Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Φορολογικός εκπρόσωπος στον Τελωνείο ICISnet (Απόσπασμα Εγχειρ.) (Μάθημα 4) 26 Σεπτεμβρίου 2018



Φορολογικός εκπρόσωπος στον Τελωνείο ICISnet (Απόσπασμα Εγχειρ.) (Μάθημα 4) 26 Σεπτεμβρίου 2018


ΕΝΟΤΗΤΑ Β: ΟΡΙΣΜΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥ
(αριθ. ΠΟΛ 1111374/9160/2152/0014/ΠΟΛ1281/1993 - Β΄ 700 Απόφαση του Υφυπουργού Οικονομικών)
21. Ποια είναι η διαδικασία απόδοσης Α.Φ.Μ., με τη διαδικασία ορισμού φορολογικού αντιπροσώπου;
Η επιχείρηση (εντολέας) δύναται να ορίσει ένα άλλο πρόσωπο στην Ελλάδα, που θα ενεργεί για λογαριασμό της, με πληρεξούσιο έγγραφο, στο οποίο θα αναφέρεται ρητώς ότι το εν λόγω πρόσωπο έχει οριστεί για τον σκοπό αυτό και μόνο. Επισημαίνεται ότι το πληρεξούσιο πρέπει να προσκομίζεται, κατά τα διεθνή νόμιμα (σφραγίδα Apostille, προξενική θεώρηση, θεώρηση από την αρμόδια ελληνική προξενική Αρχή ή, κατά τα οριζόμενα σε διεθνείς Συνθήκες, που έχουν κυρωθεί με νόμο από την Ελλάδα, κατά περίπτωση) και να είναι επίσημα μεταφρασμένο.
Ο Α.Φ.Μ. της επιχείρησης παραμένει ο ίδιος σε περίπτωση που η επιχείρηση αλλάξει φορολογικό αντιπρόσωπο ή υποβάλει δήλωση παύσης και εκ νέου έναρξης εργασιών της ιδίας.
22. Ποιος μπορεί να οριστεί φορολογικός αντιπρόσωπος;
Ως φορολογικός αντιπρόσωπος ορίζεται φυσικό ή νομικό πρόσωπο (απαραιτήτως υποκείμενο στον Φ.Π.Α.), το οποίο έχει, είτε την έδρα της επαγγελματικής του δραστηριότητας, είτε τη μόνιμη εγκατάστασή του, είτε την κατοικία του, είτε τη συνήθη διαμονή του, στην Ελλάδα.
23. Ποια είναι η διαδικασία ανάκλησης φορολογικού αντιπροσώπου;
Στην περίπτωση που η επιχείρηση επιθυμεί η ίδια να εκπληρώνει πλέον τις φορολογικές της, ως προς τον Φ.Π.Α., υποχρεώσεις, αποστέλλει στη Δ.Ο.Υ. Α΄ Αθηνών τη δήλωση του παραρτήματος ΙΙ της αριθ. ΠΟΛ 1153/2016 Απόφασης, με τη σημείωση (Χ) στις ενδείξεις «Μεταβολή» και «Ανάκληση φορολογικού αντιπροσώπου», με την αναγραφή ως ημερομηνίας μεταβολής της ημερομηνίας ανάκλησης του εγγράφου πληρεξουσιότητας, του Α.Φ.Μ. που διαθέτει στην Ελλάδα, μέσω του φορολογικού αντιπροσώπου και τω λοιπών στοιχείων της δήλωσης.
Ημερομηνία μεταβολής είναι η ημερομηνία ανάκλησης της πληρεξουσιότητας.
24. Παύση εργασιών φορολογικού αντιπροσώπου.
Σε περίπτωση που έγινε ανάκληση του φορολογικού αντιπροσώπου από την αλλοδαπή επιχείρηση, ο φορολογικός αντιπρόσωπος υποχρεούται να υποβάλλει δήλωση παύσης εργασιών στη Δ.Ο.Υ. φορολογίας του.
Σε περίπτωση αλλαγής του φορολογικού αντιπροσώπου υποβάλλεται σχετική δήλωση μεταβολών από τον προηγούμενο φορολογικό αντιπρόσωπο στην αρμόδια Δ.Ο.Υ..




ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών
Σύμφωνα με τον Ενωσιακό Τελωνειακό Κώδικα

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε


Ιστοσελίδες
www.bookstars.gr
ektelonistivivlia.blogspot
sxoli-ekteloniston.blogspot
gnomesmetaforas.blogspot
logotexnia-ekteloniston.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου