


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Κάντε κλικ στην ετικέτα να δείτε τα βιβλία μας

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
E-Mail = ggioggaras@Gmail.com
Να σας απαντήσουμε



Ιστοσελίδες
www.bookstars.gr
ektelonistivivlia.blogspot
sxoli-ekteloniston.blogspot
gnomesmetaforas.blogspot
logotexnia-ekteloniston.blogspot

Εκτύπωση πολυσέλιδων Νόμων, Κανονισμών κλπ
Ιστοσελίδα = PrePrint.gr
Με μικρό κόστος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου