Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Τελωνειακή αποταμίευση .Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων εξαγωγέων με απαλλαγές από επιβαρύνσεις Αθήνα, Ιούλιος 2018 ΑΑΔΕ (Απόσπασμα) (Μάθημα 1) 4 Σεπτεμβρίου 2018



Τελωνειακή αποταμίευση .Εγχειρίδιο ενημέρωσης εισαγωγέων εξαγωγέων με απαλλαγές από επιβαρύνσεις Αθήνα, Ιούλιος 2018 ΑΑΔΕ (Απόσπασμα) (Μάθημα 1) 4 Σεπτεμβρίου 2018

Σχόλιο: Η παρουσίαση αυτών των αποσπασμάτων έχουν και την έννοια  της σημερινής ερμηνείας της Γενικής Διεύθυνσης των Τελωνείων κα ΕΦΚ. Οι Εκτελωνιστές πρέπει να έχουν στραμμένο το βλέμμα τους και προς την Επιτροπή του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα που διαχειρίζεται νομοθετικά τις διαδικασίες και τα τελωνειακά καθεστώτα.
Έκδοση 2017, σελ 97, ευρώ 9


ΤΕΛΩΝΕΙΑΚΗ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΗ
Το καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης αποτελεί ειδικό καθεστώς, το οποίο επιτρέπει την είσοδο και την αποθήκευση μη ενωσιακών εμπορευμάτων σε αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης, οι οποίες είναι εγκεκριμένες από την Τελωνειακή Υπηρεσία και στις οποίες τα εν λόγω εμπορεύματα μπορούν να παραμείνουν για απεριόριστο χρονικό διάστημα, με αναστολή καταβολής των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων που τους αναλογούν έως την εκκαθάριση του καθεστώτος.
Δικαίωμα σύστασης αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης κατέχουν τα πρόσωπα που ασκούν επαγγελματική δραστηριότητα (εισαγωγείς, αποθηκευτικές επιχειρήσεις, μεταφορικές εταιρείες, εφοδιαστικές επιχειρήσεις κλπ).
Οι αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης διακρίνονται στις εξής κατηγορίες:
Α) Δημόσιες αποθήκες (τύπου Ι, ΙΙ, ΙΙΙ), στις οποίες μπορεί να αποταμιεύσει εμπορεύματα οποιοδήποτε πρόσωπο.
Β) Ιδιωτικές αποθήκες, στις οποίες αποταμιεύει τα εμπορεύματά του μόνο ο κάτοχος της άδειας λειτουργίας της αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.
Στις αποθήκες τελωνειακής αποταμίευσης μπορούν να τοποθετηθούν οποιαδήποτε μη ενωσιακά εμπορεύματα. Εάν, όμως, πρόκειται για εμπορεύματα επικίνδυνα για την δημόσια τάξη, ασφάλεια, υγεία, περιβάλλον κλπ, τότε πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες που προβλέπονται από την σχετική νομοθεσία και εκδίδονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
Για την απόκτηση άδειας λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης πρέπει να πραγματοποιηθούν οι κάτωθι ενέργειες:
α) Ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στο Τελωνείο στο οποίο υπάγονται, κατά χωρική αρμοδιότητα, οι αποθηκευτικές εγκαταστάσεις για τις οποίες ζητείται η άδεια λειτουργίας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης, προκειμένου το Τελωνείο να διενεργήσει αυτοψία των χώρων.
β) Μετά από την αυτοψία ο ενδιαφερόμενος απευθύνεται στην αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια (σύμφωνα με τις οδηγίες που του δίδονται από το Τελωνείο), όπου συμπληρώνει την αίτηση για την χορήγηση άδειας αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης.
Μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

 καταστατικό - έναρξη επιτηδεύματος,

 απόσπασμα ποινικού μητρώου του νόμιμου εκπροσώπου της αιτούσας εταιρίας,

 τοπογραφικό σχέδιο και άδεια ανέγερσης του κτιρίου,

 πιστοποιητικό πυροσβεστικής κάλυψης,

 έγγραφα κυριότητας ή μίσθωσης του χώρου,

 λογιστικό σχέδιο παρακολούθησης των εμπορευμάτων.

γ) Η αρμόδια Τελωνειακή Περιφέρεια, αφού εξετάσει την αίτηση του ενδιαφερομένου, προβαίνει στην έκδοση της εν λόγω άδειας ή στην αιτιολογημένη απόρριψη αυτής.
Για την απόκτηση της άδειας λειτουργίας της αποθήκης απαιτούνται επίσης:
α) Κατάθεση εγγύησης η οποία εκδίδεται σύμφωνα με το άρθρο 89 του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα (Καν. 952/13).
β) Καταβολή διοικητικού κόστους για την λειτουργία της αποθήκης, το οποίο είναι ανάλογο του εμβαδού της αποθήκης και υπολογίζεται σε 500 € για κάθε στεγασμένο χώρο μέχρι 1.000 τ.μ. ή υπαίθριο χώρο μέχρι 10.000 τ.μ. Σε περίπτωση υπέρβασης των παραπάνω ορίων, το διοικητικό κόστος αυξάνεται με ανάλογο επιμερισμό του ανωτέρω ποσού, ενώ το συνολικό ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 3.000 ευρώ για κάθε άδεια αποθήκης αποταμίευσης.
Για τη λειτουργία των αποθηκών τελωνειακής αποταμίευσης απαιτούνται τόσο η τήρηση της λογιστικής αποθήκης από τον διαχειριστή, όπου καταγράφονται πληροφορίες σχετικές με την διακίνηση των αποταμιευμένων εμπορευμάτων, όπως τα στοιχεία των παραστατικών εισόδου και εξόδου, οι αποταμιευμένες ποσότητες
κλπ, όσο και η κατάθεση κατάστασης αποθεμάτων στο Τελωνείο Ελέγχου σε μηνιαία βάση.
Για την είσοδο των εμπορευμάτων στην αποθήκη απαιτείται καταρχήν η προσκόμισή τους στο Τελωνείο, όπου κατατίθεται από τον κάτοχό τους διασάφηση αποταμίευσης. Μετά από την ολοκλήρωση των ελέγχων από το Τελωνείο εκδίδεται άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων. Τότε, τα εμπορεύματα μπορούν να οδηγηθούν στην εγκεκριμένη αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης, όπου και παραμένουν στην κατάσταση που εισήχθησαν.
Κατά την παραμονή των εμπορευμάτων στην αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης, αυτά μπορούν, κατόπιν σχετικής έγκρισης της αρμόδιας Τελωνειακής Αρχής, να υποβάλλονται στις συνήθεις εργασίες του Παραρτήματος 71-03 του Καν. (ΕΕ) 2446/15, να εξέρχονται προσωρινά από αυτή, προκειμένου να υποβάλλονται στις εν λόγω συνήθεις εργασίες ή για οποιοδήποτε άλλο τεκμηριωμένο λόγο, καθώς και να συναποθηκεύονται με ενωσιακά εμπορεύματα αρκεί να είναι δυνατή, ανά πάσα στιγμή, η εξακρίβωση του τελωνειακού χαρακτήρα των εμπορευμάτων.
Για να εξέλθουν τα εμπορεύματα από την αποθήκη πρέπει να κατατεθεί διασάφηση με την οποία αυτά υπάγονται σε άλλο τελωνειακό καθεστώς (επανεξαγωγή, θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και ανάλωση, διαμετακόμιση, θέση σε ελεύθερη κυκλοφορία και άμεση αποστολή σε άλλο κράτος-μέλος, τελειοποίηση προς επανεξαγωγή κλπ). Στην περίπτωση εξόδου των εμπορευμάτων από την αποθήκη, προκειμένου να διατεθούν στην κατανάλωση, πρέπει να γίνει καταβολή των αναλογουσών δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Το Τελωνείο διενεργεί τους ελέγχους που απαιτούνται και εκδίδει άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων. Βάσει αυτής της άδειας μπορούν να εξέλθουν από την αποθήκη.
Επίσης, τα εμπορεύματα που προέρχονται από καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης μποΤο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης διέπεται από τις ακόλουθες διατάξεις:
- Άρθρα 210-225 (οριζόντιες διατάξεις των ειδικών καθεστώτων) και 237-242 του Καν. (ΕΕ) 952/13 για τη θέσπιση Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.
- Άρθρα 161-183 (οριζόντιες διατάξεις των ειδικών καθεστώτων) και 201-203 του Καν. (ΕΕ) 2446/15, όσον αφορά λεπτομερείς κανόνες σχετικούς με ορισμένες από τις διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.
- Άρθρα 258-271 (οριζόντιες διατάξεις των ειδικών καθεστώτων) του Καν. (ΕΕ) 2447/15 για τη θέσπιση λεπτομερών κανόνων εφαρμογής ορισμένων διατάξεων του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.
- Άρθρα 22-23 του Καν. (ΕΕ) 341/16 όσον αφορά μεταβατικούς κανόνες για ορισμένες διατάξεις του Ενωσιακού Τελωνειακού Κώδικα.
- Η αριθ. ΔΔΘΤΟΚ Δ 1026126 ΕΞ 2017/27.1.2017 (Β’ 810, ΑΔΑ: 7ΜΗ5Η-ΔΔ3) Απόφαση του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.) «Εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος τελωνειακής αποταμίευσης».
- Η αριθ. ΔΔΘΤΟΚ Δ 1046606 ΕΞ 2017/24.3.2017 (ΑΔΑ: 6ΡΙΗΗ-ΞΕ8) εγκύκλιος της Προϊσταμένης της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης «Κοινοποίηση της αριθμ. ΔΔΘΤΟΚ Δ 1026126 ΕΞ 2017/27-1-2017 Απόφασης Διοικητή ΑΑΔΕ ”Εφαρμογή του ειδικού καθεστώτος τελωνειακής αποταμίευσης» (ΦΕΚ 810/Β/2017) και παροχή οδηγιών”». ρούν να καταστρέφονται ή να εγκαταλείπονται υπέρ του Δημοσίου.

E-mail = ggioggaras@Gmail.com


ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ


Ιστοσελίδες
www.bookstars.gr
ektelonistivivlia.blogspot
sxoli-ekteloniston.blogspot
gnomesmetaforas.blogspot
logotexnia-ekteloniston.blogspot

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών


Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου