Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2018

Τελωνειακή Αποταμίευση με Ερωτηματολόγιο (Μάθημα 1) 6 Σεπτεμβρίου 2018



Τελωνειακή Αποταμίευση με Ερωτηματολόγιο (Μάθημα 1) 6 Σεπτεμβρίου 2018


Τι είναι το καθεστώς της Τελωνειακής Αποταμίευσης;
Είναι το τελωνειακό καθεστώς που επιτρέπει κατά κύριο λόγο, την αποθήκευση των εμπορευμάτων προερχομένων από τρίτες χώρες χωρίς την καταβολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων. Σκοπός της τελωνειακής αποταμίευσης είναι να δώσει τη δυνατότητα στο έμπορο κάτοχο των εμπορευμάτων να διαθέσει τρίτων χωρών υποκείμενα εμπορεύματα στην εσωτερική αγορά σε χρόνο μηδέν. Δίνει τη δυνατότητα να αγοράσει και να μεταφέρει μεγάλες ποσότητες προϊόντων που τις βρήκε σε συμφέρουσες τιμές στην διεθνή αγορά, χωρίς να εκταμιεύσει τους δασμούς και τους λοιπούς φόρους στη χώρα του.
Είναι το τελωνειακό καθεστώς που εφαρμόζεται στα εισαγόμενα εμπορεύματα για να αποθηκευτούν σε αποθήκες εγκεκριμένες από τις Τελωνειακές αρχές. Εκεί αφού ταξινομηθούν σε δασμολογική κλάση μπορούν να παραμείνουν γι απεριόριστο χρονικό διάστημα, πάντα χωρίς να έχουν πληρωθεί δασμοί και άλλοι φόροι που επιβάλλονται κατά την εισαγωγή.
Για να εξέλθουν από την αποθήκη της τελωνειακής αποταμίευσης και να διατεθούν στην αγορά, πρέπει να πληρωθούν οι δασμοφορολογικές επιβαρύνσεις.
Τι εννοούμε με τον όρο καθεστώς τελωνειακής αποταμίευσης;
Το σύνολο των κανόνων και διατυπώσεων που εφαρμόζονται για να τεθούν τα υποκείμενα σε δασμούς και φόρους από τρίτες χώρες εμπορεύματα, σε χώρους που επιτηρούνται από την τελωνειακή αρχή, χωρίς καταβολή των δασμών και φόρων για όσο χρόνο θα παραμείνουν σ’ αυτούς τους χώρους.
Τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της τελωνειακής αποταμίευσης είναι:
Α) ύπαρξη συγκεκριμένου χώρου που είτε τον διαχειρίζεται η τελωνειακή αρχή, είτε εγκρίνεται και επιτηρείται από αυτή.
Β) η μη είσπραξη δασμών και φόρων για όσο χρόνο παραμένουν στις αποθήκες.
Πως χαρακτηρίζει το καθεστώς της Τελωνειακής Αποταμίευσης ο Βασικός Κοινοτικός Τελωνειακός Κώδικας καν ΕΟΚ2913/1992
Σύμφωνα με το άρθρο 84 το χαρακτηρίζει οικονομικό τελωνειακό καθεστώς αλλά και καθεστώς αναστολής. Αυτοί οι χαρακτηρισμοί προσδιορίζουν την εμπορική σημασία (διευκολύνσεις) του καθεστώτος για τους εμπόρους του διεθνούς εμπορίου αφού δεν εκταμιεύουν, πληρώνουν δασμούς και λοιπούς φόρους.
Κατά την κατάθεση της διασάφησης τελωνειακής αποταμίευσης ελέγχονται τα περιοριστικά μη δασμολογικά μέτρα του προϊόντος;
Όχι. Αρκεί αυτά κατά τον προορισμό σε ανάλωση να έχουν εκπληρωθεί.
Ιδιομορφίες της Τελωνειακής αποταμίευσης
Είναι ένα καθεστώς αποθήκευσης
Επιτρέπεται η τμηματική ανάλωση του εμπορεύματος
Δεν πληρώνονται δασμοί και λοιποί φόροι
Υπάρχει απεριόριστος χρόνος αποθήκευσης
Δίδεται η δυνατότητα να πουληθούν τα εμπορεύματα και ο νέος αγοραστής να πληρώσει του δασμού ςκαι φόρους.
Εξυπηρετούν τις πριμοδοτήσεις των γεωργικών προϊόντων αφού θεωρείται εξαγωγή η τοποθέτησή τους στην τελωνειακή αποταμίευση.
Αποφεύγεται η άμεση πληρωμή του ΦΠΑ σε ορισμένες περιπτώσεις.
 Πώς εισέρχονται τα εμπορεύματα σε αποθήκη αποταμίευσης;
Τα εμπορεύματα προσκομίζονται στο τελωνείο όπου κατατίθεται από τον κάτοχό τους ή τον αντιπρόσωπο εκτελωνιστή του, διασάφηση αποταμίευσης. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων (τελωνισμός εμπορεύματος, καταμέτρηση ποσότητας κλπ) από το τελωνείο εκδίδεται άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων. Τότε τα εμπορεύματα μπορούν να οδηγηθούν στην εγκεκριμένη αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης, όπου και παραμένουν στην κατάσταση που εισήχθησαν.
Ποιο τελωνειακό προορισμό μπορούν να πάρουν τα εμπορεύματα σε τελωνειακή αποταμίευση;
Μπορούν με την κατάθεση του κατάλληλου εντύπου ΕΔΕ (διασάφησης) να τεθούν σε ελεύθερη κυκλοφορία και να αναλωθούν, να πάρουν έναν ειδικό προορισμό, να επανεξαχθούν, να τοποθετηθούν σε Ελεύθερες Αποθήκες ή Ζώνες, να μεταφορτωθούν με εθνική διαμετακόμιση, να καταστραφούν, να εγκαταλειφθούν, να μεταποιηθούν, να γίνουν πρώτες ύλες για τελειοποίηση προς επανεξαγωγή ή τελειοποίηση υπό τελωνειακό έλεγχο  κλπ
 Πώς εξέρχονται τα εμπορεύματα από την αποθήκη αποταμίευσης;
Για να εξέλθουν τα εμπορεύματα από την αποθήκη πρέπει να κατατεθεί από τον κάτοχό τους παραστατικό (διασάφηση) με το οποίο δίνεται ένας προορισμός στο εμπόρευμα. Το τελωνείο διενεργεί τους απαραίτητους ελέγχους που απαιτούνται και εκδίδει άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων. Βάσει αυτής της αδείας μπορούν να εξέλθουν από την αποθήκη. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ αποταμιευμένων για αιτουμένων (δασμολογική κλάση, ποσότητα) επιβάλλεται χρηματικό πρόστιμο
Ποιοι μπορούν να συστήσουν και να εκμεταλλευθούν τα πλεονεκτήματα μιας αποθήκης αποταμίευσης;
Συνήθως σε τέτοιες υπηρεσίες δραστηριοποιούνται φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν σαν αντικείμενο τις εισαγωγές, τις υπηρεσίες αποθήκευσης (ψυγεία), τις διεθνείς μεταφορές όπως οι μεταφορικές εταιρείες, οι διαμεταφορικές εταιρίες, οι εταιρείες Logistics, τα 3PL, οι εφοδιαστικές εταιρείες για τις πωλήσεις εφοδίων σε πλοία και ναυπηγεία.
Οι Ιδιώτες δεν μπορούν να συστήσουν αποθήκη αποταμίευσης.
Πως εγκρίνεται μια αποθήκη ή ένας χώρος αποταμίευσης;
Ο μελλοντικός αποθηκευτής απευθύνεται στην Τελωνειακή Αρχή του τόπου εγκατάστασης της αποθήκης του ή του χώρου και ζητά την έγκριση.
Η Τελωνειακή Αρχή διενεργεί αυτοψία των χώρων των υπαίθριων και των στεγασμένων. Μετά από τη θετική γνώμη συμπληρώνει την κατάλληλη αίτηση, απευθυνόμενος στην Τελωνειακή Περιφέρεια, για να του χορηγηθεί η άδεια απόκτησης αποθήκης Τελωνειακής Αποταμίευσης. Μαζί με την αίτηση, τη φόρμα με όλα τα οικονομικά στοιχεία, που έχει σχεδιασθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάλλονται και τα ακόλουθα δικαιολογητικά
-          Καταστατικό εταιρείας ή έναρξη επαγγέλματος από Δ.Ο.Υ αν πρόκειται για φυσικό πρόσωπο
-          Απόσπασμα ποινικού μητρώου
-          Επιχειρήματα για την ύπαρξη οικονομικής ανάγκης τελωνειακής αποταμίευσης
-          Ο ενδιαφερόμενος αιτών να είναι εγκατεστημένος στην Κοινότητα
-          Τοπογραφικό και άδεια ανέγερσης του κτιρίου με χαρακτηρισμό χρήσης
-          Έγγραφα κυριότητας ή μίσθωσης του χώρου
-          Πυροσβεστική κάλυψη
-          Λογιστικό σχέδιο παρακολούθησης των εμπορευμάτων
-          Εγγύηση αξιόπιστος για το 20% των αναλογούντων δασμών κλπ φόρων των εμπορευμάτων που θα βρίσκονται στην αποθήκη σε καθημερινή βάση, εκτός από τις αποθήκες Β  που την ευθύνη την φέρνει ο ιδιοκτήτης και απαιτείται εγγύηση 100%
Για την λειτουργία της αποθήκης το διοικητικό κόστος που καταβάλλεται είναι ανάλογο του εμβαδού της αποθήκης και έγκειται σε:
500 € για κάθε στεγασμένο χώρο μέχρι 1000 τ.μ ή υπαίθριο μέχρι 10000 τ.μ 
Σε περίπτωση υπέρβασης των παραπάνω ορίων το διοικητικό κόστος αυξάνεται με ανάλογο επιμερισμό του ανωτέρω ποσού.
Το ανωτέρω ποσό δεν μπορεί να υπερβεί τα 3000 € για κάθε άδεια αποθήκης αποταμίευσης.
 Τι άλλο απαιτείται;
- Απαιτείται κατάθεση εγγυητικής επιστολής που να καλύπτει το 20% των εμπορευμάτων που ευρίσκονται ανά πάσα στιγμή στην αποθήκη. ( για ένα τύπο αποθηκών - τύπος Β- απαιτείται 100%).
Ποιοι είναι οι τύποι αποθηκών αποταμίευσης;
- Δημόσιες Αποθήκες τις διαχειρίζονται ιδιωτικές επιχειρήσεις και ονομάζονται έτσι διότι σ΄ αυτές μπορεί να αποταμιεύσει εμπορεύματα οποιοδήποτε πρόσωπο ακόμα και ιδιώτης.
- Ιδιωτικές αποθήκες όπου αποταμιεύει τα εμπορεύματά του μόνο ο κάτοχος της αποθήκης.
Κατονομάσετε τους τύπους αποθηκών αποταμίευσης
Μπορούν να δημιουργηθούν Δημόσιες Αποθήκες σύμφωνα με τον σκοπό τους, που είναι να χρησιμοποιούνται ταυτόχρονα  από διάφορους εισαγωγείς ή εξαγωγείς (κοινή χρήση για όλους) ή ακόμα και από ιδιώτες.
Μπορούν να δημιουργηθούν Ιδιωτικές Αποθήκες που σύμφωνα με τον σκοπό τους, μπορεί να αποταμιεύει μόνο ο ιδιοκτήτης τους (αποκλειστική χρήση).
Φορέας για αποθήκες Τελωνειακής Αποταμίευσης μπορεί να είναι εκτός από ιδιωτικές επιχειρήσεις και δημοσίου χαρακτήρα επιχειρήσεις.
 Τι εμπορεύματα μπορούν να τοποθετηθούν στις αποθήκες αποταμίευσης;
Κατ΄ αρχάς οποιοδήποτε εμπόρευμα, αλλά εφόσον πρόκειται για εμπορεύματα επικίνδυνα για την δημόσια τάξη, ασφάλεια, υγεία, περιβάλλον, χρηστά ήθη  κ.λ.π, τότε πρέπει να υπάρχουν οι απαραίτητες άδειες από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Ποια εμπορεύματα έχουν τη δυνατότητα να αποθηκευτούν σε καθεστώς διευκόλυνσης περιλαμβανομένης και της τελωνειακής αποταμίευσης;*
Στις τελωνειακές αποθήκες
Α) τα υποκείμενα εμπορεύματα τρίτων χωρών με αναστολή των δασμών και φόρων
Β) τα εγχώρια εμπορεύματα εφόσον έχουν υπαχθεί στην κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να επιδοτηθούν
Γ) τα εγχώρια εμπορεύματα με απαλλαγή ΦΠΑ.
Δ) τα προϊόντα με επιβάρυνση ΕΦΚ.
Στις φορολογικές αποθήκες
Τα κοινοτικά οχήματα – αυτοκίνητα (Άρθρο133 ΕΤΚ ).
Τα προϊόντα με επιβάρυνση ΕΦΚ.
Μπορεί να παραληφθεί τμηματικά το εμπόρευμα σε τελωνειακή αποταμίευση;
Ναι. Ακολουθείτε η διαδικασία της ανασυσκευασίας πχ. Φάρμακα σε κυτία. Παραλαβή ακόμα και τεμάχια από τα κυτία.
Πως γίνεται η διαδικασία (διατυπώσεις) για το καθεστώς της Τελωνειακής Αποταμίευσης
Κατατίθεται ΕΔΕ (διασάφηση αποταμίευσης), όπου προσδιορίζεται η δασμολογική του κλάση, γράφεται προσωρινά η αξία του τιμολογίου και γίνεται φυσικός έλεγχος των εμπορευμάτων. Μετά την ολοκλήρωση των τελωνειακών ελέγχων εκδίδεται η άδεια παραλαβής των εμπορευμάτων και τότε μπορούν να οδηγηθούν στη εγκεκριμένη αποθήκη όπου και παραμένουν μέχρι να πάρουν ένα τελωνειακό προορισμό.
Πότε απαλλάσσονται από δασμούς και φόρους τα εμπορεύματα ενώ βρίσκονται στην τελωνειακή αποταμίευση;
Α) Όταν τα αποταμιευμένα εμπορεύματα υποστούν φθορά ή βλάβη από τύχη ή ανωτέρα βία
Β) Όταν διαπιστωθεί φύρα στο εμπόρευμα. Η φύρα είναι θέμα πραγματικό και εξαρτάται από παράγοντες που εκτιμούνται από την αρμόδια επιτροπή με βάση δεδομένα που γίνονται αποδεκτά από την επιστήμη. Παράδειγμα η  αποταμίευση βαμβακιού δημιουργεί προβλήματα διαφοροποίησης της παραλαμβανόμενης ποσότητας επηρεαζόμενη από την εποχή και την ξηρασία που επικρατεί.
Πότε επέρχεται η λήξη της τελωνειακής αποταμίευσης (διάρκεια αποταμίευσης);*
Προϋπόθεση της τελωνειακής αποταμίευσης είναι η απεριόριστη διάρκεια της. Όμως στην πράξη το καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης τερματίζεται με δύο τρόπους;
Α) με τη θέση των εμπορευμάτων σε ανάλωση (πληρωμή δασμών και φόρων) ή θέση σε άλλο τελωνειακό καθεστώς και την έξοδο των από τη αποθήκη. Φυσιολογικός τρόπος λήξης με την ολοκλήρωση του αντικειμενικού σκοπού του ενδιαφερόμενου.
Β) με τη λήξη της προθεσμίας που αναφέρεται στη διασάφηση ή με την παράταση που έχει πάρει έγκαιρα. Είναι ένας αναγκαστικός τρόπος, αφού αποφεύγεται η διαιώνιση και η πιθανή καταστρατήγηση των συμφερόντων του Δημοσίου.
Διαφορές μεταξύ της τελωνειακής αποταμίευσης και της προσωρινής εναπόθεσης
Α) η προσωρινή εναπόθεση είναι καθεστώς προορισμού, ενώ η τελωνειακή αποταμίευση είναι τελωνειακό καθεστώς
Β) η προσωρινή εναπόθεση έχει περιορισμένο χρόνο παραμονής του εμπορεύματος, ενώ η τελωνειακή αποταμίευση απεριόριστο
Γ) στην τελωνειακή αποταμίευση υπάρχει η δυνατότητα αποδοχής όλων των εμπορευμάτων τρίτων χωρών, ενώ στην προσωρινή εναπόθεση περιορισμένη δυνατότητα.
Δ) στην τελωνειακή αποταμίευση γίνεται τελωνισμός / φυσικός έλεγχος των εμπορευμάτων και καθορισμός της δασμολογικής κλάσης, ενώ στην προσωρινή εναπόθεση γίνεται .έλεγχος της συσκευασίας του είδους και της ποσότητας με την κατάθεση δηλωτικού – διασάφησης προσωρινής εναπόθεσης με ηλεκτρονική διαδικασία..
Διαφορές μεταξύ αποθήκης τελωνειακής αποταμίευσης και φορολογικής αποθήκης
Μία και μοναδική για τον έλεγχο του ΦΠΑ (προσωρινή απαλλαγή) στην φορολογική αποθήκη. Οι διαδικασίες οι όροι και προϋποθέσεις είναι σχεδόν οι ίδιες , αφού η τελωνειακή αποταμίευση είναι η βάση- πείρα για όλες τις άλλες.
Είδη αποθηκών
Δημόσιες αποθήκες Α+Β+ΣΤ.
Ιδιωτικές αποθήκες Γ+Δ+Ε
Ευθύνες διαχειριστή και αποταμιευτή σε μια αποθήκη τελωνειακής αποταμίευσης
Α) Ο διαχειριστής ευθύνεται για κάθε διαφυγή εμπορευμάτων από την τελωνειακή επιτήρηση.
Β) Είναι υπεύθυνος για την τήρηση των όρων που περιγράφονται στην άδεια που του έχει δοθεί, με σκοπό την διευκόλυνση άσκησης τελωνειακού ελέγχου
Γ) Ο αποταμιευτής είναι υπεύθυνος για την τήρηση των τελωνειακών οδηγιών του καθεστώτος
Διακρίσεις δημοσίων αποθηκών με βάση τις ευθύνες έναντι των Τελωνείων
Τύπος Α: Δημόσια Αποθήκη, όταν την ευθύνη φέρει ο διαχειριστής στην αποθήκη
Τύπος Β: Δημόσια Αποθήκη όταν την ευθύνη φέρει ο αποταμιευτής
Τύπος ΣΤ: Δημόσια αποθήκη όταν την διαχείριση ασκεί η τελωνειακή Αρχή
Τρόποι υπαγωγής στο καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης
-          συνήθης διαδικασίας
-          απλουστευμένη διαδικασία
-          ελλειπής διαδικασία
-          απλουστευμένη διαδικασία διασάφησης
-          λογιστική διαδικασία
Ποια οχήματα έχουν τη δυνατότητα ν'  αποταμιευτούν με το καθεστώς της τελωνειακής αποταμίευσης;
Μόνο τα οχήματα τρίτων χωρών, με αναστολή των δασμοφορολογικών επιβαρύνσεων (δασμών, φόρων και τέλος ταξινόμησης). Τα οχήματα της Ενωμένης Ευρώπης αποθηκεύονται σε φορολογική αποθήκη με αναστολή του τέλους ταξινόμησης.
Τεχνικές προδιαγραφές μιας αποθήκης Τελωνειακής Αποταμίευσης, τι εμπορεύματα μπορούν να αποθηκευθούν και ποιο το ύφος της εγγύησης:
Οι τεχνικές προδιαγραφές της αποθήκης Τελωνειακής Αποταμίευσης είναι τέτοιες, ώστε να εξασφαλίζουν την ασφαλή παραμονή του εμπορεύματος, έτσι όπως η φύση αυτού προσδιορίζει και τίθενται από την αρμόδια Τελωνειακή Αρχή μετά από επιτόπια εξέταση της αποθήκης. Τα εμπορεύματα που μπορούν να αποθηκευθούν σε μια αποθήκη Τελωνειακής Αποταμίευσης είναι κυρίως μη κοινοτικά, αλλά και κοινοτικά με προϋποθέσεις (π.χ. γεωργικά επιδοτούμενα κ.λ.π.). Το ύψος της εγγύησης εξαρτάται από τον τύπο της αποθήκης και τη φύση του εμπορεύματος.
Μπορεί στον ίδιο χώρο να λειτουργούν και τα 2 καθεστώτα, αλλά απαιτείται ξεχωριστή άδεια για το καθένα.
Επιτρέπεται η αποθήκευση μαζί, φορτίων ή εμπορευμάτων σε τελωνειακή αποταμίευση σε προσωρινή εναπόθεση ή σε φορολογική αποθήκη ή σε τελωνειακή αποθήκευση;
Επιτρέπεται αρκεί να είναι σε ξεχωριστά ευδιάκριτα διαμερίσματα των αποθηκών με τα σχετικά τους διακριτικά. Εννοείται ότι είναι απαραίτητες ξεχωριτές άδειες από την Τελωνειακή Αρχή.
Υπάρχουν έξοδα στην τελωνειακή αποταμίευση;
Ναι. Περιγράφονται στο άρθρο 41 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα , τα λεγόμενα δικαιώματα υπερημερίας ή δικαιώματα αποταμίευσης.
Μπορεί να γίνει έλεγχος της ταυτότητας των προσώπων που διακινούνται στις αποθήκες αποταμίευσης;
Ναι, σύμφωνα με το άρθρο 3 παράγραφος 4 του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα.
Ποιες είναι οι διατάξεις στις οποίες στηρίζεται το καθεστώς αποταμίευσης;
- Τα άρθρα 98-113 του καν ΕΟΚ 2913/92
- Τα άρθρα 496-523 του καν ΕΟΚ 2454/93
-Εθνικός Τελωνειακός Κώδικας άρθρων 33, παρ. 3, 41, 142 και επόμενα του N. 2960/01 (ΦΕΚ 265/Α/22.11.2001)
- Η Τ.1460/10/Γ0019/21-03-2002 Α.Υ.Ο ( ΦΕΚ 468/Β/15-04-2002), (Τ2130/22/ Γ 0019/1/5/2002 Κοινοποίηση των διατάξεων Τ. 1460/10/Γ0019/
- Άρθρ 211 και 240 του ενωσιακού Κοινοτικού Τελωνειακού Κώδικα Κανονισμός (EE) αριθ. 952/2013

ΝΕΑ Βιβλία για
Ε Ξ Ε Τ Α Σ Ε Ι Σ
Πιστοποιημένων Εκτελωνιστών

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΚΡΟΑΣΗΣ στα ΤΕΛΩΝΕΙΑ
Σύνταξη Αίτησης για Απόφαση
σε ΝΟΜΙΚΗ ΒΑΣΗ
με το Μεγαλύτερο Αρχείο στην Ελλάδα
E-Mail = ggioggaras@Gmail.comΗ

Ρωτήστε μας Τελωνειακά θέματα στο:
Να σας απαντήσουμε

Ιστοσελίδες
www.bookstars.gr
ektelonistivivlia.blogspot
sxoli-ekteloniston.blogspot
gnomesmetaforas.blogspot
logotexnia-ekteloniston.blogspot

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου